Oppsummering av REC Silicon for alle nye investorer

Slettet bruker
RECSI 04.05.2022 kl 23:31 28418

Hei,

Først og fremst må jeg bare påpeke at jeg var litt usikker på om jeg skal skrive denne tråden eller ikke, ettersom jeg ser at det er så mange ulike tråder rundt REC for tiden, men ettersom det har kommet så mye viktig informasjon til markedet så er det viktig med en ordentlig gjennomgang. Jeg vil ta for meg flere deler av REC, slik at både nye og gamle aksjonærer kan få noe utbytte av å lese denne tråden. Dette blir et langt tråd, så bla gjerne videre til delen du føler kan være relevant for deg.

DEL 1: Hva er REC Silicon?

Jeg vil først henvise til hva selskapet har skrevet selv, før jeg forklarer dette med enklere ord slik at alle kan forstå.

"REC Silicon is a global leader in silane-based, high-purity silicon materials.

REC Silicon ASA is a leading producer of advanced silicon materials, supplying high-purity polysilicon and silicon gases to the solar and electronics industries worldwide. We combine over 30 years' experience and best-in-class proprietary technology to deliver on customer expectations." (https://www.recsilicon.com/about-us)

For å forklare det veldig enkelt, så spesialiserer REC seg på å lage ingrediensene sol og batteri industrien trenger for å produsere sine produkter. REC har opparbeidet kunnskap, teknologi, unike patenter (!) og erfaring som har gjort dem bransjeledende i to unike segmenter. REC er en av få polysil. produsenter i hele USA (dette produktet blir brukt for sol-bransjen) og sitter med over 70% av markedsandel på verdensbasis, når det kommer til silangass, noe jeg vil komme tilbake til senere i dette innlegget, ettersom dette er en gamechanger for selskapet, fundamentet og hele business modellen til REC.

REC er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Fornebu og eier to fabrikker i USA, lokalisert i Moses Lake, Washington og Butte, Montana. REC har også et JV partnerskap hvor de eier deler av en fabrikk i Kina (TianREC). Denne fabrikken har de en opsjon på for å øke eierskapet, men fabrikken er nedskrevet til 0, ettersom det har vært utfordringer med samarbeidet.

DEL 2: Historikken til REC Silicon:

Du har sikkert hørt om REC Silicon tidligere, selv om du kanskje ikke kjenner godt til selskapet. REC Silicon har dessverre et veldig stygt fortid. Selskapet ble notert på børsen for nesten tjue år tilbake og var på et tidspunkt sett som et av de største selskapene i Norge i forhold til markedsverdi og fremtidig potensial. Det er viktig å påpeke at selskapet hadde et helt annerledes fundament i den tid og at dagens REC Solar og REC Silicon var ett og samme selskap før de ble adskilt. Det var store forventninger rundt selskapet, men det motsatte skjedde.

Aksjekursen kollapset. Når jeg sier kollapset, så mener jeg ikke 30-40%. Jeg mener at de som hadde investert, nærmest tapte alt. Selv om REC Silicon ble sett positivt på i Norge, som alltid har vært frempå når det kommer til klima og miljø, så var vi i en helt annen verdenssituasjon i 2006, kontra i dag. Snakket du om miljø og klima for tjue år tilbake, så ble du sett på som en fanatiker. Fornekter du miljø og klima i dag, så blir du også sett på som en fanatiker.

Det er ingenting å legge skjul på om at REC ikke klarte å leve opp til forventningene og at mange mennesker tapte store summer. Jeg skulle ønske at jeg kunne si at ting ble bedre, men det ble de dessverre ikke. REC fortsatte nedgangen og det dukket opp den ene utfordringen etter den andre. Markedsverdien kollapset og når du trodde at dette er bunnen, så falt den ytterligere til nye lav punkter. Jeg skal ikke ta dere gjennom alle årene til REC og forteller heller med korte trekk at REC endret fundamentet, adskilte REC Solar fra REC Silicon og valgte å satse på å levere ingrediensene sol industrien trengte. Kundemassen var hovedsakelig i Kina.

Dette fungerte helt greit, til ytterligere politiske konflikter oppstod mellom USA og Kina, som førte til straffetoll begge veier og med dette, stengte fremtiden til REC. REC kunne ikke lenger forsvare å holde fabrikken i ML åpen, ettersom det ikke lenger lønnet seg å selge til Kina, pga. straffetollen. Samtidig gikk REC gjennom flere andre konflikter. De hadde skattesaker på seg, de skyldte Nordea en del penger og når markedet i Kina forsvant, så var folk klare for å se nye bunnpunkter. Aksjekursen kollapset, enda en gang.

Dnb tvang forrige storeier, Jens Ulltveit-Moe til å likvidere aksjene sine i REC. Her kom Røkke og Aker inn i bildet og fikk kjøpt aksjene for prisen av peanøtter. Samtidig satset Aker på deres fornybare satsning, Aker Horizons, hvor REC ble en del av denne porteføljen. Aker hadde ingen spesifikk kunnskap innenfor bransjen til REC, men de hadde kunnskap innenfor finans, ledelse og det å rydde opp i ting og få selskapet på beina igjen. Aker ryddet opp i en god del. Det er lenger ingen skattesaker på REC. Nordea og REC har blitt enige og tilbakebetalt lånet, samtidig som Aker hentet inn en ny storeier som kunne ta REC til nye høyder og de kunne gå tilbake til kjernevirksomheten sin, hvor de blødde penger og markedsverdien nærmest var halvert. Den nye storeieren heter Hanwha Solutions, som er et del av Hanwha konsernet. Jeg kommer tilbake til dette fortløpende.

