LAKSEPRISEN STIGER KRAFTIG


Lakseprodusentene har all grunn til å feire helgen litt ekstra, med en laksepris som er rundt årets høyeste.

Det skriver Intrafish fredag.

- Prisene er betydelig opp - vi snakker fort om 8-10 kr/kg opp fra forrige fredag, sier en eksportør.

Han melder om god etterspørsel før jul.

- Markedet er utrolig sterkt. Det ser ikke ut som at omikron-viruset klarer å knekke det, sier han.

https://www.intrafish.no/priser/lakseprisen-stiger-svart-kraftig-markedet-er-utrolig-sterkt/2-1-1120718

Redigert 10.12.2021 kl 15:44 Du må logge inn for å svare
Richter
28.09.2022 kl 10:57 2202

Bakkafrost er den eneste lakseoppdretteren uten volum i Norge, og vil derfor ikke bli påvirket av grunnrenteskatten
ibyx
28.09.2022 kl 10:56 2203

Stopp i handelen…

Jeg tror at Mæmarkedet må ha bevis i form av årsrapporter som kommer neste år.

Full slakt i dag. Tror ikke jeg tar sjansen på å gå inn igjen i denne næringen.

Dette var voldsomt. Trodde 80 var billig, men burde visst hatt mer is i magen. Snitter ned videre. Dette synes jeg er en overreaksjon.
ibyx
28.09.2022 kl 10:01 2288

Litt av en dag!
Akkja. Men produksjon og salg går sin gan enn så lenge!

Eksportprisen for laks
Uke 38 2022
64,55

Ganske flat uke for prisen indikerer vel at vi er på bunn.
Laksen blir jo ikke billigere fordi om skattetrykket øker for noen?
Det er godt mulig det er en viss urettferdighet i fordelingen.
Siste ord er selvsagt ikke sagt. Og kalkulatorene går nok hett rundt om nå.
mofs
27.09.2022 kl 22:32 2391

For de som har fulgt meg her på forumet, så er vel dette bear markedet det best varslede i mannsalder. Min eksegese av "å investere under kraftig inflasjon - hva skjer?" kom til en klar konklusjon: Markedene opplever en multipelkompresjon dels på grunn av høyere renter og dels på grunn av svakere sentiment. Det pussige er at selskapenes inntjening faller langt mindre enn det markedet skulle tilsi. Dette kan bidra til kognitiv dissonans for investorer som prøver å finne ut hva som egentlig foregår i markedet. (...) Min eksegese av fair value estimater for S&P 500 er også viktig, fordi Oslo børs normalt sett er et beta spill på det amerikanske markedet. Hvis jeg henter fram mitt skjema fra i sommer, så er fair value for S&P 500 sånn ca. 3500 i skrivende stund, men det er et estimat som tilsier at earnings holoer seg på dagens nivå. Med en earningsresesjon på 10 %, så er fair value 3 300, med en earningsresesjon på 20 % er fair value 2 800. Så da har dere noen yardsticks å orientere etter, men la meg si det sånn: sjømat er billig på disse nivåene, og de med litt lengre tidshorisont gjør ikke så mye feil ved å liste seg inn i markdet nå. For de ner kortsiktige er de tekniske signalene i sektoren helt forferdelig nå, så ikke så mye å hente her.
ibyx
27.09.2022 kl 22:13 2417

Hvorfor ikke under 70 når vi er så godt igang?
🤣

Mulig at man kan få den under 90 snart, men kan man få den under 80 ?
ibyx
27.09.2022 kl 10:41 2503

Herregud! Hvor mange milliardærer kunne det ikke vært i Norge hvis ikke det var for SV!
Som småaksjonær bør man også være glad for at noen har råd til å investere i kostbare og framtidsrettede aksjeroboter som skaper flotte arbeidsplasser!
https://ilaks.no/fylkesnes-om-konsesjoner-auksjonsprisene-er-nok-veldig-mye-hoyere-enn-den-reelle-omsetningsverdien-er/

🤔😂
mofs
26.09.2022 kl 23:18 2603

Gode gamle Benny. Vi har vært uenig mange ganger, men nå må jeg bøye meg i støvet. Det er sant hvert ord du skriver.
Pacino
26.09.2022 kl 18:23 2704

Typisk SV

-SV hater alle som tjener penger

-SV hater alle som har penger

-Sv hater alle som arver penger

-SV vil ta pengene fra alle i hele Norge - noe annet ville med SV-øyne rett
og slett være urettferdig sett i et globalt perspektiv, og selvsagt skal pengene
gis til hele verden, bortsett fra amerikanerne, som de av prinsipp aldri vil gi
noe annet enn fingeren.

