Staten tar 884 kr i skatt per 1000 kr i resultat i et AS

Denne tråden er stengt for nye innlegg.
30.03.2023 kl 01:22
Automatisk lukket grunnet trådens størrelse. (Beklager.)
Ringern
06.10.2022 kl 21:17 207208

Som et svært forenklet eksempel har jeg brukt et børsnotert oppdrettselskap som har et resultat på 1000 kr før skatt og betaler alt ut i utbytte til aksjonærene som er i formueskatt posisjon

1000 kr resultat før skatt
-220 kr i selskapskatt 22%
-400 kr i grunnrenteskatt 40%
Rest:

380 kr utbetales til aksjonær som utbytte
-144 kr utbytteskatt 37,84%

Rest
236 kr
- 120 kr formuesskatt 1% av beregnet verdi av 1000 kr resultat med p/e 15 dvs 15000x 80% kr i formuesverdi
Rest
116 kr

For et resultat før skatt på 1000 kr i et børsnotert oppdrettselskap har staten fått 884 kr i skatt

Muligens det er bedre å vurdere borgerlønn

oivindl
16.11.2022 kl 08:50 2034

"Ikke heng dem ut som baroner, rikinger, milliardærer, skatteflykninger osv osv."

Og kanskje heller ikke henge ut politikere, lærere, offentlig ansatte og generelt andre med annen oppfatning enn en selv.
Denslags er lite konstruktivt.
nordnes
16.11.2022 kl 11:17 1985

@ Bennyfyfasan,
Stavrum skriver svært bra og Vedum har et ønske om planøkonomi. Planøkonomi er realiteten i det Vedum ber om uten at han sier det. Derfor skremmer Vedum store og/ eller lovende bedrifter fra å velge Norge som hjemland og de smarteste folkene flytter. Uten de smarte folkene som var villig å satse og belåne hus og annet for å starte en næring de trodde på, så hadde vi ikke hatt oppdrett langs kysten. Disse folkene vil Vedum til livs. Et eksempel som belyser dette var da SV gikk til valg på full barnehagedekning og fikk hjelp av private til å oppnå valgløftet. Etterpå kaller Lysbakken disse for «velferdsprofitører». En så at to av de som startet barnehager har flyttet til Sveits der de bygger bedriften videre til andre land.

Stavrum setter derfor fingeren på noe ødeleggende som kan medføre bedriftstørke, når han skriver, sitat; «Det dårligste argumentet er at næringen bør betale mye skatt fordi den er så lønnsom. Det åpner for en slags progressiv beskatning for næringslivet, noe som er helt bakvendt i når vi bør stimulere til høyere lønnsomhet i mange næringer og ikke subsidiere ulønnsomme næringer. Det er derfor vi har en fast skattesats på overskudd på 22 prosent.»
Redigert 16.11.2022 kl 11:22 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
16.11.2022 kl 11:19 1993

Det gjør jeg ikke - men det er viktig når folk står regelrett å lyver at man kaller en spade for en spade. Det er ikke uthengning. Fakta er på bordet, og kampanjen som kjøres mot næringa av særinteresser og politikere nå er viktig å ha fokus på. Det er ikke greit at en finansminister og fiskeriminister går ut i media uke etter uke å skaper splid med betegnelser av viktige samfunnsbyggere. Det vet du også, men reagerer ikke på det for at det passer saken din. Enten har de ikke forstått problemet, eller så lyver de. Dvs enten er de ikke kompetent for oppgavene, eller så lyver de. Jeg vet ikke hva som er verst

Jeg kaller GJERNE Vedum for en løgner. Jeg mener Ulltveit Moe også lyver nå for å prøve å berge modellen. Jeg nekter å tro at hun ikke skjønner dette med prismodeller. Problemet er at hun vet om normprisen faller er hennes anbefalte modell lite anvendelig å en verdikjede som i havbruk. Ikke glem at her er det en enkel og en vanskelig måte å gjøre det på. Med den enkle kan skatten drives inn med eksisterende regime\ansatte. Med ulltveit moe må det ansettes folk i det offentlige for å passe på hele verdikjeden. Det blir som å gjeninnføre lisens kontrollørene....masse penger ut for ett latterlig system som kan tas lett over skatteseddelen.

