Bearmarkedet er ett faktum. - hvor ny finanskrise venter.


Man har lenge lurt paa hva som ville drepe det 13 aar lang bullmarkedet. Ville det bli en stor naturkatastrofe, at gjeldsboblen sprakk, Covid som mange trodde en stund, eller noe annet.

Det ble noe annet. Inflasjon, fordi sentralbankene har tatt alt for mye moellers tran. Altfor hoey Inflasjon tvinger sentralbankene til og avslutte pengetrykkingen, og til aa sette opp rentene. Hor heving av rentene vil drepe kredittveksten, og da begynner man paa en nedadgaaende trend.

En annen aarsak til at vil gaa over i ett bearmarked, er fordi boersene har opptraadt som ett pyramidespill fremfor boers i alle disse aarene, godt foret av fiatpenger som har satt en verdi paa selskapene som ligger langt over deres relle verdi. Multipplene har naermest gaatt berserk. Naa skal denne verdien normaliseres. Og den ligger er ett godt stykke under dagens verdisetting paa boers.

Ponzischemet er endelig over. Og man kan begynne og forholde seg til en normal boers igjen som er litt mer forutsigbar. For naa skal regningen for ponzischemet betales. Det blir spennende og se hvordan dette vil slaa ut paa verdens boerser. Tipper det til slutt blir saa ille at folk flest til slutt vil oenske at USA's tre siste presidenter, og de tre siste sentralbanksjefene, burde settes i fengsel fordi de med aapne oeyne (og paa tross av alle advarsler) har omgjort USA til ett konkursbo som vil sende verden ut i en ny finanskrise.

Pga. dette, vil det nok vaere mange land som vil bli noedt til og ta en Kypros i loepet av de neste aarene. Men foerst skal vi kraftig ned, deretter kommer en ny panikkrunde med pengetrykking og store underskudd paa statsbudsjettene, som ikke vil vare saa lenge fordi gjelden er blitt saa hoey at rentene vil stige for mye, noe som vil kulminere i en ny finanskrise. Det eneste som kan hjelpe paa veien dit, er at Mancin gir etter og tillater BBB, men det er kan 40 milliarder kr. i snitt pr. stat pr. aar, slik at det spoers om det er nok til og stagge en gjeldkrise i mangel paa likviditet, Det tror jeg ikke. For det blir som om Norge skulle bruke 40 milliarder ekstra, og det er ikke nok.

Vi faar se, det er mye penger der ute etter alle pengetrykkingen som har vaert foretatt, men hvis makro fortsetter sin nedgang som vi har sett signaler om den siste tiden, og er noe som har skjedd i god tid foer pengetrykkingen blir avsluttet, er det nok kroken paa bullmarkedet for denne gang.
Redigert 27.01.2022 kl 09:02 Du må logge inn for å svare
krakkulf
12.02.2022 kl 00:07 5640

Enig, det er vanskelig og se for seg at ett rekordartet gjeldsnivaa skal gi boersboom naar rentene settes opp.

Tipper FED maa snu etter sommerferiene, sette rentene ned igjen og kjoere igang seddelpresen paa nytt, hvor de vil tvinges til og svelge hoey inflasjon. men foer det skjer skal boersene ned. For man har ingen oversikt over hva gjeldskrisen kan utloese av katastrofer naar rentene settes opp. Uten denne store gjeldsbyrden verden baerer paa, ville jeg vaert enige med de som sier at det burde komme en boersboom, men jeg tror det blir umulig med rekordgjeld, rentehevinger og avslaatte seddelpresser samtidig.
Time will show.
Redigert 12.02.2022 kl 00:10 Du må logge inn for å svare
krakkulf
12.02.2022 kl 01:49 5606

Dette sammen med en del annen svak makro, gir investorene paa boersen ett lite haap om at FED ikke vil stoppe seddelpressen, og heve rentene i mars?

The University of Michigan Consumer Sentiment Index for February read 61.7, down from 67.2 in January, well short of a median estimate of 67, and the lowest print since October 2011 – even lower than April 2020, when the global economy was locked down. “To put it bluntly,” notes Jim Bianco, president and macro strategist at Bianco Research, “this was not a good report.”

