Gullfuglen

Slettet bruker
GEM 21.10.2021 kl 13:58 9838

Debattinnlegg av Halfdan Carstens i BT 17.okt 2021:

Overskrift:
Nok en gang kan det vise seg at vi har skutt gullfuglen
Norge kan bli verdensledende på dypt vann.

Da oljeindustrien kom til Norge, ble utviklingen drevet av de internasjonale oljeselskapene. Historien om hvordan for eksempel Phillips Petroleum ønsket å erverve rettigheter til hele den norske sektoren av Nordsjøen er velkjent.

Bakteppet var selvsagt at det var oljeselskapene som hadde kunnskap og kompetanse, mens myndighetene i all hovedsak var uvitende om hvordan oljeindustrien opererte.

Når letingen etter mineraler i dyphavet er i ferd med å ta steget ut i Norskehavet, 60 år senere, er situasjonen snudd helt på hodet.

Nå er det myndighetene som har initiativet, og industrien griper muligheten. Driveren er det sterkt økende behovet for kritiske metaller som det grønne skiftet bidrar til – batterier, vindmøller, solceller og strømnettet.

Dette kan bli Norges nye skattkammer. Nå begynner slaget om gruvedrift på dypet
Dette kan delvis bli ivaretatt ved økt grad av resirkulering, eller gjennom fortsatt utvinning fra eksisterende eller nye landbaserte gruver, men mange hevder dette ikke er nok. Den fremtidige etterspørselen av metaller må suppleres gjennom utvinning av dyphavsmineraler.

At etterspørselen vil øke, har det internasjonale energibyrået IEA vist. Bare de siste ti årene har for eksempel metallbruken pr. energienhet steget med 50 prosent som følge av økningen i bruk av fornybar energi.

Videre har IEA demonstrert at elektrisitet fra havvind krever mer enn ti ganger så mye metaller som elektrisitet fra gass pr. energienhet, og kobberbruken er cirka åtte ganger større. Etterspørselen av verdens sink-ressurser har også økt kraftig. Det skyldes at elektrisitet som lages fra gass og kull ikke krever sink i det hele tatt, mens sink utgjør halvparten av metallforbruket for vindturbiner.

Utbygging av havvind vil kreve store mengder mineraler pr. energienhet.
IEA illustrerer altså at verden ikke kan ta lett på metalletterspørselen som følge av det raskt økende kravet om fornybar energi. Det er her Norge kommer inn. Nok en gang kan det vise seg at vi har skutt gullfuglen og sitter på ressurser som er interessante for hele verden.

Flere forskningstokt i Norskehavet har vist at det finnes forekomster med kritiske metaller på dypt vann. På midthavsryggen mellom Norge og Grønland kan det ligge mineraler med bly, sink, kobber, gull og sølv, mens det på store, undersjøiske fjell (utdødde vulkaner) kan ligge mineraler med mangan og jern, og mindre mengder andre metaller, herunder sjeldne jordarter (REE).

Men det gjenstår å vise at forekomstene inneholder så mye metaller at de kan være lønnsomme å hente opp, og det er her norsk oljeteknologi i første omgang vil gjøre seg gjeldende. Det kommer oss til gode at norske serviceselskaper opp gjennom årene har satt flere «verdensrekorder» i utviklingen av teknologi for utvinning og produksjon av olje og gass.

Erfaringen fra norsk sokkel er – bokstavelig talt – gull verdt. Derfor har flere norske teknologiselskaper meldt seg på i konkurransen om å være med inn i en ny industri som gjennom de neste 10 til 20 årene kan bli svært stor.

Kunnskapen og erfaringene fra norsk sokkel kan bli et springbrett, og vi kan ta en ledende rolle i å utvikle teknologi for å hente opp metaller som er kritiske for omstillingen til grønn energi.

«Erfaringen fra norsk sokkel er – bokstavelig talt – gull verdt», skriver Halfdan Carstens.
Samtidig vet vi at det i dag er en helt annen oppmerksomhet rundt havmiljøet enn da oljevirksomheten inntok Norge. Derfor opplever vi at alle teknologiselskapene som involverer seg tar miljøutfordringene på alvor.

Like fullt er det helt nødvendig at miljøvernorganisasjonene engasjerer seg, og spesielt WWF har gått bredt ut og bedt om et moratorium hvor leting og utvinning settes på vent inntil det er bevist at slike inngrep kan skje uten tap av dyreliv, leveområder og naturens egne funksjoner.

