Grunnrente på lakseoppdrett


Innkalling til pressekonferanse fra Støre og Vedum i morgen 0830. VG snakker om børsensitive opplysninger. Hvis det er grunnrente på oppdrett som opplyses om , hvilke selskaper blir hardest rammet ?

Tipper dere oppfatter denne som utrolig provoserende. Det er en lederartikkel fra VG. Noen utsagn:

«Stå imot lobbypresset

Etter at regjeringen i forrige uke varslet at de ønsker å innføre økt skatt i kraftbransjen og i havbruk, har lobbyistene mobilisert.

Og det noe voldsomt. Det spilles skamløst på distrikt og på følelser. Det snakkes om utflytting, slukking av lys, nedleggelse av arbeidsplasser og trues med kutt i nye investeringer.

– Jeg merker at lobbyen og selskapene kjører veldig hardt på våre lokale tillitsvalgte, sier Sps finanspolitiker Geir Pollestad til Klassekampen. Han legger til at de får dem til å si at skatten er distriktsfiendtlig.

Heldigvis ser det ut til at regjeringen får støtte for å innføre grunnrenteskatt. Og det skulle bare mangle.

For dette er på overtid.

Vi kan ikke la lobbyister vinne slike saker. Da begynner vi å ligne på land vi ellers ikke vil sammenligne oss med, der folk med penger styrer politikken. For de tenker ikke på fellesskapet. De tenker på seg selv.»

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/kE6bjQ/staa-imot-lobbypressetJonasKr
05.10.2022 kl 21:32 1332

Grunnrente i fjord er rett og rimelig, men det bør ikke innføres på åpent hav. Innføres det på åpent hav vil det ikke bli noe oppdrett på åpent hav i Norge, 40% grunnrenteskatt av 0 er tross alt 0. Åpent hav med rett temperatur finnes flere steder, ingen grunn til å legge merdene i Norge.
Redigert 05.10.2022 kl 21:33 Du må logge inn for å svare

Kommer fra en hovedstadsavis. De vil ha pengene våre som vanlig. Provoserer meg ikke i det hele tatt. Det er iferd med å bli oss mot dem.

Del landet i to. Se hvem som blir fattig først

Du må fortrenge noe i det lille arealet ett anlegg fortrenger før man kan kreve noe mer enn man allerede gjør.

Dette minner meg om barn som vifter armene i fjeset på kompisen å roper lufta er for alle
nordnes
05.10.2022 kl 21:41 1726

Vel, bøndene har posisjonert seg i lange tider gjennom Bondepartiet.
Landbruksoppgjøret der bøndene fikk 11 mrd ekstra og importvernet av mat viser bøndenes makt.
polakk
05.10.2022 kl 21:44 1779

Burde helt klart heie på dei som skaper verdier og arbeidsplasser.
Hadde det ikke vært for oppdrett så hadde mange småsamfunn på kysten sluttet å eksistere.
Disse samfunnene klarer seg sjølv uten støtte fra staten og tillegg bidrar dei med skatt og eksport inntekter til Norge.
I området som jeg kommer fra så er det ikke så mange oppdrettsanlegg, men jeg vil anta at 30-40 prosent av personene som ikke er ansatt i kommunal og offentlig sektor jobber direkte eller indirekte med oppdrett.
Nå forstår jeg at aktiviteten ikke forsvinner over natta, men en slik skatt vil helt klart senke det potensiell aktivitetsnivået.
Torskeoppdrett har til nå vært et tapsprojekt for dei som er innvolvert, den dagen blir fortjenest vil staten komme å ta disse pengene. Signalene som dei her sender ut er helt feil og det vil bli problemer med å få kapital som vil være med på slike prosjekt.
Norge trenger folk med mye kapital, som er villige til å satse. Historisk har kapitalen ofte vært samlet i byene og dette har gjort at også mange av investeringen har vært der. Nå har blant annet nordnorge mange laksmillionærer som investerer i landsdelen, det samme gjelder Frøya og Hitra på Trøndelagskysten.
Frøya er en utkant kommune som slet med folketalsnedgang helt til slutten av 1990 talet, etter det har det snudd og folketalet vokser i samme tempo som mange kommuner sentralt på Østlandet. Det er en helt klar korrelasjon mellom utviklingen i oppdrettsnæringen og folketalsutviklingen på Frøya.
Dette gjelder sannsynligvis for mange steder langs med kysten.
Skulle tro at et parti som SP ville bli fornøgde med utkanter som utvikler seg positivt uten støtte i fra staten, men der er det mange som har blitt lurt.
Positiv utvikling i distriktene uten SP sin innblanding fører til at deres politikk blir irrelvant og ingen bryr seg om dei. Når dei nå tar inn større skatteinntekter så har dei mer og fordele og dei gjør seg viktige. Hva som er rett politikk for samfunnsutviklingen er ikke så viktig for SP.
Redigert 05.10.2022 kl 22:29 Du må logge inn for å svare