Offentlig ansatte står jeg også inne for. Der er det mye som må gjøres. Treffer jeg en nerve? Jeg vet det. Det betyr ikke at det ikke er en sannhet der. Vi kan sammenligne oss med andre land rundt oss. Vi er ikke betydelig bedre på tjenester, men vi er 2X og 3X dyrere i drift. Jeg står inne for at det kommer til å bli ett problem om få år. Egentlig er det ett problem allerede, og folk i det private vet det. Det er en grense for hvor mye ressurser som kan tappes før det ikke er mer igjen å hente.

Jeg kjenner mange i det offentlige. Jeg kjenner mange som har jobbet i det offentlige. Jeg har god oversikt over mange funksjoner - jeg har godt grunnlag for å uttale meg.

Når det er sagt er flertallet som er ansatt i det offentlige gode arbeidere. Jeg mener bestemt at det hovedsakelig dreier seg om ett ledelsesproblem fra topp politikere og ledelse i det offentlige
Elverhøi16
16.11.2022 kl 11:29 1977

Støre varsler opprydding i misforståelsen Finansdepartementet har skapt fredag. Salmar stiger 5%
Bennyfyfasan
16.11.2022 kl 12:13 1953

Jeg har ikke store forhåpninger rundt det, men om de hopper over normpris er det en start
nordnes
16.11.2022 kl 12:21 1951

Jeg har heller ikke forhåpninger til dette, jeg mener lakseselskapene bør se utenfor Norge ved videre vekst. Jeg håper oppdretterne blir knallhard i møtet og sier til regjeringen «vil dere ha oppdrett i Norge eller ikke»…

Det er ille å høre LO lederen tale for progressiv beskatning, og hva med penger tjent i andre land;

« Dette har de råd til
Lederen i LOs desidert største forbund, Mette Nord i Fagforbundet, mener det ikke er noen grunn til å gi ved laksedørene.
– Helt fra første stund, da det ble kjent at lakseskatt skulle bli utredet, var det en massiv lobby i gang, for å stanse den. Med de overskuddene som ligger på bordet og når vi ser på en eventyrlig etterspørsel etter norsk laks, mener jeg veldig sterkt at dette har de råd til.»

https://e24.no/hav-og-sjoemat/i/XbM4yE/lo-topp-ut-mot-lakseselskapene-usmakelig-uhoert-og-umusikalsk
Redigert 16.11.2022 kl 12:23 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
16.11.2022 kl 12:39 1923

Jeg tenker det er på tide å forlate LO paraplyen for alle i næringa. Parti og LO pisk undergraver demokratiet og interessene for kystnære næringer.

Hun kommer fra det offentlige og sitter sentralt i både LO og AP. Dette er en kamp om midler på lang sikt som blir kjempet mellom privat og offentlige budsjetter.
Kajtek
16.11.2022 kl 13:23 1896

LO burde så absolutt passet på at man ikke ødelegger bedriftene slik at «vanlige folk» mister jobbene sine. At ikke Regjeringen og LO skjønner at det de holder på med vil resultere med permitteringer og oppsigelser. Når finansminister undrer seg for at oppdrettsbedrifter sier opp folk i avdelinger som ikke belastes med grunnrenteskatt. At finansminister ikke forstår at den skatten vil påvirke også fabrikkene hvor man sløyer fisken, også leverandører og underleverandører, at den vil skape dominoeffekt. Da begynner jeg å lure på hvordan kan en slik mann være finansminister. Jeg undres også på hvorfor Støre lar dette skje.
nordnes
16.11.2022 kl 13:32 1898

En digresjon til det LO sier om at oppdretterne har råd til å betale. Det gir en tanke til noe Trygve Hegnar skrev sin avhandling på da han var student. Tandbergkonkursen.

Tandberg var en verdensledende radio og tv produsent, min grandtante jobbet der og det var fantastiske arbeidsforhold, uten LO organiserte. Vebjørn Tandberg gikk på gulvet og pratet med alle ansatte og alt var bra og bedriften tjente penger. Slik var det ikke hos konkurrenten Radio Nette, der var LO aktiv og bedriften gikk med underskudd. Da tvang LO og regjeringen Tandberg til å kjøpe opp Radio Nette og alt gikk feil vei. Resonnementet der lønnsomme Tandberg hadde råd å kjøpe Radio Nette, gikk over styr og Tandberg startet bilmotoren med seg selv i bilen men åpnet aldri garasjeporten.

