Staten tar 884 kr i skatt per 1000 kr i resultat i et AS

Denne tråden er stengt for nye innlegg.
30.03.2023 kl 01:22
Automatisk lukket grunnet trådens størrelse. (Beklager.)
Ringern
06.10.2022 kl 21:17 207315

Som et svært forenklet eksempel har jeg brukt et børsnotert oppdrettselskap som har et resultat på 1000 kr før skatt og betaler alt ut i utbytte til aksjonærene som er i formueskatt posisjon

1000 kr resultat før skatt
-220 kr i selskapskatt 22%
-400 kr i grunnrenteskatt 40%
Rest:

380 kr utbetales til aksjonær som utbytte
-144 kr utbytteskatt 37,84%

Rest
236 kr
- 120 kr formuesskatt 1% av beregnet verdi av 1000 kr resultat med p/e 15 dvs 15000x 80% kr i formuesverdi
Rest
116 kr

For et resultat før skatt på 1000 kr i et børsnotert oppdrettselskap har staten fått 884 kr i skatt

Muligens det er bedre å vurdere borgerlønn

nordnes
15.01.2023 kl 11:22 2917

En kan peke på de så flytter og si at staten taper noen skattekroner, men det store problemet er like mye at gründere og entreprenørers verdiskaping flytter med. Dette ser en helt konkret ved at to av Norges driftigste ledere flytter til Sveits.

Slik jeg forstår artikkelen er det enåteprenørånd i de to som forlater landet, og bosetter seg i Sveits. Norske politikere kan ikke skattlegge folks kreative evner, og dermed så later de som om dette ikke skjer;

Fra en artikkel i DN;
ABG-toppsjef Peter Straume gjør som kundene og flytter til Sveits: – Det er ikke så dumt å følge etter og holde kontakt. ABG Sundal Colliers gullkunder Jens Rugseth og Rune Syversen har flyttet til Luzern i Sveits. Nå følger meglerhusets toppsjef Peter Straume etter.

https://www.dn.no/marked/abg-sundal-collier/peter-straume/sveits/abg-toppsjef-peter-straume-gjor-som-kundene-og-flytter-til-sveits-det-er-ikke-sa-dumt-a-folge-etter-og-holde-kontakt/2-1-1371778
Bennyfyfasan
15.01.2023 kl 12:33 2877

Jeg er helt enig. Sosialistene var enormt aggressive under forrige valg, og har egentlig mistet retningen. Istedet for å se til at egne interesser blir dekt med lønn og godtgjørelser er det de rike som skal tas. Det er rart å høre på debattene hvor dette er ett tema - det er misunnelse som driver dem - men nå kommer snart regninga. Regninga kommer iform av at veldig mange rike flytter ut. Da forflytter man skatteregninga nedover i systemet slik at det blir vondere og vondere for resten. Det blir hardere beskatning av forbruk på bil, strøm, mat osv - dvs de grunnleggende tingene vi må ha i hverdagen. Taperne blir til slutt de med normallønn.

På lang sikt synes jeg det er enda verre. Det skapes en splid i samfunnet hvor sosialistene hater de rike, men også omvendt. Den gode sameksistensen vi har hatt mellom samfunnslag står på spill. Det er trist, men også farlig for den norske samfunnsmodellen.
nordnes
15.01.2023 kl 13:08 2847

Som jusstudent var jeg på en forelesing med Frank Årebrot og da sa han at nordmenn har en tendens til å stemme med føttene, dvs at de flytter om misnøyen blir tilstrekkelig fremfor å håpe på endringer.

Dette ser en med de som flytter til Sveits, men det som skjer nå er ikke er ikke første gang historisk. Jeg vil trekke en parallell mellom Haugeianarane som dro til USA og de som drar til Sveits. Norsklæreren min Asbjørn Ystebø brukte tida si på å skape Norsk Utvandrarmuseum på Radøy, og han fortalde mykje om enteprenørånda til Hans Nielsen Hauge som en ser igjen i de som i dag flytter til Sveits.

