Kan Desert Control bli ett av børsens mest verdifulle selskap?

SoriaMoria
DSRT 09.06.2021 kl 14:00 486963

Desert Control er i dag verdsatt til ca. 600 millioner kroner.

Desert Control har løsninger innenfor megatrendene global oppvarming, vannmangel og ørkenspredning.

De har et produkt som gjør ørkensand til dyrkbar jord. Samtidig reduseres vannforbruket i områder som er behandlet med deres produkt kraftig i forhold til ubehandlete områder. Produktet kan også brukes til å opprettholde og fornye skogsområder.

Hvis tallene selskapet setter som mål oppnås, viser regnestykket mitt at målet er inntekter på ca. 8400 milliarder norske kroner innen 2030 (sic!).

Desert Control har som mål å ha behandlet 5 millioner km2 innen 2030:

«By 2030 we want to have greened 5 million km2 of dry lands and deserts.”
https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/342682273045017/ tid -0,27 min


Prisen ligger foreløpig på 2 – 5 $ per m2, men er forventet å senkes til 0,2 $/m2:

«With scale Sivertsen says they can drive that cost down, ultimately aiming for around $0.20 (£0.15) per square metre. By comparison, the cost of buying productive agricultural land elsewhere in the world ranges from $0.50 to $3.50 (£0.38 to £2.65) per square metre, says Sivertsen. In the future it might be significantly cheaper to transform unproductive land than to seek out an established farm.”
https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/the-spray-that-turns-deserts-into-farmland.html

Regnestykket:
I km2 = 1000 m ∙ 1000 m = 1 000 000 m2
Antar at det meste av jobben vil gjøres til laveste pris: 0,2 $ per m2

5 millioner km2 = 5000 000 000 000 m2 = 5 billioner m2
5 billioner m2 ∙ 0,2 $/m2 = 1 billion $
1 billion $ er ca. 8,4 billioner norske kroner

Inntekter: 8 400 000 000 000 kr eller 8,4 billioner kroner.
Tilfeldig antatt margin 10 % = 840 milliarder kroner.
-Skatt 22 %
Etter skatt = 655 milliarder kroner

Totale inntekter etter skatt / dagens aksjeantall
655 milliarder kr / 40 000 000 aksjer
=16 375 kr/aksje

Dette er altså hva selskapet kan ha hatt av fortjeneste frem til 2030 gitt forutsetningene i regnestykkene over. Mye av disse inntektene vil selvsagt brukes til å vokse.

Dette høres alt for mye ut så hvis noen finner feil i regnestykket mitt håper jeg dere sier i fra.

Det er selvsagt en hel del risiko for at selskapet ikke lykkes.

Noen risikofakorer kan være at:
-Det kan vise seg vanskeligere å skalere opp teknisk og økonomisk enn antatt.
-Vi vet ikke hvilke utilsiktede effekter det kan ha å gripe inn i økosystemer i denne målestokken.
-Strid om patentrettigheter og utløp av slike.
-Alternative teknologier som er mer attraktive.
-osv.

At det vil komme noen emisjoner underveis er rimelig å anta. Men hvis selskapet lykkes vil dette være vekstemisjoner. Noe som like gjerne kan være positivt for aksjekursen.

Før du investerer i denne aksjen bør du selvsagt sette deg nøye inn i den.
Redigert 09.06.2021 kl 14:06 Du må logge inn for å svare
YNWA250505
25.11.2022 kl 14:35 9342

Men har de bommet grovt på guidingen sin for Q2 og Q3? Om de har det så er det jo ikke bra og da blir du slaktet. Har de derimot ikke guidet store inntekter disse Q så er det null krise. De sår vel masse rundt omkring og så kan de høste på sikt. Penger vil de ikke tjene i verken 2022 eller 2023. Det forventer jeg heller ikke. 2024 og fremover det er da de virkelig må vise hva de driver med.
CatchTrader
27.11.2022 kl 23:29 9126

Desert Control just released its Q3 report, reporting only minor revenues (as expected) and a cash burn of NOK ~23m (cash balance of NOK 100m as of Q3). Commercialization has started with bite-sized deliveries in the UAE, while the first pre-project in the US has been signed with Limoneira along with an MoU with Amarenco for future projects in Southern Europe. The company is in the process of transferring personnel to the Mawarid JV, which is expected to lower operational costs by >50% in the UAE for Desert Control. Elsewhere, key focus will now shift to reach larger-scale adoption in the UAE in parallel with accelerated commercialisation in the US. A pre-project with a sizeable food-security company is expected to be secured for the Mawarid JV shortly, with implementation commencing during Q4’22. We also expect more contracts to be announced here in the near-term. We have a Buy and TP of NOK 50.
skeptiker
28.11.2022 kl 09:59 9103

