Vow 2023

Karbon
VOW 21.10.2022 kl 12:32 46148

Jeg har i tidligere innlegg vært inne på at jeg mener 2023 vil bli det året hvor kontraktsinngåelser og også inntekter fra Vows landbaserte virksomhet vil ta av. Nedenfor vil jeg redegjøre litt nærmere for hvorfor jeg mener dette ved å peke på noen av de potensielle kontraktene vi kan forvente:

La oss starte med finske Outokumpu. 30. september sendte Outokumpu ut en pressemelding der det fremgår at de har planer om å bygge et biometan- og biokullanlegg i Tornio, som skal bidra til å øke Finlands selvforsyningsevne av energi, og samtidig redusere co2-utslippene med mer enn 200 000 tonn pr år. Outokumpu har søkt om investeringsstøtte på 25 millioner Euro til anlegget, og endelig investeringsbeslutning for anlegget er planlagt i 2023.

https://www.outokumpu.com/news/2022/outokumpu-plans-a-significant-investment-in-a-biocoke-and-biomethane-plant,-aims-at-reducing-climate-emissions-and-increasing-self-sufficiency-in-energy-in-finland-3162097

Det faktum at både Geoff Lindsay (salgssjef i Vow USA), Bjørn Abraham Bache (CCO i Vow) og Jonny Hansen (COO i Vow) har linked til Otokumpu sine planer på linkedin, styrker mine antagelser om at Vow har vært med i planleggingsfasen her, og vil være en sannsynlig leverandør av utstyret til anlegget. Dette er sentrale personer i Vow-systemet, som sjelden eller aldri legger ut annet enn Vow-relatert informasjon på sine linkedin-sider.

Basert på størrelsen på investeringsstøtten det søkes om, vil jeg anta at det er snakk om et anlegg med en prislapp på rundt en milliard kroner.

Et annet spennende prosjekt som jeg også har skrevet en del om tidligere er kommunisert i børsmeldinger fra både Vow og Vow Green Metals i februar i år:
Børsmeldingen fra Vow Green Metals:

https://www.vowgreenmetals.com/blog/Sign%20LOI%20with%20Global%20producer%20of%20Non-Ferrous%20Metals

Børsmeldingen fra Vow:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-signs-loi-with-possibility-for-technology-supply-to-a-50-000

Ser man børsmeldingen fra VGM i sammenheng med pressemeldingen fra Wacker Chemie 25. mai i å, så er det ikke vanskelig å forstå at det er nettopp Wacker Chemie vi snakker om her. Wacker Chemie driver samme type virksomhet som Elkem.

https://www.wacker.com/cms/en-us/about-wacker/press-and-media/press/press-releases/2022/detail-171648.html

Som det framgår både av børsmeldingen fra VGM og pressemeldingen fra Wacker Chemie, så skal investeringsbeslutningen for anlegget tas mot slutten av 2022, men jeg blir ikke overrasket dersom det skjer først i 2023. Henrik Badin har tidligere skissert at dette anlegget vil ha en prislapp på mellom 850 millioner og en milliard.

Under halvårspresentasjonen for VGM tidligere i år, kom det fram at man jobber med ytterligere en aktør som ønsker et 50 000-tonns biokullanlegg, altså samme type anlegg som vist over her. Hvem denne aktøren kan være vet jeg ikke, men det kan ikke være Outokumpu, ettersom Outokumpu skal bygge og drive anlegget selv. Ergo snakker vi om 3 potensielle anlegg med en prislapp på nærmere en milliard.

Så må vi ikke glemme Evensen-reaktoren, som ble opplyst bygget «på spec»:

https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-builds-large-scale-pyrolysis-reactor-to-meet-increased-demand-for

Badin opplyser i børsmeldingen at de er sikre på å ha en kjøper til reaktoren på tidspunktet reaktoren leveres fra C H Evensen til Vow. Hvem som vil være kjøperen av reaktoren fra Vow vet vi ikke, men jeg har tidligere lansert Circular Carbon som en kandidat. Det spiller i og for seg ingen rolle hvem kjøperen er, men prislappen for reaktoren vil trolig være i samme størrelsesorden som anleggene nevnt over her, det vil si i området 850 millioner til en milliard kroner (ikke for reaktoren alene, men totalt for anlegget reaktoren skal være en del av).