For 200 år siden flyttet haugeianarane til USA og dannet sine egne vennesamfunn der, på samme måte som nordmenn som flytter til Sveits og danner vennesamfunn der. Når det gjelder Haugianarane så var de driftige og religiøse og tillot kvinner å forkynne. Samtidig var Hans Nielsen Hauge en driftig forretingsmann, reiste rundt i landet og bygget bedrifter og industriforetak. Som det står beskrevet i snl.no «Ein av vennene til Hauge kjøpte etter råd frå Hauge eit boktrykkjeri i Kristiansand i 1799, og nokre av dei sette i gang ein papirfabrikk på Eiker, også etter initiativ frå Hauge. I 1801 fekk Hauge sjølv handelsborgarskap i Bergen og byrja å drive handel i Nordland. Forfattarskapen og bokproduksjonen var ein viktig overgang til forretningsdrifta. Hauge ville sikre eit økonomisk grunnlag for verksemda si og brukte overskotet til å etablere nye industriføretak. Etter 1801 spreidde han verksemda til nye bransjar: papirfabrikk, tekstilbedrifter, møller, teglverk, gruvedrift, saltkokeri, handverks- og handelsbedrifter, verkstader og fiskebruk. Han fekk også tilhengjarar til å investere og setje i verk nye tiltak, og slik blei det religiøse nettverket òg eit økonomisk nettverk. Forsøket på eit økonomisk-kristelig fellesskap førte til at han vart skulda for å vere ute etter personleg økonomisk vinning.»

lLkheten mellom det Hans Nielsen Hauge opplevde og retorikken i dag er slående; «Forsøket på eit økonomisk-kristelig fellesskap førte til at han vart skulda for å vere ute etter personleg økonomisk vinning»
Dr_Eval
15.01.2023 kl 14:14 2802

Hvis du synes det er et godt liv å ha mindre enn 10.000kr å leve for etter at regningene er betalt, som skal deles på hele familien. Det er såvidt man har hodet over vannet. Jeg mener det må være lov å drømme om litt mer.
Kajtek
15.01.2023 kl 14:19 2799

Og Lysbakken kaller skatteklagene for skandale. Skandale er å ha sånne folk som Lysbakken i posisjoner som kan påvirke utvikling i landet. Både Lysbakken og Moxnes. Vedum og Støre er jo ikke noe bedre nå. Det verste er at det vil gå mest utover oss «vanlige folk» ikke utover dem selv. De er sikret god lønn og mange goder. Det bare så synd at det er så mange naive folk som stemmer på de partiene med tro på at de får så mye bedre når de kommer til makten. Håper de nå åpner øynene og ser hva de politikkerne gjør. Det bare så synd at det blir alt for sent. Da har man allerede ødelagt mye i Norge. For det er ikke bare det at pengene forsvinner men det er også mye kunnskap som forsvinner med dem, som vi har nok bruk for i Norge. Hvor skal Lysbakken hente nå de 600.000 daglig til kommunene ? Og da snakker man om bare en av dem som har flyttet.
Redigert 15.01.2023 kl 14:20 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
15.01.2023 kl 14:41 2766

Da har man budsjettert med for høye kostnader. Det skal være mulig å leve av 2 X lønninger som hjelpepleier - la oss si 850k brutto - 55.000kr utbetalt. Som lærere har man 17.000kr mer netto om man er 2 stk.

Det er alt for mange som bor seg ihjel. De bruker alt for mye penger på hus og hytte.

Hvis du har regninger på 62.000kr i mnd i snitt må du ha ett giga huslån. Den fella er lett å gå i når det omtrent var nullrente.
oivindl
15.01.2023 kl 15:50 2753

Vel Dr_Eval, der fikk du den. Ikke mye sympati å hente fra dem som har flere millioner i lønn og titalls millioner i aksjer.

At mange er aleneforsørgere, spiller åpenbart ingen rolle, her må det settes tæring etter næring.
Og lønningene bør fryses, gjerne i 10 til 15 år.
oivindl
15.01.2023 kl 15:54 2754

"På lang sikt synes jeg det er enda verre. Det skapes en splid i samfunnet hvor sosialistene hater de rike, men også omvendt. Den gode sameksistensen vi har hatt mellom samfunnslag står på spill. Det er trist, men også farlig for den norske samfunnsmodellen."

Dette virker jo sympatisk og noe det burde være lett å slutte seg til.

