Staten tar 884 kr i skatt per 1000 kr i resultat i et AS

Denne tråden er stengt for nye innlegg.
30.03.2023 kl 01:22
Automatisk lukket grunnet trådens størrelse. (Beklager.)
Ringern
06.10.2022 kl 21:17 208260

Som et svært forenklet eksempel har jeg brukt et børsnotert oppdrettselskap som har et resultat på 1000 kr før skatt og betaler alt ut i utbytte til aksjonærene som er i formueskatt posisjon

1000 kr resultat før skatt
-220 kr i selskapskatt 22%
-400 kr i grunnrenteskatt 40%
Rest:

380 kr utbetales til aksjonær som utbytte
-144 kr utbytteskatt 37,84%

Rest
236 kr
- 120 kr formuesskatt 1% av beregnet verdi av 1000 kr resultat med p/e 15 dvs 15000x 80% kr i formuesverdi
Rest
116 kr

For et resultat før skatt på 1000 kr i et børsnotert oppdrettselskap har staten fått 884 kr i skatt

Muligens det er bedre å vurdere borgerlønn

True
09.10.2022 kl 19:13 2128

Og det er nettopp dette Politikere flest ikke forstår, da de bare antar at all profitt går rett i bedrifteiernes lommer, og er en stor årsak til hvorfor bedrift etter bedrift legges ned hver måned som går nå.

Det virker nesten som de tror at bedrifter går på luft når de i realiteten har konstant behov for kapital for å dekke nødvendige utgifter, samt benytte dem til videreutvikling og nye investeringer. Lykke til med det med dagens regjering. Grøsser av tanken hvor dette landet befinner seg hen om 3 år.

Antageligvis er 100-500 bedrifter lagt ned innen den tid hvis ikke mer.
True
09.10.2022 kl 19:24 2109

Helt enig, og likevel har Rødt vokst seg så store... Det viser bare at tapermentaliteten og janteloven i Norge lever i beste velgående. Og verre blir det. Vi kommer ikke til å ha noe land til slutt dersom dette skal fortsette.

Hvorfor tror du Trump ble valgt i USA av alle personer? Nettopp på grunn av Politikere som er handlingslamme og som ikke har noen som helst forretningsforståelse. Kan si hva man vil om Trump, men han kan business og fikk orden på økonomien i rekordfart.

Støre har alltid vært en rikmann som alltid har forsøkt så godt han kan å skjule sin formue, samtidig som å late som han er som vanlige folk for å huke inn flest stemmer (alle skal med, nå er det vanlige folks tur etc.). Han følger heller ikke loven som er bevist gang på gang og har en tendens til å lyve ræva av seg. Er vel den perfekte Politiker slikt sett.

Vedum har jeg alltid hatt sansen for tidligere, men har vist seg nå å være rimelig udugelig når det kommer til (regne)stykket. Han er en person som liker å "suffer fools gladly" og ta den største kakebiten for seg selv.
Redigert 09.10.2022 kl 19:29 Du må logge inn for å svare
True
09.10.2022 kl 19:39 2090

Jeg har seriøst aldri vært mer oppgitt og har sittet her i fortvilelse de siste dagene mht. det som skjer. Jeg har heller aldri vært mer UVILLIG til å bidra i det norske næringsliv som følge av denne regjeringen.

Og det er kun fordi jeg ser hvordan VANLIGE folk nå blir rævkjørt left and right, ikke fordi jeg ikke gidder. Jeg må som oftest finne meg i "du er overkvalifisert", "du vil bare kjede deg her og stikke av" tilbakemeldinger uansett hvor fleksibel og åpen jeg er til å bidra her og der. Nå må jeg finne meg i det her i tillegg som ikke det var ille nok.

For å si det rett ut, næringslivet fortjener ikke meg under denne regjeringen!
_K2_
09.10.2022 kl 19:45 2087

Det gjenstår fortsatt litt før budsjettet endelig vedtas medio desember.