Jeg ser ingen god grunn til at de trengs noen ny emisjon med det første. Selskapet har f.eks. allerede 12 produksjonsanlegg. Dersom disse hadde stort sett vært i lønnsom virksomhet ville de med de prisene på LNC en har gått ut med gitt inntekter som vel kunne ha vært på et tresifret millionbeløp i løpet av et år. Siden så veldig lite synes å ha skjedd i Emiratene innebærende år, som var det året det skulle skje mye der, virker det også veldig usikkert hvilket salg en kan vente der neste år. Imidlertid ser utviklingen i USA lovende ut. Dette er et market som er mer enn stort nok for DSRT. Så om den første hesten svikter, kan den neste fullt ut overta.

En av mine største innvendinger mot den glimrende selgeren Sivertsen er at han slik jeg ser har presentert et bilde av forventet utvikling som viser seg å ha basert på ønsketenking, og ikke synes å være villig til å innrømme dette. Vi har fått vite at Mawarid betjener veldig store arealer i Emiratene med millioner av daddelpalmer. Tster viser at LNC fungerer veldig godt i forhold til disse. Derved har aksjemarkedet fått det inntrykk at et enormt salg i realiteten allerede var i boks gjennom kontrakten med Mawarid. Men etter nærmere ett år ser det ut til at svært lite har skjedd. I stedet har det blitt inngått en avtale for mange måneder siden med en konkurrent av DSRT når det gjelder daddelpalmene. Ut fra et innlegg på andre nettsteder virker det som om det må forhandles om kontrakter med en rekke lokale offentlige enheter og at dette tar veldig lang tid.

Jeg kjenner fra USA at det er vanlig at selskapene taler med to tunger. En av dem er public releases som pleier å være veldig positive ut utelater nesten alt som er negativt. Den andre tunga er kvartals- og årsrapporter. Disse pleier å være veldig nøkterne og skaper det inntrykk at det knapt kan dreie seg om samme selskap. Jeg har inntrykk av at det samme gjelder Siveretsen. Gjennom ulike uoffisielle kanaler har han greid å skape en veldig positiv forventning til kommende utvikling i DSRT. Men i års- og kvartalsrapporter er selskapet mye mer nøkternt. Dette har fått alle hans forsvarere (som er de aller fleste som har skjrevet noe på de tre aktuelle nettstedene) til å hevde at utviklingen har vært akkurat slik selskapet har forespeilt, f.eks. at den første inntekta ville komme i annet kvartal. Det gjorde den, men først helt i slutten av kvartalet og med et nesten symbolsk beløp. Men hvem kunne da forvente at inntektene i hele tredje kvartal ville bli enda mer symbolske?

For at jeg skal gjenvinne noe av tilliten til Sivertsen som bedriftsleder bør han begynne å tale med ei tunge og ei tunge som er godt i kontakt med virkleigheten. Jeg er lei av ønsketenkningen. Det er faktisk salg selskapet må leve av og ikke storslåtte visjoner.
skeptiker
01.12.2022 kl 09:11 8775

"Vi vet nå at selskapet må hente penger i Q1 eller q2 i 23 og dette vil bli gjort på bakgrunn av totalt fraværende inntekter og et investeringsklima som ikke er som investorer er vandt til. Du må de på 80 og 90 tallet for å finne sammenligningsgrunnlag.
DC kan ha verdens viktigste produkt og fortsatt feile pga klimaet.
Dette er megarisky og DC skal mye lenger ned. Jeg har tidliger sagt 10kr, men nå tror jeg det er et best case scenario. Hvis de ikke klarer å gjøre noe med inntektene veldig snart, så tviler jeg på at vi ser en bunn før Q3-q4 i 23 sammen med resten av markedet."

Vi VET selvsagt ikke at selskapet må hente mer penger fra aksjemarkedet tidlig neste år. Ved utgangen av tredje kvartal hadde en fortsatt 100 mill kr i kassa. Utgiftene i Emiratene reduseres ved at det samarbeidende selskapet overtar mye av utgiftene. Samtidig tyder en del signaler på at inntekter begynner å komme. Det burde tilsi at pengene i fjerde kvartal og neste år vil renne langsommere ut av kassa enn i tredje kvartal. Videre går utviklingen i USA raskere enn forventet. Det virker derfor sannsynlig at det vil bli betydelige inntekter i det landet neste år. Så pengene vil gradvis trolig renne mer og mer langsomt ut av kassa.

