Staten tar 884 kr i skatt per 1000 kr i resultat i et AS

Ringern
06.10.2022 kl 21:17 124079

Som et svært forenklet eksempel har jeg brukt et børsnotert oppdrettselskap som har et resultat på 1000 kr før skatt og betaler alt ut i utbytte til aksjonærene som er i formueskatt posisjon

1000 kr resultat før skatt
-220 kr i selskapskatt 22%
-400 kr i grunnrenteskatt 40%
Rest:

380 kr utbetales til aksjonær som utbytte
-144 kr utbytteskatt 37,84%

Rest
236 kr
- 120 kr formuesskatt 1% av beregnet verdi av 1000 kr resultat med p/e 15 dvs 15000x 80% kr i formuesverdi
Rest
116 kr

For et resultat før skatt på 1000 kr i et børsnotert oppdrettselskap har staten fått 884 kr i skatt

Muligens det er bedre å vurdere borgerlønn

Pacino
25.11.2022 kl 16:36 1554

Hvordan utfallet av grunnrentebeskatningen blir til syvende og sist, vil ha betydning for våre investeringer. Men det som kanskje er enda viktigere er hvordan vi tenker på fremtidige investeringer, sier Hindar.

Det har vært helt uvirkelig, og mye av kommunikasjonen, særlig fra finansministeren, er helt absurd. Enten så vet han ikke bedre eller så later han som han ikke gjør det, og begge deler er like skremmende.

Hindar frykter at oppdrettsselskapene i lys av lakseskatten vil investere mindre og at det også vil ramme leverandørindustrien. Flere selskaper har foreløpig lagt investeringer på is i påvente av klarhet rundt skattesituasjonen.

Han mener at hvis dette hadde vært mer forutsigbart, så hadde man som investor også raskt kunnet tilpasse seg.

https://e24.no/boers-og-finans/i/q16wOe/frykter-at-grunnrentesaken-skremmer-investorer-absurd-forestilling

True
25.11.2022 kl 16:45 1546

Jeg ville faktisk vært forsiktig med bruken av ordet "stille", fordi for meg har dette virket særdeles brutalt fra start til "slutt" (de er langt ifra ferdige). En ting er i allefall sikkert, og det er at Støre og co sin politikk er helt feilslått.

Det er vel kanskje derfor man sier: "The road to hell is paved with good intentions" ?

Må bare gratulere Støre som vil gå ned i historien som Norges verste Statminister. Å se AP helt nede på 15% er både et tragisk og vakkert syn. Tror "vanlige folk" endelig har skjønt det nå.
Redigert 25.11.2022 kl 16:53 Du må logge inn for å svare
True
25.11.2022 kl 16:52 1549

Der sa du det, og dette er grunnen til hvorfor verden er snudd helt på hodet. De inkomptente slik som mange av våre Politkere ender opp med å tjene mer enn noen andre, samtidig som de raserer Norge, mens mange av de kompetente på sidelinjen tjener lite til ingentning.

Dette er en av årsakene til at jeg bestemte meg for å gå 100% inn i Finansverden for å oppnå finansiell frihet istedet for å satse på en P.h.d.

Kompetansekravet til Politikere burde være min. en Bachelor i Økonomi og ledelse, samt min. 2 års erfaring fra privat sektor. Men da hadde vi dessverre ikke hatt noen Politikere...
Pacino
26.11.2022 kl 00:13 1472

Rødt, SV og Arbeiderpartiet vil endre permitteringsreglene for laksenæringen, slik at det koster mer å permittere. Senterpartiet mener tidspunktet er feil

Når vi ser på utviklingene og at permitteringer i næringen skjer meget systematisk over mange år må vi også se på om dagens regelverk bør tilpasses, sier fiskeripolitisk talsperson i Ap, Karianne B. Bråthen

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/VPgx5J/roedt-sv-og-ap-aapner-for-endringer-i-permitteringsreglene-for-laksenaeringen
Dr_Eval
26.11.2022 kl 00:34 1455

– Islendingene har et system som gjør at det lønner seg å foredle fisken på Island i stedet for å eksportere den hel. Det må være sterkere kobling mellom sjø og land, kanskje et kvotemessig fortrinn for de som foredler i Norge i stedet for å sende den ut, sier Lundteigen.

