Staten tar 884 kr i skatt per 1000 kr i resultat i et AS

Denne tråden er stengt for nye innlegg.
30.03.2023 kl 01:22
Automatisk lukket grunnet trådens størrelse. (Beklager.)
Ringern
06.10.2022 kl 21:17 207229

Som et svært forenklet eksempel har jeg brukt et børsnotert oppdrettselskap som har et resultat på 1000 kr før skatt og betaler alt ut i utbytte til aksjonærene som er i formueskatt posisjon

1000 kr resultat før skatt
-220 kr i selskapskatt 22%
-400 kr i grunnrenteskatt 40%
Rest:

380 kr utbetales til aksjonær som utbytte
-144 kr utbytteskatt 37,84%

Rest
236 kr
- 120 kr formuesskatt 1% av beregnet verdi av 1000 kr resultat med p/e 15 dvs 15000x 80% kr i formuesverdi
Rest
116 kr

For et resultat før skatt på 1000 kr i et børsnotert oppdrettselskap har staten fått 884 kr i skatt

Muligens det er bedre å vurdere borgerlønn

peaf
08.11.2022 kl 09:36 2162

Hver gang noen vil ha en krone i skatt av de rike, så flommer det over av dommedagsprofeter som spår verdens undergang. Men til dags dato har vel de rike bare blitt rikare, og de har noe gjemensomt ingen vill betale skatt. Det skall forbrukerne gjøre, de betaler fisken ,lønnerne og selskapsskatten utbyttet og formuen til eierne. Og fremforalt så betaler de skatt på sin egen lønn innen de kjøper fisken, men alle vet at noen skall betale skatt. Bare ikke de som har mye penger, de flytter hellre til Sveits.
oivindl
08.11.2022 kl 09:40 2153

Og det interessante er jo at flere som støtter laksebaronene, kaller motstanderne for egoister.
Redigert 08.11.2022 kl 09:41 Du må logge inn for å svare
Dr_Eval
08.11.2022 kl 09:51 2153

Det er vel ikke noen "rike" som personlig skal betale oppdrettselskapenes skatteregning?
Bennyfyfasan
08.11.2022 kl 10:00 2146

Havbruk betaler allerede mer skatt enn annen næring (bortsett fra olje og kraft). Når grunnrente innføres betaler de mer enn andre næringer totalt sett slik forslaget ligger nå - i noen sammenhenger over 100%. Å kalle det for syting etc er respektløst - og er ikke grunnlag for en god debatt eller ordskifte.
Bennyfyfasan
08.11.2022 kl 10:04 2144

De rike i havbruk vil fortsatt være rike. Den største taperen nå er de ansatte på gulvet i foredlingsindustri og leverandørindustri. Folk skjønner det fortsatt ikke - men det viser at den forenklede retorikken til en uskolert fiskeriminister og finansminister fungerer.

UTBYTTE UT AV LANDET
DE RIKE BLIR RIKERE
VI MÅ DELE
SUPERPROFITT
KOMMUNER MÅ FÅ DEL I VERDISKAPINGA

---> Dette er propaganda og løgn. Det vil historien vise, men de gjør vel som i strømsaka...lyver om det også. Som i egen skattesak....lyver der også
mofs
08.11.2022 kl 10:17 2154

Å diskutere med sosialister er nytteløst Benny. Vi må også akseptere at denne forkvaklede verdensanskuelsen utgjør flertallet i Norge. Som Vedum sier: grunnrente i en eller annen form blir det, og hans velgere støtter han i dette synet (de som er igjen vel og merke). Men, vi har uansett de fire friheter, selv om SP er i mot dette også, så kapitalen kan allokkeres hvor som helst. Om du gjør som meg Benny, og legger Norge på hylla noen år, så sparer du deg for mye banning og argrelse. Om tre år begynner kanskje bedre tider.
peaf
08.11.2022 kl 10:17 2163

