Oppsummering av REC Silicon for alle nye investorer

Slettet bruker
RECSI 04.05.2022 kl 23:31 27961

Hei,

Først og fremst må jeg bare påpeke at jeg var litt usikker på om jeg skal skrive denne tråden eller ikke, ettersom jeg ser at det er så mange ulike tråder rundt REC for tiden, men ettersom det har kommet så mye viktig informasjon til markedet så er det viktig med en ordentlig gjennomgang. Jeg vil ta for meg flere deler av REC, slik at både nye og gamle aksjonærer kan få noe utbytte av å lese denne tråden. Dette blir et langt tråd, så bla gjerne videre til delen du føler kan være relevant for deg.

DEL 1: Hva er REC Silicon?

Jeg vil først henvise til hva selskapet har skrevet selv, før jeg forklarer dette med enklere ord slik at alle kan forstå.

"REC Silicon is a global leader in silane-based, high-purity silicon materials.

REC Silicon ASA is a leading producer of advanced silicon materials, supplying high-purity polysilicon and silicon gases to the solar and electronics industries worldwide. We combine over 30 years' experience and best-in-class proprietary technology to deliver on customer expectations." (https://www.recsilicon.com/about-us)

For å forklare det veldig enkelt, så spesialiserer REC seg på å lage ingrediensene sol og batteri industrien trenger for å produsere sine produkter. REC har opparbeidet kunnskap, teknologi, unike patenter (!) og erfaring som har gjort dem bransjeledende i to unike segmenter. REC er en av få polysil. produsenter i hele USA (dette produktet blir brukt for sol-bransjen) og sitter med over 70% av markedsandel på verdensbasis, når det kommer til silangass, noe jeg vil komme tilbake til senere i dette innlegget, ettersom dette er en gamechanger for selskapet, fundamentet og hele business modellen til REC.

REC er notert på Oslo Børs og har hovedkontor i Fornebu og eier to fabrikker i USA, lokalisert i Moses Lake, Washington og Butte, Montana. REC har også et JV partnerskap hvor de eier deler av en fabrikk i Kina (TianREC). Denne fabrikken har de en opsjon på for å øke eierskapet, men fabrikken er nedskrevet til 0, ettersom det har vært utfordringer med samarbeidet.

DEL 2: Historikken til REC Silicon:

Du har sikkert hørt om REC Silicon tidligere, selv om du kanskje ikke kjenner godt til selskapet. REC Silicon har dessverre et veldig stygt fortid. Selskapet ble notert på børsen for nesten tjue år tilbake og var på et tidspunkt sett som et av de største selskapene i Norge i forhold til markedsverdi og fremtidig potensial. Det er viktig å påpeke at selskapet hadde et helt annerledes fundament i den tid og at dagens REC Solar og REC Silicon var ett og samme selskap før de ble adskilt. Det var store forventninger rundt selskapet, men det motsatte skjedde.

Aksjekursen kollapset. Når jeg sier kollapset, så mener jeg ikke 30-40%. Jeg mener at de som hadde investert, nærmest tapte alt. Selv om REC Silicon ble sett positivt på i Norge, som alltid har vært frempå når det kommer til klima og miljø, så var vi i en helt annen verdenssituasjon i 2006, kontra i dag. Snakket du om miljø og klima for tjue år tilbake, så ble du sett på som en fanatiker. Fornekter du miljø og klima i dag, så blir du også sett på som en fanatiker.

Det er ingenting å legge skjul på om at REC ikke klarte å leve opp til forventningene og at mange mennesker tapte store summer. Jeg skulle ønske at jeg kunne si at ting ble bedre, men det ble de dessverre ikke. REC fortsatte nedgangen og det dukket opp den ene utfordringen etter den andre. Markedsverdien kollapset og når du trodde at dette er bunnen, så falt den ytterligere til nye lav punkter. Jeg skal ikke ta dere gjennom alle årene til REC og forteller heller med korte trekk at REC endret fundamentet, adskilte REC Solar fra REC Silicon og valgte å satse på å levere ingrediensene sol industrien trengte. Kundemassen var hovedsakelig i Kina.

Dette fungerte helt greit, til ytterligere politiske konflikter oppstod mellom USA og Kina, som førte til straffetoll begge veier og med dette, stengte fremtiden til REC. REC kunne ikke lenger forsvare å holde fabrikken i ML åpen, ettersom det ikke lenger lønnet seg å selge til Kina, pga. straffetollen. Samtidig gikk REC gjennom flere andre konflikter. De hadde skattesaker på seg, de skyldte Nordea en del penger og når markedet i Kina forsvant, så var folk klare for å se nye bunnpunkter. Aksjekursen kollapset, enda en gang.