Redigert 12.02.2022 kl 01:50 Du må logge inn for å svare

Bare veldig nysgjerrig. Er det noen som har et historisk chart over DJ, NSDQ, s&p500 der man ser FED sin rente i aksjemarkedet og hvordan det påvirker markedet?

https://www.marketwatch.com/amp/story/heres-what-history-says-about-stock-market-returns-during-fed-rate-hike-periods-11643212370
hanharal
13.02.2022 kl 10:35 5328

Men er det ikke nettopp dette den amerikanske sentralbanken har signalisert?

Reduksjon av støttekjøp og økt rente snart.

Markedet ser ut til å ha priset inn 3-5 renteøkninger.

Tror dette går helt fint jeg. Inflasjon er ikke noe bra, FED vet hva de driver med selv om det kanskje kom litt sent så må man ikke glemme at Donald presset ganske hardt på for å boome Amerikansk økonomi, selvsagt masse andre faktorer også (covid, valuta, etterspørsel, osv). At dette ender i grøfta har jeg vanskelig for å se for meg,

Dry vil kanskje gå tregt i 3-4 periode mrd hevinger og kanskje noen små svalestup før det går opp. Men krakk skal mye til, korreksjon derimot… Når markedet korrigerer ned, har det en effekt opp og dette har stort sett alle sagt i sine spådommer om 2022, det blir volatilt og lite stabilt. Men det betyr ikke at vi går mot bear, det har jeg veldig vanskelig for å forstå på lang sikt

Vel, når arbeidsmarkedet aldri har vært så stramt og man har ultralave renter og en ekstremt ekspansiv finanspolitikk så skal ikke inflasjonen gå ned slik Fed anslår, men tilta. Dette vil føre til krav om høyere lønninger som igjen gir høyere priser osv. Vi får altså en lønns- og prisspiral. Dette er egentlig ganske åpenbart og bakgrunnen for at stadig flere kritiserer Fed for å være altfor sene. Men vi får se. Blir stadig klarere at Fed er iferd med å endre syn.
krakkulf
13.02.2022 kl 15:45 5174

Forskjellen denne gang, er at vi har verdens stoerste gjeldsboble ever. Derfor kan man ikke sammenligne med tidligere perioder.

Sier det igjen. Man kan ikke heve rentene med verdens stoerste gjeldsboble ever paa plass. Da maa det gaa galt.

Kult. Det er jeg nysgjerrig på. Hvilken gjeld er det du tenker er en boble.

Hadde vært supert å lest mere om det, for det er jo relevant.

Hvis det er slik at vi befinner oss i en gjeldsboble som er ute av kontroll så er det ganske kritisk.

Dette er en mer enn 2000 år gammel historie som er i ferd med å gjenta seg. Du kan bla. lese om den i Bibelen.

Bibelen ja. Var det noe med arken? Eller var det når Jesus gjorde om vannet om vann til vin - er en god verdiøkning der, legger du til polets satser (12,6%?) og det at det lokalprodusert uten så mye labour. Så har du absolutt en verdiøkning.

Men sikkert mere dommedags stemning du tenker på? At jorda skal gå under eller noe sånn. Kanskje Gud kommer ned til oss for å prate med oss, da hadde faktisk børsen vært genial siden noen Amerikanske kristne grupper er på børs og de forbinder Jesus med penger. Burde vært en ticker det $gud kanskje noe verdipapirer fra Bibelen?

Eller har en bedre ide der, hva med å faktisk legge inn de kapitlene som mangler fra Bibelen. F.eks den gigantiske løgnen om at Maria Magdalena var prostituert (ref dødehavsrullene) og Enoks kapitler.

Kristendom starta nok bra da det kom, men når det ble en styringsform som tok livet av ganske mange mennesker, leveregler og man i tillegg tok livet av Samene fordi de var ukristelige. Da kan man begynne å spørre seg om det er så glupt å snakke om Bibelen i 2022. Det meste er motbevist til de grader og han var heller ikke hvit med skjegg. Fyren kom fra Midtøsten og det var ikke så mange hvite folk der.

