Oppsummering av REC Silicon for alle nye investorer

Slettet bruker
RECSI 04.05.2022 kl 23:31 27966

Hei,

Først og fremst må jeg bare påpeke at jeg var litt usikker på om jeg skal skrive denne tråden eller ikke, ettersom jeg ser at det er så mange ulike tråder rundt REC for tiden, men ettersom det har kommet så mye viktig informasjon til markedet så er det viktig med en ordentlig gjennomgang. Jeg vil ta for meg flere deler av REC, slik at både nye og gamle aksjonærer kan få noe utbytte av å lese denne tråden. Dette blir et langt tråd, så bla gjerne videre til delen du føler kan være relevant for deg.

DEL 1: Hva er REC Silicon?

Jeg vil først henvise til hva selskapet har skrevet selv, før jeg forklarer dette med enklere ord slik at alle kan forstå.

"REC Silicon is a global leader in silane-based, high-purity silicon materials.

REC Silicon ASA is a leading producer of advanced silicon materials, supplying high-purity polysilicon and silicon gases to the solar and electronics industries worldwide. We combine over 30 years' experience and best-in-class proprietary technology to deliver on customer expectations." (https://www.recsilicon.com/about-us)

For å forklare det veldig enkelt, så spesialiserer REC seg på å lage ingrediensene sol og batteri industrien trenger for å produsere sine produkter. REC har opparbeidet kunnskap, teknologi, unike patenter (!) og erfaring som har gjort dem bransjeledende i to unike segmenter. REC er en av få polysil. produsenter i hele USA (dette produktet blir brukt for sol-bransjen) og sitter med over 70% av markedsandel på verdensbasis, når det kommer til silangass, noe jeg vil komme tilbake til senere i dette innlegget, ettersom dette er en gamechanger for selskapet, fundamentet og hele business modellen til REC.

REC er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Fornebu og eier to fabrikker i USA, lokalisert i Moses Lake, Washington og Butte, Montana. REC har også et JV partnerskap hvor de eier deler av en fabrikk i Kina (TianREC). Denne fabrikken har de en opsjon på for å øke eierskapet, men fabrikken er nedskrevet til 0, ettersom det har vært utfordringer med samarbeidet.

DEL 2: Historikken til REC Silicon:

Du har sikkert hørt om REC Silicon tidligere, selv om du kanskje ikke kjenner godt til selskapet. REC Silicon har dessverre et veldig stygt fortid. Selskapet ble notert på børsen for nesten tjue år tilbake og var på et tidspunkt sett som et av de største selskapene i Norge i forhold til markedsverdi og fremtidig potensial. Det er viktig å påpeke at selskapet hadde et helt annerledes fundament i den tid og at dagens REC Solar og REC Silicon var ett og samme selskap før de ble adskilt. Det var store forventninger rundt selskapet, men det motsatte skjedde.

Aksjekursen kollapset. Når jeg sier kollapset, så mener jeg ikke 30-40%. Jeg mener at de som hadde investert, nærmest tapte alt. Selv om REC Silicon ble sett positivt på i Norge, som alltid har vært frempå når det kommer til klima og miljø, så var vi i en helt annen verdenssituasjon i 2006, kontra i dag. Snakket du om miljø og klima for tjue år tilbake, så ble du sett på som en fanatiker. Fornekter du miljø og klima i dag, så blir du også sett på som en fanatiker.

Det er ingenting å legge skjul på om at REC ikke klarte å leve opp til forventningene og at mange mennesker tapte store summer. Jeg skulle ønske at jeg kunne si at ting ble bedre, men det ble de dessverre ikke. REC fortsatte nedgangen og det dukket opp den ene utfordringen etter den andre. Markedsverdien kollapset og når du trodde at dette er bunnen, så falt den ytterligere til nye lav punkter. Jeg skal ikke ta dere gjennom alle årene til REC og forteller heller med korte trekk at REC endret fundamentet, adskilte REC Solar fra REC Silicon og valgte å satse på å levere ingrediensene sol industrien trengte. Kundemassen var hovedsakelig i Kina.

