YARA - EN VINNER 2021!!!


Her er en ny tråd. Som en start legger jeg med link til Yara sin Grønn Ammoniakk info video som ble lansert i fjor. Her ser vi hvor ekstreme muligheter ammoniakk har for fremtiden.

Og sier det igjen. Her er Yara verdensledende!!!!

https://youtu.be/cVwDeMPcJio

Investor
Redigert 30.03.2021 kl 08:46 Du må logge inn for å svare
nima
20.08.2022 kl 17:34 6788

Bareå lene seg tilbake i godstolen, det kommer nok utbytte ut på høsten, bra at kursen er lav så vi for kjøpe mer

CF Industries (en konkurent til Yara) sin børsverdi er nå ca dobbelt så høy som Yara sin. Ganske utrolig når man tenker på at EBITDA for første halvdel av 2022 var 1.8 millarder dollar for CF Industries og 2.837 milliarder dollar for Yara!!!!!

Det er utrolig hva disse shorterene får til 😲

Jeg har sagt det før og sier det igjen. Å kjøpe Yara aksjer nå er som å plukke penger opp fra bakken!!!
Redigert 22.08.2022 kl 15:43 Du må logge inn for å svare

Produserer CF Industries gjødsel?

Det er nok gassprisene som har gått helt bananas som er Yaras største problem nå.

De produserer mye de samme tingene som Yara (ammoniakk, Urea, osv) Men uansett så pleier gjødselsprisene å gjenspeile gassprisen. Da det er ingen som lager gjødsel om de går i tap. Da stenger de bare noen prosduksjonssiter. Så blir tilbudet mindre og prisen stiger selvfølgelig. Som de gjør nå for tiden. Men tingen med Yara er i tillegg at de har en global produksjon og fleksibilitet. Dvs. at de kan produsere forholdsvis billig i Asia eller USA (grunnet lavere gass priser) Og selge dyrt i Europa!!!!
Redigert 22.08.2022 kl 16:33 Du må logge inn for å svare

Hvis prisen på gjødselen stiger mye har bøndene rett og slett ikke råd til å gjødsle. Eventuelt gjødsle mindre med kunstgjødsel. Vi ser det også i Norge. Fattige vil kunne oppleve hungerskatastrofer pga. mindre avlinger uten bruk av kunstgjødsel. Mange spår det nå.

Disse tingene er jeg enig i. Men det vil bli markedskreftene som bestemmer. Det samme blir det for gass prisen. Jeg tror heller ikke at verdenssamfunnet vil stå og se på at en sultkatastrofe kommer. Uansett er Yara sannsyligvis den leverandøren som er mest solid og har de beste løsningenen for industrien fremover.
sveipen
22.08.2022 kl 20:53 6799

Likevel har den falt 100 kroner i sommer. Hvorfor?
Leverer avkastning på rundt 10% med dagens kurs.
Begriper ikke hvorfor den prises så lavt.

Mye henger nok sammen med short posisjonene. Men en dag sveipen. En dag.

Say no more😉

Kjørte et bet i Yara på 800 aksjer i dag. Tror på en finfin opptur de neste ukene.

La oss håpe det. Har falt fra 500 kr i juni. Det virker som enhver oppgang av kurs raskt blir fulgt av en nedgang.

Jeg tror det er gassprisen som er noe av årsaken til den dårlige utviklingen. Vi får håpe på et ekstraordinært utbytte i høst.
Hogwild
24.08.2022 kl 16:42 6432

Vil jo tro Yara har bundet seg til fast innkjøpspris på gass fremover for lengst,, el hva??

Som jeg var inne på i går:

« Yara kutter produksjon grunnet høye gasspriser
De skyhøye gassprisene rammer Yara hardt. Selskapet reduserer nå ammoniakkproduksjonen til rundt 35 prosent av kapasiteten.

Også tidligere har Yara meldt om kutt i produksjonen på grunn av høye gasspriser, blant annet på anlegget Ferrara i Italia og Le Havre i Frankrike.

Denne gangen rammer kuttet anleggene Sluiskil i Nederland og Tertre i Belgia, ifølge kommunikasjonssjef Brede Hertzenberg i Yara.