Så til poenget. Først og fremst les Bibelen som den var og ikke det den har blitt. Du må tro på hva du vil for det er din rett, men hvis du vedder på børsen i guds navn da skal jeg seriøst be for deg. Er ikke det temmelig ukristent? De 10 bud?

Ok nå har jeg sagt mitt, men følte at det var så åpnet og har ville si det i lang tid. Håper du kan konvertere til Kristhna istedet for det er nok sannsynligvis der både Islam og Kristendommen stammer i fra. Takk for meg!
Redigert 13.02.2022 kl 17:02 Du må logge inn for å svare
doctor
13.02.2022 kl 17:46 5151

Det er f.eks. USA´s statsgjeld. USA vil aldri være i stand til å betjene sin gjeld langt mindre betale ned på den. USA er konk men USA er fortsatt verdens mektigste land (økonomisk, militært, kulturelt osv). Det har aldri i verdenshistorien vært en gjeldsboble som dette. Gjelden er høyere enn BNP til Kina, Japan og India til sammen og gjeldstaket skal snart heves igjen (bare måneder etter at den ble hevet for n`te gang). Hva som skjer i USA bestemmer hva som skjer her hjemme. Renteheving nå er katastrofe for USA.

USA er vel de siste du behøver å bekymre deg for. De har gjeld i egen valuta, som de står fritt til å trykke så mye de vil av. USA ønsker ikke en ultrasvak dollar, men hvis det er det som må til så vil de gjøre det. Når ikke dollaren allerede har falt kraftig, er det et tegn på at markedet ikke frykter at USA vil trykke seg ut av en gjelds-skvis. Det er mange her inn som her hellig overbevist om at de sitter på den åpenbare sannheten. Hadde jeg vært så sikker som dere hadde jeg satset penger på det. Kjøp gull og short dollar. Men kanskje dere burde tenke etter hvorfor ikke de smarte pengene frykter det samme som dere? Personlig aner jeg ikke hvordan dette ender, og holder alle muligheter åpne.
Morty15
13.02.2022 kl 22:14 4967

USA’s gjeld er på rekordhøye 128 % av BNP som man må tilbake til årene like etter WW2 forrige gang den var på samme rekordnivå jfr. Grafen nedenfor.

https://tradingeconomics.com/united-states/government-debt-to-gdp

Europa som helhet heller ikke noe å skryte av med sine like under 100 % av BNP. Japan med sine 267 % helt ekstremt men der noe formildende at en stor del på japanske motparter.
Morty15
13.02.2022 kl 22:37 4970

Legg merke til at gjeldsoppbyggingen fra rundt 1980 har skjedd parallellt med en fantastisk opptur på børsen i samme periode representert ved S&P 500 nedenfor.

https://tradingeconomics.com/spx:ind

Europa - og store deler av den siviliserte verden - grovt sett fulgt i kjølvannet av storebror USA. Med QE helt ekstremt. Så kan man reflektere når dette reverseres til QT i årene fremover - og renteøkninger etter at også de har falt sammenhengende siden 1990’ish 🧐

Shit det er høyt. Jeg tror de fikser det helt fint. De har mange selskaper som har en helt enorm tilgang til cashflow på børs samt at de har andre fordeler. Bare ikke arbeiderklassen får lavere lønn og at det blir måten å fikse det på, det tror jeg vil være katastrofalt etter den politiske perioden de har vært igjennom.
doctor
13.02.2022 kl 23:16 4912

43 prosent av USAs gjeld til markedet er eid av utenlandske aktører som Kina, Japan, Irland og Caymanøyene, mens 40 prosent eies av innenlandske private og offentlige aktører, og 17 prosent eies av USAs sentralbank, Federal Reserve. Tviler på at Kina aksepterer å får betalt tilbake i ien devaluert dollar.
Oppladningen til 1929 ligner forbløffende på hva vi ser i dag. Weimar republikken var vel heller ikke veldig heldig seddelpressen selv og gjelden var i egen valuta.
krakkulf
13.02.2022 kl 23:19 5005

I tillegg til aa heve rentene, har FED sagt de vil stanse seddelpressene i mars.