Dette fungerte helt greit, til ytterligere politiske konflikter oppstod mellom USA og Kina, som førte til straffetoll begge veier og med dette, stengte fremtiden til REC. REC kunne ikke lenger forsvare å holde fabrikken i ML åpen, ettersom det ikke lenger lønnet seg å selge til Kina, pga. straffetollen. Samtidig gikk REC gjennom flere andre konflikter. De hadde skattesaker på seg, de skyldte Nordea en del penger og når markedet i Kina forsvant, så var folk klare for å se nye bunnpunkter. Aksjekursen kollapset, enda en gang.

Dnb tvang forrige storeier, Jens Ulltveit-Moe til å likvidere aksjene sine i REC. Her kom Røkke og Aker inn i bildet og fikk kjøpt aksjene for prisen av peanøtter. Samtidig satset Aker på deres fornybare satsning, Aker Horizons, hvor REC ble en del av denne porteføljen. Aker hadde ingen spesifikk kunnskap innenfor bransjen til REC, men de hadde kunnskap innenfor finans, ledelse og det å rydde opp i ting og få selskapet på beina igjen. Aker ryddet opp i en god del. Det er lenger ingen skattesaker på REC. Nordea og REC har blitt enige og tilbakebetalt lånet, samtidig som Aker hentet inn en ny storeier som kunne ta REC til nye høyder og de kunne gå tilbake til kjernevirksomheten sin, hvor de blødde penger og markedsverdien nærmest var halvert. Den nye storeieren heter Hanwha Solutions, som er et del av Hanwha konsernet. Jeg kommer tilbake til dette fortløpende.

DEL 3: Det politiske aspektet:

Jeg nevnte tidligere i denne tråden at hvis noen snakket om klima og miljø for tjue år tilbake, så ble man sett på som en fanatiker. Det ble ikke tatt seriøst. Det var (og er fremdeles) flere debatter rundt klima og hvor stor effekt menneskeheten har på klima. Heldigvis, har verden konkludert med at vi utnytter energien på vår planet på feil måte som ikke er bærekraftig og at vi heller skal utvinne teknologi som er mer bærekraftig og fornybar, slik som solenergi. Vi har ubegrenset med energi her, samtidig som det er bedre for helsen til vår planet og alle andre dyrearter, samt menneskeheten. Samfunnet og sivilisasjonen tar konstant teknologiske skritt som ender opp med å revolusjonere hvordan mennesker lever. Det er slik vi utvikler oss som en sivilisasjon, tiår for tiår, århundre etter århundre. Jeg liker å kalle fornybart for menneskelig evolusjon innenfor hvordan vi utnytter denne planetens ressurser på

Jeg vil legge vekt i det politiske aspektet, fordi dette har alltid vært så viktig for meg. Biden vant presidentvalget og demokratene fikk majoritet, noe som betyr i praksis at Biden sin politikk ville bli innført, så lenge demokratene klarte å bli enige seg i mellom. Biden vant valget blant annet på grunn av visjonen hans rundt fornybart. Han mente at fornybart er fremtiden. At vi må begynne å starte prosessen med å fase ut olje og gass med fornybare energikilder. Han mente også at USA ligger langt bak og henviste til Kina, som har over de siste tiårene virkelig etablert seg som verdensledende innenfor segmentet, selv om USA var verdensledende i begynnelsen. Dette er fordi Kina innså allerede da, det vestlige sivilisasjoner innser nå. Selv supplerende energikilder, hvor man ikke trenger å være avhengig av andre.

Dette dreide seg ikke lenger kun om miljø og klima. Dette dreide seg om økonomi og fremtiden. Hvis USA fortsetter å satse på olje og gass, mens Kina fortsetter å investere i fornybart, så er det kun snakk om tid før Kina tar over hegemoni rollen på verdensbasis fra USA. Dette innså Biden og hans administrasjon og de forsøkte seg på store reformer. For REC har dette enormt med betydning, ettersom de var stengt ute av markedet i Kina og hovedvirksomheten til REC ligger i ML, som nå var stengt. Fabrikken i Butte har vært åpen og forsøkt å holde fortet åpent. Men det at USA skal satse på fornybart åpnet opp en haug med muligheter som aldri hadde eksistert for REC.

