Soprano Design - LINKs mest interessante deal noensinne

Garderobemannen
LINK 03.08.2021 kl 15:49 14729

Det er mye man kan si om LINK i disse dager, men jeg skal la det meste være. I likhet med Rugseth og Syversen må man være langsiktig her. I Norden er det Sinch som har stjålet det meste av oppmerksomheten, og oppturen i markedet, mens LINK ligget vært mer annonym. Innledningsvis vil jeg presisere at hensikten med dette innlegget ikke på noen måte er å snakke ned Sinch (som er et fantastisk selskap som bør være med i en diversifisert portefølje). Men forhåpentligvis kan det bidra til å få fokus på LINK, som etter mitt syn er meget interessant på dagens kurser, hvor det kan vise seg å bli lønnsomt å øke i LINK.

Man har ennå mulighet til å komme seg inn i LINK på en lavere kurs enn det den australske Favero-familien (Soprano) gjorde i mai 2021 (https://newsweb.oslobors.no/message/533362).

Oppkjøpet av det australsk-baserte Soprano Design er uten tvil den mest interessante dealen LINK noensinne har gjort. Dealen ble publisert 18.5.2021, men er ennå ikke closet, noe som er opplyst forventet i 2H-2021. En endelig avtale (SPA) ble i mai meddelt forventet signert 1.7.2021, med forventet closing innen 31.7.2021, men dette har latt vente på seg. Forut for closingen skulle de to eierne i Soprano, det børsnoterte HT&E (25 % siden 2001) samt Favero-familien (75 %), ta ut et utbytte på AUD 40 millioner (https://investorcentre.htande.com.au/static-files/9a609213-31e7-4e45-8571-eb91bd31591c).

Soprano er på mange måter en mindre versjon av LINK på den andre siden av kloden. De er en sentral aktør i Australia/New Zealand, og en viktig aktør i kommende kraftige vekstmarkeder i Latin-Amerika, og Sør-Øst Asia, i tillegg til å ha et solid fotavtrykk i USA. De ble omtalt som en "Major Player" i IDC-rapporten over aktører innen CPaaS fra mai 2021, slik også i Sinchs presentasjon av 2Q-21. Soprano har hatt og har realisert en sterk vekstambisjon over en årrekke, som inkluderer et vellykket oppkjøp av det Singapore-baserte Silverstreet 16.12.2020 med kontorer i Polen, samt Singapore, Malaysia, Thailand og Indonesia. De vil ha en estimert årsomsetning i siste regnskapsår (avvikende regnskapsår - endte 30.6.2021) på MNOK 717, med en EBITDA på MNOK 174 (53 % gross profit margin, 24 % cash-EBITDA-margin), omtrent 200 ansatte med god representasjon i 14 land. De har mer enn 4 000 enterprise-kunder, og 13 avtaler med mobiltelefonoperatører, og vil umiddelbart doble antall mobilbeskjeder til 20 milliarder i året. Avtalen Soprano har med Microsoft Azure er også meget interessant for LINK. LINK kan utvikle Sopranos løsninger videre, særlig med sin vellykkede kommunikasjonsplattform. LINK fikk også et fotfeste innenfor det viktige Voice-/video-markedet gjennom Soprano. LINK er den største aktøren i Europa, og interessant nok øker oppkjøpet av Soprano den relative andelen ytterligere, pga at Soprano hadde 21 % (MNOK 150) av inntektene sine i det Europeiske markedet.

Deal-strukturen er ekstremt lite kapitalintensiv for LINK, og med 95 % betalt gjennom å trykke opp nye aksjer, kan dette nærmest sammenlignes med en fusjon med LINK som overtakende selskap. Sagt med andre ord trenger ikke LINK å hente inn penger for å betale for oppkjøpet. Ulempen for eksisterende aksjonærer er at de kom inn i LINK på en lav kurs relativt sett til eksisterende aksjonærer i LINK. Motvekten er imidlertid at akkurat denne dealen gjør at LINK blir en fundamentalt annen aktør, et verdensomspennende konsern, med en meget god geografisk miks. Prisingen er Soprano Design er svært gunstig for LINK-aksjonærene, og anslagsvis 25 % lavere enn hva annen lokal peer ble priset til én måned senere (MessageMedia). Denne transaksjonen representerer det tilsvarende som Sinchs (daværende CLX) sitt oppkjøp av Mblox i mai 2016 betød for Sinch, som gjorde Sinch til en global aktør, og senere en utrolig suksess (https://investors.sinch.com/news-releases/news-release-details/clx-acquires-mblox-strengthening-its-position-one-global-leaders). Dog med den viktige forskjellen at LINK er vesentlig større allerede, er største aktør i Europa, og har en vesentlig hurtigere vekststrategi.

Prisen sikrer at Sopranos kjerneteam er med videre (Dr R. Favero mfl). De har sikret seg en gunstig priset inngang i LINK gjennom dealstrukturen 95% aksjer - 5% kontanter til en kurs på NOK 36,85. Den industrielle eieren Favero (samt HT&E Ltd - 25 %) vil derfor sitte igjen med en eierandel på drøye 88,7 millioner aksjer i et fusjonert LINK-Soprano. Favero vil eie 18,45 % av det integrerte selskapet. Ikke så rart at LINK er svært entusiastiske over dette kjøpet.

Soprano var allerede før oppkjøpet en anerkjent CPaaS-aktør, som faktisk var verdensomspennende, noe LINK ikke var. Soprano var en av de store aktørene i Australia/New Zealand, med god representasjon også i USA, LATAM og Sør-Amerika, Sør-Øst-Asia, samt i Europa. Soprano hadde en størrelse i antall meldinger på 10 milliarder, tilsvarende hva et samlet LINK etter de andre oppkjøpene hadde. Soprano hadde også en egenutviklet Whole of Government CPaaS-løsning, som kan være interessant å bygge videre på i et fusjonert selskap.