Pga det er mange hovedkontor - men jeg mener det. La oss dele landet å se hva som er igjen av såkalt verdiskapning i byene - da spesielt oslo.

Jeg tipper når fisk, olje, skogbruk, jordbruk og annen industri ikke tappes av ressurser til oslo - da ser bildet annerledes ut.

Jeg klarer å finne artikler på det motsatte. Du lever i en løgn

Offentlig sektor er ikke verdiskapning, men verditapping
Redigert 05.10.2022 kl 21:50 Du må logge inn for å svare
polakk
05.10.2022 kl 21:59 1815

Hadde vi delt norge i 2 land, Kysten fra Agder til Finnmark blitt et land, og Østlandet et annet land. SÅ er det helt klart hvem som hadde blitt rikest.
Tipper litt på tallet, men vil anslå at kysten av fra Agder til Finnmark står for 80-90 prosent av inntektene til staten. Olje, gass og fisk er det som skaffer oss inntekter.
Disse ressursene og verdiene blir skapt og ligger i langs med kysten.
Hvor hovedkontorene ligger har ikke så mye med hvor verdiene blir skapt.
Redigert 05.10.2022 kl 22:00 Du må logge inn for å svare
HP17
05.10.2022 kl 22:00 1813

Så mye støy for at noen sol i årevis har fått gratis fellesressurser må bidra litt tilbake til fellesskapet?
Betal din skatt med glede!
polakk
05.10.2022 kl 22:27 1767

Om produksjonsavgiftene hadde gått litt opp slik det samlete skattetrykket gikk opp 1-2 prosent så hadde det ikke blitt noen nevneverdige reaksjoner.
Men å sette opp skattene så mye over natten er ikke noe du forventer i skal skje i et vestlig demokrati der vi har tradisjoner for relativt stabile rammevilkår for næringslivet.


Redigert 05.10.2022 kl 22:28 Du må logge inn for å svare
H1rik1
05.10.2022 kl 23:55 1701

Det er vel ingen andre næringer i dette landet som produserer milliardærer på samlebånd slik som laksenæringen. Dette er en bransje som høster enorm profitt på å voldta våre felles ressurser. Det skulle bare mangle at de betaler tilbake noe av dette til fellesskapet. For meg blir det bare helt patetisk å se disse milliardærene gråte for sin syke mor i riksmediene.
True
06.10.2022 kl 00:12 1672

Muligens, men synes du hele 62% i skatt er forsvarlig?
vicktor
06.10.2022 kl 00:19 1662

H1rik1
Du bør nok undersøke andre næringer litt bedre. DnB tjente 5 ganger mer enn hva Mowi tjente 2021.
Årsresultat DnB 2021 var 25 355 mnok Utbytte var 5,76 %
Årsresultat Mowi 2021 var 5 113 mnok Utbytte var 4,29 %
DnB har lagt ned alle sine distrikt filialer
Mowi skaffet oss arbeidsplasser og bosetninger langs hele kysten.
De skaffer oss store eksport inntekter ved å sende laks verden rundt.
Når det nå kreves ekstra skatter inn, så må også de som tjener alle mest også bidra ( DnB )
At oppdretterne nå blir pålagt å betale 62 % av overskuddet er helt sykt, dette er ikke noe annet enn konfiskering.
Felles ressurser ? Disse fjordene ligger stort sett hele året, uten at det er noen annen aktivitet .
H1rik1
06.10.2022 kl 06:50 1573

Det gjør nok et solid innhogg i marginene, men jeg tviler på at det forsvinner arbeidsplasser som en følge av dette. Misforstå meg rett, jeg misliker statlig innblanding og skatter like mye som alle andre. Men når det gjelder laksebransjen så har vilkårene vært litt for gode.