– Vi er bekymret for kraftforedlende industri i Europa, sier han til E24.

Produksjonen av ammoniakk krever store mengder gass, og Yara er blant de største industrielle kjøperne av gass i Europa.«

https://e24.no/boers-og-finans/i/nWkW6d/yara-kutter-produksjon-grunnet-hoeye-gasspriser


Og mer her:

« Stenger etter gigantoverskudd: - Ekstremt
Yara stenger flere fabrikker i Europa bare uker etter at selskapet leverte et overskudd på 27 milliarder kroner for første halvår. Toppsjefen innrømmer at krisegrepet forsterker den globale matkrisen.

De økonomiske realitetene er så ekstreme at det ikke er mulig å fortsette uforminsket i Europa. Resultatet er at den globale produksjonen av gjødsel går ned, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i gjødselgiganten Yara til Børsen.

Yara kunngjorde torsdag at skyhøye gasspriser tvinger fram et drastisk kutt i europeisk ammoniakk-produksjon. Yara går nå på beskjedne 35 prosent av full kapasitet.

Dette får kritiske følger.

Yara er en Europas største industrielle forbrukere av naturgass, og mesteparten av gassen går til ammoniakkproduksjon. Det er en helt sentral ingrediens i selskapets gjødselproduksjon. Og kunstgjødsel er igjen en helt sentral brikke i verdens matproduksjon.«

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/stenger-etter-gigantoverskudd-ekstremt/76991184

velkjent
27.08.2022 kl 18:38 5859

Slik går det når politikerne blander seg inn i energiproduksjonen.
Slettet bruker
27.08.2022 kl 19:12 5817

Tipper gassprisen og gjødselsprisen vil være 2 motstandere i et ping-pong spill..

De kutter gjødselsproduksjonen, etterspørselen etter kunstgjødsel øker, betalingsviljen etter kunstgjødsel øker, produksjonen av kunstgjødsel trappes opp..

Så øker gassprisen, det blir igjen ulønnsomt å produsere kunstgjødsel inntil betalingsviljen tvinger seg frem igjen.
Og sånn fortsetter det...

Tipper om litt tid, så vil prisene og betalingsviljen etter kunstgjødsel ta seg opp igjen.

Ingen av de siviliserte landene lar befolkningen sin sulte ihjel..
De betaler hva det måtte koste uansett..
Så det er mest kjedelig for de fattige U-landene...
InAksjer
27.08.2022 kl 21:57 5735

Slik som situasjonen er nå med de høye gassprisene og Yara stenger ned produksjonen så betyr det at fremtiden er mer usikker og uforutsigbar. Ansatte blir vel også sagt opp eller permittert. Tviler derfor på at det blir utbetalt noe ekstrautbytte i høst. Har vært aksjonær i Yara i mange år, men solgte meg nesten helt ut på fredag. Velger heller å satse på olje og shipping.
velkjent
27.08.2022 kl 22:15 5714

Yara kan vel erstatte gassen med kull eller olje, om ledelsen har politisk mot til det, men politikerne lar nok heller endel millioner dø av sult og kulde enn gravlegge Paris-avtalen.

Nei. Naturgass (metan) inngår rent kjemisk i produksjonen av hydrogen og ammoniakk. Ammoniakk igjen brukes i produksjon av bl. a. urea (nitrogengjødsel).
Slettet bruker
27.08.2022 kl 22:34 5737

https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/kjemi/haber.html

Man kan selvfølgelig produsere denne grønne ammoniakken, men da ved elektrolyse og store mengder strøm..
Redigert 27.08.2022 kl 22:36 Du må logge inn for å svare

Man må ikke glemme at Yara er verdens største GLOBALE gjødselsprodusent. Det betyr at de har et stort verdensomspennende nettverk av produksjonssiter og båter som gjør at de kan flytte rundt på produktene sine ganske så effektivt. Det vil da si at de kan produsere mer der kostnadene ikke er så høye og selge i Europa der prisene har gått i taket. Dette gjør selvfølgelig systemet mye mindre sårbart enn om at hele produksjonen deres var i Europa. Slik det er hos mange av de mindre selskapene.