Norge vedtok i 2019 havbunnsmineralloven, og den pågående konsekvensutredningen sørger for at interesserte parter og myndigheter involverer seg tidlig for å sikre at den dekker forhold som er relevante for spørsmålet om åpning for virksomhet i Norskehavet. Ikke minst gjelder dette mulige konsekvenser for miljøet på bunnen av dyphavet og i vannmassene over.

I diskusjonen om Norge fortsatt skal lete etter og produsere olje og gass, er det oppmuntrende å registrere at vi gjennom 60 år har lagt grunnlaget for å bli en ledende, global aktør i en industri som i dag bare står i startblokken.

Slettet bruker
21.10.2021 kl 14:04 7873

Kjempebra innlegg.

Bare markedet kan begynne å våkne opp for GEM.
Slettet bruker
10.11.2021 kl 11:17 7636

Join Fearnley Securities for a Marine Minerals "for Dummies" virtual event.

We are in the middle of an energy transition, a pathway toward transforming the global energy sector from fossil-based to zero-carbon by the second half of this century. This green energy transition will require vast quantities of metals, many of which are located on the seabed of the Norwegian Continental Shelf (NCS).

These so called “Marine Minerals” can offer an alternative mineral source that checks all the boxes in the ESG matrix; It is more environmentally friendly than traditional mining, it can replace child labor in challenged countries and finally build on the long HSSE and governance track record of upstream oil and gas.

Some key problems remain; How do you locate the marine minerals? And how do you excavate them without harm to the environment? Furthermore, what is the mineral resource potential on the NCS and how do you estimate it?

To attend, please reach out to your Fearnley Securities contact or request access here: https://lnkd.in/eEmyx_9x
Slettet bruker
11.11.2021 kl 07:35 7515

Dette blir stort for Green Minerals:
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Metals-Will-Be-The-Oil-Of-The-Future.html
SAMISKBONDE
15.11.2021 kl 09:39 7339

60% ned fra sluttkursen på noteringsdagen. Uff hva har skjedd??
Sunn Skepsis
15.11.2021 kl 09:43 7345

De har ingenting.
SAMISKBONDE
15.11.2021 kl 10:54 7285

stille før stormen
Odi.1
15.11.2021 kl 12:38 7200

Fuglen fauk
SAMISKBONDE
15.11.2021 kl 13:05 7163

RSI krysset 30 og gir signaler om at denne er oversolgt.
Slettet bruker
18.11.2021 kl 12:06 6984

Hvem vinner konkuransen mellom olje og fornybar industrien?

Det blir GEM:
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/The-Real-Winner-In-The-War-Between-Fossil-Fuels-And-Renewables.html
Sunn Skepsis
18.11.2021 kl 12:20 6944

Hehe, nei, det blir det ikke.
TheSceptic
18.11.2021 kl 22:53 6852

Da må du begrunne svaret ditt, hvorfor ikke når du virker veldig skråsikker :) kanskje du målbinder flere inne her, hvem vet
Sunn Skepsis
19.11.2021 kl 10:58 6732

Nye bunner settes hver dag, så det er vel ting som tyder på at også markedet skjønner at denne lille vitsen av et selskap ikke har noen fremtid.
SAMISKBONDE
19.11.2021 kl 11:09 6714

Volumet er veldig lavt da... Om noen vil inn med litt større volum enn 1000 aksjer så gir nåværende volumet et såpass stor spread at man fort skviser opp kursen.
Odi.1
19.11.2021 kl 11:35 6677

Fulmar en dag fra Bahamas nå :)
1 års Kontrakt som blir med å holder Balansen for hele SBX i 2022 , helt fantastisk da å plukke inn 2D og Obn Jobber for 3 Fartøyer i tillegg.
Når vi ser Revenue fra tidligere 2D jobber i Asia, så tror jeg vi har en kjempe Gulrot på gang der nede. Time Well Sjå
Slettet bruker
22.11.2021 kl 15:39 6429

Artikkel i Geoforskning 17.nov 2021: Av Ronny Setså. (Gå til artikkelen for å lese illustrasjonene med tekst)

Det finnes titusener av undersjøiske fjell i verdenshavene. Noen av fjellskråningene er dekket av metallrike skorper – en mulig fremtidig ressurs.

Det er beregnet at det kan finnes 33 000 undersjøiske fjell i verdenshavene. Men dette er kun et estimat. Havene er fortsatt ikke fullstendig kartlagt.
Skorpene kan utgjøre fremtidige metallressurser, og inneholder gjerne kobolt, nikkel, sjeldne jordartsmetaller og mikroskopiske mengder av andre etterspurte metaller og mineraler.

