DNO - P/E rundt 2, QX punkter - oppsummering - transaksjon

PaleRider
DNO 04.08.2022 kl 15:49 42235

BØRSVERDI OG P/E
DNO-aksjen handles nå litt over 13 kr. Hvem hadde trodd det skulle være slik en tid tilbake når oljeprisen er rundt 100 USD/fat og gassprisene er skyhøye?

DNO er nå verdsatt svært lavt. Price/Earning (P/E) er vel nå rundt 2. Det innebærer at selskapet gitt dagens situasjon vedvarer tjener inn selskapsverdien i løpet av ca. 2 år. Det er billig det. Men aksjer, det er jo noe folk ikke vil kjøpe på billigsalg. Heller ikke DNO, eller DNOs ledelse eller styre selv.

Det sagt, det kan være grunner til at aksjer er billige. En grunn til at DNO er billig er ledelsen. Og også at DNO dels operer i KRG.

Q2 legges fram 11.8. Noen punkter i den forbindelse kan være:

1) KOMMER DET FLERE IMPAIRMENTS/NEDSKRIVNINGER?
Det kommer nok, som vanlig en impairment/nedskrivning. DNO klarer alltid å finne noe å skrive ned. Enda oljeprisen er gått mye opp, så skal det vel skrives mer ned. Så mener sikkert noen at det ikke har noe å si. Tull. Det er riktig at det ikke har betydning for cash-flow. Men det tyder på at noe kanskje ble kjøpt til eller investert i for høy pris. Hvor mye DNO har skrevet ned etter kjøpet av Faroe Petroleum til ca. 7 mrd. kr, vet jeg ikke. Men tallene er vel ikke små.

Kanskje kommer det en nedskrivning koblet til dette: Kilde: https://newsweb.oslobors.no/message/566841 AKERBP skrev da "Impairments
Non-cash net impairment charges are estimated to approximately USD 400 million (approximately USD 100 million after tax) for the second quarter, mainly related
to the Ula area, where the year of expected shut-down has been accelerated from 2032 to 2028."

DNO eier 20%. Kilde: https://www.norskpetroleum.no/fakta/felt/ula/

2) HVA SKJER EGENTLIG PÅ BAESHIQA?
Det er vel gått 1 år siden en presentasjon hvor det ble snakket om at DNO og KRG var i samme båt, og at produksjonen på Baeshiqa-feltet kunne settes i gang raskt. Jeg har enda ikke sett noe informasjon som tilsier at produksjonen er i full gang.

Noen mener at det er ekstremt gunstig å investere i KRG. Det er ikke opplagt. Når det tar år fra kostnader påløper til inntekter kanskje kommer, om de kommer, og det samtidig påløper høye renter (nær 8%) på lånt kapital, så er det ikke alltid opplagt.

DNO har 65% av feltet. Jeg aner ikke hvor mye de har pådratt seg i kostnader.
Men bare for et talleksempel la oss anta at det er påløpt kostander på 500 mil. kr. DNO tar 65% av disse, så snakker vi 325 mill. kr. Og ca. 26 mill. kr. årlig i rente kostander. Kostandene påløper. Inntektene uteblir. Ikke mye lønnsomt det, enn så lenge.

Det er sikkert flere ting en bør være oppmerksomme på. Bare legg til.

KOMMENTAR OM LEDELSEN
Ledelsens oppgave er å skape verdier, synliggjøre dem og styre risiko.

Målt med verdsetting på børs, så lykkes ikke DNOs ledelse i det hele tatt. Det er fiasko. Det enkleste i verden burde være:
1) Informere godt. Om verdiene DNO sitter på. Kontantstrømmen nå og fremover. Misforholdet til børsverdi. Også om hva som skjer på Baeshiqa og når og hva som kommer i produksjon i UK/Norge. DNO synes imidlertid lite opptatt av dette.
2) Notere aksjen også på en annen børs hvor verdsettingen er bedre og svingningene mindre.
3) Starte tilbakekjøp av aksjer så lenge verdsettingen på børs er ekstremt lav. DNO kan godt spre kjøpene ut. Små daglige kjøp. For en liten del av free cash flow.
4) Gi utbytte. Utbyttene DNO gir relativt til f.eks. Gulf Keystone og Genel Enery er svært beskjedne.
5) Styre risiko, det innebærer å ikke gjøre noen oppkjøp nå med dagens oljepris og presisere det. Den kan falle fort om det finnes en fredelig løsning der øst.

Jeg forventer imidlertid svært lite. Dagens ledelse har levert fint lite. Den fikk Tawke (Peshkabir) på et sølvfat og har skapt fint lite.
Ikke engang i dag med skyhøy oljepris og gasspris og en relativ fredelig situasjon i KRG klarer de å få fram verdiene. Selv ikke når de enkelt og greit kan starte tilbakekjøp. På sikt må det føre til høyere kurs, alt annet likt, siden dem som forlanger minst for aksjene selger først.

Så algoritmer, roboter og andre som ikke bryr seg om kurs og underliggende verdier og kontantstrømmer kan nok fortsette å herje. DNOs svake kurshistorikk og volatilitet ligger inne i datasettet, og da blir prisingen deretter så lenge DNO ikke gjør noe og større seriøse investorer synes avskrekket fra å kjøpe aksjer på billigsalg.

DNOs leder bør egentlig bli spurt om hvordan han vurderer egen innsats og fremtid i lys av hans vurdering av Faroe-ledelsen. En Faroe-ledelse som skapte store verdier for sine aksjonærer, endelig fastlagt gjennom salget til DNO av Faroe.
Kilde: https://e24.no/boers-og-finans/i/qnowdE/dno-kritisk-til-faroes-avkastning

"– Faroe har mislyktes i å levere konsekvent avkastning til aksjonærene de siste 15 årene delvis på grunn av utvannende aksjeutstedelser, utvannende opsjonsordninger og nylige vekst-utvannende bytter av eiendeler, sier Mossavar-Rahmani."