Det er heller ikke mulig i en gjeldskrise som til stadighet trenger tilgang til oekt likviditet. Skal gjeldboblen holdes samlet, maa FED trykke mer penger for hvert aar som gaar, for og tilfredstille den voksende gjeldsboblens stadig stoerre behov for likviditet.

Settes rentene opp vil kredittveksten stanse, boligprisene vil falle, og man vil etterhvert styre landet ut i resesjon.
Redigert 13.02.2022 kl 23:22 Du må logge inn for å svare
Rockall
14.02.2022 kl 00:07 4968

Vi skal nå være seint i en såkalt long-term debt cycle. Raser den ned sammen med et gedigent børskrakk av historisk størrelse, så blir det sirkus.

Og ja... Det vil komme spørsmål om hvem som har skylda...

Men vent, flere analytikere sa for kort tid siden at utsiktene for verdensøkonomien ser bra ut framover...... hva er endret?
Morty15
14.02.2022 kl 21:41 4684

Mht. Finansbransjen WW er de per definisjon tjent med at «musikken spiller» og du får som investor per definisjon aldri råd om å ta sjetonger av pokerbordet. Rett og slett ikke karrierefremmende å be kundene om å gå cash. Krever litt erfaring som investor å gjennomskue. Til bransjens fordel skal dog sies at aksjemarkedet over tid er stigende. I perioder der aksjemarkedet er skyhøyt priset slik som nå skulle en som investor ideelt sett forventet at man ble anbefalt exit aksjer. Det rådet får man ikke. Videre skal det selvsagt tilføyes at timing ikke er enkelt. Over tid har selvsagt bransjen rett i Buffets’ «Time in the Market beats Timing the Market». For en investor som har vært fullt investert i aksjemarkedet gjennom børskrakk klassisk rundt 50% som ofte varer 1-3 år så vil jeg imidlertid tro at de fleste ville vært dette foruten.
krakkulf
17.02.2022 kl 23:57 4457

Shocker From Fed Repo Oracle Zoltan Poszar:

Powell Must Crash The Market

"Maybe to increase labor supply, we need lower asset prices… To improve labor supply, the Fed might try to put volatility in its service to engineer a correction in house prices and risk assets – equities, credit, and Bitcoin too…"

without a sharp slowdown in the economy, one catalyzed by sharply tighter financial conditions and multiple rate hikes (yesterday JPMorgan joined BofA in predicting seven rate hikes for 2022), the runaway inflation crisis that has crushed Biden's approval rating will only get worse until we finally reach a breaking point where the Fed will lose all control over inflation expectations, sparking what may become hyperinflation, currency debasement and collapse (as BofA warned last week) and the end of the Fed itself which will no longer be relevant in a world where a 2% inflation target is no longer applicable.

That's why we suggested that while the Fed does want a mild recession to cool down the economy, the Fed can ill afford a full-blown market crash, especially since virtually everyone in the market expects Powell to step in and rescue risk assets once the strike price of the Fed's downward adjusted Put (as the Fed's minutes noted yesterday) is hit, somewhere around S&P 3,800-4,000.

https://www.zerohedge.com/markets/fed-repo-oracle-zoltan-poszar-explains-why-powell-must-crash-market
Redigert 17.02.2022 kl 23:58 Du må logge inn for å svare
krakkulf
20.02.2022 kl 23:35 4205

What's Spooking Credit Markets

After two years of abundant inflows, the narrative has turned to outflows from credit funds. In conjunction with negative total returns, these outflows conjure up painful memories of 2018, the last time credit markets had to deal with substantial policy tightening.

https://www.zerohedge.com/markets/whats-spooking-credit-markets
krakkulf
21.02.2022 kl 07:23 4198

Tror økt inflasjon kan gi aksjebrems: – Det vil komme en reaksjon

Høyere inflasjon og signaler om rentehevinger kan snu det som har vært «en helt fenomenal utvikling» på verdens børser de siste årene, mener avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen.
krakkulf
21.02.2022 kl 11:21 4145

Vaar sentralbanksjef har rett. Aksjemarkedet er rundt 30% overpriset.
krakkulf
21.02.2022 kl 22:42 4074

USAs sentralbank bør stramme inn penge­politikken raskt og besluttsomt for å avverge vedvarende inflasjon, sier Verdensbank­gruppens sjeføkonom Carmen Reinhart.