De metallbelagte fjellene er dannet av vulkansk aktivitet, og har bygget seg opp over millioner av år. Skorpedannelsen har også tatt millioner av år, men er ikke relatert til vulkansk aktivitet.

Skorpene vokser med om lag 1 – 5 millimeter per million år og består hovedsakelig av silikater, jern- og manganoksider.

De kjemiske forholdene må være optimale, og er påvirket av formen på den undersjøiske fjellene og hvordan de virker inn på dyptgående havstrømmer, samt innholdet av oksygen i havet.

Illustrasjonen over viser hvor og hvordan skorpedannelse finner sted. I sonen med minimal konsentrasjon av oksygen, akkumuleres metallioner som finnes naturlig i havvann.

Om bunnstrømmene, som inneholder mer oksygen, kan følge fjellskråningene oppover mot denne sonen, vil kombinasjonen av høy konsentrasjon av metallioner i oksygenfattig vann og vannet med høyere konsentrasjon av oksygen føre til at metalloksider kan dannes.

Skorpedannelsen er også avhengig av «rene» fjellskråninger uten tilstedeværelse av sedimenter. Bunnstrømmene sørger for at eventuelle sedimenter fraktes bort fra skråningene.

Metaller og gehalter i skorper kan variere. Prøvetaking av skorper i Stillehavet sørøst for Japan ga følgende resultater:

Mangan: 22,8 %

Jern: 16,0 %

Kobolt: 0,7 %

Nikkel: 0,4 %

Sjeldne jordartsmetaller: 0,2 %

Kobber: 0,1 %

Disse gehaltene overstiger i kombinasjon hva vi finner i de fleste gruver på land i dag.

Høye gehalter utgjør imidlertid ikke en økonomisk forekomst – ressursene må defineres av være av tilstrekkelig størrelse. Per i dag finnes det kun estimater for hvor store metallressurser vi kan ha i skorpene i verdenshavene.

Leting og utvinning

De største forekomstene finnes trolig i Stillehavet 3 000 kilometer sørøst for Japan i et område som kalles Prime Crust Zone (PCZ).

PCZ holder trolig 57 prosent av verdens undersjøiske fjell, som kan være opptil 150 millioner år gamle. Ressursanslagene er 7,5 milliarder tonn malm som inneholder 4 ganger mer kobolt og 9 ganger mer tellur enn kjente ressurser på land.

Vi kjenner også til skorper i norske farvann. Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen har funnet manganskorper i Norskehavet.

Under konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals i Bergen i oktober, fremholdt senterleder Rolf Birger Pedersen at i kun en liten del av et område i Norskehavet kan vi sitte på koboltressurser tilsvarende 20 ganger EUs årlige behov.

LES OGSÅ: Forgylte skorper kan dekke EUs mineralbehov

Utvinning av skorper krever at fast fjell brytes. Samtidig er skorpene tynne, og det er viktig å ikke utvanne malmen med verdiløst fjell. Små dyphavsroboter som er i stand til å forsere fjellsidene kan «skrelle av» de ytterste lagene på samme måte som en ostehøvel.

Malmen kan så pumpes opp til et produksjonsskip via et rør. Skipet grovsorterer malmen og sender vann og sedimenter tilbake ned i havet. Et transportskip henter malmen fra produksjonsskipet.

Kilde:

GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel
SAMISKBONDE
22.11.2021 kl 16:01 6406

Vi ser nok tresifret kurser når det nærmer seg igangsettelse av prosjekter her
Redigert 22.11.2021 kl 16:02 Du må logge inn for å svare
SAMISKBONDE
24.11.2021 kl 00:08 6241

Har divergert til litt større spread på kurs sett mot glidende snitt på større chart. Burde kunne konvergere opp mot 15kr og evt avgi death cross som gir salgsignal... Slik jeg ser det vil den stige til 15 før den synker videre.... Trenger sårt noen nyheter IMO.
SAMISKBONDE
24.11.2021 kl 11:01 6101

Må prøve å reklamere seg hos tyske småsparere slik som de andre euronext growth selskapene :p
Sunn Skepsis
24.11.2021 kl 11:21 6094

