Krakk - Stockageddon 22.02.2022

Slettet bruker
KRAKK 02.05.2021 kl 15:07 255089

Varsellampene lyser rødt allerede, men grådighet og anabole steroider holder liv i dyret enn så lenge. Lave renter, støttekjøp, pengetrykking og låneopptak har ført til at det aller meste er skyhøyt prisa, fra aksjer og boliger til gull og kryptovaluta. Mange har sett denne filmen før, og den vil nok ikke ende godt. Det positive ganges opp, mens det negative dysses ned, og på sett og vis ser det ut til at koronaviruset allerede er glemt og gjemt fra enkelte hold. Det perfekte er prisa inn og vel så det, men når markedet gjerne priser inn det bildet det har av realitetene (eller grad av håp) noen måneder fram i tid, så kan dette fort gjelde for det negative også. Stemningen kan snu fort.


Ta noen knagger å skule mot:

The SKEW index
The Shiller PE ratio
The Buffett indicator
The price-to-book ratio
The VIX index
RSI-verdier
Amerikanske langrenter
Inflasjonstall
Gjeldsnivå
Signal fra sentralbankene

Mange har tungt belånte aksjer, egenkapitalbevis og fondsandeler kjøpt på allerede overprisede børser, og "alle" har verdipapirer. Pizzabudet og bloggbimboen på 20 har blitt aksjeksperter, og det er flust med nye noteringer av heller luftige visjoner. Dette hinter trolig om at endetida for denne syklusen kun er måneder unna. Det vil bli mer volatilt framover, tror jeg, og oppsidepotensialet herfra og ut året kan neppe være det helt store. Jeg tror at det begynner å bli nedadgående fra i høst en gang, med håp om returer opp igjen, men at tidevannet i markedene virkelig begynner å bikke den andre veien. Om jeg skal spå... Den store og bratte nedoverbakken, Stockageddon, starter 22.02.2022... Det vil bli gråt og tenners gnissel, og det griske mennesket går over glødende kull, glasskår og salt i anger og skam...

Ingen må be på sine knær for å få tilgang til denne tråden, selv ikke dere som tar så feil at dere er uenige med meg.
Redigert 03.05.2021 kl 08:51 Du må logge inn for å svare
Pacino
21.07.2021 kl 12:16 7183

Du kommer ikke unna korreksjoner om børsene er aldri så mye bull.

Morgan Stanley venter korreksjon på 20%

https://finansavisen.no/nyheter/bors/2021/07/20/7708106/morgan-stanley-vi-venter-en-korreksjon-pa-20-prosent
tuja
21.07.2021 kl 12:28 7171

Exactly. Kommer alltid korreksjoner i bull-marked. Nå er alle børser nær ATH, og prisingen begynner å bli stiv i mange aktiva. Spørsmålet er ikke om det blir korreksjon,det er heller hvor dyp den blir.
Jensenpirken
21.07.2021 kl 13:02 7207

Pacino: i et bullmarked kan man fint sitte gjennom eventuelle korreksjoner. Og ikke stol på Morgan Stanley, de gutta har tatt feil tusenvis av ganger før. Stol heller på deg selv Pacino.
trani
21.07.2021 kl 23:02 7219

Bullmarkedet har allerede vart i flere år..
Slettet bruker
22.07.2021 kl 12:50 7015

Tror ikke vi går så langt ned men uansett er ikke 20% korreksjon noe problem for de med langsiktig sparehorizont. Det er nettopp det som gjør hverdagen så utrolig mye lettere... slippe å bekymre seg for de nedganene som kommer.
tuja
23.07.2021 kl 08:47 6882

Buffet indikatoren tilsier at markedet nå er ekstremt dyrt:

https://www.longtermtrends.net/market-cap-to-gdp-the-buffett-indicator/
Slettet bruker
23.07.2021 kl 10:53 6870

