AZT’s Q3 var elendig …men…

JosefK
AZT 29.10.2022 kl 15:18 9421

Det er av og til hardt å være entusiast. Særlig når man er vant med EBITDA marginer over 50%.

Men det er et stort MEN man må ha i bakhodet. Og det har ikke med kjøp og salg å gjøre. Det har med organisasjon, nettverk, pipeline, HR, nye ventures, osv, osv.



Jeg forsøkte å få et overblikk over alle prosjektene det jobbes med for tiden. Her er en sammenfatning:

bemanning Sist jeg talte hoder så tror jeg tallet var 45. Antakelig vel ett år siden. Med +15 stk blir det lønnskostnader deretter. Antakelig den aller største kostnaden av dem alle. Men uhorvelig viktig for å klatre videre.

Sharelab Oslo-avdelingen er etter mitt hode en av de mest viktige verktøyene på kortere sikt. Applikasjonsutvikling kan høres fjernt ut, men ferdige løsninger vil kunne hjelpe salg enormt. Spesielt når de nå endelig kompletterer «tools» med TAQ polymerase og revers transkriptase. Med disse to verktøyene blir AZT noe man i andre bransjer ville kalt en totalleverandør innen dette segmentet. Man kan godt mikse og matche som tidligere, med de problemene det medfører. Nå vil de være i stand til å selge hele prosesser. Med det som trengs.

DMF Drug Master File for SAN HQ er fra noen av kundene et krav. Det har ingenting å si for SAN HQ, men er et hinderløp i dokumentasjon. Som regel uproblematisk men det kan ta tid å få det igjennom byråkratiet (FDA). Det er første gang AZT gjør noe sånt og klokelig hyrer de inn ekstern kompetanse for å få det gjort.

Uorganisk vekst It’s happening! Juhu! Det mye omtalte oppkjøpet. Det tar sin tid, men med hjelp av Alira Health, er det grunn til å tro at det blir effektuert innen rimelig tid. Jethro gjentar at han bruker mesteparten av tiden på det. Siden jeg har vært med på en del mergers gjennom mine år på børsen, er jeg relativt kjølig til det. Denne gangen er jeg imidlertid sikker på at det blir et strategisk riktig valg som kan gi en boost til biomanufacturing som jeg er 99% sikker på er forretningsområdet det kommer under.

Annet ESG er også noe de bruker penger på for tiden. Unødvendig fjas etter mitt hode, men etter å ha sett på hva som skjedde i photocure da de begynte med ESG, er det noe man bør ha i bakhodet. Photocure fikk plutselig byttet ut nesten samtlige toppaksjonærer med fond. Det kan fort bli noe som skjer her også.


Jeg tror jeg fikk med meg det meste av utgiftsposter her. Minus ansettelser er det one-off utgifter.

Men var det noe positivt da? Som ikke koster skjorta? Ja, det var det. +80 kunder i biomanufacturing segmentet er nesten dobling siden siste opptelling. Hvilket betyr:

34% av omsetningen i fjor kom fra segmentet biomanufacturing. Absolutt vil det si ca 43 mnok. Det vil si at vi kan se på nær 80 mnok minimum per år innen dette segmentet bare med å legge til økt kundegrunnlag. Noen er selvfølgelig i gang med å skalere opp, noe som vil dra ytterligere opp. I snitt gir da overslaget ca 400k per ny kunde per år, basert på fjorårets tall.

Mens vi er inne på biomanufacturing, så overgikk det omsetningen i tools segmentet dette kvartalet. Og det tror jeg nesten 100% sikker på er første gang.

Dette er noe av det som jeg har plukket opp etter å ha lyttet tre-fire ganger gjennom webcasten. Det var en litt annerledes webcast denne gangen. Mye om alt i stedet for fokus på ett eller to tema. Og ja, EBITDAen var elendig. Men det skjer voldsomt mye på en gang for øyeblikket og det meste handler om å ta det neste steget.

Og en ting til før jeg glemmer det: med en av de store ordrene på SAP, ville faktisk ikke EBITDA vært vesentlig mindre enn siste kvartal. Utrolig nok er SAP etter over 20 år etterspurt som aldri før. Så litt uflaks var det denne gangen.

