VOW - VALUE OF WASTE

Karbon
VOW 07.07.2021 kl 10:15 41125

Nedenfor vil jeg legge inn flere innlegg som beskriver Vows forskjellige forretningsområder, potensielle fremtidige spinoffs og en god del av Vows eksisterende kunder og samarbeidspartnere.

Innleggene er ikke å betrakte som en kjøpsanbefaling, ei heller noen analyse med kursmål. Her er det opptil den enkelte å gjøre seg opp egne meninger.

Hvert enkelt forretningsområde (potensiell spinoff) vil presenteres i eget innlegg, for å gjøre det hele mest mulig oversiktelig.
Redigert 07.07.2021 kl 10:39 Du må logge inn for å svare
Karbon
07.07.2021 kl 10:18 17359

INNLEDNING

Vow ASA, tidligere Scanship ASA har i en årrekke vært en «hoffleverandør» av rensesystemer til cruisenæringen. Med rensesystemer menes at ALT av avfall om bord på cruiseskipene (alt fra plastsøppel, matavfall til kloakk) gjennom pyrolyse omdannes til energi. Etterhvert så man at samme teknologi også ville være like anvendelig på land, og dermed gikk Scanship fra å kun å ha fokus på cruisenæringen til å fokusere på å bli et globalt selskap med fokus på avfallshåndtering både til havs og til lands. Med oppkjøpet av franske Eita, som allerede hadde mange års erfaring på pyrolysering av avfall til lands, fikk man tilgang til både et patentert teknologi, samt et gigantisk kundepotensiale. Scanship og Etia passet sammen som hånd i hanske.

Med det nye landbaserte fokuset var det også betimelig med en navneendring, og valget falt altså på Vow (Value of Waste). Ja, for det er nettopp det å skape verdi av avfallet som gjør teknologien attraktiv for kundene. Man hjelper kundene å bli kvitt avfall og søppel, samtidig som det omdannes til energi eller verdifulle produkter, som for eksempel gass og biokull. Mer om dette nedenfor.

Vow har i løpet av svært kort tid implentert teknologien sin til mange forskjellige forretningsområder, og mange av de forskjellige forretningsområdene vil være egnet til å skilles ut som egne selvstendige selskaper på sikt. I innleggene nedenfor vil jeg kort redegjøre for hvert enkelt forretningsområde som kan ha potensiale til en fremtidig spinoff, samt angivelse av enkelte kunder og samarbeidspartnere. Navnene på potensielle spinoffs er alle fiktive, med unntak av Vow Green Metals, som allerede er klargjort for spinoff. Fiktive selskapsnavn på potensielle fremtidige spinoffs som presenteres nedenfor er:

VOW GREEN METALS (IKKE FIKTIVT NAVN)

VOW GREEN TIRES

VOW GREEN FOOD INDUSTRIES

VOW PLASTIC2ELECTRICITY

VOW GREEN AGRICULTURE

VOW GREEN SEWAGE SLUDGE

VOW WASTE SORTING

VOW GREEN AQUACULTURE

SCANSHIP
Karbon
07.07.2021 kl 10:21 17351

VOW GREEN METALS – KOMMER PÅ BØRS 12. JULI

Som de fleste sikkert har fått med seg, er den første spinoffen allerede bekreftet, og klargjort for børsnotering. Vow Green Metals har allerede inngått avtaler med flere store kunder/samarbeidspartnere, og var således «moden» til å stå på egne bein, og dermed skilles ut som et eget selskap. Og av alle forretningsområdene Vow betjener, vil jeg anta at avkarbonisering av den metallurgiske industrien er det segmentet med størst potensiale, og dermed helt riktig av Vow å skille ut dette i et eget selskap nå. Det er enorme beløp vi snakker om på sikt innenfor dette segmentet, og jeg tror neppe jeg tar feil når jeg påstår at Vow Green Metals vil bli det mest verdifulle selskapet i Vowsfæren de neste 10 årene (målt i markedsverdi).

Vow Green Metals første store prosjekt er å bygge en biokullfabrikk på Follum, hvor ingen ringere enn Elkem vil være hovedmottaker for biokullet. Den metallurgiske industrien har et enormt behov for å erstatte fossilt kull med biokull, blant annet for å møte de nye utslippskravene, med reduksjon av sitt co2-utslipp og etterhvert tjene inn investeringene som gjøres gjennom lavere co2-avgifter. Anlegget på Follum vil tilføres skogsvirke/biomasse fra Viken Skog, og gjennom biokullproduksjonen (pyroliseringsprosessen) vil Vardar Varme tilføres ren og Co2-nøytral gass til sitt fjernvarmeanlegg.


https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-launches-vow-industries-and-signs-letters-of-intent-for-pioneering/

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-signed-loi-with-elkem-to-deliver-biocarbon-from-follum-plant/

Vow har videre inngått kontrakter/samarbeidsavtaler med to globale kjemper, Arcelor Mittal og Repsol.
Arcelor Mittal er verdens største stålprodusent, og har gitt Vow oppdraget å sette opp et biogassanlegg til fabrikken i Luxembourg. Arcelor Mittal har siden 2017 hatt et samarbeid med TorrCoal, som man selvsagt skulle tro ville være en opplagt samarbeidspartner til dette prosjektet. Når da Arcelor Mittal, til tross for et flere års samarbeid med TorrCoal, velger å gå for Vow sin patenterte biogreen pyrolyseteknologi, så er dette intet annet enn en solid anerkjennelse av den jobben Vow/Etia har lagt ned de siste årene, og resultatet av pyroliseringsprosessen som oppnås.
Arcelor Mittal har et stort antall fabrikker rundt om i verden, og behovet for å bygge tilsvarende anlegg som dette første i Luxembourg vil i årene framover bli større for hver dag som går.

https://www.biogreen-energy.com/

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-asa-and-arcelormittal-join-forces-to-build-biogas-plant-in/

30. oktober 2020 meldte Vow at de hadde inntått et strategisk partnerskap med spanske Repsol, et globalt selskap innen energisektoren med mange fabrikker/anlegg på verdensbasis. Repsol har valgt Vow til å levere sin patenterte biogreen pyrolyseteknologi til et planlagt anlegg i Bilbao (i første omgang).