Reformen ble stemt ned (dessverre), ettersom Biden og demokratene gapet mer enn de kunne tygge. De forsøkte å innføre alt for mye politikk i BBB pakken, alt for tidlig (nødvendig politikk, må jeg påpeke, men feil tidspunkt) og reformen ble satt på vent. Covid-pandemien har vært et perfekt eksempel på hvor farlig det er å være avhengige av andre land. Ukraina krigen har vært et perfekt eksempel på hvorfor stater ikke kan regne med ikke allierte stater. De er for upålitelige og har en alt for stor økonomisk effekt på andre. Heldigvis, så jobber politikere med denne reformen igjen, hvor de hovedsakelig skal fokusere på en fornybar pakke, som legger til rette for at private selskaper kan begynne å investere tungt i USA og etablere seg der, skape godt betalte arbeidsplasser og bygge egen fornybar verdikjede. EU derimot, har virkelig blitt rammet av Ukraina krigen. De kan føle på smertene dag for dag og innser hvor avhengig de er av et ikke alliert land. Dette har ført til store fremskritt og vi ser at de virkelig er på ballen og i mitt syn, til og med lengre enn USA når det kommer til å innføre politikk og planlegge for fremtiden.

DEL 4: Casen REC Silicon - mye potensial, men også stor "risiko":

Ettersom det skulle bygges fornybare verdikjeder i USA og EU, så begynte det å komme nytt blod inn til selskapet. Folk som hadde troen. Her har du et selskap som leverer ingrediensene fornybare selskaper trenger, både i sol og batteri bransjen. Batteri bransjen var spesielt interessant, ettersom silangass som REC bruker, viser seg å være neste steg for fremtidens el-batterier, med lengre kjørelengde, bedre levetid og generelt mer effektivt. REC Silicon inngikk en intensjonsavtale med Group 14 og Violet Power. Group 14 var særdeles interessant, ettersom de hevdet å ha revolusjonerende teknologi for batteri bransjen. Nå fikk REC to potensielle kunder, som kunne bistå til at Moses Lake fabrikken gjenåpnes i 2023.

Har nådd antall ord grensen. Se neste kommentar for fortsettelsen. Nå kommer den spennende biten! :)
Redigert 06.05.2022 kl 21:28 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
05.05.2022 kl 23:49 9830

Setter pris på innlegg Uchi. Folk for mene hva de vil, du fremstår som en person med høy integritet i mine øyne.

Fint å ha deg og de andre bautaen her inne. Trengs det blant trollene og de som er konstant negative og usaklige.

Som Thanos sa før han døde - «perfectly balanced, as all things should be»

Vi kan alle bomme på hvordan vi tror markedet skal reagere og når, men jeg er sikker på hvem som vil serie til slutt. For svingende, proffe analytikere med millionlønn har lenge nå spådd noe annet enn hva markedet priser denne juvelen til.
Slettet bruker
06.05.2022 kl 21:28 9369

Setter også pris på deg og dine innlegg, Amatør.

Gjenåpner tråden og har endret navn på tråden, nå som det har roet seg litt ned. Dette kan være noe som er greit å ha for alle som er usikre eller nye. Husk at jeg kun har skrevet fra hukommelse og med forbehold om at dette kun er egne meninger. Veldig viktig at du setter deg inn i dette selv hvis du skal investere. Det er dine penger. Du må stole på casen selv. Ikke høre på andre. Ta egne vurderinger. Det er det som gjør at du er villig til å holde under tøffe perioder, fordi du har troen selv fremfor at noen andre skrev noe som virket interessant.

Håper at det ikke blir mer kritikk mot meg igjen som ødelegger tråden. Kritiser heller innholdet med å konkretisere hva som er feil, enn å bruke et lite ord som hausser.