Hadde Tandberg fått utvikle bedriften sin som var verdensledende kunne Norge vært en ledende produsent av radio og fjernsyn i dag, en har feks Bang Olufsen i Danmark, tenk hva Tandberg kunne fått til…
Redigert 16.11.2022 kl 13:33 Du må logge inn for å svare
Dr_Eval
16.11.2022 kl 16:12 1850

Jeg er sjelden helt enig med Frp, men her er ihvertfall en politiker som fremstår som at han faktisk har satt seg inn i problemstillingen han svarer på, istedenfor å svare med tilfeldige innøvde slagord som "god dag mann økseskaft". Slike politikere er dessverre sjelden vare for tiden, etter at det er blitt en trend å forsøke og være så populistiske som Donald Trump. Jeg har ikke forakt mot politikere, men jeg misliker den metoden, og jeg mener det en udemokratisk og uetisk måte å sanke stemmer fra lettlurte. Heldigvis tror jeg at de fleste velgere i Norge gjennomskuer de, og politikerne blir nødt til å legge om til mer seriøsitet etter at de faller på meningsmålinger.

https://www.finansavisen.no/nyheter/aktuell/2022/11/16/7960799/sivert-bjornstad-sar-tvil-om-grunnlaget-for-regjeringens-lakseskatt?internal_source=sistenytt
Pacino
16.11.2022 kl 17:39 1803

De 22 nordmennene som har flyttet til Sveits i år har betalt en halv milliard kroner i skatt årlig. En
stor del av disse pengene har gått til hardt pressede kommuner, som nå mister disse inntektene.

Bare i Asker kommune mister de over 100 millioner kroner årlig etter at Røkke pakket kofferten.

Og fortsatt forstår ikke Støre de dårlige meningsmålingene, skylder på Giske og krigen i Ukraina,
fabler stadig at det er krise uten å ha noen forståelse for at det er han selv som skaper krisen.

Hvorfor drar de ikke like godt opp den store elefanten i rommet først som sist, nemlig skatt. Når de
smeller til med skatteøkninger på over 50 milliarder burde de selv forstå at de får problemer,
velgerne er ikke så dumme som Støre og Vedum skulle ønske de var.

Den stupide idéen om skattelette til velgere som tjener under 750 000 er gjennomskuet for lenge
siden som enda en bløff, når vi vet at ca 2 millioner nordmenn eier aksjefond og en stor andel av
disse tjener under 750 000 er påslaget på skatten bare her på flere %-er ..nå sparer folk til staten.

Vedum sto forleden dag og manet det norske folk å fortsette og spare i aksjefond fordi om skatten
ble økt fra 35,2% til 37,84% ..selvsagt gjorde han det, 37,84% av to millioner nordmenns sparing
er jo en god deal for staten, pengene skal sikkert gå til et godt formål, i Vedums verden er jo det
selvsagt bønder, finansministeren er jo godt kjent for å jobbe for distriktene :-(

I statsbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen i tillegg flere økninger i egenandelene, også for de
som bruker medisiner på blå resept, egenandelen er nå så høy at de aller færreste når opp før
året er slutt, av de som bruker medisiner er de fleste eldre folk, av disse tjener de aller fleste langt
under 750 000 ..men hva gjør vel det, nå er det som kjent vanlige folks tur.

Det er ting som dette Støre og regjeringen kaller omfordeling, de med de bredeste skuldrene må
dele med de som har minst, mens sannheten er at Støre soper inn til staten fra samtlige av oss.

Svært fornøyelig er også statusen der Støre står og babler om trygge arbeidsplasser, også dette i
en tid der næringer legges ned på rekke og rad, norsk arbeidsliv har vel aldri vært mer utrygg enn
nå i 2022 ..og fortsatt forstår ikke Støre hvorfor AP faller på meningsmålingene.

Til sist men ikke minst, hvor i all verden blir pengene av, de 50 milliardene regjeringen skal ta inn
i økte skatter og avgifter, er det noen som har peiling? ..forventer ikke noe svar fra lystløgneren
Støre, dessuten er vel han altfor opptatt med budsjettforhandlinger med SV, selveste kremen
norsk politikk, her ligger vel alt til rette for 20 milliarder til i økte skatter og avgifter.

