Den nye, fornybare «oljå» (Quantafuel)

Slettet bruker
QFUEL 30.05.2022 kl 14:49 718

https://www.quantafuel.com/media#/pressreleases/den-nye-fornybare-oljaa-3185417

Den nye, fornybare «oljå»
Facebook
LinkedIn
Twitter
Download as PDF
Sammen skaper IVAR IKS på Forus og det norske materialgjenvinningsselskapet Quantafuel verdifull olje av plasten som du kaster.

Har du noen ganger undret deg over hvor plasten som du kaster i søpla ender opp? I Stavangeområdet kildesorteres ikke plast og metallemballasje i hjemmet; det gjør i stedet IVARs hypermoderne ettersorteringsanlegg på Forus, som henter verdifulle ressurser ut av ditt restavfall.

IVAR IKS og Quantafuel har over tid hatt en dialog for å finne løsninger for å øke materialgjenvinningsgraden av blandet plastavfall. Nå er samarbeidet godt i gang, og Quantafuel produserer verdifull olje av plasten som blir kastet i Stavanger-området.

«Virgin-grade» olje blir til nye produkter
Det er Quantafuel som gjør den banebrytende jobben med å oppgradere plastavfall til et nytt råstoff. Dette råstoffet kan brukes til å produsere nye høykvalitetsprodukt som for eksempel matemballasje, som det stilles svært høye krav til både i Norge og EU. På Quantafuels anlegg på Skive i Danmark blir plastavfall kjemisk resirkulert, det vil si at plasten brytes ned i en pyrolyseprosess til de originale byggeklossene, med karbon og hydrogen, som så settes sammen igjen til bruk i ny plastproduksjon.

- Nå har vi prosessert plast fra IVAR-anlegget over en lengre periode, og analyser viser at kvaliteten på oljen som blir produsert, tilfredsstiller kravene til vår kunde BASF. Oljen vi produserer av plast har en kvalitet som gjør at den allerede brukes i høykvalitetsprodukter som transportbokser for laks i Norge, matemballasje for pålegg i Tyskland og termobokser for temperatursensitive legemidler, sier Quantafuels Chief Operating Officer Terje Eiken.

- Dette er et viktig steg mot økt resirkulering og dermed mindre forurensning der kjemisk resirkulering med på å øke materialgjenvinningsgraden. Potensialet er meget stort, og vi gleder oss til å ta et større ansvar slik at Norge og EU møter sine ambisiøse resirkuleringsmål, fortsetter Eiken.

Fra et klima- og bærekraftsperspektiv kan kjemisk resirkulering av blandet plastavfall sammenlignes med mekanisk resirkulering av rene, harde plastfraksjoner, og sammenliknet med forbrenning reduseres CO2 utslippene med cirka 50 prosent. Dette er godt dokumentert i livsløpsanalyser (LCA’er). Samtidig erstatter denne prosessen bruk av fossil olje. Materialgjenvinningsanlegget i Skive er også sertifisert etter de strenge bærekraftssertifiseringene ISCC Plus og REDcert2 som sikrer en transparent og veldokumentert verdikjede slik at kjøper av sluttproduktene vet at råvarene de har mottatt er sirkulære og bærekraftige.

Sorterer mer plast enn det som kildesorteres i norske hjem
IVARs ettersorteringsanlegg er på hele 11 000 kvadratmeter og sparer miljøet for 33.000 tonn klimaskadelige utslipp i året gjennom økt resirkulering av plast, metall og papir. Sorteringsanlegget har mulighet til å sortere langt mer plastråstoff enn det som i dag kildesorteres ut i norske husholdninger, faktisk tre ganger så mye. Så langt i 2022 har Quantafuel mottatt 150 tonn med IVAR-plast som legger et solid grunnlag for fremtidig og økt samarbeid.

Fagansvarlig i IVAR, Rudolf Meissner, har vært instrumental i prosessen med Quantafuel:

- Vi i IVAR IKS er hele tiden på jakt etter gjenvinningsløsninger som gir enda høyere materialgjenvinningsgrad for den utsorterte plasten vår. Quantafuel er i stand til å ta imot plast som har liten verdi ellers i resirkuleringsindustrien. Derfor håper vi at kjemisk gjenvinning kan gi oss enda høyere miljøscore enn den vi allerede oppnår, sier Meissner.

- En milepæl
Gjenvinningsaktøren Geminor, som er partnerselskap med Quantafuel, står for logistikken når avfallsplasten til IVAR eksporteres til kjemisk materialgjenvinning ved Quantafuels anlegg i Skive.

Country Manager i Norge, Kjetil Hausken, ser på den kjemisk fremstilte oljen som en milepæl i jobben med å øke materialgjenvinningsgraden av plastavfall i Norge.

– Som aktør i denne prosessen er det flott å endelig kunne se et ferdig oljeprodukt basert på kjemisk materialgjenvinning av plast. Testene viser at de plastkvalitetene som vi forbrukere kjenner best, dvs. LDPE- og PP-folie, er godt egnet til dette formålet, og at kombinasjonen av mekanisk og kjemisk resirkulering av plasten gir betydelig bedre materialgjenvinningsgrad enn mekanisk gjenvinning alene, sier Kjetil Hausken.

Å finne, skille ut og behandle riktig plast som egner seg til pyrolyse er en pågående prosess i Norge og Skandinavia, sier Hausken.

– Innsamling av plast til kjemisk materialgjenvinning krever ikke bare riktig plasttype, men også riktig kvalitet og renhet. At flere aktører blir godt kjente med denne prosessen er viktig, da vi er avhengig av høy sorteringsgrad og store volumer for å kunne øke plastgjenvinningen og samtidig nå våre felles internasjonale mål, sier Hausken.

– I dette arbeidet er både kunnskap, gode rutiner og tilpasset utstyr viktige faktorer, sier Hausken.

Redigert 30.05.2022 kl 14:51 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
30.05.2022 kl 15:15 683

Undskyld, så ikke at den var delt i anden tråd, men uanset hvad, så er det da en positiv artikel.