I siste analyse fra DnB trekkes Vows kontrakt med det ikke navngitte amerikanske selskapet på ca 270 millioner kroner fram som den viktigste hendelsen for landbasert virksomhet for 2023. Det er greit nok det, men hvis bare EN av de 4 potensielle kontraktene jeg har vist til ovenfor slår inn i 2023, så har vi allerede en kontrakt som er nærmere 4 ganger så stor som kontrakten med det amerikanske selskapet. Personlig mener jeg at minst 2 av dem er «bankers» i 2023.

Ellers er det også mange andre begivenheter vi kan se frem til i 2023. Noen har etterlyst hvordan det går med «Horizon Europe-prosjektet», med verdens største sementprodusent, Holcim og spanske Repsol i førersetet som har valgt Vow som utstyrsleverandør. På Vows linked in-side i dag står følgende å lese:

«We also visited the pilot plant for Repsol in the framework of the Plastic to Olefins European project (P2O), that we will deliver to their tech lab in Madrid later this year.”

https://www.linkedin.com/mwlite/company/vowasa


Helt avslutningsvis vil jeg bare nevne noen stikkord/navn hvor det også er muligheter for positive nyheter i 2023:

GRT Gaz
Murfitts Industries/ETEL
Morrow Batteries
Batteriselskapet Cenate AS
Philip Morris
Wakefield biochar (anlegg bygget i 2022. Intensjon om å bygge mange tilsvarende anlegg, jf. børsmeldingen. « The solution represents a first of multiple units that are planned to be implemented in the upcoming years by Wakefield Biochar to realise their “Better Soil. Better World” products strategy.”
UniPetrol (plastavfall til energi)
Safesterilkontrakter

Og et lite kryptisk stikkord til slutt, som jeg ikke skal komme nærmere inn på i dette innlegget, men vi får se hva som skjer: Lattim Rolecra

P.S:
Dette er ingen kjøpsanbefaling, og jeg gir heller ingen kursmål for Vow i 2023, men det er bare noen tanker som jeg mener er verdt å dele på forumet.

Edit:
Redigert USA-kontrakten til riktig beløp (ca 270 millioner), pga en tastefeil i det opprinnelige innlegget.
Redigert 03.04.2023 kl 23:27 Du må logge inn for å svare
Nsxnsx
21.10.2022 kl 12:48 21443

Meget forståelige tanker i et ryddig resonnement :)

Jeg selger ikke på 17,-
Record
21.10.2022 kl 14:42 21354

Takker for vel formulert inlegg og oversikt , bare å begynne å posisjonere seg for fremtiden .
Hammers
21.10.2022 kl 20:07 21158

En lang liste Karbon viser til - og i virkeligheten er den enda lengre:
- VOW setter for tiden opp et biogassanlegg for verdens største stålprodusent - Arcelor Mittal - i Luxemburg.
- Store mengder biogass som er et biprodukt til det biokarbonet AM er ute etter i sin stålproduksjon (erstatter fossilt kull).
https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-vow-asa-and-arcelormittal-join-forces-to-build-biogas-plant-in

- Lett å glemme den kunden som trolig blir VOW's aller største de kommende år; VOW Green Metals.
- Selskapet som ved Q2 fortalte at man for tiden jobbet mot 9 ulike kunder som forespurte hele 400.000 tonn biokarbon.
- Den Nord-Amerikanske kunden det ble sendt børsmelding om den 16. mai inngår kanskje i de 400'. Kundens "verdi" = 264 mill.
https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-largest-single-landbased-contract-in-vows-history-marks-breakthrough

- Etter hvert som de 400' (i produksjon pr år) slår inn vil VGM bestille pyrolyseutstyret fra moderselskapet VOW.
- Utstyr for produksjon av 400' tonn = 40x Follum fase 1 (10' tonn = kostet 215 mill).
- Så kan vi ta med at Follum fase 1 allerede v/Q2 ble varslet planlagt doblet til 20' tonn. Ny utstyrspakke til 220 mill må mao bestilles.