Det blir med andre ord ikke mye igjen til egne velgere uten at det ser ut til å
ha sjenert partistrategene nevneverdig. Uansett hvem skatte- og avgiftspengene
tas fra, er det likevel lett å være enig i den klassiske definisjonen av politikk:
Kunsten å tilegne seg andres penger uten at det kalles tyveri.

Hvis W vil selge selskapet får han ikke verdien som staten pr i dag sier det har. At en næring går bra noen år betyr ikke at vi skal skatte den vekk. Risiko i oppdrett er høy - avkastning skal være deretter.

Det finnes andre næringer hvor verdiene er vurdert lavere men er reelt sett høyere…feks eiendom.

Hadde staten trengt penger kunne jeg forstått argumentene. Problemet kan forstås når man hører hvordan politikerne tror de bruker penger på strømstøtte når de betaler ut en liiiiiten del av det de drar inn på perverse strømpriser.

Staten er grisk - og vi må heller se til å slanke vekk byråkrater
ørnen
26.09.2022 kl 17:49 1343

Nå er det bare Frp og deler av H som forstår hvorfor konsesjons eiere må være milliardærer. Når W med sine 30 milliarder i formue enda ikke er fornøyd og sutrer så sant anledningen byr seg sier det sitt.
Nå det er sagt så er skattesystemet modent for en kraftig revisjon, men H og Frp har i sine 8 år ved makten latt det skure å gå i stedet for å få et mer rettferdig og fornuftig skattesystem. De hadde anledningen men valgte å spille ballen over til Ap, SP og SV.

Det er feil av SV. Alle innsatsfaktorene er kjøpt og betalt - det som driver partiene på venstresida er misunnelse.

Jeg kunne forstått det argumentet om jordbruk og fiske
_K2_
26.09.2022 kl 17:34 1328

Grunnrenta kunne jo legges på samme nivå som den for reindriftsnæringa, justert for areal.
Det snaubeites fra Nordkapp til Filefjell og nåde den turgåeren som mister bikkja der..
https://www.reinbase.no/nb-no/Studer-reindriften/Reindriften-i-Norge
Redigert 26.09.2022 kl 17:48 Du må logge inn for å svare
Pacino
26.09.2022 kl 17:12 1330

Dette mener SV om grunnrente i havbruk:

- Verdiene som skapes i havbruksnæringen kommer fra våre felles naturressurser. For oss er det et viktig prinsipp at bruk av fellesressurser kommer fellesskapet til gode. Naturressursene tilhører alle. Det skal alltid vår politikk være et uttrykk for, skriver Fylkesnes.

https://www.intrafish.no/politikk/dette-mener-sv-om-grunnrente-i-havbruk/2-1-1318285

Sjømat går ned uansett om børsen er grønn eller rød
Hva er det som rir denne sektoren om dagen ??

Det har med verdsetting av konsesjoner. Formuen har nok vært økende i mye mindre grad enn det du ser på papiret. Nå struper de på tilbudet av ledig MTB - lar det gå hvert andre år på auksjon (veldig små kvanta) for så å bruke prisen til verdi fastsetting av formue hvor de lokaleide selskapene må betale formueskatt som tapper verdier ut av selskapene. De som tjener for lite må belåne eller selge seg ut pga en "falsk" høy formue. Utenlandske eiere og børsnoterte slipper unna. Det sies de skal tette Euronext hullet også - så nå er det Bø eller sveits før nyttår.