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-asa-enters-into-strategic-partnership-with-repsol-on-industry/

Og 11. Februar i år ble det klart at Betula Energy har bestilt et biokarbonanlegg fra Vow med en kontraktsverdi på 200 millioner kroner, som skal lokaliseres i Bamble kommune. Anlegget er ment å produsere 15.000 tonn biokull i første fase. Byggeprosessen vil igangsettes så snart Betula Energy har sikret finansiering for prosjektet.

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-asa-and-betula-energy-as-aim-for-biocarbon-production-in-bamble/

Som man kan se av ovenstående, har Vow Green Metals allerede mer enn nok å henge fingrene i, for å kunne skilles ut som eget selskap, noe som vil skje 12. juli eller rundt 12. juli.
Det er for øvrig gode grunner til å være forberedt på flere ordre til Vow Green Metals framover. For aktørene rundt omkring i verden MÅ avkarbonisere produksjonen sin, for å unngå de enorme co2-avgiftene som velter innover industrien framover. På grunn av co2-avgiftene de da vil unngå, vil investeringene i Vow sin teknologi tjenes inn igjen i løpet av noen år.
Potensielle selskaper som kan tenkes å benytte seg av Vows teknologi framover er for eksempel franske Eramet og Norsk Hydro + mange mange flere.

Og til slutt, med den dagsferske nyheten fra Etia om at deres patenterte biogreen pyrolyseteknologi er blitt anerkjent/sertifisert som «Solar Impulse Efficient Solution» gjør ikke forventningen mindre framover!
Redigert 07.07.2021 kl 10:21 Du må logge inn for å svare
Karbon
07.07.2021 kl 10:23 17326

VOW GREEN TIRES

Den mest sannsynlige neste spinoffen fra Vow vil være «Vow Green Tires». Årsaken til at jeg tror det er den mest sannsynlige neste spinoffen, er så enkelt som at Henrik Badin i sin siste podcast nevnte nettopp «Vow Green Tires» som et eksempel på en fremtidig spinoff.

Siste podcast:
https://podcasts.apple.com/no/podcast/henrik-badin-vow-skal-redde-verden-fra-klimakrisen/id1463458596?i=1000527628979

Link til pyroliseringsprosessen for brukte bildekk, basert på Vows patenterte biogreen-teknologi, som beskriver hvordan gummien fra brukte bildekk blir til ren gass, olje og biokull:
https://www.biogreen-energy.com/pyrolysis-applications/tire-pyrolysis

Resirkulert «svart karbon», produsert i dekkpyrolyse blir et stadig mer populært, miljøvennlig alternativ til «svart karbon» hentet fra oljebaserte prosesser.
I denne forbindelse er det også verdt å vise til dette produktet:
https://www.kbiuk.co.uk/kits

Murfitts Industries viser til dette produktet på sin linked in-side.

Og det er nettopp Murfitts Industries som i lengre tid har samarbeidet med Vow om pyrolisering av brukte bildekk. Murfitts Industries er UK’største aktør innen resirkulering av brukte bildekk, og det er utvilsomt en stor anerkjennelse for Vow at nettopp deres teknologi velges av en slik aktør.
Resirkulering av gummien fra brukte bildekk er et nærmest utømmelig marked. Selv om bilparken elektrifiseres, blir ikke problemet med brukte bildekk borte, snarere tvert imot.

Murfitts Industries:
https://www.murfittsindustries.com/recycling
Karbon
07.07.2021 kl 10:25 17305

“VOW GREEN FOOD INDUSTRIES”

En het kandidat for fremtidig spinoff, er matvareindustrien og tilhørende industri. Her har Vow allerede mange kunder og samarbeidspartnere på plass, og markedet er enormt.

Tidligere i år fikk vi vite at Philip Morris hadde bedt Vow om hjelp til å avkarbonisere produksjonen sin, og har nå fått overlevert ett anlegg til en av sine mange fabrikker. Ifølge Wipikedia har Philip Morris hele 60 fabrikker på verdensbasis, så det er ikke utenkelig at det kan komme mange ordre fra Philip Morris framover, slik at alle deres fabrikker kan avkarboniseres.

https://no.wikipedia.org/wiki/Philip_Morris_International

For ikke mange ukene siden fikk vi også beskjed om at Vow samarbeider med verdens største sjokoladeprodusent for å avkarbonisere deres virksomhet:
"Barry Callebaut, the world's leading manufacturer of high-quality chocolate and cocoa products.."

Nok en gang ser vi at Vow går for et verdensledende selskap innen sitt segment.

Fra Wikipedia:
"Barry Callebaut er en kakaoprosessor og sjokoladeprodusent, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 2,1 millioner tonn kakao og sjokolade (regnskapsåret 2018/2019). Den ble opprettet i 1996 ved sammenslåing av den belgiske sjokoladeprodusenten Callebaut og det franske selskapet Cacao Barry. Den er for tiden basert i Zürich, Sveits, og opererer i over 30 land over hele verden."

