Norse - noen tanker om fremtiden

Realisten2
NORSE 06.12.2022 kl 21:27 61203

Har brukt en del tid den siste tiden til å se nærmere på mulighetene til Norse og tenkte å dele noen tanker rundt det jeg ser. Jeg har vært skeptisk etter informasjonen om den rettede emisjon, da jeg ikke var særlig tilfreds med ledelsen/styret sin måte å gjennomføre dette på, samt at jeg satt med følelse av at all informasjon ikke ble delt. Videre var prisfastsettelsen lite tillitsvekkende. Jeg er nå mye mer positiv til det jeg ser og mener dette er et riktig trekk.

Det volum selskapet har i dag er ikke livskraftig på sikt. Volumet må opp. Ruten London – New York er en av de mest attraktive rutene globalt, men må kombineres med flere ruter/øket kapasitet for å få driftskostnadene ned. Den kommende Paris – New York er også blant topp 10 longhault legs, og vil sammen med øket satsning ut fra UK være strategisk viktige for å nå volum.

Internasjonalt er flyselskapene i en helt annen situasjon enn i Norge og Scandinavia. Flere store aktører har nå volum over 2019 nivå og prisene er i bedring. Selskaper som Lufthansa har ikke kapasitet nok og er nå tvunget til reaktivere A380 som har stått på bakken siden 2019/2020. Dette er lite attraktive maskiner som har en altfor høy driftskostnad, men for at Lufthansa skal klare å beholde markedsandel og levere på sine forpliktelser, så må A380 inn i flåten. Den første A380 (Navn: Dusseldorf) kommer i drift igjen om noen uker. Flere A380 maskiner klargjøres. (Totalt har Lufthansa 8 A380, 4 er planlagt reaktivert).

En A380 har et fuelforbruk på 11-12 000 liter i timen, mens Norse sin 787 flåte har et forbruk på ca 4800 – 4900 liter i timen. En 787 har noe mindre kapasitet, men Norse sine 787 har en meget høy kapasitets-layout. Omregnet i forbruk per sete så bruker en Dreamliner 14,3 liter fuel per sete pr time og en A380 (Lufthansa sin konfigurasjon) forbruker ca 23,6 liter fuel per sete per time.

787 Dreamliner er den mest økonomisk maskin på langdistanser, men det som er mest interessant med dette, er å se på bakgrunnen for reaktiveringen av A380. Grunnen er forsinkelser på leveranser av nye maskiner pga komponentmangel. Flere A350 langdistanse maskiner er forsinket med opp til 12 måneder. Når jeg ser nærmere på dette så ser jeg at flere selskap sliter med kapasitet på langdistanse – på grunn av forsinkelser. Flere maskiner som står for levering i 2023 blir ikke levert for et stykke inn i 2024. Dette gir gode muligheter, og driftskostnadene på eldre maskiner gjør at billettprisene (inntektene) går opp.

Videre er det slik at snitt billettpriser er på full vei oppover internasjonal uavhengig av den kommende knapphet på maskiner (som først fremover gjør seg gjeldende i 2023). Selskap som Delta, AA og andre leverer nå gode resultater. Billettprisene i USA er høye, men det virker ikke inn på volum.
Jeg har også sett litt på Norse sine billettpriser for Desember (høysesong på vinter) samt et par sommermåneder. I desember er snittprisen på en økonomibillett fra London til New York ca kr 4150 (før bagasje, setevalg osv) mot kr 2800 for noen uker tilbake. En premium billett koster i snitt kr 7500 før valgene. Disse prisene er justert opp ca 50% de sist uker (selvsagt også fordi vi nå er i desember), men den samme trend ser jeg til neste år (selv om økningen ikke er like stor).

Andre selskap har vært ute med informasjon om booking-graden for neste år. Den er meget god og kapasiteten påvirker prisene lengre frem i tid.

Basert på dette bilde så mener jeg dette kan bli meget bra fremover, men det fordrer at enn virkelig satser på å ta markedsandeler nå.
For to-tre uker tilbake vurderte jeg å selge meg ut, men har nå valgt å kjøpe meg opp. Har de siste dagene kjøpt en del til kr2,50 og tenker at dette vil være en spennende aksje å sitte med frem til April/Mai. Selskapet er i dag priset til 170Mnok, noe som gir et betydelig potensial.