Hva er tilfellet i DNO? Er P/E rundt 2 en høy verdsetting av selskapet.



Redigert 01.11.2022 kl 16:27 Du må logge inn for å svare
Anywhere
14.08.2022 kl 14:49 5976

Lurer på om ikke aksjonærmassen som beveger seg omkring også er stadig mer feilinformert, underinformert og med lite kunnskap om både marked og aksjeprising. Jeg forundres over hva alt for mange lurer på vedrørende en aksje. Det er akkurat som de ikke kobler en aksje til noe som helst med selskapet den er et verdipapir på...
Slettet bruker
14.08.2022 kl 18:35 5806

Faroe kjøpet har ikke hjulpet på kursen, nok en bom fra mossa ?
Tm3P
14.08.2022 kl 21:25 5699

Hvilke andre bommer har han hatt isåfall?
Betalte nok overpris for faroe når man i etterkant ser at det har kommet endel nedskrivninger, spesielt på Ula feltet. Men jeg tenker at kjøpet hovedsakelig handlet om å få en inngang inn i Nordsjøen. For min del er jeg veldig fornøyd med at de satser her, nedskrivningene på et par hundre millioner spiller ikke så stor rolle i det større bildet. Når de får opp produksjonen om et par år så tror jeg det vil gi en positiv påvirkning på kursen.
PaleRider
24.08.2022 kl 17:04 5163

Oppsida i DNO har lenge vært stor, og er fortsatt så. P/E er vel på 2-tallet?

OM KVARTALSRAPPORTEN
Svært lite informativ rapport. De kunne informert mye mer og bedre, om de ville.

Det kom som ventet nedskrivninger. Store sådanne. DNO kunne gjort som AKERBP og varslet det i oppdateringen de kom med i forkant av rapporten. Dette svekker som alltid tallene i DNO. Kanskje robottene da ikke "ser" de underliggende verdiene. Gjentatte avskrivinger er også et tegn på dårlige investeringer. I et olje- og gassmarked som har gått i taket er det ekstra godt gjort. Det burde tilsi opp- og ikke nedskrivinger.

Kontantstrømmen er sterk.

Bra med utbytte. Kvartalsvis. Utbytter er imidlertid beskjedent relativt til kontantstrøm og svært beskjedent relativt til de andre KRG-selskapene. DNO har kanskje ikke lært at det å investere mens olje- og gasspriser er på topp, ikke er så lurt. Ved fred i Ukraina, så vil investeringer gjort med dagens olje- og gasspriser fort fremstå som fiasko. DNO har kjøpt dyrt, dårlig og dårlig timet før.

Svakt at DNO ikke klarer å si mer om hva en kan forvente av produksjon og utbygninger framover. Svært mangelfull informasjon om Bashiqa. Hvorfor er ikke produksjonen høyere?

DNO kunne godt kostet på seg en slide om boringer og potensiale.

Så DNO lykkes. Verdiene kom ikke fullt frem denne gangen heller. Kanskje neste? Slik det alltid er.
PaleRider
24.08.2022 kl 17:17 5165

OM TRANSAKSJONEN MED RAKP
For RAKP aksjonærene var meldingen god. Noen tror imidlertid at DNO aksjonærene kom veldig godt ut av dette. Merkelig det når største eier sitter i RAKP og bestemmer alt. Han har sikkert sitt å si om bytteforholdet. Trolig kom RAKP-aksjonærene best ut. Som alltid.

Markedets dom var nådeløs. Kursen i DNO gikk rett ned. Fra et lavt nivå. P/E rundt 2.

På lengre sikt er det positivt at aksjene i RAKP deles ut. Kanskje reduseres største eier og styreformannens andel så mye at han mister kontrollen (til litt over 15%). Kanskje vi da kan få andre store kjøpere som reduserer rabatten. Kanskje DNOs ledelse vil være litt mer fremoverlente med hensyn til å synliggjøre verdiene. I RAKP har det vært enda verre, og sikkert også en bidragsyter til en ekstrem rabatt på aksjen før meldingen. De har hatt liten hast med det så langt. Kanskje kommer det ny ledelse og nytt styre. Det bør det. Kanskje kommer det også tilbakekjøp. Det burde det. Og det vil trolig være langt mer verdiøkende å kjøpe tilbake billige DNO-aksjer enn å kjøpe noe annet til høy pris.

Det var imidlertid håpløst at DNO varslet flere kjøp i Afrika. Håpløst på dagens olje- og gasspris. Gjøres oppkjøp med aksjer, så vil det være ekstra uheldig pga. DNOs ekstremt lave verdsetting. Hvem vet hva DNO finner på, kanskje styreformannen har en eller annen rolle i det som kjøpes. Blir i så fall ikke overrasket.

Det er også forunderlig at ikke DNO informerer bedre også om de forhold SPM-analytikeren mangler informasjon.

En får bare håpe på at største aksjonær nå vil ha fram verdiene og kanskje ta en exit etter hvert. Det sammen med en ny ledelse og nytt styre kan bidra til det. Dagens har levert svak. Lav aksjekurs vitner om det.