Hvis en leilighet i oslo blir solgt til 200.000 pr kvm skal alle på Østlandet verdisette boligene etter det. Logikken er latterlig fra finans. Jeg synes vi skal begynne med det - å da blir det morro med de derre dyre på 34 kvm til latterlig høy pris som setter verdien på vanlige "boliger"

Vi trenger sterke eiere i distriktsnæringer. Det er den eneste muligheten til jobb - staten og det offentlige har nesten ikke tilstedeværelse.
Redigert 26.09.2022 kl 15:47 Du må logge inn for å svare
ørnen
26.09.2022 kl 15:09 1398

Griskhet fra staten - kan du fortelle meg om det er samfunnsmessig ok at enkelte aktører dobler sin formue fra f.eks 5 milliarder til over 10 milliarder på noen få år? Det er naivitet at staten ikke har gjort noe før!

Det er som jeg sa (før media kom på banen) at det alle investorene venter på er statsbudsjettet neste torsdag. For den som tør bør man gå hardt inn i laks dagene før - det kan komme ett enormt letteselsrally over hele fjøla (oppdrett) om skatteskjerpelsen er moderat - og ikke full grunnrenteskatt. Blir det grunnrente ryker det meste av utbytte i hele sektoren, og supersyklusen er permanent avlyst. Da blir det stygt i tiden som kommer og reprising av hele sektoren. Men - ett premiss bør man ha med seg. Med grunnrente straffes de som driver best hardest. Selskapene med små overskudd får jo lavere grunnrenteskatt - så LSG og GSF trenger ikke komme så galt ut av det. Med økt produksjonsavgift er det de som driver best som kommer best ut av ordningen.

Det har vært lekkasjer noen uker, og en av grunnene til at organisasjonene og oppdretterne skjønte noe var på gang var når auksjonsrunden på vekst ble utsatt til etter statsbudsjettet. Det ville ha vært for kynisk - selv for finansdepartementet - å kjøre en auksjon noen dager før premissene kan bli snudd opp ned.

Finansdepartementet har over flere år vært vekst innen oppdrett sin største fiende. De har torpedert flere konsesjonsordninger - sist utviklingskonsesjoner. Har det ikke vært for finans ville mange flere utviklingsprosjekt blitt gitt, men griskheten til staten har ingen grenser. Flere fiskeriministre har vært ganske frustrert, og han som sitter nå mangler totalt egne meninger og rygg, så dette kan bli stygt. Vårt håp innen oppdrett er trist nok SP som kan spille distriktskortet.
Redigert 26.09.2022 kl 13:15 Du må logge inn for å svare
ibyx
26.09.2022 kl 10:18 1517

Følg med på GSF nå! Presses ned som i «gamle dager»!
Blir svært attraktiv priset.
Foreward spot:
Oktober 69,4
November 74.1
Desember 83
mofs
24.09.2022 kl 12:56 1784

Dette skal ikke være noe sted for politiske ytringer, men det som forbauser meg med "de rødgrønne", er jo at en skulle tro at staten mangler penger. Hvis en fyller på med større proveny, enten det dreier seg om bompenger, bensinavgifter, formueskatt, lakseskatt eller noe annet, så øker jo bare overskuddet til staten. Den eneste vinneren blir oljefondet, som på lang sikt vokser i størrelse. Kanskje dette er bra for oss på sikt, men det er jo en grense for hvor stor offentlig sektor kan bli også. Skulle ikke forundre meg at når jeg sier farvel til dette livet om en 20 - 30 års tid (forhåpentligvis), så er handlingsregelen på 1 %. Høyere skatter i dag blir på en måte en tvangssparing som ikke gir mening, for på grunn av balansehensyn i økonomien, så kan vi ikke bruke av det vi sparer. Ja, ja, vi har det jo godt i Norge da, men det er ikke alt som gir logisk mening.
JPM
24.09.2022 kl 11:09 1818

Digger svaret fra han som representerer lakseeierne. Det er mere fristende å se på næringer som tjener penger enn å se på en alt for stor offentlig sektor og en reduksjon av denne. Helt sykt forøvrig hvor mange som jobber i det offentlige i Norge. Det må jo bare gå galt.
Pacino
24.09.2022 kl 10:55 1796

"Regjeringen varsler strammere budsjetter fremover. Jeg forventer at regjeringen skjermer vanlige folk og finner nye inntektskilder. En av disse er lakseskatten som vil gi oss syv milliarder kroner i året, sier første nestleder i YS, Hans-Erik Skjæggerud."