Det er falsk "informasjon" når det påstås at selskapet i første ller annet kvartal neste år må henge penger pga totalt fraværende inntekter. Det var symbolske inntekter både i annet og tredje kvartal. Ingen kjenner til hva inntektene blir i fjerde kvartal, men den informasjonen jeg har satt indikerer at salget har kommet igang ut over det rent symbolske i fjerde kvartal. Jeg forventer at denne trenden vil fortsette i første kvartal neste år. Dersom penger hentes fra aksjemarkedet i annet kvartal neste år, vil det skje ut fra andre forutsetninger i forhold til inntekter enn dem som gjaldt etter 3 kvartal. Videre er det slik at dersom det er vanskelig å hente penger i markedet, kan størrelsen på en emisjon tilpasses dette. En kurs på ca 20 kr gir en markedsverdi på ca 800 mill kr for selskapet. Om en henter inn noen få titalls mill kr i markedet, vil dette derrfor gi meget liten utvanning av aksjonæeres eierandel av selskaept.

Når det spyttes penger inn i et oppstartsselskap, er det ikke dagens inntekter som er den viktige faktoren, men fremtidsutsiktene. Det foreligger ingen ny informasjon som indikerer et mer negativt syn på virknintgen av LNC. Behovet for LNC er økende i en verden der tørke blir et støre og større problem. Dette gjelder ganske store deler av verden. Det er derfor grunn til å forvente en meget sterk sterk vekst i etterspørselen etter LNC. Ved større salg kan prisen senkes kraftig. Dette må antas å føre til at etterspørselen etter LNC øker eksponensielt.

Det er lite som tyder på at kursen i selskapet skal mye lenger ned. Tvertimot tyder kursen de siste dagene på at kursen ikke skal noe særlig under 17 kroner. Etter mitt syn er det tøvete å hevde at selskapet må gjøre noe med inntektene veldig snart for å unngå nye bunnkurs i annet halvår 2023. Det kan tenkes at en har økt inntektene betydelig allerede i innebærende kvartal. Da har en fortsatt et ytterligere halvår på å øke inntektene før annet halvår 2023 inntrer.

Alt i alt synes jeg innlegget ditt er svært virkelighetsfjernt og svært ensidig der svartsynet totalt dominerer. Det er etter mitt syn svært lite overbevisende. Hvis diu leser hva jeg har skrevet på dette tettstedet i år, vil du se at jeg har fått mye pepper fra mikofonstativene til leder Sivertsen. Men jeg greier å være noe mer balansert enn hva du er i ditt innlegg.
Bearwizard
01.12.2022 kl 12:50 9313

Et meget reflektert og godt innlegg Skeptiker.
Aaleby
03.12.2022 kl 00:55 9882

" På denne bakgrunn er det interessant å merke seg all den kritikken mine innlegg har fått fra nettrollene på dette nettstedet som har påstått at det jeg har skrevet ikke har noen verdi. Disse nettrollene har fungert som mikrofonstativ for ledelsen i selskapet som nå synes å ha befunnet seg i en fantasiverden når det gjelder Emiratene"

Er det rart at jeg har gitt opp å rasjonalisere med deg? Har ikke undertegnede gjentatte ganger påpekt at man først kan påvente kontrakter i UAE av litt betydning mot slutten av året?

Og hva var fasiten? Forsvinnende små inntekter t.o.m Q3, inngått kontrakt i Q4 med et betydelig underliggende potensial. Nettrollet her er deg skeptiker, som kommer med syltynne påstander og konspirasjonsteorier i hytt og gevær.

PS; solgte 50% av beholdningen på kr 22,5 og planla å selge resten innen kvartalsrapporten (Idland ødela momentumet og planen) nettopp fordi jeg visste at Q3 ville presentere ytterst magre tall. Og at det neppe ville bli tatt godt imot i det rådende børsklimaet.
Redigert 03.12.2022 kl 01:12 Du må logge inn for å svare
Aaleby
03.12.2022 kl 01:00 9928

OKS bekreftet i dag at DCG har penger til anslagsvis ut 2023 og at det finnes flust av støtteordninger og andre finansieringsmuligheter dersom ytterligere oppskalering blir nødvendig før inntekter av betydning kommer for fullt fra og med Q1 2024. Et spekulativt innlegg på ikke-eksisterende grunnlag som stinker skjult agenda.
skeptiker
03.12.2022 kl 15:34 10092


"Er det rart at jeg har gitt opp å rasjonalisere med deg?" Du bør lære deg noen fremmedord aaleby. Ut fra konteeksten (om nødvendig kan du google dette ordet) mener du åpenbart resonnere. Å rasjonalisere betyr noe i retning av å drive mer effektivt. Når jeg ser på deg som et nettroll, er det særlig fordi du i ikke argumenterer mot de synspunktene jeg har kommet med, men presenterer irtrelevante forhold knyttet til min person. Jeg foreslår at de som orker leser på nytt hva du har skrevet inneværende år på dette nettstedet. Jeg er rimelig sikker på at folk som er rimelig objektive vil få et annet inntrykk enn det du påstår nå.
Aaleby
03.12.2022 kl 15:55 10400