Med LINKs sterke markedsandel i Europa, er dette en aktør som befester sin posisjon som en betydelig og verdensomspennende aktør innen CPaaS. Sammen skaper LINK og Soprano en aktør som rykker opp i 1. divisjon som en av de verdensledende aktørene på CPaaS-markedet. Selv om de fortsatt mangler størrelsen til aktører som de europeisk-baserte InfoBip, MessageBird, Sinch og de USA-baserte Bandwith (inkl Voxbone), Vonage, Clickatell og markedslederen Twilio, rykker det sammenslåtte selskapet klart forbi verdensomspennende aktører som Syniverse (samarbeidsavtale med Twilio), imimobile, IntelePeer, 8x8, Plivo og Voximplant, CM.com og Avaya.

LINK gjør med dette et kvantesprang i sin vekststrategi, og får dessuten et sterkt og kompetent brohode på områder de totalt har manglet representasjon på. Sammen med det senere meldte, men allerede closede oppkjøpet av USA-baserte Message Broadcast, vil LINK nå en forventet omsetning allerede i 2021 på nesten 5 milliarder. De har guidet NOK 10 milliarder innen 2024, og med en forventet årlig organisk vekst på anslagsvis 20 %, og en post-corona-effekt særlig i de delene av det Nordiske og Vest-Europeiske markedet LINK var store på (hotell, reiseliv etc) som langt overskrider dette, ser ikke LINK ut til å ha noen problemer med å nå målet. Dette selv om en tar høyde for at corona-pandemien er ennå seigere enn forutsatt senvåren 2021. Alene estimert vekst ekskl M&A vil gi en forventet omsetning i 2024 på anslagsvis 8 milliarder NOK. Med en justert EBITDA-margin på 18-20 %, slik LINK kommiterte seg til i juni 2021, etter oppkjøpet av Message Broadcast, gir dette en forventet betydelig høyere margin enn for eksempel Sinch har idag.

Sinch har vist en meget god inntjening spesielt på sin USA-satsing, som særlig har fått en boost under corona-pandemien. Oppkjøpene Sinch har gjort har imidlertid systematisk relativt sett vært «dyrere» enn det LINK har gjort (i tillegg til å være vesentlig større...). Mens LINK kjøpte Soprano for en EV/cash (! pga at Soprano aktiverer ikke FOU i regnskapet)-EBITDA-multippel på 19,7 i mai 2021, betalte Sinch en tilsvarende multippel på 25,4 med sitt oppkjøp av den Australia-baserte MessageMedia i juni 2021. Sinch begrunner dette med at de kjøper mer høymargin-selskaper som rett og slett har høyere inntjening enn øvrige aktører i markedet. Sinch har særlig vært aktive i 1H-2021, slik også LINK har vært.

Før særlig oppkjøpet av MessageMedia, kunne man innvende at Sinch var relativt sett mindre på entreprise-delene av markedet enn det LINK var. Det yndet i det minste LINK selv å fremheve. Selv om Sinch var vesentlig større enn LINK, hadde de relativt sett færre store og lukrative enterprise-kunder enn LINK.

Skalafordelene er store i CPaaS-markedet, og det er liten tvil om at det er Sinch som har fått igjen for sin størrelse i aksjemarkedet. Samtidig er det en betydelig hemsko i å ikke være verdensomspennende i sine tjenesteleveranser. De største enterprise-kundene krever dette. Sinch har opplevd en kursstigning på anslagsvis 134 % det siste året, og med en tilhørende nesten 3-dobling av MCAP.

LINK har ikke på noen måte fått igjen i sin børskurs (valuta), som har opplevd en nedgang på ca 33 % fra oktober 2020 til i dag fra NOK 47 til NOK 31,50. LINK var en periode etter reintroduksjonen på børsen omsatt over NOK 60, for deretter å falle betydelig.

I forhold til peers er LINK i dag priset med en meget stor rabatt. Avhengig av hvordan man ønsker å prise de ulike delene av markedene som Sinch er inne i vs LINK, er rabatten i dag på alt fra 35-60 %.

Noe man også skal ha i bakhodet hvis man vurderer inngang i Sinch eller LINK er at M&A-markedet er meget hett i disse dager, hvor verden ser en vei ut av corona-pandemien. Mens USA-baserte aktører har hatt en fantastisk utvikling gjennom corona-pandemien, hvor særlig CPaaS-markedet har skapt en disruptiv utvikling, har for eksempel Vest-Europa (hvor aktørene var mest utviklet i verden), sett en tilbakegang under corona. En aktør som Sinch vil av konkurransemessige hensyn ikke være i reell posisjon til å kunne overta et sammenslått LINK/Soprano pga at det ville gitt en for høy markedsandel i Europa. Men det er flust av andre aktører i for eksempel USA, som vil være i posisjon til integrering, blant annet flere av de som er nevnt innledningsvis. Med en eierposisjon som består av et profesjonelt oppkjøpsfond ABRY Partners, sammen med flere av Norges sterkeste IT-strateger med dokumentert track-record (Rugseth og Syversen), sikrer det nedsiden.