God høst!
Anywhere
24.08.2022 kl 17:19 5160

Palerider, du glemmer at største eier selvsagt støtter dette, og deretter sitter utelukkende med DNO-aksjer som deles ut.
Hva tror du Bijan mener om oppsiden i DNO-aksjen, siden det velges en løsning med oppgjør i en del DNO-aksjer og ikke heller rent kontant, som ville vært no problem?
Bijan bærer preg av sin alder nå, og han erkjenner nok det om kort tid ved å fratre og stille til rådighet nye krefter.
Redigert 24.08.2022 kl 17:21 Du må logge inn for å svare
Anywhere
24.08.2022 kl 17:23 5148

Baeshiqa har de forklart ganske så greit, PaleR.
Du følger visst ikke helt med, eller har bare et negativ bias.
PaleRider
24.08.2022 kl 17:28 5133

Dette er enkelt: Det er god grunn til å tro at transaksjonen i seg selv er mer gunstig for RAKP-eierne enn DNO-eierne. Sånn blir det når en sitter på begge ender, tyngre eksponert i det ene og nok bestemmer prisen. Hva hadde du gjort?

Dette er ikke første gang han handler med seg selv. Det har ikke gått så bra for resten av DNO-aksjonærene. Vi får håpe det er siste gang.

Egentlig er dette en uting. Styreformannen burde latt det være opp til resten av DNO aksjonærene å bestemme om dette var en god deal for dem. Han og RAKP kunne selv avstått fra å stemme og latt det være opp til resten av DNO-aksjonærene.

Selvfølgelig tenker han det er oppside i DNO. Ellers hadde han vel solgt.

Vi får håpe han nå til en forandring vil ha fram verdiene nå og gi slipp på kontrollen og ta en exit. Etter årevis har han mislykkes i DNO siden rabatten er enorm. Og enda mer i RAKP da den der var ekstra enorm.

- Finnes det olje- og gasselskaper med større rabatt og derfor også større mistillit fra markedet?

Styreformannen burde ha skiftet styre og ledelse for lenge siden. Det også for å få fram verdiene. Vi får håpe det skjer en endring nå.

Vi får se. Tida vil vise.
Redigert 24.08.2022 kl 17:30 Du må logge inn for å svare
PaleRider
24.08.2022 kl 17:36 5135

Jeg leste plansjene og rapporten og fant lite informasjon om Baeshiqa.

1. Kan du da forklare hvorfor produksjonen er så lav?
2. Når vil den øke?
3. Hva kan en forvente at produksjonen vil ligge på, etterhvert?
4. Hva er anslåtte utvinnbare reserver?
5. Hva er/blir kostnader per fat?

Dette er informasjon en trenger for å sette en meningsfull verdi på Baeshiqa.

Takker for meg nå. Ser fram til å lese om Baeshiqa m.m. og få god informasjon til å kunne sette en verdi på dagens og fremtidens forventede og mulige produksjon på alle felter.

Når skal du forstå at det IKKE er biasing å hele tida påpeke at DNO er lavt priset ved lav P/E, og egentlig er enda lavere priset om sentrale faktorer for forventet og potensiell produksjon IKKE kommer fram? Hvor vanskelig skal det være?

God kveld og høst.
Redigert 24.08.2022 kl 17:38 Du må logge inn for å svare
HAS
24.08.2022 kl 17:37 5159

Kursen har nesten doblet seg siste år, og ligger godt an til ny dobling dersom oljeprisen holder seg. Det utbetales nå utbytte i en størrelse som få andre selskaper matcher.

Slutt å klage nå:)
PaleRider
24.08.2022 kl 17:40 5295

DNO er opp. Men har ekstremt langt å gå før prisingen er fair og P/E som andre oljeselskaper. Hvor vanskelig skal det være å skjønne?

Utbyttet fra DNO er stusselig relativt til de andre KRG-selskapene. Ta en kikk på hva Gulf K og Genel E. betaler i utbytte.

DNO kunne enkelt gjort noe med kursen og skapt verdier for aksjonærene om de kjøpte tilbake aksjer og IKKE rotet seg bort i nye dårlige, dyre og dårlige timede oppkjøp mens olje og gasspris er på topp.
Redigert 24.08.2022 kl 17:41 Du må logge inn for å svare
Anywhere
24.08.2022 kl 20:18 5101

Passe sløvt å be andre skrive informasjonen du kan finne selv. Se særlig foregående presentasjon så skjønner du litt mer av Baeshiqa, men det er altså ikke opp til DNO å kjøre på der enda.

Forøvrig er ikke tilbakekjøp saliggjørende på kurs, det var ikke ekstremt den flyttet seg på foregående 10% tilbakekjøp. Det er markedet som må anerkjenne, og da må selskapet også levere fremover. Slik selskapet kjøres nå er det ubønnhørlig en reprising på gang, inntektene er simpelthen for store til noe annet, og de vil liksom ikke avta. Får man så etablert et mer offensivt styre med segmentsfokus flere steder og positiv M&A fremover så vokser selskapet både organisk og synergisk. Det er i så måte greit å avslutte RAKP, så er aksjonærstrukturen åpen for det meste....
Dølle
24.08.2022 kl 20:28 5070

Umulig å være uenig. Pingle utbytte og styreleder fra h..
sveipen
25.08.2022 kl 22:19 4725

Å få opp prisingen på DNO greier ikke nåværende styre/formann.
Markedet har ikke tiltro til Iraneren, og alle de transaksjonene han har gjort.
At Raak nå forsvinner som majoritetsaksjonær, er forhåpentligvis bra for selskapet.
Iraneren må også ut av styret, og erstattes av en styreleder som ønsker å øke aksjonærenes verdier, noe ikke Mossa har klart.
Vi får se hva som skjer fremover.
cheezy
25.08.2022 kl 23:06 4607

Når RAK blir oppløst, legger det til rette for tilbakekjøp av aksjer. Hvis oljeprisen holder seg høy, så vil DNO kunne legge et beløp tilsvarende dagens selskapsverdi på border for tilbakekjøp i løpet av få år, og da burde jo kursen kunne røre litt på seg.
Tm3P
26.08.2022 kl 07:20 4393

Han har absolutt klart å øke aksjonærenes verdier, selv om ikke det gjenspeiles i kursen idag. Selv denne transaksjonen vil øke verdien pr aksje hvis det kombineres med tilbakekjøp av aksjer når Rakp aksjene blir sluppet på markedet.
Aksjemarkedet er et verktøy for å overføre midler fra de utålmodige til de tålmodige.
Tm3P
26.08.2022 kl 07:23 4405

Hvordan kan du si at han investerte på topp når gassprisen er over 1000% opp siden kjøpet?
Slettet bruker
26.08.2022 kl 08:47 4349

DNO med oljefunn i Nordsjøen
Fredag morgen melder DNO at det har funnet olje i Ofelia-prospektet i Nordsjeøn. Lisensen går under navnet PL929, og DNO har en eierinteresse på ti prosent.

