Transportørene klarer ikke skaffe nok biler til laksen som skal

Slettet bruker
MOWI 22.09.2021 kl 21:05 484



Enormt sug i etterspørselen: Transportørene klarer ikke skaffe nok biler til laksen som skal ut i markedet

– Enkelte av medlemmene våre melder at de bruker mer tid på å få tak i transport enn på å selge laks, sier Trond Davidsen i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge.
15. september 2021 5:00 Oppdatert 20. september 2021 9:50
Av Bent-Are Jensen
i Bodø

Eksportstatistikken viser at lakseoppdretterne har sendt ut rekordhøge volumer både i august og september.

– Eksporten er enorm. De siste tre ukene har vi sendt ut over 30.000 tonn laks i uka. I uke 35 nådde eksporten nesten 34.000 tonn. Det er usannsynlige volumer, sier handelsstatistikk-ansvarlig Jan Ståle Lauritzen i Norges sjømatråd til IntraFish.

Det er gått ut mer fisk enn i påskeuka, som pleier å være blant årets beste. Og volumene ut er nesten på høyde med juleeksporten. Det er lite som skiller.
Hele Lofotfisket på ei uke

Til sammenlikning går det nå like mye laks ut i uka som det fiskes skrei i hele lofotsesongen – som strekker seg over fire måneder.
Laksen mangler transport og høye volum skal ut i markedet: – Det er helt sinnssykt
Les mer

– På denne tida av året har vi aldri eksportert mer laks, sier Jon Arne Grøttum til IntraFish. Han er direktør for havbruk i Sjømat Norge, som er landsforeningen for fiskeri og havbruk i NHO og Norges største sjømatorganisasjon. Foreningen representerer nesten 800 medlemsbedrifter.

– Enkelte av medlemmene våre melder at de bruker mer tid på å få tak i transport enn på å selge laks. Det er et voldsomt kjør. Utfordringene gjelder ikke bare lastebiler, men også traller og kjølecontainere. For øyeblikket er det tøft, sier viseadministrerende direktør Trond Davidsen i Sjømat Norge til IntraFish.

Han presiserer at utfordringen berører spesielt oppdrettsbedrifter i Nord-Norge, hvor mangelen på transport er den store snakkisen i bransjen.

https://www.intrafish.no/okonomi/enormt-sug-i-ettersporselen-transportorene-klarer-ikke-skaffe-nok-biler-til-laksen-som-skal-ut-i-markedet/2-1-1066748