DEL 3: Det politiske aspektet:

Jeg nevnte tidligere i denne tråden at hvis noen snakket om klima og miljø for tjue år tilbake, så ble man sett på som en fanatiker. Det ble ikke tatt seriøst. Det var (og er fremdeles) flere debatter rundt klima og hvor stor effekt menneskeheten har på klima. Heldigvis, har verden konkludert med at vi utnytter energien på vår planet på feil måte som ikke er bærekraftig og at vi heller skal utvinne teknologi som er mer bærekraftig og fornybar, slik som solenergi. Vi har ubegrenset med energi her, samtidig som det er bedre for helsen til vår planet og alle andre dyrearter, samt menneskeheten. Samfunnet og sivilisasjonen tar konstant teknologiske skritt som ender opp med å revolusjonere hvordan mennesker lever. Det er slik vi utvikler oss som en sivilisasjon, tiår for tiår, århundre etter århundre. Jeg liker å kalle fornybart for menneskelig evolusjon innenfor hvordan vi utnytter denne planetens ressurser på

Jeg vil legge vekt i det politiske aspektet, fordi dette har alltid vært så viktig for meg. Biden vant presidentvalget og demokratene fikk majoritet, noe som betyr i praksis at Biden sin politikk ville bli innført, så lenge demokratene klarte å bli enige seg i mellom. Biden vant valget blant annet på grunn av visjonen hans rundt fornybart. Han mente at fornybart er fremtiden. At vi må begynne å starte prosessen med å fase ut olje og gass med fornybare energikilder. Han mente også at USA ligger langt bak og henviste til Kina, som har over de siste tiårene virkelig etablert seg som verdensledende innenfor segmentet, selv om USA var verdensledende i begynnelsen. Dette er fordi Kina innså allerede da, det vestlige sivilisasjoner innser nå. Selv supplerende energikilder, hvor man ikke trenger å være avhengig av andre.

Dette dreide seg ikke lenger kun om miljø og klima. Dette dreide seg om økonomi og fremtiden. Hvis USA fortsetter å satse på olje og gass, mens Kina fortsetter å investere i fornybart, så er det kun snakk om tid før Kina tar over hegemoni rollen på verdensbasis fra USA. Dette innså Biden og hans administrasjon og de forsøkte seg på store reformer. For REC har dette enormt med betydning, ettersom de var stengt ute av markedet i Kina og hovedvirksomheten til REC ligger i ML, som nå var stengt. Fabrikken i Butte har vært åpen og forsøkt å holde fortet åpent. Men det at USA skal satse på fornybart åpnet opp en haug med muligheter som aldri hadde eksistert for REC.

Reformen ble stemt ned (dessverre), ettersom Biden og demokratene gapet mer enn de kunne tygge. De forsøkte å innføre alt for mye politikk i BBB pakken, alt for tidlig (nødvendig politikk, må jeg påpeke, men feil tidspunkt) og reformen ble satt på vent. Covid-pandemien har vært et perfekt eksempel på hvor farlig det er å være avhengige av andre land. Ukraina krigen har vært et perfekt eksempel på hvorfor stater ikke kan regne med ikke allierte stater. De er for upålitelige og har en alt for stor økonomisk effekt på andre. Heldigvis, så jobber politikere med denne reformen igjen, hvor de hovedsakelig skal fokusere på en fornybar pakke, som legger til rette for at private selskaper kan begynne å investere tungt i USA og etablere seg der, skape godt betalte arbeidsplasser og bygge egen fornybar verdikjede. EU derimot, har virkelig blitt rammet av Ukraina krigen. De kan føle på smertene dag for dag og innser hvor avhengig de er av et ikke alliert land. Dette har ført til store fremskritt og vi ser at de virkelig er på ballen og i mitt syn, til og med lengre enn USA når det kommer til å innføre politikk og planlegge for fremtiden.

DEL 4: Casen REC Silicon - mye potensial, men også stor "risiko":

Ettersom det skulle bygges fornybare verdikjeder i USA og EU, så begynte det å komme nytt blod inn til selskapet. Folk som hadde troen. Her har du et selskap som leverer ingrediensene fornybare selskaper trenger, både i sol og batteri bransjen. Batteri bransjen var spesielt interessant, ettersom silangass som REC bruker, viser seg å være neste steg for fremtidens el-batterier, med lengre kjørelengde, bedre levetid og generelt mer effektivt. REC Silicon inngikk en intensjonsavtale med Group 14 og Violet Power. Group 14 var særdeles interessant, ettersom de hevdet å ha revolusjonerende teknologi for batteri bransjen. Nå fikk REC to potensielle kunder, som kunne bistå til at Moses Lake fabrikken gjenåpnes i 2023.

Har nådd antall ord grensen. Se neste kommentar for fortsettelsen. Nå kommer den spennende biten! :)
Redigert 06.05.2022 kl 21:28 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
04.05.2022 kl 23:32 18632

Vi må også huske at ting var helt annerledes i 2020 kontra i dag. Faktisk, så forandret forutsetningene seg så mye siden den tid, at REC valgte å kansellere avtalen med Violet Power og stilte strengere krav til hvem de vil inngå samarbeid med. Dialogen til tidligere CEO (Tore Torvund, som predikerte alt dette flere år tilbake, fred være med han) endret også seg. Vi begynte å få høre om at REC er under dialog med flere potensielle samarbeidspartnere. Han sa til og med at selskaper kan enten velge å slå seg sammen, vegg til vegg i Moses Lake eller forsøke å handle fra Kina. Utfordringen med å handle fra Kina, var at verden begynte å innse hvor store problemer det er der. Alt fra slavearbeid, til ekstremt lite miljøvennlig produksjonsmetode. Samtidig som USA ville utelukke markedet fra Kina (delvis i begynnelsen, ettersom de er avhengige av dem for å nå klimamål, men jo mer selvforsynte USA blir, desto mer kunne de lene seg vekk fra Kina) og heller skape egne verdikjeder, hvor alt er laget i USA.