Det markedet savner fra LINK og Soprano nå er å få sluttført DD-prosessen og få closet dealen mellom dem som ble meldt 18.5.2021. Partene har antakelig i juli signert en endelig/bindende SPA, og avventer godkjenning fra det australske FIRB (som alle må gjennom). Deretter blir det kalt inn til en ex.ord.GF for godkjenning av dette fra LINKs aksjonærer.
Redigert 11.08.2021 kl 14:45 Du må logge inn for å svare
Pimpernell
25.11.2021 kl 08:37 1790

Slettet bruker skrev Innlegget er slettet
Hvis LINK har fått inn sin plugin i Emarsys omnichannel løsning er dette veldig positivt for LINK. Det kan i prinsippet bety at LINK blir eksekutør av all meldingsutsendelse for alle Emarsys kunder. Dvs. at alle meldinger sent ut fra Emarsys kunder, via sms, FB, Whatsapp, mail etc. går visa LINK's plattformer. Alternativt må LINKS plugin selges inn fra kunde case til kunde case. Marginen på disse meldingene vil nok være veldig lave da Emarsys helt sikkert har store volum og har presset prisen hos LINK langt ned. Det er ikke noe tvil om at Sinch og Twillio har vært med i kampen om denne avtalen.
Redigert 25.11.2021 kl 08:38 Du må logge inn for å svare
Pimpernell
24.11.2021 kl 15:17 2050

Det at Whatsapp er et alternativ til SMS er kun positivt for LINK. Deres mål er å være kanal agnostisk. Det er positivt for LINK at de kan presse teleoperatøren på SMS grossistprisen som ligger milevis over P2P prisen. Whatsapp hjelper LINK mfl. til å presse frem en lavere varekost.
Garderobemannen
23.11.2021 kl 10:13 2209

Vi har opplevd et ganske betydelig fall hos de fleste CPaaS-aktørene i det siste, blant annet LINK, Sinch og Twilio.

Jeg ser ikke bort fra at det WhatsApp og andre aktører er i ferd med å rulle ut, kan ha en medvirkende betydning. Her er et oppslag i norsk media om dette:

https://www.digi.no/artikler/ny-trend-anfort-av-whatsapp-truer-operatorenes-fyrstelige-sms-inntekter/515134

Selv om SMS-inntektene ikke er de eneste inntektene CPaaS-aktørene har, utgjør dette en såpass betydelig del at det vil kunne påvirke inntjeningen, og dermed prisingen fremover. Jeg har registrert at flere større fond har redusert sin beholdning over tid, og antar at dette kan være en medvirkende årsak. Slike teknologiske skift kan være disruptive for eksisterende aktører som opererer med gammel teknologi. Det gjenstår å se hvordan LINK vil tilpasse seg til dette, og i hvilken grad teknologien vil bre om seg.
Garderobemannen
11.11.2021 kl 19:56 2578

Reinholdtsen94 skrev Hvorfor tror du det...?
Dagens styremøte, det faktum at Karbon Invest (styreleders og styreobservatørs investeringsverktøy) har lastet opp med ny kapital, og at LINK trenger det for å styrke den videre oppkjøpskraften.

Den ser ikke ut til å komme i dag, men kan komme når som helst.
Garderobemannen
11.11.2021 kl 15:57 2689

Lurer på om det ikke kommer en rettet emisjon i ettermiddag...
Garderobemannen
09.11.2021 kl 20:33 2889

Har noen av de tidligere selgerne av de oppkjøpte selskapene solgt noen aksjer ennå? Når ble/ blir aksjene frigjort fra lock-up. Her har du en hendig liten oversikt, ajour pr hva de har gjort til og med handelsdagen mandag 8.11.2021 (pga T+2).

1 WebSMS (Østerrike))
Det ble utstedt 3 512 299 aksjer som betaling for 30 % av kjøpesummen, basert på en kurs på NOK 47,- for samtlige av aksjene i de to holdingselskapene Bamberger Invest Alpha GmbH og BK Invest GmbH, som hadde to operative heleide datterselskaper ATMS Telefon- und Marketing Services GmbH og SMS.AT Mobile Internet Services GmbH.

De emitterte aksjene ble fordelt på de 5 selgerne som følger:

1 501 508 - Christian Bamberger
1 501 508 - SK Capital GmbH
274 662 - Foxyflo GmbH
175 615 - Christian Waldheim (CEO)
59 007 - Martin Mrvka (CTO)

Aksjene var underlagt lock-up frem til 21.4.2021.

Aksjonæren SK Capital GmbH har pr 8.11.2021 alle sine 1 501 508 aksjer i behold (BNP Paribas) mens Christian Bamberger har solgt 267 042 aksjer og har 1 234 466 aksjer i behold pr samme dato (Bank Julius Bär & Co AG)

De øvrige aksjonærene Foxyflo GmbH, Christian Waldheim og Martin Mrvka har antakelig gradvis solgt en viss del av sine til sammen 509 284 aksjer gjennom ulike transaksjer etter lock-up-periodens utløp (Euroclear Bank). Aksjonærer på samme konto har faktisk kjøpt 196 800 aksjer etter fremlegget av 3Q-2021-tallene, hvilket kan være tilbakekjøp fra noen av disse.

2 Tismi (Nederland)
Det ble utstedt 1 226 637 aksjer som betaling for 33,34 % av kjøpesummen, basert på en kurs på NOK 54,76 for samtlige av aksjene i Tismi. Aksjene var underlagt lock-up frem til 10.9.2021. Den øvrige delen av kjøpesummen ble gjort opp med 1/3 kontant betaling og 1/3 selgerkreditt.

Tismi gjorde LINK i stand til blant annet å gjennomføre 2FA ved hjelp av voice og andre multi-kanals-løsninger, og gjennom operatørlisensene (MVNO’er) i Nederland, Belgia, Tyskland, Sveits, UK og Island ga tilgang på 620 000 mobiltlf-numre og 80 000 fastnumre som LINKs kunder kan benytte i tjenester som krever nummermaskering.