God helg!
Redigert 06.05.2022 kl 21:30 Du må logge inn for å svare
DjTao
06.05.2022 kl 22:42 9423

Thanos tok feil.. Når ting er i perfekt balanse er det stillstand, ingen bevegelse, ingen utvikling. Ingen liv.
Det er i den evige søken mot balanse at livets nøkkel ligger
vårmørket
07.05.2022 kl 07:53 9123

Stå på Uchi. Du gir oss fantastiske gode oppdateringer og meninger som vi andre også kan dra nytte av. God helg!
Mossegutt
07.05.2022 kl 09:11 8927

Nyttig og lærerik tråd Uchi, full kred til deg.
Vi har visse likheter ser jeg, sammen sliter vi begge med å fatte oss i korthet når man blir engasjert 😂

Utregningene og prognosene viser jo kun et potensial, og mange faktor spiller selvsagt inn, om når så kan skje.
Selv syntes jeg også en kurs på opp mot 250 kr frem i tid høres hinsides ut, men andre selskap har faktisk hatt en slik trend før, så hvorfor ikke.

Tenker at kursen uansett skal opp i tiden fremover 6-12 mnd, så det er bare å være tålmodig og ikke bry seg med makro og litt høy sjø fra tid til annen.

Hadde vært gøy med Moses Lake bekreftelse og åpning snart, og en stabilisering av kurs på et høyere nivå, men det kommer!

Lykke til alle sammen, og god helg 😉
Redigert 07.05.2022 kl 09:13 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
07.05.2022 kl 09:18 8917

Tusen takk for dette innlegget Uchi. Meget god og lærerik lektyre en lørdagsmorgen med kaffikoppen og godstolen. Ønsker dere alle en god helg.
suspekt
07.05.2022 kl 10:32 9124

Viktig å ha med slike kapasiteter som Uchi når man sitter i en aksje.
Har vert i rec siden den kom på børs, tror det var på kr 60. Nå skal jeg sitte til 40 til 50, selv om det skulle ta 2-3 år. Utsiktene har vel aldri vert bedre enn nå
etter min mening.
puzzle
07.05.2022 kl 10:47 9042

Bra med en oppsummering dette her Usci , noen som husker å kan gå tilbake å oppsummere fra tiden Ml ble gradvis nedstengt ( 25 % produksjon) og aksjen var i ca 5 kr osv deretter på det laveste en sommer ble det under krona ( 0,35 ) deretter ble det spleis 10 aksjer ble til 1 ; 1-2 emisjoner osv , spørsmålet mitt er nå aksjen står i 16 , kan det sees som 1;60 kr , er det riktig tenkt 🙆🏼‍♂️
Slettet bruker
07.05.2022 kl 11:16 8903

Ønsker også å få takke deg igjen Uchi!
Innleggene dine har hatt en sterk innvirkning på meg og min læring.

Ikke fordi jeg tar alt som står skrevet på et forum for god fisk, men fordi det gir meg anledningen til å oppdage tema og fakta som jeg ellers ikke hadde vært klar over.

Det å få alt oppsummert på denne måten er gull verdt for mange; for meg blir det å sammenligne og reflektere over egen oppfatning opp mot din og andres, og se om det er noe jeg kan ha misforstått eller ikke fått med meg.

Jeg har også en tendens til å skrive (kanskje for) verbose innlegg, så jeg forsøker å holde meg litt kortfattet her.
To aspekter som jeg ikke ser nevnt, men som jeg tenker på som vesentlige er:



Selskapets kultur:
Det er min oppfatning at selskapet har en særdeles reflektert og strategisk ledelse.
Dette er, av egen arbeidserfaring, en ekstremt avgjørende faktor for å skape et konkurransedyktig selskap som gjør langsiktige og bærekraftige avgjørelser i en stressende situasjon.

Jeg tror at de avgjørelsen og prioriteringene som må tas akkurat nå er nesten minst like vanskelige som de som ble gjort frem til da ML stengte ned.
Samtidig vil dette fortsette å avgjøre hvilken markedsutnyttelse de får gjort i tiden fremover.

Det er fremdeles mange fallgruver igjen, og man kan f.eks lett også finne på å "vokse for fort" og miste ballen på den måten.

Vi vet at selskapet nå går inn i en enorm organisatorisk forandring, og det er viktig at de ikke mister seg selv i prosessen.



Økonomi/markedsutnyttelse:
Det er mange regnestykker man kan gjøre på dette, men noe som ofte går igjen er at man beregner ut ifra 100% utnyttelse.
Som vi ser på tallene fra Butte vil utnyttelsesgraden alltid variere fra uke til uke, fordi livet aldri går som planlagt.
Noe variasjon i leveranser og utfordringer underveis må påberegnes, men dette er som regel småtterier sett i det store bildet, tenker jeg.