Merkverdig om det skal få tilbakevirkende kraft. De skriver om forutsigbarhet for kommunenes inntekter (formue),
og ønsker derfor u-forutsigbarhet for aksjeeiere. Men resultatet er jo solide kursras og utsikter til store tap.
Om budsjettet vedtas uendret har Kystkommunene allerede tapt ca. 1/3 av årets formueskatt, og mer dersom tap realiseres.
En av de største enkelttaperne på grunnrente-stuntet blir vel for øvrig statens eget Folketrygdfondet, som eier lang mer i lakseaksjer enn Fredriksen.

https://www.regjeringen.no/no/tema/okonomi-og-budsjett/statsbudsjett/budsjettkalender/id439273/
Winter is Here
09.10.2022 kl 19:58 2064

"– Det er klart at prisene må opp
Ny arbeidsgiveravgift kan gi ansettelsesfrys og økte priser i konsulentbransjen. Samtidig øker kostnadene for den største innkjøperen av konsulenttjenester: Staten."

https://www.finansavisen.no/nyheter/teknologi/2022/10/09/7942618/det-er-klart-at-prisene-ma-opp?internal_source=sistenytt
True
09.10.2022 kl 20:07 2052

Jeg synes også det er rart dersom ikke de nye skattesatsene trer i kraft først i 2023, men så igjen, så beregnes jo skatt på aksjegevinst/tap automatisk, så jeg hadde da regnet med at alt annet hittil som er solgt går naturligvis under forrige sats. Men da gjelder det vel fra neste år.
nordnes
09.10.2022 kl 20:31 2032

Katjek: Det sies at byråkrater har mista trua på Vedums uforutsigbare politikk og hans kunnskapsløshet. Så jeg er enig i din manglende fidus til Støre og Vedum, men det spørs hvor sugne utlendinger er på norske bedrifter.

Som det står i DN; « Det eneste investorer liker dårligere enn dårlige nyheter, er usikkerhet. Økt oppfattet risiko medfører at investorene nå vil kreve høyere avkastning. Derfor økes nå kravene til det de vil investere i i Norge, sier Alexander Opstad, sjef for DNB Markets.»

og videre;
«DNB og NHO mener regjeringens budsjettforslag skremmer utenlandske investorer
DNB Markets-sjef Alexander Opstad frykter grepene i statsbudsjettet vil gjøre det dyrere for norsk næringsliv å få finansiering. – Utenlandske investorer vurderer nå å vekte seg ned i Norge, advarer han.»

https://www.dn.no/politikk/statsbudsjettet-2023/nho/dnb/dnb-og-nho-mener-regjeringens-budsjettforslag-skremmer-utenlandske-investorer/2-1-1330375
Redigert 09.10.2022 kl 20:33 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.10.2022 kl 20:40 2020

Dette gjelder hovedsaklig de som eier aksjer via aksjeselskap (holding selskap). Man kan velge å ta ut et ekstraordinært utbytte fra eget selskap før året er omme, men nå vil ikke dette hjelpe.

Det tragiske oppi det hele er at regjeringen har laget noen søte regnestykker på hvor mye ekstra de vil få inn pga økte skatter. Men konsekvensen av alle disse økte skattene er at staten vil få inn vesentlig mindre totalt sett:
- Det er for eksempel ikke nevnt noe om hvor mye mindre staten vil få inn i formueskatt som en konsekvens av at verdiene på oppdrettselskapene er ned med 40+%?
- Mindre omsetning fra oppdrettselskapene og deres underleverandører ettersom mer eller mindre alle selskapene har kuttet opsjonene sine. Det begynner å bli en del tapte milliarder i tapt mva, inntektsskatt, selskapsskatt osv...
- Utbytteskatten øker, men konsekvensen er at folk og bedrifter som har mulighet vil forsøke å utsette utbytter til det kommer på plass en ny regjering.
- Flere vil flytte ut, som på sikt vil gi Norge vesentlig mindre inntekter fra formue og utbytteskatt
- norske bedrifter blir mindre konkurransedyktige sammenlignet med selskaper i utlandet og vil miste markedsandeler, som igjen vil være tapte skatteinntekter for den norske stat (mindre selskapsskatt pga lavere inntekter, mindre formueskatt pga lavere verdsettelse, mindre utbytteskatt pga lavere marginer/inntekter og til slutt mindre inntektsskatt fra ansatte i disse selskapene fordi selskapene vil ha færre ansatte enn de potensielt kunne hatt).

