Nye Aker Solutions opp og frem, eller?

Arkad
AKSO 14.02.2021 kl 23:07 3969

Tråden om shortskvis i AKSO ser ut til å være hovedtråden om Aker Solutions, men jeg velger å opprette en egen tråd fordi dette er et så langt innlegg, og fordi det ikke ser ut til å være noen short å snakke om lengre. Hvis du ikke har fulgt med på nye Aker Solutions og ikke vil lese side etter side med diskusjon og artikler m.m. har du en liten oppsummering her. Jeg mener at vi kommer til å se gode fremtidsutsikter ved Q4-presentasjonen, men jeg er litt betenkt også. Her følger bakgrunnen for dette.

HISTORISK VERDIEVALUERING:

Aker Solutions snittpris fra 2016 ut 2020 ser ut til å være ca. 27,2 kr.

Til sammenligning med januar 2021, hvor prisen ligger på rundt 15 kr et sted, er her tall for Aker Solutions fra januar 2020:
Laveste pris: nok 14,5681
Snittpris: nok 17,33
Høyeste pris: nok 20,1766

Dette var før Aker Solutions og Kværner ble slått sammen til Nye Aker Solutions.

Tall for Kværner er vanskeligere å lete opp etter sammenslåingen, men det kan se ut til at prisen i januar 2020 lå på rundt 10–12 kr. Hvis noen har de historiske tallene fra januar 2020 må de gjerne regne ut snittet, slik at helt korrekt tall kan legges til.

Ved sammenslåingen senere på året ble Kværner, så vidt jeg kan se, evaluert til å ha en verdi på rundt 84 % av verdien til Aker Solutions.


AKER SOLUTIONS OG KVÆRNER BLE SLÅTT SAMMEN:

I løpet av 2020 ble Kværner og Aker Solutions slått sammen til nye Aker Solutions, så nå er eiendelene, eiendommene, patentene, kontraktene, utstyret, mannskapet og kunnskapen fra begge samlet i og styrt av nye Aker Solutions – med mulighetene, synergieffektene og streamliningen det bringer med seg. Streamlining som at det er kuttet fra 17 til 10 toppledere og at det årlige kostnadsnivået kuttes med 1,5 milliarder kroner.

Man skulle tro at verdien for et slikt sammenslått firma ville øke, men dette har fortsatt ikke vist seg på markedet og i januar falt kursen helt ned til ca. 14 kr på det laveste.

Det kan være forskjellige grunner til fallet i januar. Noen muligheter:

• Økt shorting – men det var oppført 0 synlig short i shortregisteret til Finanstilsynet, så nei. Det er sikkert noe usynlig short, men jeg har vanskelig for å tro at usynlig short vil utgjøre et veldig stort fall i pris med mindre det er ekstremt mange småshortere.
• Folk kan ha sett seg lei på at aksjen ikke øker tross flere nye milliardkontrakter og at de derfor selger billigere.
• Det er for lite fokus på AKSO fra Aker, som har fremmet Horizons, ACC, AOW osv. mer.
• At det er sådd tvil om AKSO vil være utgangspunkt for, eller ha noe å gjøre med Akers nye hydrogensatsning Aker Clean Hydrogen.
• At folk fortsatt ser på AKSO som et rent oljeservicefirma og ikke har fått med seg at AKSO er primus motor for grønn energi og det grønne skiftet i Aker.
• At det er usikkerhet rundt utviklingen i pandemien og økonomiske støttepakker.
• Styrt nedgang fra aktører som ønsker å komme inn billigere før Q4 presenteres?
• Indirekte shortpåvirkning ved at store aktører som brant seg kraftig på godt over 100 % shorting av GameStop måtte cashe inn fra andre investeringer fort, for å dekke inn short etter en overraskende rask og høy oppgang i aksjen til et firma de fleste trodde var døende.


DEN MASSIVE SHORTINGEN OG PANIKKEN FRA MARS 2020 SER UT TIL Å VÆRE BORTE:

Før sammenslåingen var det mye utlån av AKSO-aksjer til shortere og det drev prisen på AKSO mye ned i løpet av året, men slik shorting ser ikke ut til å være et stort problem for nye AKSO. I tillegg falt aksjeverdien mye pga. Covid-19 – spesielt under panikksalget i mars. Markedet og aksjen har tatt seg inn igjen etter det, men ikke så mye som forventet.

Norske myndigheter har vedtatt krisepakker og skatteutsettelse for en rekke firmaer i olje- og energisektoren, som Aker Solutions leverer tjenester til, og det bør virke til å opprettholde aktivitet og stabilisere verdiene i Aker Solutions.