- Tar man med at VOW også selger sorteringssystemer for ordinært avfall og metalldeler blir det enda bedre. Alt basrt på AI (kunstig intelligens).
- Videre dannet et JV med Controlpartner. Børsmeldt den 23. sept. Hensikt; Utvikle digitale kontrollsystemer for egne prosjekter.
- Vet ikke hva dette innebærer.

Til slutt; Den 16. okt 2020 etablerte VOW seg i Indonesia med Tinfos. Hensikt; Gjøre spesielt plastavfall om til elektrisitet i dette søppelmekkaet.
https://www.vowasa.com/blog/vow-asa-unique-teamwork-will-convert-plastic-to-electricity-in-indonesia
Nå har det gått 2 år og man kan forvente at det i mellomtiden har vært en viss utvikling i det skjulte - også i dette prosjektet?

Ja; "Sånn går nu dagan"!
Redigert 21.10.2022 kl 21:37 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
21.10.2022 kl 21:32 21104

Mye nyttig informasjon her.
Da håper vi inflasjonens spøkelsene går over i 2023 og fed pivot kommer nærmere midten av 2023.
Det er slik at hele maskinverket i alle børser presser prisene ned. Det har noe med at folk flest skal sitte igjen med mindre penger eller ikke tar ut fortjeneste fra sine verdipapirer. Kontroll over inflasjonen er første prioritet nå. Vi trenger nå ikke mer penger i folks hender, dette for å roe ned etterspørsel og dermed inflasjon.


nolast
23.10.2022 kl 18:34 20552

Denne bør alle høre. Spesielt sist biten om industrien i Europa. Her må det investeres i ny teknologi og biogass. Kan ikke ikke forstå annet enn at ordrene vil renne på ettersom virklligheten går opp for tungindustrien på kontinentet. Alcelor Mittal og Philip M for eks.
https://www.finansavisen.no/nyheter/energi/2022/10/21/7949569/andreas-myhre-i-entelios-poff-sa-ville-stromprisene-falt-til-0-igjen
Karbon
01.11.2022 kl 19:50 20120

Etter at både Vow og Vgm har avholdt sin trading update, så fikk vi bekreftet mye av det jeg skriver om i åpningsinnlegget her. Vow jobber med flere STORE prosjekter, og da snakker vi om prosjekter i størrelsesorden 800-900 millioner, og kanskje også over milliarden.

De som hørte Badins presentasjon, fikk forhåpentligvis også med seg at det hadde kommet en ny stor aktør "på bordet", samme uka som presentasjonen ble avholdt. Badin fremhevet at Vow jobber med flere store aktører alene, i tillegg til alle som etterhvert kommer via Vow Green Metals.

Mulig den nye aktøren er den samme som VGM presenterte, nemlig denne:

"Recently the company also added another concept study for an industrial park in Norway, for which a 60 000-ton biocarbon plant is being envisaged."

Det kan være den samme, men det kan også være snakk om to nye potensielle prosjekter. Uansett kan vi legge til minst ett stort prosjekt, i tillegg til de som er nevnt i åpningsinnlegget.

Og som Nolast er inne på i en annen tråd; Ingenting av dette er det tatt høyde for i den siste DnB-analysen. Det er ikke uten grunn at jeg skriver at 2023 vil bli et fantastisk år for Vow når det gjelder kontraktsinngåelser for den landbaserte virksomheten, og jeg tror mange vil bli "tatt litt på senga", og kursmål må oppjusteres i takt med kontraktsinngåelsene. Badin antydet forøvrig at det trolig ville bli tegnet minst en kontrakt allerede dette året.