Summa summarum så har jeg ingen problem med tingenes tilstand. Sant å si er jeg mer bekymret for at det pumpes bomber inn i Ukraina enn noe annet. Jeg håper også det kommer en snarlig avgjørelse om hvilket selskap som blir merget inn i AZT. Og så ser jeg fram til endelig å få TAQ polymerasen og revers transkriptasen på markedet. Det har jeg ventet lenge på nemlig 🤓

Redigert 29.10.2022 kl 15:21 Du må logge inn for å svare
Fünke
02.11.2022 kl 22:02 4300

Det var kanskje litt ufint å ta i bruk sarkasme, men selv om det er litt herskete så er det også litt gøy i små doser.

Jethro og Børge fremstår jo som alt annet enn økonomiske og forretningsmessige analfabeter, og jeg tror de har såpass visibilitet at ansettelsene som tikker inn er på grunn av økning i aktiviteten.
Slettet bruker
02.11.2022 kl 23:21 4239

Det tror jeg som udgangspunkt også, misforstå mig ikke. Men efterspørgsel og vækst kan være en svær kunst og en svær balancegang. Jeg håber bare ikke, at AZT bliver overmodige i deres vækstambitioner og kvæler bundlinjen helt.
Fünke
03.11.2022 kl 08:46 4128

Ja, en del av risikoen som investor, eller medeier som jeg liker å kalle det, er at vi må stole på noen andre enn oss selv til å ta de korrekte beslutningene. Nå skjønner jeg og har lært noe om enzymer og forretningsmodellen opp gjennom årene, men akkurat hvordan akkurat dette kunde/leverandør-forholdet utarter seg skjønner jeg ikke. Enkle kjøp/salg er ok, det skjønner alle, men for eksempel dette med at en stor aktør ønsket å se på muligheten for å integrere SAN HQ 2.0 i hele deres proteinproduksjon. Jethro sa ved presentasjon da avtalen var inngått at dette ville ta tid. Det skjønner jeg. Så stiller jeg spørsmålet på denne kvartalspresentasjonen, litt over 1 år etter. Fikk ingen utdypende svar enn at slike ting tar tid. Jeg var jo egentlig ute etter et svar hvor de kanskje utdyper litt hvordan man går frem i en slik prosess. Da får man jo også et forhold til tidshorisonten.

Men en ting jeg har lært er at det som meldes i "nåtid" i de fleste tilfeller ikke får nevneverdig effekt i regnskapene før minst et år i etterkant.
peaf
03.11.2022 kl 10:11 4056

Q2 og Q3 forteller at salget har stagnert, og AZT søker nye kunder til sine produkter. Nå er det vel ikke nye produkter som lanseres, og behøver markedsføring av den grunn. Men de vil prøve overta andre sine kunder med påstand at deres produkter er bedre. Det er ikke enkelt i ett marked der det meste er kjent. Men så lenge den naturlige etterspørselen ikke finns der, da må man prøve skape en etterspørsel. Jeg har ikke den store troen på at det blir en lønnsom satsning, men det er min vurdering.

Og ett debattforum mister totalt sin mening, om det ikke tål kritiske røster. Selskapets slutlige resultat blir det samme vad som en skrives her. Og de så kallade langsiktige får sin belønning en vakker dag, om den blir positiv eller negativ er det bare selskapet som kan påvirke. Og hausserne som prøver få opp kursen på forventninger og sprir sitt hat til alle som ikke har samme mening. Ja de viser bare sin begrensning, og man får ha overseende med dem.
Dr_Eval
03.11.2022 kl 10:50 4025

Slik jeg forstår det er det kun salget av Cod Ung som har gått ned (pga covid). Salget av SAN øker i samme takt, og ifølge Jethro er nedgangen i Cod Ung ikke lenger merkbar om ca 6mnd. Etterspørselen av SAN er 20x høyere og vil fortsette å stige. Derfor trenger AZT flere ansatte med industriell bakgrunn for å fjerne flaskehalser.
JosefK
03.11.2022 kl 11:17 3998


COD UNG har en mettet supply chain. Når den går tom er det tilbake til normalen. Det som virkelig svinger er SAP som går i bulk ordrer med en verdi mellom 5-10 mill per stk. Det er de tallene jeg har klart å utlede tidligere med hensyn til SAP. Det nye i denne forbindelsen er at disse kommer hyppigere enn før, sterkt drevet av covid sekvensiering. Før var det en årlig event, nå et par ganger per år. Jeg skrev en tråd om det for et par måneder siden, et kvartal da jethro muntlig ga en breakdown av de forskjellige «Tool» ensymene.