Havbruk betaler ikke skatten det gjør forbrukerne, og det finns ingen næring i Norge som skapt flere milliarderer på så kort tid Og verdisettningen på selskapen gir en odiskutabel beskrivelse på lønnsomheten i dem. Og det er vel aldri de viser til skatten de har betalt i motsvarighet til formuen de har som viser realiteten. Bare antall millioner de betaler i formueskatt som er 0,8 % etter verdisettningsrabatt. Kan jeg skape meg en formue og bare betale 0,8 % på den vart år, så hadde jeg ikke gått ut høyt på banen og klage.
mofs
08.11.2022 kl 11:17 2130

Det er ingen som klager peaf. Ingen oppdrettere sier at de ikke skal betale skatt. Det diskusjonen (du kaller det klaging) om grunnrenteskatten går på, handler om rammevilkår for å utvikle næringen videre I Norge, sånn at nye arbeidsplasser, større profitt, mer velstand og større skatteinntekter kan skapes. Slik Vedum lanserte grunnrenta har investeringer allerede blitt lagt på is og staten har allerede fått redusert inntektene på nye konsesjonstildelinger. Ergo: vårt fellesskap har allerede tapt enormt mye på denne regjeringens amatørskap i den økonomiske politikken, og tapene vil bare øke videre. Peaf, jeg må dessverre informere deg om at ingen vinner på sosialisme i det lange løp..
peaf
08.11.2022 kl 16:24 2070

Ikke vet jeg i vilken verden du lever i, men det er mange laksebaroner med Witzøe i spissen som klaget sin nød over alle millioner som må tappe bedriften med for at betale formueskatten. Fast de årligen betaler utbytte i Salmar med minst 4 ganger mer en de betaler i formueskatt. Og som opplysning så er det høyest levnadsstandard i land der inbyggerne betaler skatt. Og det i sin tur skaper forbrukere som er en absolut nødvendighet om du skall skape en formue. Og det er i de samme land som det blir flest milliardærer, men hvorfor de skall slippe betale skatt når forbrukerne som skapt dem må betale skatt er obegripligt. Det nytter ikke at ha 100 milliardærer med 100 milliarder var som de skall investere om de ikke har forbrukere som kjøper deres produkter eller tjenster.
Det kan ikke vare ett mål at forbrukernes alle penger havner i ett fåtals rikingers lommer, men før all del det er lov at tjene penger. Det er en drivfjær i samfunnet og må til om det skall fungere, men uten offentlig sektor er det inget som fungerer
Dr_Eval
08.11.2022 kl 17:37 2027

De 10% rikeste betaler 50% av personskatten i Norge. Jeg tilhører den fattige delen av middelklassen og bryr meg ikke om jeg får en tusenlapp tilbake på skatten som bare bidrar til økt inflasjon. Jeg har heller ingenting imot skatt. Flott at alle bidrar. Det jeg reagerer på er når det ikke er nok for staten med halvparten, men nei, staten skal ha absolutt alt overskuddet i bedriften! Hva er da insentivet med en bedrift? Dugnad og veldedighet? Hvem skal betale lønn til de ansatte hvis det ikke blir overskudd? Konkursboet? NAV?!
Redigert 08.11.2022 kl 17:38 Du må logge inn for å svare
mofs
08.11.2022 kl 18:33 1998

Jeg får ikke helt tak i det du sier peaf, men det kan ha noe med å gjøre at du skriver på norsk, men tenker på svensk. Du kan godt skrive svensk for meg, skjønner det utmerket, men jeg forstår at du kanskje vil møte problemer når du prater med norske sossar og den norske Centern. De er jo ikke så intelligent, så kanskje lurt at du prøver å skrive mest mulig norsk. Det jeg tror du prøver å si er at det bør være en fornuftig balanse mellom kapital og arbeid i et samfunn, som det tradisjonelt har vært både i det norske og svenske samfunnet, noe som forutsetter at begge sider utviser moderasjon. Dessverre ødelegger norske sosialister denne balansen med blant annet å foreslå skatter på sjømat i størrelsesorden 80 - 100+ % av driftsresultatet. Dette ødelegger balansen mellom arbeid og kapital, og fører blant annet til den kapitalflukten som Witsoe advarte mot under forrige valgkamp (som jeg forstår at du tolker som klaging).
peaf
09.11.2022 kl 06:11 1929