Alle disse aksjene er i behold hos selgere pr 8.11.2021 (Saxo Bank). En liten fun fact er at disse aksjene står registrert på samme forvalterkonto som den største (7 millioner) av de to kontiene (Saxo Bank + Danske Bank) styreobservatøren/innsideren Søren Sundahl har spredt sitt eierskap på, og som også LINKs CEO van Gaver benytter for sine aksjer.

3 AMM SpA (Italia)
Det ble utstedt 1 687 589 som betaling for 30 % av kjøpesummen, basert på en kurs på NOK 36,78,- for samtlige av aksjene basert på 100 % eierskap. Aksjene har en lock-up frem til 31.11.2021.

De emitterte aksjene ble fordelt på de 6 selgerne (2 selskaper og 4 privatpersoner) av til sammen 6 351 815 aksjer (etter korrigeringen for Alberto Barbaglias aksjer) som følger:

664 215 - HDR s.r.l.
664 215 - OENNE s.r.l.
58 264 - Marco Balcon
58 264 - Monica De Barba
150 830 - Alberto Barbaglia
91 800 - Maria Rita Tagliabue

De øvrige 1 452 000 aksjene som var i fri flyt i det børsnoterte AMM SpA-selskapet ble senere kjøpt opp/ tvangsutløst, og betalt kontant av LINK.

Som følge av at lock-up-perioden ennå ikke er utløpt, er samtlige aksjer i behold (Clearstream + Saxo Bank + BNP Paribas). Også Rita Maria Tagliabue med sine 91 800 aksjer og Alberto Barbarglia med sine 150 830 aksjer benytter samme forvalterkonto som styreobservatøren Søren Sundahl (Saxo Bank).

4 MarketingPlatform (Danmark)
LINK kjøpte alle aksjene fra eierselskapet NeverExit ApS, eid av grunnlegger/majoritetseier Kim Østergaard (58%) (via Holdinganpartsselskabet MailPlatform.dk) og sin Nord-Makedonske partner Nebojša Angelov (Neno Holding ApS) samt Elsberg Holding ApS (eid av Mogens Munkholm, tidl styreleder) og Pär Sigvardsson. Det ble utstedt 1 723 310 aksjer som betaling for 70 % av kjøpesummen, basert på en kurs på NOK 43,70 for samtlige av aksjene. Aksjene er underlagt lock-up frem til 7.12.2021. Den øvrige andelen på 30 % av kjøpesummen ble betalt kontant.

Som følge av at lock-up-perioden ennå ikke har utløpt, er aksjene fortsatt i behold hos selgende aksjonær (BNY Mellon). Kontoen har faktisk økt gradvis, noe som kan tyde på at denne aksjonæren faktisk har akkumulert noe.

5 Message Broadcast (USA)
Det ble utstedt 16 755 069 aksjer som betaling for 26 % av kjøpesummen, basert på en kurs på NOK 34,34 for samtlige av aksjene. Aksjene er underlagt lock-up frem til 24.12.2021. Den øvrige andelen på 74 % av kjøpesummen ble betalt kontant, og finansiert av LINK gjennom den utvidede EURO-tap issue’n.

Aksjonærene i Message Broadcast har en kortere lock-up-perioden frem til 1.11.2021 på 34 % av aksjene, dvs 5 696 723 aksjer. Bakgrunnen ble oppgitt å være tax obligations for selgerne. Ingen av disse allerede frigitte aksjene er imidlertid solgt pr 8.11.2021. De øvrige 11 058 346 aksjene er også i behold. Aksjene er splittet på to meglerkonti (Citibank N.A.).
Redigert 12.11.2021 kl 07:57 Du må logge inn for å svare
Mado
04.11.2021 kl 17:24 3180

Kursen gikk ikke ned som du drømte kl 02:18 om natta og den skal stige til 30,- før Jul.😀
lionel
04.11.2021 kl 07:54 3343

Der kom det første innsidekjøpet

3.11.2021, 20:55 · Oslo Børs
LINK: Mandatory notification of trade
Sundahl ApS, owned by primary insider Søren Sundahl and board observer at LINK
Mobility Group, has today bought 100,000 Link Mobility Group Holding ASA shares

at an average price of NOK 22,52 per share.

After the above-mentioned transaction, Søren Sundahl controls 9,139,243 shares

in Link Mobility Group Holding ASA.

This information is subject to the disclosure requirements pursuant to the

market abuse regulation article 19 and 5-12 of the Norwegian Securities Trading

Act

Jensenpirken
04.11.2021 kl 02:18 3446

Sinch falt tilsvarende for ett par dager siden. Tror det var 20% på en dag. Fortsatte vel videre ned i dag. Flere techfond som dumpa aksjen da
Q3 kom inn.

Twilio har også utløst kraftige salgssignaler.
Slettet bruker
03.11.2021 kl 19:20 3667

Mitt tips er at noen av aktørene som fikk tildelt aksjer via seneste oppkjøp lempet ut idag og dermed ble salgspresset for stort og kursen kollapset.
Hartepool
03.11.2021 kl 19:13 3686

Har aldri eid en aksje i Link før idag.
Hva i allverden skjedde ?
Den meget kompetente Petter Kongslie opprettholder kursmål på 60 og kaller det kortsiktig støy.
Abg skjønte ingenting av fallet…velvilje .
Noen gode forklaringer derute ?
Er dette muligheten noen har ventet på ?
Høstens kupp ?
Mado
03.11.2021 kl 16:29 3834

Mange venter på stor korrosjon, men de vet ikke å utnytte disse kjøpe mulighetene.
Kjøpte flere K i dag.😀
Det var penger på gata.
Slettet bruker
03.11.2021 kl 16:10 3887

Ikke glem kursmål 60
Bare rør det som foregår her nå, super kjøps anledning.