Laks er en syklisk næring - hvor man bygger egenkapital o gode tider. Jeg ser løgnene fra blant annet røde politikere begynner å sitte i befolkninga.
JonasKr
06.10.2022 kl 08:29 1497

Det eneste gode motargumentet jeg ser mot grunnrente på oppdrett i fjord er det med forutsigbare rammebetingelser, men det er jo også et godt motargument. De må passe seg litt her hvis de ønsker investeringer i Norge.

Oppdrett på åpent hav er ikke skjermet for konkurranse, så her er det galskap med grunnrente.
oivindl
06.10.2022 kl 08:38 1480

"Dette minner meg om barn som vifter armene i fjeset på kompisen å roper lufta er for alle"

I den sammenligningen er det laksebaronene som er ungene og vifter med armene.
milk
06.10.2022 kl 08:57 1441

Vedum innrømmer nå manglende forståelse for tallene som G skatten er basert på...... :-)

Oj, du er flink å argumentere for deg.

Laksenæringen forbruker IKKE folkets ressurser. Den dagen næringen legges ned er det tilbake til start, i motsetning til olje-/gass som forbruker ikke fornybare ressurser.

Investeringer for NOK20mrd er kansellert i Norge. Økte investeringer i landbasert oppdrett og offshore-farming i utlandet er allerede i gang (det vil komme flere prosjekter på bordet de neste månedene). Kansellerer Witzøre og Røkke offshore-satsingen i Norge? Garantert.

Allerede på kort sikt taper staten mer på denne nye skatten, enn det de har budsjettert med skal være årlig inntekt. På lang sikt vil det bli VESENTLIG mindre. For ideologisk drevne folk, der misunnelsen renner over, biter ikke dette på. Noen baker kake, mens andre spiser kake.

Man må være fra østlandet for å tro at dette er en god ide. Det er rett og slett skremmende at mange mener at statlig konfiskering er tipp topp. Tilsvarende at de rike flytter fra landet er tipp topp. Det var slik det begynte i Venezuela....Nåværende regjering, SV, Rødt, MDG OG deres velgere bør reise på studietur dit ASAP. Noen av de nevnte hyllet jo også Venezuela som et "sosialistisk fyrtårn", med gratulasjonskort og greier. Blir kvalm....

Noen mente også lenger oppe at Oslo-regionen har høyest verdiskapning. Det er nok ved bruk at samme modellering som Karen U. Moe når hun argumenterer for grunnrente (eller mer presist, bruk av modell som gir deg det svaret du ønsker). Det er noe som heter løgn, forbannet løgn og statistikk. Ingen i sine fulle fem kan mene at olje-/gassnæringen, fiskerinnæringen og havbruksnæringen har sitt opphav i fra Oslo. At det er en del kapital, hovedkontor og offentlige funksjoner i Oslo kan ingen argumentere mot. Men å si at verdiskapningen skjer i Oslo er bare sprøyt, og det vet de fleste bare de tenker seg om.
Redigert 06.10.2022 kl 09:17 Du må logge inn for å svare
oivindl
06.10.2022 kl 09:30 1385

"Oj, du er flink å argumentere for deg."

Det var vel ikke et argument, kun påpekning av en svært haltende sammenligning.
oivindl
06.10.2022 kl 09:37 1374

"Men å si at verdiskapningen skjer i Oslo er bare sprøyt"

Men er det aksjebaronene som skaper verdier eller er det lokalbefolkningen og innleid arbeidskraft som faktisk gjør jobben?
Og hvor havner overskuddet?

All sutringen fra skribenter som flytter penger mellom ulike aksjer er bare patetisk. Ingen verdiskapning i det.

Slutt å sammenligne Norge med Venezuela. Det blir så dumt at det er vanskelig å ta deg alvorlig. Når det gjelder verdiskapning var det jeg som la inn en artikkel om det fra Aftenposten og jeg gjorde uten å kommentere den.

Her har du en til. Fra Dagbladet denne gang.

https://www.dagbladet.no/kultur/mytene-om-oslos-verdiskapning/66905582
Dr_Eval
06.10.2022 kl 10:06 1328

Hvilke land skal vi sammenligne oss med som plutselig øker skatter med 40%? Hvem investerer i slike land?

