Staten tar 884 kr i skatt per 1000 kr i resultat i et AS

Denne tråden er stengt for nye innlegg.
30.03.2023 kl 01:22
Automatisk lukket grunnet trådens størrelse. (Beklager.)
Ringern
06.10.2022 kl 21:17 207216

Som et svært forenklet eksempel har jeg brukt et børsnotert oppdrettselskap som har et resultat på 1000 kr før skatt og betaler alt ut i utbytte til aksjonærene som er i formueskatt posisjon

1000 kr resultat før skatt
-220 kr i selskapskatt 22%
-400 kr i grunnrenteskatt 40%
Rest:

380 kr utbetales til aksjonær som utbytte
-144 kr utbytteskatt 37,84%

Rest
236 kr
- 120 kr formuesskatt 1% av beregnet verdi av 1000 kr resultat med p/e 15 dvs 15000x 80% kr i formuesverdi
Rest
116 kr

For et resultat før skatt på 1000 kr i et børsnotert oppdrettselskap har staten fått 884 kr i skatt

Muligens det er bedre å vurdere borgerlønn

*JBJB
27.11.2022 kl 16:22 1733

Hei peaf/folkens:))

Og...tåpeligste argumentasjon som er fremført så langt i 2022, peaf - det er nok ikke slik her til lands at tilfeldige meningsmålinger bestemmer hva som skal innføres eller ikke - det ville blitt et merkelig demokrati hvis så var tilfelle, men muligens slik det fungerer der du kommer fra - ZnageZz...

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 16:54 1718

Du kommer med en karakteristikk av alle som er berørt direkte eller indirekte av denne skatten på en måte som stopper all dialog. Næringa - og kommunene som er berørt ønsker dialog. De har lovet at pengene skal komme på bordet om man er villige til å diskutere, men det er ikke de styrende partiene. De vet også at det blir over 10 milliarder. Jeg tipper 12-15 milliarder. Nå trekkes det mye av på lavere verdi, og fiasko på auksjon. I tillegg på lavere skatteinngang på arbeid.

Tullete argumenter? Skyver noen foran seg? Hvor dum tror du folk langs kysten er? Hvor dum tror du de som står frem av leverandører er? Hvor dum tror du lokalpolitikerne er?

Høyre og FRP er for? Det er enkelte - men ikke alle. Jeg tror ikke de stemmer for i stortinget, og det får vi svar på om 7-8 mnd.

Jeg vil på sikt tjene på dette - selskap blir oppsplittet. Jeg kan leve fett på styrehonorar...og flere blir det!

Jeg er mer bekymret for byfolk som er engasjert i dette og folk som ikke har sitt virke i næringa. Der er det misunnelsen som styrer - og de vet ved å tappe distriktene slipper de billigere unna med en lavere skatteregning.

Sånne som deg forsvinner fra forumet når fasiten er på bordet og folk med fagkunnskap får rett.

EDIT: Hvem jeg drikker vin med er ikke knekkende likegyldig. Det er eksempler fra dagliglivet og en fot i bakken. Lytte på folk med argumenter.
Redigert 27.11.2022 kl 16:56 Du må logge inn for å svare
nordnes
27.11.2022 kl 16:58 1703

«Er dere så redd for investeringene deres… »

1) Det er oppdrettere som har produksjonen i utlandet og andre har mye av produksjonen i utlandet. Jeg antar en del oppdrettere satser andre steder enn i Norge.

2) Jeg velger ofte å ha aksjer i selskap som har mye av virksomheten utenfor Norge siden jeg har mistet tilliten til norske politikere. Så jeg føler meg ikke særlig truffet. Så kan du spørre deg selv er det bra for Norge at flere og flere tenker slik ?

Om en ser på norsk historie har vi hatt to store bølger med utvandring. På 1800 tallet reiste folk til Amerika men mange har har glemt migrasjonen som fant sted til Island for tusen år siden og Island har nok mer å by på. I et historisk perspektiv er vi på vei inn i det som i den greske antikken ble kalt oklokrati og det var et skjellsord på et demokrati som gikk for langt i å la massene bestemme i staten.

Resultatet er at folk og kapital forsvinner ut av landet, hva er ditt syn på det ?
Redigert 27.11.2022 kl 17:04 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
27.11.2022 kl 17:41 1670

Mitt syn på det er at det rett og slett er krisemaksimering. Det vil komme forandringer i den nye loven som vil gå i oppdretternes favør. Jeg kan garantere deg at denne industrien vil leve i beste velgående i overskuelig framtid. Næringen virker febrilsk nå og lobbyvirksomheten er intens tenker jeg. Som sagt er jeg sikker på at de vil vinne frem, men grunnrenteskatt blir det. Det er både politikere og folket enige i.