Jeg er enig med Lundteigen på dette punktet. Han skulle vært finansminister.
peaf
26.11.2022 kl 11:19 1346

Når man leser disse gjentakelser 1000 ganger eller mer undrer man om de ser realiteterne i samfunnet. Det er inget parti som lovt at fjerne grunnrenten, de klager på utformingen av førslaget. Men ikke ens det lover de at gjøre noe med om de kommer til makten. Så vad betyr det, jo ingen er 100 % mot grunnrenten per i dag. Og disse arbeidsplasserne som forsvinner når laksen blitt så dyr at ingen vil kjøpe den når påslaget for foredling kommer oppå er ikke politikkernes feil. De styr ikke etterspørselen på spinndyr laks.
Det gikk jo Lerøy langt på vei med at bekrefte, når de sa at Japanerne ville ikke betale mer for den foredlade laksen. Men det er klart det er enkelt at skylle på grunnrenten. Men til syvende og sist så er vel grunnrenten det ende regjeringen gjort som reduserer forskjellerne. Før det tempot lakseformuerne vekste på overgikk det meste vi kjenner til. Og inget parti kommer at vinne mange røster på at få tilbake en sånn enorm skjevfordelning av naturresusser.
Dr_Eval
26.11.2022 kl 13:15 1296

Politikerne burde skjønt bedre konsekvensene. Ingen av konsekvensene har vært overraskende, så det finnes bare dårlige unnskyldninger.

Interessant vinkling. Hvor kommer de 800 mill fra i en bunnskrapt statskasse? Prosjekt grunnrente blir bare bedre og bedre :-)

PR lobbyen til regjeringa timer utspillene sine med presisjon. De er de beste til lobbyisme - derfor liker de nok ikke at folk ikke tror på dem lengre.

https://ilaks.no/velgjoreren-vedum/
Redigert 26.11.2022 kl 14:31 Du må logge inn for å svare
peaf
26.11.2022 kl 14:59 1235

Vilke konsekvenser, ingen kan selge laks til overpris. Så permitteringerne hadde kommt under alle omstendigheter., og alle satsninger på land hadde blitt stoppt til forutsettningene for lønnsomhet hadde funnits der igjen. Og nye konsesjoner for oppdrett var vel bare 30 % som ikke blev solgt. Men det problemet blir snart løst om bare lønnsomheten fortsatt er større en i andre markeder. Det mangler ikke penger til innvesteringer, men innvesteringer med garantert bedre avkastning en bankrente.
Og det beste med grunnrente er at den drabber de i Sveits like mye. Og det er klart næringen burde skjønt at skatten skulle komme med de enorme overskudden de har.
Den har jo blitt prøvd innførd tidligare, men overskudden har vekst betydligt sen den gang. Og folk flest ser det, ikke bare politikkerne. Skall de fortsette veksten i produksjon må priserne ned, og da minker lønnsomheten om de ikke selger veldigt mye mer.
Pacino
26.11.2022 kl 15:10 1226

Godt poeng ..Hvordan kan Støre sette seg inn i vanlige folks hverdag og økonomiske
problemer med tanke på sin egen solide økonomi og formue, folk kan jo stille seg selv
spørsmålet, hvilke utfordringer har Støre egentlig hatt i sitt liv.

Har Støre noen gang fått nei i sin barndom/ungdom fra sine foreldre, fordi de ikke hadde råd?
Har Støre noen gang hatt en studielån eller huslån?
Har Støre stått i barnehagekø eller noen annen kø for den saks skyld?
Har Støre i sin voksen alder betalt for sin egen lunsj? Neppe mange ganger.
Har Støre laget seg regneark for å vurdere om innkjøp av bil eller neste års ferietur kan gjøres?
Har Støre vært bekymret om han kan kausjonere for sine barn?
Har Støre vært bekymret for sin egen økonomi i tilfelle skilsmisse?
Har Støre vært bekymret for om sine gamle foreldre fikk god nok pleie på offentlige sykehjem?
Har Støre vært bekymret for strømprisen eller drivstoffprisene.

#################################################################

Har Støre noen gang bløffet til det norske folk, ja mer enn de fleste.
Har Støre fått utført svart arbeid på egen eiendom, ja mer enn de fleste.
Har Støre noen gang brutt valgløfter, ja mer enn de fleste.
Har Støre noen gang sneket på T-banen, ja mer enn fleste.

Som politiker er Støre mest opptatt av sin egen formue, reelle problemstillinger og kriser
forbigås i stillhet, Støre mangler verken IQ eller utdannelse, det er vel heller vett og forstand
som er mangelvaren her.