Fra forrige rapport fikk vi for eksempel se at Butte har hatt noe mer leveranseproblemer i 2021 enn 2020, men leverer samtidig på høyere priser, og har derfor hatt bedre marginer tross utfordringene. Men kunne samtidig tjent en god del mer dersom alt "gikk på skinner".

Når det er sagt opplever jeg at en leveranse av silan-gass med rør direkte inn i kundens (SilaN/G14/OneD) fabrikker bør være ekstremt pålitelig og stabilt?
Jeg tenker derfor at fremtidens regnskap vil være påvirket av RECs tidligere erfaringer, med forsterket fokus på robuste og pålitelige verdikjeder.

Jeg er temmelig sikker på at REC utnytter den gullsituasjonen de nå sitter i, til å sørge for at de ikke må oppleve den samme stormen som begynte i 2008, på nytt.
Redigert 07.05.2022 kl 11:19 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
07.05.2022 kl 11:20 8884

Denne går når den går, vi må smøre oss med litt tålmodighet. Har selvfølgelig håpet at denne skulle reprises for lenge siden, og har vært skuffet flere ganger. Men når det er sagt, så er jeg mer trygg enn noen gang på min investering. Kjøpte meg inn for ca 1.5 år siden og har akkumulert hele tiden ift fri kapital. Alltid greit med litt balanse i trådene, men den personhetsen som forekommer er ikke direkte inspirerende lesning. Jeg setter stor pris på dine tråder og ditt engasjement, Uchi. Ser at det ligger mye tid og arbeid bak innleggene dine, og har full forståelse når man får respons fra lavmålede troll med kun interesse av å ødelegge tråder, så er det lett å bli provosert. Men du skal vite det at det er langt flere som leser og tar til seg din info enn de som faktisk kommenterer og svarer opp innlegg. Fangjengen din er nok betydelig større enn du tror 😀

Ønsker alle REC-eiere en riktig god helg.
Gå ut og nyt det fine været og slapp av ift kursutvikling fra dag til dag. Denne går da den går.
Redigert 07.05.2022 kl 11:36 Du må logge inn for å svare
Småplukker
07.05.2022 kl 11:30 8833

Også for meg har Uchi vært viktig. Helt iorden med motforestillinger, men når det kun kastes ut kritikk uten å komme med fnugg av motargumenter, da blir jeg oppgitt (og sikkert i overkant ufin til tider) når jeg svarer dem.
Fremtiden til Rec er uten tvil svært spennende. Og et spørsmål til noen som kanskje vet mer: Mye av fortrinnet til Rec nå, synes å være beliggenheten. Både at Washington gir incentiver til industrien, men også at det er godt med plass til å bygge ut for både Rec og fabrikker som trenger det de produserer. Vet vi hvordan den situasjonen er for Rec sine konkurrenter i USA? Det vil jo ytterligere øke sannsynligheten for at ML blir et "Silicon Valley" for batteri- og solindustrien, dersom konkurrentene har mindre plass å boltre seg på?
Redigert 07.05.2022 kl 11:31 Du må logge inn for å svare
solfylt
07.05.2022 kl 11:52 8758

Syntes det er betimelig å takke deg for dine bidrag på forumet, Uchi. Det er en ting spesielt; da kursen fikk seg en real knekk vinteren 21 (tror vi traff 12,30 på et tidspunkt) etter å ha vært med helt opp.. Da var jeg oppriktig bekymret for hvor vi (og pengene våre) var på vei. Jeg er ganske sikker på at jeg hadde solgt på en veldig dårlig kurs om ikke jeg hadde lest daglige innlegg fra deg om ri av stormen. Takk for den. Jeg har flere aksjer nå enn den gang. Så kan det kanskje også nevnes at jeg lot meg rive med av euforien i forkant av den knekken, og kjøpte litt mer enn jeg hadde planer om. Dine innlegg bidro i en hvis grad til det også. Når det er sagt; alle må vurdere sine valg selv basert på den infoen som finnes. Setter stor pris på at du i disse dager legger inn mer forbehold om risiko enn tidligere, at du er tydelig på at du kan ta feil og at alle må sette seg inn i caset selv. Nye medaksjonærer kan nyte godt av det du og andre bidrar med. Tror mye av kritikken du får handler om at folk forventer at ting skjer fortere enn de gjør. At du har genuin tro på aksjen er jeg overbevist om. Jeg har fulgt aksjen lenge, vært med opp og ned og er trygg på egen investering. Det som skjer nå, er det vi har håpet på hele veien. Ønsker deg alt godt og håper alt faller på plass. ☀️
velkjent
07.05.2022 kl 12:42 8560