USAs inflasjon var 7,5 prosent i januar, mens inflasjonen i Storbritannia ventes å nå 8 prosent i april.
krakkulf
22.02.2022 kl 08:58 3947

Russland har innvadert Luhansk og Donetsk og erklaert de som selvstendige stater. Hvor Putin sier at Ukraina kan proeve paa aa dekommunisere seg, og se hvor det ender.

Hva skal USA og EU gjoer naa??? Vaere svake og kun svare med sanksjoner russerne ikke bryr seg noe om? Eller gaa til krig? Mens vi venter paa at seddelpressene slaaes av og rentene settes opp?

Boersen skal muligens ned 3% i dag.
Redigert 22.02.2022 kl 09:09 Du må logge inn for å svare
krakkulf
24.02.2022 kl 08:29 3853

Vil NATO sitte og se paa at Russland overtar Ukraina uten aa foreta seg noe? Ett land med 41 millioner innbyggere paa stoerrelse med Frankrike. Neppe. For hva blir da det neste? Russik angrep paa Polen, Slovakia og Ungarn?? Og hvis NATO feiger ut, vil det gi ett klarsignal til Kina om aa overta omraadene de oensker seg.

Derfor kan dette kan fort utvikle seg til en fullskala krig som kan vaere lenge, med foelgende det kan faa for verdens boerser.

Og i tilegg vil krig eller krigsfrykt garantert skape hyperinflasjon, og ganske sikkert utloese en ny finanskrise i ett vaklende gjeldsmarked.. Slik at dette kan vaere siste sjangs til aa komme seg ut.
Redigert 24.02.2022 kl 08:58 Du må logge inn for å svare
gepard1
04.03.2022 kl 12:45 3672

NATO har valgt og sitte stille og la Russland overta Ukraina. Overraskende, det hadde jeg ikke trodd.

Og det kom veldig svake detaljhandelstall fra eurosonen i dag, og det foer rentene settes opp, og tallene var fra foer krigen startet. Slik at dette ser ikke lyst ut.

Og krigen eskalerer, hvor Putin ikke vil gi seg foer Ukraina lover og fobli noeytrale, og avstaa fra NATO medlemsskap, samt og godkjjenne Krim som rusisk territorium. Alternativet er at Russland overtar Ukriania og omgjoer det til russisk territorium, hvor Puting regner med at samarbeidet med Europa vil ta seg opp igjen om en stund. For hvis ikke vil vesten skade Ukrainerne ogsaa.

En langvarig krig kan bli hardt for boersene fordi krigen bidrar til og oeke inflasjonen enda mer. Tipper NATO angrer paa at de ikke tok kontroll over det Ukrainske luftrommet, foerste krigsdag. For naa kan Russland gjoere som de vil. De har full kontroll.
Redigert 04.03.2022 kl 12:47 Du må logge inn for å svare
gepard1
04.03.2022 kl 15:59 3611

Det ser ut som at krigen vil trekke ut i langdrag. Og hvis den gjoer det, er det store sjangser for at vesten maa betale med ett boerskrakk og ny finanskrise.

Kritikken mot at NATO ikke hjelper Ukraina mer tiltar. Hvor Stoltenberg ser veldig ukomfortabel ut naar han svarer paa hvorfor. NATO vil ikke gjoere noe fordi de er redd for at krigen vil eskalere til flere land. Men med og feige ut, gir de jo Russland og Kina rett til og gaa til krig mot, og okkupere hvilke som helst land i verden saa lenge det ikke er ett NATO land. Det blir feil ogsaa.