Flere av oss satte 2+2 sammen og innså hvor dette er på vei til. Det at USA og EU skal satse på fornybart åpnet en haug med muligheter for REC som aldri hadde eksistert tidligere. Nå trengte de ikke lenger å konkurrere med kineserne, som ikke brydde seg om menneskerettigheter og presset prisen ned samt høy straffetoll, men andre vestlige institusjoner. Der er REC helt overlegen. Vi snakker om 30 års bransjeerfaring. Vi snakker om teknologi som gjør REC til den mest CO2 vennlige produsenten på verdensbasis. Vi snakker om patenter som gir dem et stort forsprang, men det viktigste av alt;

Vi snakker om to ferdigstilte fabrikker, som hadde tatt to til tre år å bygge, samt titalls av milliarder i kostnad og ekspertisen deres for fremtidens el-batterier. Det ble predikert at Moses Lake vil være helt sentral for den fremtidige batteri satsningen. Sila Nanotechnologies, kjent som en disruptor i bransjen var en pilot kunde av REC og hadde sterke investorer bak seg. Det samme gjaldt G14. Potensialet var enormt, men samtidig var det en nedside. Hva om det ikke blir bygd US verdikjeder? Da er jo REC i samme situasjon, hvor markedet i Kina er stengt for dem. For meg personlig, så var dette kalkulert risiko, basert på det politiske aspektet. Dette var for stort og viktig for at det stoppes, fordi som jeg skrev i innlegget ovenfor, så tror jeg at fornybart rett og slett er menneskelig evolusjon og fremtiden.

DEL 5: Hanwha konsernet

Jeg nevnte kort tidligere at Aker solgte REC Silicon til Hanwha konsernet. Dette gjorde de over to transaksjoner, hvor begge transaksjonene var utført til en pris ca. 30% over daværende markedspris. Hanwha betalte 20kr per aksje, midt i et bear marked, hvor alle fornybare selskaper var på vei ned. Istedenfor å få en rabatt på alle aksjene, måtte de betale overpris. Før vi fortsetter så ønsker jeg at du skal stille deg selv et spørsmål;

Når er det sist du så at de store måtte betale mer enn oss små for å komme inn? De store får alltid massive rabatter. Dette illustrerer hvor viktig REC Silicon har vært for Hanwha. De sa det også med egne ord; vi kjøpte REC for å sikre oss kapasiteten. Det er kanskje greit at jeg påpeker at Hanwha konsernet er et av de største på verdensbasis som har valgt å satse alt på fornybart. Hanwha sitter med over $61 milliarder i inntekt og over $191 milliarder i eierandeler. La det synke inn litt, så du kan forstå hvem som faktisk har kjøpt opp REC. Hanwha har hatt ressursene som er nødvendige til å ta med REC til de nye fasene, som vil starte med gjenåpning av Moses Lake, men utvikle seg videre til utvidelser samt nye fabrikker over de neste årene. Hanwha er verdensledende innenfor segmentet til REC og har et stort markedsandel i USA, gjennom selskapet de eier, Qcells. Hanwha har sagt at de skal investere flere milliarder $ innenfor den fornybare verdikjeden. Samtidig er det greit å påpeke at Hanwha har vært ekstremt fremoverlente rundt fremtiden, noe tidligere eiere aldri var. De delte til og med ikke pliktig informasjon med oss, noe som er uvant for REC aksjonærer, men samtidig et stort håp om at vi nå endelig har eiere som faktisk kommuniserer og har ressursene til å skape verdier for alle aksjonærer. Inngangen til Hanwha forsterket fundamentet og minsket risikoen med casen. Nå vil ML gjenåpnes, garantert og Qcells vil være en av kundene. Vi venter fremdeles på at transaksjonen mellom AKH og HS/HC går gjennom, noe jeg antar kan skje hvilken som helst dag og styret vil formelt sett være implementert deretter.

Det er også greit å påpeke at BILL 5849 har vært veldig viktig for gjenåpning av fabrikken i Moses Lake. Selv om vi fremdeles venter på en enighet mellom politikerne på nasjonalt nivå (som vil være et stort bonus for REC. Det vil dra ned kostprisen, samtidig som det vil føre til at flere fremtidige kunder er villig til å investere i USA), så har flere dyktige individer fra Hegnar predikert at dette er nok for å gradvis gjenåpne ML (blant annet Sa2ri som har skrevet veldig fint om dette).

Del 5: Fremtiden er bekreftet. Inspirert av Astronauten; Snipp, snapp, snute. Så var nedsiden ute.

Flere av oss, meg selv ble overrasket over inngangen til Hanwha. Det har ofte blitt diskutert at REC kan bli kjøpt opp, ettersom prisen var så lav. Her fikk de nesten 1/3 av aksjene samt tilgang til teknologien, patentene og inventaret til REC, for litt i underkant av 3 milliarder NOK. Når SørlieInvest gravde frem helt esensiell informasjon om at nabotomta til REC er solgt, så antok jeg at dette er Hanwha. Når BILL 5849 ble diskutert, så nevnte politikere at det er en stor aktør innenfor solar industrien som ønsker å etablere seg i Moses Lake, for meg er det ingen spørsmål om at det er Hanwha de referer til. Når Scotus viste oss at det er Sila Nanotechnologies som har kjøpt nabo fabrikken, så forstod jeg at alt vi har drømt om endelig har blitt realisert.

Sila Nanotechnologies meldte i fra i går til markedet at de har valgt en lokasjon for sin satsning, som er i Moses Lake. Tilfeldigvis, er dette nabo fabrikken til vår fabrikk som er nedstengt. De skal investere over $100M i å bygge denne fabrikken til å passe basert på deres ønsker. Det er viktig å påpeke at dette ikke er en tomt, men fabrikk de har kjøpt som de nå skal gjøre ytterligere justeringer med. Sila N. forventer å ha fabrikken åpen fra andre halvdel i 2024, med full produksjon fra 2025.