Foreløpig er det estimert at området inneholder mellom 16 og 39 brutto utvinnbare millioner fat oljeekvivalenter.

Funnet er DNOs tredje i Troll-Gjøa-området i 2022.
PaleRider
02.09.2022 kl 15:44 3938

En skal lese mye rart. En håper på at DNO kjøper andeler i modne felt i Nordsjøen fra Equinor. Tror vedkommende at andelene med dagens olje- og gasspriser kommer på billigsalg?

Vi får håpe DNO ikke gjør det. Grunnene er åpenbare:

- Equinor har åpenbart langt lavere fundingkostnader enn DNO. Mens DNO betaler en rente på 8%, så betaler vel kanskje Equinor ned mot 1/4 av det. Mens DNO har P/E på 2-tallet, så har Equinor langt høyere. Dette gjør at lån og egenkapital blir langt dyrere for DNO enn Equinor. Og det er utrolig vanskelig å se for seg at Equinor skal gi en så stor rabatt som må til for at det skal være lønnsomt for DNO.

- I tillegg er det nok masse andre kjøpere med langt lavere fundingkostnader, som Hitech-selskapene. Aker BP m.fl.

- Equinor vet nok godt hva som befinner seg i feltene etter mange års drift. DNO vet vel ingenting. Det å tro at DNO da skal gjøre en god deal, er naivt.

- Oljeprisen er nå nesten 100 USD. Oljeprisen kan synke mye om det blir fred i Ukraina. Og når det nå investeres i mye kapasitet, så kan det fort bli overkapasitet om noen år. Da vil det være direkte uklokt for DNO å kjøpe noe med dagens oljepriser. Skjønt DNO har gjort dette før i Faroe. Dømmekraften synes begrenset.

- DNO har under dagens styreformann gjort en rekke uheldige transaksjoner. Noen eksempler er:
-- Salg av andeler i det som ble det største funnet i nyere tid på norsk sokkel. Funnet og utbyggingene har gjort AkerBP og Ludin til svært verdifulle selskap.
-- Kjøp av RAK-rask til høy pris med lavt priset gull i form av DNO-aksjer. Flere ganger.
-- Forsøk på kjøp i Yemen litt før hele landet eksploderte i krig og elendighet.
-- Husker jeg rett, så var det snakk om investeringer i tilknytning til Iran. Det er bra det ikke ble noe av. Da hadde kanskje DNO kommet på boikottlista og kursen vært enda lavere.
-- Kjøp i Tunisia som førte til ingenting.
-- Kjøp av Faroe på et dårlig tidspunkt til høy pris. Hele DNO er i dag verdsatt til rundt 14 mrd. kr. med dagens skyhøye oljepris. Faroe ble kjøpt til nesten 7 mrd. kr. Lenge var hele DNO priset til mye mindre enn 7 mrd. kr. Og impairments har haglet enda oljeprisen har gått i taket. Det hadde vært interessant å se hvor store impairments har vært totalt. Flere mrd. kr er det uten tvil.
-- Kjøp av Bashiqa kan bli bra. Men etter å ha investert sikkert store beløp er vel produksjonen stusselige 600 bopd. Og DNO får kun ca. halvparten. Så det er ikke opplagt at dette inntil nå har vært lønnsomt.
-- Siste kjøp av RAKP som var bra for RAKP og mindre bra for DNO-aksjonærene. RAKP krevde en pris på P/= 6 eller 7. Det blir enda verre for DNO siden DNO betalte med egne aksjer priset til P/E=2. Hvordan det kan være så bra for DNO, er uklart. Det hadde vært langt mer fornuftig å kjøpe tilbake egne aksjer til pris = P/E=2. Det eneste fine med dette kjøpet for DNOs andre aksjonærer er at styreformannens kontroll KANSKJE forsvinner. Det bør den. Han har fått til fint lite.

Så noen får håpe at DNO kjøper noe dyrt, jeg håper ikke det.

Det eneste fornuftige DNO nå kan gjøre er å starte tilbakekjøp av egne aksjer til P/E rundt 2. DNO får trolig ikke kjøpt noe som helst like billig verken i Nordsjøen eller Afrika. Men DNOs vurderinger har tidligere vært sjelden dårlige også av alternativverdi og -kostnader. Og det er ingenting som tyder på at de er blitt bedre. Siden de ikke kjøper tilbake egne aksjer nå. Og heller sikkert skal kjøpe noe dyrt, dårlig og dårlig timet. Enkelte lærer aldri!
PaleRider
02.09.2022 kl 15:47 4041

Nei, det jeg ønsker informasjon står IKKE i rapporten.
Det er ingen informasjon der som gjør det mulig å verdsette feltet. Det hemmer DNO-kursen. Verken potensiell produksjon, reserver, gode grunner til at produksjonen ikke er større nå og ingenting når den kommer opp. Det eneste som står der er at DNOs andel av produksjonen er på rundt 370 bopd. Og at det skal investeres enda mer med flere brønner. Det er ikke engang gitt at inntektene er større enn kostnadene ved dette feltet enda. Langt derifra.

