Kursen i REC, og hvorfor.

KommersK
RECSI 07.04.2022 kl 15:18 22094

Tenkte jeg skulle filosofere litt over hvorfor kursen i REC (og andre aksjer) er som den er.
Alle synes jo at kursen i sin aksje er alt for lav. Det ser man bl a i alle tråder her inne. Skuffelse og forbløffelse råder hos majoriteten.
Først må vi snakke litt om hvorfor man kjøper en aksje. Man vil selvsagt tjene på den, enten på kort eller lang sikt. Og da kjøper man til en pris som man mener vil lønne seg i fremtiden.
Og de fleste har vel gjort seg opp en mening om hvor mange prosent/penger man håper/tenker å tjene.

La oss ta et eksempel:
Man håper på 25% fortjeneste i REC. Og man tror den er verdt minst 25 kr. Tar ikke hensyn til utbytte her.
Da kan man tenke seg å kjøpe aksjen opp til 20 kr. Dette gjelder kanskje for de fleste. Da vil få kjøpe for mer enn det. Og det vil jo si at rundt 20 er prisen man maks kan få solgt for. Derfor er det lite vits i å kjøpe for 20 også. Hvis man altså ikke kan regne med å få solgt dem for mer enn det man kjøper for. Det vil igjen si at færre og færre vil kjøpe opp mot 20, mens kjøpelysten vil øke jo lengre under 20 man kommer. Ingen vil vel selge for 10 kr, mens kanskje noen som er i pengenød er villige til å selge for 15 og oppover. Det finnes 1000 grunner til å selge en aksje. Ta gevinst, penger til ferie, kjøp av hus, bil, båt, hvitevarer osv, funnet en bedre investering, dødsbo realiserer verdier, folk tar penger ut av fond som har denne aksjen osv, osv… Nærmest uendelig med grunner. Så til dem som stadig spør om ‘’hvem er det som selger på disse nivåene’’… Her fikk dere noen av svarene.
Disse aksjene som da er til salgs for 15, vil selvsagt fort bli kjøpt opp. Og sånn fortsetter det oppover til antall kjøpere og selgere er like mange. Kanskje det ender på mellom 16 og 17, for eksempel. Selv om aksjen er verdt 25.
Så denne verdifastsettelsen som man ser på børsen, der man ganger øyeblikkskursen med antall aksjer, vil jo alltid være alt for lav. Den burde jo vært den kursen snittet av aksjonærene ville solgt på. I dette tenkte tilfellet ville det kanskje vært 23, noe som gjør at verdien på hele REC ville vært 35-40% høyere.

Dette var som sagt bare et tenkt eksempel, men omtrent sånn fungerer det nok. Og hvis mange nok tror den vil stige til rundt 100 om fem år, så vil jo kursen stige også.

Ris, ros, spørsmål og kommentarer mottas under.
KommersK
16.06.2022 kl 20:38 1037

Men nå er det nok makro som har hovedskylda. Et virkelig ulogisk kursfall.