Dette var helt enormt. Dette har vi snakket om i flere år og det har vært flere som har kommet med argumenter mot oss og våre teorier. Dette var rett og slett blue sky scenario. Hvorfor skal Sila Nanotechnologies, en av de største disruptors i markedet, velge lille REC? Jo, fordi de hadde en pilot sammen og forstod at produktet til REC fungerer, så hvorfor risikere noe ukjent? Og at alternativet var å flytte til Kina, noe jeg ikke tror er så lukrativt. Er kanskje greit å påpeke at co-founder av Sila Nanotechnologies er fra Tyskland og har vært en viktig brikke for Tesla. De nevnte i går om ekspansjon til EU. De nevnte også at de kan ekspandere med 15x på Moses Lake. La det synke inn litt. Kanskje også greit å påpeke at Tyskland er et av statene som har blitt hardest rammet av Ukraina krigen. De er så avhengig av Russland sine produkter og nå jobber hele EU tett med å bli selvforsynte og investere ytterligere i fornybare verdikjeder. Kanskje også greit å påpeke at REC har fått to tyske styremedlemmer. Tilfeldig? Ja, kanskje like tilfeldig som Sila´s kjøp av nabo fabrikken. Er sikkert bare fin utsikt og ingenting med REC å gjøre, eller slik tolker markedet det.

Men så ble ting enda mer banebrytende. G14, som vi vet har jobbet aktivt bak kulissene, annonserte i dag at de har hentet $400M som skal bli brukt for å investere i en fabrikk i Moses Lake. De annonserte også at Porsche og flere andre store er med på eiersiden. De annonserte også at de vil være klare fra Q3 2023, noe som er betryggende, ettersom Sila Nanotechnologies ikke er klare før andre halvdel av 2024.

Dette er helt enormt. Jeg er nesten tom for ord. Vi gikk fra at REC var nær randen av konkurs, til at REC fikk potensial i seg med risiko, til at risikoen gikk over til kalkulert risiko, til snipp snapp snute, så var risikoen ute. Jeg vil bare at det skal synke inn i to minutter;

To av de fremste innenfor fremtidens el-batterier har valgt å investere hundre millioner av dollar for å samlokalisere med REC Silicon. To disruptors, som har helt unik teknologi som kan utfordre hele bransjen. Men historien er fremdeles ikke ferdig, det gjenstår en siste kunde;

Qcells. Disse vil også inngå samarbeid med REC Silicon. Så vi har gått fra ingen kapasitet, til for mange som ønsker produktet. Hvordan skal REC klare å levere til alle tre? Enkelt. Utvidelser. Men det er egentlig her reisen begynner, for meg, i alle fall.

ML sin kapasitet er dekket. Men vi vet fremdeles at ML og Butte sin kapasitet er peanøtter i forhold til behovet vestlige sivilisasjoner vil ha utover de neste årene. Her stiller REC med teknologi, patenter, know how og kan bygge ytterligere fabrikker for å møte etterspørselen i fremtiden. Med andre ord så har REC endelig forutsetningene til å kunne bli verdensledende og vise vei. Forutsetninger aksjonærer ikke kunne ha drømt om en gang. Mange satset på gjenåpning av Kina marked. For meg var det helt uaktuelt. Fremtiden ligger i USA og EU, men REC vil nok også levere til Asia og Kina i fremtiden, men det er ikke der det store bildet ligger.

Det store bildet ligger i veksten som er på vei. Risikoen som har blitt fjernet. Nå er det ikke lenger noen individer på et forum som snakker om REC og fremtiden, det er velkjente, store aktører på verdensbasis som snakker om REC og prøver å bli kunde av REC. Vi befinner oss i blue sky scenario. En drømme situasjon. Likevel virker det ikke som om kursen har reagert og flere lurer på hvorfor.

Se neste kommentar for avslutning og litt utregninger på fremtidig markedsverdi.
Slettet bruker
04.05.2022 kl 23:32 18692

DEL 6: Markedsverdien

Jeg er dessverre ikke synsk og heller ingen tankeleser, jeg er tross alt kun et menneske, akkurat som deg, så jeg kan dessverre ikke gi deg fasit på hvorfor markedet ikke har reagert. Det er kanskje greit å påpeke at det har vært store makro utfordringer i det siste og mye usikkerhet denne uken i forhold til FEDS i USA og om de øker renten med 75 basis punkter eller 50. Reaksjonen til markedet etter møtet, var utelukkende positivt og alle de tre indeksene gikk opp. Dette er positivt for REC, ettersom markedet misliker usikkerhet.

Når vi først er inne på temaet, så vet også vi alle som har fulgt med at samarbeid med G14, Sila N. og Qcells er på plass. Det gjenstår kun formaliteter før den endelige kontrakten signeres og meldingene kommer i bøtte og spann. Markedet derimot, vet ikke dette. Det er usikkerhet, fordi REC har ikke bekreftet dette enda og REC har en historikk med å spise opp formuen til alle som tørr å investere. REC blir dessverre dratt ned på grunn av historikken og hvor mange som har tapt penger på selskapet. Det er viktig å påpeke at REC er et vekst selskap og ikke et verdi selskap som Gjensidige. Innenfor vekst selskaper, så er det fremtidig vekst og inntjening som avgjør hvor høy markedsverdien skal være. Det er naturlig å bruke P/E på alt fra 10x til 150x. I snitt så er P/E på 18x på OSE (takk, Vilter).

Flere av oss har hengt oss opp i markedsverdien, meg selv inkludert. Det er ingenting å legge skjul på om at det har vært vanskelig å være en REC investor. Når vi var i tidenes bull marked, så ville ikke REC gå over 20 og nå er vi dessverre i et bear marked, hvor positive nyheter ikke nødvendigvis har lik effekt, pga. risiko viljen til investorer. Jeg mener personlig at det er feil å tenke på denne måten. Jeg mener at REC kan blomstre i både bull og bear marked, fordi fundamentet er så sterkt. Dette er ikke et fornybart selskap med en tanke, eller ide som de skal teste flere år frem. Dette er produkter som verden brøler etter og REC har allerede bevist at de er spesialister i segmentet.