https://taxjustice.no/artikkel/kunsten-a-skatte-de-rike.
At grunnrenteskatten blir føreslått beror på at skatteetaten har full innsyn på vad laksebaronerne betaler i skatt. Og de ser og vad som kommer inn i deres holdingselskaper i form av utbytte og verdistegring av aksjebeholdningen. Og de ser jo at formue og kontantbeholdning stiger betydligt fortare i laksebransjen en andre bransjer bortsett fra energisektorn. Som skaper store globale problemer og styrtrike personer som ikke betaler skatt.
https://www.bt.no/nyheter/okonomi/i/5BG8PO/overskuddene-i-laks-er-maks-i-naeringslivet.
Sånn sett er grunnrenteskatten rettvis den drabber alle even om de er bosatt i Sveits eller Kypros. Og at den endelige skatten ikke kommer drepe overskuddet totalt begriper til og med Vedum at så fungerer det ikke. Og den evige debatten om formueskatt som de må betale skatt på utbytte for at betale, er jo bare oppspinn de har ett årlig skjermningsfradrag som overstiger formueskatten godt og vel og det er skattefritt.
Er sikker på at laksenæringen fortsatt kommer vare godt lønnsom etter grunnskatten og. Men når de rike klarer krisemaksimere formueskatten så er det for at de vil ikke betale skatt. Men regjeringen kjører vel samme taktik som med strømmen, tar en krone og gir tilbake 50 øre og sen skryter over sin handlingskraft.
guttungen
09.11.2022 kl 06:26 1921

Dette er en progressiv selskapsskatt som man prøver å kalle noe annet. Det er ikke bra for noen, ekstremt kortsiktig som; sum i sum, sannsynligvis fører til mindre skatt inn. Det «laksebaron» narrativet man kjører er skadelig - norsk politikk og finansmedia har alt for mye personfokus.
polakk
09.11.2022 kl 07:31 1890

Ivan Vindheim sier dette i samband med fremleggelsen av Q3 resultatet.

Havbruksnæringen er en distrikts- og fremtidsnæring vi som nasjon frem til nå har ønsket å vokse. Et skattenivå på 62% vil derimot sparke ben under disse ambisjonene. Dramatisk økte skattekostnader for næringen vil gå på bekostning av fremtidige investeringer og føre til at utviklingen av landets nest største eksportnæring og ikke minst viktigste distriktsnæring stopper opp. I praksis står vi overfor en overføring av verdier fra kystsamfunnene til sentrale strøk vi aldri tidligere har sett.
Mowi er et globalt selskap og lakseoppdrett er ikke bundet av geografi – det kan foregå til sjøs og på land hvor som helst i verden, nær de største markedene. Dersom forslaget om 62 % skatt vedtas av Stortinget, står Norge til å miste sin ledende posisjon innen havbruk til andre land.
Bennyfyfasan
09.11.2022 kl 08:17 1861

Å ha fokus på "laksebaronene" og samtidig glemme arbeiderne og underskogen av bedrifter som er avhengige av fleksibilitet i næringa er like dumt som å si at vi trenger ikke kreve inn skatt i 2023 siden staten er så rik. Selv om enkeltpersoner har klart å bygge formuer basert på konstruerte verdier med en teoretisk tilnærming betyr det ikke at de er i stand til - eller at det er mulig å betale omtrent 100% skatt og fortsette som før. Sannheten er at i den tilfredsstillelsen på kort sikt med å kreve inn noe fra eiere som ikke gjør dem i stand til å utvikle selskapet videre - glemmer man at man ofrer flere tusen vanlige lønnsmottagere.

Dere er villige til å slakte en næring bare for at det ikke passer inn i eget snevre urbane verdisyn. Det blir å straffe seg på sikt. Det blir å komme en dag hvor disse tingene blir aktualisert. Det blir by mot land ved neste valg i mye større grad enn nå. AP og SP blir utradert i distriktene - og "hatet" mot det offentlige øker. Det er ikke landet tjent med - men det blir ris til egen bak i forhold til at det konstrueres en unødig situasjon basert på følelser fra raddisene på venstresida.