Du kan jo for eksempel sammenligne med Storbrittania hvor man betaler 40 % i arveavgift. Norge er en av de få land i Verden som ikke betaler arveavgift. Men så betaler vi desto mer i formueskatt som ikke er så vanlig i andre land. Tror ikke det er grunnrenteskatt fiskeoppdrett på frykte. Snarere formueskatten som jeg synes slår skjevt ut når det gjelder arbeidende kapital. Summen er imidlertid at vi ikke har det skattetrykket som mange mener vi har. Markedsliberalismen har fått herje i mange år under både Høyre- og Arbeiderpartiet og forskjellene i landet har økt kraftig. Som i andre europeiske land hvor det er mye verre. Vi ser resultatet med fremgangene for de høyreekstremistiske partier. De spinner på en misnøye i befolkningen. Det er noe galt når GUSTAV MAGNAR WITZØE Gustav Witzøe tjente 212 milliarder kroner i fjor. Da tjener han en gjennomsnittlig årslønn mens han sitter på do. Tror ikke han må gå på NAV pga grunnrenteskatt for å si det sånn.
ibyx
06.10.2022 kl 10:35 1274

Vi må huske på at det ikke er 212 milliarder vanlige kroner, men 212 milliarder *arbeidende kroner*. Også mens man sitter på locum!
Antar mange av disse kronene er plassert under beskyttelse av hardt arbeidende shorthus og avanserte aksjeroboter?
Litt «grovmasket» humor må vi koste på oss!
😂
Dr_Eval
06.10.2022 kl 10:44 1260

Jeg tror Witsøe driter i at han mistet 10mrd i aksjeformue på 3 minutter da grunnrenteskatten kom på høring. Like mye som jeg mistet 20k, og at jeg får 7k i skattelette. Det jeg spør om handler om politisk risiko, og Storbritannia har et stabilt skattesystem. De øker ikke plutselig skatter med 40%, fordi det er uforutsigbart. Venezuela derimot.
polakk
06.10.2022 kl 11:03 1240

Witzøe tjente 212 milliarder kroner ifjor.
Hvor har du det fra ?
Salmar er verdt 50 milliarder, tror ikke du forstår deg helt på tall
Soprano
06.10.2022 kl 11:07 1229

Det var gjennom statlig konfiskering av private eiendeler det begynte i Venezuela. Så sammenligningen er ikke helt søkt, selv om du ikke liker det.

I tillegg: Dagens statsbudsjett er en kraftig frarøvelse av middelklassen sin kjøpekraft (og ta da med at det var en kraftig frarøvelse allerede i statsbudsjettet for 2022). Alle skal bli like ser det ut til…

Man skal være rimelig venstrevridd for å ikke være bekymret for den retningen vi er på vei, og det går ALDRI bra…
Det er tilpasset lærerlønninger og sykepleiere. Økning på alle områder som er relatert til privat verdiskapning.

Man må være kommunist for å like dette budsjettet

Ikke bare grunnrente, verdsettelse av aksjer og økt utbytte skatt, det er ikke attraktivt å være lakse investor lengre.
Starten på slutten og Atl i aksjene snart vel, ingen gidder dette her mer.
https://www.dn.no/marked/regjeringen-vil-oke-utbytteskatten-fra-og-med-i-dag-for-a-unnga-tilpasninger/2-1-1329111

olvindl,

Men er det aksjebaronene som skaper verdier eller er det lokalbefolkningen og innleid arbeidskraft som faktisk gjør jobben?
Og hvor havner overskuddet? All sutringen fra skribenter som flytter penger mellom ulike aksjer er bare patetisk. Ingen verdiskapning i det.

...........................................................................................................................................................................

Hvorvidt en aksjetrader skaper verdier kan nok diskuteres ja. Men det blir feil å sette likhetstegn mellom en aksjetrader og industrielle (aktive) eiere (slik som f.eks de aller fleste eierne av havbruksselskaper langs kysten er) og industrielle investorer. De flytter ikke penger, tvert som så jobber de 24/7, tar risiko, skaper arbeidsplasser, utvikler nye løsninger/teknologi, skaper ringvirkninger og til syvende og sist sørger for skatteinnbetalinger til stat/kommuner. Det er denne "dynamikken" nåværende regjering er med på å ødelegge (gjennom at de rike flytter, investeringer flyttes utenlands, utenlandske investorer vil være skeptiske til å investere i Norge, gjennom å overbeskatte eiere og selskap slik at investeringsevnen reduseres osv).

Så er det engang slik at også tradere og finansielel investorer er viktige for markedet. De er med på å skape likviditet i ulike instrument, som igjen er viktig for at det finansielle systemet skal fungere. Helt "ubrukelige" er derfor heller ikke disse.