Jeg synes personlig at det er veldig vanskelig å gjøre utregninger når vi ikke vet hva den endelige kontrakten blir på, men det finnes flere analytikere som har gjort dette. Da er det viktig å påpeke at de har gjort det med nesten halvparten av dagens polysil. priser. Prisene har eksplodert. De vil fortsette å eksplodere, fordi etterspørselen vil være så stor. Jeg forventer fremdeles at kontraktene blir inngått med en rabatt over spotprisen, men det vil fremdels være ekstremt lukrativt for oss. Blue sky scenario for REC er flere hundre kroner. Dette er verdier som vil bli synliggjort i fremtiden. Jeg vil heller avslutte med å henvise til tråden til Vilter, hvor du kan se noen utregninger gjort:

"Pris på Silan ligger på ca 29 dollar per kg.
Fortjeneste for RECsi er ca. 22 dollar per kg.
Kapasitet ML er 25 000 000 kg. Kapasitet Butte; 7 000 000 kg.

Med avtaler med både Group 14 og Sila Nano, som begge vil kjøpe av RECsi betyr det at ML vil bli utsolgt.

Det betyr:
Omsetning: 29 x 25 000 000 x 9,4 (dollarkurs) = 6,815 milliarder

Overskudd: 5,17 milliarder.

Inkludert Butte betyr det et overskudd på 22 x 32 000 000 x 9,4 = 6,617 milliarder.

Priser man selskapet 18 x ebidta (snitt for Oslo børs) betyr det:
- 119,1 milliarder kroner /
- 284 kroner per aksje." - Les mer og diskuter dette videre her;

https://finansavisen.no/forum/thread/149747/view

Hele hensikten med denne tråden er å informere, informere og informere. Jeg ønsker at så mange som mulig skal innse hva de faktisk eier. Jeg synes det er veldig synd om man ikke får vært med på dette eventyret. Jeg har ingen garantier for fremtiden, akkurat som jeg ikke hadde i 2020, men en trenger ikke å ha PHD i astrofysikk for å forstå hvilken posisjon REC egentlig befinner seg i. Jeg gjentar det jeg sa ovenfor;

Markedet vet ikke bedre. Markedet er dum og ekstremt følsom som bytter meninger annehver dag. Markedet trenger alt med en teskje.

Men du vet bedre. Hvis du har lest deg frem til hit, så vet du mer enn de fleste som bare handler basert på nyhetsartikler. Det skal ikke være behov for at jeg eller andre skal fortelle deg hva du skal gjøre. Du vet det selv. Jeg bryr meg ikke om markedsverdien fortsetter å være volatil. Jeg bryr meg ikke om vi går ned noen prosenter i morgen. Frustrert? Sikkert. Har jo skjedd en million ganger og det er jo slitsomt at det skjer hver gang. Men begynne å bli usikker på min investering eller begynne å stresse fordi urealisert gevinst blir litt mindre? Det skjer ikke. Fordi jeg er en investor. Som en investor er jeg villig til å investere pengene mine i noe jeg har tro på. Jeg velger å forholde meg til vekst selskaper og holder meg maksimalt til en eller to om gangen, slik at jeg virkelig kan sette meg inn i det og jeg vet at aksjemarkedet er så følsom og volatilt på kort sikt, men at på lengre sikt vil alltid fundamentet vinne.

Jeg var en aksjonær i Tesla. Det føles helt identisk. Gode nyheter fikk nærmest ingen reaksjon. Aksjekursen stagnete og sto på vent så lenge. Markedet var usikker på om Tesla kommer til å være bærekraftig og tjene penger. Markedet trodde at de andre store kommer til å ta igjen Tesla. Vi som hadde satt oss i det, vi visste hvor unik selskapet var og posisjonen den befant seg i. Jeg husker diskusjoner fra 2018, 2019 og 2020 hvor individer konstant baisset Tesla aksjonærer. Vi er muppeter som har blitt lurt av Elon. Hvor er disse individene i dag? Jo, hører sikkert på main stream media og tar sine beslutninger basert på kjeltring analytikere som ofte er nyutdanna studenter som jeg ikke hadde latt korrekturlese denne teksten engang, eller journalister som bare ønsker flere besøkende og følger egen agenda.

Får avslutte med å si at jeg også har et agenda. Min visjon i livet er å skape verdi i samfunnet. Jeg ønsker et mer rettferdig planet. Jeg ønsker å være et forbilde, jeg skulle ønske jeg hadde selv. Jeg ønsker å påvirke liv i positiv retning. Min visjon kan jeg egentlig ikke dele her, fordi dere vil se på meg som en gærning, men jeg kan prøve i korte trekk. Jeg ønsker å revolusjonere denne planeten. Jeg er en visjonær og en idealist.

Jeg ønsker også å tjene enda mer penger, sånn at livet blir enda mer komfortabelt, fordi jeg har det så godt nå, men har også vært der jeg har hatt ingenting og bokstavlig talt sultet, grått og følt meg verdiløs, når alt jeg egentlig trengte for å utløse mitt potensial var noen som var villig til å gi meg sjansen. Men, i motsetning til noen individer, så har jeg ingenting i mot at vi alle skal vokse samtidig. Du er ikke min konkurrent. Alle vi små fortjener å ha det bedre og vi må begynne å bære hverandre, fremfor å dra hverandre ned. Det er ikke oss mot oss som slåss for peanøtter mens de store stikker av med alt. Ikke lenger. Hvorfor skal vi være stengt fast i et bur som vi aldri kan gå ut av, bekymre oss måned for måned, men samtidig kan vi se hva livet egentlig har å by på? Hvor godt det egentlig kan være, bare hvis vi kom oss ut? Hvorfor skal noen faktorer avgjøre hvem som skal være låst fast og hvem som skal være fri? Fortjener ikke vi alle den samme muligheten? Nå forstår du hvorfor jeg ikke kan utdype meg ytterligere.