Så det første jeg tenker på da, er at det ikke bare er behov for ett anlegg her, men kanskje etterhvert en seriebestilling, dersom samtlige fabrikker skal avkarboniseres.

La oss se litt mer på Barry Callebaut Group, verdens største i sin bransje, som har valgt Vow til å avkarbonisere virksomheten sin. Hvor mange fabrikker har de worldwide? 60 fabrikker! Vi snakker da om potensielle 60 anlegg fra Vow i årene framover.

Dette er hva BCG selv skriver:

"With annual sales of about CHF 6.9 billion (EUR 6.4 billion / USD 7.1 billion) in fiscal year 2019/20, the Zurich-based Barry Callebaut Group is the world’s leading manufacturer of high-quality chocolate and cocoa products – from sourcing and processing cocoa beans to producing the finest chocolates, including chocolate fillings, decorations and compounds. The Group runs more than 60 production facilities worldwide and employs a diverse and dedicated global workforce of more than 12,000 people. The Barry Callebaut Group serves the entire food industry, from industrial food manufacturers to artisanal and professional users of chocolate, such as chocolatiers, pastry chefs, bakers, hotels, restaurants or caterers. The global brands catering to the specific needs of these Gourmet customers are Callebaut® and Cacao Barry®, Carma® and the decorations specialist Mona Lisa®. The Barry Callebaut Group is committed to make sustainable chocolate the norm by 2025 to help ensure future supplies of cocoa and improve farmer livelihoods. It supports the Cocoa Horizons Foundation in its goal to shape a sustainable cocoa and chocolate future."

Hva så med Nestle? Dette er hva Nestle selv uttaler fra en artikkel i 2019:

Nestle S.A. is signaling its pledge to tackle climate change with the announcement it is targeting zero net greenhouse gas emissions by 2050. As part of its strategy, Nestle said it will sign the “Business Ambition for 1.5°C” pledge, which aims to limit global temperature rise to 1.5°C.
“Climate change is one of the biggest threats we face as a society,” said Mark Schneider, chief executive officer of Nestle. “It is also one of the greatest risks to the future of our business. We are running out of time to avoid the worst effects of global warming. That is why we are setting a bolder ambition to reach a net-zero future. Deploying Nestle’s global resources and industry know-how, we know we can make a difference at significant scale. Our journey to net zero has already started. Now, we are accelerating our efforts.”
To achieve its 2050 goals, Nestle has identified several specific actions it plans to take, including:
• Speeding up the transformation of its products in line with consumer trends and choices. Nestle said it plans to introduce more products with a better environmental footprint, including more plant-based food and beverage options. The company also said it will reformulate its products to use more climate-friendly ingredients. A move to alternative packaging materials also is in the works, the company said.
• Scaling up initiatives in agriculture to absorb more carbon. Nestle said it intends to strengthen its programs with farmers to restore land and limit greenhouse gas emissions. The company also plans to step up efforts to protect forests by replanting trees and enhancing biodiversity.
• Using 100% renewable electricity. While a third of Nestle’s facilities already use 100% renewable electricity, the company said it will continue to increase the percentage of plants that use energy from renewable sources.
Jeg tror Nestle kan være et selskap som kan bestille anlegg fra Vow. Hvorfor tror jeg det? Fordi jeg for en tid tilbake så en presentasjon fra Vow, der Nestle sto oppført på kundelisten. Jeg klarer dessverre ikke i farten å finne den igjen, men med det fokuset Nestle har på nettopp det Vow leverer løsninger til, så blir jeg i alle fall ikke overrasket om Nestle gjør det samme som Philip Morris og Barry Callebaut Group.

Så kan vi også ta med alle safesteril-kontraktene Vow til stadighet inngår. Vow har til nå levert over 100 safesteril-systemer, og det synes naturlig at dette forretningsområdet tas inn i samme potensielle selskap som avkarboniserer matvareindustrien. Av tidligere børsmeldte safesteril-kontrakter er det også uttalt at samme aktør som har bestilt safesterilsystem, også vurderer å bestille anlegg for å avkarbonisere matvareproduksjonen sin:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-bags-safesteril-r-contract-for-global-food-ingredients-company

"The food ingredients company that now becomes a customer of Vow’s has nearly 200 processing facilities in different verticals around the world. The companies are already exploring opportunities to deliver additional Safesteril® units to other facilities and potentially also broaden their co-operation to cover processing and generation of CO2 neutral energy from biowaste."

Etter mitt syn er leveranser av anlegg og systemer til matvareindustrien et forretningsområde som helt klart vil kunne kvalifisere til en fremtidig spinoff.
Karbon
07.07.2021 kl 10:31 17274

«VOW PLASTIC2ELECTRICITY»

Plastsøppel i havet er i ferd med å bli ett av klodens største miljøproblemer. Dersom vi ikke klarer å gjøre noe med problemet rimelig kjapt, vil reduksjonen av tilgang til fisk og annet liv i havet bli en katastrofe for menneskeheten.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2021/07/03/195770375/eksperter-frykter-vi-naermer-oss-tippepunktet-for-global-plastforsopling

Heldigvis har Vow gode løsninger som kan redusere plastsøppelet, bare teknologien tas i bruk, og da først og fremst i de områder problemet er størst, som for eksempel i Indonesia og Malaysia.