Man skulle tro at det ikke var noen hjemme i Finansdepartementet, for dette opplegget er noe av det verste jeg har sett noen gang. Som nevnt tidligere i tråden, så mister man all lyst til å bidra mer til denne galskapen. Man skjønner jo hvor koko disse forslagene er når et parti som SV sier at det er et steg i riktig retning.

Nesten overrasket over at de ikke har rørt ASK enda, men det kommer vel... De har jo 2 budsjetter til som skal legges frem de neste årene.
True
09.10.2022 kl 20:44 2025

Den biten der har jeg ikke tenkt på en gang, men nok et godt eksempel på negative ringvirkninger som denne regjeringen har forårsaket. Sånn går det når man bare skal ta og ta fra de som gjør noe i næringslivet: alle flykter som høns.

Smart, veldig smart... Håper det her er siste gang vi noen gang har en rød regjering. Når skal folk lære? Dette er ren galskap.
True
09.10.2022 kl 20:56 2032

ASK hadde blitt negativt berørt for lengst dersom SV hadde kommet i regjering. Jeg håper for alles skyld at de ikke vil få noen innvirkning der i de neste budsjettene. SV gjør en meget god jobb for å bli et av de mest forhatte partiene i Norge. Ikke rart at klovner som Svein Østvik ender opp i det partiet der.
oivindl
10.10.2022 kl 09:09 1902

"SV gjør en meget god jobb for å bli et av de mest forhatte partiene i Norge."

Som fjerde største parti kan ikke den jobben være så god.
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 09:16 1893

SV gjorde ett genistrek med å ikke bli en del av denne regjeringa. De kan reforhandle absolutt alt - uten å måtte betale for det i velgermassen.

Det kommer masse møter fremover på høyt nivå. Vi vil få en justering av denne beskatningsmodellen. Blir det nok? Det vil fremtiden vise.

Kajtek
10.10.2022 kl 09:47 1862

Jeg er stygt redd at de kan få mer stemmer. Det er stor overtall av folk som er misunnelig på andre som har mer enn dem selv. Derfor stemte de på SV med håp at man skal «ta de rike og gi til den vanlige man». De har klart å holde i alle fall en av de løftene. «Å ta de rike». Jeg lurer på, de har innført grunnskatt for oppdrettsbedrifter pga. at di nyter godt av statens ressurser. Da spør jeg, hvorfor er det ikke innført grunnskatt hos bøndene ? Di nyter, så absolutt, av Norske ressurser.?
oivindl
10.10.2022 kl 10:11 1836

"Det er stor overtall av folk som er misunnelig på andre som har mer enn dem selv."

Denne påstanden har blitt gjentatt til det kjedsommelige, men blir ikke mer korrekt av den grunn. Kan like gjerne påstå at de med store formuer er misunnelige på utlendinger som har enda større formuer.
Tror det bare er å innse at det finnes ulike verdisyn, og ikke alle er opptatt av å bygge seg opp størst mulig formue og da ikke nødvendigvis er misunnelige på dem som har det.

Når det gjelder landbruk er det vel ikke en like lukrativ bransje, og det er heller ikke lov å pløye opp og utnytte statlig grunn. Eiendomsretten er jo litt ulik på lands og til vanns.
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 10:22 1822

De fleste som bygger og driver bedrifter tenker ikke på penger på en annen måte enn ett verktøy. De er uansett såpass rik at de trenger ikke prioritere som oss andre. De ser nå at verktøyet blir konfiskert av en stat som ikke er istand til å regulere egne kostnader slik som det private må. Dette pga Vi har indirekte inntjening av en annen verden mot olje og laks. Nå ble ikke det nok det heller, så de tar grep som vi ser i den tredje verden - og det vil Norge merke over tid.