Jeg håper at innlegget har vært en lærerik oppsummering for nye og uerfarne investorer. Vær vennlig og kun diskuter rundt fundamentet til REC her. Ingen personangrep, verken på "baissere" eller "haussere". Det er også veldig viktig at du ikke bare tar mine ord som god fisk, kun fordi jeg klarer å formulere to setninger sammen og ALLTID gjør din due diligence, før du investerer. Fordi du kjøper kanskje i dag, fordi det jeg sier virker utrolig bra. Men hva om kursen ikke reagerer som du vil? Hva om du må vente i et halvt år? Jeg blir jo værende, fordi jeg er trygg på min investering, men du vil riste som en smoothie maskin og kaldsvette selv når du sover, fordi du visste ikke hva du investerte i - du hørte bare på noen som hørtes smart ut.

Må beklage for ordfeil og grammatikk. Jeg improviserer alle mine innlegg on the spot og det kan til tider ta flere timer å publisere et slikt tråd. Neida, bare tuller. Jeg driter i ordfeil og grammatikk. Forstår vi hverandre, så har jeg det bra! :)

Ønsker alle en fin kveld videre.

- Uchi
Redigert 04.05.2022 kl 23:36 Du må logge inn for å svare
McCartney
04.05.2022 kl 23:57 18514

Bra Uchi, synes dette var et usedvanlig langt og interessant innlegg.
Fint med litt av selskaps historikk, litt av potensiell verdivurdering og ikke minst med trådstarter personlige verdier.
Kult!
NB. Med den oppturen som var i USA ikveld, må man bare regne med et rykk oppover i morgen. Nå må vi få Voleon til å bløøøø.
Slettet bruker
05.05.2022 kl 00:05 18426

Enig. Den som selger nå, skal stå.
Slettet bruker
05.05.2022 kl 00:14 18331

Urchi, Denne informasjonen hadde gjort seg på https://www.deraktionaer.de
Kanskje tyskerne hadde sendt opp Rec på samme måte som de sendte Nel til himmels?
Stabukk
05.05.2022 kl 00:22 18265

Bøyer meg i støvet for engasjementet og tida som blir brukt på Rec sin historiske bakgrunn og potensiale.
Dei usikre og daytraderar kan gjerne bruka dette som eit utgangspunkt for å vurdera om dei blir sittande. Om dei tar seg tid...
284 per aksje høyrest hinsides høgt ut og blir for meg ca. 17-gangeren. Men dei som har vore tålmodige i Tesla, som Uchi, har kanskje opplevd dette.
Småplukker
05.05.2022 kl 08:04 17436

Vi småaksjonærer i Rec er heldige som har deg Uchi! Takker for all info gjennom det siste året. Noen har kalt meg Uchi-disippel - det tar jeg som et kompliment. Det du skriver og ærligheten i formidlingen fikk meg til å tro du var noe mer enn en typisk hausser. Og jeg har flyttet penger deretter. Mine 84000 aksjer er enorm investering for meg, men nå tyder mye på at det vil endre livet mitt. Med 200 kroner i børsverdi om tre år, vil de være verdt nesten 17 millioner! Om det skjer kan ingen garantere. Men sannsynligheten for at verdien er 400 kroner om åtte år tror jeg er større enn at verdien er 50kr….
Så takk igjen Uchi
Redigert 05.05.2022 kl 09:45 Du må logge inn for å svare
Stabukk
05.05.2022 kl 08:27 17172

Er såpass gammal at eg håpar verdien er 50 kr i løpet av 2024! Det er ikkje så grådig lenge til…
Slettet bruker
05.05.2022 kl 08:37 17046

Slapp av. Kursen er langt over 50 i 2024 hvis Sila og Group 14 kobler seg på Moses Lake. Kursen går over 50 i 2022.
Det meldes at det må investeres 8 miliarder euro daglig (!) fram til 2040 til energiomstilling.

Det vi ser er bare starten på noe enormt. Så, la oss nyte at reisen faktisk har startet. Glede oss til børsmelding og shortskvis. Kursen kommer som en konsekvens, det er uungåelig.

https://finansavisen.no/nyheter/energi/2022/05/04/7860457/thorbjoern-fors-8-milliarder-euro-hver-dag-til-energiomstilling

Den som selger nå, skal stå!
Redigert 05.05.2022 kl 08:40 Du må logge inn for å svare
Skalleknarp
05.05.2022 kl 08:54 16753

RECSI har vært i min portefølge siden Parisavtalen ble inngått i 2015. Har ventet og ventet og ventet....men aldri mistet troen på dette caset. Uansett hvor negativt og rødt det har vært. Nå kan det endelig se ut som om det lysner i horisonten og at det kommer skikkelig "Høytrykk" inn. Joda, selvsagt mye som kan skjære seg ennå, men troen er fortsatt like stor og når det kommer til stykket så liker jeg caset. Aksjene er allerede kjøpt og betalt på et lavt snitt, så risikoen er egentlig ikke så stor. Bare at det ikke blir noen gevinst...
Slettet bruker
05.05.2022 kl 09:00 16616

En av de største utfordringene med aksjen RECSI er de grenseløse hauserne som kontinuerlig spammer Hegnar forum med store mengder tendensiøs, misvisende og ofte feilaktig informasjon - kombinert med subjektiv synsing i et hav av unødvendige ord i novelleform.

Slettet bruker
05.05.2022 kl 09:12 16387

Det er ikke noe problem. Veldig gøy med aksjer som fanger interesse hos folk og skaper høyt volum. Det er nitrist å sitte i aksjer hvor ingenting skjer og aksjen beveger seg kun feil vei og med null volum.