Vow har gjennom en årrekke demonstrert at deres anlegg om bord i cruiseskipene omgjør plastsøppel til energi. Samme teknologi kan brukes i landbaserte anlegg, og foreløpig er det levert et anlegg til UniPetrol i Tsjekkia. I tillegg har Vow over lengre tid samarbeidet med franske Citeo om et anlegg for pyrolisering av plast, og Lindum i Drammen.

Et lite utdrag fra en tidligere uttalelse vedr. Citeo:
"We in Vow ASA are working with Citeo in France to convert plastic waste into hydrogen, graphite and graphene, a strong value proposition to enhance circular economy and to prevent plastic pollution. Enjoy interview with Olivier Lepez, our CEO in Vow’s french entity ETIA - Ecotechnologies"

Vow samarbeider altså med selskapet Citeo i Frankrike om å konvertere plastsøppel til hydrogen, grafitt og grafen.

Jeg ser for meg at satsingen på containerbaserte løsninger i land som «drukner» i plastsøppel fortjener å ha hovedfokuset framover.
Tinfos har forespurt Vow om bistand til å gjøre om plastsøppel til energi i Indonesia, ved hjelp av såkalte containerbaserte løsninger:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-unique-teamwork-will-convert-plastic-to-electricity-in-indonesia

I tillegg har Vow etablert et samarbeid med Blue Hope for tilsvarende opplegg i Malaysia. Siste melding fra Blue Hope er bare noen dager gammel, og lyder som følger:
"Unstoppable! Our partnership with VOW is official. Can't wait to receive the first ever solution here in Borneo Sabah, Malaysia. We are open for serious partnership to DELIVER what we promised to people in Borneo Sabah!"

Det må også nevnes at Bellona er en pådriver her, og er mektig imponert over Vows løsninger:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-a-breakthrough-solution-in-the-fight-against-climate-change

Så må jeg ta med en interessant artikkel fra Forbes, som tar for seg problemet med plastsøppelet i havet, og hva som kan være den beste løsningen for å gjøre noe med problemet:

https://www.forbes.com/sites/tmullen/2019/01/07/converting-plastic-into-energy-may-be-key-to-cleaning-oceans/#26d711e116c1

"This portable technology named Biogreen includes a patented process from the manufacturer Etia. This converts plastic to a gas which can be converted into energy. Basically, plastic is heated up to 1,470 degrees Fahrenheit (800 degrees Celsius) without oxygen, creating a gas that is then refined to eliminate dust and other pollutants (such as chlorine). The technology is modular and portable, meaning it can be shipped by container to any destination in the world, where it will then process up to 26,000 pounds (12 tonnes) of plastic a day."
"The Biogreen unit requires no separation of plastics. It also has negligible impact on an island’s freshwater resources."

Denne artikkelen tar også for seg det samme, og er absolutt leseverdig:

https://www.chinawaterrisk.org/opinions/race-for-water-converting-plastic-waste-to-energy/

"With most plastic waste fragmented into tiny particles, a large-scale clean-up of the oceans is unrealistic; but land-based solutions can effectively combat this 21st century scourge
Partnering with ETIA, the technology BIOGREEN® converts plastic into an energy-rich syngas to produce electricity & commercial gases while discharging waste at only 10% of incoming volume
1 machine can process 5-12 tonnes of plastic waste per day, producing up to 2.5MWh/tonne of electricity; pilot projects already set up in Peru, Dominican Republic, Malaysia & more"

Avhengig av hvor mange og hvor store kontrakter Vow etterhvert oppnår på sine løsninger på plastsøppelet, så kan også dette bli et potensielt forretningsområde som kan kvalifisere til en fremtidig spinoff.

Edit:
Etter å ha sett dagens presentasjon av Vow Green Metals, merket jeg meg en slide som viste at det til nå er levert tilsammen 17 anlegg/systemer for pyrolisering av plast, basert på Vows patenterte biogreen-løsning.
Redigert 07.07.2021 kl 17:50 Du må logge inn for å svare
Karbon
07.07.2021 kl 10:33 17263

«VOW GREEN AGRICULTURE»

Biokull til bruk i jordbruket er et satsingsområde jeg har veldig stor tro på i årene framover, og for ikke mange dagene siden fikk Vow en gjennombruddskontrakt med selskapet Wakefield Biochar i USA:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-secures-breakthrough-landbase-contract-in-the-usa

Sakset fra Wakefield Biochar:

"Making an impact on a global issue takes global partnerships. Wakefield is working with VOW ASA to scale our operations and offer carbon solutions for corporate sustainability initiatives. Buckle up! This is happening people!"

For de som ønsker å vite litt mer om bruk av biokull i jordbruket, så kan denne artikkelen fra økologisk.no være en god begynnelse. Artikkelen er over 3 år gammel, og mye har skjedd på området siden artikkelen ble skrevet.

Men innholdet i artikkelen er mer aktuelt enn noensinne, spesielt for de som er interessert i Vow, og ikke minst med tanke på de gigantiske jordbruksområdene i USA:

https://www.okologisk.no/no/tema/klima-og-miljoe/hva-er-biokull?gclid=CjwKCAjwq7aGBhADEiwA6uGZp_47-OZnrLgJ7I4daqGWbIljiJAt8dbtfmWCoCZ13lPrPnusKSiHgxoCY40QAvD_BwE

Fra artikkelen har jeg sakset følgende:

Man ser for seg at biokull kan:
· øke jordas evne til å holde på vann
· Gjøre jorda raskere varm om våren (på grunn av mørkere farge)
· Øke det karbonnivået i jorda
· Øke jordas pH.
· Bedre jordas evne til å holde på næringsstoffer
· Øke jordas biomasse
· forbedre effekten av kunstgjødsel
· redusere utslipp fra jorda av klimagasser
Biokull kan lagres stabilt i jordsmonnet i flere hundre år. Derfor ser man for seg at man kan bruke metoden for å deportere CO2. På grunn av biokullets porøse struktur kan jordsmonnet også bli mer produktivt.