Her er det som står:
"Baeshiqa license
Following government approvals, DNO commenced trucking of
production in mid-June from the Zartik-1 discovery well in the
operated Baeshiqa license for export at an average rate of 600
bopd. Production from the well has been choked back as the
Company targets zones with lower gas-to-oil ratios to avoid
flaring. Development of the license continues with the drilling of
Zartik-2 and Zartik-3, to be followed by Baeshiqa-3 in the fourth
quarter.
DNO holds a 64 percent operated interest in the license (80
percent paying interest) with partners being TEC with a 16 percent
interest (20 percent paying interest) and the KRG with a 20
percent carried interest"
Redigert 02.09.2022 kl 15:57 Du må logge inn for å svare
PaleRider
02.09.2022 kl 15:51 4148

Bare tull.

Han har ikke klart å skape særlige verdier, eller få dem fram. Se forrige innlegg. Kurs 14 reflekterer en P/E på 2. Det er blant de lavest prisede oljeselskaper i hele verdene, eller hva? Utbyttet er latterlig lavt relativt til de andre KRG-operatørene som betaler mye mer.

Så går han hen og bestemmer at DNO kjøper RAKP-andeler til pris P/E= 6 eller 7 med oppgjør i DNO-aksjer priset til P/E=2. Noen er sikkert fornøyde med det også. Helt utrolig.

Så langt er det overført verdier fra DNO til RAKP. I flere omganger. Vi får bare håpe det tar slutt.
PaleRider
02.09.2022 kl 15:54 4278

Dette er så håpløst som det kan bli. DNO kjøpte Faroe til ca. 7 mrd. kr. Lenge var kursen samlet for DNO langt under 7 kr. Så da ble oppkjøpet vurdert til å være elendig.

Hvis du legger sammen impairments etter Faroe-kjøpet så vil du også se at det er store tall. Så verdiene har blitt - borte.

At han skal få noe som helst kredd for at det var et lurt kjøp nå lenge etterpå når høye- og gasspriser skyldes en rekke forhold få kunne forutsi, som pandemi med underinvesteringer, krig i Ukraina m.m. blir bare IDIOTISK.

Les heller hvordan han vurderte Faroe-ledelsen. En ledelse som skapte store verdier for aksjonærene. Mens han selv etter mange år har fått til nær ingenting. P/E=2 sier alt. Det er egentlig en skam.

https://e24.no/boers-og-finans/i/qnowdE/dno-kritisk-til-faroes-avkastning
Redigert 02.09.2022 kl 15:56 Du må logge inn for å svare
PaleRider
02.09.2022 kl 16:11 4249

Flere burde lese SPM1-analytkerens vurdering av siste RAKP-kjøpet i Finansavisen. Jeg tror det var dagen etter oppkjøpet eller dagen etter der.

Etter det jeg kan se så:
- Han stiller bl.a. spørsmål ved hvorfor andelene ikke ble gjort med cash. Og heller lavt prisede DNO-aksjer (P/E=2). Det øker utvanningen.
- Han stiller spørsmål ved om oppkjøpet er gjort ved armlengdeprinsippet (to uavhengige aktører).
- Skjønner jeg det rett, så etterlyser han informasjon om: reserve- og ressursanslag for det som kjøpes, produksjon per eiendel, kostnadsprofil, skatter og vilkår, gassprismekanismer og rasjonale bak kjøpet framfor kjøp av andre eiendeler i Vest-Afrika.
- Han finner at en opprydning i eierforholdet er på sin plass.
- Det vises i artikkelen også til at det ikke er første gang DNO kjøper fra styreformannen, og at det har skjedd i 2011 og at dette kjøpet senere var gjenstand for store nedskrivninger.
- Han har med begrenset informasjon gjort et anslag på at kjøpet nå gjøres til P/E = 6 eller 7.

Det er ingen ting som tyder på at oppkjøpet er gjort ved armlengdeprinsippet. Med styreformannens rolle. Og det kjøpes noe relativt dyrt (RAKP), med oppgjør i noe veldig billig (DNO-aksjer). Det er bare svakt av DNO å ikke kunne informere om det han mangler informasjon om.

Han har kursmål på 16 for DNO. Hva det er basert på er uklart. Det gir ikke rare P/En det.
Redigert 02.09.2022 kl 16:15 Du må logge inn for å svare
Stokk Dum
02.09.2022 kl 16:15 4240

Hvor mange har lest SPM1-analytkerens vurdering av siste RAKP-kjøpet i Finansavisen?

mvh
Tm3P
03.09.2022 kl 09:42 4151

Bedre å bruke tiden sin på tull enn direkte dumskap :)

Jeg har ikke gitt noe kred til DNO for den økte gassprisen. Jeg bare påpeker det åpenbare faktum at det å påstå at de investerte på topp når prisene i etterkant har steget dramatisk er en fullstendig idiotisk uttalelse. Og det var absolutt mulig å forutse at energipolitikken i Europe og avhengigheten til Putin kunne føre til høyere priser, det som var umulig å forutse var nedgangen under pandemien.