Nå er det omfordeling som gjelder, ..dyrtid, og for å ikke glemme ..nå er det vanlige folks tur.
Redigert 16.11.2022 kl 18:22 Du må logge inn for å svare
True
16.11.2022 kl 17:52 1808

Bra skrevet Pacino. Kunne ikke vært mer enig, spesielt tredje, fjerde og femte avsnitt. Støre vet godt hva han driver med (vel, han gjør jo egentlig ikke det, men det spiller ingen rolle for Støre) og han og partiet vil bare fortsette å lide som et resultat.

Det har aldri vært mer tydelig at verden vil bedras med Støre og co i spissen. Man kan spørre seg selv om det er noe vits i å prøve lenger, eller bare ta total avstand. Sosialister er eksperter på å skylde på alle andre som gjør noe, samtidig som de skattelegger dem i senk.

Jeg har aldri hatt mindre lyst til å bidra under denne regjeringen. I det minste, selv som høyere utdannet, kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva det er. Håper i det minste det klaffer med en jobb som er vedvarende nå og fremover. Alt annet er selvmord i det lange løp i min tankegang.
Redigert 16.11.2022 kl 17:54 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
16.11.2022 kl 18:01 1812

Men du glemte å ta med at du kan trekke fra tap på aksjer på skatten, og flertallet har tapt penger i år.
Paragrafen
16.11.2022 kl 18:07 1809

Dålig trøst for de som har hatt pensjonssparing i 15-20 år.....men verden vil bedras. Ser nok en utflyttnings bølge av pensjonister til middelhavslandene fremover, vesentlig lavere utbytteskatt, ingen formuesskatt, lavere levekostnader og pent vær.
Redigert 16.11.2022 kl 18:12 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
16.11.2022 kl 18:19 1794

Det ser ut at det ikke har vært så verst å være norsk.

« Laksearving tjente 1,2 milliarder kroner i fjor
Gustav Magnar Witzøes skattbare inntekt i 2021 er den tredje høyeste i Norge noensinne. Han har trolig nå også den største skattbare formuen i landet.»

En månedslønn på 100 millioner må da være nok. Greier ikke å felle noen tårer for han. En sykepleier ville ikke hatt sjans på å tjene så mye i løpet av et liv. Og jeg er ikke i tvil om hvem som gjør viktigs arbeid.

https://e24.no/naeringsliv/i/VP6geJ/laksearving-tjente-12-milliarder-kroner-i-fjor
Redigert 16.11.2022 kl 18:20 Du må logge inn for å svare
nordnes
16.11.2022 kl 18:29 1782

hvordan vet du det ? (Men du glemte å ta med at du kan trekke fra tap på aksjer på skatten, og flertallet har tapt penger i år.)
Fluefiskeren
16.11.2022 kl 18:32 1775

Jepp, men lider ingen nød etter det heller. Hva har han gjort for å tjene dette bortsett fra av at har valgt rett far?
nordnes
16.11.2022 kl 18:51 1756

Det må være forferdelig stusselig å plages av at andre tjener godt enten med arv eller å ha bygget opp en formue. Utenfor jantelovens territorie klarer folk å glede seg over familien Witsøe som har bygget opp en familiebedrift som går bra. Finansavisen har skrevet at det verbale hatet mot rike, som er preget av sosialistisk misunnelse, er en like stor grunn til at de flytter fra landet som skatten. Senest i dag flyttet to fra Bergen til Italia.
Slettet bruker
16.11.2022 kl 18:54 1743

Da var vi tilbake til missunnelsen og den erkenorske janteloven...
Slettet bruker
16.11.2022 kl 19:11 1717

Norge må være et av de landene i verden der man i minst grad hyller andre menneskers suksess. Hvorfor bli værende i et land der man omtales i negative ordelag annenhver dag i norske medier når man kan flytte til et land som setter pris på folk som ønsker å bygge opp nye bedrifter?

Ironisk nok er det oljen (som har gjort Norge til et av verdens rikeste land), som også har gjort at store deler av befolkningen er fullstendig bortskjemte hva gjelder sosiale velferdsordninger og sikkerhetsnett. Det øses ut med bistand i hytt og pine, både til innland og utland. La oss bruke 10 mrd ekstra årlig i subsidier til bønder som driver med kraftig underskudd. For hva? Matsikkerhet?

Mens de som faktisk bidrar til å redusere underskuddet i økonomien skal kjeppjages ut av landet. Det er jo for ille at de har lykkes med noe. Tenk på alle de stakkars sykepleierne som tjener mye mindre. Det er blodig urettferdig!
Fluefiskeren
16.11.2022 kl 19:18 1710

Da ble misunnelseskortet trukket opp igjen.