Ja. Det er ikke et attraktivt marked, ikke et godt børsklima å investere i, ikke en særlig farbar vei, og for å snu på det... Hvorfor ikke heller satse på at det smeller skikkelig..? For et utgangspunkt det kan bli, men helt andre utsikter, med helt andre oppsider på kalkulatoren! Nei, jeg er ikke evig krakknisse, men nå er det meget spesielle tider, og det har vi avgitt mange konkrete og faglige eksempler på her i denne tråden. Mange av de som kjøpte aksjer på topp like før dot com-bobla sprakk, og som faktisk klarte/ville å holde på dem, måtte gjerne vente i 10-15 år før aksjen gikk i 0 igjen ift. inngangsprisen. Man kan prate seg mett om det å være langsiktig og at et krakk ikke har noe å si for den langsiktige, men jeg ville ikke ha gjort en inngang på aksjer/fondsandeler som jeg enten måtte ha gitt opp eller som jeg måtte ha venta i 10-15 år på for å se at de gikk i 0... Niks...
Hugoil
23.07.2021 kl 11:29 6919

OSEBX Uke MACD krysset negativ forrige uke og har økt denne uken.
Dagchartet ligger i faresonen for å avgi salgssignal bearish doji star (på denne fredagen) som en mulig skulder i en månedslangt litt stygt skråstilt salgssignal hode skulder.
Bare resultatsesongens forventninger som holder indeksen(e) opp. Deretter går luften litt ut og den (de) blir dessto mer sensitiv for politiske og øvrige hendelser..

Jensenpirken
23.07.2021 kl 17:53 6867

Ta dere en titt på ASK koentoen(e) deres så blir dere i godt humør. 👍🚀🚀🚀🚀

Pluss at det er helg.🍻
Aune
23.07.2021 kl 21:43 6762

Utfordringen er å vite om markedet er dyrt eller ei. Å bruke buffet-indikator blir ganske håpløst når vi lever i en tid hvor sosialismen er utbredt i finansmarkedene, spesielt i USA. Artig at et land som omfavner kapitalismen lar FED kjøre på som de gjør.

Spennende tider med århundrets største økonomiske eksperiment. Får se hva som skjer. Jeg klarer ikke å spå noe.
china
23.07.2021 kl 22:05 6757

Kom med et konkret eksempel hvor aksjen eller fondet brukte 10-15 år på å komme tilbake til utganspunktet?
saftkongen
23.07.2021 kl 22:41 6795

Vell om du gikk all inn i 1989 i japanske aksjer så har ikke de kommet seg enda….
Slettet bruker
23.07.2021 kl 23:29 6760

Sitat: "Man kan prate seg mett om det å være langsiktig og at et krakk ikke har noe å si for den langsiktige, men jeg ville ikke ha gjort en inngang på aksjer/fondsandeler som jeg enten måtte ha gitt opp eller som jeg måtte ha venta i 10-15 år på for å se at de gikk i 0... Niks..."

Hva gjør du om vi bare får en liten korreksjon, vil du fortsatt sitte på gjerdet og vente på krakket mens markedet stiger jevnt og trutt? Det høres veldig enkelt ut det å time markedet når økonomene begynner å bekymre seg men sannheten er en helt annen. Det er ekstremt vanskelig og som oftest er det et tapsprosjekt fordi du bommer på hver side av handelen.

Om vi får en kollaps så vil det komme som lyn fra klar himmel, fordi ingen vet... det kan ta opp til flere år.
Hva gjør de investorene som trodde på en kollaps, hva tror du de gjør i mellomtiden mens de venter... jo de får etter hvert panikk og kjøper seg inn når det nærmer seg en topp, og hva gjør de samme personene når markedet får et par solide dipp, jo de får igjen panikk og selger seg ut på bunn.

Sannheten er at de beste analytikere ikke har snøring på når krakket kommer, varsellampene kan lyse men det kan ta evigheter før ringvirkningene slår inn over oss. Hvert bidige år så er det flere som spår krakk og da sier det seg selv at noen må treffe på spådommen, da hjelper det ikke å være etterpåklok og peke på de ekspertene som hevdet at de hadde rett

Når du henviser til eksperter som mener det vil komme, så ta også et raskt søk på hva ekspertene mener mens bekymringsperioden pågår. Jeg vil tippe at 9 av 10 er klinkende klar på at de med langsiktig sparehorisont bør sitte rolig igjennom hele perioden.