Synes du din egen retorikk bidrar i så måte?
Bennyfyfasan
15.01.2023 kl 15:58 2768

Jeg har stor sympati med aleneforsørgere - men det er en annen diskusjon. Det må håndteres med bostøtte, barnebidrag (økte satser) og bidrag fra den andre forelderen. Det burde være ett fradrag i skatt som er så saftig at man kommer likt ut som om man er to - barn skal ikke lide uansett...

Bennyfyfasan
15.01.2023 kl 16:01 2823

Min retorikk i denne sammenheng er som ett svar på valgene og retorikken som ble ført før og etter valget. Det er ett svar på hva som er iferd med å skje med LO som heiagjeng. Det er ett svar på løgnene fra SP, og måten man blir omtalt på - og man til og med blir beskylt for å være ett redskap for "rike laksebaroner".

Det er en løgn som er så grov at man må ta til motmæle til den delen av samfunnet som går til angrep.

Nå ser det ut som det er iferd med å løse seg selv med at de rike flytter ut. Problemet løst :-)
*JBJB
15.01.2023 kl 16:30 2806

Hei Eval/folkens:))

Og...den treårige fastprisavtalen på 39 øre/KWH ble inngått i August /September 2021 slik det står i den vedlagte tråden om strømprisen, Eval - med andre ord går den ut i høsten 2024 og frem til den tid vil strømstøtten gi god avkastning hver måned hvor den gjennomsnittlige spot prisen overstiger 87,5 øre/Kwh inkludert MVA - det er viktig å ikke overstige taket på 5000 Kwh i forbruk pr. måned - etter eget forbruk og opp til taket på 5000 Kwh står El bil laderen til disposisjon til nabopris på 50 øre/Kwh rund baut - hyggelig for naboene og til dekning av hytteabbonementet som ikke faller inn under strømstøtten, men fortsatt bundet til samme fastprisavtale fram til nevnte utløpsdato - kan garantere at noe skjer med strømprisen frem til høsten 2024 - som man reder ligger man, vettu - ZnageZz...

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
True
15.01.2023 kl 23:23 2708

Vel, de har forhåpentligvis lært en gang for alle denne gangen. Hvis ikke, vil dette bli påmint dem igjen og igjen ved neste valg når alle fakta ligger på bordet og vi ser tilbake på dette. Du må være rimelig gal i huet for å en gang vurdere å stemme inn en regjering som det her igjen.

Det mange sikkert glemmer, er nettopp hva slags tankesett og hva slags signaler en regjering som det her sender ut til befolkningen. En blå regjering vil alltid sørge for et riktig tankesett når det gjelder jobb og næringsliv.

Oppskriften er egentlig ganske enkel: Man identifiserer sine egne styrker, svakheter og talenter, man søker arbeid man er kvalifisert for, man samarbeider og skaper best mulig resultater med andre likesinnede personer, og man gjør sitt beste for å oppnå sitt fulle potensial, samt hjelper andre oppnå sitt.

Det er og har alltid vært en "code of honor" som jeg og oppegående folk flest levde etter under forrige regjering, men som nåværende regjering slettes ikke lever etter. Nei, de skal heller "ta de rike" akkurat som de er roten til alt vondt i Norge, og akkurat som de er årsaken til at vanlige folk ikke har det bedre...

Regjeringen sender altså ut polariserende signaler om at det er "oss mot dem", som igjen har forårsaket stor skade for næringslivet, og vanlige folk har ikke fått det granne bedre, fordi slik retorikk og tilnærming nytter bare ikke. Det ser vi lang vei.

Det verste av alt er at det går utover de som faktisk har stått på hele livet og som gjør det som skal til. Hvem er det egentlig som er interessert i å jobbe seg ihjel for å lykkes, samtidig som de blir straffet og utgjort til syndebukk?

Stikkordet er altså INSENTIVER, noe en rød regjering aldri kan legge til rette for. Tvert imot.

Norge er også et av de verste landene i verden når det gjelder den underliggende årsaken til dette kaoset. Jantelov og misunnelse. Sosialistenes tankesett er som følger:

"Vi har ikke det som skal til, så vi skal straffe alle de som gjør det som skal til ved pålegge dem masse skatter og avgifter, og så bruke rettferdighet som en unskyldning". Dette gjelder spesielt SV, det verste hyklerpartiet av dem alle... Blir kvalm av å bare skrive de to bokstavene.