Wakefield Biochar har som vi nå vet valgt Vow:

https://www.wakefieldbiochar.com/

Det fins mange flere som kan tenkes å ville gå for den ypperste kvaliteten av Biokull. Her er et par kandidater:

https://pacificbiochar.com/

https://genesisbiochar.com/

Markedet for biokull i jordbruket er intet annet enn enormt. Jeg ser helt klart for meg at dette forretningsområdet kan bli en soleklar kandidat til en fremtidig spinoff.

Edit:
Denne rykende ferske artikkelen om Wakefield og Etia/Vow forklarer mye om potensialet framover:

https://www.biogreen-energy.com/story-of-customer-wakefield

Redigert 08.07.2021 kl 16:56 Du må logge inn for å svare
Karbon
07.07.2021 kl 10:34 17257

«VOW GREEN SEWAGE SLUDGE»

Vi har et eget selskap på børs (Cambi) som tar seg av kloakkslam ved bruk av termisk hydrolyse. Men kloakkslam kan også omgjøres til energi ved bruk av Vows pyrolyseteknologi.

Ja, for Vow har faktisk levert flere anlegg som gjør om kloakkslam til energi:

https://www.biogreen-energy.com/pyrolysis-applications/sludge-pyrolysis

Det siste anlegget som ble levert, fremgår av halvårsrapporteringen for 2020, hvor følgende står å lese:

"Successful commissioning of Biogreen pyrolysis plant delivered to Kobelco in Japan to convert sewage sludge into bio coal as a renewable alternative for fossil coal used for power generation. "

Vow har i mange mange år håndtert «kloakkslam» om bord på cruiseskipene på verdens 7 hav, og det er neppe så veldig annerledes å håndtere dette på land enn til havs.

Hvorvidt pyrolisering av kloakkslam på sikt kan bli et stort nok forretningsområde til å kvalifisere til en spinoff i eget selskap, er vanskelig å si noe om utifra dagens status. Hvis så ikke er tilfelle, kan dette forretningsområdet fint tas inn under «paraplyen» i et av de andre fremtidige selskapene i Vow-sfæren.

Det kan jo også nevnes at nettopp håndtering av kloakkslam er Henrik Badins opprinnelige satsingsområde og utdannelse, og også årsaken til at han i sin tid startet sin karriere i Scanship!
Karbon
07.07.2021 kl 10:35 17255

VOW WASTE SORTING

Et forretningsområde som er litt «glemt» i alt annet fra Vow, er automatiske løsninger for søppelsortering.

Denne meldingen fra 2020 gjelder et samarbeid med spanske PICVISA:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-establishes-a-strategic-partnership-for-waste-sorting-robotics

Med oppkjøpet av Etia, fikk Vow også med seg Etias datterselskap Ascodero, med sine løsninger for søppelsortering:

«“This agreement creates a unique opportunity for introducing new solutions for sustainable waste management in industries. ETIA via its subsidiary Ascodero is known for their strength in industrial robotics solutions in a broad section of industries (automotive, aircrafts and train). Together with the expertise of PICVISA in sensor-based sorting solutions and AI, we will be able to deliver tools to create immense value from waste by improving recycling in waste management", says Olivier Lepez, CEO of ETIA SAS.”

Jeg vet ikke hvilken “paraply” dette forretningsområdet passer best inn under, men foreløpig kan det fint ligge der det ligger i dag, i Vows datterdatterselskap.
Karbon
07.07.2021 kl 10:36 17263

«VOW GREEN AQUACULTURE»

Et annet forretningsområde som kanskje er litt glemt, er løsninger som leveres til oppdrettsnæringen. Jeg har ikke tenkt å skrive så mye om det i denne omgang, annet enn å nevne noen av selskapene på kundelisten til Vow:

-MOWI
-Lerøy
-Scottish Sea Farms
-Attlantic Sapphire
-Miljølaks
-Bilund Aquaculture
-Salaks AS
-Veolia

Hvorvidt dette er et forretningsområde som på sikt kan kvalifisere til en spinoff, er vanskelig å anta noe særlig om i dag. Alternativt kan dette forretningsområdet ligge inn under flere av de ovenfor nevnte potensielle spinoffselskapene.

Edit:
Kan jo for ordens skyld linke til en 3 år gammel melding, hvor daværende Scanship fikk en kontrakt for verdens største oppdrettsanlegg:

https://www.metalsupply.no/article/view/618899/fikk_kontrakt_for_verdens_storste_oppdrettsanlegg?rel=related

Redigert 07.07.2021 kl 20:29 Du må logge inn for å svare
Karbon
07.07.2021 kl 10:37 17253

SCANSHIP

Da er vi tilbake til der det hele startet. Scanship er som vi alle vet et eget selskap i Vowsfæren (dog ikke skilt ut som eget børsnotert selskap), og er uten tvil det forretningsområdet som genererer størstedelen av Vows inntekter, FORELØPIG!