Dette kan bli meget spennende, men flere maskiner må i luften raskt! Da er det riktig å hente inn mer penger og satse.
Redigert 06.12.2022 kl 23:12 Du må logge inn for å svare
Holymoses25
07.12.2022 kl 07:30 26434

Bra Refleksjon og enig at case er meget spennende. Lastet selv opp på 2.48 men aksje står stille og stomper. Dette er nok i vente på Rep EMI som jeg trur ikke blir av. Nyheter etter 10e vil gjøre at vi raskt er oppe på 3 NOK. Flott med ny rute fra Paris - JFK, som har ekstremt bra fyllingsgrad. Norse posisjonerer seg bra i en marked med lave drivstoff kostnader, men er dem kanskje litt forsiktige??
Redigert 07.12.2022 kl 07:53 Du må logge inn for å svare
Xedos 61
07.12.2022 kl 09:59 26422

ja,dette blir spennende fremover..Vi må heller ikke glemme at oljeprisen har falt mye de siste dagene,noe som gir økte inntekter for Norse og de andre flyselskapene..Nå får vi jo kjøpt Norse rimeligere en de store gutta gav i emisjonspris så her er det bare og laste opp..!!
Realisten2
09.12.2022 kl 14:39 26310

Da var Generalforsamlingen gjennomført med frisk kapital. Flere innsidere på kjøperlisten til kr 2,5. Videre så reaktiveres flere nye A380 globalt pga økende etterspørsel på langdistanse...ref https://www.finansavisen.no/nyheter/luftfart/2022/12/09/7967973/etihad-airways-relanserer-airbus-a380-pa-london-rute

Venter spent på nye rutelanseringer de neste dagene..spennende tider.
Broker500
12.12.2022 kl 15:46 26126

Ingen som nevner denne i dag, bunnen nådd sikkert!
Xedos 61
12.12.2022 kl 16:52 26065

Egentlig bare godt å få ut alle som ikke har tro på selskapet..virker som det er solid støtte på 2 kr..Så og at 1 million aksjer ble omsatt på 2,50 i ettermiddag...Så fort selskapet begynner å tjene penger(til sommeren iflg.ledelsen)kommer kursen til og ta av..Benyttet fallet i dag til og øke mine aksjer i Norse med 50%.
kissirolex
13.12.2022 kl 10:54 25828

Jeg synes også Norse caset ser veldig spennende ut, og det er definitivt en kontrær mening om vi ser mot aksjekursutviklingen som har vært..

Slik jeg ser det har Norse som case blitt fullstendig misoppfattet av markedet. At FLYR, som overhodet ikke likner på Norse, gjennom den forferdelige emisjonsprosessen har ledet vei og gjort at mange nok bare avfeier Norse uten å ha satt seg nevneverdig inn i caset eller tallene.

Min mening er at Norse er en undervurdert opsjon, og jeg føler meg trygg på at Bjørn Tore Larsen, ikke ser på Norse investeringen som et substitutt til casino, men faktisk en ekstremt gunstig risk/reward og i særdeleshet etter den nylige gjennomførte emisjonen.

Kommer tilbake til konklusjon og oppsummering senere, og hva jeg tror vil utspille seg, men tar i første omgang og setter opp en del tall knyttet til verdier i Norse;

Begynner med antall aksjer. Etter siste emisjon er det totalt utstedt 206 millioner aksjer i Norse. Foreligger ingen ytterligere tegningsretter eller opsjoner. Kontanter står på ca. 820 millioner NOK, eller 4 kroner per aksje.

Den bokførte egenkapitalen er omtrent tilsvarende med kontantbeholdningen, men den inkluderer en reduksjon på en non cash avskrivning på leasing forpliktelsene, som Norse selv mener ikke mener er rettferdiggjort på 50 millioner USD, så justert for denne er den bokførte egenkapitalen i Norse 6,3 kroner per aksje.

Og akkurat verdien av leasingforpliktelsene eller merverdiene i denne avtalen er jo selve nøkkelen til hvorfor jeg tror Bjørn Tore Larsen virkelig har gått all in i Norse;

Norse har inngått en 18 måneders sublease av 4 fly (hvor de fremleier fly til et annet flyselskap) som gir totalt 40 milioner USD i inntekter. Det gir en inntekt på drøye 550K i måneden per fly. Tar vi utgangspunkt i denne avtalen og aggregerer den til samtlige fly i flåten, tilsvarer dette en merverdi på over 1700 millioner NOK om vi diskonterer kontantstrømmene på 10% WACC. Legger vi så denne merverdien på balansen tilsvarer det en merverdi per aksje på 8,4 kroner!

Tilsvarende om man tar utgangspunkt i markedsleien på samme flytyper som Norse benytter og diskonterer denne snakker vi om en merverdi på 16 kroner per aksje!

Altså; om vi kjøper disse forutsetningene er altså reell EK per aksje i dag på mellom 15 til 22 kroner per aksje.
Og i alle fall nederste del av dette intervallet er "bevist" gjennom eksisterende avtale som faktisk er inngått.