Kan mitt språk 😉 Fra akademisk ordbok: Rasjonalisere - "resonnere fornuftmessig, rasjonalistisk ; gi rasjonell, logisk forklaring (på fenomen)" Har argumentert mer enn de fleste, men du er ikke åpen for motstridende meninger uansett hvor faktuelt riktig de måtte være. Og ja, beskyldninger under beltestedet, slik du har kommet med en rekke ganger, får tilsvar som fortjent.
skeptiker
05.12.2022 kl 16:00 10168

Her ble jeg svar skyldig. Jeg var ikke kjent med at "rasjonalisere" ble brukt i praksis på denne måten, men det er vel ikke så rart når en tar i betraktning at utgangspunktet er et fremmedord for det norske ordet fornuft. Her var jeg provoxserende arrogant på et for spinkelt grunnlag.
Aaleby
05.12.2022 kl 17:51 10118

Ryddig innlegg skeptiker 🤝
bravi
16.12.2022 kl 08:14 9596

Ryddige innlegg, skattemotivert nedsalg før nyttår osv. bla...bla...bla. Mye bortforklaringer på hvorfor kursen har trynet så til de grader i dette caset, uten at det hjelper noe. Sammenlign kursen for ett år siden med kursen i dag, da kan ikke selskspet fått til mye.

Nå er det over ett (1) år siden Desert lanserte alle de nye produksjonsenheten på plass i Emiratene og startet en storstilt (og kostbar) oppbemanning av selskapet. Men resultatene som Sivertsen har fantasert om har vi overhodet ikke sett noe til. Desert har fått til null og nada på salg og inntekter i Q2 og Q3, kommer etter all sannsynlighet også til å bli tilsvarende håpløst dårlige resultater i Q4. Da er det på tide å si stopp. Merk til sammenligning at en enkelt person i samme periode klarer større omsetning på pølsesalg

Problemet for kursen er at Desert ikke klarer å selge LNC, går ikke med for høye priser til arabere. Kanskje på tide å tide å rydde opp i den kostbare organisasjonen og få inn noen som kan å selge før Sivertsen har brukt opp hele kassa og vi får en emisjon i trynet.
Redigert 19.12.2022 kl 20:03 Du må logge inn for å svare
Odium
20.12.2022 kl 12:19 9422

Jeg vet ikke hvor opptatt folk er av det tekniske her inne, men bryter DC ned nå så tror jeg støtten blir ny motstand.
Bryter de ikke ned så tror jeg det blir en nytt rally med top rundt 20kr
Uansett så er dette en trist graf
https://www.tradingview.com/x/lukf3Kup
Odium
29.12.2022 kl 11:05 8662

@skeptiker
Skjønner du nå hva jeg mener med at jeg tror 10kr kan utvikle seg til å bli et best case scenario?
Hele market skal høyst sannsynlig gjennom en vaskeekte finanskrise i løpet av de neste 6-9 måneder.

Jeg planlegger fortsatt å kjøpe meg inn, men det virker som det er lurt å vente en god stund til enda.
skeptiker
29.12.2022 kl 21:31 8457

Mitt inntrykk er at Sivertsen i stor grad ikke har forstått mentaliteten i Emiratene til tross for at selskapet har drevet virksomhet der i flere år. Jeg har ikke trodd at hele poenget med å sende 12 produksjonsenheter der i desember ifor var å teste hvor raskt de kunne produseres. Jeg tror han hadde store forhåpninger i fjor høst til at det ville komme stor kommersiell produksjon i Emiratene i 2022. I steder synes produksjonen å ha vært minimal i hele året. Det fremstår også veldig uklart om en kan forvente omfattende produksjon i 2023. Hovedsatsingen på Emiratene i år ser ut til å ha slått helt feil.
skeptiker
29.12.2022 kl 21:39 8444