Og for de som fulgte ekstra godt med under presentasjonen, så fikk vi altså endelig en form for oppdatering vedr Arcelor Mittal. I åpningsinnlegget mitt la jeg inn en kryptisk beskjed som kan leses baklengs, som viser til nettopp Arcelor Mittal. Badin kunne fortelle oss at planlegging av biogassanlegg er en omfattende prosess, og at Arcelor Mittal og Vow jobber med andre potensielle anlegg i Luxembourg istedenfor Rodange, som man først så for seg i MoU'en. Nøyaktig i tråd med det jeg har lansert som et sannsynlig resultat tidligere, les hva jeg skrev i dette innlegget:

https://www.finansavisen.no/forum/thread/151087/view/4724749?legacy=0

Så da bommet jeg ikke allikevel da, ang Arcelor Mittal?
Redigert 02.11.2022 kl 05:16 Du må logge inn for å svare
Record
02.11.2022 kl 07:54 19916

Du har mange flotte inlegg med verdifull informasjon, takker for atter ett :-)
Evensen reaktoren åpner for mye potensiale , det er stort behov for store volumer og da vil den gi fortrinn i forhold til tidligere oppscaleringer med flere parralelle systemer ,enig med deg at 2023 vil bli spennende .
Karbon
02.11.2022 kl 09:27 19784

Takk for det Record. Og så må jeg jo legge til at jeg slett ikke ser det som negativt at AM og Vow kanskje går for å bruke biogass i et eller flere andre anlegg, istedenfor Rodange. Som jeg skrev i et tidligere innlegg (som jeg har linket til lenger opp her), så vil jeg tro at det vil bli snakk om et større anlegg, og dermed også en større bestilling enn tidligere antatt til Vow når den tid kommer. Se f.eks. planene til finske Outokumpu. Rodange er forøvrig ikke helt ute av bildet ifølge Badin.

Men jeg forventer kontraktsinngåelser fra helt andre aktører enn AM i første omgang. AM kommer som en bonus på et senere tidspunkt.

Record
02.11.2022 kl 09:37 19767

Nei, det er vel neppe negativt at de ser på hele linjen for å optimalisere hele produksjonen .
Ja slik jeg forstod Badin under presentasjonen var det mye på gang , sier vel ikke noe på at det trekker litt ut med bestillingene ,det er store beløp det er snakk om .
Bare den siste tids utvikling med bla annet en reaktor som plutselig skalerer opp vesentlig samt stadig forbedring av teknologien (ref Scanship) .
Kan nok komme mange aktører på banen etterhvert , jeg har det ikke travelt ,når en i tillegg kan handle aksjene på tilbud i disse inflasjonstider :-)
Nsxnsx
02.11.2022 kl 12:37 19626

Er det noen som noen gang treffer noe når de setter sine streker ?? Til nå ser det vel ut som om man hadde tjent mest på å gjøre det motsatte av hva strekene sier :)
Nsxnsx
02.11.2022 kl 14:24 19568

Tenkte jeg det ikke :)
Slettet bruker
02.11.2022 kl 17:07 19465

Hold pusten kl 19.00.

Tenker det blir 0.75. Alt under er jo kjempe bull.
Til neste fed i desember 0.50. Etter det tror jeg personlig de stopper opp og tar en lang pause.
Slettet bruker
02.11.2022 kl 19:23 19409

-Warren Buffett does not like Technical Analysis, according to him it does not work. Warren Buffet does not use Technical Analysis, and in fact never will. According to Warren Buffett, investing is about owning a piece of a business
lol
The Observer
02.11.2022 kl 22:14 19310

Økning av salgsinntekter, økning av marginer og økning av ordreserver. Det bør tilsi positivt langsyn på aksjen.
Record
03.11.2022 kl 11:54 19165

Dette blir nok bra ,kan sprette i være hvilken dag som helst :-)
PS ! Skal dere handle ,legg inn skjulte ordrer .
Record
03.11.2022 kl 11:55 19175

Dette blir nok bra ,kan sprette i være hvilken dag som helst :-)
PS ! Skal dere handle ,legg inn skjulte ordrer .
theblueone
03.11.2022 kl 12:05 19152

... og hvordan legger en inn skjulte ordre i f.eks Nordnet?
Record
03.11.2022 kl 12:16 19133

Det vet jeg dessverre ikke , du får kontakte dem .
Når jeg hørte hvordan tildelingen av VGM aksjene foregikk hos dem ,fant jeg ut at de ville ikke jeg ha noe å gjøre med .
berny
08.11.2022 kl 19:05 18689