Du har liten eller ingen forståelse av næringa, så jeg skjønner ikke hva du gjør på denne tråden?

Landbruk i Norge skulle ha vært nedlagt. Vi har selvforsyning med både oppdrettet og vill fisk. Bøndene vil ikke ha med fisk i selvforsyningsregnskapet, men det skal vi få en slutt på. Vi vet rollen bøndene i SP spiller i denne prosessen - og det er på tide å ta frem "boksehanskene". De politiske kompromissene kommer ofte når motparten også føler seg truet...

Det er ikke ensartet negativt med alt landbruk. Det er som med oppdrett av laks, noen taper penger mens andre driver med store overskudd. De legger beslag på enorme areal som blant annet friluft vil benytte. Jeg tenker vi må se på dette med bakgrunn i allemannsretten. Er det rett at noen eier mer enn 1 mål tomt? Jeg synes vi skal vurdere om hva private personer kan eie og beslaglegge av areal....

På den seriøse siden forurenser bøndene enormt med overgjødsling og avrenning i vann og elver. Det er helt utrolig at det ikke er gjort noe med dette. Det er også en grunn til at mange vassdrag har kollapset med tanke på reproduksjon
ibyx
10.10.2022 kl 10:40 1818

For alt jeg vet stemmer de gjerne Rødt, SV eller AP? (Men neppe SP?) 😂
Vel. Ting er ikke så svart hvitt som enkelte her liker tro.
Ministeren får så hatten passer her.

https://ilaks.no/hovedtillitsvalgte-i-salmar-og-mowi-skjaeran-ma-ga/
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 10:51 1804

Det som man ser litt i fra fagforeningene har allerede spredd om seg. Det gjelder direkte ansatte, partnere til de ansatte leverandørindustri osv osv....dette kommer til å bli brutalt lenge for AP og SP. MEN fra AP hadde jeg regnet med denne, men ikke fra SP. Det samme er følelsen for mange i næringa - hvor tror SP bonusstemmene kom fra egentlig ved forrige valg??

På sikt kommer AP til å bli splittet mellom industri og alt det andre de holder på med (fokus på byer). SP blir det krig imot nå - det partiet skal under sperregrensa.
oivindl
10.10.2022 kl 10:51 1804

"De fleste som bygger og driver bedrifter tenker ikke på penger på en annen måte enn ett verktøy."

Men de fleste som ikke gjør det er preget av misunnelse? Som var mitt poeng i det du svarer på.
Det kan sies mye om allemannsretten og eiendomsretten. For min del skjønner jeg ikke hvorfor noen skal eie halve Hardangervidda.

Når det gjelder kunnskap har du nok helt rett i at du nok har langt bedre oversikt over emnet enn meg. Så da er det ekskluderende for å delta?
Hvor ligger i så fall listen?

Hadde alle økonomer vært enige om alt, hadde du kanskje hatt et poeng, men det er de jo slettes ikke.
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 10:58 1786

Jeg kjenner mange eiere innen oppdrett. De tenker ikke på penger slik du prøver å fremstille det. Kan godt hende det er ett byfenomen - hva vet jeg. Hvor mange av de, ser du i privatfly og viser seg frem?

Jeg legger lista i at man må prøve å sette seg inn i hvordan ting henger sammen. Jeg skjønner jo også at dette er mer bygd mot by enn noe annet. Det gjelder også milliardærene. Det er ett problem at makten er iferd med å snu seg litt - for om noe - er penger makt.

Lista legger jeg i at man må forstå på hvilket begrenset fotavtrykk næringa har. Sammenlign det med HVA som helst annet av matproduksjon. Laksen er grønnest og best. Både når det gjelder forutnyttelse, medisinering og avtrykk i naturen (ink arealbruk). De som krangler på dette er uvitende.

