Gode utsikter for Engebø.

Longrun
NOM 24.02.2022 kl 18:04 44317

NRK m.fl. dekker ukritisk et 20-talls ubefestede barnesjelers campingtur i Engebø. Det fremstilles som om dumping av stein i en fjord skaper uopprettelig skade. Dette til tross for at landet vårt har blitt til nettopp ved at stein har rast nedetter fjellsidene til bl.a. våre fjorder.
Seriøse medier burde heller skrive litt om de unike mineralene som skal utvinnes og som er svært viktige for moderne teknologi i inn- og utland.
Men tross den mediestøyen de anti-demokratiske Engebø-barna klarer å skape, er det all grunn til å være optimistisk. Det er rett og slett utenkelig at næringsdepartementet skal omgjøre den driftstillatelsen som direktoratet har gitt. Det er selvsagt mulig at dep.vil slenge på et par ekstra kosmetiske vilkår for å tekkes barna, men neppe slik at de vil endre driftsøkonomien nevneverdig.
Det er også grunn til å nevne at den groteske invasjonen av Ukraina vil skape ytterligere behov for mineraler i den frie verden. Å nekte driftskonsesjon vil - bare av den grunn - fremstå for usolidarisk overfor våre venner på kontinentet.
Redigert 24.02.2022 kl 18:24 Du må logge inn for å svare
Tecinvest
17.03.2023 kl 13:48 980


Statssekretær Viseth på mineralbesøk i Canada
Nyhet | Dato: 16.03.2023 | Nærings- og fiskeridepartementet
Statssekretær Odd Steinar Åfar Viseth deltok i forrige uke på mineral- og gruvemessen PDAC i Toronto. Det er en av verdens største og viktigste møteplasser for bedrifter, myndigheter og organisasjoner innen mineralvirksomhet. I løpet av fire dager gjennomførte Viseth et rekke møter med ulike aktører i mineralnæringen.
– Jeg hadde flere gode møter med blant andre canadiske nasjonale og regionale myndigheter om mineralspørsmål. Deriblant om Norges import av sjeldne jordarter fra Canada, sier Odd Steinar Åfar Viseth.
Canada og Toronto er den viktigste kilden til finansiering for globale gruveprosjekter og hjemstedet til mange av verdens leteselskaper. Der hadde Viseth møter med norske aktører, den svenske statssekretæren Sara Modig, canadiske politikere og næringsliv, samt bransjeorganisasjonen Mining Association of Canada. Møtene gav gode innspill til både utarbeidelsen av mineralstrategien og det videre arbeidet med mineralloven.
I tillegg holdt han et innlegg for Nordic Mining Day, et arrangement i Toronto hvor Norge, Sverige og Finland samarbeider om å presentere mineralprosjekter i Norden. Formålet med arrangementet er å sette Norden på kartet som mineralregion for canadierne. Budskapet til Viseth var viktigheten av en bærekraftig mineralnæring og at Norden er en attraktiv region å investere i.
Statssekretæren besøkte også et prosesseringsanlegg for sjeldne jordarter i Saskatchewan, og hadde møter med de respektive regionale myndighetene fra områdene hvor prosessverket og gruven ligger. Gruven ligger i Nordvesterritoriene i Canada, et territorium med en høy andel urfolk. Viseth fikk blant annet høre mer om hvordan man i disse områdene ser på mulighetene og utfordringene som følger med mineralvirksomheten.
– Norge og Canada har mange likheter. Vi er begge arktiske land med urbefolkninger, vi er opptatt av bærekraftig mineralproduksjon og vi ønsker å sikre verdikjeder for mineraler, sier statssekretæren og legger til:
– Våre to land har allerede i dag et godt samarbeid på næringsnivå gjennom Norges tilslutning til det canadiske systemet Towards Sustainable Mining. Jeg tror både Norge og Canada vil ha nytte av et videre samarbeid på mineralområdet.
Selskapet Cheetah, som driver gruvedrift og prosessverket Viseth besøkte, har en avtale med det norske selskapet REEtec om å levere sjeldne jordarter til deres seperasjonsanlegg på Herøya ved Porsgrunn. Samtidig arbeider svenske LKAB, som er største investor i REEtec, med sine planer om utvinning av sjeldne jordarter fra ressurser i Kiruna. Dette er et godt grunnlag for en norsk-svensk verdikjede for sjeldne jordarter med tyngdepunkt i Telemark.
I Fensfeltet ved Skien arbeider flere selskaper med utvikling av forekomsten med sikte på utvinning av sjeldne jordarter. Norge ligger derfor an til å bli en viktig leverandør av sjeldne jordarter til det europeiske markedet, og gjennom dette bidra til å styrke europeisk strategisk autonomi. Norge er allerede en viktig europeisk leverandør av mange metaller og mineraler
KONTAKT
Nærings- og fiskeridepartementet
E-post: postmottak@nfd.dep.no
Telefon: 22 24 90 90
Pressevakt: 902 51 303
Pressekontakt: Pressekontakter i Nærings- og fiskeridepartementet
Adresse: Postboks 8090 Dep, 0032 Oslo
Besøksadresse: Kongens gate 8, Oslo