Dnb tvang forrige storeier, Jens Ulltveit-Moe til å likvidere aksjene sine i REC. Her kom Røkke og Aker inn i bildet og fikk kjøpt aksjene for prisen av peanøtter. Samtidig satset Aker på deres fornybare satsning, Aker Horizons, hvor REC ble en del av denne porteføljen. Aker hadde ingen spesifikk kunnskap innenfor bransjen til REC, men de hadde kunnskap innenfor finans, ledelse og det å rydde opp i ting og få selskapet på beina igjen. Aker ryddet opp i en god del. Det er lenger ingen skattesaker på REC. Nordea og REC har blitt enige og tilbakebetalt lånet, samtidig som Aker hentet inn en ny storeier som kunne ta REC til nye høyder og de kunne gå tilbake til kjernevirksomheten sin, hvor de blødde penger og markedsverdien nærmest var halvert. Den nye storeieren heter Hanwha Solutions, som er et del av Hanwha konsernet. Jeg kommer tilbake til dette fortløpende.

DEL 3: Det politiske aspektet:

Jeg nevnte tidligere i denne tråden at hvis noen snakket om klima og miljø for tjue år tilbake, så ble man sett på som en fanatiker. Det ble ikke tatt seriøst. Det var (og er fremdeles) flere debatter rundt klima og hvor stor effekt menneskeheten har på klima. Heldigvis, har verden konkludert med at vi utnytter energien på vår planet på feil måte som ikke er bærekraftig og at vi heller skal utvinne teknologi som er mer bærekraftig og fornybar, slik som solenergi. Vi har ubegrenset med energi her, samtidig som det er bedre for helsen til vår planet og alle andre dyrearter, samt menneskeheten. Samfunnet og sivilisasjonen tar konstant teknologiske skritt som ender opp med å revolusjonere hvordan mennesker lever. Det er slik vi utvikler oss som en sivilisasjon, tiår for tiår, århundre etter århundre. Jeg liker å kalle fornybart for menneskelig evolusjon innenfor hvordan vi utnytter denne planetens ressurser på

Jeg vil legge vekt i det politiske aspektet, fordi dette har alltid vært så viktig for meg. Biden vant presidentvalget og demokratene fikk majoritet, noe som betyr i praksis at Biden sin politikk ville bli innført, så lenge demokratene klarte å bli enige seg i mellom. Biden vant valget blant annet på grunn av visjonen hans rundt fornybart. Han mente at fornybart er fremtiden. At vi må begynne å starte prosessen med å fase ut olje og gass med fornybare energikilder. Han mente også at USA ligger langt bak og henviste til Kina, som har over de siste tiårene virkelig etablert seg som verdensledende innenfor segmentet, selv om USA var verdensledende i begynnelsen. Dette er fordi Kina innså allerede da, det vestlige sivilisasjoner innser nå. Selv supplerende energikilder, hvor man ikke trenger å være avhengig av andre.

Dette dreide seg ikke lenger kun om miljø og klima. Dette dreide seg om økonomi og fremtiden. Hvis USA fortsetter å satse på olje og gass, mens Kina fortsetter å investere i fornybart, så er det kun snakk om tid før Kina tar over hegemoni rollen på verdensbasis fra USA. Dette innså Biden og hans administrasjon og de forsøkte seg på store reformer. For REC har dette enormt med betydning, ettersom de var stengt ute av markedet i Kina og hovedvirksomheten til REC ligger i ML, som nå var stengt. Fabrikken i Butte har vært åpen og forsøkt å holde fortet åpent. Men det at USA skal satse på fornybart åpnet opp en haug med muligheter som aldri hadde eksistert for REC.

Reformen ble stemt ned (dessverre), ettersom Biden og demokratene gapet mer enn de kunne tygge. De forsøkte å innføre alt for mye politikk i BBB pakken, alt for tidlig (nødvendig politikk, må jeg påpeke, men feil tidspunkt) og reformen ble satt på vent. Covid-pandemien har vært et perfekt eksempel på hvor farlig det er å være avhengige av andre land. Ukraina krigen har vært et perfekt eksempel på hvorfor stater ikke kan regne med ikke allierte stater. De er for upålitelige og har en alt for stor økonomisk effekt på andre. Heldigvis, så jobber politikere med denne reformen igjen, hvor de hovedsakelig skal fokusere på en fornybar pakke, som legger til rette for at private selskaper kan begynne å investere tungt i USA og etablere seg der, skape godt betalte arbeidsplasser og bygge egen fornybar verdikjede. EU derimot, har virkelig blitt rammet av Ukraina krigen. De kan føle på smertene dag for dag og innser hvor avhengig de er av et ikke alliert land. Dette har ført til store fremskritt og vi ser at de virkelig er på ballen og i mitt syn, til og med lengre enn USA når det kommer til å innføre politikk og planlegge for fremtiden.

