YARA - EN VINNER 2021!!!


Her er en ny tråd. Som en start legger jeg med link til Yara sin Grønn Ammoniakk info video som ble lansert i fjor. Her ser vi hvor ekstreme muligheter ammoniakk har for fremtiden.

Og sier det igjen. Her er Yara verdensledende!!!!

https://youtu.be/cVwDeMPcJio

Investor
Redigert 30.03.2021 kl 08:46 Du må logge inn for å svare

Dårlig kursutvikling i Yara grunnet høye gasspriser. Selv om de har kommet en god del ned igjen. Ammoniakkdelen med Yara Clean Ammonium har imidlertid mange jern i ilden virker det som.

«Yara Clean Ammonia, a global unit of Norwegian fertilizer company Yara International ASA, has joined the HyPilot project to test the PEM electrolyser technology developed by compatriot manufacturer Hystar for the future production of green ammonia using hydrogen.

The HyPilot project will see the first in-field test of Hystar’s 1 MW containerized electrolyser which is due for commissioning in the second half of 2023 at the Kårstø Gas Processing Plant in Rogaland, Norway, operated by Gassco.»

https://www.offshore-energy.biz/yara-joins-hypilot-project-to-test-use-of-hydrogen-in-green-ammonia-production/


Langt opp til DNB Markets sitt kursmål.

« Ifølge en oppdatering publisert tidligere denne uken opprettholder DNB Markets sin kjøpsanbefaling på Yara, og kursmålet på 550 kroner. De poengterer at Yara nå drar nytte av sin diversifiserte forretningsmodell, og bruker ikke-EU-priset naturgass til å produsere ammoniakk, som videre sendes til sine europeiske nitratproduksjonsanlegg og selges på det europeiske markedet hvor flere konkurrenter har måtte stenge produksjonen.

Yara vil legge frem sin kvartalsrapport torsdag 20. oktober, hvor DNB forventer en ebitda på 718 millioner dollar, som er en halvering på kvartalsbasis – drevet av høye gasspriser i EU. De forventer videre at det vil annonseres et ekstraordinært utbytte på 1,5 kroner pr aksje.»https://www.finansavisen.no/nyheter/ravarer/2022/10/14/7945805/ureaprisene-stiger-igjen
Tiur11
14.10.2022 kl 23:23 7091

1,5 kroner i utbytte pr aksje. Kan det stemme?
catilina
14.10.2022 kl 23:39 7268

Nei, det skal være 1,5 dollar. Dette blir vel ca. 15-16 norske kroner.

Angående valuta..Yara har jo tatt avskrivninger på valutaeffekter før. Noen som følger med på det, og vet hvordan det slår ut?

Til informasjon tjener Yara på høy dollar kurs. Da alt deres salg blir gjort i dollar. Dette betyr da også at de har tjent gode penger på dette det siste kvartalet.

Tipper på 30.- i ekstraordinært utbytte som blir annonsert på torsdag.
monitor1
15.10.2022 kl 21:27 7142

Det er litt for enkelt fremstilt. Inntektene i EU og Norge må ofte omregnes i dollar. Utgifter er ofte i lokal valuta og må da regnes om i dollar. Så er det ofte slik at dette reguleres gjennom terminkontrakter på valuta, og da er tidspunktet man inngikk kontrakter på ikke uvesentlig. Er personlig mest opptatt av guiding og progresjonen i overgangen via ammoniakk. Per idag er feks. anlegget i Nederland ulønnsom og blir antagelig aldri lønnsom. Tiden hvor man kjøpte billig gass er over.
PS: Anlegg i Nederland står for 2% av det totale utslippet der, og slik er det flere steder. Er det opp til Nederlendere stenger de imorra…( nest største forurenser )
Redigert 15.10.2022 kl 21:30 Du må logge inn for å svare

Uttalelsen om at en høy dollarkurs er postivt for Yara kom i et intervju med en i ledelsen i Yara for noen uker siden. Husker ikke helt hvor jeg leste dette.