Samlet arealbruk for norsk oppdrett må jo være enormt - men nei - det er det ikke. Samlet areal er omtrent som Andøya. Hva er problemet? Hva er alternativ bruk av det begrensende arealet som blir brukt? Kan man ikke fiske i fjorden? Hvorfor driver hundervis å fisker rundt anleggene hvor det er fiskefelt? Hvorfor fiskes det reke helt inntil anleggene? Det er STOR forskjell på hva som blir sagt av motstanderne og hva som skjer i den virkelige verden.
oivindl
10.10.2022 kl 11:09 1783

"De tenker ikke på penger slik du prøver å fremstille det."

Hvordan har jeg prøvd å fremstille det?
Jeg har skrevet at de ønsker å beholde overskuddet fremfor at det går til skatt.
Det er vel også korrekt?
oivindl
10.10.2022 kl 11:41 1756

"Kan man ikke fiske i fjorden? Hvorfor driver hundervis å fisker rundt anleggene hvor det er fiskefelt?"

Regner med det varierer mye med lokale forhold.
Vi har hatt et oppdrettsanlegg 300 m fra hytten.
Har vi fisket i nærheten? Ja, det har vi, men ikke fordi vi ønsker å fiske nær et anlegg, men fordi det var der fiskeplassene var.
Var vi fornøyd når vi fikk oppblåste paler full i pellets?
Ikke spesielt. Vet en del som ikke tok opp slik fisk.
Hater jeg oppdrettsanlegg av den grunn?
På ingen måte.

Nå er anlegget flyttet en km lenger ut i fjorden og utvidet, men problemene med unaturlig fisk er heldigvis redusert.
Redigert 10.10.2022 kl 11:44 Du må logge inn for å svare
True
10.10.2022 kl 12:45 1715

Tviler jeg ikke et sekund på. Jeg for min del har valgt å motvillig akseptere det som skjer og samarbeide motvillig i stillhet på veien fremover. Det har allerede vært nok hodebry som det er, og jeg foretrekker et fredelig sinn i det daglige. Politikere, og da spesielt de røde har ikke peiling uansett.

Kom nettopp hjem fra en handletur på REMA 1000 og legger godt merke til inflasjonen for å si det slik. For et par måneder tilbake kostet en 500g filtermalt kaffe fra REMA 1000 49 kr. Sist gang jeg kjøpte, kostet den 59 kr. Nå koster den 69 kr, og da kjøpte jeg den ikke en gang.

Edit: Hjelper ikke så mye når ledelsen i REMA 1000 også nok en gang har klart å utarbeide en strategi ("relevante" personlig priskutt) som gjør det stikk motsatte av det den sier den skal gjøre.

Fra å gå fra 10-på-10 hvor man fikk rabatt på de 10 mest kjøpte varer og hvor man til tider kunne spare over 100 kr, fikk jeg i dag rabatt på hele 5 IRRELEVANTE varer jeg aldri har kjøpt før, og sparte ikke noe som helst...

Ikke rart jeg slaktet omdømmet til dem her om dagen også, blant annet i full offentlighet på LinkedIn. Jeg skrev en kjapp artikkel hvor jeg analyserte denne og REMA 1000s andre strategier, og hva som mest sannsynlig ville skje (forbrukerflukt, elendige salgstall etc.). Og riktig nok skjedde det nøyaktig som jeg forutstå...

Men noen vil vel bare se verden brenne går jeg ut ifra...
Redigert 10.10.2022 kl 12:55 Du må logge inn for å svare
oto1
10.10.2022 kl 13:09 1693

oivindl

Du er jo selv et levende eksempel på at de som kanskje ikke har så mye, er misunnelig på de som har mer.
Mottoet er ikke at alle skal bli rik, men at alle skal bli fattig.