Problemet er selskap av type det Vestre eier. De har ett sugerør inn i statskassa med alt mulig av type argumenter med miljø. Økonomisk bærekraftig er det ikke, men han klarer å gjøre seg rik på det - hvor det er det lønnsomme næringslivet som tar regninga. Det er ikke rart at man møter de holdningene man gjør i regjeringa med formuer skapt på den måten - og ikke på egen drift.
Bennyfyfasan
09.11.2022 kl 08:19 1869

Det bekymrer ikke SP\AP. De vet allerede at de ikke blir gjenvalgt, så for dem er perspektivet for Norge 3 år til - egentlig 2 år til. Resten driter de i, og håper det er størst mulig startproblemer for neste regjering
peaf
09.11.2022 kl 09:42 1816

En sak kan man vel konstatere og det er at oppdretsnæringen forsvinner ikke når den er så ekstremt lønnsom. Men at kjempegevinsterne blir fordelt på noen fler en noen få skattemotstandere ser jeg på som en klar fordel.
EnAksjeTil
09.11.2022 kl 10:17 1805

Da har Lerøy sendt ut permitteringsvarsel til flere hundre medarbeidere og flere kommer sikkert etter. Får håpe grunnrente beskatningen dekker NAV utfgiftene for alle som skal permitteres/ miste jobben langs kysten de neste 3 årene. Hjelper lite med gratis ferge når jobbene forsvinner. Milliardæren flykter utenlands, snart følger vel arbeidsplassene etter.
EnAksjeTil
09.11.2022 kl 10:17 1806

Da har Lerøy sendt ut permitteringsvarsel til flere hundre medarbeidere og flere kommer sikkert etter. Får håpe grunnrente beskatningen dekker NAV utfgiftene for alle som skal permitteres/ miste jobben langs kysten de neste 3 årene. Hjelper lite med gratis ferge når jobbene forsvinner. Milliardæren flykter utenlands, snart følger vel arbeidsplassene etter.
oto1
09.11.2022 kl 10:18 1805

Det blir ikke spesielt lønnsomt om man må betale 100-120% skatt på overskudd.
Men det er vel liten vits i å prøve å få enkelte til å skjønne det.
nordnes
09.11.2022 kl 10:19 1802

Er enig i at politikere har gjenvalg og et kortsiktig perspektiv, (nå i realiteten 2 år) og slipper å forholde seg til mye av det de finner på. Men denne vil de bli konfrontert med;

«Laksegiganten Lerøy har sendt permitteringsvarsel til 339 ansatte – gir regjeringen skylden
Oppdrettsselskapet Lerøy har i dag sendt ut permitteringsvarsel til 339 ansatte innen bearbeiding av fisk i Norge. Lerøy-sjefen gir regjeringen det hele og fulle ansvaret.»

https://e24.no/naeringsliv/i/pQPwkW/laksegiganten-leroey-har-sendt-permitteringsvarsel-til-339-ansatte-gir-regjeringen-skylden
Redigert 09.11.2022 kl 10:24 Du må logge inn for å svare
polakk
09.11.2022 kl 10:20 1800

Etter manges mening er det beklagelig at dei 105 000 arbeidsplassene i sjømatnæringen ikke er skapt på dugnad.
Sjølv tenker eg at det er veldig bra at distriktene i Norge har klart å skape en slik næring.
Når bedrifter Nova Sea på Lovund går med stort overskudd, så går veldig mye av disse pengene tilbake til lokalsamfunnet.
Mange av disse bedriftene og eigerne er samfunnsbyggere og disse bedriftene er livenerven på disse plassene.
Vi må tåle at somme folk blir rike, dersom ingen hadde hatt kapital så hadde mye stoppet opp.
Kan virkelig ikke forstå tankegangen til SP, dei kaller seg et distriktsparti sammtidig som dei slår føttene under norges viktigest distriktsnæring.

polakk
09.11.2022 kl 10:23 1794

Ja, dei mest åpenbare problemene med dette forslaget burde dei forandre med en gang.
Men det er viktigere for dem å ikke tape ansikt en å ta gode avgjørelser.
oto1
09.11.2022 kl 10:25 1798

Joda.