Og hvor lett er det å flytte virksomheten til utlandet? Hvor mange land egner seg for laks? Mangel på fjorder og for varmt vann begrenser det. Dette er skremselspropaganda rett og slett. De blir nok tvunget til å ha litt mindre overskudd, men de har da jammen meg mye å gå på.
Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 17:56 1649

Hvorfor på død og liv tviholde på en komplisert skattemodell som fører til skattetilpasning og ikke produksjonsoptimalisering? Skjønner du ikke at det er noe som ikke blir kommunisert? Skjønner du ikke at det er en komplisert verdikjede?

Næringa sier jo ja til mer skatt. Det er mulig at vi finner en modell som står seg i fremtida - som også foredling og leverandørindustri ser lyst på.

Hvis man lager noe så bakstrebersk system som krever ett stort kobbel med offentlige ansatte å følge opp - som feks ett normprisutvalg - taper samfunnet.

Næringa har blitt løyet til. Vedum snakker ikke mer sant til oppdrettsnæringa enn til kommunene som skal slå seg sammen (finansiering). Dermed når han sier «stol på oss» - kan man ikke det.

Hadde dette vært en ordning som skulle stemmes over i juni 23 for innføring 1 jan 24 kunne jeg ha akseptert en prosess. Det de gjør nå er galskap. De leker med folk - men folk i distriktene forstår det.
Fluefiskeren
27.11.2022 kl 18:04 1637

Selv folk i distriktene mener at det er riktig med grunnrenteskatt.

« Folk er stort sett positive til grunnrenteskatten, ifølge meningsmåling
NTB av NTB 24.11.2022i IN live Lesetid:1 min read
Den foreslåtte grunnrenteskatten i havbruk får relativt stor støtte i en ny meningsmåling.

Men de yngre har ikke gjort seg opp en mening, og det er i Nord-Norge folk er mest negative til skatten, viser undersøkelsen instituttet InFact har gjort på vegne av IntraFish/Fiskeribladet.

– Det er selvsagt bra at en stor andel støtter vårt forslag om at deler av de store overskuddene i norsk havbruksnæring skal tilfalle vertskommunene og det store fellesskapet, sier fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) til IntraFish.

Fagsjef Knut Weberg i InFact sier det geografisk er flertall for grunnrenteskatt i alle områder.

– Det er ikke så store forskjeller, men jeg vil trekke fram Nord-Norge. Der er 40 prosent for, mens 34 prosent er mot. Men fremdeles er en signifikant andel positive til grunnrenteskatt, også i Nord-Norge. På Vestlandet ser man omtrent det samme bildet, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Kristin Langeland i Sjømat Norge tror de fleste ser på en merbeskatning av havbruk som positivt i dagens Norge.

– Samtidig tror jeg folk flest er opptatt av at enhver skattereform må skje i form av en klok og grundig prosess, som sikrer at skatteendringene ikke har negative konsekvenser, sier hun i en kommentar.»

https://investornytt.no/folk-er-stort-sett-positive-til-grunnrenteskatten-ifolge-meningsmaling/
*JBJB
27.11.2022 kl 18:15 1620

Hei flue/folkens:))

Og...da kan vi fastslå at du mener meningsmålinger skal forme politiske vedtak, flue - takk for oppklarende mening...ZnageZz...

https://www.dagsavisen.no/nyheter/innenriks/2009/05/05/flertall-vil-begrense-ikke-vestlig-innvandring/

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
Redigert 27.11.2022 kl 18:16 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 18:16 1614

Det er egentlig lite støtte med andre ord. Til å være en skatteøkning som er så hardt omtalt er jeg meget positiv overrasket. Jeg tenker støtten til næringa vil øke etterhvert som effektene slår inn. Hvis det har vært forslag om å skatte Stordalen, dagligvare milliardærene, DNB (somtar større utbytte enn havbruk totalt) ville jeg tro oppslutningen er høyere. Norge hater rike mennesker. Det er en sterk misunnelse i samfunnet

Du kommenterer ikke de andre momentene. De er viktigere å mer konkret å diskutere.

Ellers - hvor mange tror du har satt seg inn i saken? Hvor mange stemmer med holding til næringa som bestemmende - ikke det som er rett innretning?