Jeg er enig i at Faroe kjøpet i etterkant har vist seg å være en dårlig kjøp. Oljebransjen er et sjansespill, man kan aldri være 100% sikker på investeringer. Hvordan skulle DNO vite at appraisal brønnene ved Ires/Hades og Brasse skulle vise seg å gi lavere estimater på reservene eller at estimatene på reserver på Ula-feltet var lavere enn forventet når operatør Aker BP ikke var klar over det?
Du er heller kanskje ikke klar over hvordan regnskapsføring fungerer i oljebransjen? Et vekstselskap vil alltid ha dårlige resultater i starten. Grunnen til det er at man får en umiddelbar kostnadsføring når ting går den gærne veien (tørre brønner ved leting, nedjustering av reserver osv.), men når ting går den rette veien (funn ved leting, oppjustering av reserver osv.) så blir ikke dette inntektsført. Utgiftene blir bare balanseført isteden. Det positive bidraget i regnskapet vil komme når produksjonen kommer i gang.
Se på årets leting for eksempel. Her har leteutgiftene rundt bla. den tørre brønnen på Edinburgh feltet blitt kostnadsført direkte, mens utgiftene rundt funnene på Kveikje og Ofelia kun blir balanseført i regnskapet. Dette har hittil i år ført til en kostnad på litt over $50m i regnskapet, men det betyr ikke at den underliggende verdien til DNO har falt med $50m da det positive bidraget fra funnene ikke blir hensyntatt i det hele tatt.

Jeg vil ikke at DNO skal ta opp lån for å kjøpe andeler av Equinor salget, bare bruke litt av de uproduktive kontantene de har i banken. Er prisen basert på noe i nærheten av dagens olje og gasspris så er det uinteressant, men jeg tror ikke det vil være tilfelle. Investeringslysten i oljesektoren er liten så jeg tror de kan få en god pris. Økt tilstedeværelse i Nordsjøen vil gi stordriftsfordeler og gjøre selskapet mer attraktivt for investorer.

Er forsåvidt enig i at kjøpet av Foxtrot isolert sett blir dyrt når oppgjøret blir i billige DNO aksjer. Men når det samtidig betyr at Bijan nå gir fra seg kontrollen av selskapet så syns jeg vi slipper billig unna det, spesielt hvis det blir kombinert med tilbakekjøp av rimelige aksjer når aksjene fra RAKP blir utdelt. Men skulle for all del ønske at kjøpet ble gjort i cash og det er absolutt lov til å kritisere Bijan på dette punktet.
Anywhere
03.09.2022 kl 10:35 4160

Bijan har jo også et ansvar for RAKP-aksjonærene, og nå får de et greit oppgjør, DNO er jo selv en av dem, og samtidig er det nok å foretrekke DNO-aksjer som oppgjør for Bijan da det nok er sterke antakelser om at det blir langt mer lukurativ fremover enn kontanter....😊😀😃
Dølle
03.09.2022 kl 17:35 4217

Lov å kritisere denne Bijan....En f katasrofe fra a til å. Bruker selskapet som sin egen pensjonskasse. Og figuren har tydeligvis foretningssans på førskolestadie
Tm3P
05.09.2022 kl 10:31 4022

Beklager for at jeg ikke var streng nok, men slik jeg ser det har han ikke vært så ille. Selskapet han nå gir fra seg kontrollen over er i en veldig god posisjon. At aksjekursen ikke reflekterer det enda forandrer ikke noe på de grunnleggende verdiene i selskapet.
Men for all del kritiser han så mye dere vil, jeg ser bare ikke poenget nå som han gir fra seg kontrollen. Skaper bare en dårlig stemning i aksjen.
8% utvanning for å kjøpe et selskap med en sikker P/E på 6-7 er uansett ikke noen krise.
Redigert 05.09.2022 kl 12:48 Du må logge inn for å svare
kvirrevi
05.09.2022 kl 11:07 4012

Jeg er i det store og hele ganske så enig med deg, og jeg vil ikke bli overrasket hvis Bijan har gjort en god del positivt, særlig for virksomheten i Kurdistan, som vi naturlig nok ikke får høre om.

Foreløpig ser det ut til at topp 20 aksjonærlisten holder seg ganske stabil i DNO, og såvidt jeg kan se i RAKP, men det vil ikke overraske meg det spor om det i ukene fremover blir større bevegelser.
PaleRider
06.09.2022 kl 17:11 3834

Helt håpløst.

Skjønner du ikke hvor håpløst dette er.

DNO har nettopp kjøpt RAKP-rask til P/E rundt 6 eller 7.
Hvis DNO skulle hatt P/E = 6, så skulle kursen vært ca. 3 x dagens kurs (siden analysene ble gjort med kurs rundt 14 kr bruker jeg 14) og kurs 42 kr.
Så RAKP-rasket får høy pris (P/E=6 eller 7), mens oppgjøret skjer i latterlig lavt prisede DNO-aksjer til pris rundt 14 kr. i stedet for 42 kr. som er prisen om DNO skulle hatt lik P/E som rasket styrelederen prakker på DNO. Den utvanningen du viser til er bare tull.

DNOs tragiske ledelse klarer videre selvfølgelig ikke å starte tilbakekjøp av aksjer, enda DNO nå kan kjøpes til kurs 13,38 kr og P/E under 2. Det er bare en rabatt fra 42 kr på 70%. Eller en oppside på bare 213 %. I stedet bables det i vei om å kjøpe mer i Afrika. Jeg nekter å tro at DNO finner noe de kan kjøpe til P/E under 6.

DNO liker å kjøpe dyrt, dårlig og dårlig timet, helst fra største aksjonær RAKP. De klarer ikke det enkleste i verden å kjøpe tilbake aksjer til ekstremrabatt.

Det er egentlig fullstendig krise at DNO fortsetter å insitere på å kjøpe noe til P/E=6 eller 7 og sikkert høyere enn det å kjøpe tilbake aksjer til P/E=2. Skjønner en ikke det, så skjønner en ikke mye.
Men det er kanskje ikke målet til heiagjengen.
Redigert 06.09.2022 kl 17:34 Du må logge inn for å svare
PaleRider
06.09.2022 kl 17:18 3865

Masse babbel.