Å du forstår nok hva jeg mener - poenget mitt er utmerket. De har ett makt og PR apparat bare andre kan drømme om. Det var igang noen måneder før den berømte pressekonferansen. Derfor solgte mange rike seg ut - de skjønte hva som var på gang når DN begynte med artiklene om grunnrente.

De i regjeringa sitter med virkemidler ingen andre kan komme i nærheten av å timer dem med kirurgisk presisjon. Dagen da mange står opp mitt på natta for å vise sitt ståsted mot en forferdelig politisk avgjørelse dras 800 MILLIONER opp av hatten...fra en statskasse som er så bunnskrapt og ett budsjett som er så trangt....

Dette kommer ikke til å ende bra for regjeringspartiene. Bare vent...

Men du snakker jo aldri sak når argumentene er gode. Da tar du alltid mann og ikke ball. Det synes jeg er godt å se, da vet jeg at jeg har rett.
peaf
26.11.2022 kl 15:26 1205

Helt fantastisk nivå på ett innlegg, er det om at gjøre at finne mest muligt negativt om enkeltpersoner det går ut på. Så er du helt klart suveren vinner av den konkuranssen.
Pacino
26.11.2022 kl 15:42 1190

Takk for at du tar deg tid og leser mine innlegg, Sannheten er ofte vond å
svelge, selv for de mest trangsynte.
Redigert 26.11.2022 kl 18:55 Du må logge inn for å svare

Jeg tar mannen? Selv påstår du at jeg kommunist. Det kaller jeg å ta mannen. Det er utrolig langt fra det jeg står for og jeg kan ikke se at du har beklaget det. Men i oppdrettsverden kan man visst gjøre hva som helst.
milk
26.11.2022 kl 16:31 1145

Dette var godt skissert hvordan Støre har "kruset" gjennom livet.... Dine ord "pacino, burde vert meislet i stein!!! Bør være en tankevekker til alle som skjønner litt....
peaf
26.11.2022 kl 16:32 1144

Det er klart at regjeringer har makt, men de får den av folket. Og presterer de ikke så mister de makten. Rikinger som ikke betaler skatt skaper venstrevelgere, og rikinger som må betale skatt skaper høyrevelgere. Og nå har det vart stor økning av rikinger som betalt lite skatt, og må de betale litt mer så stikker de av. Men grunnrente kan de ikke stikke i fra.
*JBJB
26.11.2022 kl 16:34 1134

Hei flue(folkens:))

Og...når noe går som ei and, kvekker som ei and og ser ut som ei and, er det som regel ei and, flue - selv om den tråden ble klaget til døde, vettu - ZnageZz...

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
nordnes
26.11.2022 kl 16:45 1116

Kanonbra skrevet,
«Hans reisebrev fra Mjøsas bredd besvarer ingen av de kritiske kommentarene i mitt innlegg, som hans brev er et svar på. Hans forsøk på å bevise sin vilje til dialog er at han inviterte de fem største havbruksselskapene i Norge til et 45 minutters møte på sitt kontor, for å «oppklare» det kaos Regjeringen hadde skapt med sitt forslag om såkalt normpris.»


https://e24.no/hav-og-sjoemat/i/Ll3jnx/mediejippo-er-ingen-dialog

Makten til regjeringen har jeg ingen problemer med, men hvordan de har brukt media FØR saken ble presentert med den famøse pressekonferansen. Den dyreste i norsk historie. Også hvordan de timer utspill og store pengesummer som egentlig ikke skulle være mulig. Dirty...og dobbeltmoralsk med tanke på kritikk av såkalt "lobby".

Rikinger som betaler lite skatt? Dette er debbatert - og dokumentert. Begynner du på nytt er det ikke håp.

Joda, grunnrenta kan de i stor grad stikke av fra....Og det er bare å investere på de som først går i den retningen. Du har bare ennå ikke forstått det. Jeg tror ikke du forstår det når det skjer heller.

Godt å se at du ikke bryr deg om norske arbeidsplasser.
nordnes
26.11.2022 kl 17:07 1078

Jeg skjønner godt at Witzøe ble forbanna når Vedum slenger dritt om sønnen til Witzøe. Det var mest imponerende at Witzøe besinne seg. Å legge seg ut med de mest tålmodige kan ofte resultere i at en legger seg ut med de som slår hardest tilbake, når de først biter fra seg.