La nå folk få glede seg over dette og skrive med optimisme. Det er mange unge i dette caset og det er bra at de investerer. Aksjen er også enkel å forstå (i motsetning til f. eks bio) og det gjør det enkelt å skrive å engasjere seg,
Småplukker
05.05.2022 kl 09:13 16357

Men det STØRSTE problemet med aksjen er negative røster som har null og niks av argumenter å komme med, bare surmuling over at noen andre er mer optimistiske enn de selv. Hva er det som er feil med de faktiske påstandene her da, Solenergi? (NegativEnergi ville passet bedre)
Er det forhistorien til Rec? Er det at det grønne skiftet kommer for full kraft? Er det at USA vil få opp egen energikjede av både økonomiske, strategiske grunner? Er det at batterirevolusjonen kommer, og Moses Lake etter alt å dømme ligger midt i smørøyet? Fortell, så skal jeg lese og ta det med i regnestykket, men ikke bare kom med sure oppstøt uten fnugg av fakta.
Ytsejam
05.05.2022 kl 09:14 16324

Dette er helt nydelig av deg Uvhi. For ett engasjement du viser. Du gjør det lettere å være medaksjonær. All verdens kudos til deg. Håper vi beholder deg leeenge👍

Ytsejam
AB20
05.05.2022 kl 09:26 16133

Google translate og copy/paste inn på tyske og amerikanske aksjeforum! Tommel opp.
enurweb
05.05.2022 kl 09:34 16058

Først og fremst, takk!
Vil personlig ikke se på meg selv som noen disippel som forguder noen i dette livet men innleggende i denne tråden du startet Uchi oser det kvalitet og investert tid av.
Jeg kjenner historikken til REC godt selv om jeg var inne senere enn mange av dere med GAV på 16,8 etter kjøp på både 12, 13, 15 og ja helt oppe på 22 kroner.
Men til tross for å kjenne historien godt så er dette såpass bra skrevet og godt oppsummert at det gir gåsehud faktor å lese, ja faktisk en god gammeldags ståpels på armene.

Igjen, takk for at du brukte tiden din til å forfatte disse innleggene og dele med alle som ønsker å bruke 20-30 minutter på å lese. Det er vel anvendt tid!
RLB76
05.05.2022 kl 09:41 15952

Uchi, takker for deling.
Trodde jeg hadde rimelig god kjennskap til REC, men dette var absolutt verdt å lese.
Slettet bruker
05.05.2022 kl 09:44 15884

Ikke for å være partybrems, men tall fra ARC eller Pareto (Husker ikke hvem), kom med oppdatering i går som Sa2ri meldte. Der står det at de har regnet seg frem til at SilaN vil ta 7% av kapasiteten på ML ved oppstarten i 2024-2025, med den skalaen de har forespeilet. G14 ligger nok ikke veldig mye høyere basert på det vi vet fra volumene de skal starte opp. Da spørs det hva andre skal ta, Hanwha f.eks. De skal jo starte i 2023 høres det ut som.

Poenget mitt, med mindre SilaN, G14 eller andre kunder nå melder om en del mer uttak fra ML, så tror jeg ikke kursen kan forsvare 50kr i 2022. Når vi ikke engang er in nærheten av 25% utnyttelse av ML.

Mye kan skje ut dette året, men basert på hva vi vet akkurat nå. Så tror jeg vi skal skru ned forventningene om astronomiske kursmål. Det har ikke stemt siste 1.5 året, det kan endre seg fremover nå som ting ser ut til å skje. Jeg sier bare, vent nå litt og se hva som faktisk blir resultatet. Jeg tror det blir veldig bra, men vi vet altså ikke enda hvor bra.

Eneste jeg føler meg 100% sikker på, vi har kun oppside fremover. Nå gjenstår det bare de neste årene og sakte, men sikkert få bekreftet hvor stor. Ikke minst når det vil skje.
Redigert 05.05.2022 kl 09:45 Du må logge inn for å svare
Stabukk
05.05.2022 kl 09:52 15736

Enig, AmatørKongen. Ser veldig liten nedside, men kursen i løpet av 2023 og 2024 er vanskelig å spå. Er kanskje sjølv blant dei litt for optimistiske.
Marketwatch
05.05.2022 kl 10:11 15548

For den som ikke kjenner Rec så godt, er det helt sikkert nyttig info du kommer med. Flott at du legger ned et omfattende arbeid i å få dette frem!
Tallene til Vilter synes jeg imidlertid mangler realisme på nåværende tidspunkt, og kunne etter min mening godt være utelatt.
FMI
05.05.2022 kl 10:11 15550

Joda, men det er jo bare starten - Sila snakker jo om 15x utvidelse, og Group14 om at ML blir episenter for batteri i USA. I tillegg vet vi jo at en solaktør (antagelig Hanwha Qcells) har planer om å etablere seg og skaffe en hel masse arbeidsplasser, og da begynner vi å nærme oss ganske store behov for MLs produkter..
Null
05.05.2022 kl 10:16 15533

Hei Silenergi
Det er lett å være kristisk til andre her
Jeg håper du kan lage et motvekts inlegg til Uchi sitt innlegg, hva du mere kommer til å være utviklingen fremover, både for de langsiktige som meg og de med litt kortere horisont,
SIden du ikke liker novelle lengder så ta deg gjerne kort....

Men det må være begrunnelse for det du skriver, ikke bare "sittkasting" mot de som er positive til utvikling opp mot la oss si 60-70 kr
korstsiktig ca 23-30 kr

Venter på et bergunnet innlegg fra deg.

NULL
Slettet bruker
05.05.2022 kl 10:20 15476

Dette er jeg helt enig i, bare så det er sagt. Jeg bare mener det er et relevant poeng at dette ikke utspiller seg i 2023 eller 2024 slik vi ser nå. Å ta høyde for SilaN sine ekspansjonsplaner (potensielt)lenge etter 2025 en gang tror jeg ikke vi skal forvente nå (fint om det skjer selvsagt).