Kan du forklare meg hvorfor han tjener 2500 ganger mer enn en sykepleier? Er det noe galt med de som jobber og sliter og får samfunnet til å gå rundt? Det var vel ikke akkurat laksebaronene som stod på mest under pandemien. Dette er ikke snakk om misunnelse, men om godt bondevett. Et samfunn hvor forskjellene mellom folk øker slik som i Norge er et samfunn som vil kollapse. Vi ser det i andre land som USA og Storbrittania.

Så får dere bare skrape så mye dere vil for milliardærene.
Paragrafen
16.11.2022 kl 19:31 1711

Herlig retorikk: til høyere formuesskatt og utbytte skatt til mer må man "tjene" og til mer man"tjener" høyere skriker man om enda høyere skatt for at de "tjener" så mye....osv...osv..
Slettet bruker
16.11.2022 kl 19:35 1718

Bondevett ja, det er vel det siste noen ønsker om dagen. Hvis du mener at det er feil at noen kan tjene vesentlig mer enn andre, så mener du i praksis at privat eierskap av bedrifter også burde forbys. For hva skjer dersom en bedrift blir vellykket? Jo, den vokser, og de som satset kapital og risiko for å bygge opp bedriften i sin tid, vil bli rike. Skrekkelig, ikke sant? Bare å se bort ifra alt det positive det har å si for lokalmiljøet, skatteinntekter til staten, sysselsetting osv. Noen har blitt rike! Skyt dem!

Selvfølgelig handler det om missunnelse.

Øker forskjellene i Norge? Ta en titt på SSB sine P90/10 eller S80/20 målinger siste 15 årene. Det har knapt nok vært noe endring i forholdet mellom rike og fattige. Fattige i Norge har det godt sammenlignet med fattige i de fleste andre land. Det burde de være glad for. Men det er åpenbart ikke nok. Det er urettferdig at noen ikke har råd til det samme som andre.

Det er ikke et misunnelseskort, det er fakta. Det er den norske janteloven som fremmes hver bidige dag av norske politikere, spesielt de på venstresiden.
True
16.11.2022 kl 19:45 1712

Kapitalister gjør det som skal til. Sosialister har ikke det som skal til.

Konklusjon: Sosialister ødelegger for alle sammen.
True
16.11.2022 kl 19:55 1701

La de bare flytte en etter en slik at det blir en kraftig læreprenge for denne håpløse regjeringen. De har jo tross alt lykkes med å "ta de rike" ved å jage dem ut av landet.

Men ops, det var jo ikke selve planen eller hva? Trodde vel de bare kunne melke dem for alt de er verdt uten noen konsekvenser. Ler meg i hjel hvordan de skyter seg selv i beina gang på gang.

På en positiv side, korrupte Audun Lysbakken er ikke lenger partileder for SV, og jeg velger å tro at min lille triade på Twitter her om dagen hvor jeg langet ut mot ham, spilte en stor årsak i det :-)

Komisk å lese de jante-innleggene hans mens han har aboslutt NULL støtte fra sine egne misunnelige tilhengere, og må kun finne seg i velfortjent kritikk. Oh well, good riddance, ikke at skattesvindler Fylkenes blir (hvis han blir partileder) noen bedre partileder...
True
16.11.2022 kl 20:04 1711

100% enig. Og dette er også grunnen til at vi har så mye splittelse i samfunnet og latterlige agendaer for å rettferdighetgjøre sin egen misunnelse, inkompetanse og udugelighet. "De onde hvite mennene" som står i veien for alle. "Toxic masculinity", "Wokeism", "Safe spaces", "Miljøfanatikere" etc. etc.

Og så lurer folk på hvorfor verden går til helvete? Jaja, vi bor i det minste ikke i USA. Der kåret de nettopp en transgender til vinner i en Amerikansk skjønnhetskonkurranse...

I disse tider er alt som er abnormalt, normalt. Alt som er dårlig, er bra. Alt som er galt, er rett. Alle som er inkompetente, er kompetente. Dette er hva vi alltid vil få når venstresiden har makten. Kaos, totalt kaos.
Fluefiskeren
16.11.2022 kl 20:10 1723

Jo. Forskjellene øker. Det er et faktum.

