Panoro - utbytter, produksjonsvekst 2023-24-25... en ny æra

d12m
PEN 18.11.2022 kl 12:02 73957

Starter en ny tråd siden selskapet nå står på trappene til en ny æra.

Q3-rapporten legges frem om under 2 uker og da kan vi forvente at detaljer om utbyttestrategien kommer på bordet. I tidligere tråder har diskusjonen om mulig utbyttestørrelse tidvis gått varmt og alt fra noen tiøringer til over kronen har blitt lansert som potensielle kvartalssummer. Det blir spennende.

Tar med et utklipp fra dagens melding fra Panoro
In October, post period end, Panoro completed its scheduled lifting of 647,111 barrels in Gabon resulting in proceeds to the Company of approximately USD 59 million. This lifting brings the aggregate volume of crude oil lifted and sold by Panoro year-to-date to 1,686,908 barrels at an average realised price of USD 100.3 per barrel


BWE kom med sin Q3-rapport igår (https://newsweb.oslobors.no/obsvc/attachment.obsvc?messageId=575968&attachmentId=249915&obsvc.item=1) og i denne kan man lese at kompressor nå befinner seg onshore Gabon og skal installeres i Q1 2023 (side 7). I tillegg finner man fine grafer over forventet produksjonsøkning på Dussafu kommende år (side 8).

I tillegg har vi EG og Tunisia.

Alt i alt borger det for at vi kan ha kjekke år foran oss i Panoro. Hva tenker dere andre?
Redigert 18.11.2022 kl 12:07 Du må logge inn for å svare

Du vet at du kan se en artikkel bak betalingsmur pr. dag gratis? Jeg gjør det noen ganger, men i dag har jeg brukt opp min så denne får jeg ikke lest.

Jeg er klar over den. Denne gangen var det et 16 min videointervju med Bjarne som jeg akkurat har sett ferdig.
Han kommer bedre ut av det der enn i "overskriften"
bmw5
24.01.2023 kl 11:42 4313

Panoro er et meget godt drevet selskap og av den grunn blir det utbytte til aksjonærene. 2022 regnskapet ser ut til å bli meget bra og mulighet til et utbytte på ca 1 kr + pr aksje. Vanligvis bruker utbytte selskapene % er av netto, men Pen bruker en annen formel, hvorfor vet de bare selv. Kommer Pen ned en intensjon avtale om å kjøpe % er av et produserende felt, er jeg fornøyd med et utbytte på 60 øre pr aksje.

Størrelsen på utbytte er bestemt og avgjøres av gjennomsnitt på oppnådd oljepris i kvartalet.

Ved 80 usd:
kr. 1.759 pr .aksje pr. år

0,43975 brutto pr. Kvartal


Ved oljepris 90:

2.638 pr. aksje pr år

Kr. 0,6595 pr. Kvartal

Det høres ut som en særdeles dårlig avtale hvis de kjøper et produserende felt som ikke er i stand til å betale seg selv. Ref oppkjøp av Tullow sin andel.
Kjøper de et felt for leteboring er jeg enig i at det evt kan påvirke evnen til å utbetale utbytte i et begrenset tidsrom.
bmw5
24.01.2023 kl 12:38 4216

Utbytte aksjer kommer til å bli investorenes favoritter. Med 12.000 – 13.000 boed og med en oljepris på over 80 usd burde pen ha mulighet til et større utbytte enn 1kr pr aksje i kvartalet. Ja hva skal Pen gjøre av alle pengene de tjener ? Med for mye penger i kassa kan Pen lett bli kjøpt opp av et større selskap.

Tror ikke det er noe problem å bruke penger. Utbygging av Hibiscus/Ruche koster selvfølgelig sitt. Stipulert CAPEX på 440 millioner USD gross. Utskifting av gassløft til ESP på en rekke brønner i EK er stipulert til 57 mill USD gross. Så har vi boreprogram i år både i EG og kanskje en eller to letebrønner på Dussafu. I tillegg skal vi skyte 3D seismikk på de nye blokkene i Gabon.

Da er det godt med lave eierandeler.

Hvis den prisen man oppnår per kvartal er grunnlaget så blir det vel vanskelig å mene størrelsen av utbytte per år, men skjønner hva du mener.
omans
24.01.2023 kl 15:55 4208

Pussig den selges ned mot 30 blank, når man antakelig kan få 36 kroner ila februar.

Tror en del føler at de har gid tid. Triggerne kommer jo først i slutten av kvartalet og begynnelsen av neste.