Rsi 22
Slå den a
Redigert 03.11.2021 kl 16:11 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
03.11.2021 kl 16:01 3929

Press kursen oppover nå så skal man se short inndekning uten like. Gamma- queeze!

denne kunne potensielt blitt en gamestop variant slik som den har blitt herja med i dag.
Redigert 03.11.2021 kl 16:05 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
03.11.2021 kl 15:26 4034

Jeg vet ikke om prisen begynner å bli interresant nå eller om den skal videre ned... Ser fortsatt veldig skummel ut.
Slettet bruker
03.11.2021 kl 14:55 4129

Er jaggu helt utrolig dette papiret, hvor mye tap har Ferd her nå? 100 millioner på 1/2 år
Stanken med kursmål 60 kroner i dag, selskapet bekrefter at de har plenty nok likvider, minner meg mye om Kahoot før det smalt rett opp fra 40 kroner nylig
Gullhaugen
03.11.2021 kl 13:55 4254

Ja ser ut som jeg kjøpte for tidlig.....ikke et eneste innsidekjøp fra den fraværende ledelsen. Hvem er det som lemper ut med 50-60 % tap nå?? Er de ikke riktig klok.
Redigert 03.11.2021 kl 13:58 Du må logge inn for å svare
Reinholdtsen94
03.11.2021 kl 12:36 4375

Jeg dobler opp i ettermiddag om prisen holder seg under 26
Gullhaugen
03.11.2021 kl 12:34 4384

Lastet på 23.8 ..dette er nesten ikke til å tro. Får vi tidenes innhenting?
Redigert 03.11.2021 kl 12:36 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
03.11.2021 kl 11:09 4502

Sliter også med å forstå denne aksjen og det stadige fallet, har virkelig Ferd gjordt en så dårlig jobb i forkant av det tunge innrykket i Link?
Kjøper på 24,5 her.


Aksjen er ikke mindre en halvert siste 2 måneder.
Kommer vel noen saftige innside kjøp i ettermiddag tipper jeg, de lastet jo som gale i sommer på 32-34 kroner
Redigert 03.11.2021 kl 11:14 Du må logge inn for å svare
Autolock
03.11.2021 kl 09:27 5670

Ned 5 % .Sliter litt med å skjønne det på disse tallene.
Garderobemannen
03.11.2021 kl 08:21 5744

Kort innpå her, etter å ha tatt en første kikk på rapporten. Vi får vite mer på presentasjonen som starter kl 1000, som jeg har tenkt å delta på. Tenker jeg kommer sterke tilbake da.

Dette er sterke veksttall for LINK. Rule of 40-tallet har nå akkurat passert 50,1 og er meget sterkt. Forholdstallet 40 en grense mange profesjonelle investorer bruker på hva som er lønnsom vekst. LINK "presiserer" (i.e. nedjusterer) fremtidig forventet vekstrate fra 14-17 %, fra tidligere rapporterte 15-17 %. Målet på forventet omsetning på 10 milliarder i 2024 står fast, og dette har jeg ingen grunn til å tvile på.

Det er dessuten svært positivt at LINK faktisk har klart å bedre sin adj EBITDA-margin fra 11,28 til 13,7 %, hvor konkurrentene sliter med det motsatte. Her er jo oppkjøpet av Message Broadcast den sentrale bidragsyteren, som har et tilsvarende fokus på det vesentlig mer lukrative Enterprise-markedet som LINK, i stedet for mange andre aktørers volum-målinger fra Aggregator-markedet (volum-SMS).

Oppslaget i Finansavisen idag har den "vanlige" slagsiden over mot at "pengene renner ut", som jo ikke tar hensyn til at LINK er i et marked i kraftig vekst, hvor LINK vokser med markedet gjennom M&A-aktivitet. Sagt på en annen måte ville LINK kunne vise svært mye bedre tall (betydelige pluss-tall) på EBIT og Profit før og etter skatt, ved å unnlate å ta del i M&A-aktivitet over et par-tre kvartaler. LINK har faktisk en omsetning som på LTM 3Q-2021 nærmer seg NOK 5 milliarder.

Når man leser tallene, spesielt veksttallene, skal man være oppmerksom på at utgangspunktet for vekstmålingen er det historisk svake 3Q 2020-kvartalet, hvor LINK pga covid hadde en betydelig dipp i både "Total operating revenues" (815) og "Adjusted EBITDA" (89). Dermed blir veksttallene svært høye. Utfordringene med å se isolert på dette er at man ikke kan vente en slik vekst fremover, da Q4 2020-tallene var vesentlig høyere på disse to måleparametrene, hhv 1 041 og 119. For de som vil se denne utviklingen pga covid kan man se dette selv på side 2 i 2Q-2021-rapporten.

Hadde man foretatt en beregning av veksten basert på 4Q 2020-tallene i stedet, hadde veksttallene sett veldig annerledes ut. Og i det kommende kvartalet blir dette målestokken.

Rapporten er for øvrig kjemisk fri for informasjon om Soprano Design. Litt informasjon om kostnadene til dette kan vi likevel finne i rapporten. Siden Message Broadcast-oppkjøpet ble closet i 2Q 2021 og dermed rapportert i forrige kvartalsrapport, antar jeg at hoveddelen av 3Q 2021-tallene for M&A-kostnader gjelder Soprano. Dette er NOK 13 millioner. Her antar jeg at presentasjonen som vil komme litt senere idag, herunder Q&A-delen, vil kunne gi mer informasjon. Kostnadsbelastningen er uansett relativt sett lav, og mesteparten av kostnadene kom nok i 2Q 2021-tallet på NOK 35 millioner.