Hva har egentlig styreformannen fått til? Lista over fiaskoene er lang. Og omtalt her på tråden. Suksessene har uteblitt helt, så langt.

I Kurdistan kom han til dekka bord. Tawke inkludert Peshkabir er det andre som har funnet. Styrelederen er imidlertid totalt ute av stand til å få fram verdiene. Det ser en på kursen.

Bashiqa KAN bli suksess. Men så langt er det en fiasko. Det er investert store summer. Men DNO får kun produsere ca. 600 fat/dag. Og DNO har kun ca. 60% feltet. Og det innebærer at DNOs produksjon er kun ca. 360 fat/dag. Er det i det hele tatt nok til å dekke kostnadene, også finanskostnadene (med rente på ca. 8%) på investeringene som er gjort? Kanskje. Men gullkantet er det ikke. Langt der i fra.

Noen, sikkert RAKP-aksjonærer, er fornøyde om dagen. DNO-aksjonærene har fint lite å være fornøyd med. Annet enn at tida styreformannen skal bestemme alt kanskje snart er over. Mannen som ikke har levert noe som helst annet enn skuffelser.
Redigert 06.09.2022 kl 17:35 Du må logge inn for å svare
Tm3P
06.09.2022 kl 19:15 3815

Som jeg ta rett ovenfor så er jeg som DNO aksjonær ikke fornøyd med dette kjøpet isolert sett. Men som et siste sprell fra Rakp så syns jeg heller ikke det er noen big deal. 8% utvanning for å kjøpe et selskap med p/e på 6-7 vil føre til at p/e til DNO vil bli rundt 5% svakere etter transaksjonen om man antar at de hadde en p/e på 2 på kurs 14,4 fra før. Tror vel egentlig også at p/e på 2 var litt vel optimistisk mtp fallet i oljeprisen og at override avtalen gikk ut nå i juli.
Inntekten fra Foxtrot er også mer sikker da den er basert på langsiktige kontrakter med myndighetene og ikke dagens høye olje og gasspriser, man kan heller ikke nekte for at det er en viss risiko nede i Kurdistan som fortjener en rabatt på p/e.
Når denne transaksjonen i tillegg fører til at Rakp mister kontrollen over selskapet så tenker jeg det i helhet vil være positivt for DNO aksjonærene og da ser jeg ikke poenget med å klage. Rakp har sikkert ikke vært de mest aksjonærvennlige eierne, men de har langt vært så ille som rabatten på aksjekursen til DNO skulle tilsi heller.

Angående tilbakekjøp av aksjer så er det vel ingen som er mer positiv til det som meg. Det er noe DNO har gjort tidligere og som de vedtok på GF at de har muligheten til i år. Men jeg ser ikke poenget med å starte med det nå før Rakp aksjene kommer på markedet. Hvorfor sende kursen opp nå når den bare kommer til å gå rett ned igjen når araberne skal gevinstsikre om en måned? Nei de vil få kjøpt tilbake aksjene mye rimeligere hvis de venter til Rakp aksjonærene skal realisere gevinsten.
Om de ikke starter med tilbakekjøpsprogrammet da skal jeg bli med deg i klagingen.

PaleRider
07.09.2022 kl 16:12 3606

DNO kollapser videre. Ned snart 5% til dagens laveste. Kursen kollapser fra et rasert nivå. P/E er nå på 1-tallet.

DNO faller mer enn oljeprisen som er ned 3,8%.

Det er som det pleier: DNO faller mer, og stiger mindre. Derfor er kursnivået så lavt.

Det er bare å gratulere ledelsen.

De klarer ikke å kjøpe en eneste aksje selv. Og de klarer ikke å iverksette tilbakekjøp. De fremstår som borte vekk når de kjøper RAKP-rask til P/E=6 eller 7, men ikke er i stand til å kjøpe tilbake DNO aksjer til P/E på 1-tallet.
Slettet bruker
07.09.2022 kl 16:31 3580

Mossa virker å være fornøyd med lav pris på Dno.....så lav oljepris som i dag har vi ikke sett siden februar
PaleRider
07.09.2022 kl 16:52 3610

Enkelte klarer ikke å se tegninga, enda noen maler den rett foran dem.
Hva er det enkelte ikke skjønner?
Her kan dere se elendigheta i DNO. Sjekk på investor.dn.no om dere ikke tror dette.

Her er fakta:
Siste 5 år: DNO + 10%, EQUINOR +194%, AKER BP +205%, PEN +743%, AOI +86%, Exxon +44% Olja fra 53 USD til 90 USD = +70%, OSE +60%

Siste 3 år: DNO +4%, EQUINOR +140%, AKER BP +62%, PEN +43%, AOI +135%, Exxon +45% Olja fra 53 USD til 90 USD = +70%, OSE +34%

Siste 6 mnd.: DNO -14%, EQUINOR +15%, AKER BP +9%, PEN -8%, AOI +5%, Exxon +15% Olja fra 129 USD til 90 USD = -30%, OSE 0%

Siste 1 mnd.: DNO -6%, EQUINOR +1%, AKER BP +7%, PEN +3%, AOI +7%, Exxon +4% Olja fra 96 USD til 90 USD = -7%, OSE -5%

Siste uke.: DNO -9%, EQUINOR-8%, AKER BP -3%, PEN -5%, AOI 0 %, Exxon -3% Olja fra 92 USD til 90 USD = -2%, OSE -4%

Utviklingen i DNO er katastrofalt svak relativt til andre oljeselskaper. I nær alle perioder. Utviklingen siste fem og tre år er en skandale.
Utviklingen er katastrofalt svak også relativt til oljeprisen.
Utviklingen er elendig relativt til hele børsen. DNO-aksjonærene har tatt ekstrem risiko. Når alt har gått veien som oljepris, betalinger, situasjonen i KRG m.m. så stiger knapt aksjen. Når oljeprisen er litt ned, så kollapser DNO fra et latterlig lavt nivå.