« Det er ganske ufint når Vedum fremstiller dette som at selskapene «takket nei» til å møte han. Det blir som den ugne følelsen som da han på TV slengte ut av seg at SalMars/Kvarvs største eier hadde en «inntekt» på 1,2 milliarder i fjor. Det var for å gi inntrykk av en eier som velter seg i privat rikdom, skjønt Vedum vet utmerket godt at dette var penger som ble tatt i utbytte for å betale den formues-/utbytteskatten på norsk eierskap i næring som Vedum har bidratt til å øke med 100 prosent i sin korte tid som finansminister.»
Redigert 26.11.2022 kl 17:09 Du må logge inn for å svare

Vedum vet dette. Når han velger å fremstille dette så feil og skjevt vet vi at han lyver med overlegg for å overbevise velgere som ikke har forutsetninger for å sette seg inn i saken.


E24 kaller det inntekt. En av flere:

« Laksearving tjente 1,2 milliarder kroner i fjor
Gustav Magnar Witzøes skattbare inntekt i 2021 er den tredje høyeste i Norge noensinne. Han har trolig nå også den største skattbare formuen i landet.»

Hvordan kan du kritisere Vedum for å se noe finansaviser også skriver?

https://e24.no/naeringsliv/i/VP6geJ/laksearving-tjente-12-milliarder-kroner-i-fjor

nordnes
26.11.2022 kl 17:38 1034

Det var synd du bare leste den første halvparten av det jeg siterte, den andre halvparten står her; « skjønt Vedum vet utmerket godt at dette var penger som ble tatt i utbytte for å betale den formues-/utbytteskatten på norsk eierskap i næring som Vedum har bidratt til å øke med 100 prosent i sin korte tid som finansminister.»
Redigert 26.11.2022 kl 17:38 Du må logge inn for å svare

Hva var da problemet ditt. At han sier det samme som E24?
nordnes
26.11.2022 kl 19:01 970

Det er stor forskjell på hvilken kontekst noe sies i, og Vedum hadde en klar negativ vinkling på sønn til Witzøe der Wedum appellerer til misunnelsen. Det er synd folk ikke gjennomskuer det. Videre løy Vedum til Witzø og Vedum er tross alt finansminister. Da må en forvente mer.
Redigert 26.11.2022 kl 19:04 Du må logge inn for å svare
True
26.11.2022 kl 20:34 924

Fordi de vet nøyaktig hva de driver med som vanlig. Nordmenn må slutte å være så naive.
Redigert 27.11.2022 kl 18:19 Du må logge inn for å svare
nordnes
26.11.2022 kl 21:12 909

Vedum frir til folket med misnøye som fanesak, der det spilles på misunnelse og populisme, i kombinasjon med latter. Sammen med noen røde politikere innføres en styreform som kalles Oklokrati. Oklokrati betyr pøbelvelde, at pøblene har makten. Oklokrati var ikke en egen styreform i den greske antikken, men et skjellsord på et demokrati som gikk for langt i å la massene bestemme i staten.

Er det rart folk flykter til Sveits ?
Redigert 26.11.2022 kl 21:14 Du må logge inn for å svare
oivindl
26.11.2022 kl 23:53 825

"Da tar du alltid mann og ikke ball."

Interessant at det kommer fra en som ikke bare tar mannen, men halve Norges befolkning på kjøpet.

Der gjorde du/dere det igjen…
peaf
27.11.2022 kl 06:42 721

" Rikinger som betaler lite skatt? Dette er debbatert - og dokumentert. Begynner du på nytt er det ikke håp."
Vad er det for kommentar, rikinger som betaler lite skatt må omtales som det de er. Det eksisterer ikke per i dag en enda riking som realisert alle vinster eller betalt full skatt på utbytte de mottatt.
Og klart vi ser positivt på norske arbeidsplasser, det er de som som står for verdiskapningen. Mens eierne tar det meste av avkastningen, det er det politikk handler om. Er det arbeid som skall vare lønnsomt, eller investeringer i andres arbeid.
Før att sette saker og ting i perspektiv ( https://www.nrk.no/nordland/ansatte-i-nova-sea-fikk-en-million-i-bonus-fordelt-pa-fem-ar-1.15663978 )
Dette er en beundransverd ordning som naturligtvis gleder de som er ansatt i Nova Sea. Men skulle vel bare mangle når det er bare knappt 5 % av overskuddet. Og klart viser forskjellen på avkastning mellom innvestering og arbeid.
Og for at ta de 260 mil som blev delt ut som bonus, så kan man anta at når den leggs på toppen av lønnen betyr ca 30 % skatt i snitt. Vilket er tilsammen 78 mil i skatt og en velkommen tilskudd i alle kommuner der de bor.
Men går de 260 mil til eierens holdingselskap i utbytte så må de betale 22 % i selskapsskatt først, og så blir det 202 mil kvar at betale formueskatt på. Som er 2 mil og ca 0,74 mil i utbytteskatt for at betale formueskatten. Det betyr en diffiranse på 18 mil mer i skatt av 78 mil når de 260 mil går ut i lønn isteden for utbytte. Men holdingselskapet betaler bare 2,75 mil i samled skatt på de 202 mil de får i utbytte Sen kan man diskutere vem som betaler mye skatt. Og de andre 95 % av overskuddet etter skatt går til eiernes holdingselskap. De betaler førstås utbytteskatt på det de tar ut til personligt forbruk og, men det styr de selv.
Men at selskapen langt på vei får tilbake det de betaler i 22 % selskapsskatt, i form av utbilded personal og infrastruktur samt forbrukere. Trur offentligt ansatte og kjøper og spiser laks.
Samled selskapskatt utom olje og energisektorn er antatt 156 mrd i 2022, men driftsutgiftene til utdanning var i underkant av 223 milliarder kroner i 2019.
Men fortsett gjerne klage er nød over skatt på milliardinntekter men de er bare mulige i et fungerende samfunn.
oivindl
27.11.2022 kl 09:38 645