Er også takknemlig for å få et resymé av RECs historie. Det er gjerne de negative opplevelser i livet, som glemmes først, mens de i realiteten burde være til læring.
Som tidligere nevnt, solgte jeg det meste i REC i 2011 og tok tapet. Den gang varierte hovedindeksen på OSE mellom lav 357 p til høy 446p, altså en tredjedel av dagens. De som har sittet fast i REC og bare øket beholdningen, har gått glipp av store verdier de siste 10-12 årene og kan neppe kalles investorer, bare patetiske ideologer.

Jeg mener REC tok minst to dårlige beslutninger de siste 10 årene. Den første var timingen av tidspunktet for stenging av ML. Dette burde skjedd umiddelbart da embargoen/tollbarriæren kom i stedet for "seigpiningen". Den andre var engasjementet i Kina og teknologioverføring. Kina krever full kontroll på utlendingenes investeringer og her ga i prinsippet REC fra seg et teknologisk fortrinn. At REC siden ikke maktet å følge opp finnsielt, tror jeg vi bare skal være glade for.
Kina har de siste 20 årene blitt verdens stormakt innen Al-produksjon, men såvidt jeg har registrert har ingen utenlandske selskap investert der. REC gikk altså mot strømmen.

Spørsmålet nå er altså fremtiden og ettersom Hanwha har tatt styringen, regner jeg med at lys i tunnelens ende omsider kan spores. Jeg vil ikke spå om kapasitetsutnyttelser, fremtidig prisnivå på produktene eller konkurransesituasjonen, men skulle retningen bli slik det spås, vil det garantert komme motkrefter, som vil være med på gildet. Vi levder tross alt i en verden med en viss frihet og konkurranse, men RECs lokalisering vil trolig være fordelaktig.

Om REC greier å oppnå en fortjenestemargin på 10% av omsetningen over flere år, mener jeg at vi skal være fornøyde. Fantasipriser på $ 30/kg må vi glemme; (det er bare monopoliserte strømpriser i Norge, som kan utvikle seg slik) og i dag kan jeg neppe tenke meg at de utgjør en stor del av markedet. Vi er jo interesserte i at solenegi skal få betydning i energimiksen og bli mer enn en prosent, og da må ikke råvaren føre til at energien priser seg ut. Men dette regner jeg med at Hanwha vil ha kontroll på.
Redigert 07.05.2022 kl 14:10 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
07.05.2022 kl 13:27 8419

Uchi, har du vurdert å bruke Google-translate og legge ut innleggene dine i Tyskland, https://www.deraktionaer.de/
Jeg husker ikke om du skrev at Rec har to tyskere i styret, men det tenker du sikkert selv at er grei å inkludere.
Er ganske sikker på at dine grunnleggende innlegg blir lagt merke til.
Hva tror du, uchi?
Slettet bruker
07.05.2022 kl 13:35 8392

Uchi skrev tidligere i tråden at andre gjerne må gjøre det, men av andre grunner (tid?) så hadde han ikke mulighet selv. Så det er vel fritt frem. Kan jo gi creds og henvise til forumet her i tilfellet.
Slettet bruker
07.05.2022 kl 14:10 8279

Ikke gjør det, vi kan ikke risikere at tyskerne ikke gidder REC heller.
Slettet bruker
07.05.2022 kl 20:04 7909

Jeg nevnte tyskerne. Korrigert. Her blander jeg sammen og måtte Dobbeltsjekke. Takk Fornybart.