Det jeg er mer opptatt av er den "indirekte" effekten av et Soprano-oppkjøp som nå ikke kommer, og det er netto gjeldsgrad. Soprano-oppkjøpet hadde gitt en nyutstedelse av drøye 88,7 millioner aksjer, til en (iboende) kurs på NOK 38,65, noe som hadde bragt "Leverage ratio" ned med ca 0,7 poeng. Nå er faktisk forholdstallet økt marginalt fra 4,7 forrige kvartal til 4,8 pr utløpet av 3Q-2021. LINK har etter søknad fått en midlertidig tillatelse til å gå over 3,5, og med et oppkjøp av Soprano hadde de vært der pr 31.12.2021. Nå ser det ut som om veien kan bli litt lenger. Utfordringen er at LINK må få en høyere EK i forhold til Gjeld, og det å basere seg på veksten ser ut til å gå for sent. Dette er grunnen til det emisjonsbehovet jeg tidligere har adressert. Enten må LINK foreta en emisjon på anslagsvis 90-100 millioner aksjer, eller så må de gjøre et nytt oppkjøp som i hovedsak finansieres vha aksjeutstedelse. Problemet med dette siste alternativet nå, er at "valutaen" til LINK (aksjekursen) har depresiert så betydelig. Nå vil et slikt oppkjøp innebære en utvanning (på dagens kurs NOK 28,70) av dagens aksjonærer som er vesentlig større enn Soprano-oppkjøpet.

LINK er nå faktisk litt i samme situasjon hva angår gjeldsgrad, som de var da de måtte sette sin store emisjon høsten 2020. Da gikk en vesentlig del av emisjonsbeløpet til å betale ned gjeld (omstrukturere), og bringe gjeldsgraden betydelig ned. Uten en løsning på dette problemet, mangler LINK kraft til å kunne gjøre noe ytterligere oppkjøp/vokse mer. Selv om dagens kontantbeholdning er meget stor, gir den ikke rom for særlig aggressiv vekst i USA, som er markedet de uttrykker at de vil vokse i.

LINK trenger en vesentlig høyere aksjekurs, før de kan sette en emisjon. Nå har innsiderne vært låst fra å gjøre innsidehandler i en lengre periode, og det vinduet åpnes idag. Det gir lave odds å gjette på at vi kan se noen innsidekjøp på dagens aksjekurs.

Markedslederen Twilios resultatfremleggelse torsdag i forrige uke ble møtt av et fall på 17,7 %, mens nærmeste utfordrer Sinchs resultatfremlegg i går ble møtt med et fall på drøye 20,1 %. Ingen grunn til at LINK sine tall skulle bli møtt med noe slikt fall. Hvert selskap har sine spesifikke utfordringer, og for de to nevnte har de en vesentlig lavere adj EBITDA-margin. For LINK er det ikke resultatmarginen som er utfordringen, men "leverage ratio".
GLA
01.11.2021 kl 08:49 5904

Igjen, takk for svært interessante betraktninger! Jeg regner med vi vet litt mer om noen dager.
Garderobemannen
31.10.2021 kl 08:00 6026

Jeg la merke til det samme, og det er jo handler utenom børs, som ble meldt inn til børsen. I tillegg til de postene du nevnte var det også noen andre litt uvanlig store poster til å være en vanlig LINK-omsetning, på tilsammen ytterligere ca 100 000 aksjer.

Det gir jo ikke så høye odds å tenke seg at dette nettopp kan være noen større aktører som har fått "presset" noen av aktørene nevnt ovenfor til å selge seg ut på en lav kurs. Det får vi andre først vite på onsdag f.k. (gitt at man vet hvilke nominee-konti selgernes aksjer skjuler seg bak). Og med en sluttauksjon hvor selgerne ønsket å få kursen ned til kr 27,- skal man ikke se bort fra at det samme "spillet" fortsetter på mandag f.k.

Kjøperne sitter nok ikke stille og håper at potensielle selgere skal ta kontakt, her er det kontakter direkte med aktørene, hvor man signaliserer at man kan være interessert i å løfte ut et betydelig antall aksjer fra evt salgskåte aktører på eksisterende kursnivå. Formelt kan ikke avtale om dette inngås før lock-up-perioden utløper, men da vet jo selgerne hvem de kan kontakt "utenom børs" for å kunne selge. Og salget skjer på en av markedsplassene utenom børs, evt direkte mellom disse aktørene. Og for selgerne fremstår jo dette som betydelig bedre enn å "bli med" å prøve å selge i markedet, med det ytterligere salgspresset dette ville utløst. De som tjener på dette er aktørene som har presset kursen nedover til dagens behagelige nivå, som nå før kjøpt tilbake alle press-aksjene, samt en betydelig slump ytterligere aksjer, til en pen pris. Husk at det er ikke noen endringer for selskapet.

Og det var ikke bare i går at det gikk noen slike større poster. Også på litt høyere kursnivåer, på dette nedpresset, har det samme skjedd. Det er derfor ikke lenger sikker at det er så mange utover skatteforpliktelsene til selgerne av MessageBroadcast, som "må" ut av aksjen på disse nivåene.

Man kan jo virkelig snakke om en god langsiktig "trade" om man fikk solgt seg ut på i overkant av kr 37,- (som flere fond etc gjorde), for så å få kjøpt seg tilbake på kr 27 - 28,-. Men returen tilbake kan bli kort og brutal, hvor man går glipp av "gevinsten". Det skal bare en litt større aktør (Handelsbankens fond, Didner & Gerge, Ferd, Sundt, eller Tin Ny Teknik eller Kabouter som vil kjøpe seg inn igjen) som viser kjøpsinteresse igjen, evt kombinert med at vi ser et en-bloc salg av f. eks. 5,7 millioner aksjer på disse nivåene.