Jeg sier ikke at du gjør feil ved å vente på et krakk, men det du nå prøver på er utrolig vanskelig. Jeg vil uansett anbefale de som forsøker seg på samme stuntet å ikke overvurdere egne evner for timing av markedet.
Jensenpirken
23.07.2021 kl 23:35 6771

Enig med Kalle777 . Sist sommer skrev Rockall en masse tilsvarende innlegg om hvor dyrt markedet var, krakket kommer etc etc. men se hvor mye markedet har steget siden da. Jeg tror jo tidligere man kjøper jo høyere avkastning oppnår man, D.v.s at tiden i markedet er ens beste venn.
Slettet bruker
24.07.2021 kl 13:23 6600

Jeg tar en avbalansert og kanskje begrenset inngang om jeg tenker det er en mindre korreksjon, for så å gå rett ut igjen. Da er jeg litt med.

En kollaps kommer ikke nødvendigvis som lyn fra klar himmel. Om en har flerfoldige indikatorer som lyser rødt i lang tid, og markedene plutselig trekker kraftig ned, så kan man neppe kalle det lyn fra klar himmel i form av en overraskelse ingen trodde skulle skje, selv om nedtrekket kommer brått. Flere krakk har også kommet uten noen krystallisert enkelthendelse som katalysator. Dette er det bare å lese seg opp på.

Å forholde seg til børsene, til aksjer, egenkapitalbevis og fondsandeler dreier seg i ulik grad om det å vedde, gjentar "i ulik grad". Noen vil lide mye mer enn andre ved et krakk fordi de sitter på mer spekulative verdipapirer, kanskje med belåning også, for hvem vil ikke overgå den idiotiske naboen som nettopp har blitt aksjerik, sant..? Og "alle" eier verdipapirer nå, pizzabudet er rene eksperten osv., og slike trekk er typiske ved markeder som har nådd stor grad av entusiasme, som går mot solnedgangen. Når noe skjer, så er ikke salgsknappen langt unna.

Jeg overvurderer ikke egne emner for timing, men jeg har det komfortabelt med å ha inntatt en avventende holdning, og da er ikke det et problem for meg. Jeg har hatt en god del bra timing på kjøp og salg tidligere, noen ganger med overvekt av flaks, men jeg mener at i mesteparten av tilfellene så har det vært mer fra erfaring og det å føle på stemningen og tuningen, samt noe bruk av teknisk analyse. Respekterer også det faktum at ikke noe bare stiger og stiger til evig tid.

Du har vel et godt poeng med at flere som tålmodig sitter på cash kan bryte med tålmodigheten sin og kjøpe seg inn, eventuelt nær en topp, men tålmodighet kan lønne seg på ulike måter i markedet. Tålmodighet gjelder ikke bare det "å holde på aksjen", sant..? Det er jo ingen dårlig posisjon om man kan kjøpe seg inn etter et krakk, helst på eller ved en bunnkjenning, eller uansett langt nede. Et par øvelser med kalkisen gir hint om effekten. Så kan man spørre seg... Er det alltid det beste å gjøre det "alle" gjør..? Som regel kan kanskje svaret være ja, men jeg tror det fins unntak...
Slettet bruker
24.07.2021 kl 13:25 6782

Om det skulle skje:

https://finansavisen.no/nyheter/makro/2021/07/24/7709939/usas-finansminister-frykter-mislighold-av-statsgjeld?internal_source=sistenytt

Muligens vil ikke slik mislighold skje med det første, og media er media, men likevel... Dette elementet er noe å skule mot...
Slettet bruker
24.07.2021 kl 13:39 6827

Alle tar sine egne selvstendige valg basert fullt og helt på eget ansvar, som vanlig. Misforstå meg rett... Jeg er glad på vegne av alle mindre investorer som klarer å prestere over tid, og jeg unner selvfølgelig andre suksess. For min egen del, så tenker jeg at det kan komme en "once in a generation"-mulighet snart, og med snart mener jeg innen utgangen av 2022. Selv om det skulle krakke godt første halvår av 2022, så kan markedene fortsette nedturen i flere måneder etter selve krakket.