Jeg kan få dette til i kveld, men trenger litt veiledning. Nå har jeg gått inn på linken du ga meg, men jeg finner ingen forum der.
Redigert 07.05.2022 kl 21:36 Du må logge inn for å svare
McCartney
07.05.2022 kl 20:54 7778

Uchi ruler!
hans kunnskap om RECSI er nok for at jeg sitter i ro med mine aksjer. Jeg orker ikke å sette meg inn i alle batteriteknologier og selskaper som driver med dette, derfor er jeg takknemmelig for at Uchi har interessen for hele nedslagsfeltet til Recsi. Så tusen takk for dine bidrag.
PS. Jobber du i bransjen og hva er ditt yrke?
Slettet bruker
07.05.2022 kl 21:13 7723

Hvem er sjefen i SilaN?
Gene Berdichevsky er CEO og er fra Ukraina
Redigert 07.05.2022 kl 21:17 Du må logge inn for å svare
oien2
07.05.2022 kl 22:19 7540

Jeg mener Uchi`s innlegg har så mange kvaliteter at det bør være interesse for andre fora og til og med media i utlandet. Innlegget trenger ganske kraftig trimming på norsk først, deretter oversetting med kvalitet. Tysk/engelsk, kanskje koreansk ville vært en god ide? Noen som har god tid og en liten tekstforfatter i magen? Ville gjerne gjort det selv, men har mye reisevirksomhet på jobb om dagen.
Stabukk
07.05.2022 kl 22:50 7436

Enig med at Uchi sin tekst kan vurderast lagt inn på utanlandske forum. Også enig med «kraftig trimming» dersom orien2 meiner nedkorting. Trur innspelet vil bli meir lest dersom det er kortare. Og slå meir gjennom, slik at det som er viktigast slår meir gjennom hjå potensielle aksonærar. For media ser eg meir på engelsk/tysk omsetting som eit utgangspunkt, der journalistar/analytikarar kan faktasjekka det dei ønskjer. Innspel til media bør vel ha Uchi sitt fulle namn, går eg ut frå.
Har sjølv ikkje nok språkkunnskap til å gjera dette på ein god måte.
nichevo
09.05.2022 kl 14:18 6645

Om ingen andre skriker ut er det godt mulig jeg tar meg noen timer denne uken til å redigere litt og oversette til Engelsk. Høres det greit ut for deg, Uchi?
Redigert 09.05.2022 kl 14:18 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.05.2022 kl 18:37 6417

Det hadde vært en glede :)
McCartney
09.05.2022 kl 20:37 6029

Synes Recsi klarte seg overraskende bra i en elendig børsdag idag👍 Bare å sitte stille i båten med det man har.
Slettet bruker
09.05.2022 kl 21:44 5735

Grusom nedgang i USA ikveld så spørs hvordan dette blir tatt imot imorgen. Men hvis futures viser grønn så kan det kanskje ikke bli så ille. Men Stephan Derrick får nok rett i mange av sine advarsler mht børs klimaet og USA rentepolitikk fremover
Slettet bruker
10.05.2022 kl 09:02 5115

Fabrikken i ML er nedskrevet til 0. Hva bør den være når den er oppe og går? Slik verden ser ut med økte kostnader på alle fronter - byggematerialer, personellkostnader, kapitalkostnader (lån/renter) osv., så må nødvendigvis kostnaden for å bygge nye fabrikker øke kraftig. Konkurransefortrinnet Rec har gjennom en ferdig fabrikk som kun krever mindre oppgraderinger, og der finansiering er på plass, kan knapt overvurderes.

Et eksempel fra dagens avis:
'Beyonder trenger et titalls milliarder kroner for å realisere planene om batterifabrikk i Tysvær. Hvor pengene skal komme fra er ikke klart. Selskapet håper staten bidrar til historiens største industribygging på Haugalandet'. Det er dyrt å bygge nytt ja.
Slettet bruker
10.05.2022 kl 09:20 5004

Ikke godt å si. Jeg tror Rec etterhvert nå vil prises på hva de forventes å levere i resultater, men kanskje ikke helt før de faktisk kan legge frem de resultatene.

Jeg tror hvertfall ikke på spekulasjonen om at ved melding kommer replacement kost til syne på kursen. Så høyt går det ikke for resultatene tilsier det, tror jeg.