For ikke å snakke om hvis det skulle vise seg (ikke helt usannsynlig, jf siste eierendringer) at Soprano Design, evt i kombinasjon med HT&E faktisk har kjøpt seg opp i LINK. Favero & Co fikk god innsikt (innsideinnsikt) i LINK under DD-prosessen, og de strategiske samtalene som ledet til en "avklaring" av at Favero skulle gå inn i styret i LINK. Soprano/HT&E var selv svært motivert for å gå videre, og var ikke de som stanset prosessen. Pussig nok "kritiserer" HT&E volatiliteten i aksjekursen til LINK i sin avskjedsmelding til børsen...(kanskje et tegn på hva de strategisk sett ønsker seg at markedet skal se). Når de nå faktisk kan få en betydelig posisjon i LINK til 30 % lavere kurser, kan jo det fremstå som attraktivt. Jeg legger merke til at meglerforetaket UBS AG sin London-avdeling den 26.10.2021 overtok (kjøpte?) drøye 7,2 millioner aksjer til en nominee-konto hos seg, fra en nominee-konto i BNY Mellon, tilsvarende 2,54 % av LINK. UBS var sammen med australske Macquarie Capital rådgiverne til Favero og HT&E, som nevnt tidligere i tråden. Kjøpene fra tidligere BNY Mellon (The Bank og New York Mellon) sin konto var særlig aggressive fra juni måned. Senest den 15.10.2021 kjøpte de en betydelig post på knappe 500 000 aksjer i LINK.

Hvorfor skulle de evt være interessert i dette? Kanskje fordi de i så fall har kommet inn på en betydelig lavere kurs enn kursen de var fastsatt å skulle komme inn på i den rettede emisjonen i den avblåste deal-strukturen - kr 38,65.

Eller så kan det jo "bare" være en annen kunde hos UBS, som ser hvilket røverkjøp LINK er i på disse nivåene, særlig målt opp mot peers. UBS har god innsikt i markedet og aktørene i CPaaS- og SaaS-markedet.
Redigert 31.10.2021 kl 09:08 Du må logge inn for å svare
GLA
30.10.2021 kl 22:19 6096

Vi er flere som setter stor pris på at du deler din innsikt og kunnskap, Garderobemannen:-) Det er langt mellom de virkelig gode innleggene her, så håper du fortsetter å gi dine vurderinger.

På fredag gikk det noen store poster på 500 000, 500 000, 300 000 og 100 000 aksjer utenom børs. Noen som har noen tanker om hva det kan gjelde?
Slettet bruker
30.10.2021 kl 15:25 6157

Takk for et godt og nyansert innlegg.
Garderobemannen
30.10.2021 kl 14:04 6204

Ja, ingen endringer i min posisjon som aksjonær. Men la meg utdype litt.

Denne tråden ble startet med innlegg om hvilken meget god miks det varslede samarbeidet mellom LINK og Soprano etter mitt syn ville bli. Når det så ble klart at denne avtalen ikke ble closet, er det vel rimelig at det medfører en "annen ordlyd" som du beskriver det.

Og la det være klart - jeg driver ikke og hyller et selskap hvis jeg mener de ikke fortjener det. Fortjener et selskap/ledelsen eller andre i selskapet kritikk, så holder jeg ikke tilbake fordi det ikke er positivt for aksjen. Trenger man en støttende samtale, er det nok andre (coacher, psykologer, fremsnakkere etc) enn meg man bør oppsøke.

Jeg har tidligere i tråden berømmet LINK for at de over alle kvartalene siden tilbakekomsten på OSE har levert på troverdighet. Det er viktig for et ungt selskap etter tilbakekomsten. Og ja, jeg vet at LINK er mer enn 20 år gammelt, men jeg snakker om etter tilbakekomsten på OSE.

Som nevnt ovenfor har forklaringene fra sentrale personer i etterkant av bruddet med Soprano vært mer uryddig, og ikke like troverdig. Når styreleder forklarer at LINK fant forhold under due diligence-prosessen, så fremstår det i beste fall som en bortforklaring. Jeg kaller det rent sprøyt. Tidligere hadde selskapet bekreftet at DD-prosessen var ferdigstilt, uten noen røde flagg. Hør for eksempel CFO Thomas Berge på siste webcast (2Q-2021) fra 17.8.2021 kl 16:20:

Due diligence is finalized and no red flags has been discovered.

Og videre hva CEO Van Gaver sa på DnBs TMT-presentasjon den 1.9.2021 (1:16:35):

If we were to be successfull in the signing and closing of the transaction, which - again we are - everything has gone really well at the due diligence.

Når selskapet 19 dager senere børsmelder at de terminerer avtalen, og i intervjuer etterpå skylder på dd-prosessen, låter det som en bortforklaring. Her er hva styreformannen skal ha sagt til E24.no den 19.9.2021:

– Det var en viss avstand på det vi hadde fått forståelse for, og på det vi fant i «due diligence». Dette må gjenspeiles i avtalen, og det var det for så vidt vilje til, men ikke nok til at vi så at avtalen kunne gå gjennom, sier Rugseth. (https://e24.no/boers-og-finans/i/Wj7bkK/it-selskapet-link-mobility-dropper-milliardoppkjoep)

Som jeg skriver foran har det nok dukket opp forhold etter dd-prosessen, antakelig i forbindelse med forberedelsen til prospektet ifm emisjonen. Det er også kjent fra tidligere ansatte i Soprano at Favero har et svært dårlig rykte som leder, og det blir sagt at han er både meget kontrollerende, svært detaljstyrende uten reell delegering, samt at selskapet mangler en klar strategi, har meget høy turn-over av ansatte, og med en så spesiell leder er uten en praktisk fungerende HR-avdeling eller "middle management". Dette var såpass alvorlig at man ikke fant noen løsning på det. Si det som det er - så beholder man troverdigheten. Slik det nå fremstår har man valget mellom å tro at CFO og CEO løy da de sa at alt var OK fra DD-prosessen, eller at styreformannen løy da han antydet at det var DD-prosessen som ikke gikk greit.

