Sjødeponi - Et tryggere miljøvalg

dr_noclue
NOM 08.10.2018 kl 13:22 2382

Følte denne avhandlingen fortjente en egen tråd her inne:

En pågående doktorgradsavhandling ved UiT indikerer at deponering av gruveavgang i sjø er en bedre løsning enn landdeponier.

Vårt samfunn trenger mineraler og metaller. Samtidig utgjør utvinningen av disse – gruvedrift - en belastning for miljøet. Dette gjelder ikke minst når det kommer til håndteringen av overskuddsmassene.

Det finnes i hovedsak to alternativer for deponering av gruveavgang, lagring på land eller i sjø. Begge løsninger møter som regel motstand og kritikk, både i lokalmiljøet og fra miljøbevegelsen.

Og det kan virke som motstanden er størst om sjødeponi presenteres som den aktuelle løsningen. I Norge har vi sist sett dette i forbindelse med Nordic Mining sine planer om å lagre gruveavgangen fra Engebøfjellet i Førdefjorden.

Men hvilken form for håndtering av massene er best med hensyn på miljøet?

Geoforskning.no har over flere år formidlet forskernes syn på sjødeponier, og beskjeden fra forskermiljøene har vært og er at sjødeponier i mange tilfeller representerer den beste løsningen.

Nå har også fagmiljøet ved UiT Norges arktiske universitet kastet seg på denne problemstillingen gjennom en doktorgradsavhandling som utføres av stipendiat Yulia Mun.

Og den foreløpige konklusjonen peker sterkt mot at den ene løsningen trumfer den andre. Sjødeponier virker å være et tryggere miljøvalg sammenliknet med landdeponier.

Mun har undersøkt gamle deponier i Norge i sjø (Repparfjorden) og på land (Røros-distriktet), og disse deponiene vitner om at lagring på land har gitt langt større miljøskader.

Det skyldes blant annet at gruveavgang som utsettes for luft og regnvann kan lekke ut metaller, mens sjøvann gir et mer stabilt fysisk og kjemisk miljø. Stikkordene er mobilitet og biotilgjengelighet.

I tillegg har hun sett at lokale geologiske faktorer kan spille inn, som for eksempel tilstedeværelsen av karbonater og leirmineraler som ved Repparfjorden har bidratt til å stabilisere kobberet.

Både Mun og veilederen hennes, førsteamanuensis Sabina Strmic Palinkas, peker på at det finnes mange landdeponier i Europa som har gitt store miljøavtrykk. Også deponier i Norge, som de på Røros og Titanias landdeponi ved Jøssingfjorden regnes som gode eksempler på hvordan deponering ikke bør gjøres.

Strmic Palinkas påpeker at det er avgjørende for dem som forskere å ikke bare fremskaffe kunnskap rundt temaet, men ikke minst også sørge for folkeopplysning.

I Muns doktoravhandling, som ferdigstilles i 2019, er den foreløpige beskjeden at sjødeponier er ikke så ille som alle skal ha det til. Faktisk kan de i mange tilfeller utgjøre den beste tilgjengelige teknikken (BAT – best available technique).

Du kan lese mer om doktorgradsavhandlingen her
http://www.geoforskning.no/nyheter/bergverk/1852-et-tryggere-miljovalg

Redigert 19.01.2021 kl 16:07 Du må logge inn for å svare
Pling!
08.10.2018 kl 16:03 2135

Denne linken er fra 2007, men fortsatt like relevant:
https://forskning.no/naturvern-geofag-stub/2008/02/naturvernere-lager-naturkatastrofe

Nå planlegger Danmark å bygge en ny øy på to millioner kvadratmeter. Da er det jammen godt at Havforskningsinstituttets miljøvernaktivist Jan Helge Fosså ikke skal uttale seg om bunnhabitatet som går tapt.
https://www.tu.no/artikler/kobenhavn-vil-bygge-en-2000-mal-stor-oy-tomtesalget-skal-finansiere-havnetunnel-og-bybane/448088
_HH_
08.10.2018 kl 14:36 2250

Kursen vil nok vere av ventande til NOM opnar opp og informerer meir. NOM har gått ut og sagt at dei vil halde korta tett til brystet framover. Det vil sei at kursen vil nok synke, men når det fyrst kjem nyhender kan dei vere i fleirtal og vere ganske interessante.
Råvarer
08.10.2018 kl 14:14 2288

Dette støtter jo bare at befolkningen og politikerne i Naustdal gjorde rett valg ved å støtte NM valg av deponiløsning. NM har i sin tid gjort valget basert på best praksis og den beste løsningen for miljøet. Vi skal heller ikke glemme at Miljødirektoratet hadde styrke nok til å velge beste løsning for miljøet. Tenk at å velge mest miljøvennlig løsning skulle føre til slik rabalder, men så har jo motstanderne hatt vikarierende motiver i et ønske om å starte gruve selv. Snak om å missbruke miljøet til egen vinning.
Redigert 08.10.2018 kl 14:15 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
08.10.2018 kl 13:52 2332

Ja, de "gode" nyhetene tikker inn og kursen tikker nedover.
_HH_
08.10.2018 kl 13:44 2354

Det er sant at dette ikkje kan påpeikast nok:)