Når det jeg gjelder anlegget i Nederland er det jo nettopp dette som inngikk avtale om CCS med Northern Lights prosjektet i Norge. Dette ble annonsert på åpningsdagen av ONS i Stavanger i slutten av august.

https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/news-2022/major-milestone-for-decarbonising-europe/

monitor1
15.10.2022 kl 23:27 7142

Flott, da går det totalt i plus med dollaren. Kritikere ( nederlandske) mener at anlegget aldri vil gå med overskudd.
Tiden vil vise: Yara har sin agenda og nederlandske kritiske analytikere sin… Er uansett mest opptatt av guidingen og fremdrift i decarbonisering.
Redigert 15.10.2022 kl 23:40 Du må logge inn for å svare

En ting er iallefall sikkert. Fremover vil det være fullt fokus på CO2 avtrykk for all produksjon (uansett hva man produserer) Har man ikke en plan rundt dette nå (og har startet arbeidet), kan man bare glemme store overskudd i fremtiden. Her er Yara i front på alt. De er feks. det første selskapet i verden som allerede har fått en kontrakt på fossilfri matproduksjon!!!

https://landbruk24.no/yara-og-lantmannen-vil-bli-forst-ute-med-fossilfri-verdikjede-for-mat/

Yara er og blir et selskap for fremtiden. Dette er det sikreste loddet på Oslo børs. Mat trenger vi uansett. Og da er det godt å vite at verdens mest fremtidsrettede og globale selskap innen matproduksjon er norsk og heter Yara!!!!

Ha en god søndag.
Redigert 16.10.2022 kl 09:11 Du må logge inn for å svare
monitor1
16.10.2022 kl 13:50 7047

👍. Ja, den står på min korte liste over selskaper jeg vurderer når det snur. Sitter nå 52% kontant. Er ikke alene: Penger på sidelinja er nå det høyeste på 20 år ( septembertall)
https://medium.datadriveninvestor.com/tons-of-cash-is-waiting-on-the-stock-market-sideline-1de8d4098ffc

PS: Yara har et enormt investeringsbehov i sin omstillingsprosess. Du har rett i at de som ikke har grønne planer i lengden er taperne, men før alt er oppe og går så koster det flesk. Hittil er grønn sektor den store taperen og fossilt fosser frem.
Ikke bra ( men hva er alternativet?) at kullminer åpner,miljøkrav utsettes bla bla, og subsidieringpenger står på bok ( eller man bevilget ikke, som i Norge), og at forbrukere sparer er bra for miljøet, men ikke for mange bransjer…. Det ser ut til at oljeselskaper styrer den grønne båten.
Redigert 16.10.2022 kl 14:24 Du må logge inn for å svare

Tipper selv at det ikke er lenge til det snur. Med en gang man ser tendenser til en lavere prisstigning (12 måneders rullerende) vil den generelle oppgangen starte på verdens børser. Man klarer aldri å time dette 100%. Tviler sterkt på at man vil se en stor kollaps nå. Det er for kort tid siden forrige nedgang (covid) som gikk fort over. Dette husker folk og selger dermed ikke som de gjorde da. «Alle» vet i dag at det svarer seg å ha litt is i magen. Og da spesielt med solide selskaper som Yara.

Og når det gjelder kostnader ifbm. omstilling til en bærekraftig produksjon vil dette komme gjennom subsidier/skattefradrag osv. Verden har ikke tid til å vente på at dette skal gå av seg selv. Dette ser vi gode eksempler på i dag. Feks. Yara sitt prosjekt i Australia.

https://www.yara.com/news-and-media/news/archive/2021/renewable-hydrogen-and-ammonia-production-yara-and-engie-welcome-arena-grant/
Redigert 16.10.2022 kl 14:47 Du må logge inn for å svare
monitor1
16.10.2022 kl 14:40 7387

https://www.reuters.com/markets/europe/wall-st-week-ahead-markets-churn-investors-hide-cash-despite-surging-inflation-2022-09-16/
Jeg er usikker: Disruptions kan fortsette i lang tid, og de er også geopolitisk motivert: SA, Kina og Putinland som vedlikeholder inflasjon for å skade Vesten. USA som med sin idiotpolitikk skader oss i Europa fordi alt noteres i dollar, samt det presset de legger på oss om å boikotte Kina++. Vi er vel i WW3, men krigen foregår bare delvis på land….
Jeg følger dog så godt med som mulig, selvom amatører alltid bare blir matet med « water under the bridge» nyheter. Rent fundamentelt er også norske aksjer for dyre ennå. Prøver å være halvgardert gjennom 48% investert.
Men du har rett: Snur det, så er man som småinvestor for sent. Å kjøpe på bunn er nesten umulig.
Med så mange negative parametre, må man vurdere hele tiden om det er på tide å hoppe på toget.