Nøyer meg med ett eksempel i første omgang, men det fines flere, langt flere, både om enkelte skribenter og grupper.

"Da aner ikke hva du snakker om…og er mest opptatt av din egen hobby. Den typen mennesker har ett ego som ikke er holdbar i dagens samfunn"
-bennyfyfasan
Ringern
27.11.2022 kl 10:14 614

Her må det være en misforståelse ,Vil tro at Nova Sea skal betale grunnrenteskatten også på 40 % slik at totalen blir 62%. Kun de norske eierne betaler formuesskatt og dette av verdien av hele sin eierandel og i tillegg vil eventuell utbetalt lønn/bonus som det betales lønnsskatt på. Uten å kjenne Nova Sea vil jeg tro at de må ta ut betydelig mer i utbytte fra selskapet for at de skal betale formuesskatten etter at utbytte skatt på 37% er betalt av utbyttet. Problemet for mange av oppdretterne vil i fremtiden være at de ikke har nok egenkapital\resultat til å utvikle bedriften ,Finansieringen vil ikke være mulig fra bank eller andre kilder. De må la humla suse og leve på gamle bragder . Dette vil bety at nye arbeidsplasser ikke blir realisert og arvingene flytter til "Sveits".

Du tar det ut av sammenheng. Få med konteksten så faller brikkene på plass.

Det er snakk om livene og arbeidsplassene til flere titalls tusen mennesker. Da er det lov å bruke sterke ord. Særlig når det blir brukt onelinere og enkel kverulerings metodikk…

Men

Da vet man jo også at man har rett. Når dere ignorerer argumentene og går rett etter de tingene og tar dem ut av sammenheng.

Du har glemt noe veldig viktig…

Eierne må også betale formueskatt av verdien i oppdrettsselskapet. Der har ap/sp jazzet opp verdien på konsesjoner såpass høyt at selv SV synest det var problematisk. I tillegg er det en produksjonsavgift - som etter min mening er den de skulle justert opp for å øke beskatninga i havbruk.

Den verdifastsettinga av konsesjoner og normprisen er direkte trusler for eksistensen til lokaleide selskap. De andre momentene reduserer sysselsettinga med 50-60% - men produsentene av laks lever godt med det. Kommunene og vanlige folk er taperne
oivindl
27.11.2022 kl 11:31 549

"Du tar det ut av sammenheng. Få med konteksten så faller brikkene på plass."

Personangrep er personangrep uavhengig av kontekst. Det er ingen brikker som skal falle på plass.

Oneline hero…..

Gi deg. Begynn å svar på det som debatteres. Det du gjør nå er å gå inn i en ny blindgate.
oivindl
27.11.2022 kl 11:43 521

Svarer på dine urimelige påstander, den retten forbeholder jeg meg.
Personangrep var det du som brakte på bane, så den blindgaten åpnet du selv.
Redigert 27.11.2022 kl 11:46 Du må logge inn for å svare
oivindl
27.11.2022 kl 11:45 520

"Problemet for mange av oppdretterne vil i fremtiden være at de ikke har nok egenkapital\resultat til å utvikle bedriften ,Finansieringen vil ikke være mulig fra bank eller andre kilder."

Hvorfor ikke det?