https://www.nettavisen.no/okonomi/fyrer-av-mot-laksenaringen-pa-tide-at-de-bidrar-mer/s/5-95-668439
mofs
23.09.2022 kl 23:41 1892

Inflasjonen kommer til å stupe inn i 2023. Gjør dere klar for et rip-roaring rally i desember.
ibyx
23.09.2022 kl 20:45 1943

Orakel er litt forsøk på spøk da. Poenget er at de gjerne også har en agenda med sine svar. De sitter i kjeden og prøver vel også å påvirke den i sin favør? Hvem gjør ikke det? 😄
Selv valgte jeg å kvitte meg med omtrent halvparten av GSF med ca 1% tap. Kall det en forsikring. Jeg er derimot ikke så sikker på at den skal under 90.
Da blir det tilbakekjøp.
Volumfesten er nok høyst midlertidig. Hvis ikke fishpool bommer kardinal da? Forwardkontrakter ble også nylig solgt til 80+
Fort å miste gangsyn og hukommelse i «blodtåka».

Jeg tror den blir pushet under 100 neste uke/ukene eventuelt under 90 ?
Redigert 23.09.2022 kl 19:52 Du må logge inn for å svare
milk
23.09.2022 kl 19:42 1978

Orakel og orakel fru blom... Når kal Dere ta realitetene inn over Dere?? Bunnen er ikke nådd .... Ta dere et glass melk å ro helt ned. Nå kommer mulighetene til å snitte ned... ;-)

Jeg ser Carnegie i dag sier det samme som meg for noen dager siden. Det er usikkerhet rundt beskatning - det har ganske gode kilder fortalt meg faktisk for noen uker siden. Det blir spennende å se om feks GSF bremser investeringene jf prosjektet i Finnmark om dette blir for brutalt.

MEN - går vi til 90kr tar jeg opp lån å kjøper for alt jeg har
ibyx
23.09.2022 kl 14:20 2056

Orakelet har talt:

Rekordhøye slaktevolumer demper lakseprisen
https://ilaks.no/rekordhoye-slaktevolumer-demper-lakseprisen/

Prisoppgangen i begynnelsen av oktober da..

Ser ikke bort ifra at dagens kursfall har vært preget av kunnskap om dette?
Det betyr at bunnen sannsynligvis er omtrent her.
Fortsatte «brede fall» generelt kan selvsagt gi bedre innganger!
Redigert 23.09.2022 kl 14:23 Du må logge inn for å svare
ibyx
23.09.2022 kl 12:46 2093

Muligens? Dersom man frasier seg utbytte retten kanskje?
😂

Snart får vi svarene fra fredagsoraklene. Det gjør nok susen!
ibyx
23.09.2022 kl 12:27 2109

Nesten som i «gamle dager» nå Benny!
GSF under 100 kroner!
Skulle du sett!
😂
milk
22.09.2022 kl 21:35 2207

La oss ikke bli sentimental.... ;-)
ibyx
22.09.2022 kl 21:18 2218

Ok. Jeg hadde som du kanskje har skjønt heller ikke trodd GSF skulle så langt ned. I lys av at fx Mowi nå er priset som for 4 år siden så kan man jo tvile på det meste. Ulikheter ikke hensyntatt! Mye vil nok skje innen q3. Mange sitter garantert også på sidelinjen klar til å ta posisjon i både laks og annet. Ikke minst utlendinger som kanskje er ganske mye ansvarlig for den overreaksjonen vi nå mener å se? Jeg har også nylig kjøpt litt Salmar, kanskje den dyktigste aktøren i blant de største nå? Vi får håpe de ikke møter et Bakkascenarie, men til det er de nok for diversifisere og store i forhold! Spillet rundt NRS og NTS kan skape større rabatt enn kun makro skulle tilsi? LSG vil neppe falle langt under 60. Interessant no er LSG og Mowikursene svært like de siste 5 årene. Med unntak av villmannsferden til Mowi i forkant av covidvåren!
milk
22.09.2022 kl 19:11 2257

Tap har vi alle hatt !! Jeg ønsker ikke å bli "personlig" Jeg gleder meg ikke over andres tap, med mindre det er kyniske haussere eller baissere... Mitt tips når det gjelder ASA, vent å se litt i "kortene".. Jeg setter min lit til LSG og SALM i disse turbulente tider :-)