Og Putin vil ikke gi seg foer han har underlagt seg hele Ukraina. Saa hvis ikke NATO gjoer noe, vil krigen trekke ut i langdrag. Og naar vi ikke kan stole paa NATO, vil det eneste vi kan haape paa, vaere at de oekonomiske smertene i Russland blir saa vonde at andre i den russiske ledelsen tar til fornuft, og avsetter Putin. Men det er ett langskudd.

Vel det er en utvei til, og det er Ukraina gir Putin seieren og love og forbli noeytralt, og ikke knytte baand til NATO og EU. Men saa langt ser det ikke slik ut. Det blir jo feil og, og la kriminelle despotiske diktaturer bestemme over ett fritt og demokratisk lands rett til og bestemme over sin egen sikkerhets og utenrikspolitikk.

Gjoer klar for neste finanskrise.
Redigert 04.03.2022 kl 16:08 Du må logge inn for å svare
*JBJB
04.03.2022 kl 18:54 3576

Hei folkens:))

Og...merkelig at bolsjevikene får fortsette sin propaganda i en alvorlig situasjon for Europa og verden, folkens - intet nytt under solen...ZnageZz...

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
kaktus
04.03.2022 kl 21:14 3506

Bolsjeviker??Putins regime ligger helt ute til høyre side i politikken .Med Mari Le Pen og Bolsjonaro som bestiser.14% flat skatt varmer mangt et høyrehjerte og jeg har merket meg at flere fra FRP har kommet med positive utsagn om regimet.
gepard1
07.03.2022 kl 02:23 3336

"If you believe that the West can craft sanctions that maximize pain for Russia, while minimizing financial stability risks in the West, you could also believe in unicorns."
gepard1
07.03.2022 kl 12:14 3112

Japan nedjusterer økonomiske utsikter

Den japanske sentralbanken (BoJ) kan nedjustere sin økonomiske vurdering og advare om høyere usikkerhet etter rentemøtet i neste uke, sier fire kilder til Reuters.

Landet har sett en større nedgang i forbruket enn ventet som følge av økt koronasmitte fra omikronvarianten, samtidig som høyere energikostnader kan gi lavere konsum og overskudd i bedriftene, opplyses det.

Kildene sier derfor at sentralbanken vurderer å kaste et mer negativt lys over den økonomiske situasjonen ved rentemøtet neste uke enn ved rentemøtet i januar.
Redigert 07.03.2022 kl 12:15 Du må logge inn for å svare
gepard1
07.03.2022 kl 21:04 3042


Morderen Putin har drept aksjemarkedet.
Redigert 07.03.2022 kl 21:13 Du må logge inn for å svare
True
07.03.2022 kl 21:21 2998

Og dessverre er det noe av det smarteste Ukraina kunne gjort for å unngå store tap og lidelser og alle disse negative ringvirkningene vi nå kjenner over hele verden, og som forhåpentligvis ikke eskalerer til en tredje verdenskrig.

Ukraina hadde null sjanse til å begynne med, spesielt med tanke på at de ikke er medlem av NATO som nekter å involvere seg mer enn de må, noe som også er helt forståelig.

Ukraina skulle enten ha blitt medlem av EU/NATO for lengst, eller forhandlet frem en god løsning med Putin FØR invasjonen. Men som alltid er det lett å være etterpåklok. Tragisk hele opplegget selv om det er nå det er mest lønnsomt å investere.
gepard1
10.03.2022 kl 16:21 2722

ECB synes ikke og forstaa at for aa bli kvitt inflasjonen, trengs en resesjon.
gepard1
15.03.2022 kl 14:29 2437

Sjokktall fra Tyskland.

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har gått på den største smellen siden indeksens start i desember 1991.

Marsmålingen viser minus 39,3 poeng, mot pluss 54,3 poeng i februar. Det utgjør et fall på hele 93,6 poeng.

Til sammenligning opplevde indeksen et fall på 58,2 poeng ved starten av coronapandemien i mars 2020.
True
15.03.2022 kl 16:29 2379

Ja, det skal bli verre før det blir bedre eller hva ;D

Ta det med et smil I guess :)