Hva med å ha litt stolthet og verdighet istedet og faktisk gjøre en god nok innsats til å oppnå noe? Da jeg tok min Bachelor i Økonomi og ledelse, la jeg raskt merke til en A-student som jeg fikk stor respekt for.

Istedet for å grave meg ned og dø av misunnelse, gjorde jeg alt i min makt for å bli like god eller bedre enn denne studenten, som også endte opp med å bli en god venn av meg. Og det klarte jeg også med glans, med toppkarakterer i alle fag unnatt to. Det samme oppnådde jeg da jeg tok min Master ved NHH også.

Dette kalles vennlig og fornuftig konkurranse som alle vinner av, og som er helt nødvendig for at privat sektor skal blomstre. Konkurranseutsatt sektor i Norge er nå total slaktet av en næringsfiendtlig regjering til det punktet hvor ikke bare de rike flykter fra landet, men også utenlandske investorer som ikke lenger finner det lønnsomt å investere i Norge. Men dette er altså "for det bedre"?

Det er få ting i verden som gir en bedre følelse og tilfredsstillelse enn å jobbe hardt for å oppnå de målene man setter seg. Det jeg har blitt sterkt vitne til nå de siste årene, er at det straffer seg å jobbe hardt og målrettet.

Alt handler om å gjøre minst mulig enn mest mulig nå og snylte av andres arbeid. Dedikasjon, selvdisiplin, målbevissthet, effektivitet, engasjement og lojalitet har blitt kastet rett ut av døren og er erstattet av mindre attraktive ord som latskap, ignoranse, illojalitet og feighet.

Måtte den regjeringen her brenne.
Redigert 15.01.2023 kl 23:27 Du må logge inn for å svare
True
15.01.2023 kl 23:44 2690

Mitt poeng nøyaktig, bare kortere oppsummert. Bra skrevet.

At folk ikke skjønner hvordan Politikere manipulerer de så til de grader, forbauser meg stadig vekk. Er Nordmenn flest virkelig fortsatt så naive?
Redigert 15.01.2023 kl 23:45 Du må logge inn for å svare
True
16.01.2023 kl 00:01 2682

"Sosialistene var tøffe i trynet under valgkampen, med Lysbakken og Moxnes i spissen skulle de rike tas, de skulle flås, de aller rikeste ble nesten sett på som kriminelle Sopranos figurer som levde i en underverden bestående av illegale strippeklubber og mafiavirksomheter.

De samme politikerne er ikke fullt så tøffe i trynet nå lengre, hvem skal Lysbakken nå ta og hvem skal Moxnes nå flå når ett stort antall blant de 400 rikeste på Kapital nå rømmer landet på grunn av høye skatter og avgifter."

Haha, nei si det. Vanskelig å ta noen når karma slår hardt tilbake. Sakens kjerne er at de (røde / venstre / sosialister) ikke har det som skal til, og når de nå ikke lenger kan gå etter de som faktisk gjør det som skal til, nei hvem skal de ta da? De svake og fattige?

Trodde de virkelig at deres feilslåtte politikk ville fungere? Vet ikke om jeg skal le eller grine, men jeg så i allefall dette komme lang vei.

Derfor denne regjeringen bør kastes pronto dersom vi skal overleve, fattig eller rik.
oivindl
16.01.2023 kl 08:41 2502

"etter eget forbruk og opp til taket på 5000 Kwh står El bil laderen til disposisjon til nabopris på 50 øre/Kwh rund baut - hyggelig for naboene og til dekning av hytteabbonementet..."

Misbruk av støtteordninger vil alltid forekomme, snyltere finner man overalt. Å Klage på andre tar de seg likevel tid til, og bidrar til å øke det offentlige forbruket som de ellers er så imot.

Likevel er det viktig å opprettholde støtteordningene, så får snylterne holde på med sitt.
Bennyfyfasan
16.01.2023 kl 08:55 2480

"Misbruk av støtteordninger vil alltid forekomme, snyltere finner man overalt. Å Klage på andre tar de seg likevel tid til, og bidrar til å øke det offentlige forbruket som de ellers er så imot.