Liker optimismen.
Er jo hyggelig med enda en kjøpsanledning men de trenger ikke komme så fort etter hverandre.

Første trigger kommer vel 22 februar.
En endelig bekreftelse på utbytte og nivå.

Da er det vel bare en dag eller to før BWE har gått forbi PEN i nominell kurs. Ikke at det har noen betydning for PEN, men kan ikke forstå hvorfor BWE skal ruse på denne måten, mens PEN trår vannet. Er klar over at BWE har en mye større andel av Tortue og Ruche enn oss , men samtidig er dette alt de har. De jobber med Kudo i Brasil, men dette er vel fortsatt ikke landet. I tillegg hadde de en råtten oljelift med ræva pris og latterlig høy OPEX som gjorde fortjenesten minimal. De har heller ikke signalisert utbytte.

Denne trenden med at BWE ruser og PEN går sørover må da snart snu med motsatt fortegn for ellers er det mer enn en BWE aksjonær som kommer til å gå skoa av seg hvis man tar posisjon til stadig høyere kurs.

Er ikke sikker den går så mye på det, men jeg kan ta feil. Prinsippet er jo meldt allerede.

Kudu er ikke i Brasil, men i Namibia. De venter på godkjennelse av Golfinho i Brasil. Kommer antakelig
godt før triggerne de har sammen med PEN på Dussafu. Golfinho er et produserende felt og vil gi ca 9000 bopd fra dag en. Tror at nettopp usikkerheten med når godkjennelsen kommer gjør at noen posisjonerer seg allerede nå.

Det er mulig jeg er paranoid men brent begynte å synke Kl 16 mens nedsalget I Pen begynte kl 15:15. Er det mulig at noen sitter med så spesifikk info at man kan forutse utviklingen i oljen?

Det er tusenvis av små ting som bidrar til retning på oljen. Noen har muligens tolket et signal og truffet. Kan være hva som helst.....eller tilfeldighet.

Joda. BWE tar innpå og puster oss i nakken. Vi på vår side puster VÅR i nakken.

Nominelle kurser:

BWE: 29,64
PEN: 30,08
VAR: 30,67


På litt sikt er det jo PEN som har gjort det best. Husker godt at BWE var langt over oss. Det som overrasker meg litt er at de tre store (AKRBP, EQNR og VAR) har gjort det temmelig dårlig i en relativ lang periode nå. Det har nok imidlertid sammenheng med stupet i gassprisen. De to siste har jo mye gass. Aker Bp har atskillig mindre tror jeg.
baltuz
25.01.2023 kl 10:15 3519

en må huske på i en slik sammenligning at de store betaler utbytte og må korrigere for det. I pen akkumuleres penger i selskapet og derfor skal kursen gå litt mere enn om det betales utbytte alt annet likt?.

Jo. Det er jo et poeng. Mange hevder kursnedgangen hentes raskt inn igjen, men det kan jo variere.
baltuz
25.01.2023 kl 11:22 3404

ja det varier sikkert som du sier men det har jo en del å si når du sammenligner enten det slår ene eller andre veien.

Tok et likte regneeksempel på dette. Tar utgangspunkt i 4 januar 2021.

equinor med kurs 156
kurs nå 299
utbytte i perioden ca 21 kr

inkl utbytte gir dette en fiktiv kurs på 320

avkastning: 105%
avkastning om en ser bare på kurs uten utbytte ca 92 %

Panoro kurs 4. januar 15,94
nå er kurs ca 30 dvs 87% avkastning

Equinor har derfor gått vesentlig bedre en det ser ut bare på kurs samenlignet med pen i perioden..
dette slår sikkert forskjellig ut etter hvilken datoer en legger inn

Men det viser bare det jeg har hevdet her mange ganger. Utbytte er ikke noen gratis lunsj. Selskapet synker i verdi tilsvarende utbyttet. Og da selvsagt også kursen. Motargumentet har gjerne vært at det er midlertidig og at kursen vil fort gå tilbake til der den var igjen. Da er jo alt fryd og gammen, men er ikke så sikker på at det foreligger noen garanti for det.

Equinor har en stor gassproduksjon, og uten at jeg har sjekket det vil jeg tro de gikk veldig sterkt i fjor sommer.
baltuz
25.01.2023 kl 12:02 3288

helt enig i det, men mange på her og på andre aksjeforumer roper etter utbytte og tror det skal sette fart på kursen noe jeg ikke forstår.