SAP går sterkt selv etter 20 år ++ i tjeneste🤓


peaf
03.11.2022 kl 12:26 3939

Muligt det men om man ser til de økte kostnaderne, så bør de vart ansatt hele kvartalet. Og de har vel ikke fjernet noen flaskhalser hittils, kansje det er komplisert at fjerne dem. Så får vi håpe de nyansatte klarer håndtere det økte salget på 15,9 mil av SAN i Q3.
Goldsmith
08.11.2022 kl 20:36 3685

Når en får tid til å studere 3Q ordentlig ser en hvordan kvartalet dramatisk endrer forventningene.

Ta Pareto. De trodde på 2022 78 millioner før skatt og 112 millioner i 2023 - før tallene. En av de store missene ift Pareto sine tall var personalkostnadene. De kom inn på 18.3 millioner for 3Q mot Pareto sitt anslag på 13.5 millioner. Pareto har fremskrevet sine tall på denne basisen. Med det faktiske personalkostnadene er det trolig fornuftig forvente personalkostnader på 19 - 20 millioner i 4Q og kanskje 20 - 22 millioner i 1Q. Da går man i så fall inn i 2023 med om lag 50% høyere personalkostander enn for 2022. Det merkes.

Et ikke umulig resultat før skatt for året 2022 ligger nå på ca 55 millioner mot 2021 på 59 millioner. Legger man til grunn en vekst på ca 20%, kan resultatet før skatt til neste år havne rundt 65 - 70 millioner, mot Pareto sitt estimat på 112 millioner - eller nesten en halvering. Noe av forskjellen kommer også fra Pareto sitt vekstanslag på 30% for 2023, men også dette anslaget må nedjusteres som en følge av 3Q resultatet.

En kritisk analyse av 3Q taler for at forventningene til resultatene for 2023 skal betydelig ned - i alle fall m en tror Pareto sin analyse godt speiler forventningene før 3Q rapporten. Så mye ned at egenkapitalverdien skal justeres kraftig ned. Per i dag synes det som om P/E er rundt 75. For et selskap som ikke har inntjeningsvekst fra 2021 til 2022 kan det virke drøyt også med en grei inntjeningsvekst med barberte tall. Men - det er nå engang usikkert.

Det som virkelig fremstår som en gåte er hvorfor selskapet ikke har informert markedet og analytikerne om kostnadsveksten. Dette er en planlagt kostnadsvekst til inntekts erhvervelse, og det skulle selvfølgelig ha vært kommunisert. Da hadde ikke Pareto bommet så kraftig på kostnadene og markedet hadde vært forberedt. Reaksjonen hadde blitt en helt annen.

Her er det et styre og en ledelse som ikke synes å gjøre ting så godt som de burde!
Redigert 08.11.2022 kl 20:40 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.11.2022 kl 00:13 3539

Når du nevner Pareto-analysen, så er det vel kanskje greit å se hva de har satt som KURSMÅL også, (ikke bare de ulike regnskapstallene)
Hele analysen,tallene og børskursen henger sammen...

Såvidt jeg vet, så ligger AZT kursen LANGT under Pareto sitt kursmål..
Derav så vil jeg anta at "alt det negative" ALLEREDE er bakt inn i dagens kurs utifra Pareto-analysen..
JosefK
09.11.2022 kl 07:28 3461


Den kognitive dissonansen slår til igjen:

-produktområde SAN får 80% kundetilvekst på ett år
-MDF filing øker dokumentasjonskravene
-Pipelinen er i ferd med å ~doble produktutvalget
-integrering av en ny enhet kommer til å bli et spørsmål innen overskuelig framtid

Som ansvarlig leder, hva gjør du?
a) sparer på absolutt alle stillinger
b) skalerer opp arbeidsstokken med vel 1/3

På meg virker økningen i kostnader som en kalkulert respons på behovene som melder seg og å løse oppgavene som må løses for nok en gang å doble topplinjen. For det kommer også.




Goldsmith
09.11.2022 kl 09:07 3379

Ja, kanskje det henger sammen....

Leser du over, så er min vurdering at et selskap som etter all sannsynlighet får en flat eller negativ inntjeningsvekst i 2022, og en svært begrenset inntjeningsvekst i 2023 ikke skal ha 75 i P/E, men vesentlig lavere.