Det ser nå ut som om jeg har tatt helt feil i vuirderingen her. Noen selskapet verdsettes til mange milliarder kr selv om forventede inntekter ligger flere år inn i framtida. Det er ikke noe som tyder på at produktet til DSRT er dårligere enn det som har blitt forespeilt. Virkningen har blitt dokumentert gang på gang. Det er også på det rene at det er et enormt behov for LNC. Det springende punkt er verdsettingen av de betydelige inntektene som kan forventes fra og med 2024 og som en kan forvente vil vokse eksplosivt framover. Jeg synes under 1 milliard kre er en meget lav kapitalisert verdi for et slikt selskap. Men aksjemarkedet er tydeligvis ikke enig med meg i det. Jeg tror grunnen må være at aksjemarkedet stiller seg tvilende til om de helt store inntektene vil komme fra og med 2024. Jeg synes aksjemarkedet har grunn til å føle seg lurt når det gjelder utviklingen i inneværende år. Det kan ha skapt sterk tvil også når det gjelder salget i de nærmeste årene.
Odium
29.12.2022 kl 23:21 8465

Problemet er ikke DC, problemet er stigende renter som gjør fremtidige inntekter mye mindre verdt og da må kursen ned deretter. Det er dette jeg har forsøkt å forklare men folk er mer opptatt av å si at jeg har en agenda enn å forsøke å forstå at markedet er totalt snudd på hodet det siste året og 2023 vil bli enda verre.
Det kommer til å bli et blodbad og DC kan gå overende selv om de har verdens beste produkt. Det hjelper ikke hvis ingen er villige til å investere pga et giftig klima.

Jeg krysser fingrene for at de kommer seg gjennom dette nåløyet, for dette kommer til å bli den største prøven som selskapet noen sinne vil bli utsatt for. Enten klarer de seg og sky's the limit, eller så er de konkurs om et år.
trodlet
30.12.2022 kl 09:29 8729

Jeg har også forsøkt med saklig informasjon, og forklarte for ca ett år siden hvorfor jeg mener kursen skal ned til 5,- Jeg ble bare møtt med kommentarer om at jeg har en skjult agenda bak mine innlegg. Lite vits å dele informasjon når det blir mottatt på den måten. Jeg får håpe noen bet seg merke i det.
Mitt kursmål på 5,- har ikke endret seg. Og som jeg skrev tidligere, jeg må forholde meg til hva jeg tror, og ikke hva jeg håper.
rockpus
30.12.2022 kl 10:17 8775

"Det kommer til å bli et blodbad og DC kan gå overende selv om de har verdens beste produkt."

Her bedriver du ekstrem krisemaksimering på feil grunnlag.
Hvor mye har ikke den grønne sektoren allerede falt på børsene? Samtidig som betydningen av det grønne skifte er enda større enn før!

Det som eventuelt reduserer verdien av fremtidige inntekter er ikke rentenivået, men stigende inflasjon. Rentenivået har først og fremst betydning for selskaper som er sterkt belånt. Samtidig betyr stigende renter at investorer kan finne gunstige pengeplasseringer i rentebærende alternativer i stedet for aksjer..
Jeg har levd et langt liv og vært aktiv i markedet i rundt 40 år av det samme livet. Har dermed gjennomlevd mange kriser med både høyt og lavt rentenivå.

Det er i alle fall lett å forstå at mange kan mistenke deg for en agenda, når du skriver som om ikke kursen allerede i stor grad gjenspeiler markedets forventninger.

Jeg er for øvrig ikke aksjonær i dette selskapet, og har derfor en objektiv tilnærming.
Odium
30.12.2022 kl 10:56 8948

Beklager altså, men her bommer du veldig.
Høyere renter gir høyere garantert avkastning på penger i banken, så folk vil velge dette fremfor penger i markedet hvis avkastningen er den samme siden dette ikke er garantert. Dette presset ned aksjeprisen tilsvarende. Avkastningen må derfor opp tilsvarende økte renter for at pengene skal forbli i markedet og dette presser kursen tilsvarende ned.

Kall det gjerne krisemaksimering, men jeg har truffet mer eller mindre 100% siden i juni når kursen var over 30kr og nå har kursen brutt ned gjennom støtte og etablert ny motstand, og dette før forventa finanskrise slår til. Denne finanskrisen forventes å ta de store indeksene ned med 50-70% fra dagens nivå. (Stor boble=stort krasj og dette er den største boblen siden 1920 tallet.)
Hvis folk tror at DC av en eller annen grunn skal stå frem som immun mot macro økonomiske omveltninger som vi ikke har sett tilsvarende på 90år, etter at markedet har filleristet selskapet i 2022, er merkelig i mine øyne.
Når du du i tillegg legger til innsidesalg i sommer, manglende kommunikasjon fra ledelsen og totalt fraværende inntekter, vel da ser ikke ting bra ut på mellomlang sikt.

Jeg kommer uansett til å fortsette å kommentere her med jevne mellomrom, både det tekniske og annet frem til jeg velger å kjøpe meg inn.