Likevel er det viktig å opprettholde støtteordningene, så får snylterne holde på med sitt."

Han gjør ingenting galt. Han har låst prisen - og all ære til han. Han selger videre noe av kapasiteten han er i sin fulle rett til. Han tjener på det, og naboen tjener på det. At de som har laget støtteordningen er så lite forutseende at man ikke ender opp på en minimumspris på la oss si 30 øre kan ikke noen andre lastes for - enn elendige politikere. Dette er på MANGE måter ett elendig håndtverk.

Det finnes også flere bedrifter som selger kraften videre de har bundet på lave priser. Det siden det er mer lønnsomt enn å produsere varer. Vestre har sagt at dette er helt ok og er tegn på ett fungerende marked.
*JBJB
16.01.2023 kl 09:06 2460

Hei one liner/folkens:))

Og...du viser ditt sanne ansikt igjen, one liner - hvorfor er du misunnelig på naboene som får ladet sine biler til en billig pris - at de får lade til 50 øre rund baut i stedet for 6 kr/kwh går ikke ut over verken forbruk eller co2 utslippene - dine beskyldninger om snylting faller til steingrunn - du kan starte med å svare på dine skattemessige utfordringer før du kommer med nye one linere...ZnageZz....

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
Redigert 16.01.2023 kl 09:26 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
16.01.2023 kl 09:07 2463

Kjære medinvestorer - det er en interessant utvikling på gang når man leser Mowi sin resultatfremleggelse. Hvis man ser på lønnsomheten er Norge fortsatt best, men blant annet Canada, Chile og Færøyene haler innpå. Den dagen valutaen "normaliserer" seg vil kanskje en eller flere av de regionene være mer lønnsom enn Norge.

I tillegg hvor kommer fremtidige investeringer og vekst tror dere? Norge er ett ferdig utviklet produksjonsområde, men jeg VET at det er store potensiale i flere av de andre (Island kommer også i fremtidige oversikter). Man kan øke produksjonen med 20%+ med postsmolt, som også vil være bra for sjøfasen og miljø....dette vil ikke bli gjort i Norge, men andre deler av verden med nåværende regjering

Norge 87.000 tonn - ebit 2,3 euro
Skottland 10.500 tonn - ebit 0,7 euro
Chile 18.500 tonn - ebit 1,1 euro
Canada 11.000 tonn - ebit 1,5 euro
Irland 500 tonn
Færøyene 3.000 tonn - ebit 1,75 euro
Redigert 16.01.2023 kl 09:09 Du må logge inn for å svare
oivindl
16.01.2023 kl 10:19 2397

Tja, misbruk av støtteordninger kan vel absolutt karakteriseres som snylting.
Men selvfølgelig mer tilfredsstillende å kritisere andre, kanskje vi også kan legge til hyklersk.
*JBJB
16.01.2023 kl 10:35 2368

Hei one liner/folkens:))

Og...du får bruke de karakteristikkene du mener faller naturlig, one liner - sannheten er at du fremstår som en mizzunnelig sosialist som ikke evner å ta gode valg for deg selv - i stedet for å komme med snylting og hykler retorikken burde du applaudere at naboene får ladet el bilene til fornuftige priser - feig som du er unngår du å svare på hvordan det er å bli lurt av finansminister komiske Ali med en gjennomsnittlig lærerlønn - enn så lenge er det ikke straffbart å være smart innenfor regelverket, vettu...ZnageZz...

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
Fluefiskeren
16.01.2023 kl 10:50 2357

Norge kan jo begynne å gjøre noe med fiskevelferden slik at man unngår store tap. Hvordan kan man være bekjent av slike tall? Slike anlegg burde vært nektet produksjon for lengst. Dette er dyreplageri satt i system.

«Ekstraordinær høy dødelighet på Lerøy-anlegg utenfor Bergen: – Fisken har hatt store og omfattende problemer. Den har hatt et sammensurium av lidelser, sier fiskehelsenestor

Over 30 prosent av laksen og hele 80 prosent av rensefisken som brukes til å spise lakselus døde i merdene ved et av oppdrettsgiganten Lerøys anlegg.»