Så følger DNO andre oljeselskaper? NEI, ikke over tid
Så følger DNO oljeprisen? NEI, ikke over tid.

DNO presterer ELENDIG for å si det mildt.

DNOs P/E er vel nå på 1-tallet.
På børsen er den vel over 10. Mange oljeselskaper på OSE rundt 7. Det innebærer at de snart verdsettes 7 ganger høyere enn DNO.

Utbyttet til DNO er også skandaløst relativt til de andre oljeselskapene i KRG. Gulf Keystone og Genel Energy lar pengene regne over aksjonærene.

Min hypotese er at DNO prises svakt pga.
- En svak ledelse og svakere styre. De klarer ikke å kjøpe tilbake billige aksjer. Ikke engang på P/E på 1-tallet. I stedet kjøpes RAKP-rask fra styreformannen m.fl. til P/E=6 eller 7. Det er en skandale. Og det letes etter nye oppkjøp i Afrika, sikkert mens oljeprisen er høy og til skyhøy P/E relativt til DNOs.
- Mer enn svak informasjon. De synes å ville informere minst mulig. Om betaling, og hva som egentlig skjer på Bashiqa m.m.
- Notering på Oslo Børs
- DNO har et betydelig lån de betaler forbrukslånsrente på. Samtidig har de mye penger i banken. Trolig til rundt null rente. Ingen oppegående folk tar opp forbrukslån og setter pengene i banken. Da taper en garantert. Skjønner dere hvor håpløst dette er?

Alt dette kunne DNO gjort noe med, men de vil eller evner ikke.
Ingenting tyder på at ledelsen ønsker en fair prising. Lite tyder på at de skaper særlig med verdier, ikke aksjekurs, ikke oppkjøpene de har gjort. Evnen til å styre risiko synes også begrenset.

Styreformannen synes helt uten selvinnsikt. Hadde han hatt litt, så hadde han byttet ut seg selv.

Dette klarte han å lire av seg, til en Faroe ledelse som ga egne aksjonærer høy avkastning«– Faroe har mislyktes i å levere konsekvent avkastning til aksjonærene de siste 15 årene delvis på grunn av utvannende aksjeutstedelser, utvannende opsjonsordninger og nylige vekst-utvannende bytter av eiendeler, sier Mossavar-Rahmani.»
Kilde: https://e24.no/boers-og-finans/i/qnowdE/dno-kritisk-til-faroes-avkastning

Dette klarte til sammenligning daværende Faroe-ledelse:
«Delivering value to shareholders
- Sold for £642m to DNO in January 2019
- Substantial uplift in value for shareholders with sale price of 160p/share vs final equity raise in 2016 at 70p/share, +129% TSR”
Kilde: https://longboatenergy.com/wp-content/uploads/2021/05/LBE-Company-presentation-December-2019.pdf se side 5

Hvem er det som egentlig IKKE leverer avkastning? DNOs styreformann. Han burde gått for lenge siden.
Redigert 07.09.2022 kl 16:56 Du må logge inn for å svare
Stokk Dum
07.09.2022 kl 16:57 3624

Dette ser jo ikke bra ut i det hele tatt, har du tatt dette opp med Styret i DNO?

mvh
HAS
07.09.2022 kl 17:16 3652

Fortsatt bitterhet, ømme tær og åpne sår etter oppkjøpet av Faroe. Temaet begynner å bli litt trøttende, så vi får håpe det nå går seg til etterhvert. Selskapet er uansett i fin flyt om dagen. Litt bred motbakke i bransjen akkurat nå, men er fortsatt opp 60% siste 12 mndr. Resultater ved q3 blir et nytt løft:)
Redigert 07.09.2022 kl 17:23 Du må logge inn for å svare
PaleRider
08.09.2022 kl 16:22 3577

Bare tull. Har en ikke noe substansielt å komme med, så kan en la være å skrive og unngå å kaste bort tida til folk. Det blir litt som å slenge fra seg søppel på gata eller i naturen.

Tro, håp og kjærlighet passer langt bedre på andre områder i livet enn i aksjemarkedet.

Dette er ingen tråd for heiagjengen som kun ønsker å se lyset når det er bekmørkt for DNO-aksjonærene. Det eneste håpet ligger i at P/E er lav noe som tilsier at kursen er lav og at styreformannens dager nå forhåpentligvis sine dager som enehersker i DNO snart er over. Nye flinke folk inn som ønsker å skape verdier, dele dem, informere og styre risiko, så kan kursen gå MYE. Med P/E på 6 tallet så skal DNO opp i over 40 kr. Kursen i dag sier alt om markedets massive mistillit mot et ubrukelig styre og en svak ledelse. Den som har det soleklare ansvaret er styreformannen.

Ny begredelig DNO-dag. Faller mest. Stiger minst.

I dag 16:20 er oljeprisen solid opp. Snart 2%. Og børsen er også opp over 0,5%.
DNO er opp 0,1%. Mens Aker BP f.eks. er opp 1%. Og Equinor 0,5%. Begge stiger fra høye nivåer. DNO røer seg knapt fra en prising på P/E på 1-tallet.
Redigert 08.09.2022 kl 17:05 Du må logge inn for å svare
Dølle
08.09.2022 kl 16:36 3661

Gode riktige poeng som ikke lar seg avfeie med tull og tøys som 60 % stigning på 1 år, og påstand om bra utbytte faktor.
Styreformann er en komplett ubrukelig fiasko
Prewia
08.09.2022 kl 16:46 3661

Bra sammanfattningar rider, helt sjukt utv i DNO i förhållande till andra oljeaktier