Frankrike dobler den offentlige støtten til industrien med 10 milliarder euro for å redusere karbon utslipp...
https://www.europe1.fr/politique/decarbonation-emmanuel-macron-pret-a-doubler-laide-a-lindustrie-a-dix-milliards-deuros-4146207
Karbon
08.11.2022 kl 19:46 18617

Meget gode nyheter, berny! Måtte flere land følge etter.
nolast
08.11.2022 kl 21:33 18504

Flere gode nyheter mens vi venter på stor ordren i landbasert-
Tilbake med et smell etter corona CRUISE
Cruisegiganten mer enn tidoblet driftsresultatet fra tredje kvartal 2021 til 2022.
Norwegian Cruise Line Holdings DREAMSTIME
Norwegian Cruise Line slo Wall Street-analytikernes estimater, og kunne rapporterte om et sterkere tredje kvartal enn ventet.

Driftsresultatet steg til 1,62 milliarder dollar i juli, august og september, opp fra 153,1 millioner dollar samme måneder i fjor. Den gang hadde driften nettopp blitt gjenopptatt etter coronapandemien.
Analytikere hadde på forhånd forventet 1,58 milliarder dollar i driftsinntekter, skriver Reuters.
Ser et godt fjerde kvartal
Norwegian Cruise Line guider nå driftsinntekter et sted mellom 1,4 og 1,5 milliarder dollar i fjerde kvartal.
Nsxnsx
10.11.2022 kl 09:13 18265

Tålmodighetsprøve denne her......:)
Record
10.11.2022 kl 16:03 18110

Den som venter på noe godt ,venter ikke forgjeves :-)
Tror dagens melding ang LNG gass som skulle være redningen for Europa kan sette fart i gass produksjon av søppel i både Frankrike og Tyskland .
Kommer nok nyheter etterhvert , men på den andre side er det jo greit med å holde formuen nede til vi får andre til å styre dette landet da :-)

https://www.finansavisen.no/nyheter/miljo/2022/11/10/7959063/klimarapport-advarer-mot-klimaeffekten-av-lng-kjoret?internal_source=sistenytt
Redigert 10.11.2022 kl 16:21 Du må logge inn for å svare
nolast
10.11.2022 kl 22:48 17960

Gledelig er det at cruise eksploderte over dammen. Jevnt opp over 10 -15 % opp. Grunnsteinen til Vow som med aftersale sørger for at dette grønne selskapet tjener gode penger. ALT bruker de på å bygge ny industri. Og jeg venter tålmodig til det smeller. Fikk lurt til meg noen til i dag til under 18.
Hammers
11.11.2022 kl 00:14 17864

Tidligere denne uken la VOW ut en videosnutt m/Badin på sosialt medium;

- Han fokuserte på den sterke vekstperioden "landbased" for tiden er inne i.
- I inneværende periode produserer og leverer vi utstyr til VGM (trolig Fase 1 på Follum).
- Sammen med den Nord-Amerikanske kunden vi børsmeldte i sommer utvikler vi vårt hittil største landbaserte prosjekt.
- Vi utvikler for tiden også "several other" industriprosjekter med kunder både i Europa og USA.
- Vi bygger nå vår framtidige "pipeline" innen landbased.
____________________________
Dette er realiteter som utvikler seg i bakgrunnen innen landbasert side.
ALT kommer når det kommer - og - DET KOMMER!

For ca et års tid siden hadde "VOW Land" i prinsippet minimal aktivitet. Det var under avdelingens oppbyggningsfase.
Ett år senere har denne vertikalen allerede blitt VOW's største divisjon.

Man kan jo bare tenke seg til hva som skjer når de store samarbeidspartnerne begynner å levere sine store ordre.
Selskapene som allerede har programforpliktet seg til store utslippskutt innen 2025, 2030 og 2050.

Hva skjer m/VOW/VGM når VGM etter hvert begynner å levere bestillinger på pyrolyseutstyr for å produsere over 400.000 tonn biokarbon årlig?
(Tall fra VGM's siste kvartalsrapport). Husk; Utstyr til Follum fase 1 (for 10.000 tonn årlig) hadde en prislapp på NOK 215 mill.