Hvis vi antar at staten nå går glipp av ca 300.000 per arbeidsplass i skatter og avgifter, og må ut med ca 300.000 istedenfor i arbeidsledighetstrygd, så koster dette staten ca 600.000 per arbeidsplass.

Med 339 permitterte så blir jo det ca 203 mill man taper på dette.
Da begynner man jo å nærme seg 10% av det de skulle ta inn i ekstra skatt.

Selvsagt i tillegg til at de 339 mister store deler av sin inntekt, med alle problemer og ringvirkninger det medfører.

Sosialisme i praksis dette.
Elverhøi16
09.11.2022 kl 10:50 1769

Ministeren har vel flest medarbeidere med meieriutdanning. Da går det som det går. Kysten liker de ikke.
Elverhøi16
09.11.2022 kl 10:50 1770

Ministeren har vel flest medarbeidere med meieriutdanning. Da går det som det går. Kysten liker de ikke.
polakk
09.11.2022 kl 10:50 1771

sosialisme i praksis har gang på gang visst at det ikke fungerer, denne ideologien burde ha blitt kasta på søppeldynga for lenge siden.
Det klart at et fullt liberalt samfunn også har sine svakheter og der må være en balanse, men å ødlegge arbeidsplasser er åpenbart destruktivt for samfunnet.
JTC
09.11.2022 kl 11:01 1750

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/on30PV/stoere-om-lysbakken-exit-en-av-norsk-politikks-aller-beste

Dette forklarer jo alt om nivået til "våre" politikere og vår statsminister. Ettersom han ikke går all in og kaller dette kjøtthuet den aller beste, regner jeg med han anser seg selv som den beste😂 For en gjeng... 😞
nordnes
09.11.2022 kl 11:12 1730

Det som er Norges konkurransefortrinn er at oppdrett i sjø er billigere enn landbasert oppdrett. Grunnrenteskatten slår på mange måter beina under det som er Norge sitt konkurransefortrinn. Den dagen en skal produsere landbasert laks i Norge er vel sjansen stor for at produksjonen laksen flyttes nærmere markedet.
Bennyfyfasan
09.11.2022 kl 12:59 1676

Det er korrekt at oppdrett ikke forsvinner - det har ingen sagt noe imot. Det som er fakta at skatteinntektene blir fjernet fra der verdiene blir skapt (kysten) inn sentralt. I tillegg forsvinner de mest arbeidsintensive prosessene i leverandør- og foredlingsindustri. Betyr ikke dette noe? Er det bare fokus på eiere? Vør vi ikke da fokusere på de andre 95% rikeste i Norge som er på samme Kapital liste? Flere har bygd seg opp raskt - så her er det nok andre med superprofitt.

Nei, problemet her er at de ikke skatter til de rette kommunene...
oto1
09.11.2022 kl 15:10 1627

Oppdrett kommer ikke til å forsvinne med dette forslaget.
Men det blir ikke mer skatteinntekter på sikt.

De store vil stanse alle sine investeringer i Norge. Det er ingen som investerer i noe der skatten overstiger avkastningen. Ferdig diskutert.

Etter hvert vil konsesjonene de store eier bli solgt til småprodusenter, der alle må holde seg under grensen for grunnrenteskatt.
Altså litt slik oppdrett ble gjort i oppstarten av næringen, med mange små aktører med 1-2 konsesjoner hver.
Disse kan få et mindre overskudd, men blir aldri like effektivt som de store driver.
Så skatteinntektene på overskudd vil avta, og grunnrenteskatten blir etter hvert 0.

De store, som selger sine konsesjoner da drift i Norge blir med tap, må selge disse til mye lavere pris enn det de ble kjøpt for.
Redusert aksjekurs med påfølgende redusert formueskatt.
Og når man etter hvert ikke produserer i Norge lengre, så vil selskapene flytte et sted med lavere skatt, og lavere lønnskostnader.

