RAS-teknologi vil ALDRI fungere.

Roy-Arne
20.09.2021 kl 07:04 920

Oppdrett med RAS-teknologi vil aldri lykkes. Atlantic Sapphire vil være den som dokumenterer dette, så langt har de gjort en god jobb i så måte.

Gjennomstrømningsteknologi, som eks.vis Andfjord Salmon bruker, er den eneste metoden som vil fungere på land. Nå skal jeg forklare hvorfor: RAS-teknologi er kun resirkulert vann som renses i biologiske filter(biologisk filter er bakterier) som ett vanlig akvarium i stuen. Når mengden biomasse kommer opp i en viss størrelse øker biomassen så raskt at bakteriene i filtere som skal omdanne ammonium først til nitritt, og videre til ufarlige nitrat klarer ikke å formere seg like raskt som biomassen øker. Dermed blir det misforhold mellom mengden bakterier som skal hindre giftgass, og biomasse som produserer avfall. Giftgass produseres som resultat og dreper fisken. Teknologien fungerer bra på smoltanlegg, men ikke på matfiskanlegg siden forandringene i mengde biomasse forandrer seg for raskt. Hver gang Atlantic Sapphire får en viss mengde biomasse, drepes fisken av giftgass, og vi får lese all verdens unnskyldninger på hva det var som drepte fisken.

Skal dere satse sparepengene på laks på land, er Andfjord Salmon valg nr 1. Salmon Evolution som har en miks mellom RAS og gjennomstrømning står betydelig sterkere enn rene RAS-anlegg, men de vil ha betydelig høyere energikostnader enn Andfjord Salmon siden de må pumpe vannet høyere, i tillegg til dyrere teknologi(RAS-filtere).
Redigert i dag kl 06:55
urix
20.09.2021 kl 07:48 875

Hvorfor blir Andfjord oppstart utsatt gang på gang??? Noe med teknologien???
Roy-Arne
20.09.2021 kl 08:20 842

Det handler nok at man gjerne vil komme i gang raskest mulig, og har optimistiske utsikter til ferdigstillelse. Kombinert med en verdensomfattende pandemi som påvirker...alt. En inntaksledning som ble skadet og måtte repareres og sist men ikke minst, når vindu for utsett av smolt i vår ikke ble nådd, så ble det utsatt til neste vår. Våren er allment kjent det beste tidspunktet for utsett av smolt. (smolt må produseres, er ikke hyllevare)
Teknologien er ganske enkelt. Vann-nivå i basseng er samme nivå som havnivå, slik at vann skal flyttes, ikke løftes. Avfall sedimenteres naturlig ned på bunn grunnet måten vannet tas inn i basseng+utforming på basseng, for så å samles opp fra bunn. (Dette er teknologien du spør om). Foruten det er det kontinuerlig friskt vann laksen skal vokse i, Vannet byttes 1 gang hver andre time eller noe i den duren...
Pr nå er anlegget ferdig bygd, og vann fylles inn "as we speak". Nå har de frem til våren å finpusse.

Andfjord Salmon og eventuelle andre med ren gjennomstrømming har definitivt de beste forutsetningene for å lykkes.
Brusselgeren
20.09.2021 kl 09:19 773

<><

1. KING
2. And
3. Salme