« be fearful when others are greedy, and greedy when others er fearful»

Jeg ser ikke utstrakt fear på fora ennå…
Redigert 16.10.2022 kl 14:51 Du må logge inn for å svare

Man må ikke glemme at verdens børser har allerede falt 20-40%. Det er nesten bare i Norge man har kommet gjennom dette på en grei måte. Og mye av grunnen heter Equinor. Det har vært stor nedgang på de fleste andre aksjer. Når det snur vil Norge følge verden og ikke omvendt.
monitor1
16.10.2022 kl 15:19 7401

https://fd.nl/opinie/1453009/het-bedrijfsmodel-van-yara-sluiskil-heeft-geen-bestaansrecht-meer-opj2caaNMXyh
Bak en mur, men her omtales både Nederland og Australia. Skrevet av professor Gerd Junne. ( ikke en analytiker, som jeg skrev tidligere).
Troverdig: Yara skal importere ammoniakk til Sluiskill, og transportere 800.000 tonn CO2 til Norge( !?). Er det så lurt? Så skal de bygge en ny fabrikk i Zeeland som vil forsyne Sluiskil med 5% av behovet( !?). Grunnen er selvsagt at billig gass er historie, samt økende miljøkrav.
Konklusjonen er at Sluiskil aldri kommer til å bli lønnsomt. Den tredje største fabrikken de eier i Vest Australia kan bli det ( store subsidier).
I Quatar bygger Oman nå verdens største ammoniakkfabrikk og Catalina prosjektet ( som skal forsyne Valencia med grønt), er også under utbygging og større enn Yara sitt. Poenget er at Yara ikke er alene om ammoniakk, og at grønnifisering vil uansett koste de mye penger, selv med store subsidier.
Det store spørsmålet er da hvor mye og hvor lenge lønnsomheten lider under en nødvendig omstilling, og om det slår ut positivt ifht. konkurrenter.
monitor1
16.10.2022 kl 15:32 7456

Der må jeg si meg kun delvis enig: Norge har kommet greit ut av det fordi vi er stor eksportør av energi, og drar inn 100 talls milliarder ekstra, samt at vi har en stor sparegris. Bedriften Statoil er jeg mindre imponert av, når det blant er avdekket minst 200 milliarder som lå i likskapet, og er det selskapet som gis ekstraordinære rammebetingelser ( politisk), som er konkurransevridning og proteksjonistisk.
Statoil kommer til å styre den lille grønne norske båten, og derfor subsidierer man ingenting som er grønt i Norge.
Norge styrer selvsagt ikke verdens børser. Oslo Børs Casino, er en oljesmurt bonanzabørs.
Det er USA børsene som styrer retning. Tar man høyde for kronefall og inflasjon har også Oslo Børs Casino falt betydelig.

Uansett kan vi opp tråden igjen om en stund. Yara er som du gjerne vet verdens største GLOBALE produsent og trader av amoniakk. De har et verdensomspennende nettverk av siter til distribusjon, lagring osv. Dette vil bety veldig mye når ammoniakk slår gjennom som et utslippsfritt industrielt drivstoff (og det vil det gjøre) globalt. Da er det størrelsen det kommer an på😉
Redigert 16.10.2022 kl 15:55 Du må logge inn for å svare
monitor1
16.10.2022 kl 18:00 7647

Ja, der er jeg enig. De har et stort potensialet og er markedsleder. Å investere i markedsledere har historisk sett vært tingen. Det er dog flere selskaper på Oslo Børs Casino som er på min observasjonslista. Og som hollender er jeg selvsagt ikke glad for at de for øyeblikket er en stor forurenser ( med nødvendige grønne ambisjoner)

👍 Kjapt spørsmål. Hva tenker du om ekstraordinært utbytte på Q3 som legges frem på torsdag? Blir det noe? Og i tilfelle hvor mye?

Ammoniakk som drivstoff på store skip kommer.