I det lange løp er det hvor mye penger selskapet klarer å tjene som teller. At de er i utbytteposisjon er vel og bra det, men det betyr også at de har mere penger enn de finner nyttig å investere i fremtidig inntjening.
sulzrox
25.01.2023 kl 12:26 3231

Et lite motargument.
Det er ikkje alltid at verdier selskape har blir fullt ut verdsatt i ein aksje kurs.

Enkelt tenkt eks.
Eit selskap har nettoverdier på 1000kr.
Av dette er 200kr i kontanter.
Aksjonær verdsette selskape til 700kr på børs.
Selskape betaler ut 100kr i utbytte.
Etter dette verdsette aksjonær selskape til 630kr. (70% rabatt)

Dårlig eks men saken er at verdier selskapene sitter på ofte ikkje blir verdsatt 100% i kursen. Så det er ikkje nødvendigvis slik at 1kr utbytte automatisk er 1kr ned i kurs.

Fordelen med utbyttepolitikk er at det tiltrekke seg flere potensielle investorer som kan føre til økt kurs. Evt mindre rabatt i forhold til verdier selskape sitter på.


Redigert 25.01.2023 kl 12:29 Du må logge inn for å svare
baltuz
25.01.2023 kl 12:44 3236

aksjekurser lever jo sitt eget liv og det er vel ikke automatikk i noe som helst egentlig, men over tid vil vel dette utjevne seg , og har du betalt ut kapitalen så er nettoverdien ivertfall lavere . Du vil se det tydelig på pris/bok multipelen. Et selskap prises vel sjelden til nettoverdi/ slaktepris?

Viss du tar dette eksemplet og sier selskapet i en børsmelding varsler at de i stedet for utbytte vil bruke de 100 kr til en etter markedets syn lukrativ investering , oppkjøp til gunstig pris eller lignende så vil vel dette veie godt opp i andre retningen også.

Hmmmm

Alle aksjer jeg har sittet i har umiddelbart falt ned tilsvarende utbytte nå dette utbetales. Noen ganger tar det tapte seg fort inn igjen. Det skyldes nok at selskaper som utbetaler utbytte ligger i en stigende trend.

Ellers er det ikke så ofte jeg har fått større utbytter. Det har selvsagt med å gjøre hvilken type aksjer jeg satser på. Yara er et unntak.

Et alternativ til utbytte er selvsagt tilbakekjøp av egne aksjer og sletting.

Her er en interessant sammenligning:

https://investorkurs.no/tilbakekjop-av-aksjer-eller-utbytte-hva-er-best-for-deg-som-investor/


Tar med konklusjonen:

« Hva er best for deg?

Hvis du har stor tro på selskapet og at ledelsen er flinke kapitalforvaltere, du synes prisen er billig eller rettferdig og du ikke trenger en kontantstrøm, da er tilbakekjøp av aksjer helt klart den beste løsningen.

Du unngår gevinstskatt, eier mer av selskapet og renters rente effekten kan løpe.

Hvis du derimot mangler overbevisning om selskapets fremtid og er usikker på beslutningene fra ledelsen, eller synes prisen er høy, da kan utbytte være det beste.

Du kan allokere kapitalen som du ønsker og unngår verdiødeleggende kapitalvalg fra ledelsen.»
Redigert 25.01.2023 kl 12:52 Du må logge inn for å svare

Equinor har jo ganske store tilbakekjøp av aksjer. Slikt har en evne til å bli bortglemt etterhvert. Sånt som skrives at aksjekurs ikke speiler fundamentale verdier. Utbytte vil dog ses på som aksjonærvennlig og øker likviditeten i handlene i perioder. Store fond vil også se mer positivt på utbyttespolitikk.
baltuz
25.01.2023 kl 12:52 3401

For Panoros del vil kanskje et utbytte vedtak bekrefte for markedet hvilken verdier som ligger her og således påvirke kursen positivt? slike bevegelser kommer gjerne i forkant når det er forventet og vi ser jo til stadighet kursnedganger på positive nyheter som er ventet på forhånd som blir bekreftet.

Det blir spennende å se, men jeg tror det er andre ting en utbytte som teller mer. Noen investorer søker utbytte men andre søker vekst og avkastning gjennom kursen

Noen gang så kan utbytter gjøre at en velger å fortsatt sitte i en aksje som ikke beveger seg kursmessig I forhold til inntjening. I mitt eksempel er wentworth en slik aksje. Dønn stille kursmessig før utbytter men allikevel så betaler det seg i det lange løp. Nå har jo Mauriel & prom som er operatør lagt bud og vil etter alle solemerker bli oppkjøpet, men kun som elendig budpremie tilsvarende 4 års utbytter. Inget a gjøre med, men jeg kan i hverfall kjøpe mer pen når de pengene kommer. Håper ikke Pen stiger for kjapt da.