DEL 4: Casen REC Silicon - mye potensial, men også stor "risiko":

Ettersom det skulle bygges fornybare verdikjeder i USA og EU, så begynte det å komme nytt blod inn til selskapet. Folk som hadde troen. Her har du et selskap som leverer ingrediensene fornybare selskaper trenger, både i sol og batteri bransjen. Batteri bransjen var spesielt interessant, ettersom silangass som REC bruker, viser seg å være neste steg for fremtidens el-batterier, med lengre kjørelengde, bedre levetid og generelt mer effektivt. REC Silicon inngikk en intensjonsavtale med Group 14 og Violet Power. Group 14 var særdeles interessant, ettersom de hevdet å ha revolusjonerende teknologi for batteri bransjen. Nå fikk REC to potensielle kunder, som kunne bistå til at Moses Lake fabrikken gjenåpnes i 2023.

Har nådd antall ord grensen. Se neste kommentar for fortsettelsen. Nå kommer den spennende biten! :)
Redigert 06.05.2022 kl 21:28 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
12.05.2022 kl 22:06 3253

Nå sporer du av. Jeg diskuterer ikke grønn bølge men hvorfor tyskere hamstret Nel aksjer for noen år tilbake. Et innlegg om Rec på en tysk blogg endrer ingenting. Det eneste som vil drive kurs er børsmelding
The golden 1
30.05.2022 kl 20:12 2346

Uchi har du hørt pareto konferansen og hva er dine meninger generelt om veien videre på kort og lang sikt?

Har noen rukket å oversette innleggene til tysk/engelsk? Tror dette kan spres videre og ta fart. Rec trenger nye aksjonærer ikke disse slitte sjela i norge som bare er traumatisert. De klarer ikke se vekk fra inkompetansen til CEO pga historikk men kanskje utenlandske investorer vil tenke mer på fremtiden?
Slettet bruker
30.05.2022 kl 21:36 2080

Hm. Kanskje greit å oppdatere denne tråden for de nye. Valgte bare å forholde meg til de andre gode trådene, da denne døde litt ut.

Jeg skal være helt åpen om at jeg en stund nå har kritisert ledelsen til REC. Husker at når jeg først gjorde det, så trodde noen at Uchi har kjørt en Nesevis og skal nå baisse, hehe. Jeg kan ærlig ikke forsvare fremleggelsen av kvartalsrapporten, fordi da lyver jeg til dere.

Det som ble fremlagt, skulle aldri ha skjedd. Dette er et børsnotert selskap med en tøff historikk og fortid. Selskapet må være ekstra påpasselige med hvordan de formulerer seg offentlig. På grunn av inkompetansen til James May, så ble et historisk øyeblikk for selskapet sett på som noe negativt. Fra min forståelse nå, så har REC mer enn nok kapital til gjenåpning som tidligere planlagt (gjenåpning i 2023, gradvis opptrapping til 2025), men på grunn av at økningen til 100% kapasitet forekommer langt hurtigere (allerede i 2024) så økes kostnadene. May fikk det til å høres ut som om selskapet ikke har nok penger på bok, uten å fortelle om det store bildet.

Det jeg ikke helt forstår er hvorfor dette kom frem på en kvartalsrapport. Er det fordi de ønsket å få godkjennelse i generalforsamlingen, uten å måtte innkalle til ekstraordinær generalforsamling, fordi de ønsker å sette i gang raskest mulig? Det virker for meg at det May snakket om, er langt fremme i tid. Det var strengt tatt ikke nødvendig å inkludere dette på kvartalsrapporten, så jeg setter noen spørsmålstegn og oppfordrer andre til å delta i diskusjonen så vi kan bli klokere og idemildre sammen.

Til May sitt forsvar, så tror jeg at hensikten hans var å vise til at veksten kommer. Han ønsket å komme med gode nyheter, etter å ha påpekt i forrige rapport at ledelsen vet at deres hovedprioritet ligger i ML. Jeg tror ikke han forventet at markedet vil reagere på denne måten. Dessverre klarer han ikke å kommunisere for fem flate øre. For en nøytral person, virker det nesten som om REC har lyvet over flere år, ved å si at de har penger til ML, også har de "plutselig" ikke det lenger. De som leste meldingen i dag, innså at dette var ingen kriseemisjon (negativt og nesten slik det ble fremlagt), men en vekst emisjon (vekst emisjon er etter min erfaring, alltid positivt for kursen). Dessverre så gidder ikke 99% å sette seg inn i det, slik som folk på forum gjør. De leser overskrifter. Hva talte overskriftene?