Yara er nok den gjødselsprodusenten som vil komme best ut av denne krisen.

Flott nyhet i dag i hvert fall.

« Yara signerer kjempeavtale med «Langskip»
Enorme utslipp i Nederland skal sendes til lagring under havbunnen i Nordsjøen – mot klekkelig betaling. Avtalen beskrives som verdens første i sitt slag.»

https://www.nrk.no/norge/yara-skal-lagre-800.000-tonn-co_-i-aret-hos-_langskip_-selskapet-northern-lights-1.16081617
Hogwild
02.09.2022 kl 18:41 5321

Noen som vet om det fortsatt er short-posisjoner her??
Hva, hvem, hvor mye, etc etc

«Slår alarm om gass-skvis og tørke: – Vi er allerede i en matkrise
ONS, STAVANGER (E24): Skyhøye gasspriser har slått ut store deler av gjødselproduksjonen i Europa. Europeisk industritopp frykter konsekvensene for verdens matproduksjon.
Situasjonen i industrien er veldig, veldig vanskelig, sier Alzbeta Klein til E24.

Hun er leder for International Fertilizer Association, en global bransjeorganisasjon for aktører i gjødselbransjen der blant annet norske Yara er med.

Skyhøye gasspriser skviser nå gjødselindustrien i Europa. Produksjon stenges ned, noe som i neste omgang kan true matproduksjonen og gi dyrere mat.»

https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/8JlBo2/slaar-alarm-om-gass-skvis-og-toerke-vi-er-allerede-i-en-matkrise
Gassprisen kraftig opp og YAR kraftig ned. Neppe tilfeldig.
Arne_And
05.09.2022 kl 14:37 5288

Gasspris som gir den markante nedgangen i dag. Har man tenkt å ha aksjen i 3++ år så betyr jo helle dette lite. Kommer den ned i 390 så er det bare å kjøpe med begge henda

Vi må ikke glemme at Yara er mer enn gjødsel

«September 6, 2022, by Jasmina Ovcina
Samsung Heavy Industries (SHI) has secured approval in principle from the compatriot classification society Korean Register (KR) for the design of an ammonia-fuel ready very large gas carrier (VLGC).

The VLGC will be capable of using ammonia as a fuel as well as carrying it as bulk cargo.

The design, jointly developed by SHI and KR, maintains the actual yield stress of the ammonia tank steel below KR’s Rule requirements and is able to maintain a temperature close to the boiling point.

“We are committed to supporting the responsible use of ammonia in a sustainable energy economy: ammonia is an important green energy source and is expected to account for a significant proportion of future ship fuel demand,” Kyu-jin Yeon, Head of KR’s Plan Approval Center said, announcing the design approval at Gastech 2022 in Milan.

“However, whilst the shipping industry has significant experience of carrying ammonia as a bulk cargo, using it as a fuel brings new challenges and fuel systems must be designed, manufactured, operated and maintained in a way which ensures the safety of the ship crews, port staff and fuel suppliers. KR will continue to co-operate with SHI to develop further green technologies and become a leader in this field.”

https://www.offshore-energy.biz/shi-wins-green-light-for-ammonia-ready-vlgc-design/

Det ligger an til en konkurranse mellom hydrogen og ammoniakk på større skip, men når det gjelder større havgående skip er nok ammoniakk det mest sannsynlige.

«Opinion: Green Ammonia is going to be the Fossil-Free “Crude” of the Hydrogen Fuel Economy
Friday, September 9, 2022
Collin Hamilton is Chief Operating Officer & Head of Engineering at Verano Energy. Under his leadership, Verano Energy is developing over 30GW of hydrogen projects in Chile and Peru, one of the largest project pipelines in the world. The American-born COO is poised to transform the company for the hydrogen age. In this OPED, Hamilton shares his views on the future of green hydrogen markets.»

https://www.petroleumafrica.com/opinion-green-ammonia-is-going-to-be-the-fossil-free-crude-of-the-hydrogen-fuel-economy/

PB56
11.09.2022 kl 11:45 4471

Økte gasspriser, spesielt i europa, er Yara sin akilleshæl. Heldigvis viser regnskapet at de mer enn kompenserer for disse økte prisene ved å øke prisen på sine produkter. Men det å få større tilgang til naturgassen på den Amerikanske delen av kloden vil redusere risiko og bedre marginer. Leste at Yara nå er i samtaler om å kjøpe fabrikk fra Petrobrass. Jeg vil tro at det er ett smart trekk. Vil og tro at markedet reagerer positivt på dette og at kursen vil stige. Yara har tross alt "underperformed" sammenlignet med tilsavarende selskaper i nord og sør Amerika den siste tiden.