Hvorfor er dette så interessant? Et betimelig spørsmål. For meg viser disse tallene med all tydlighet hvilken unik kostnadsposisjon Norse har skaffet seg og samtidig at nedsiden er godt beskyttet. Les; om Norse ikke lykkes, kan de sublease eller selge selskapet til noen med større passasjergrunnlag i dag.

Legg også til at de har 5 London Gatwick slots som har en omtrentlig markedsverdi på 100 millioner kroner og et uutnyttet fremførbart underskudd.

Poenget og oppsummeringen min blir derved; På dagens kurs er RR i Norse ekstremt og sjeldent god. Man gir seg selv muligheten til å virkelig bygge et flyselskap med en unik kost posisjon, hvor man har gått etter ruter som historisk har vært svært god butikk for flyselskapene. Om de lykkes 100%, vil jo alle forstå at kursen vil fly, men poenget mitt her var heller å påpeke at de også vil være en svært attraktiv oppkjøpskandidat eller at de endrer forretningsmodellen til å kun drive sublease.

Min tese er at Bjørn Tore Larsen (BTL) aldri i verden ville satset alle pengene på Norse om dette kun var en binær opsjon, og jeg mener tallene over demonstrerer nettopp at opsjonen Norse (kaller det bevisst en opsjon da de per idag ikke har levert positive tall) er svært attraktiv.

For ytterligere å påpeke oppsiden i opsjonen kan vi se at selskapet selv har en ambisjon om en load faktor på 80% og billettpris på snitt rundt 3900 kroner, vil generere med full flykapasitet omtrentlig 100 millioner USD i fri kontantstrøm. Det svarer til en P/FCF multippel på 0,5.. Tar vi utgangspunkt i denne kontantstrømmen og anslår at aksjen vi handles på en multippel på 6 gangen, gir det aksjekurs på rundt 30 kroner.

Jeg forstår godt hvorfor BTL satser hardt nå, men mener at sentimentet i aksjen forøvrig har gjort at endel ikke har sett noe på muligheten i Norse.
Broker500
13.12.2022 kl 17:02 25716

Kan være en nyttårsrakett denne..
Dolphines
13.12.2022 kl 17:35 25675

Vi er langt forbi normal rapportering for Q3 22. Finner heller ingen annonsering av Q3 i fin cal. Har de ikke tenkt å levere?
Slettet bruker
13.12.2022 kl 17:43 25656

Lufthansa øker guidingen med 50%, United bestiller 100 nye fly, IATA mener luftfarten blir lønnsom igjen fra 2023. Sterk dollarkurs gjør det attraktivt for amerikanerne å dra til Europa. Dessuten er det vel snart slutt på å flytte en mer eller mindre tom NORSE-maskin mellom Oslo og London etter at den engelske operatørlisensen er på plass. Skal vel neppe bli værende rundt 2 kroner særlig lenge selv om mange sikkert har fått dårlige nerver av Flyr-historien? Dette er jo et ganske annet case som kissirolex så glimrende utreder ovenfor.
Redigert 13.12.2022 kl 17:51 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
13.12.2022 kl 17:51 25654

Flyselskaper vil aldri bli lønnsomme , høy drivstoffpris miljø etc. Langt mindre utbytter!!!!
Realisten2
13.12.2022 kl 18:34 25709

Der kommer nok ikke noe før Q4 vil jeg tro, da Norse er nylig over i en operasjonell fase, og der er vell ikke krav om kvartalsrapportering.
Dolphines
13.12.2022 kl 18:43 25731

OK, takk for svar. Søker informasjon om cash-burn. Noen som vet hvor mye de brenner per måned?
Realisten2
13.12.2022 kl 18:52 25749

Meget god og grundig oppsummering/analyse fra Kissirolex.
Bjørn Tore Larsen garanterte for 300Mill og gikk inn med rett under 100Mill i en overtegnet emisjon. Emisjonsprisen ble satt til kr 2,5 som var langt under det jeg synes var en fair verdsettelse, tatt i betraktning de underliggende verdier som Kissirolex er inne på. Så langt så kjører selskapet på et minimumsnivå. Håper og tror at de vil komme med noen nyheter om nye ruter ila de neste dager/uker. Ruter til / fra Oslo vil trolig ikke øke da driftsmodellen er å gå inn i de mest attraktive ruter/legs for å ta en del av volumet der. Håper å se Atlanta på listen (Delta Air sin hovedbase i US) og verdens travelste flyplass. Dersom der blir et samarbeid med Delta så vil dette være en vinner for trafikken mellom US og Europa. Uansett så kommer der nok informasjon om nye ruter ut fra Gatwick ila 1-2 uker..... om der da ikke kommer noen som vil flåten ;-)

Plukket litt til 2,06 i dag. Tenker det var den muligheten jeg hadde....
Dolphines
13.12.2022 kl 18:55 25773

...og da står det sannsynligvis dårlig til: rettet emisjon hvor innsidere tegner seg, de som har innsyn i tallene. Hvis utenforstående fikk tilbudet, var de vel heller lunkne etter å ha blitt informert.