Ufattelig kjedelig PEN-dag. God gang i Brent men PEN satt bare på gjerde og observerte.
Redigert 26.01.2023 kl 16:30 Du må logge inn for å svare

Pen stiger i morgen ( trur eg)

Brent mot 87,5 Usd (+)

Oljeaksjer ATH i USA


Kursrekorder i olje
Chevron stiger over 4 prosent etter å ha overrasket positivt med sine kvartalstall onsdag kveld, og ellers i energisektoren merker vi oss at ExxonMobil stiger over 3 prosent. Sistnevnte har torsdag vært oppe i all-time high siden NYSE-noteringen i 1920, på 116,88 dollar. På denne kursen er selskapet priset til over 480 milliarder dollar.
Flere andre oljeaksjer har satt nye kursrekorder, deriblant Hess og Marathon Petroleum.

Oppgang i energi på OSE. De store har omsatt utrolig mye på 5 minutter. Pen Bwe og Pnor nesten ikke i det hele tatt. "Alle" er enig i at man skal holde seg til store selskaper. ???
Redigert 27.01.2023 kl 09:08 Du må logge inn for å svare

Muligens de har bevist noe som de små ikke har klart enda. F.eks at de har klart å bli store.
Ganske sikker på at i en hypotetisk fremtid når PEN produserer 300,000 fat i døgnet så har vi noe større omsetning i kroner. Ikke nødvendigvis i antall aksjer.

Kan da ikke være noe rart at det er større omsetning i Equinor enn i f.eks. Petronor. Hvor mange store fond investerer i sistnevnte? Topp 20 der dessuten 75,6 % av aksjene.

Litt pussig er det at Panoro fortsatt er 17. største aksjonær der med 4,45 millioner aksjer.

Få kommentarer når PEN har hatt en fin dag. Mye klaging på manglende samsvar mellom stigning i Brent og kursoppgang i PEN. Mye fokus på at andre aksjer stiger mer osv.

Egentlig en unødvendig kommentar, men er fornøyd med en krone opp på en fredag.
Vi er i begynnelsen av noe bra som kommer til å fortsette.
God helg til alle gamle og nye følgere

God helg til deg også. Føler meg ikke truffet når det gjelder å kommentere på fine dager. Veldig bra dag i dag. BWE var som sagt oppe og pustet oss i nakken for kort tid siden hva gjelder nominell aksjekurs. De gikk på en liten smell og PEN la inn et rykk i dag slik at avstanden økt betraktelig. Litt barnslig dette, men dere får ha meg unnskyldt. Det er jo fredag, taco og en øl nå.

Var en god fredag. Du fikk helt rett i din spådom. Får nyte oppgangen så lenge vi kan.
Mistenker en liten kalddusj på mandag kl 09:00. Ref oljeprisen.
Evt er alt glemt på mandag hvis brent lyser grønt.
Ha en riktig god helg 😉

Hvis du tenker på mitt innlegg i morges så var det i anledning av at det ble handlet kun 1000 aksjer i Pen det første kvarteret, mens Equinor hadde blitt omsatt for over 200 milj. At FF tolker det som man ikke kan forvente like mye handler i selskaper i forskjellige størrelser skjønner jeg selvsagt. Men forskjellen i handler ser jeg ikke I proporsjon av de selskapene, men at vi i mindre selskaper ikke bestandig er synlig på radaren. Allikevel så er det tydelig at man går i flokk. Men så vet vi at pen går i rykk og napp. Allikevel så kan man måpe over at så mange avventer at noen kaster første stein. Sannsynlig så finnes det en inneboende mistenksomhet om å bli lurt i Pen. Vi har en del tradere som påvirker kursen utenom brent-korelasjonen og det er bestandig en risiko om å ikke treffe på inngang. 5% opp eller ned uavhengig av selskapet men påvirket av den ekstreme koblingen til brent. Alle oljeselskaper er jo avhengig av oljeprisen men alle har liftinger av forskjellig frekvens. Allikevel vil markedet prise I forhold til dagens oljepris. Vi ser jo fra BWE som solgte til en mye lavere pris enn markedspris at man kan ikke være sikker på at regnskapene speiler dagskursen I brent.
Redigert 27.01.2023 kl 18:05 Du må logge inn for å svare

Gratulerer med din prognose!
Men så setter brent oss tilbake 2 dager atter på ny. Ikke første gang.
Redigert 27.01.2023 kl 18:08 Du må logge inn for å svare