Ta tapet og glem dette luftslottet.
Slettet bruker
24.11.2021 kl 13:18 6041

Green Minerals will present at the Fearnley Renewables and Cleantech Conference today at 2.50pm. The presentation can be found at www.greenminerals.no/investors Contacts: Erik von Krogh CFO Ph: +47 930 38 075 ABOUT GREEN MINERALS: Green Minerals AS is a pioneer in marine minerals on the Norwegian Continental Shelf. Our mission is to deliver minerals for the green energy transition in a responsible and sustainable manner, thereby lowering the environmental impact and reducing the social costs from onshore mining. The Company targets a NOK 1000bn resource potential on the NCS and expects pilot production to commence in 2026. For more, visit www.greenminerals.no
Sunn Skepsis
24.11.2021 kl 16:43 6127

Haha, latterlig at dette tulleselskapet er børsnotert. Verden vil bedras.
Sunn Skepsis
24.11.2021 kl 17:23 6079

Minner om denne: https://finansavisen.no/lordag/profil/2021/09/17/7738689/green-minerals-sjefen-det-blir-ikke-et-gront-skifte-uten-oss

Ståle Rodahl må jo være et av verdens dummeste eller mest naive mennesker. Det grønne skiftet vil være over lenge før de i det hele tatt starter piloten sin.
Slettet bruker
24.11.2021 kl 21:43 5964

Mener ikke å være uhøflig, Sunn Skepsis, men da du skriver at det "grønne skiftet vil være over lenge før de i det hele tatt starter piloten sin", så må jeg faktisk le. Det grønne skiftet vil vare i flere tiår. Det vil bli et enormt behov for disse mineralene som GEM vil opparbeide kompetanse til å hente opp. Og det er politisk vilje til å få dette til. Som det bl.a. står i dagens investor presentation: There is a political drive for DSM in Norway. The new government wants to increase the mapping of critical minerals for the green shift. (ref Hurdalplattformen).
Sunn Skepsis
24.11.2021 kl 22:01 5926

Det var for å få frem poenget, men det var kanskje ikke tydelig nok.

Det er altså 5 år til de skal starte med en pilot. Det er 5 gode grunner til å holde seg langt unna denne aksjen.
SAMISKBONDE
24.11.2021 kl 22:28 5887

Har du solgt deg ut, Sunn Skepsis?
P.Eksperten
09.01.2022 kl 10:40 5424

Denne her kan bli spennende om de får begynt å produserer mineraler. Selv tror jeg kobberprisen kan gå til 30000 dollar tonnet pga all den nye kapasiteten som kommer innen mikrochips og utbyggingen av vindmøller. Vil følge med på denne.
SAMISKBONDE
09.01.2022 kl 12:53 5331

Kan fort bli 3 sifrede kurser hvis de begynner å prise inn potensialet til denne aksjen.
SAMISKBONDE
15.02.2022 kl 09:29 4982

Utrolig lavt volum. Denne blir lett antennelig om det kommer news.
Norbo
15.02.2022 kl 09:35 4968

Skal du nå 3 sifret kurs her må du spleise tror jeg. Denne skal nok halveres mange ganger. Hvorfor skulle rekka liksom brytes nå..??
Slettet bruker
08.03.2022 kl 13:44 4719

Mineraler til havs
Det foregår per nå ingen utvinning av havbunnsmineraler i verden. Norge har likevel åpnet dette nye kapittelet i mineralutvinningshistorien. Mange stiller seg i kø for å ta sin del av kaken. (kilde: E24 7/3-22)
Green minerals ligger i tet her - dette blir spennende
Slettet bruker
19.03.2022 kl 13:17 4563

IQInqrate 19/3: I forbindelse med den kraftige reprisingen av selskaper innenfor råvarer og energi spesielt, kommer Green Energy Group (ticker GEG) innom Xtrainvestor til live presentasjon førstkommende mandag kl 1300 for å gi en oppdatering på utviklingen i selskapets markeder og underliggende verdier. Green Energy Group er investert i 2D og OBN seismikk der markedet nå er tilnærmet utsolgt for 2022, samt marine mineraler der myndighetene holder stø kurs mot åpning av norsk sokkel i 2023 samtidig som metallprisene stiger kraftig som følge av økt etterspørsel og redusert tilbud etter invasjonen i Ukraina. Fra selskapet stiller selskapets styreleder Ståle Rodahl mens moderator er Øystein Vaagen fra Fearnleys.
Slettet bruker
23.03.2022 kl 21:26 4343