Men tilbake til LINK-aksjen. Ingen tvil om at det må ha vært forhold av en ganske stor vekt man ble klar over, siden avtalen ble terminert. En så utad positiv avtale, som ville bragt LINK opp på et slikt nivå, måtte være vanskelig også for LINK å gå fra. Jeg er derfor trygg på at dette var det beste for LINKs aksjonærer. Det er derfor ikke direkte rimelig at avtalen med Soprano er årsaken her.

Det er imidlertid viktig å se forskjellen mellom selskapet og aksjen. Gitt at ledelsen foretok et rasjonelt godt valg, var jo dette utvilsomt bedre enn alternativet. Likevel har vi sett kursen falle med nesten 30 %, fra ca kr 37,- til dagens 27,-. Det skyldes jo ikke endringer i selskapet eller ledelsen, men hvordan handelen med aksjen har utviklet seg. Og her har vi alle typer agendaer. Men det kan være liten tvil om at enkelte aksjonærer med dype lommer, uten for store problemer kan ta kontroll over den daglige kursutviklingen. Og med tanke på de aksjonærene som gradvis har fått frigjort sine aksjer etter lock-up fra tidligere kjøp, har det bydd seg muligheter til å kunne kjøpe tilbake på stadig lavere kurser.

Den 3.11.2021 vil vi få vite mer om status i selskapet, når 3Q-2021-tallene kommer.
Redigert 27.11.2021 kl 00:39 Du må logge inn for å svare
Gullhaugen
29.10.2021 kl 21:17 6269

Emisjon er bare tull for selskapet renner over av cash.
Slettet bruker
29.10.2021 kl 16:33 6326

Litt annen ordlyd i innlegget nå enn tidligere. Er du fortsatt aksjonær?
Garderobemannen
29.10.2021 kl 07:40 6406

Kursutviklingen i LINK er nok påvirket av at tidligere selgere av oppkjøpte selskaper etterhvert har fått frigitt sine aksjer, i betydning anledning til å selge dem etter tidligere lock-up. Det en del investorer nok har spekulert i, er at dette vil kunne skape et stadig press på aksjen, slik vi opplevde våren 2021. Fra en emisjonskurs på kr 47,- seg aksjen ned til ca kr 31,-. Nå har den kommet ned til ca kr 28,-.

Etter mitt syn har nok en del profesjonelle aktører vært front-runnere og spekulert i at det vil kunne oppstå et nytt salgspress i aksjen når de tidligere eierne av Message Broadcast får frigitt knappe 5,7 millioner aksjer (5 696 723) nå fra og med 1.11.2021. Dette var et særskilt krav i avtalen mellom LINK og selgerne av Message Broadcast, for å ivareta selgernes "skatteforpliktelser". Vi skriver 1.11.2021 fra førstkommende mandag, og da vil altså potensielt 5,7 millioner aksjer kunne bli solgt i markedet fra disse.

I tillegg ble 1 226 637 aksjer tilgjengelig for salg etter lock-up for selgerne av Tismi fra 10.9.2021, og 1 687 589 aksjer blir tilgjengelig for salg for selgerne av AMM S.p.A. fra 31.11.2021, samt potensielt 1 723 310 aksjer for selgerne av MarketingPlatform fra 7.12.2021.

De øvrige aksjene til selgerne av Message Broadcast (11 058 346) blir frigitt fra 24.12.2021, uten at det er noen åpenbar grunn til at disse skal bli solgt.

Jeg vil tro at Kabouter-fondet står klart til å ta imot evt Message Broadcast-aksjer som måtte bli tilgjengelig, etter at de solgte seg ut i sommer (som dog ennå ikke er offisielt synlig på listene, siden de ennå ikke har måttet SEC-melde dette). Det er også andre aksjonærer som nok kan tenke seg rimelige LINK-aksjer.

Det hjelper heller ikke på kursen at det hviler et potensielt emisjonsbehov i aksjen.
Redigert 29.10.2021 kl 07:44 Du må logge inn for å svare
rydning
28.10.2021 kl 22:53 6460

Jeg tror selskapet vil slå hardt fra seg fremover, at investorer vil se både potensial og lønnsomhet fremover.
Inflasjon som har ligget i luften en stund vil være forbigående, og en ny rotasjon kan være på vei.
Sentralbankene verden over får stadig mer verktøy i kassen sin, og samarbeidsklimaet globalt blir mildere
hanzn
28.10.2021 kl 16:17 6529

Har du noen tanker om Q3 Garderobemannen? Spesielt med tanke på oppkjøpet som gikk i vasken. Vært lite nytt i aksjen og de få nyhetene som har kommet har vært av negativ karakter i løpet av kvartalet. Emisjonsspøkelset som tynger kursen?
Garderobemannen
23.09.2021 kl 22:41 7423

Dealen på de vilkårene i intensjonsavtalen publisert 18.5.2021 ble formelt meldt avlyst sist søndag.

Men det er visse tegn som tyder på at samtalene mellom partene ikke er helt avsluttet...

Følg med - her kan det komme overraskende nyheter - strukturert på en litt annen måte (mindre aksjer og mer kroner) som (i det minste utad) hensyntar innsigelsene til LINK. I så fall blir det nok publisert en samtidig "pakke" med både en rettet emisjon, kombinert med en tegningsrettsemisjon mot øvrige eksisterende aksjonærer (hvor flere av de samme hjørnesteinsinvestorene fortsatt er med).

Ingen ting ville gledet mer.