Lykke til alle sammen med sine valg, og ha ei fortsatt riktig så flott helg!
Muggost
24.07.2021 kl 18:57 6878

Hvis dere vil ha noe skikkelig sladder om Rockall, så bør dere ta en titt på denne!

https://www.klikk.no/historie/rockall-skip-ulykke-6931111

😁
Slettet bruker
25.07.2021 kl 11:22 6767

Sitat: En kollaps kommer ikke nødvendigvis som lyn fra klar himmel. Om en har flerfoldige indikatorer som lyser rødt i lang tid, og markedene plutselig trekker kraftig ned, så kan man neppe kalle det lyn fra klar himmel i form av en overraskelse ingen trodde skulle skje, selv om nedtrekket kommer brått. Flere krakk har også kommet uten noen krystallisert enkelthendelse som katalysator. Dette er det bare å lese seg opp på.


Absolutt alle kan se varsel-lampene lyse lenge men ingen kan se når krakket utløses. Her er det viktig å skille mellom et krakk og en korreksjon. Selve definisjonen på et krakk er en uventet hendelse de ikke klarer å kalkulere fordi det er helt umulig å vite hvor vi står i et langsiktig tidsperspektiv.

Krakk=Allmenn panikk...kvelden på julekjerringa...lyn fra klar himmel. Det er altså noe vi ikke klarer å se komme men det er noe du "kan" forutse med en tidshorisont på opp mot 15 år og lenger. I denne perioden vil det alltid ligge bekymringer hvor eksperter spår en kollaps, men det som gjør det ekstra vanskelig er at krakket ofte trigges av en boost i aksjemarkedet.

Du skal ikke bare ha mye kunnskap men du skal også ha mengde med flaks, i tillegg til å unngå en panikk om du feiler. Hvor lenge er man villig til å vente på krakket, hvilke disiplinerte prosedyrer er planlagt, hvordan er psyken i denne perioden du skal handle raskt og klokt, og hvordan skal man kalkulere inngangen samtidig som markedet danner nye topper, og det kanskje aller verste... hvordan kommer krakket til å oppføre seg. Det er så mye mer komplekst enn å bare er å vente på et krakk, for så å tro at det bare er å gå inn igjen.

En korreksjon kan forklares med økonomiske hendelser der vi ser flere faktorer som "kan" utløse et krakk, og det er egentlig der dine argumenter ligger, det vil si at finansverden allerede har startet å korrigere og jeg tror vi er der nå...mot en korreksjon på opp mot 10-20% men også her er det vanskelig å time markedet fordi de aller fleste ikke kjenner sin besøkelsestid.
Redigert 25.07.2021 kl 12:01 Du må logge inn for å svare
Pacino
25.07.2021 kl 12:12 6789

Ja, tror ikke det blir lenge til vi får en korreksjon nå, om den blir 10 eller 20% er ikke godt å si.

https://finansavisen.no/nyheter/kommentar/2021/07/25/7710039/pa-tide-med-en-korreksjon?internal_source=sistenytt
Slettet bruker
25.07.2021 kl 14:03 6847

Jeg kjente besøkelsestida mi under koronakrakket i alle fall. Feita opplasting av NHY til i overkant av 21,80. Nå skal jeg finne strand og sol.

😎👍
Hugoil
28.07.2021 kl 11:55 6402

Halvannen måned med negativ divergens i OSEBX (mellom kurs og RSI). Kan noen sjekke de andre indeksene?
Skal det virkelig være slik at dessertgenerasjonen også skal slippe lett til på børsen??;)
Slettet bruker
29.07.2021 kl 01:37 6338

Alt ser lett ut for tida, men jeg finner kun gode grunner til angsten min, som at Alex Rosén blir dratt inn i "dette bør du gjøre med pengene dine"-reportasjer.