NYE AKER SOLUTIONS HAR MASSIVE VERDIER OG KONTRAKTER:

Nye AKSO fikk med seg kontrakter fra både Aker Solutions og Kværner, så de har backlog, og har allerede fått mange nye store og verdifulle kontrakter. Dermed er det ingen fare for at de går tom for arbeid og de kommer til å fortsette å tjene på kontraktene i flere år fremover.

Slik jeg leser det var inntektene til Aker Solutions for 3. kvartal 2020 på 5,5 milliarder kroner, med 7,1 milliarder kroner i nye ordre og de har da kontrakter for 29,2 milliarder i backlog.
https://www.akersolutions.com/news/news-archive/2020/aker-solutions-asa-third-quarter-results-2020/

For 3. kvartal 2020 rapporterte Kværner delen av nye AKSO økt ordreinngang, backlog samt kontant- og bankinnskudd til litt over 2 milliarder kr og samlede inntekter på litt over 1,8 milliarder kr.
https://www.akersolutions.com/news/news-archive/2020/resultat-for-tredje-kvartal-2020-godt-resultat-og-okt-ordrebok/

HER ER NOEN AV DE NYE KONTAKTENE FRA HØST/VINTER 2020. – Aker Solutions:

• er med i byggingen av verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen.
Kontraktverdi 1,5 milliarder kr.

• har sikret en 3-års kontrakt for vedlikeholds- og modifikasjonsarbeid for ConocoPhillips i Norge.
Kontraktsverdi 300 til 700 millioner kr pr. år.

• skal tilby subsea produksjonssystem for Tommeliten-prosjektet.
Kontraktsverdi 1,2 milliarder kr.

• skal utøve front-end ingeniørarbeid for ConocoPhillips på Tommeliten.
Kontraktverdi 130 millioner kr.

• kan levere system for subseaproduksjon for Kristin Sør -feltet.
Kontraktverdi ca. 1 milliard kr.

• skal levere tilkobling til prosesseringsplattform P2 på Johan Sverdrup-feltet.
Kontraktverdi ca. 500 millioner kr.

• skal levere Onshore og Subsea -system for Northern Lights CO2-lagring.
Kontraktverdi ca. 1,3 milliarder kr.

• kan levere onshore gasskompresjonssystem for Ormen Lange.
Kontraktverdi ca. 600 millioner kr.

• skal være med i byggingen av Brevik Carbon Capture -prosjektet.
Kontraktverdi ca. 500 millioner kr.
Det er, som man kan se, kontrakter for flere milliarder kr. En god del andre aksjer skyter i været bare de melder om noen titalls eller noen hundre millioner i kontrakter, men AKSO har meldt om milliardverdier uten at det ser ut til å ha stor betydning på kursen. Det er mulig at folk ikke har fått øynene helt opp for nye Aker Solution eller Akers grønne satsning enda.

Det synes også for meg som at gode nyheter om Aker Solutions ofte publiseres i mediene sent på dagen og at disse nyhetene derfor har falt langt ned på siden eller har blitt helt borte til børsen åpner neste dag. Hvis det stemmer kan det være medvirkende til at færre får med seg de gode nyhetene om grønn satsning og nye store kontrakter, og at de derfor ikke får med seg at AKSO er en trygg og god investeringsmulighet som sikrer jobber, inntekt og verdiøkning.

Å SYNLIGGJØRE GRØNN SATSNING GIR MULIGHET FOR NYE OG VERDIFULLE KONTRAKTER:

I 2020 skilte Aker ut Aker Carbon Capture (ACC) og Aker Offshore Wind (AOW) fra Aker Solutions for å kutte utgifter til disse vekk fra AKSO og for å synligjøre den grønne satsningen i Aker bedre. Aksjonærer i AKSO ble belønnet med en oppgang i pris (som senere ble korrigert ned) og med aksjer i både ACC og AOW. Disse aksjene har gått massivt opp i verdi siden da, fra 5 til 22,7 kr på det meste, og fra 3,4 til 12,5 kr på det meste. Så de som satt i AKSO ved utskillelsen fikk med seg mye verdier.

Verdens interesse for og vilje til å investere i grønn energi er enorm og ACC og AOW vil bringe inn nye kontrakter til Aker, men de ser ikke ut til å ha mannskaper til å gjøre den store jobben rundt dette nå, så det må hyre hjelp. Det er ikke naturlig at de går til konkurrenter for dette, men isteden at de holder ingeniør-, service- og konstruksjonsarbeid osv. i Aker-systemet. Da er det naturlig at mye av arbeidet fra disse grønne kontraktene, og dermed også mye av kapitalen ACC og AOW henter inn, går til Aker Solutions.