« Trodde du Norge hadde små forskjeller?
Ny forskning viser at en av fem kroner går til den rikeste ene prosenten i Norge. Dette er likt som i USA, og kan legge press på demokratiet, advarer SSB-forsker.»

https://www.nrk.no/norge/trodde-du-norge-hadde-sma-okonomiske-forskjeller_-1.15389190

Bennyfyfasan
16.11.2022 kl 20:19 1741

Fokuser heller på hva bedriften hans skaper. På Senja - en utpost i Troms - har han brukt mange milliarder de siste 2-3 årene. Det er sikkert mer enn staten har brukt i samme område på 20 år. Der har han skapt flere hundre arbeidsplasser. Det er bare senja…

Fokuset er feil. Salmar er en enorm ressurs for distriktene. En skikkelig distriktsutvikler.

Ta pengene fra salmar stopper du alt. Billigere ferge er ett hån i byttehandel

https://e24.no/naeringsliv/i/x8e47B/gustav-magnar-witzoee-legger-110-mill-i-ny-veldedig-stiftelse

https://www.wiski.no/





Paragrafen
16.11.2022 kl 20:32 1732

Kan trøste deg med at vi blir litt likere for hver riking som flytter. Vi ble hele 6600 kr likere bare på Røkke alene....
True
16.11.2022 kl 20:40 1724

Og det er nettopp det regjeringen vår har gjort og fortsatt gjør i næringslivet... Setter en stopper for alt ved å innføre krav som er helt hinsides og utenfor deres virkelighetsforståelse.

Støre og Vedum er i hardt vært om dagen og det fortjener de virkelig. 3 år til med den galskapen her? Ikke sjans i havet. Vi kommer ikke til å ha noe land igjen.

Vel, det er det siste fra meg i allefall. Ikke noe mer innlegg fra meg på en stund. Skal kun fokusere på de beste mulighetene fremover og gripe dem mens det forstatt er tid.
Fluefiskeren
16.11.2022 kl 20:53 1726

De skal jo kommentere dette på fredag. Får se om de har justert.
Redigert 16.11.2022 kl 20:53 Du må logge inn for å svare
peaf
17.11.2022 kl 03:48 1637

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/pQBnbV/grenseloes-lobbykamp
Det er dessuten helt vanlig å permittere i næringen, året rundt. De har attpåtil langt mer liberale permitteringsregler enn ellers i Norge. Staten tar utgiftene fra dag én for de ofte østeuropeiske ansatte som har dårligere betingelser enn alle andre som blir permittert.

I fjor var forklaringen på permitteringer mangel på fisk. Nå derimot har de fått ordførere, NHO og fagforeningsfolk med seg. Lokalt gås det fakkeltog mot skatten.

Fordi eierne, som gjerne kontrollerer hele verdikjeden, truer med arbeidsplassene.

Men det er nå. Når skatten kommer, vil de sende fisken til foredling i Norge igjen siden det ikke er den delen av verdikjeden som får den nye skatten.

Produsentene sier rett nok at de vil sende mer av fisken frossen og ubehandlet til utlandet.

Men det er vanlig også nå, fordi EØS-avtalen ikke omfatter fisk og tollsatsen øker desto mer behandlet fisken er. Og så lenge det er slik, vil ikke filtering gi mange arbeidsplasser i Norge.

Slettet bruker
17.11.2022 kl 07:11 1603

https://www.dn.no/innlegg/laks/grunnrenteskatt/skatt/grunnrenteskatten-hindrer-ikke-fastprisavtaler-pa-laks/2-1-1354277

"Det næringen glemmer å si, er at i tilfeller hvor fastprisen ligger over markedsprisen, får de også beregnet skatten som om de solgte fisken til markedspris, altså en lavere skatt.

Dersom bedriften inngår fastprisavtale for hele salgsvolumet, forsterker grunnrenteskatten svingningene og dermed risikoen. I perioder der man har et «tap» på fastpriskontrakten sammenlignet med markedspris, så er også skatten høy, og motsatt. Men disse utslagene kan selskapet dempe ved å la en passende andel av salget foregå til markedspris.