"REC trenger penger for gjenåpning". Dette gjorde at salgspresset begynte. Hele budskapet med at Moses Lake blir gjenåpnet i 2023 og i full kapasitet allerede i 2024 ble glemt bort og fokuset kom heller på inkompetansen til ledelsen og at REC fremdeles ikke har nok penger på bok for gjenåpningen, som egentlig ikke er tilfelle.

Her skulle jeg ønske at May var mye mer frempå. Vår kapasitet er tatt av Hanwha. Selskaper som G14 og Sila Nanotechnologies har valgt å samlokalisere med oss uten å ha konsultert med oss først, men vi har ingen kapasitet å gi dem, med mindre vi utvider. Uansett, så er dette såpass stort at dette skulle ha kommet som egen melding og ikke hastet inn i et kvartalsrapport. En guiding hadde vært mer enn nok. Her kompliserte de alt.

I tillegg til dette så vet vi at 20-tallet er ekstremt viktig for REC. Når nedsalget begynner, så vil jo alle hive seg på. Hvorfor ikke selge nå og kjøpe tilbake på 15kr om to måneder? Skaper nesten et selvoppfyllende effekt her. Sier det igjen, folk undervurderer det psykologiske aspektet. Jeg mener det er alt når det kommer til markedet. En verdi på aksje er så mye som folk er villig til å betale.

Hvordan påvirker dette fundamentet? Ekstremt positivt. Uttalelsen til May har ingen effekt på fundamentet. Nå vet vi at det vil være full kapasitet allerede i 2024. Vi vet fremdeles ikke hva slags pris REC og Hanwha blir enige om, men her ligger det en stor trigger. Etter uttalelsen til May, om at de forholder seg til markedspris, så er jeg veldig positiv til at aksjen blir undervurdert, selv med TP på 30 NOK. Vi kan begynne å snakke om utvidelser / nye fabrikker for å møte etterspørselen fra 2024/2025, fremfor 2025/2026. Dette er et helt år før prognosene til de fleste. Jeg har alltid sagt 2024 / 2025 for full kapasitet og utvidelser, men her hadde jeg flaks. Jeg forventet ikke at Hanwha konsernet skal ta hele kapasiteten allerede i 2024, men jeg visste at noen vil gjøre det, pga. det store bildet. Om du tror på olje eller fornybart spiller ingen rolle for meg. REC er en ren finansiell investering. Jeg kan støtte planeten gjennom andre dugnader, noe jeg gjør ofte.

Jeg er investert i REC fordi jeg tror det er fremtiden. Planen min er å være en investor lenge. Jeg tror at de sitter på produkter som gjør dem helt unike. Akkurat som Sila N. og G14 er "disruptors" i sitt segment, mener jeg at REC er en disruptor i sitt segment. Ekspertisen de sitter med i forhold til silangass er helt essensielt for selskaper som G14 og Sila N. Her er de verdensledende og du finner ingen som REC i hele USA. Polysilicon kan man nok kjøpe fra flere vestlige aktører (selv om det er veldig få i USA) - så her finnes det utvalg. Polysilicon fra REC derimot er en kvalitets stempel i forhold til miljø (mest co2 vennlige) og hvor det er produsert i USA, støtter amerikanske arbeidsplasser, støtter økonomien - og som jeg alltid har sagt; REC finner seg i et spill som er langt større en de fleste aner. Dette handler ikke om REC, men makt og fremtiden mellom de store statene, men påvirkningen av dette politiske spillet er en gamechanger for REC. Endelig vil de få kundemassen tidligere aksjonærer har drømt om. Glem å selge til Kina til tollpriser. Her skal konkurrentene kjempe for å sikre deres kapasitet. En av kundene var så redd for å ikke kunne få denne kapasiteten, at de til og med kjøpte seg inn i REC. Dette har Hanwha direkte sagt selv. At de kjøpte for å sikre kapasiteten.

