Krona og rubelen. Ingenting henger på greip

Aramis
14.07.2022 kl 13:07 656

Kan noen være så vennlig å lese denne artikkelen i Finansavisen og svare meg på hvorfor penger til den russiske statskassa gjør rubelen sterk og til "verdens sterkeste valuta" for tiden, mens penger som fosser inn i den norske statskassa for tiden gjør vår krona til en svak valuta som ingen vil ta i? Hvilke faktorer er positive for Russlands råvareøkonomi som ikke er positive for norsk råvareøkonomi? Hvorfor er ikke Russlands olje- og gassøkonomi "sårbar", mens vår tydeligvis er det?
Russland lider under sanksjoner. Vi produserer all den olje og gass vi bare kan, og til priser vi aldri har opplevd maken til. I tillegg har vi et oljefond på flere tusen milliarder. Men NOK vil ingen ha. Rubler, derimot, den er knallsterk! Og ifølge artikkelforfatteren fører den til og med til at pengene fosser inn i den russisks statskassa!
Jeg er klar over at rentenivået i Russland er på 9,5%, men likevel - hvorfor ser man så forskjellig på to økonomier som er like avhengig av olje- og gassinntekter, og hvor vår økonomi kommer ut i sterk disfavør av den russiske?
Jeg får ingenting til å henge på greip.
https://finansavisen.no/nyheter/utenriks/2022/07/13/7898806/pengene-renner-inn-i-russlands-statskasse
Redigert 14.07.2022 kl 13:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
22.07.2022 kl 13:13 559

Bank of Russia kutter styringsrenten
Den russiske sentralbanken, Bank of Russia, har besluttet å kutte styringsrenten med 150 basispunkter til 8,00 prosent.

Det fremgår av en pressemelding fra den russiske sentralbanken fredag.

Nåværende konsumprisvekst er fortsatt lav, noe som bidrar til en ytterligere nedgang i årlig inflasjon.

Det ytre miljøet for utviklingen av den russiske økonomien er imidlertid fortsatt utfordrende og fortsetter å begrense økonomisk aktivitet betydelig, skriver banken.

Inflasjonsforventningene til husholdninger og bedrifter har falt betydelig, og nådd nivåene våren 2021. Nedgangen i næringsaktiviteten er langsommere enn Bank of Russia forventet i juni.

Fremover vil Bank of Russia i sine rentebeslutning ta hensyn til faktisk og forventet inflasjonsutvikling forhold til ønsket mål, samt risikoer knyttet til innenlandske og eksterne reaksjoner fra finansmarkedene.

Bank of Russia vil vurdere nødvendigheten av styringsrenten i andre halvdel av 2022. Ifølge bankens prognoser vil den årlige inflasjonen være et sted mellom fem og syv prosent i 2023, og falle tilbake til fire prosent i 2024.

Ifølge konsensusestimat fra Trading Economics var styringsrenten ventet å bli senket til 9,00 prosent.
Triggly
22.07.2022 kl 14:12 529

Kan det ha noe med at Russland har begynt å ta seg betalt for olje og gass i rubler?
Dette betyr jo selvsagt at andre land må skaffe seg rubler før de kan kjøpe olje og gass fra Russland, og dermed trenger "alle" rubler. Norge derimot tar seg betalt i dollar, og ikke egen valuta.

Det er ingen hemmelighet at Russland, Kina, India og andre ønsker seg vekk fra normen der dollaren er standarden i verdenshandelen. BRICS seiler opp til bli en mulig konkurrent for USA/vest-europa, og både Argentina og Iran la nylig inn søknad for å bli med, samtidig hintet også Saudi-Arabia om samarbeid.
Imellomtiden er Europa i full gang med å avindustrialisere seg selv med hjelp av den største energikrisen i moderne tid. Er det villet politikk?
Tyskland legger ned all atomkraft og skal heller satse på vindmøller og solpaneler, alternativer som ikke klarer å tilby den gjevne mengden av strøm en industrinasjon behøver.
I Nederland har regjeringen startet krig mot landets bønder i forsøk på å senke nitrogenutslippene. Dette står det ingenting om i norske medier. Hva kan være grunnen?
Tm3P
22.07.2022 kl 14:46 507

Tror Norges bank har full kontroll på kronekursen.