Den usikrede delen av omsetningen vil nemlig svinge motsatt vei av fordelen eller ulempen man har av at skatten beregnes til normpris: I perioder der man betaler «for mye» skatt, tjener man godt på å ha noe av omsetningen til markedspris."
oivindl
17.11.2022 kl 07:15 1620

Bra at noe tar til motmæle mot den mektige laksenæringen, og har mot nok til å gjøre det.
Mange fornuftige resonnementer i denne og lignende artikler.
Det som presenteres på dette forumet eller i andre sammenhenger fra støttespillere, må tas med en stor klype salt. Å påberope seg uovertruffen kunnskap, er ikke alltid nok. Kunnskap kan og misbrukes og fremstilles mest mulig til egen gunst.
Det hender også den slår sprekker i møte med andre som også sitter på tilsvarende kunnskap.
Det så vi blandt annet på denne tråden under diskusjon om rømningen og hvordan et 4x4 m hull i noten kan oppstå. Da ble utestemme raskt til innestemme.
Redigert 17.11.2022 kl 07:17 Du må logge inn for å svare
oivindl
17.11.2022 kl 07:40 1629

Jeg tror mange langt ute på høyresiden som også har et syn på penger og kapital som det viktigste her i livet, ikke har fantasi nok eller mangler evnen til å forstå at andre kan ha helt andre verdier enn en selv.
At misunnelse er den første tanken som slår noen når de møter andre oppfatninger, er kanskje et utslag av det.
Ikke alle som er skeptiske til laksenæringens kampanje, har en drøm om selv å bli milliardærer.
Det er nok langt andre verdier som står i fokus for mange.

Hadde laksenæringen hatt den omsorgen for kysten som de påstår, burde de tatt denne risikoen og eventuelle ekstraregningen på sin kappe, det har de fleste kapital til.
Bennyfyfasan
17.11.2022 kl 08:17 1600

Begynner dere på nytt etter at alle fakta er servert for denne lettvinte argumentasjonen? Dette er svaret ut allerede - det er basert på en forenklet tankerekke fra politikerne som er begrunnet i å hente penger fra noen DE MENER tjener for mye.

Her kommer momentet opp igjen at næringa må tilpasse seg skatten. Fastkontrakter og argumentasjonen rundt holder ikke for skrivebordskrigere fra hovedstaden. Dere er dessverre irrelevant i denne sammenhengen. Dere BØR ikke ha en stemme her. Dere BØR ikke få penger fra leilendingene i distriktene - det skal distriktene ha.

Det er betimelig å se alt er fokusert på eierne, ikke arbeiderne. Ikke de 106.000 ansatte som lever av dette.

Det er stygt...men....det fine er....det er snart ett valg....og snart ett til. Da skal det offentlige barberes ;-)
Bennyfyfasan
17.11.2022 kl 08:20 1589

Den delen er ikke interessant. Har den vært det - ville man kunne levd med utjevning begge veier. Man taper nesten alltid på fastpris, og det ganske mye. Det vet man, men skal man selge fisk inn i de markedene må man være villige til å ta den kostnaden. Derfor har de store brukt dette som en vei inn for å øke volumene totalt sett med ett langvarig markedsarbeid - som koster i investeringer og lavere pris. De mindre oppdretterne kan nå bli med på bølgen og hive seg med på disse markedsmulighetene som er drevet frem av de større.

Så - grunnen til at det ikke nevnes, er for det blir ett dobbelt tap i realiteten. Lavere kontraktspris - og skatt på penger man ikke tjener.
Bennyfyfasan
17.11.2022 kl 08:27 1592

Legg merke til at det ikke er laksenæringa som roper mest nå. Det er arbeidere, leverandører og politikere. Oppdretterne lever helt greit med ordninga. De kan betale 99% skatt og snu seg rundt å ta ut 500 mill i direktørlønn og skrive det av på grunnrenta. Investeringsprosjekt på land - blir det ikke mulig å avskrive, foredling blir ikke mulig i samme grad fra Norge etc. Mowi blir stor på foredling med fisk fra Chile og skottland og kan ta enda større utbytte basert på den delen av virksomheten - og det vil trygge arbeidsplassene på land i de landene. Dermed - for dem er dette på sikt sikkert helt ok.

Det snakkes nå om å omstille permanent. Dette er det mange vil akkurat nå. Det har ingen hensikt å satse på noe som det ikke er politisk vilje bak.

https://e24.no/boers-og-finans/i/nQ1vOa/748-salmar-ansatte-paa-froeya-kastet-ut-i-uvisse-vi-er-mange-som-er-redde?fbclid=IwAR3m2OWIWAmvdi3B6tHzBywS4EJ0GrLmhhSFfqTCKhbhjQq4puWY3i8XTEU
Redigert 17.11.2022 kl 08:33 Du må logge inn for å svare