Eksempel:
https://finansavisen.no/nyheter/finans/2021/07/21/7698174/episode-14-fond-vs.-enkeltaksjer

Alt så veldig lett ut før krakket i 87 også, og situasjonen i forkant lignet veldig mye på den vi ser nå. Enkle penger, låne mye for å investere osv... Men det verste av alt nå..? Børsene prises mellom pre 1929-krakk og pre dot com-boblesprekk... Jeg skriver det kun for vennlighets skyld. Gi for all del blaffen i alt hva jeg skriver, men det er i kriser at formuer skapes og tapes...
Slettet bruker
29.07.2021 kl 01:44 6401

Jeg tolker:

Lange renter ned, korte renter på stedet hvil og kanskje snart opp... er lik... En krise mellom nåtid og ti år fram i tid som er mye nærmere nåtid enn ti år fram i tid... Verdipapirer som er prisa for den totale suksess tenkt et par år fram i tid...

For all del... Jeg vil at alle skal lykkesmed sitt, uansett innstilling...

Ha ei fin uke videre!
Fholm
29.07.2021 kl 07:01 6392

Som en kompis koka det ned til meg for noen dager siden, da vi snakket om verdensbilde, hyperinflasjon osv.. Det har ingenting å si om du har pengene i banken, madrassen eller i markeder, om markedet crasher såppass at bankene ryker, mister man absolutt alt uansett, om det er kontoen i banken eller penga i madrassen ( inflasjon). Det eneste som er sikkert er at man fortsatt må betale huslånet :P
Redigert 29.07.2021 kl 07:02 Du må logge inn for å svare
Jensenpirken
29.07.2021 kl 15:43 6310

DOW satte nettopp All Time High og flere skal det bli. På et drøyt år har vi gått fra ca 18000 poeng til nå 35155 poeng. Det chartet ser fortsatt bra ut. Kanskje vi kan nå 40 000 poeng frem mot jul!?
kaedureddfor
29.07.2021 kl 21:03 6299

Ingen bryr seg om inflasjonen. Rentene er død!
Slettet bruker
30.07.2021 kl 12:30 6130

Blir også neste krakk utløst fra øst..?

https://www.dn.no/utenriks/kina/eiendom/china-evergrande-group/eiendomsselskap-balanserer-pa-kanten-av-stupet/2-1-1046304

Eller… Holder det at vinden bare snur «av seg selv» på så høy prising..?

Vi får se.
Mado
07.08.2021 kl 12:18 5792

Tror ikke på krakk i år, men børsen faller 10-20% framover og før Jul.
Kanskje starter rolig fra neste uke.
Slettet bruker
08.08.2021 kl 18:48 5623

Jeg tror heller ikke på krakk i år, men likevel at en solid korreksjon slår seg ut i full blomst innen medio november, og ellers at den generelle oppsiden herfra og ut året er meget begrenset.
Mado
08.08.2021 kl 20:01 5555

Ny bølge av Delta kan dempe 3Q.
Slettet bruker
10.08.2021 kl 22:27 5132

Åpenbart, ja. Her har vi en grøsser, dog ikke basert på novelle av Stephen King:

https://finansavisen.no/nyheter/finans/2021/08/10/7717227/stjerneinvestor-rich-bernstein-storste-boblen-i-min-karriere

Vi vet at det er farlig terreng på børsene, vi vet det. Når boblen sprekker, så blir det bare helt episk.
Mado
11.08.2021 kl 12:48 4982

Likevel investerte jeg 25% av spare pengene i fond og har 0 aksje, slev om min sjuende sans sier at det skjer en korreksjon i september😀.
Jensenpirken
11.08.2021 kl 15:47 4929

Det DOW chartet det liker jeg. ATH.🕺🚀🚀🚀
Hugoil
18.08.2021 kl 23:58 4576

Min 7. sans sier at vi neppe får august som 7. måned med oppgang på rad - sist sett i 2016, men da med kanskje under halvparten av prosentuell stigning pr. måned. Hvem vedder på 8 måneder på rad - uvitende og de som sitter for tungt lastet?

Hvor ble det av Hindenburg-omen etc.?

Anbefaler å lese innlegget mitt på side 1 i den andre krakk-tråden i dag for å se årsakene til den syke oppgangen. Det er slik man har "gitt" penger til "folk" for å kjøpe seg den politikken man/de selv har ønsket seg vel.

Leviathan puster og peser for tiden - på en skakk-styrt kontrakt.
Redigert 19.08.2021 kl 00:02 Du må logge inn for å svare