Jeg har snudd. Jeg håper det blir innført. Det vil rasere ap og sp på kysten

Redigert 27.11.2022 kl 18:22 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
27.11.2022 kl 18:22 1607

Jeg linker alltid til det jeg legger inn. Du trenger ikke være enig med artikkelforfatterene, men husk på at du ikke på noen som helst måte er nøytral. Så får du bare kalle godt over halvparten av befolkningen for lite støtte,
Redigert 27.11.2022 kl 18:23 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 18:34 1579

I forhold til problemstillingen er det det. Jeg er overrasket med tanke på hva som bor i byene - også i nord. Ikke glem befolkningen i Tromsø, Narvik og Bodø. De fleste der er like perifer til verdiskapning som i Oslo.

Det er ikke tvil om at dette vil koste politisk
Fluefiskeren
27.11.2022 kl 18:42 1559

« Mytene om Oslos verdiskapning
Oslo er trendy, produktiv, lønnsom og attraktiv. Selv er jeg innflytter til hovedstaden, og angrer ikke.»

Det finnes en rekke myter om Oslos verdiskapning, som både gjentas til stadighet og som er direkte feil. Svein Anders Noer Lie, førsteamanuensis i filosofi ved Norges Arktiske Universitet (UiT), henter frem de fleste av mytene i et svarinnlegg (23.januar) til mitt innlegg om den økonomiske omfordelingen fra Oslos innbyggere til resten av landet.

https://www.dagbladet.no/kultur/mytene-om-oslos-verdiskapning/66905582


« Nei, det er Oslo-regionen som har høyest verdiskaping i Norge | Ole-Martin Ihle og Nils Brenna»

Fire næringsforeninger på Vestlandet hevder i innlegget «Veier i øst og vest» i Aftenposten 14. mai at de «står for den suverent største nasjonale verdiskapningen» i Norge.

Det er feil.«

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/Jo0Wa6/nei-det-er-oslo-regionen-som-har-hoeyest-verdiskaping-i-norge-ole-martin-ihle-og-nils-brenna

Man gjør faktisk mer i Oslo enn å sitte på cafe og drikke caffe latte selv om bygdefolket elsker å bruke akkurat dette som hersketeknikk.







Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 18:45 1552

Ikke overraskende at byfolk synes de er fortreffelig.

Dette er en annen diskusjon. Lag deg en ny tråd angående det. Jeg tar gjerne diskusjonen der

Siden det er så høy verdiskapning avstår de vel fra grunnrentepenger fra olje, fisk og kraft?
Redigert 27.11.2022 kl 18:47 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
27.11.2022 kl 18:47 1544

Det er du som i mange innlegg har satt opp by mot land. Det synes jeg vi ikke burde gjøre. Begge deler er viktige.
Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 18:53 1523

Nei - jeg poengterer at folk i byene har en annen holdning til grunnrente enn de som bor der verdiskapningen skjer. Byene har heller ingen rett til grunnrenta. Selskapsskatt osv osv ja - grunnrente, nope

Ikke vri på meningene mine! Svar på det jeg sier - du har ennå ikke svart på det jeg har bedt deg om!!!!!!!

Gjør du ikke ett eneste forsøk nå er du på ignore
Redigert 27.11.2022 kl 18:56 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
27.11.2022 kl 19:08 1504

Den kan jeg returnere.
Dr_Eval
27.11.2022 kl 19:13 1488

Her er 3 grunner til at dette fremstår som en kamp mellom by og land.

1. Sp- og Ap-politikere på kysten går ut i offentlig media i misnøye mot Sp- og Ap-politikere i Regjeringen.

2. Meningsmålinger fremsatt i media viser at de fleste som er for grunnrenteskatten bor på Østlandet og i de største byene.

3. Oslo og de store byene blir fordelt mesteparten av inntektene fra grunnrenteskatten, som kommer fra verdier som er skapt på kysten.
oivindl
27.11.2022 kl 19:25 1469

"Gjør du ikke ett eneste forsøk nå er du på ignorer"

Jeg har vært på ignorer lenge, men det hjelper tydeligvis lite.
Du har i mange innlegg satt by opp mot land, det kan du ikke løpe fra.
oivindl
27.11.2022 kl 19:35 1449

Nå har det også blitt påpekt at dette er en skatt for å beskytte jordbruket. Da ville en kanskje tro at bøndene var for, og kanskje er det også sånn at mange bønder bor i distriktene.