Det største problemet er at når staten nå trenger mer penger (eller gjør de egentlig det?), så finner de det opportunt å hente pengene der egne velgere rammes minst.
Help åpenlyst, og under mottoet om at de rike skal tas og her må det omfordeles.
Og du og de fleste andre av stemmekveget applauderer selvsagt.

Innsikten er jo selvsagt totalt fraværende, all den tid om en milliardær må ut med 100 mill ekstra i skatt, så hjelper det deg null.
Ok, du får kanskje kortsiktig en tusenlapp i året i mindre skatt, men etter hvert som industrien flytter ut og bedrifter går konk, så vil nav utgiftene bare øke, og da er det din tur å bidra mer.

Siden du er her på Trygves Tivoli så antar jeg du investerer i aksjer?
For noen år siden hadde vi noe som het alminnelig skatt og skatt på kapitalinntekter. Den var 28%.
Så måtte de gradvis sette ned selskapers skatt på overskudd til 22% for å opprettholde konkurranseevnen med utlandet, da alle andre land satte ned skatt på overskudd.
Et bredt forlik på Stortinget gjorde imidlertid at skatt på utbytte da skulle justeres slik at utbytteskatten fortsatt var 28%.
Dvs at når selskapene fikk lavere skatt, så fikk de større overskudd, men om de delte dette ut som utbytte så ble reell utbytteskatt fortsatt 28%.
Så ble det i all stillhet innført at dette også skulle gjelde skatt på gevinst ved aksjehandel, og nå er hele forliket skrotet av regjeringen ved at de bare pøser på med høyere skatteprosent.

Dette er gjort mulig fordi de som stemmer på disse partiene ikke er overrepresentert på børsen. Så de finner det jo selvsagt helt greit at dette gjøres under mottoet, det rammer ikke meg.
Javel?
Hvis du har 100.000 i fond eller aksjer, og forventer 10% årlig avkastning, så er forskellen i skatt på 22% og 38% skatt ca 1600 kr per år.
Der gikk skatteletten din fløyten.
All annen skatt på kapitalgevinst er 22%. Det være seg renter på bankinnskudd, renter på obligasjoner, skatt på utleie av eiendom, gevinst på kryptohandel etc, etc.
Hvorfor er det sånn at skatt på aksjehandel/utbytter skal være nær 38%?
Er ikke investeringer i næringslivet noe alle oppfordrer til i festtalene?
Mottoet er altså at har man råd til å kjøpe aksjer så har man råd til å betale 38% skatt også. Og stemmekveget jubler.
Men har man råd til å leke seg med krypto, eller råd til å eie en utleiebolig, har man ikke da også råd til å betale 38% skatt på gevinst?
Er problemet her at det er for mange av velgerne til disse partiene som gjør det, og at det da er best å ta andre?

Når det gjelder grunnrenteskatt på lakseoppdrett så skal det begrunnes i bruk av fellesskapets ressurser må skattlegges.
Dette er jo selvsagt bare tull. Det finnes kanskje 100 personer i hele Norge som kunne tenkes å ferdes der oppdrettsanleggene ligger, og det er hverken vanskelig eller tidkrevende å kjøre rundt. Men selv om hverken du eller noen andre blir plaget av dette, så skal det altså forsvare en ekstraskatt på 40%?
Oppdrettsfirmaene betaler ca 200 mill til Staten for å kjøpe en konsesjon, altså en rett til å bruke plassen de har, men det er ikke nok.
Hva ville du sagt om Staten tok 22% av lønna de (noe de gjør), forlangte eiendomsskatt på boligen din (noe de gjør), men så i forslaget til statsbudsjett vil de skatte deg ytterligere 40% for å bo i en leilighet som står på fellesskapets ressurser?
Jeg ville sagt supert, nå får de endelig smake sin egen medisin, og så kunne vi slokket lyset her i landet.