Og forholdene er ikke så mye bedre andre steder. I fjor døde 52 millioner laks i merdene. Altså 52 000 000 individer. Og de døde med store smerter. Tar vi med rensefisk og settefisk var det minst 100 millioner fisk som døde i tjenesten til fiskebaronene.

https://www.dn.no/havbruk/leroy-seafood-group/laks/oppdrett/ekstraordinar-hoy-dodelighet-pa-leroy-anlegg-utenfor-bergen-fisken-har-hatt-store-og-omfattende-problemer-den-har-hatt-et-sammensurium-av-lidelser-sier-fiskehelsenestor/2-1-1266708

Men dette er jo noe man helst ikke skal snakke om. Da er det bedre å ta helsearbeidere og lærere.
oivindl
16.01.2023 kl 10:51 2363

Siden du åpenbart sliter med å komme deg ut av en fastkjørt loop, kan jeg fortelle at det ikke dumper inn noen lærerlønn på min konto. Ikke kommer det til å gjøre det heller.
Så problemstillingen din er irrelevant.

Forøvrig er jeg ikke misunnelig på misbruk av støtteordninger, eller snylting på statlige utbetalinger.
At praksisen din også ligger temmelig nær svindel, gjør meg heller ikke misunnelig.
Det var neppe intensjonen fra strømselskapene at billig strøm skulle videreselges i markedet.
De tenkte kanskje ikke at strømkunder drev med denslags, men der tok de grundig feil.
Dr_Eval
16.01.2023 kl 11:06 2352

Å være solidarisk med sine naboer er absolutt ikke misbruk av støtteordninger eller snylting. Misbruk er de som kjøper boblebad til kråkene for å tjene penger. Den siste setningen din er i denne sammenhengen fisens rette far.
oivindl
16.01.2023 kl 11:15 2346

"Å være solidarisk med sine naboer er absolutt ikke misbruk av støtteordninger eller snylting"

Når du tar deg betalt av naboene, får mer støtte fra staten enn du i utgangspunktet skulle og misbruker en fastprisavtale, da kaller ikke jeg det solidaritet.

Spritsmugling var jo også et problem en gang i tiden, med god fortjeneste for dem som drev med det. At kjøperne slapp unna avgifter betyr ikke at det kan betegnes som solidaritetsarbeid.
Redigert 16.01.2023 kl 11:19 Du må logge inn for å svare
Dr_Eval
16.01.2023 kl 11:28 2320

Det er solidaritet fordi naboene får hjelp til billigere strøm som de virkelig trenger. I stedet kunne hen vært usolidarisk og kjøpt boblebad for å sitte å se på at naboene lider sin nød, og tjent mye mer. En god gjerning fra noen i en heldig situasjon som kan hjelpe noen i en uheldig situasjon.

Sprit er ikke noe som kan hjelpe noen i nød, så det er totalt irrelevant. Nå beveger vi oss langt off topic igjen, og det er ikke interessant å diskutere dette videre.
Redigert 16.01.2023 kl 11:32 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
16.01.2023 kl 12:08 2298

Jeg er sterk motstander av rensefisk - så der er vi enig. Det finnes andre alternativ i dag. Iløpet av få år vil det være avviklet

Ellers - tror du fiskevelferden er bedre andre plasser i verden? Sammenlign feks antibiotikabruk i Norge VS oppdrett i resten av verden - du vil få sjokk! Norge er klart best

Det største og beste tiltaket mot dødelighet i sjø er å sette laksen ut som postsmolt opp mot 1kg. Det ironiske er at grunnrenta er en gift mot den typen satsning. Alt som skjer på land blir mindre lønnsomt og vanskelig å finansiere. For mange vil det bli helt umulig...men vi synes jo det er bedre at Russland og Iran produserer olje - så hvorfor ikke flytte lakseproduksjonen til Kina?

Ellers er det verdt å nevne at det er bra misvisende av deg å komme med den typen artkler om enkelthendelser når den generelle fiskehelsa er meget bra. Det er som å kreve avvikling av norsk landbruk pga en episode med fugleinfluensa.