Det er mange nyanser. Selv tror jeg vi vil få mer info i år, kanskje veldig snart i forbindelse med Q1 og at Hanwha sin transaksjon går igjennom. Som gjør at alle disse poengene mine faller i fisk og at Vilter har helt rett.

Av natur så er jeg tilhenger av og holde igjen litt til vi faktisk vet. Det har vist seg å stemme bra i Rec så langt. Nå er det derimot all grunn til å glede seg til hva som kommer før sommeren og ut året, tror jeg ganske sikkert :)
Redigert 05.05.2022 kl 10:21 Du må logge inn for å svare
omac
05.05.2022 kl 10:24 15430

Når det gjelder ekspansjon er det nok vanskeligst å bygge den første produksjonslinjen, å skalere etterpå er enormt mye lettere så det vil nok akselere
Gobo
05.05.2022 kl 10:38 15288

Slettet bruker skrev Innlegget er slettet
Du viser til "ofte feilaktig informasjon som postes bevisst". Kan du dokumentere denne påstanden? ... eller er din påstand også tendensiøs, misvisende og feil?
FMI
05.05.2022 kl 10:39 15306

Absolutt, og det er jo også snakk om hva slags tidsperspektiv man har her. Men det skal ikke all verden med avtaler og guiding til før 7 mrd. fremstår som veldig, veldig billig for dette selskapet - det skjer vel omtrent det øyeblikket man i det hele tatt tjener penger på ML og ikke har det som ren utgiftspost (og/eller demonstrerer at selve fabrikken har en verdi, det er jo heller ikke priset inn). Jeg håper det kommer litt guiding på Q1, og at vi også får bekreftet avtale med "solaktøren" som antagelig kan bli en ganske stor kunde ganske raskt.

For øvrig er jeg takknemlig for å kunne hamstre her nede, nå har det blitt nesten 20,000 nye aksjer denne uka som går rett i skuffen. At man fortsatt kan handle på 16,80-tallet idag er helt utrolig. Ingen trading og lenge til jeg ser behov for noe gevinstsikring.
Slettet bruker
05.05.2022 kl 12:44 14446

Jeg brukte over tre timer på å skrive alt ovenfor i går kveld. Jeg er ekstremt skuffet over hvordan et tråd kan bli ødelagt og så uoversiktlig i løpet av 12 timer. Tråden er derfor lukket og det vil være begrenset med tilganger her. Som jeg skriver i mitt siste innlegg;

"Jeg håper at innlegget har vært en lærerik oppsummering for nye og uerfarne investorer. Vær vennlig og kun diskuter rundt fundamentet til REC her. Ingen personangrep, verken på "baissere" eller "haussere". Det er også veldig viktig at du ikke bare tar mine ord som god fisk, kun fordi jeg klarer å formulere to setninger sammen og ALLTID gjør din due diligence, før du investerer. Fordi du kjøper kanskje i dag, fordi det jeg sier virker utrolig bra. Men hva om kursen ikke reagerer som du vil? Hva om du må vente i et halvt år? Jeg blir jo værende, fordi jeg er trygg på min investering, men du vil riste som en smoothie maskin og kaldsvette selv når du sover, fordi du visste ikke hva du investerte i - du hørte bare på noen som hørtes smart ut."

Jeg bruker også Vilter sine prognoser for fremtidig markedsverdi, ettersom jeg ikke kan ta utgangspunkt før vi har konkrete tall å forholde oss til. Det er viktig å påpeke at selv om Vilter sine prognoser ikke vil være en realitet i 2023, så kan disse prognosene stemme i fremtiden For investorer er selv 10% årlig avkastning ekstremt godt årlig. Det å kunne vite at man potensielt kan få dobling, flerdobling - eller 10x som har blitt implisert rundt REC over noen år, er noe jeg synes er veldig interessant og velger dermed å beholde prognosen i mitt opprinnelige innlegg.

Redigert:

Hvis noen ønsker å oversette og dele innlegget videre, så er dere hjertelige velkomne. Jeg har dessverre ikke anledning til å oversette til verken tysk eller engelsk og er redd for å bruke Google Translate, ettersom det kan påvirke kvaliteten på innholdet.
Redigert 05.05.2022 kl 12:47 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.05.2022 kl 12:52 14350

Bra jobba Uchi. Alltid noen som vil ødelegge og være drittsekker. Bare overse de og kjør på videre. Mange interesser her inne og det er ofte skitten spill av folk med flere nic.
manman01
05.05.2022 kl 14:10 14020

Det er en skam, ja. Jeg har til tider et problem med at holde kæft, så jeg har næppe hjulpet herinde. Dog har vi fået gang i Admin igen (kys og kram herfra) så lidt godt er der kommet ud af det, tror jeg (:

Uanset, så håber jeg du fortsætter med indlæggene Uchi. Selvom jeg prioriterer selv at grave efter info, så er opslag som disse guld værd. Du viser gang på gang, at du er reell og velmenende, Uchi. Jeg ser dig.
Slettet bruker
05.05.2022 kl 18:56 13489

Det er en ære å få følge Uchi sine innlegg. Jeg kan ikke bidra all verden selv så derfor gir dette meg all den tilleggskunnskap jeg trenger for å følge Recsi. Takk for at jeg får lov å følge denne.
Slettet bruker
05.05.2022 kl 22:32 12908

Og jeg ser deg. Vi er like :)

Var ikke ment mot deg. Vi vet hvem innlegget var rettet mot. En person som har en vendetta mot meg. Ødelagt flere tråder, men er min feil. Jeg skulle ha visst bedre og bare låst tråden fra begynnelsen. Jeg deler mine ærlige meninger om REC. Jeg har ingen fasit og vet ikke fremtiden, men jeg er overbevist på mine prognoser og har vært villig til å putte pengene mine der munnen min er. Dette er gullbilletten min.

Takk til alle andre som kommer med hyggelige tilbakemeldinger. Det er verdsatt og beklager for at min oppmerksomhet som oftest går til de negative, fremfor dere.