Som det ble kommentert over her, jeg tror nå at en bunn nærmere 5kr er mer realistisk enn 10kr. 10kr tror jeg vi ser i løpet av q1. Bunnen kan fort bli så sent som q3 eller q4, avhengig av når bunnen går ut av markedet
rockpus
30.12.2022 kl 11:18 8940

Du fortsetter med bruk av sterkere ord enn det det er grunnlag for.
Hvor er det jeg bommer?
Ditt første avsnitt tilsvarer hva jeg skrev her:

"Samtidig betyr stigende renter at investorer kan finne gunstige pengeplasseringer i rentebærende alternativer i stedet for aksjer.."

Jeg skriver også:

"Det som eventuelt reduserer verdien av fremtidige inntekter er ikke rentenivået, men stigende inflasjon."

Er du uenig i det? Inflasjon betyr jo at pengene dvs inntekter blir mindre verdt.

Mye tyder på at man er i ferd med å begrense inflasjonen og at rentenivået snart er høyt nok.
Du skriver som om vi kun er i begynnelsen av stigende rentebane og som om selskaper som Desert ikke allerede har korrigert kraftig ned fra tidligere nivå.

Ser frem til å få spesifisert om hvor jeg "bommer kraftig"..

Det avgjørende for Desert er å få kontrakter som gir inntekter.
Odium
30.12.2022 kl 12:48 8877

Ja, jeg mener vi er i starten av en lengre periode med høyere renter, 10-20år.
At inflasjonen er på veg ned nå er helt normalt i en inflasjonskamp. Historien forteller oss at dette vil gå opp og ned i flere år fremover. Det vi såg i sommer var første topp, men det kommer flere i løpet av de neste 6-8årene. De som gambler på at inflasjonen skal tilbake til 2% med tilsvarende lave renter lever i en eventyrverden når vi vet at det er de lave rentene og tilsvarende fravær av inflasjon som har satt oss i den posisjonen vi er i nå.

Og ja, jeg er ikke enig i at det er inflasjonen som reduserer verdien på fremtidige inntekter da de kan prise fremtidige kontrakter høyere for å følge inflasjonen. Det de ikke kan ta høyde for er at dividendene må bli høyere for å kompansere for høyere renter. Markedet løser dette ved å redusere P/E. Altså fremtidig aksjepris skal ned.

Igjen, vi går inn i en lengre periode hvor vekstaksjer får det mye vanskeligere enn de har hatt det etter 2008. Vedvarende høyere renter, energikrise, matkrise utløst av energikrisen.

Men ja, det som er mest avgjørende er at DC lander store og gode kontrakter. Der er vi enige
rockpus
30.12.2022 kl 14:10 8978

Vel, du er da litt mer moderat nå. I innlegget jeg reagerte på antydet du at Desert kunne gå over ende på grunn av stigende renter, og nevnte i sammenhengen ikke at det som avgjør det er om de får kontrakter eller ikke. Og dette for et selskap som tross alt allerede har korrigert kraftig ned.
Verden tåler for øvrig helt fint et noe høyere rentenivå enn det vi i senere tid har hatt. Klarer de å begrense inflasjonen, så unngår vi de dramatiske rentehevningene som vi har sett for mange år siden.
Desert er uansett et selskap med et produkt som verden vil trenge uavhengig av makro. I slike tider kan et selskap som dette gå mot strømmen. Men først må de bevise salgbarheten med den første større kontrakt.
CatchTrader
30.12.2022 kl 14:36 8980

Da er jeg inne igjen med 2/3 - har handlet skatte-aksjer hele denne uken.

Vi kan spekulerer til krampa tar oss, men en ting er sikkert - Denne skal opp, før eller siden:)
Slik som jeg er skrudd sammen, så er renta fortsatt lav og har lite å si i den store sammenhengen mtp veien til
bedre matsikring, vannsparing og dyrkbar jord... En dag så forstår også norden alvoret.
Redigert 30.12.2022 kl 14:37 Du må logge inn for å svare
Odium
30.12.2022 kl 21:25 8920

Nå tror jeg ikke selskapet går over ende, potensialet er såpass stort at investorene vil redde det uansett, så lenge kontraktene etter hvert kommer. Og da mener jeg seriøse kontrakter som gir seriøs cash flow.
Og ja, verden tåler høyere renter. Jeg vil si at høyere renter er helt nødvendig. Men omstillingen fra gratis penger blir brutal.
Igjen, jeg planlegger å kjøpe meg inn når jeg tror vi har sett en bunn, men jeg tror tiden mellom nå og da kan bli krevende for både aksjonærer og selskapet.
Aaleby
30.12.2022 kl 22:53 8862

Fascinerende lesning. Ikke sagt at det er garantert at du tar feil, men det betinger at du treffer på et makrosyn som er rimelig ekstremt. Og det er forskjell fra "det forventes" til det mer korrekte; du forventer. Men for all del; et fall til kr 5 uten noen form for negative selskapsrelaterte nyheter ville vært en gavepakke.
Odium
31.12.2022 kl 14:24 8623

Ja du har rett. Jeg forventer :)
Men jeg tror jeg har ganske godt grunnlag for å si det jeg gjør og min investeringsfilosfi siden 2019/2020 har vært rotet i disse omveltningene.