Flott at du ikke berører det som var poenget mitt - norsk oppdrett er snart ikke ledende lengre. Tar man vekk valutafordel er allerede andre land mer lønnsom.
oivindl
16.01.2023 kl 12:23 2283

"Sprit er ikke noe som kan hjelpe noen i nød, så det er totalt irrelevant. Nå beveger vi oss langt off topic igjen"

Enig i at ve er utenfor topic, så vi kan la diskusjonen ligge.
Du tar utgangspunkt i at naboene er i nød, det gjør ikke jeg, om så var, ville jeg definitivt ikke tatt betalt.
*JBJB
16.01.2023 kl 13:07 2251

Hei one liner/folkens:))

Og...som naiv sosialist skal du få det med den lille teskjeen, one liner - flere av naboene sliter på grunn av sosialistenes udugelige politikk vedrørende skatter, inflasjon, renter+++ - med et el batteri på 100 kwt. og 20 kwt. restverdi igjen ved ladestart får naboene fulladet batteriet for skarve 40 kr. som er nøyaktig samme pris som vår fastprisavtale på 39 øre/Kwh+ MVA (men uten nettleie og avgifter) - regjeringens poletikk ville gitt de samme naboene som sliter en utgift på 240 kr. for å full lade batteriet for å kjøre til arbeid, skole og aktiviteter for barna - slik bygger vi landet og hjelper hverandre helt lovlig og legalt, one liner - du burde for øvrig bedt din medsammensvorne Kvarg Fylkesnes (SV) om gode skatteråd, særlig de innenfor regelverket - ZnageZz...

-TaKK-

Lykke til

Hilzen
Tille Lulla
Redigert 16.01.2023 kl 13:21 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
16.01.2023 kl 13:19 2241

Enkelthendelser? Du slette tid. Dette skjer overalt. En enkelthendelse som tar liv av over en million fisk? Dette blir for dumt.

Dette er et kjempeproblem som næringen burde skamme seg over. Det snakkes og snakkes men det blir ikke bedre.

Denne er fra i år:

«Slår alarm om fiskedød: 54 millionar fisk mista livet før dei vart til mat
Fleire krev brems for norsk oppdrett etter nye nedslåande tal: Stadig færre fisk overlever i anlegg i norske fjordar.»

«Kor mange fisk døyr før dei vart sendt til slakt i norske oppdrettsanlegg?

Det er bakgrunnen for ein ny rapport som kom denne veka. Den såkalla fiskehelserapport en for 2021 er no publisert av det statlege Veterinærinstituttet.

Den syner at det er mykje fisk som aldri kjem seg ut av oppdrettsmerdar og opp på matfatet.

Her er det som kjem fram i rapporten:

Fleire laksar enn nokon gong døydde ein for tidleg død i norsk oppdrett i 2021.
Helse og velferd i merdane er ikkje er god.
Ei rekkje ulike sjukdommar og lusebehandlingar er ei stor belastning for oppdrettsfisken.»

Er det mangel på kunnskap og kloke hoder i næringen siden man ikke ser noen bedring? Eller er det pengene som går foran her også. Skulle jo dog tro at mange døde fisk er et tap for inntjeningen.

https://www.nrk.no/vestland/veterinaerinstituttet-sin-fiskehelserapport-for-2021_-54-millionar-fisk-doydde-i-oppdrettsanlegg-1.15885075
bulkinvest
16.01.2023 kl 14:22 2184

Du kan ikke ha peiling på matproduksjon hvis du tror at overlevelsen i naturen er god, helse og velferd er god i veldig mange oppdrettsanlegg og matvareproduksjonen i mange oppdrettsanlegg er den mest bærekraftige vi har i verden. De fleste som driver med oppdrett bruker store summer for at Laksen skal ha gode forhold og driver fram sunn og god Laks. Hvor stor prosent går tapt i vill tilstand? biologi og produksjon høres ut til å være fjernt for deg! Ellers er det rett at tap av fisk bør minimeres og det kan føre til store tap som ingen er tjent med.
Kajtek
16.01.2023 kl 14:32 2170

Jeg synes at du er litt ufine nå. Er du sikker på at du er lærer ? Jeg hadde forventet litt andre språk fra en lærer.
nordnes
16.01.2023 kl 14:33 2176

Det er ingen oppdrettere som vil at fisk skal gå tapt, samtidig er fisk også i laksemerder en del av vårt biologiske mangfold og da er det en risiko for død. En kan jo spørre om bønder skal drive med sau når det er en fare for ulv djerv bjørn etc? Hvorfor hører en ikke samme argumentasjon mht sauehold?
Redigert 16.01.2023 kl 14:33 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
16.01.2023 kl 14:50 2160

Det virker som du prøver å unnskylde næringen. Taler mot Vetrinærinstituttet og Intrafish.