Nå bare slår vi av bryteren her og der, men du kan ta det helt med ro. Det blir din tur da alle skal ned.
True
10.10.2022 kl 13:28 1667

Bra skrevet og veldig fin avslutning. Alle skal helt klart ned ja, ikke med. Utrolig synd at vi ikke har kommet lenger i landet mtp. naiviet og godtrohet, men jeg håper at vanlige folk endelig skjønner denne gangen. De som har stemt inn det her fortjener ikke noe bedre, mer synd på oss som forstår bedre og som så dette komme lang vei...

Tror jeg kommer til å ta en lang pause fra både nyheter og sosiale medier nå fremover, og heller fokusere på å handle i virkeligheten, slik at jeg ikke mister hodet.
EnAksjeTil
10.10.2022 kl 13:45 1639

Hørte på grunnskolenen gang at sosialist og kommunist ikke var det samme. Må frem med skoleboka igjen.
True
10.10.2022 kl 14:23 1617

De er like ille.
oivindl
10.10.2022 kl 15:03 1589

"Du er jo selv et levende eksempel på at de som kanskje ikke har så mye, er misunnelig på de som har mer."

Glimrende forsøk på elendig argumentasjon.
Sleng ut påstander og anklager mot andre du ikke har den fjærneste kunnskap om.
Ikke alle som er like opptatt av egen vinning.

"Ok, du får kanskje kortsiktig en tusenlapp i året i mindre skatt,.... da er det din tur å bidra mer."

Kunne ikke brydd meg mindre.

"Hvis du har 100.000 i fond eller aksjer, og forventer 10% årlig avkastning, så er forskellen i skatt på 22% og 38% skatt ca 1600 kr per år."

Og sitter likevel igjen med en gevinst på 6200 kr.
Greit nok for meg, uten å ha gjort annen innsats enn å investere pengene.

" Det finnes kanskje 100 personer i hele Norge som kunne tenkes å ferdes der oppdrettsanleggene ligger, og det er hverken vanskelig eller tidkrevende å kjøre rundt."

Hvis du mener det er begrunnelsen, har du nok misforstått.
Her er en bedre begrunnelse:
" Den prinsipielle begrunnelsen for å ha en grunnrenteskatt, er at enkelte bransjer driver sin virksomhet med utgangspunkt i konsesjoner som gir tilgang til en begrenset naturressurs samtidig som denne naturressursen gir selskapene en ekstraordinær avkastning."
https://blogg.pwc.no/skattebloggen/grunnrenteskatt-paa-oppdrett-tas-opp-av-skuffen

Redigert 10.10.2022 kl 15:06 Du må logge inn for å svare
oivindl
10.10.2022 kl 15:14 1579

"Sammenlign det med HVA som helst annet av matproduksjon. Laksen er grønnest og best. Både når det gjelder forutnyttelse, medisinering og avtrykk i naturen (ink arealbruk). De som krangler på dette er uvitende."

Her savner jeg en smule dokumentasjon.

Her er en annen vurdering:
" I dag kan du gå i butikken og kjøpe hvilken som helst annen fisk – sei, makrell, torsk, sild, hyse, og den vil være mer klimavennlig enn laks.

Oppdrettslaks er blitt et unntak fra regelen om at fisk er mer klimavennlig enn kjøtt: Til og med kylling har lavere fotavtrykk"
https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/Xq0XBb/hvorfor-fortsetter-den-norske-groennvaskingen-av-laksen
Redigert 10.10.2022 kl 15:19 Du må logge inn for å svare
oivindl
10.10.2022 kl 15:27 1560

"Det er også en grunn til at mange vassdrag har kollapset med tanke på reproduksjon"

Og du frikjenner gjerne oppdrettsnæringen?

"Det er ingen nyhet at rømt oppdrettslaks, lakselus og utbygging av vassdragene, er en trussel for villaksen."
https://forskning.no/fisk-miljoovervakning-miljopolitikk/villaksen-er-truet/1945991
oivindl
10.10.2022 kl 16:30 1525

"De som krangler på dette er uvitende."