Landbaserte forretningsområder vil, slik jeg ser det, vokse seg større enn cruiseindustrien om noen år, men Scanship vil stå fjellstøtt og generere en sikker kontantstrøm til Vow i årevis. Pr i dag har Vow via Scanship ordrereserver på ca 1 milliard kroner, og opsjoner på ytterligere ca en halv milliard. En kunne tenke seg at Scanship kunne spinnes ut i eget børsnotert selskap, men jeg vil tro det er like greit at Scanship ligger der det ligger i dag, og genererer en sikker kontantstrøm til Vow i all overskuelig framtid. Og kundene til Scanship er MANGE. Jeg kan nevne noen:

-Royal Caribbean Cruiselines
-Carnival
-Viking Cruises
-Norwegian Cruise Line
-Voyages
-Hurtigruten
-MSC Cruises
-Costa
-Tui Cruises
-Holland America Line
+ mange mange flere.
Karbon
07.07.2021 kl 10:38 17254

OPPSUMMERING

Utifra de forskjellige forretningsområdene jeg har nevnt i innleggene ovenfor, og potensielle spinoffs – hvor mye kan markedsverdien på sikt bli for alle forretningsområdene/selskapene til sammen?

Det er like vanskelig å svare på for meg som for alle andre, enten du er analytiker, professor eller hobbyinvestor. Jeg kommer ikke til å presentere noe eget kursmål for Vow og alle potensielle framtidige spinoffs. Jeg har mine tanker om hvor vi står om 3 år og om 5 år, men det bør jeg helst holde for meg selv, for ikke å bli erklært sinnsyk.

Men det jeg kan si, uten å ta alt for hardt i, er at flere av Vows forretningsområder, alene har potensiale til å kunne verdsettes til mange milliarder kroner i egne utskilte selskaper.

Norge trenger selskaper som satser innenfor de rette områdene i årene framover. Vi må ha noe å leve av etter oljen. Så da sier jeg som et par analytikere har sagt før meg: Vow – Norges neste store industrieventyr?
anca
07.07.2021 kl 10:47 17263

Utrolig godt oppsummert av deg Karbon! Dette er akkurat disse områdene som er så spennende, og som en ikke tørr å lukke øynene for at det kan skje mye over tid i Vow.
go frankie
07.07.2021 kl 10:56 17241

Hei Karbon, Jeg har aksjer i WOW, får jeg automatisk aksjer i Vow Green Metals eller må jeg foreta meg noe ? setter pris på forklaring av dette :)
Bubleslurp
07.07.2021 kl 10:57 17244

hør hør! Karbon for President :)
Takk for en meget god oversikt og forklaring på potensialet i VOW og alle mulige spinoffs som kan komme før en aner det. Det er slik forumet bør brukes!
Nikco12
07.07.2021 kl 11:19 17235

Volvo som potensiell kunde :O
Slettet bruker
07.07.2021 kl 12:27 17094

Flott oppsummering av et selskap som jeg anser har fremtiden for seg. Det er fortsatt en lang vei å gå, men Badin og ledelsen forøvrig har gjort en kjempejobb hittil. Spennende å se og høre hva Badin presenterer imorgen.
Hammers
07.07.2021 kl 12:55 17004

Flott oppsummering av deg, Karbon.
Som man ser, og som vi har snakket om så lenge; VOW har i grunnen "100 baller" i lufta på en gang.
Under står en Henrik Badin som en trollmann og har kontroll på alle sammen. Slik er det nok dyktige fagpersoner sitter til rors.

Under hans FANTASTISKE presentasjon av Vow Green Metals tidligere i dag ble ball nr 101 sparket opp.
Det var da Henrik Badin pratet generelt om kommende prosjekter;

"Metallindustrien står for ca 10% av verdens Co2-utslipp (altså et enormt marked for biokull/gass).
Vi jobber NÅ med MAJOR PLAYERS som står for ca 40% av det norske utslippet".

Da må det vel være de skikkelige tungvekterne som sitter rundt bordet.
Slike som Equinor, Norsk Hydro, Yara etc (inkl ELK som Follum primært skal betjene)???

Når Norge, Norden og EU sikter mot 0-utslipp gjelder det å ikke sove i timene.
"Vi har nå tatt på løpeskoene", fortsatte han. Utviklingen kommer mao til å gå i en rasende fart framover.

Hilsen Hammers
Redigert 07.07.2021 kl 13:15 Du må logge inn for å svare
Karbon
07.07.2021 kl 16:38 16807

Da har jeg også omsider fått anledning til å høre dagens presentasjon. En meget god presentasjon av Henrik Badin, som synliggjør hvilket enormt marked Vow Green Metals står overfor i årene framover.

Vow Green Metals får også inn et styremedlem fra Norsk Hydro, noe som kanskje styrker noe av det Hammers er inne på i innlegget over her.

Jeg tar av meg hatten for Henrik Badin og resten av gjengen i Vow. De gjør en fantastisk god jobb!
Record
07.07.2021 kl 17:06 16722

Meget bra oversikt Karbon :-)
Siden du nevner Hydro :
Hydro inngår samarbeid med svensk aluminiumteknologiselskap
Hydro og det globale aluminiumteknologiselskapet Gränges går sammen om å tilby lavkarbon og sirkulære aluminiumløsninger til bilindustrien, og det er startet et samarbeid der Gränges skal kjøpe lavkarbon primæraluminium fra Hydro.

Det skriver Norsk Hydro på sine nettsider onsdag ettermiddag.