Utrolig kynisk å forsvare dette.

https://static1.squarespace.com/static/614b104bbbd450161025a768/t/63599492bc4fe474025a6f1d/1666815147155/Noreco+Q3+2022+Presentation.pdf
Redigert 16.01.2023 kl 14:51 Du må logge inn for å svare
Kajtek
16.01.2023 kl 14:53 2156

Hva mener du om dem som fisker fisken ? Er ikke det dyreplageri ? Kyllingene som står alt for tett i kyllinghuset?
Bennyfyfasan
16.01.2023 kl 15:27 2110

Måten du ordlegger deg på viser hvem du er og hva du står for.

I naturen dør mesteparten før den vandrer ut i sjø - og det har ingenting med oppdrett å gjøre. Av 10.000 rognkorn kommer 10-20 fisk tilbake til elva...

"Overlevelse fra rogn til smolt i naturen er lav. Gjennomsnittlig vil bare 2 % av naturlig gytt rogn overleve til smoltalder. Av smolten som vandrer ut i sjø, kan vi i «normalår» regne med at mellom 5-10 % kommer tilbake som gyteklar laks.

Dersom vi benytter gjennomsnittsverdiene for overlevelse som er referert til i tabellen, kan vi anta en total dødelighet det første året (fra rognlegging til over første vinteren) på 90 %, med variasjon mellom 80 og 95 %. For eldre laksunger antar vi ut fra det som er referert ovenfor at det er normalt med en årlig dødelighet på 50 % (40-60 %).

En mellomstor til stor laks gyter gjennomsnittlig 1450 rogn/kilo. Det vil si at en hunnlaks på 7 kilo vil legge omtrent 10.000 rognkorn i gytegropa. Av 10.000 rogn vil 9.000 individer leve til yngelen svømmer opp av gytegrusen, og etter den første sommeren vil kun 1.800 individer være igjen (5 %). For hvert år yngelen er i elva regner man at antallet laks halveres. Det vil si at av 1.800 yngel, vil 900 parr leve året etter. To år etter at 10.000 rogn ble lagt i gytegropa er det bare 450 parr igjen.

Smoltalder varierer fra elv til elv, men om lakseyngelen smoltifiserer når den er 3 år, vil 225 individer være klar for å vandre ut i sjøen. Naturlig overlevelse av smolt som går ut i sjøen varierer med forholdene i havet. De senere år har overlevelsen fra vill smolt til gytefisk vært lav og ligget på under 5 prosent.

Men selv om man regner med at mellom 5-10 av smolten overlever, vil det av 10.000 rognkorn bare komme tilbake 10-20 voksne fisk for å gyte."

Du har klart å vri om debatten fra å handle om lønnsomhet i andre lang kontra Norge - som enkelte hevder ikke var mulig. Les posten jeg la ut og svar på nytt.
bulkinvest
16.01.2023 kl 15:32 2111

Selvfølgelig forsvarer jeg en næring, og jeg kan mye mer om denne enn intrafish og vetrinærinstituttet uten at det har noe betydning, folk som beveger seg bort fra matproduksjon
og tror vi kan leve av luft har ikke fortstått noe. Lakseoppdrett er noe av det mest bærekraftige vi kan holde på med, dessverre alt for lite av det i forhold til etterspørsel!
Fluefiskeren
16.01.2023 kl 15:36 2120

Men likevel greier du ikke å la være å svare.

Heller ikke et ord om at oppdrett også har økt dødeligheten på villfisk gjennom bl.a. fiskelus.

Dette minner om de som forsvarer pelsdyroppdrett med at det er verre i naturen.

Heller ikke de forstår at oppdrett kommer i tillegg.

For alle tilfelle skyld. Jeg sammenligner ikke fiskeoppdrett med pelsdyroppdrett. Fiskeoppdrett går til matproduksjon og pelsdyroppdrett går til et unødvendig luksusbehov.
Redigert 16.01.2023 kl 15:38 Du må logge inn for å svare