NY HYDROGENSATSNING KAN SYNLIGGJØRE DEN GRØNNE SATNINGEN ENDA MER, ØKE VERDIEN OG BRINGE NYE KONTRAKTER:

Aker har meldt om at de ønsker å danne et nytt grønt firma som skal hete Aker Clean Hydrogen (ACH). Kværner-delen av Aker Solutions har mye hydrogenkunnskap og noen patenter rundt dette. Dette kan bli hentet ut av nye AKSO og inn som en del av stiftelsen av Aker Clean Hydrogen, og ettersom de er medeiere bør aksjonærer i AKSO da belønnes for dette på en måte. For eksempel via utbytte i penger eller aksjer. Hvis hydrogenselskapet skilles ut av AKSO, og hvis det gjøres på samme måte som Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind ble, så vil det trolig bringe tilsvarende økning i pris og tildeling av aksjer i det nye firmaet. Aker har derimot ikke vært helt tydelige på hvordan eller når etableringen av det nye hydrogenselskapet skal gjøres, eller hvordan kompetansen osv. skal etableres. Det er sannsynlig at Aker kommer med mer om dette i løpet av februar. Uansett vil Aker Clean Hydrogen trolig bringe inn nye kontrakter og frisk kapital som kan komme AKSO til gode, på samme måte som ACC og AOW.
Arkad
14.02.2021 kl 23:08 3963

AKER HENTER VERDIER I OLJESEKTOREN, MEN SATSER OGSÅ MASSIVT PÅ GRØNN ENERGI OG GRØNN INDUSTRI M.M.:

Aker satser på både oljebasert og grønn energi og Aker Solutions er i posisjon til å tjene alle Aker-firmaene som driver med dette direkte ved planlegging, konstruksjon og vedlikehold, så både olje og grønn vil bringe inn penger til Aker-systemet og Aker Solutions fremover.

Grønn fordi verden trenger energi og snur seg mer og mer mot grønne løsninger.

Olje fordi ikke alt av energibehov kan løses via grønne løsninger enda, slik som drift av store industrielle maskiner, fly, skip og industriproduksjon. I tillegg kommer kjemikalier, asfalt, plast og hundrevis av andre bruksområder.

Hvis President Biden legger ned mye av USAs olje- og gassindustri, slik det kan se ut til at det er et ønske om, så vil det drive olje- og gassproduksjonen i USA, og dermed i verden, ned. Når verden samtidig åpner fra Covid-19-stengingen så vil produksjon, frakt og reise igjen gå opp. Hvis det blir mindre produksjon og større etterspørsel vil oljelagrene synke, med det følget at oljeprisene går opp. Det kan stimulere til mer leting og økt produksjon hos en av verdens reneste oljeprodusenter – Norge, som igjen fører til mer konstruksjon og vedlikehold rundt oljeproduksjon, -frakt og -lagring. Noe AKSO er perfekt til å levere på.

Når det samtidig skal bygges opp og vedlikeholdes rundt grønn energiproduksjon som vindkraft, hydro og hydrogen, samt grønn industri som karbonfangst, med pengestøtte fra EU, USA, Norge og flere nasjoner, for å nå mål i Parisavtalen, er Aker Offshore Wind, Akers Mainstream Renewable Power, Akers Rainpower, Aker Clean Hydrogen og Aker Carbon Capture nøkkelbrikker som Aker Solutions er perfekt plassert for å levere tjenester til.

I tillegg til det ser det ut som at Aker Solutions vil satse på muligheter i andre områder, som service til fiskeoppdrett, forsvarskontrakter og muligens støtte rundt uthenting av mineralverdier på havbunnen.

KONLUSJON

Aker Solutions er så langt jeg kan se et veldig solid firma som kan levere til og hente verdier fra både oljesektoren og grønn energisatsning, samt annen grønn industri, i en verden som virkelig ønsker og trenger dette. Derfor mener jeg at Aker-systemet og Aker Solutions står sterkt i tiden som kommer, og at vi vil se god utvikling, gode resultater og fremtidsutsikter ved Q4-presentasjonen.

Likevel er det som sagt noen svakheter, slik som større engangsutgifter fra fusjonen med Kværner, som har ført til noen negative engangstall. Det er noe usikkerhet rundt sektoren. Folk ser fremdeles ikke på AKSO som grønn og Aker og Røkke ser ut til å fremme andre Aker-firmaer fremfor, og på bekostning av Aker Solution. Mediene ser ikke ut til å ha interesse i å vise frem AKSO mye og fremmer oftere rene grønne satsninger og teknologifirmaer isteden.

Jeg er positiv men betenkt ift. Aker Solution. Det ser ut til å være et meget solid firma å være investert i, men samtidig er det lite fokus på de og deres nysatsninger med påfølgende lite oppgang i forhold til mange andre.