Dette er ikke noe å diskutere engang, det er noe som kommer til å skje med forslaget som ligger på bordet nå.

Nå vil selvsagt ikke endelig løsning bli som det foreligger nå, til det er det rett og slett for dumt/tåpelig/idiotisk, men mye av skaden er jo allerede gjort.
Det blir ikke enkelt å velge å investere i en bransje og et sted hvis man får følelsen av at om dette går bra så kan staten når tid som helst komme og ta overskuddet.
Da blir det til at man heller investerer i utlandet om man vil investere i lakseoppdrett, eller man investerer i noe annet.

For min egen del så rører ikke jeg en lakseaksje nå, og det kommer neppe til å friste på lengre sikt heller.
Problemet med denne regjeringen er at alt man investerer i kan bli en risiko, da overskudd bare blir skattet mer og mer (og det ser ikke ut til å være noen grenser).
Så da blir det noen vanskelige valg fremover om man heller skal sette pengene i obligasjoner med 7-8% rente og 22% skatt, eller i aksjer der skatten kan bli 60% på selskapene og 40% på utbytter.

Og med formueskatten i tillegg så bør det fortrinnsvis bli investert med bostedsadresse Utlandet.
Vestland
09.11.2022 kl 17:18 1574

Veien mot borgerlønn er i full gang. Nå skal alle permiterte - som følge av nådestøtet for sjømatindustrien, leverandør og lokalsamfunn - på NAV. Alle pengene fra denne fantastiske grunnrenteskatten, som skulle tilbakeføres til kommunene, er det neppe behov for når arbeidsplassene er borte og fraflyttingen er et faktum. Ser fram til neste meningsmåling for regjeringen. Det kan da ikke være noen velgere igjen utenfor offentlig sektor, og de må vel også snart begynne å lure på hvor inntektene skal skapes.
Fluefiskeren
09.11.2022 kl 17:26 1572

Du snakker om overdrivelser i nesten hvert innlegg her. Virker som vi skal igjennom mye. Svartedauen er ingenting i forhold. Tror nok landet fortsatt vil være bebodd om fem år. Man vet jo ikke engang hvordan denne nye skatten blir. Det er det selskapene venter på. Og dere snakker om enorme tap på nye lisenser som man vil vente med. Disse forsvinner ikke. Hvis det ikke blir ekstremt lavvann da.
Vestland
09.11.2022 kl 18:01 1561

Det trøster neppe de som nå permiteres at landet er bebodd om 5 år. Konsekvensene vi nå ser handler om det regjeringen annonserte. Selskapene må forholde seg til at statsminister og finansminister mener det de sier, ikke at det evt. blir noe helt annet.
Fluefiskeren
09.11.2022 kl 18:06 1561

Det er Stortinget som er lovgivende forsamlig.
Slettet bruker
09.11.2022 kl 18:10 1556

Ja, og SV pleier jo å være for å redusere skattene... eller?
Vestland
09.11.2022 kl 18:26 1537

SV motiveres ifølge Lysbakken av at alle som tjener penger flytter fra landet, og vil selvsagt støtte enhver skatteøking. Håpet er vel at LO setter skapet på plass. Dette handler om mange arbeidsplasser.
Paragrafen
09.11.2022 kl 19:03 1516

Med en LO leder som står å skriker "nå skal vi ta de rike" vil det bli vanskelig. Hun skjønner jo heller i bæret dessverre.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/8QazxE/lo-lederen-naa-skal-vi-ta-de-rike

https://e24.no/naeringsliv/i/8QaLzd/lo-lederen-naa-skal-vi-ta-de-rike
Redigert 09.11.2022 kl 19:04 Du må logge inn for å svare
milk
09.11.2022 kl 19:29 1489

Benny" det er beundringsverdig hvordan du bruker tid på å "forklare" problemstillingen med grunnrente skatt!!! Før eller siden vil det ringe en bjelle hos mange.... Mange på dette forumet må nok bite i det sure eplet å innrømme at de tok feil. Men det vil sitte langt inne. Jævlig langt inne...... Nå skal det sies at stadig flere ser galskapen!!