Alt henger sammen med alt :-.)
Redigert 06.10.2022 kl 12:50 Du må logge inn for å svare
Viking_I
06.10.2022 kl 12:42 1113

Total loss form ground rent announcement
SALMAR - kr 35,897,779,590
MOVI - kr 16,547,554,912
Lerøy - kr 10,123,090,640
NRS - kr 3,166,352,808
GSF kr 3,257,107,769
Total kr 68,991,885,719 (Kr 68.9 billion )
To generate 3 billion in tax government lost
1) Around 8 billion in tax loss on share this year
2) Investment worth 70 billion which can generate VAT and salary tax around 18 billion in next 3 to 4 years
3) unemployment in coastal area another load on social system.


Redigert 06.10.2022 kl 12:48 Du må logge inn for å svare

Bevares alt skal skattes ihjel, grunnrente, økt utbytteskatt, formueskatt , utenlandske produsenter vil konkurrere ut denne næringen om dette fortsetter. ikke rart investorene rømmer nå. Dette er tragisk. Snakk om å kneble en tradisjonsrik næring noe så grusomt. jeg har ikke ord.
vicktor
06.10.2022 kl 13:01 1077

Soprano1111
Aksjebaroner ? Nå har jo undersøkelser vist at de fleste taper penger på å være i aksjemarkedet.
Det er bare å se på aksjeutviklingen i det siste året, så ser du det.
For å få slutt på disse aksjespekulantene, så kunne man eksempelvis fått skattefritak dersom man satt med
aksjene i 10 år. Heller en gradvis reduksjon av skatten etter hvor lenge man eier aksjene.
Jeg mener å ha hørt at det tidligere var skattefritt, dersom du satt med aksjene i 3 år.
Det å bruke gulrot fungerer vanligvis bedre enn å bruke pisk.
oivindl
06.10.2022 kl 13:21 1045

"Men det blir feil å sette likhetstegn mellom en aksjetrader og industrielle (aktive) eiere"

Enig, og det var heller ikke tanken. Kun ment som et sleivspark til de som kritiserer så høylytt og snakker om verdiskaping, samtidig som mange her inne åpenbart er opptatt av å flytte pengene der de gir mest avkastning, samtidig som de snakker ned eller opp aksjer kun med egen avkastning i tankene. Ikke mye tanke for verdiskaping der, virker det som.

Gjelder heldigvis ikke alle her inne.
hill
06.10.2022 kl 13:41 1008

"Det gjør et solid innhogg i marginene".
Samme oppskriften, som er tiltenkt idag, ble tidligere også brukt mot den norske handelsflåte og industrien.
Historien viser hva som skjedde med alle arbeidsplassene i handelsflåten og i store deler av industrien,
hvor videresatsing ble lagt til andre land, med bedre rammevilkår.

Arbeidsplassene ombord i fartøyene forsvant til utlandet - Industrien satset videre i utlandet.
Et godt eksempel på det siste, er Kongsberg Automotiv, som eier nærmere 30 fabrikker i 18 forskjellige land,
og med hovedkontor lagt til Zurich!

Er nok flere grunner til at nysatsinger skjer utenfor Norge - men, rammevilkårene, de må være på plass!
Det er de ikke lenger for havbruksnæringen, om den nye grunnskatten blir innført.

Tror ikke du skal være i tvil om, at tilsvarende vil komme til å skje med arbeidsplassene i havbruksnæringen,
om politikerne synes at vilkårene er litt for gode her og derfor pålegger dem en ekstra skatt på 40 %!

Kanskje bør norske styrende politikere dra på studiereise til Sweitz, for å lære hvorfor dette landet tiltrekker seg
både industri og kapitalksterke investorer, i motsetning til Norge, som synes å føre en helt annen politikk?

Sweitz er heller ikke medlem av EU og har, som Norge, formueskatt - og likevel lykkes de! Hmm - - -
Kan det være, at de generelle RAMMEVILKÅRENE er bedre der?

Redigert 06.10.2022 kl 14:47 Du må logge inn for å svare

Hva tenker dere om det ?

"Regjeringen har tatt laksebeslutning
Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet en ny mekanisme for fastsettelse av vederlag for unntaksvekst på laksetillatelser som tidligere i år ble kjøpt til fastpris."

https://www.finansavisen.no/nyheter/sjomat/2022/10/06/7941796/regjeringen-har-tatt-laksebeslutning?internal_source=sistenytt