Vi vil se hva som kommer av nyheter gjennom uken etter Q4-presentasjonen osv.

Tanker? Er det noen flere svake sider ved AKSO vi bør være obs på? Har noen en dypere analyse av og formening om gjeld og betjening av denne i tiden fremover f.eks.?
Slettet bruker
15.02.2021 kl 00:10 3774

Endelig en oppdatert snapchat fra virkeligheten i navet hos KIR og junior. Dette er utbytte maskin, No dabt. Gjelden vil ikke by på problemer, ei heller Corona, det spennende er jo i første omgang dette med Aker Clean Hydrogen, Greenstat osv.. Oppkjøp av mer hydrogen vil komme, som muligens hydropro?! Lønnskostnader er slanket ned, og jobbene renner inn. På mange måter så er det en fin ting at det lar seg gjøre å fylle på med aksjer under 20kr
Redigert 15.02.2021 kl 00:10 Du må logge inn for å svare
Garcia
22.05.2021 kl 07:17 2920

Jaja, kjedelig aksje nå om dagen men får se frem mot slutten av året....
Slettet bruker
22.05.2021 kl 07:50 2853

"Dette er utbytte maskin."

Mener du Aker eller Aker Solutions?
Garcia
22.05.2021 kl 09:09 2746

Vi får se hvordan det går, ting ligger jo så absolutt an til å bli en utbytte maskin...
Kjøpte du denne for ett år siden klager en vel ikke...
Så får en se om ett år....
Igjr
25.05.2021 kl 07:06 2395

Velig god oppsummering @Arkad.

Akso slenger ut informasjon om en ny kontrakt for havvind også i dag:https://newsweb.oslobors.no/message/533986.

2-3 milliarder kontrakt, samt en lengre artikkel på 24 om satsningen på havvind bør forhåpentlig gjøre at folk får øynene opp.
retur
25.05.2021 kl 07:21 2317

Akso hjelper konkurrentene. Burde kun tatt oppdrag for gruppen
Kantarell
25.05.2021 kl 07:34 2235

Mulig oppgang for Akso. Eller rett ned, under 14 som vanlig ;)
Slettet bruker
25.05.2021 kl 08:27 2031

Jeg tenker det er positivt at de "sprer vingene" og får sterke partnere utad. Om de skal gjøre business med hverandre i gruppen innledningsvis, så faller litt av rationalet med oppdelingen bort. Just my two cents.
Simma
25.05.2021 kl 08:33 1992

Vi ser vel 13-tallet i dag skal vi basere oss på hva tidligere (milliard)kontrakter har gitt? :)
Slettet bruker
25.05.2021 kl 09:40 1783

Har relativt stor posisjon i denne. Kaster seg nå på den grønne bølgen i følge 09.30 økonominyhetene på Tv2. Nye kontrakter.
upsidedown
25.05.2021 kl 09:44 1770

Sunn Skepsis skrev Haha
Topp 20 har økt med 5 prosent i denne «kjedelige» aksjen. De har handlet jevnt og trutt i området 13,90/15,50. Målet deres er trolig ca 75 prosent som var vanlig i de gode gamle dager. De har i dag tett på 70. Husene forstår bedre enn alle andre psyken og utålmodigheten blant småaksjonærer og de vil bruke alle knep i boka for å få sine aksjer billigst mulig.

Jeg har skrevet det før og gjentar det igjen. Det store rykket i AKSO kommer når de store er fornøyd. I mellomtiden vil robotene holde kursen i sjakk. Det er vanskelig å gi et eksakt anslag på verdisettelsen av AKSO i fremtiden.

30 har vært nevnt, men det er basert på AKSOs historiske kurser før antall aksjer ble fordoblet før fusjonen. Nå har AKSO ei ordrebok som er betydelig tykkere enn den var var da kursmålene lå rundt 60.

Så i mitt hode er ikke inntekter fra grønn sektor regnet inn av noen analytikere som dekker denne aksjen.
Redigert 25.05.2021 kl 09:46 Du må logge inn for å svare
Sunn Skepsis
25.05.2021 kl 09:48 1744

Kjøp og hold.
Slettet bruker
25.05.2021 kl 09:53 1723

"Jeg har skrevet det før og gjentar det igjen. Det store rykket i AKSO kommer når de store er fornøyd. I mellomtiden vil robotene holde kursen i sjakk. Det er vanskelig å gi et eksakt anslag på verdisettelsen av AKSO i fremtiden".

Vikingprinsippet: Snu en ulempe til en fordel.

Anvendt på robothandel: Må lære seg å forstå hvordan de opererer og snu det til en fordel. Ofte lett å knuse dem ved trendbrudd, særlig de som handler på rettferdig pris.