Tiden vil vise ☺️
Slettet bruker
10.05.2022 kl 10:45 4803

Jeg tror annleggsmidlene blir priset inn når markedet ser at disse er en forutsetning for å skape av verdier. Det betyr at kontraktene må signeres og oppstart meldes.

Når det er gjort vil annleggsmidlene til RECsi gi investorene en trygghet fordi:
- Konkurrenter må nødvendigvis investere store beløp for å konkurrere med RECsi
- i tillegg tar disse fabrikkene tre år å lage.

Kombinasjonen av mye penger og lang tidshorisont er at konkurrenter tenker seg om to ganger før man gir seg inn på markedet - selv om man ser at det er lukrativt.
Slettet bruker
10.05.2022 kl 15:26 4492

Nichevo, gir du oss en heads up på hvordan det går med skriveriet etterhvert. Jeg har noen interessenter ;) Kan gjerne bidra jeg også
Slettet bruker
10.05.2022 kl 15:47 4408

Enig.

Hvis man samtidig tar med i betraktning at prisene er tenkt å falle noe igjen, om noen års tid, så blir det plutselig ikke like trygt og lønnsomt å lage nye fabrikker med mindre du har en solid etterspørsel som fremtvinger ekspansjon.
Slettet bruker
12.05.2022 kl 16:07 3975

Synes personlig det er greit å lese innlegget på nytt under slike dager. Hvis markedet ikke oppfører seg rasjonelt, så kan frustrasjon enkelt bygge opp. Særlig om det har vært vedvarende i en periode over flere år. Ingenting er derimot forandret.

Jeg gleder meg til hva fremtiden vil bringe. Vi ser på daglig basis at Hanwha konsernet forbereder seg. Synes også denne videoen kan være fin for alle å se, handler om Hanwha.

https://www.youtube.com/watch?v=h8kcS7QE96c&ab_channel=HanwhaGroup

Her skal det investeres milliarder. Hanwha har min fulle tillit.
Slettet bruker
12.05.2022 kl 16:48 3853

Om dere tror at informasjon til tyske investorer i "Maranata-stil" slår an i Tyskland tar dere feil. Her må det skrives kort og konsist om de faktiske forhold. Tyskere er ikke dopet på offentlige trygdeytelser men har et langt mer realistisk forhold til sparing enn det oljedopete nordmenn har. Dette er ikke et land der kvisete studenter har råd til å ha reist til alle verdensdeler innen de har fylt 17 år uten å ha bidratt en tomme til fellesskapet. For tyskere er ikke aksjer og lotto det samme.
Jeg vet det, ich wohne hier.
Slettet bruker
12.05.2022 kl 19:28 3598

Her tar du skammelig feil. Tror du virkelig at Nel sin rakettferd hadde skjedd uten tyskernes og clearstream banking inntog?
MorganKane
12.05.2022 kl 20:23 3400

Les hva Kawas sier. Kort og konsist.
Slettet bruker
12.05.2022 kl 20:29 3353

:) Siden du bor der, og mener at tyskere ikke sammenblander Lotto og aksjer - hvordan forklarer du det massive tyske oppkjøpet av NEL-aksjer?
Slettet bruker
12.05.2022 kl 21:33 3166

For noen år siden var det blant politikere og investorer store tyske visjoner om hydrogen som framtidens energikilde. Dette Hindenburg luftskipet har krasjet og det er heller ikke noe grønn bølge som vil føre til at tyskere skal hamstre Rec aksjer. Støtter Kawas her.
Småplukker
12.05.2022 kl 21:41 3118

Trenger ikke tro på noen grønn fantasibølge for å skjønne at Rec blir svært sentral i energikabalen fremover. Nok av harde fakta og konkrete planer å foreta sine beslutninger ut ifra.
Det har tydeligvis Kawas gjort, siden han er tungt investert i Rec.
Slettet bruker
12.05.2022 kl 21:42 3110

Slik jeg ser det- må du nok velge et nytt turningpoint.
Slettet bruker
12.05.2022 kl 21:48 3059

Nei, grønn bølge i Tyskland kan vi sikkert glemme. Ingen der som ser behovet for å erstatte Russisk gass...