Vraket ..av Thon

Olav2
OLT 30.04.2022 kl 11:36 1392

Det var bare Finansavisen som i går fikk med seg hva som fikk aksjonærene i OLT i bedre stemning.

"Vraket Olav Thon" var overskriften til Finansavisen hvor de lot leseren selv bestemme hvor mange bokstaver man ville ha vekk før overskriften ble riktig. "2 bokstaver" var leserens riktige svar og bokstavene var "O" og "l", slik at den riktige overskriften ble "Vraket av Thon".

https://finansavisen.no/nyheter/naeringseiendom/2022/04/29/7858485/olav-thon-trekker-seg-tilbake-visekonsernsjefen-sier-opp

Ole-Christian Hallerud ble utnevnt til visekonsernsjef i mai 2017 og har siden blitt sett på som etterfølgeren til Thon frem til i går av børsen og frem til ca 1. februar i år av han selv. Da Ole-Cristian Hallerud, den 1. februar i år, ble plassert som vikar for OLTs adm.direktør da han ble sykemeldt, erkjente vel Thons nestkommanderende at drømmen om å fylle eiendomskongens store sko var knust. Det han gjorde med erkjennelsen taler ikke til hans fordel.

Den nye konsernsjefen i Olav Thon Gruppen er Kjetil Nilsen. Avbildet i genser, med åpen krage og uten slips, gir han et helt annet inntrykk enn Ole-Christian Hallerud avbildet i dress på taket med domkirken i bakgrunnen. Et inntrykk som stemmer for mange aksjonærer ut fra kunnskapen aksjonærene har fått i landet hvor alle kjenner noen som kjenner alle. Kjetil Nilsen er den store oppgaven verdig i motsetning til han som man trodde ville bli eiendomskongens etterfølger.

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/kjetil-nilsen-blir-ny-konsernsjef-i-olav-thon-gruppen?publisherId=8983491&releaseId=17932149&lang=no
Redigert 30.04.2022 kl 14:35 Du må logge inn for å svare
Olav2
01.05.2022 kl 12:54 1201

Kjetil Nilsen er utdannet tømrer, og startet arbeidskarrieren hos en byggmester som 19-åring i 1985. Fra han var 22 til 27 år var han selvstendig næringsdrivende som byggeleder, før han i 2 år var sikkerhetsansvarlig (Securitas) på Thons kjøpesenter Triaden Storsenter. 29 år gammel i 1995 kom han inn i thonkonsernet som driftssjef på Triaden Storsenter, og har blitt i thonkonsernet siden. Driftssjefstillingen hadde han i 6 år før han i 2001 begynte med prosjektledelse og ble i det i de neste 14 årene. I den perioden tok han også 4 års videreutdanning i prosjektledelse på Høyskolen i Telemark. De siste 7 årene har han vært utbyggingsdirektør før han i mars i år ble konserndirektør teknisk og på fredag konsernsjef.

Kjetil Nilsen kan Thons virksomhet fra bunnen av med størst fokus på eiendomsutvikling. Han har vært i lederposisjoner i nesten hele sin karriere fra han som 22-åring startet som selvstendig byggeleder. Lederposisjoner hvor han ikke har vært en dress, men en leder i linjefunksjon som har hatt suksess via kunnskap og egeninnsats. I sine siste 21 år som prosjektleder og utbyggingsdirektør har de to største suksesskriterene vært kostnadskontroll og gjennomføringsevne. Nettopp det som Thonkonsernet er best på og som Thon verdsetter høyest. Kjetil Nilsen må ha vært en stor suksess. Hvis ikke hadde ikke Thon skjøvet den også suksessrike Hallerud ut av stolen etter 5 års prøvetid.
Redigert 01.05.2022 kl 12:56 Du må logge inn for å svare
Olav2
01.05.2022 kl 20:26 1091

OLT er et spesielt selskap av to årsaker. I Norge er OLT både det best økonomisk drevne børsnoterte eiendomsselskapet, og det lavest prisede børsnoterte eiendomsselskapet.

Den nye konsernsjefens hovedansvar er å fortsette den økonomiske suksessen til Olav Thon Gruppen, herunder OLT, og det har han både bakgrunn og inspirasjon til å gjøre. Budskapet hans er at det blir «business as usual» og "vi skal fortsatt være landets største kjøpesenteraktør, og blant de største innen næringseiendom, boligsalg, hotelldrift og servering, og ellers videreføre våre øvrige virksomheter". Med "størst" mener han åpenbart ikke bare den fysiske størrelsen, men også størrelsen i form av å være best. Den fremtidige økonomien til OLT er plassert i Kjetil Nilsens kompetente hender, og det reagerte aksjonærene positivt på.

Den andre siden av OLTs ekstremiteter, i form av å være lavest priset på børs, vil den nye konsernsjefens navn og bakgrunn neppe ha stor innvirkning på. Ny konsernsjef medfører uansett navn og bakgrunn større avstand mellom det ved Olav Thon som børsen ikke liker, og OLT. Av ny konsernsjef blir det derfor fortsatt økt børsvennlighet, som følge av lenger avstand til Olav Thon. Kjetil Nilsen klarer, selvfølgelig like godt som enhver annen kompetent konsernsjef, å gjøre de grepene som gjør at børsen blir mere fornøyd, og dermed priser selskapet høyere i forhold til verdier og resultater.
Redigert 02.05.2022 kl 00:23 Du må logge inn for å svare
Olav2
02.05.2022 kl 10:17 965

Ole-Christian Halleruds fall ut av konsernsjefstolen må skyldes svakheter ved hans ivaretakelse av funksjonen som visekonsernsjef, i tillegg til at Kjetil Nilsen ble vurdert å være bedre egnet som konsernsjef. Halleruds svakheter som blir borte nå når Kjetil Nilsen har kommet på plass.