Hvor er kursene når VGM ila et år eller to selv har begynt å produsere store mengder biokarbon, syngass til grid og diverse oljekvaliteter?
Bare å tenke selv - og deretter la tiden gå.
Redigert 11.11.2022 kl 00:20 Du må logge inn for å svare
theblueone
11.11.2022 kl 07:40 17725

Ler!!! og Ja: Tiden har gått og gått, og vil nok fortsette med det... Og kursene faller og faller.. Nå er tydeligvis håpet om bedring forskjøvet med ytterligere "et år eller to" elller 5 - 10 ??
Vek
11.11.2022 kl 12:01 17555

Hva mener dere, er dette en fin pris å kjøpe seg inn på?
royroy
11.11.2022 kl 13:01 17481

I mine øyne, helt klart ja. Anbefaler å ha en lang tidshorisont, jeg har i hvertfall til minimum 2025 (tviler på at man vil selge når man først kommer hit) og har brukt 2019-2022 på å laste opp kontinuerlig
Karbon
11.11.2022 kl 13:02 17522

Theblueone:

Hva tenker du spesifikt på når du snakker om "håpet om bedring forskjøvet"? Såvidt meg bekjent har Vow levert sine beste resultater noensinne i q2 og q3 2022, og det er FØR storkontraktene på land slår inn i 2023.
Record
11.11.2022 kl 13:58 17442

Slettet bruker skrev Innlegget er slettet
Siikkedet,siikkedet , skulle vel blitt løftet etter siste oppdatering men i stedet tok akrobatene over kontrollen i aksjen. Spørs hvem og hvilket grunnlag de gjorde dette på , kan meget raskt bli ekplosiv .
Men enig grei å trade litt bare ikke de siste dagene da :-)

Kanskje de har noe anodemateriel i forbindelse med FREyr satsing , begge er vel i Gorgia (VOW og Wakerfield )
Redigert 11.11.2022 kl 14:25 Du må logge inn for å svare
Hammers
11.11.2022 kl 21:14 17192

Man kan vel trygt si at VOW har vært en treg materie de siste par årene.
Selvsagt pga pandemien x 2 + oppbygging av den landlige organisasjonen.
Når alt endelig var på plass kom rentesjokket rundt om, uhyggelige energipriser for folk flest og en like uhyggelig Putin sittende i bunkeren sin.

Mye å gremmes over, men i dag endelig et lyspunkt for VOW.
Jeg nevnte en liten OHS-formasjon for "litt siden". Den fikk i dag et endelig brudd; https://www.tradingview.com/x/KzPkfN9H/
Volumet var i dag strålende (mer enn 3x normal omsetning - ca en halv million aksjer).

Hva som førte til "dagens" har ikke jeg noen formening om - bortsett fra at et noe beskjedent, men et endelig teknisk signal ble utløst i den lille formasjonen. Potensialet på den OHS'en ligger litt inn på 20-tallet.

Et LANGT større supersignal blir utløst ved brudd litt høyere opp på 20-tallet. Et signal med sitt potensiale en bra bit inn på 40-tallet.
Dette vil nok kreve at noen av de store ordrene vi fortsatt venter på etter hvert blir børsmeldt tegnet.
Signalet skal jeg komme tilbake til når tiden er inne.

Ellers; VOW har sendt en delegasjon til miljøvernkonferansen COP 27 i Sharm el-Sheikh.
Kanskje dagens gode utvikling er et resultat av noe som skjedde der - på konferansens "Decarbonization Day".
https://cop27.eg/#/presidency/eventsThematicDetails/decarbonization-day

VOW/VGM har uansett velfungerend tekniske systemer og nå også sine organisasjoner på plass. ALT er klart!
Redigert 11.11.2022 kl 21:17 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
11.11.2022 kl 21:55 17143

"et LANGT større supersignal blir utløst ved brudd litt høyere opp på 20-tallet" Enig faktisk der. Men ser du i grafen hva som skjer hvis den ikke bryter? Jo den kan bli fastlåst potentialt helt til slutten av 2024.
Men tviler faktisk på at du ser det, eller tar jeg feil?