« Clarksons: There are 130 ammonia-ready and 6 hydrogen-ready vessels on order

VESSELS
October 18, 2022, by Jasmina Ovcina Mandra
The green transition of the shipping industry is picking up pace with shipowners starting to invest in vessels that are technologically prepared to burn alternative fuels such as ammonia and hydrogen.»

https://www.offshore-energy.biz/clarksons-there-are-130-ammonia-ready-and-6-hydrogen-ready-vessels-on-order/
monitor1
19.10.2022 kl 02:24 7703

De varslet det i juli, på tross av stans i handel med Putinland, så de må nok komme med et ekstraordinært utbytte. Staten vil også ha sitt, så jeg forventer utbytte. Jeg tror dog ikke at det blir 20 kroner. Der blir jo ren tipping, og være avhengig av hva de guider videre. Så er det en strategisk side også. Jeg tipper at de gir 15 kroner. Da gjenspeiler det muligens en viss forsiktighet uten å være pessimistisk.
Pleier ikke å spekulere på slikt ( nettopp fordi mye avhenger av resultat og guiding videre, og jeg ikke kjenner Yara godt nok).
Redigert 19.10.2022 kl 02:26 Du må logge inn for å svare

Med dagens tall som knuser analytikernes forventninger ser vi nok 550.- neste sommer. Overbeviser i alle segmenter. Dette er selskapet for fremtiden. Stabile høye utbytter kombinert med bærekraft og livsnødvendig drift sammen med en meget lys fremtid gjør dette til en pensjonskasse uten like!!!!!
Redigert 20.10.2022 kl 08:44 Du må logge inn for å svare

Veldig bra. Tilleggsutbytte på 10 kr.
Arne_And
20.10.2022 kl 10:38 7493

Hva er ex dagen for utbytte i q4?

« Yaras sanksjonsfloke: Har betalt ned på russisk milliardgjeld
Gjødselgiganten skylder milliarder til sanksjonsrammede leverandører. Nå har Yara funnet ut hvordan selskapet kan betale ned deler av den.»

https://e24.no/naeringsliv/i/8JJWWA/yaras-sanksjonsfloke-har-betalt-ned-paa-russisk-milliardgjeld

Ellers har YAR hatt en bra periode nå. Opp også i dag med 2,67% nå.Nå kommer grønn ammoniakk for fullt!!! Som jeg skrevåda jeg startet denne tråden for nesten 2 år siden. Nye utslippsfrie offshore rederier er nå på gang med ammoniakk som drivstoff!!👍 Kursmessig har jeg personlig tro på at Yara skal dobbles i løpet av de neste 2-5 årene.

https://www.finansavisen.no/nyheter/oljeservice/2022/11/01/7954287/etablerer-nytt-utslippsfritt-offshorerederiDet siste er offshore supplybåter i Nordsjøen på ammonium som drivstoff. Og den blir selvsagt levert av Yara Clean Ammonia.

https://www.offshore-energy.biz/new-vessel-operator-sets-up-shop-as-ammonia-powered-psv-design-enters-offshore-market/
Fra samme tidsskrift:

«November 1, 2022, by Jasmina Ovcina Mandra
Brooklyn-based technology startup Amogy Inc. has entered into a strategic partnership with Southern Devall, formerly Southern Towing Company & Devall Towing, that will enable the commercial debut of Amogy’s ammonia-to-power technology in the global maritime market.

Namely, Amogy’s zero-emission ammonia-to-power system will be deployed on a tank barge for the first time. The system converts ammonia into hydrogen for use in fuel cells or as a more energy dense method of long-distance hydrogen transportatation.

Her svikter tydeligvis kjemikunnskapene mine. Det er jo ammoniakk som vanligvis blir produsert fra hydrogen og nitrogengass fra luften i Haber-Bosch-prosessen. Ikke omvendt.

https://www.offshore-energy.biz/amogy-to-deploy-its-technology-on-a-tank-barge/


Reaksjonen kan gå begge veier. Av hydrogen kan man lage ammonia ved å la den reagere med Nitrogen. Men det er også ikke så veldig vanskelig å reversere reaksjonen.

Poenget er at ammonia er mye enklere å transportere enn hydrogen. Så man produserer hydrogen, lager ammonia, transporterer ammonia, gjør det om tilbake til hydrogen, også benytter hydrogen som power på en eller annen måte. Poenget er da enklere enn å gjøre det slik enn å transportere hydrogenet som hydrogen.

Ammonia har potensiale som hydrogen bærer. Hvorfor man ikke brenner ammonia direkte istedenfor vet jeg ikke. Sikkert fordeler og ulemper med det. Så får vi se hvilken teknologi som vinner frem.