Er det noen kloke hoder som har reflektert rundt dette?

(https://www.finansavisen.no/nyheter/industri/2022/09/10/7927651/yara-skal-vaere-i-samtaler-om-kjop-av-petrobras-fabrikk?internal_source=sistenytt)

Det kan i hvert fall virke som den nyheten ble tatt godt i mot med en oppgang på 4,7 % på fredag.

Yara Clean (eid av Yara) har også et nettverk av skip som kan transportere ammonia. Og siden ammonia produserer av naturgass, og pris-forskjellene mellom Europa og USA er stor, burde det være god handel. Så hvis de klarer å få tak i ammonia fra USA...

Og forøvrig enig. Produksjon utenfor Europa kan være smart nå. Gjør Yara mer robust.
PB56
11.09.2022 kl 14:25 4670

Enig, godt tenkt. Min første tanke var at denne nyheten ikke var i markedet på fredag, men for de store aktørene var den sikkert det. N
Vil likevel tro at når ryktet blir bekreftet og en eventuell pris kommer på bordet så kan kursen gå ytterligere, underforstått at ting er på den positive siden 😀

Ammoniakk kan bli fremtidens drivstoff for skipstrafikken.

« Green ammonia as an energy source has great potential for climate protection, a new study has found.»


https://www.offshore-energy.biz/nabu-study-ammonia-can-fully-develop-its-climate-protection-potential/
solb
16.09.2022 kl 09:29 4555

Ser Sandbar har overtatt stafettpinnen fra Millennium nå. De har god erfaring med denne destruktive shortvirksomheten. Håper nok på store gevinster i disse urolige tider.

« ENGIE and Yara pressing ahead with renewable hydrogen project in Australia

BUSINESS DEVELOPMENTS & PROJECTS
September 16, 2022, by Ajsa Habibic
French energy player ENGIE is progressing with the development of what is said to be one of the world’s first industrial-scale renewable hydrogen projects located in the Pilbara region of Western Australia (WA).

ENGIE, which is working on the project named Yuri in partnership with Yara Clean Ammonia, has taken the final investment decision (FID) in the development of the project.

The Yuri project includes a 10MW electrolysis plant and an 18 MW solar photovoltaic (PV) farm with its 8 MW battery energy storage system (BESS) providing the necessary energy for the electrolysis.

In its first phase, to be completed in 2024, the project will produce up to 640 tonnes of green hydrogen per annum for use in the existing Yara Pilbara ammonia plant to produce green ammonia.»

https://www.offshore-energy.biz/engie-and-yara-pressing-ahead-with-renewable-hydrogen-project-in-australia/
Anders13
19.09.2022 kl 06:19 4495

Yara er i en god posisjon (nr 92 av 480)også miljømessig mhp rating i Morningstar. Kusen virker lav sett i forhold til Yaras globale posisjon innen matproduksjon. Yara er nok blandt børsens bedre utbyttekandidater neste par årene.
Tiur11
25.09.2022 kl 17:37 4252

hvor langt kan denne gå ned tro......23 oktober er det resultat fra 3 kvartal
Atian88
25.09.2022 kl 23:12 4449

Akkurat nå er vi vel mer preget av krig og konjunkturer.
Så nå er jeg litt bekymret selv om jeg formoder at YAR ser på internasjonale alternativer.
Tror dog at dette er en av de mindre volatile aksjene og en nedgang på rundt 10 % under 400 bør være en mulig bunn selv i et dårlig marked. Men dette blir jo kun spekulasjoner og antakelser. En børsmelding kan jo endre alt!