– Vi jobber for å utvikle løsninger som har lav klimapåvirkning og er sirkulære og ressurseffektive, og jeg er derfor veldig fornøyd med at vi samarbeider med Hydro om å bruke REDUXA-lavkarbon aluminium, sier Torbjörn Sternsjö, president Gränges Europe.

Han legger til at det er nødvendig med økt samarbeid i verdikjeden for aluminium for å støtte den globale bilbransjens raske skifte til mer bærekraftige transportløsninger. Gränges' fokus er å utvikle bærekraftige produkter og løsninger, både for varmevekslere og batteriapplikasjoner, som støtter skiftet og også forbedrer kundenes fotavtrykk.

Innkjøp av lavkarbon-primæraluminium fra Hydro er et viktig initiativ i Gränges' strategi for å redusere karbonavtrykket fra metallet som brukes. Gränges' kunder anerkjenner i økende grad viktigheten av å bruke bærekraftige materialer, og de er ofte forpliktet til ikke bare å redusere sitt eget karbonavtrykk og utslipp i bruksfasen, men også i produksjonsfasen av verdikjeden der materialene er i fokus.

– Vi er glade for at Gränges har valgt et av våre lavkarbonprodukter for å tilby bilprodusenter bærekraftige produkter og løsninger. Ved å utnytte våre to selskapers materielle ekspertise samt kunnskap om bilindustrien har vi et godt grunnlag for å utvikle og tilby kundene attraktive og bærekraftige aluminiumløsninger, sier Eivind Kallevik, konserndirektør og leder for Aluminium Metall i Hydro.

pingvinen
07.07.2021 kl 17:18 16692

Flott jobbet, Karbon.

Når man leser din gjennomgang, og hører på Henrik sin presentasjon, så ser jeg bare to alternativer:

1) En betydelig vekst for VOW Group
2) Det er bare bløff og fantasier alt sammen.

Jeg vet hva jeg satser på, og jeg håper nå jeg er smart nok til å bli sittende still for en gangs skyld uten å la meg bli fristet av kortvarige gevinster. Som regel ender det bare opp med at man bommer i en sving, og at man ramler av lasset.

Når Henrik Badin snakker om 35, 40, 50, 60% av markedet i Norge så skjønner man hvor stort dette kan bli. Han snakker om et europeisk marked som er 40x så stort som det det norske......... målet er å bli en ledende aktør - hva om man klarer 15% av det europeiske markedet? Da snakker man om 6 millioner tonn totalproduksjon (det norske markedet er 1 million tonn, hvorav 400.000 tonn skal bli "grønt" før 2030) - jeg sier ikke at det blir slik, men dersom Badin leverer på målsetningen om å bli en ledende aktør..... er man ledende dersom man har mindre enn 15% av markedet? Spørs selvfølgelig på hvor mange aktører som finnes, men allikevel......

Hvis dette scenarioet blir en realitet, så kommer VGM alene være verdt veldig mange ganger mer enn VOW i dag. Hvor mange aksjer som da er i VGM er selvfølgelig en annen sak.

Er jo forøvrig litt flott å høre Badin snakke om akkurat det vi har diskutert her inne i det siste - om 1+1 er mer enn 2 eller ikke. Han er også svært klar på at ja, det er mer enn 2. Mao, det er forventet at VGM har en sunn økning fremover, men denne økningen vil da også gi en økning i VOW, da VOW eier 30,5% av VGM....
Karbon
07.07.2021 kl 21:05 16546

I innlegget mitt ovenfor, hvor jeg redegjør for blant annet Vows løsninger for matvareindustrien, og tanker om fremtidig spinoff, skriver jeg at jeg ikke i farten finner presentasjonen hvor det fremgår at Nestle er på kundelisten til Vow.

Vel, nå har jeg funnet den, og på slide 8 ser vi det:

https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/6f059bf2-4d32-4c56-8c9a-a7413c2c7e1f
Slettet bruker
07.07.2021 kl 21:34 16515

Tusen takk til deg Karbon, for strålende oversikt på status og potensiale! Takker også Hammers for hans innsiktsfulle og underholdende innlegg. Takket være Hammers har jeg sittet lenge og godt i Vow!
Hammers
07.07.2021 kl 21:58 16439

Bare hyggelig.

Selvsagt kan det "rive litt i sjelen" når kursen herjes med som verst av disse Mikke Mus-volumene.
For dem som hørte Badins presentasjon av VGM bør det absolutt ikke være noen tvil i det hele tatt.
Om noen år er dagens kurser noe man ler av - og man angrer fælt på at man ikke solgte både svigermor og hele bøtteballetten for å kjøpe mer.

Hilsene Hammers
Karbon
08.07.2021 kl 13:25 16129

I morgen, fredag 9. juli er siste dag man kan kjøpe Vow inkl. Vow Green Metals. Dvs at de som sitter med Vow-aksjer ved børsslutt i morgen, kan gå helgen i møte, vel vitende om at de er VGM-aksjonærer.