Takk for det. Har faktisk aldri hørt om den motsatte reaksjonen hvor man produserer ammoniakk som det heter på norsk.

Uansett er det godt å vite at Yara er verdens største produsent og trader av ammoniakk👍 Dette blir MEGA stort fremover.
cinet
04.11.2022 kl 19:39 6361

En vinner i også 2022 og ikke minst 2023: En ekstrem god sjæf og
SW; "Fair value 719,80nok
Rewards
Trading at 36.6% below our estimate of its fair value
Earnings grew by 212.7% over the past year
Trading at good value vs. peer average Price-To-Earnings ratio
Trading at good value vs. industry average Price-To-Earnings ratio
Trading below our calculated fair Price-To-Earnings ratio
Risk Analysis
Earnings are forecast to decline by an average of 26.1% per year for the next 3 years
Has a high level of debt
Dividend of 10.66% is not well covered
sveipen
05.11.2022 kl 14:18 6215

Og nytt utbytte på 10 kroner til i 2022.
Vi har allerede mottatt 30 kroner.
Yara er en fin aksje å sitte i.

Synes å se en økning rundt omtaler av ammoniakk.

« Yara and MOL team up to strengthen ammonia supply chain

COLLABORATION
November 10, 2022, by Ajsa Habibic
Yara Clean Ammonia, a subsidiary of Norwegian fertilizer company Yara International ASA, and Japanese shipping giant Mitsui O.S.K. Lines (MOL) have agreed to work together to strengthen ammonia supply chain.

According to MOL, the collaboration includes but is not limited to using ammonia as a marine fuel.»

https://www.offshore-energy.biz/yara-and-mol-team-up-to-strengthen-ammonia-supply-chain/

Stor artikkel om Yara i Aftenposten i dag.

« PORSGRUNN (Aftenposten): Yara var Norges største forurenser. Nå skal de kutte utslippene til null. Og samtidig lage utslippsfritt drivstoff som er like bra som olje.»


https://www.aftenposten.no/norge/i/Q7y1rJ/slik-vil-de-gjoere-skipsfart-like-groenn-som-en-sykkeltur-til-butikken

Når jeg tenker etter så er det nok en betalingsartikkel……

sveipen
27.11.2022 kl 23:29 5058

Og nytt utbytte på gang.
10% avkastning på investert kapital, er meget bra.

Det er nok denne veien det går for hele mat bransjen. Etterspørselen etter utslippsfri mat blir et krav fremover. Noe som betyr at man ikke vil få solgt produkter som har høyt CO2 avtrykk.

Da er det godt å vite at Yara også tar ledelsen her globalt👍👍

https://www.finansavisen.no/nyheter/industri/2022/12/01/7965231/yara-fikk-napp-hos-argentinas-storste-potetbonde

Og det virker som interessen for grønn ammoniakk som drivstoff til havgående skip er økende.

« LONDON, Dec 2 (Reuters) - France's TotalEnergies (TTEF.PA) said it has joined a shipping project building test tankers which can be powered by ammonia, part of moves to speed up maritime industry decarbonisation.

Widely used in industrial applications, ammonia's suitability as a transport fuel has been limited because of the challenge of converting it into energy in a confined space.

TotalEnergies is joining a subsidiary of Norwegian chemical company Yara International ASA, leading ship certified Lloyd’s Register, Samsung Heavy Industries and MAN Energy Solutions, the Maritime and Port Authority of Singapore and others in the 'Castor Initiative'.»

https://www.reuters.com/business/energy/french-oil-giant-totalenergies-joins-ammonia-powered-tanker-project-2022-12-02/

Tydelig at det begynner å bli et marked for grønn ammoniakk. Fra i dag.

« German utility company RWE has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Hyphen Hydrogen Energy to become the Namibian company’s preferred buyer of green ammonia for export to meet growing energy demand in Europe.

Hyphen Hydrogen Energy, in partnership with German energy firm Enertrag, is developing Namibia’s first green hydrogen project which will produce up to 1.7 million tons of green ammonia by 2027.»

https://energycapitalpower.com/rwe-deal-green-ammonia-from-namibia/
sveipen
20.12.2022 kl 00:08 3551

Da var Yara utbytte på konto.
Selskapet gir en flott avkastning, og er blandt de beste på OSSE.