"Det er mange store og spennende prosjekter og muligheter jeg føler selskapet i stor grad ikke utnytter, sier avtroppende visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud".

https://www.dn.no/marked/olav-thon-gruppen/visekonsernsjef-sa-opp-etter-uenighet-om-strategi-i-olav-thon-gruppen/2-1-1209672

Som artikkelen i Finansavisen om Halleruds avgang med overskriften "Vraket Olav Thon" er også Dagens Næringslivs artikkel først riktig etter litt språklig justering. Dagens Næringslivs artikkel har feil bruk av verbet "å utnytte". Etter justering av 1 bokstav fra "r" til "t" skal det stå:

"Det er mange store og spennende prosjekter og muligheter jeg føler selskapet i stor grad ikke utnyttet, sier avtroppende visekonsernsjef Ole-Christian Hallerud"

Under Ole-Christian Halleruds æra som visekonsernsjef lå eiendomsutvikling så nede for telling at man begynte å lure på om Thon hadde mistet grepet. Og da aller mest nede i Oslo sentrum. Utviklingen av det største og potensielt mest lønnsomme prosjektet i Thonkonsernets historie har i de siste 5 årene strøket til prosjekteksamen med glans. Håndteringen av Guneriuskvartalet har vært så dårlig siste 5 år at man kunne tro at prosjektet var smittet av et arrogant elendighetsvirus fra naboen Klepierres Oslo City.

Med Ole-Christian Hallerud ute og Kjetil Nilsen på plass er viruset endelig feid ut av Thonkonsernet, og man kan se frem til en økonomisk meget lønnsom utvikling av naboen til Oslo City som både vil gjøre handelsstanden i Oslo og OLTs aksjonærer godt.

Redigert 02.05.2022 kl 10:46 Du må logge inn for å svare
Olav2
02.05.2022 kl 17:44 878

I dag sluttet OLTs aksjekurs uforandret fra fredag på kr 189,50. Men så lenge høyeste kjøperkurs sluttet på kr 191,- viste sist omsatte kurs et feil bilde. Ingen ville selge OLT-aksjer for kr 1,50 mer enn sist omsatte kurs. OLT-aksjen viste igjen styrke på en dårlig dag på børsen. Helgen har fått OLT-aksjonærene i enda bedre humør enn hva de fikk av nyheten på fredag.

Kjetil Nilsen har verdens letteste konsernsjefstilling i forhold til børsen. Han hopper ikke etter Wirkola, men etter en som aldri tidligere har hatt ski på beina. Den nye konsernsjefen trenger bare å vise litt interesse for det børsnoterte selskapet Olav Thon Eiendomsselskap ASA og dets aksjonærer for å få OLTs aksjekurs til å vise enda mer styrke enn den frem til nå har vist.

Går den nye konsernsjefen så langt som å oppføre seg som en normal konsernsjef i form av å være med på Arne Sperres neste regnskapspresentasjon, så får kursen et kraftig spark oppover i retning normal prising av selskapet. Gir han en innholdsrik og åpen presentasjon av selskapets fremtidige investeringer, selskapets nye fokus på de svenske kjøpesentrene, selskapets inngåtte fremtidige renteswapavtaler som vil trekke fremtidig lånerente nedover, selskapets fokus på gode kjøp osv så får kursen enda et kraftig spark oppover. Det eneste den nye konsernsjefen trenger å gjøre er å vise interesse for aksjonærene og informere åpent om det som er viktig for han i hans jobb og dermed det som er viktig for selskapet og dets aksjonærer. Timebetalingen til den nye konsernsjefen, i form av økt børsverdi, av en børsnormal oppførsel overgår verdens best betalte fotballspiller.
Olav2
04.05.2022 kl 15:33 734

"PRESENTASJON AV RESULTATENE FOR 1. KVARTAL 2022

Olav Thon Eiendomsselskap ASA offentliggjør resultatene for 1. kvartal torsdag 19. mai 2022 klokken 12:00.

Det inviteres til en virtuell presentasjon av kvartalsrapporten fredag 20. mai klokken 10:00.

Presentasjonen holdes av konserndirektør finans Arne B. Sperre, og overføres via Webcast."

https://newsweb.oslobors.no/message/561050

Meldingen i dag tyder på at den nye konsernsjefen foreløpig ikke går så langt i normal konsernsjefoppførsel at han er med på selskapets kvartalspresentasjon. En kvartalspresentasjon som har vært den viktigste endringen i børspositiv retning som har skjedd de siste årene. Før Arne Sperre engasjerte seg i regnskapsfremleggelsen til OLT var det verken presentasjoner eller et fastsatt tidspunkt for når kvartalsregnskapene dukket opp. Man fikk kun greie på hvilken dag regnskapet ville bli offentliggjort og måtte ofte vente nesten hele dagen før regnskapet ble lagt ut.

Uten konsernsjefen tilstede blir det Arne Sperres oppgave å presentere den nye konsernsjefen og hva hans inntreden eventuelt vil medføre av endringer for selskapet og selskapets aksjonærer. Herunder hva som vil skje med stillingen som adm.direktør i OLT nå som vikaren gir seg og han som har stillingen er sykemeldt. Og om Olav Thon vil fortsette som styreformann i OLT etter konsernsjefbyttet. Fra aksjonærenes side er nok en opprydding i ledelsen av OLT noe av det som står høyest på ønskelisten. Dvs å få en ledelse av OLT som ikke bare er ledelse på papiret.