Det er nok mer trolig at Pareto gjør seg fine for et emisjonsoppdrag ifm et potensielt oppkjøp/fusjon enn at de tenker for mye på at analysen skal holde vann.
Slettet bruker
09.11.2022 kl 09:37 3337

Jeg mistenker at muligens Tellef Ormestad bøtter ut aksjer (urealisert gevinst), siden han nå har mulighet til å dekke inn det urealiserte tapet han har hatt nå i Flyr. (Skattefradraget).
Han eide vel rundt 1,5% i Flyr.
Noen synspunkter??
JosefK
09.11.2022 kl 10:01 3296


Det er jo bare tøys. De ville ikke brukt ressurser på DMF og støttefunksjoner om ikke det reflekterer en tilsvarende økt forventning til inntjening. Det er en rekke kandidater innen biomanufacturing som vil nå regulatoriske milepæler framover er det jeg leser ut av det. Og dermed mer stabil off-take.

Emisjon har blitt avvist som unødvendig siden 2019, så den kan du glemme. Unntaket er om det kommer som vederlag for oppkjøp.

rufus01
09.11.2022 kl 10:04 3286

Tellef har økt siden Q3, ikke så mye men noen titalls tusen.
Goldsmith
09.11.2022 kl 10:16 3263

1. I februar får vi se om første del av påstanden - flat eller negativ inntjeningsvekst i 2022 er tøys! Jeg kan ikke vente! Jeg er for øvrig imponert over argumentasjonen din. Så klar og tydelig fundert på fakta.

2. Emisjon: Vel, skrev jeg ikke emisjon ifm oppkjøp/fusjon?
Slettet bruker
09.11.2022 kl 10:40 3224

Kig på P/S i stedet for. Se, hvad virksomheden får ud af sine investeringer.

Alternativt skulle du måske bare lade være med at købe aktier i AZT, virker ikke som et selskab for dig.
rufus01
09.11.2022 kl 10:42 3215

Det har blitt stilt direkte spørsmål til styreleder angående finansiering av ett oppkjøp, og om det i den forbindelse kunne bli aktuellt med emisjon. Dette ble blankt avvist av Roskrow.
Goldsmith
09.11.2022 kl 11:40 3155

Hvordan var det nå med Roskrow igjen. Har hun en god bakgrunn? Mange suksesshistorier? En dame for sitt ord?
Slettet bruker
09.11.2022 kl 13:06 3079

Ja til alle tre spørgsmål.
Goldsmith
10.11.2022 kl 09:20 2860

Ja, nå gleder jeg meg til faktaene og argumentasjonen som bygger opp rundt dette svaret.
Slettet bruker
10.11.2022 kl 10:06 2808

Jeg kommer ikke til at spilde min tid på dig, Goldsmith, så du må selv grave svarende frem. Det er dig, der kommer med påstande om styreleder og dermed dig, der har bevisbyrden. Jeg skal ikke argumentere for, hvorfor du ikke har ret i din latterlige påstand. Du skal argumentere for, HVORFOR du har ret. Det er sådan argumentation normalt virker.
Redigert 10.11.2022 kl 10:06 Du må logge inn for å svare
Goldsmith
10.11.2022 kl 11:12 2763

Luringen.
Jeg stilte noen spørsmål - du svarte. Men du har ikke grunnlag for svaret - som forventet. Hva skal man si?


Slettet bruker
10.11.2022 kl 11:54 2722

Du har ikke grundlag for spørgsmålene - eller de implicitte anklager mod styrelederen, som fremføres i dem.

Gør os alle sammen en tjeneste og smut.
Goldsmith
09.01.2023 kl 13:22 2178

Nå kan vi slå fast at inntjeningsveksten for 2022 ble negativ. Vesentlig negativ. EBITDA vil synke fra ca 60 mill. I 2021 til ca 40 mill. I 2022. Det er en reduksjon på 33%!
Samtidig vokser omsetningen kun med 5%.

Etter 4Q varslet kan vi slå fast at omsetningen og resultatet for 2023 også vil bli vesentlig lavere enn hva en kunne forvente etter 3Q. Salget innenfor Tools vil sannsynligvis svekke seg ytterligere. Sammen med en vesentlig kostnadsøkning vil det føre til lav omsetningsvekst og ytterligere svekkelse av resultatet.
Slik jeg ser det, kan en omsetning på ca 160 mill og en EBITDA på ca 30 mill være gode estimater. Det betyr en ytterligere svekkelse av EBITDA på ca 25%. Det er en vesentlig endring av forventningene.