Hjemmesiden til Vow Green Metals:

https://www.vowgreenmetals.com/
Record
08.07.2021 kl 13:48 16080

Kompetent gjeng som skal hente ut masse verdier for selskapet(oss) tror dette blir meget bra selv på kort sikt .
Vil nok drøye før intektene strømmer inn men engang var "markedet" ca 1/2 år forran med prisingen av selskapene på børs , kan bli slikt fremover nå .
Det grønne skiftet er uungåelig, konseptet til VGM holder absolutt mål .
investinor
08.07.2021 kl 15:17 15979

rykende ferskt innlegg om wakefield og Vow bigreen på linkedin
Karbon
19.07.2021 kl 10:28 15358

Herlig å kunne plusse på ca 230 millioner i kontraktsverdi for Scanship (inkl opsjoner) etter dagens knallgode melding:

https://newsweb.oslobors.no/message/538320
ruda
19.07.2021 kl 10:35 15343

Underlig at vi får en nedgang, når de får tildelt slike kontrakter. Spiller for så vidt liten rolle, for her vil vi nok få en betydelig oppgang fremover
Record
19.07.2021 kl 10:43 15303

Må atter en gang berømme de innleggene i denne tråden din .
Ser hele veien utrolige greie teknologiske løsninger som VOW allerede har å i større / mindre scala testet allerede .
Fremtiden vil nok etterspørre flere av disse løsninger med og eller uten pandemier .
Matsikkerhet med safestril løsninger og tilsvarende systemer som de i dagens melding(Scanship løsninger) vil nok bli mer å mer aktuelle ,både for å forebygge smitte og spredning. Gjenvinning av alt fra vann ,slam ,plast, biovirke ,gummi ,metaller osv.osv vil være en del av løsningen på både vann og ikke minst land fremover .
Ganske utrolig at VOW ikke har fått større oppmerksomhet i Norge , de er jo bedre kjent i Indonesia og østen ellers via miljøvern organisasjoner ol.
Kalle 1
19.07.2021 kl 11:16 15213

Noen som har noe nytt,om utplassering av disse containerløsningene i østen.Må jo være et gigantisk marked?
Slettet bruker
19.07.2021 kl 15:30 15002

Ja, det er latterlig. Rett og slett et slag i trynet. Kontraktene ramler inn og summene vokser, men nei. Kanskje de burde begynne med seismikk eller tjæresand… da hadde det skutt opp. Flaut.
oivindl
19.07.2021 kl 16:04 14956

Hvorfor er ikke markedet like begeistret?
Kanskje fordi første leveranse til en verdi av 2,2 mill euro først vil skje om nesten to år?
Når de øvrige leveransene vil skje, er usikkert, men holder man tempoet fra de første 10 leveransene, kan dette fort strekke seg over 10 år.
Drøye to mill euro i året, om dette stemmer, er neppe nok til å sette markedet i fyr.
Record
19.07.2021 kl 16:20 14938

Som en del av markedet må jeg si meg begeistret :-)
VOW leverer på det de har lagt frem, ordreboken øker på fungerende teknologi på stadig flere områder , kan nesten ikke forlange noe mere av selskapet .
Men som du sier tar ikke en overveldende del av markedet min side , det gir også meg anledning til å legge ytterligere lodder i min "pensjonskasse"
Sier meg fornøyd med selskapets prestasjoner ,så kommer vel markedet reaksjoner å begunstiger meg etterhvert for min tålmodighet .
Slettet bruker
19.07.2021 kl 16:35 14904

At en ordre/leveranse strekker seg ut i tid trenger ikke være negativt så lenge ordrenene tikker inn jevnt og trutt og fra flere sektorer, slik som hos Vow. Dagens børsmelding er en herlig påminnelse på alt det fine som venter både VGM og Wow aksjonærene litt lenger der fremme!! Badin & co leverer varene og underliggende er intakt selv om dagens prising på både Vow og VGM kan gi inntrykk av noe annet. De tolmodige vil bli godt belønnet!
Slettet bruker
19.07.2021 kl 16:45 14866

Ikke noe vits i å svare surpumpen.. vedkommende er kun misunnelig.. eier kanskje max 5 aksjer i VOW og 5 i VGM! Med disse føler han/hun retten til vrenge så mye galle som mulig her inne. Det er bare å le av sånt! Vi andre hadde en fin mulighet til å kjøpe mer og billigere idag etter den fine meldingen :-)
oivindl
19.07.2021 kl 17:29 14783

Ingenting negativt i at en ordre strekker seg over tid, men det er tydeligvis ikke nok til å imponere majoriteten 😊 av markedet.
Det trengs jo jevnlig påfyll i ordreboken for at den ikke skal krympe. Det spises tross alt i andre enden.
Asko
19.07.2021 kl 17:32 14778

Normalt ville VOW-aksjen sunket 4-5% . Det var tross alt årets verste dag på børsen, så jeg synes vi skal være fornøyd med kursutviklingen i dag tross alt.
ball123
19.07.2021 kl 17:52 14729

For en tullebukk. Har du ikke fått med deg at alle verdens børser faller.
Frykt i markedene rammer absolutt alle aksjer. Vow var blant de få som klarte seg bra.
Dette skyldes selvfølgelig dagens ordre.
Herrejemeni ,kan det være så vanskelig.
Record
19.07.2021 kl 18:06 14729

Jeg er ikke bare fornøyd men imponert , jeg har fått «utbytte» i form av VGM i år .
Det markedet som kjører aksjekursene flere 10 talls prosenter er jeg lite imponert over, blir mere ett lodd spill enn en velfungerende børs i mine øyne. Jeg begynner vel å eldes i dette gamet ?
TA har jeg sikkert tapt mye på å ikke hensyntatt, men fortsetter på min tilnærming i dette spillet . Tålmodighet å innsikt belønnes når det fundamentale tilsier det , alt for mye ytre påvirkninger i ett selskaps aksjekurs på børs . Er mer å mer inne i unoterte selskap med greit potensiale , enklere å gå inn/ut i børsnoterte men så mye utenforliggende påvirkninger av aksjekurs opp mot selskap oppveier kanskje den praktiske delen .