Grunnleggende går det dette:
- Slutt på lave renter i mange år, sannsynligvis flere tiår.
- Sektorrotasjon fra vekst til verdi, noe vi har sett mye av i 2022 og vil se mer av i 2023.
- jeg anser rotasjonen som over når Apple og Microsoft er priset som utbytteselskap.
- verden går inn i ei energikrise som kommer til å vare lenge, noe som vil tvinge Olje, gass og kull frem som eneste alternativ igjen. (Jeg er tungt investert i oljeservice med svært gode resultat så langt)
- Obligasjonsmarkedet kommer til å bli filleristet.
- Finanskrise langt større en 2008 i løpet av 2023.
- atomkraft kommer til å ta plassen til fornybart i løpet av dette tiåret pga manglende energilagring og dårlig return on energy fra fornybart. (Skal vi bort fra fossilt på base load produksjon, så atom eneste alternativ)
- krevende klima for oppstart og vekstselskaper. Folk undervurderer hvor ekstremt mye gratis penger har påvirka markedet siden 2008. Dette er det nå slutt på. Dagens boble er ekstrem, langt langt større enn den i 2008 og det er fortsatt mye luft i den.
- en del flere ting også. Men i sum så har jeg truffet godt, så langt.

Jeg har tro på DC og produktet deres. Jeg bare tror macrobildet det neste året er vanvittig krevende for nesten alt som ikke heter energi.
skeptiker
03.01.2023 kl 10:38 8179

Idag ser det ikke akkurat ut som om kursen er på vei til 5 kr. Kursen har i løpet av få dager gått fra under 13 kr til nesten 17 kr i skrivende stund. Jeg kjenner ikke til noen god grunn for oppgangen ut over at en del aksjer ble solgt på slutten av fjoråret for å få et tap i forhold til skatt.
skeptiker
03.01.2023 kl 10:46 8326

Selv om renta blir liggende en god del høyere enn hva den har vært lenge nå, ligger ikke forventet inntjening for DSRT så mange år fram i tid at dette vil ha mer enn nokså begrenset påvirkning på neddiskontert verdi basert på forventet inntjening de nærmeste åra. Dagens kurs er svært lav i forhold til inntjeningsforventningene for de nærmeste 5 åra selv om renta skulle stige yttrligere noen prosentpoeng.
LastResort
18.01.2023 kl 10:46 7384

Heisann
Et par spørsmål som noen her kanskje kan svaret på. (Godt mulig det er besvart tidigere i tråden, men den begynner å bli vel lang;) )
Er det noen som vet hvor mye konkurranse det er i markedet som DSRT opererer i?
og
Hvor enkelt eller vanskelig er det å kopiere LNC produktet til DSRT?
trodlet
18.01.2023 kl 12:01 7334

Det å tilsette leire i ønsket jord er en mye brukt metode og den har vært brukt i årtier. Det blir fortsatt brukt i stort omfang rundt om. Det nye med DSRT er hvordan leiren blir tilsatt jorden. Blandet med vann, så kan leiren sprøytes over området og trenge litt ned i jorden. Den mest brukte metoden til nå har vært å pløye leiren ned i jorden. Så kan man jo lure på om noen ønsker å kopiere DSRT når det er ganske så enkle og billige metoder i bruk allerede. Selvsagt kan man finne behov hvor DSRT sin vannløsning er å foretrekke fremfor den vanlige metoden, men det store behovet, i dyrkbar jord, blir like godt, om ikke bedre ivaretatt med å pløye leiren ned. Dette er min konklusjon etter å ha undersøkt litt. Andre har andre meninger, og bare tiden vil vise hvem som har rett.
Lykke til :-)
skeptiker
18.01.2023 kl 12:18 7425