Karbon
11.11.2022 kl 22:02 17120

Takk for et godt innlegg Hammers. Jeg mener å huske at du i et tidligere innlegg peker på VGM som kjøper av Evensen-reaktoren for utvidelsen av Follum-anlegget. Jeg er enig i at VGM er den sannsynlige kjøperen av reaktoren, i og med at den ble viet såpass stor oppmerksomhet under VGMs trading-update.

Men jeg tror reaktoren er såpass kraftig, og har en såpass høy pris, at den kanskje er FOR MYE for doblingen av kapasiteten på Follum fra 10 000 til 20 000 tonn.

Det er kanskje mer sannsynlig at den er tiltenkt anlegget som VGM skal bygge og drifte for den ukjente 50 000-tonns-aktøren, som etter planen skal treffe endelig investeringsbeslutning innen utgangen av 2022. Dvs Wacker Chemie. Badin uttalte faktisk for en tid tilbake at denne aktøren var en typisk kjøper for en slik reaktor. Og i og med at VGM nå "viser fram" reaktoren i sin presentasjon, så faller brikkene på plass, slik jeg ser det.

Spennende tider framover, og jeg mener vi vil få mange positive overraskelser i 2023. Dvs overraskelser for mange, men ikke nødvendigvis for meg.
Redigert 11.11.2022 kl 22:07 Du må logge inn for å svare
upsidedown
11.11.2022 kl 22:25 17086

Med en bra inntektsstrøm i ryggen burde ikke 40 være umulig før utgangen av 2023.

Synes VOW straffes hardt på økte renter da det i mindre grad er relevant i forhold til mange grønne selskaper.
Hammers
11.11.2022 kl 22:31 17078

Det med VGM på Follum og CHE-reaktoren var vel helst nevnt som en MULIGHET for raskt dobling av produksjonen fra 10' til 20' tonn årlig.
Likevel; CHE fikk en framtredende plass i VGM's Q3 og mye tyder derfor at VGM skal benytte den ifm produksjon av biokarbon for kunder.
Vi får etter hvert se hvilken kunde den havner. Hva sluttkunden heter spiller i grunnen ikke noen rolle.

For CHE tar det ikke lengre tid enn ca 6 mnd å bygge en ny, så trolig bare å sette i gang med neste så raskt den første er lastet opp på traileren. Behovet for biokarbon er ENORMT hvis man skal ha en nubbesjans til å nå de klimamålene som er satt!

For finnes det egentlig noen reelle alternativer til pyrolyse og biokarbon - i hvert fall på kort sikt?
Joda; noen har planer om å fange karbon og sende det vha "100 skip" for å pumpe det i et lager i bakken.
Spørsmålet blir da; Hvor store mengder karbon slipper de "100 skipene" ut i prosessen?
Redigert 11.11.2022 kl 22:35 Du må logge inn for å svare
Karbon
11.11.2022 kl 22:44 17053

Her er du inne på selve "kjernen" i klima og co2-debatten Hammers.

Co2 i seg selv er ikke problemet. Co2 er livsviktig for planeten og plantelivet. Problemet er at co2 havner der det ikke skal være, dvs langt oppe i atmosfæren, der co2'et kun gjør skade, og plantene/trærne uansett ikke får nyttiggjort seg det livsviktige stoffet.

Ved å produsere biokarbon, for så å tilsette det i jordsmonnet, blir det "fanget" i jorda i årevis, samtidig som plantelivet får nyttiggjort seg nettopp det de trenger for å vokse og gi mat til en stadig voksende befolkning på jordkloden.

Med andre ord en vinn vinn situasjon.
Redigert 11.11.2022 kl 22:44 Du må logge inn for å svare
Hammers
11.11.2022 kl 22:49 17043

That's the case!
Karbon i bakken er GULL (for all plantevekst).
Karbon i lufta er TULL......eller skal vi si DØDENS for mennesker og dyr!
Karbon pakket i et hull i fjellet er KOSTBARE og ikke minst BORTKASTEDE livsnødvendige ressurser for alt liv.

DETTE er som nevnt dagens tekniske situasjon; https://www.tradingview.com/x/KzPkfN9H/
Redigert 11.11.2022 kl 23:56 Du må logge inn for å svare