Men fint med en link til undersøkelse som viser støtten fra by kontra land.
oivindl
27.11.2022 kl 19:37 1434

"Ikke vri på meningene mine! Svar på det jeg sier"

Igjen en kommentar du bør etterleve selv i større grad.
Redigert 27.11.2022 kl 19:37 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
27.11.2022 kl 19:59 1404

Er det stemning for en tråd med temaet hvor vi siler tilgangen? Det er litt mye off topic her inne. Det er bedre med færre og bedre innlegg
Dr_Eval
27.11.2022 kl 19:59 1399

Bare å bla nedover i tråden, så finner du flere. Det jeg skrev var en oppsummering av det som allerede er lagt ut her.
True
27.11.2022 kl 20:14 1372

Folk som er til å stole på sier aldri "stol på meg". Det trenger de ikke, da er til å stole på.

Dette er hvorfor en borgelig regjering er å foretrekke. Da blir en spade kalt for en spade. Da gir man folk virkelige insentiver til å jobbe. Da samarbeider man med næringslivet istedet for å ødelegge det. Og da spiller man maksimalt på folks selvinteresse, og har en mer gjensidig virkelighetsforståelse.
DividendYield
27.11.2022 kl 20:25 1358

Høres skikkelig spennende ut med en tråd som ikke er selskapsspesifikk, men dreier seg om å være for og mot grunnrente, og bare de som er mot får delta.
nordnes
27.11.2022 kl 20:28 1359

Det hadde kanskje vært like bra, spørs hva som defineres som støy.
nordnes
27.11.2022 kl 20:32 1354

« Og hvor lett er det å flytte virksomheten til utlandet? Hvor mange land egner seg for laks? Mangel på fjorder og for varmt vann begrenser det.»

Det er mange land som ikke har tatt ut potensialet mht oppdrett, videre kan vann hentes fra litt dyp så har det rett temperatur, da vil en vel også hente vann under lusebeltet ?
Pacino
27.11.2022 kl 21:33 1281

SV-nestleder fikk skattesmell på 477.000 kroner.

Tre SV-topper må ut med store beløp til statskassen i skattesmell for gratis pendlerbolig.

Til sammen har Skatteetaten ilagt tre stortingsrepresentanter fra SV over to millioner kroner i økt inntekt for fordelen med fri pendlerbolig i Oslo.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/694X7r/sv-nestleder-fikk-skattesmell-paa-477-000-kroner
True
27.11.2022 kl 21:41 1277

Serves them right! Sleipe jævler.

Kommer til å sove godt i natt.
oivindl
27.11.2022 kl 21:46 1282

"SV-nestleder fikk skattesmell på 477.000 kroner."

Grunnrenteskatt kanskje?
oivindl
27.11.2022 kl 21:46 1305

"SV-nestleder fikk skattesmell på 477.000 kroner."

Grunnrenteskatt kanskje?
nordnes
27.11.2022 kl 22:06 1289

No får dei kanskje følt på kva skatt er med eigne pengar.
Pacino
27.11.2022 kl 22:08 1280

Knag Fylkesnes var selvsagt bevistløs i gjerningsøyeblikket, nå stiller
han seg totalt uforstående til tiltalen :-(
oivindl
28.11.2022 kl 09:21 1068

"Den store laksebløffen
Hvorfor later Salmar som om det er uklart hvilken laksepris det skal skattes av? Regjeringen foreslår jo samme pris som selskapet selv bruker."
https://www.dn.no/kommentar/grunnrenteskatt/grunnrente/grunnrentebeskatning/den-store-laksebloffen/2-1-1361605
nordnes
28.11.2022 kl 09:38 1049

Slik jeg forstår det, er det rett ?
Når det blir grunnrente på oppdrett i sjøen, så må det bli mer fokus om lønnsomhet i alle ledd også i lakseslakteriene. Det sa journalisten ingenting om. At Vedum fjerner den bufferen som ligger i sjøen, ved at det blir mindre lønnsomhet i sjøen etter grunnrente, medfører at lakseslakteriene må ha god lønnsomhet de og. Lakseslakteriene havner dermed i en squeze mellom spotprisen og prisen butikkene er villig å betale. Er det rett?
Redigert 28.11.2022 kl 10:06 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
28.11.2022 kl 10:21 984

https://www.dn.no/marked/grunnrenteskatt/oppdrett/jonas-gahr-store/rundt-200-politikere-og-byrakrater-hadde-tilgang-til-innsideinfo-om-lakseskatten/2-1-1357479

amatørmessig behandling av en så stor sak som dette. Dette bør få konsekvenser

Ellers fortsetter DN i samme spor. De - med intrafish og fiskeribladet kjører på...

Siste fra DN er at staten opererer med samme pris som oppdretterne. I dokumentet som er grunnlaget gjør man ikke det. Lovnader fra Vedum er ikke godt nok. Han har ikke denne næringa tillit til lenger.