Hvor mye konkurranse det er i det aktuelle markedet vil vel i stor grad avhenge av hvordan markedet defineres. Snevert definert er det vel knapt noen konkurranse siden det knapt finnes noe tilsvarende produkt. Bruk av LNC fører til større avlinger fordi plantene får større tilgang til de næringsstoffene som allerede finnes i grunnen. Slik sett konkurer vel produktet LNC med kunstgjødsel som også gir større avling. Riktigere bruk av vann, som det koster penger å tilføre, gir også større avling for en gitt kostnad. Bruk av utplasserte sensorer i jorda som automatisk rapporterer fuktigheten tilbake, muliggjør mindre bruk av kostbart vann og er derved en konkrurrent til LNC som reduserer vannforbruk med 40-50 i områder med lite nedbør. Det kan virke som en eier av daddelpalmer i Emiratene har valgt å satse på slike sensorer fremfor å tilføre LNC. LNC er grundig testet over flere år, men de som eier arealer der det er aktuelt å bruke LNC stoler ikke på dokumenterte resultater og krever dette dokument på eget areal. Dette fører til betydelig forsinkelse av kommersielt salg. Produktet er mye mer kostbart å tilbøre når dette gjøres i lite omfangt enn i stort omfang. Dette skaper en slags ond sirkel med langsom vekst i starten og dårlig lønnsomhet. DSRT har patenter som utløper om ikke så mange år, men synes å stole mer på den kunnskapesmassen en har tilegnet seg. For å fungere optimalt må produktet skreddersys til de områdene hvor det benyttes. De som evt. forsøker å kopiere produktet vil derfor ha dårligere konkurranseevne fordi de ikke vil greie å lage et produkt som har de optimale egenskapene for det aktuelle jordsmonnet. Det er i alle fall slik DSRT argumenterer slik jeg har oppfattet det.
LastResort
18.01.2023 kl 13:06 7574

Takk for svar skeptiker og trodlet :)
Jeg siktet mest til det snevrere markedet som DSRT sikter seg mot.
Har DSRT noe fortinn i forhold til dette teknologi knyttet til sensorer og målinger?

Oi, jeg var ikke klar over at patentene utgår om ikke så mange år! Vet du noe mer om det skeptiker? Hvor mange år til? Hvorfor er pantentvarigheten så kort, jeg trodde (uten grunnlag) at patenter varte ganske lenge.
Aaleby
18.01.2023 kl 14:48 7666

Du må gjerne forklare hvordan det kan ha seg at det er å foretrekke å bruke enorme mengder leire som skal manuelt pløyes ned i jorden kontra løsningen til Desert Control, hvor en (betraktelig) mindre mengde leire iblandet vann blir sprayet over området slik at det blander seg inn i jordsmonnet ved hjelp av tyngdekraften. Meget spesiell påstand.
Aaleby
18.01.2023 kl 14:55 7719

DSRT leverer løsninger som inkluderer sensorer. Man får mao i pose og sekk. Fordelen er åpenbar; selv med sensorer vil vannbesparelsen være betydelig når man unngår at vannet (og gjødsel) forsvinner rett gjennom jordsmonnet og istedet blir fanget av den mer svampelignende leiren som omslutter sandkornene (i typisk sandy soil).

Betydningen av patenter er ikke alltid så stor som man liker å tro. Markedet er enormt (sett at forretningsmodellen fungerer) og da vil selv copycats ikke kunne gjøre annet enn å supplere. I tillegg er know-how en _betydelig_ faktor. Leire er ikke kun leire og for at blandingen skal fungere tilfredstillende må den tilpasses det lokale jordsmonnet. Dette er kunnskap som Desert Control har brukt et tiår på å tilegne seg. Patentet varer til 22.12.2028.
https://patents.google.com/patent/US8277682B2/en?inventor=Kristian+P.+Olesen
Redigert 18.01.2023 kl 15:08 Du må logge inn for å svare
skeptiker
18.01.2023 kl 17:28 7832

Sålangt jeg husker er det ca 5 år til at i alle fall de tidligste patentene utgår. Grunnen til kort levetid er at det er ganske lenge sidene selskapet fikk patentene. Det har blitt forsket på denne vannblanda leira i ganske lang tid. Utgangspunktet er avansert kjemi/fysikk? fra oljesektoren som kunne overføres til et annet område.
Odium
19.01.2023 kl 18:51 7627

Kratos skrev Innlegget er slettet
Det har jeg ingen tro på. Tipper bunnen kommer mot slutten av året eller tidlig neste år
Aaleby
19.01.2023 kl 19:11 7692

Det er i så måte et veddemål i retning av at Desert Control ikke vil lykkes med sin rådende strategi, hvor inntekter av betydning skal tikke inn fra og med tidlig neste år. Blant annet avtalen med Limoneira, som blir avgjort mot slutten av 2023.

Som igjen betyr at det er merkelig at du i det hele tatt engasjerer deg i tråden. Om det ikke er for å komme med en advarende pekefinger, at DC ikke har livets rett. Hvor en begrunnelse hadde hjulpet på.
Redigert 19.01.2023 kl 19:11 Du må logge inn for å svare