NRK 23.mars 2022: Krigen i Ukraina har for alvor satt tilgangen til mineraler og sjeldne metaller på dagsorden. Norge har store ubrukte mineralressurser, både på land og til havs.
SAMISKBONDE
18.04.2022 kl 23:47 3976

Om havvind skal bli en greie så må det mer metaller til. Om folk ikke ønsker å støtte barnearbeid og menneskehandel så blir denne en sikker vinner.
SAMISKBONDE
06.05.2022 kl 13:57 3708

Bare meg eller er vi veldig nærme en golden cross nå? 50SMA er i ferd med å krysse 200SMA her nå som vil indikere en høyere stigning i den videre utvikling på chart.
Slettet bruker
24.05.2022 kl 15:22 3437

Denne artikkelen er ikke knyttet direkte til GEM. Men den viser spennende forskning, som GEM vil bli en del av, tenker jeg.

Fra - Forskning.no. 21.mai 2022: Overskrift: Gruvedrift på havets bunn: Forskere har funnet gull, sølv, kobber, sink og bly

Målet er å hente opp mineraler fra havbunnen sør for Azorene i Atlanterhavet. Av Gudmund Løvø - KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER - Norges geologiske undersøkelse

To nye internasjonale studier har gitt ny kunnskap om de mineralrike områdene på havbunnen, nærmere bestemt i midthavsryggen sør for den portugisiske øygruppen Azorene i Atlanterhavet.

Ved hjelp av geofysiske metoder har forskerne funnet hydrotermiske undervannskilder med sulfidavsetninger på vel 3400 meters dyp. Disse svovelforbindelsene er funnet i det som kalles den transatlantiske geotravers (TAG).

Undervannskildene består av mineralrikt varmt saltvann. Dette strømmer ut av sprekker i de vulkanske områdene som danner ny havbunn, mellom jordskorpeplatene.

Området er vanskelig tilgjengelig og her blir det utviklet en helt særegen natur.

Havbunnen danner leveområder for organismer med ekstreme og eksotiske egenskaper. Samtidig felles det ut nye og viktige mineraler.

NGU-forsker og geofysiker Florent Szitkar.
NGU-forsker og geofysiker Florent Szitkar. (Foto: NGU)
Framtidig gruveindustri
– Funnene kan bidra til en mer kostnadseffektiv leting etter og vurdering av mineralressurser på havbunnen. Vi har så å si kartlagt et nytt terreng for eventuell framtidig gruveindustri, forteller NGU-forsker og geofysiker Florent Szitkar.

Han har deltatt i begge undersøkelsene, og resultatene fra arbeidet er nå publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Geophysical Research: Solid Earth.

Sulfidavsetningene som dannes på midthavsryggen, inneholder både kobber, sink, bly, gull og sølv.

Malmpotensialet på havbunnen førte i 2014 til etableringen av EUs forskningsprosjekt Blue Mining. Målet er å gjøre utvinning av mineraler på havbunnen til en levedyktig industri.

Undervannsfarkost
I en av studiene brukte forskerne en såkalt autonom undervannsfarkost (AUV) til å samle inn elektriske og magnetiske data.

De hentet data fra både aktive og inaktive hydrotermiske kilder i området, som ligger på 26 grader nordlig bredde.

Undersøkelsene viste en systematisk samvariasjon mellom elektriske og magnetiske data fra dyphavet.

Det gjorde at forskerne kunne identifisere geologien med varmekilder og sulfidavsetninger på havbunnen.

Nye 3D-modeller
I den andre studien brukte forskerne magnetiske data kombinert med tyngdefeltmålinger for å konstruere 3D-modeller av de store haugene med sulfidavsetninger.

Studien anslår at det finnes hele 2,17 millioner tonn med sulfidavsetninger i denne transatlantiske geotraversen, noe som samsvarer med tidligere estimater.

– Modelleringen bidro til å etablere en ny geologisk profil over strømmen av varmt mineralrikt vann og avsetningene på havbunnen. Også tykkelsen og den ytre utstrekningen på de vulkanske bergartene ble kartlagt, forklarer Florent Szitkar.

Redigert 24.05.2022 kl 15:29 Du må logge inn for å svare
SAMISKBONDE
25.05.2022 kl 14:18 3269

Spennende forskning som også er fordelaktig for GEM sitt virke når de en gang setter i gang.
SAMISKBONDE
02.06.2022 kl 13:35 3067

Skjønner ikke at folk fortsatt selger denne så billig
Don Johnsen
02.06.2022 kl 14:22 3028

Enig! Men det ser ut til at det begynner å skje ting nå..