"Har du noen gang lagt merke til hvordan inkompetente mennesker ofte snakker med stor sikkerhet? Og virkelig smarte mennesker alltid stiller spørsmål ved seg selv? På slutten av 90-tallet satte to forskere seg fore å forklare dette fenomenet og kom opp med Dunning-Kruger-effekten."
https://utforsksinnet.no/dunning-kruger-effekten-en-kognitiv-bias/
oivindl
10.10.2022 kl 16:46 1509

Her er enda et sitat som man bør ta med i vurderingen av oppdrettsnæringen.

"Store deler av avkastningen går ut av landet. Det er ingen grunn til at vi skal la være å skattlegge den."

"For superprofitten har de vært lite villig til å dele med sine ansatte."

"Innen oljenæringen snakkes det om lekkasje av grunnrente. Det betyr at de ansatte har høyere lønninger enn i tilsvarende bransje på land. Noe av den ekstra avkastningen som naturressursen gir, har altså kommet arbeidstakerne til gode. I oppdrettsnæringen derimot, har alt gått til eierne"
https://www.apollon.uio.no/artikler/2020/2_havet_lakseoppdrett.html
ibyx
10.10.2022 kl 17:15 1479

Unnskyld meg, men blir det ikke litt pussig om denne bransjen skal tilleggsskattes med begrunnelse av at større eller mindre deler av eierne sitter i utlandet og at deres avkastning altså forsvinner dit? Dette gjelder da i varierende grad alle børsnoterte selskaper på OSE?
Skal vi endelig få en mer lik beskatning av innenlands aksjeeiere og utenlandske?
Jeg hører allerede brølene fra børsen, shortmeglere, snakkende roboter med eller uten kjøtt og hele hurven!
Vel, det ville kanskje hindre at utlendingene nå kan kjøpe ferdig barberte oppdrettsaksjer klare for ny, men som vi skjønner, redusert skjeggvekst!
😂
Redigert 10.10.2022 kl 17:17 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 17:22 1478

Der ble det «game-set-match». Når du serverer en kronikk fra den samme som skriver den mest oppdrettsfientlige boken i ny tid….har du tapt. Googlet du deg frem til den må du ha passert og ignorert mye forskning - god forskning.

Jeg sitter med tlf - men skal gruse deg senere å legge de tynne motargumentene dine i ruin.
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 17:24 1479

Det er lov når man støtter seg til mye god forskning - og ikke kronikker som deg.

Har du flere diagnoser å stille?
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 17:29 1476

I tillegg har du regulering av vassdrag pga strømproduksjon, bønder som forurenser og det viktigste - mangel på beitedyr til laksen
Bennyfyfasan
10.10.2022 kl 17:33 1471

Lønn er en sannhet med modifikasjoner. Det er en del små lokaleide som betaler elendig - de vedum vil beholde. Salmar lønner fyrstelig…

Hvem har gjort det største enkeltsalget sv laksekonsesjoner ut av landet? Det var staten med Cermaq. Det var masse lokal interesse - men staten solgte det til Japan. Så er de frekk nok å klage…
_K2_
10.10.2022 kl 17:35 1467

.."Til og med kylling har lavere fotavtrykk"

Blant husdyr har vel høns det laveste klimaavtrykket, så den sammenligningen er nærmest et kompliment.
ibyx
10.10.2022 kl 17:50 1456

Hmm. Det er kanskje mulig å lese inn små eller større «innrømmelser» mellom linjene med utgangspunkt i siste avsnitt her?
I det minste en «obligatorisk» imøtekommenhet..
Vi får håpe de mer «trauste» finner fram til hverandre etterhvert.
Så kanskje dette går seg til uten varige men.

«Forslaget om grunnrente er nå på høring, med frist på nyåret. Vi ser fram til konstruktive forslag til hvordan en grunnrentebeskatning eventuelt kan utformes bedre enn det som foreslås.»

https://ilaks.no/litt-mer-innestemme-takk/