I ettertid kan vi slå fast hvem som tøyser og er ute av stand til rasjonell analyse!
Redigert 09.01.2023 kl 13:27 Du må logge inn for å svare
Bearwizard
09.01.2023 kl 13:31 2152

Du har vel omtrent de samme forutsetningene som meg når det kommer til å lage prognoser for omsetning og EBITDA; dvs ingen! Du skriver "slik jeg ser det"...hvor ser du det? i glasskula di? Jeg tror det beste her vil være å vente til Jethro kommer med oppdatert guiding i begynnelsen av februar...
bj111
09.01.2023 kl 16:42 1952

Merkelig historikk på Goldsmith for han kommenterer kun noen aksjer og felles for alle er at han er negativ til de. Greit nok men noe spesielt da en ikke ville tjent en krone om man skulle fulgt det han kommer med ettersom investering ville være null.
At noen gidder å bruke tid på aksjer man uansett aldri skal kjøpe har jeg aldri forstått men det er kanskje noen som har litt for lite å drive med.
Vi får se hva Jethro sier, er ingenting som tyder på at det er noen økonomiske problemer i selskapet men håper de har en guiding ikke bare på salg men og på kostnader. Det kommer nok for det ble stilt spørsmål om dette etter Q3. En forventet ordre kom inn for sent for 2022 og derfor måtte de komme med denne meldingen.
Goldsmith
10.01.2023 kl 10:39 1718

Når argumentasjonen er å ta mannen og ikke ballen, er det kanskje på tide å gjøre en revurdering av investeringen?
bj111
10.01.2023 kl 11:03 1646

Påpeker kun det jeg ser og mannen bak skriveriene er i noen tilfeller vel så interessant som hva han skriver.
Goldsmith
02.02.2023 kl 13:20 1251

Kvartalspresentasjonen var interessant på flere måter.
Et av de interessante momentene var markedskommunikasjon. Endelig fikk vi kostnadsguidance - som gjør det betydelig lettere å forstå resultatpotensialet gitt omsetningsanslag. Det var et fornuftig tiltak.
At en slik kostnadsguidance kommer først nå indikerer at selskapet er bakpå og lite gjennomtenkte mht til kommunikasjon med markedet (REF mitt innlegg fra november:»Det som virkelig fremstår som en gåte er hvorfor selskapet ikke har informert markedet og analytikerne om kostnadsveksten.»)
Dette inntrykket styrkes ytterligere av at selskapet nå melder at det skal vurdere omsetningsprognosen for 2025. De skulle selvfølgelig hatt klar en revidert prognose til kvartalspresentasjonen. Nå fremstår de igjen bakpå og skaper unødvendig usikkerhet.
Selv om alle utenom menigheten forstår at prognosen må reduseres betydelig, så er det bedre å få det eksplisitt enn å måtte «håpe og tro» på sitt eget (ukvalifiserte) estimat.

Nå er det bare å avvente at selskapets sidekick på markedskommunikasjon; LaTull skal roe oss alle ned med en forsikring om at "ingen ting er endret i caset og jeg har kjøpt noen hundre tusen aksjer".
Redigert 03.02.2023 kl 10:10 Du må logge inn for å svare
Dr_Eval
02.02.2023 kl 13:26 1228

Denne gangen er jeg enig i mye av det du skriver.
Fünke
02.02.2023 kl 13:55 1143

Ja, det blir spennende å se hva de prognostiserer for fremtiden. I 350 mill-målet for 2025 var vel ikke covid-inntekter medregnet så langt frem i tid. De var egentlig ganske nøkterne med tanke på hvilken betydning covid ville ha for selskapet. Så egentlig bør jo målet stå seg så lenge biomanufaturing-delen av businessen beveger seg slik de forutså når guidingen ble presentert. Jeg tror målet for 2023 senkes til 160 -170 mill og at de beholder 350 mill som 2025 mål. Jeg tror også det er litt taktikk inne i bildet for når guiding skal finne sted. Jeg tror de forventer, eller håper, på et godt Q1 - 2023 for å presentere et noe mindre ambisiøst mål for 2023. Slik hedger de litt kurspåvirkningen.