Jeg mener også at markedet på generell basis alltid tenker fremover og at 2024 er peanøtter i forhold til ventetid. Men dette er da selskaper som virker legitime og har tilliten til aksjonærer. Hvis REC tar seg sammen i forhold til kommunikasjon og leverer på det de lover, så vil det psykologiske aspektet gjøre at folk er villig til å betale for fremtidig vekst. Hvis de fortsetter med inkompetente uttalelser som skaper forvirring og frykt, så kan det være nødvendig å vise til gode tall, før tilliten til markedet kommer. Alt handler om tillit. Her har REC en lang vei å gå. May er ikke egnet som CEO. Han er CFO. Vi trenger en CFO som klarer å kommunisere. Som klarer å skape tillit. Det vil være helt essensielt. Skal REC bli så store som jeg tror de skal bli, så vil det være nødvendige med flere emisjoner de neste årene. Jeg tror på flere ML fabrikker, joint ventures eller at patentene brukes til å sikre enda mer inntjening. Da er det viktig at markedet har tillit til ledelsen, slik at potensielle emisjoner alltid blir satt på en pris som er bærekraftig for eksisterende og nye aksjonærer. Jeg tror heller ikke at Hanwha har noen som helst planer om å utføre emisjon, før kursen går opp betraktelig. Vi må huske at de har frem til generalforsamlingen i 2023 til å ta en emisjon, hvis dette blir stemt gjennom. De har mer enn nok penger til å gjenåpne ML i 2023. Det er opptrappingen mot slutten av 2024 som er utfordringen og det er helt naturlig når veksten kommer så fort. Tid er på Hanwha og vår side. De er smarte. De har flere triggere som kan meldes som vil gi utslag på kursen (slik som kontrakts detaljer med Hanwha konsernet).

Heldigvis er det nye styret implementert og jeg antar at de er på full jakt etter en ny CEO, slik at May kan gå tilbake til sin opprinnelige rolle som CFO. Som nevnt tidligere. Vi på forum oppdaterer oss daglig. Flere av oss har investert store summer (i forhold til vår egen situasjon) og vi vil selvfølgelig sette oss mye grundigere i dette enn andre. Det påvirker vår formue, hehe. Så for å svare deg kort:

På lengre sikt har jeg aldri vært mer bull enn det jeg er nå. Dette er noe jeg sier nesten annenhver måned, fordi selskapets fundament blir konstant styrket, enten gjennom makros og politikk, eller gjennom mikros og selskapets egne avgjørelser. På kort sikt tørr jeg ikke å spå noe, fordi jeg vet rett og slett ikke. Jeg tror at vi skal opp, men skal være helt ærlig å innrømme at jeg forstår lite rundt kursbevegelsene til denne aksjen. Hver og en får selv vurdere om de vil gevinst sikre, sitte helt stille, eller trade. Kursen har uten tvil ikke tatt i mot budskapet til May, men ingen kan tvile på fundamentet og fremtiden som er på vei.

Synd å si det, men på grunn av noen uttalelser, så stresser vi nå, når vi egentlig burde ha feiret.... fordi vi ser at kursen går helt motsatt av det vi trodde, er slitne etter herjing over et lengre periode på noen år, er påvirket av det psykologiske 20kr aspektet og rett og slett er irriterte på ledelsen over at de klarte å rote dette til og over at vi ikke får nok avkastning for risikoen vi har tatt over en lengre periode. Dette var et stort høydepunkt for oss. Jeg tror at markedet vil tilgi uttalelsene til May og at reisen til 30 NOK vil begynne, fordi budskapet egentlig er så mye større. Om det skjer allerede i morgen, om noen dager eller uker - det vet jeg ikke.

Håper at dette var et oppklarende svar til deg og flere som kanskje har ventet på at jeg skal dele mine meninger.
Rule
30.05.2022 kl 22:04 1832

Kanon indlæg. Nøgle highlights for mig:
*..Vår kapasitet er tatt av Hanwha. Selskaper som G14 og Sila Nanotechnologies har valgt å samlokalisere med oss uten å ha konsultert med oss først, men vi har ingen kapasitet å gi dem, med mindre vi utvider.
*Jeg forventet ikke at Hanwha konsernet skal ta hele kapasiteten allerede i 2024.
*Jeg tror at de sitter på produkter som gjør dem helt unike. Akkurat som Sila N. og G14 er "disruptors" i sitt segment, mener jeg at REC er en disruptor i sitt segment. Ekspertisen de sitter med i forhold til silangass er helt essensielt for selskaper som G14 og Sila N.

Alt-i-alt er jeg enig i at det lugter fælt af kapacitets udvidelser på "længere" sigt....
Stabukk
30.05.2022 kl 22:25 1693

Veit vi sikkert at det var ei børsmelding som dreiv Nel-kursen opp til ca 35?
Eller var det i like stor grad ein kombinasjon av psykologi og massesuggesjon?
Føretrekkjer sjølv at det er konkrete børsmeldingar som driv kursen i Rec.