Dette forklarer både den solide rabatten og det generøse honoraret.
Realisten2
13.12.2022 kl 19:11 25752

Kranen ble skrudd godt igjen i September/Oktober da enkelte ruter (mot florida osv) ikke klart oppnå nok vintervolum. Nå er 3 (tidvis 4) maskiner i drift (pluss noe charter turer) (pluss 4 maskiner på utleie). Resterende maskiner står. De koster ikke noe når de ikke blir brukt (i 12-18 måneder). Utilization er lav fordi Oslo til NewYork / Florida ikke gir nok volum. Gatwick har langt høyere volum og er vell ( etter min enkel kalkulering) i balanse. Må vell ha ca 70% setesalg for å balansere (med dagens fuelpriser).
Mye av cashburn frem til nå har vært oppstart, ansettelser, trening, markedsføring, pre-payments (leasing, fee's ol) - men hva som er drift cashburn har de vell ikke delt mye informasjon om. Var nok ikke noe fullgodt svar......
kissirolex
13.12.2022 kl 20:33 25701

Er en logisk brist i din argumentasjon. Hvorfor ville primærinnsider, CEO og største aksjonær kjøpe aksjer for nesten 100 millioner kroner om ting stod så dårlig stilt?
Honoraret ble betalt i aksjer, som åpenbart er positivt, samt at det er helt normalt med garanti provisjon på slike dealer. Mulig at 7% var litt høyere enn normalt, men er jo heller ingen som står og sparker ned dørene med penger for å delta på fly emisjoner om dagen heller da... ennå.

Jeg tror jeg faktisk vil være ennå klarere enn jeg uttrykte meg i mitt tidligere innlegg;
Denne dealen var grisete god for de som tegnet (hensyntatt kun det fundamentale), men markedets sentiment rundt flyaksjer (ref Flyr som "banet vei"....) og tynn likviditet har gjort at de som handler nå mellom 15-20% rabatt på tegningskursen, kommer enda bedre ut. Personlig håper jeg kursen forblir lav og at vi slipper ytterligere utvanning via en rep emi, men kan nok gå fort opp om det kommer noen større kjøpere. Selgere i aksjen siste dager er nok tegnere i emisjon som tok mer enn lommeboken tålte før jul, så de er nok mer eller mindre ferdige.
Dolphines
13.12.2022 kl 20:39 25684

Fordi alternativet var dårligere - og fordi de har TRUA. Har du?
kissirolex
13.12.2022 kl 20:48 25661

Forstår fortsatt ikke helt grunnleggende forutsetninger for hvordan du rasjonaliserer dette. BTL tegnet rundt 3 gangern av tidligere relative andel, men du mener at han var nødt til det og at alle alternativer var dårligere? Det tror ikke jeg. Jeg er forsåvidt enig i at han "måtte" delta, men langt i fra med så mye for at denne emisjonen skulle bli satt. Etter hva jeg har hørt skal han på Finansavisen sending i morgen, så får du forhåpenligvis en feeling på hvor ting står.

Om jeg har trua: Tror det fremkommer tydelig at jeg har trua ja :) Men kun døden og skatt som er sikkert i livet, men risk reward ser etter mitt syn utrolig bra ut i Norse ja!
Dolphines
13.12.2022 kl 21:12 25657

Det kan du ha rett i, og greit å følge med fremover. Men, lite informasjon av kvalitet - så det blir litt lotteri for min del.
Single Malt
14.12.2022 kl 08:34 25504

lite innsidekjøp i går
Six5
14.12.2022 kl 10:59 25448

Dette kan bli bra her ser jeg, nylig kjøpt inn
OZZY
14.12.2022 kl 17:12 25330

NORSE har en fremtid sammen med NORWEGIAN. Flyr er bare et tøysefirmaet som har oppstått ut av Bråthen arvinger med for mye penger. men skal ned i 1,25 området først før økning.
Redigert 14.12.2022 kl 17:16 Du må logge inn for å svare
Realisten2
14.12.2022 kl 21:36 25215

Er nok litt delt i synet her.
Norwegian satser i hovedsak til fra Norge til en rekke destinasjoner i Europa.
Norse sin forretningsmodell og strategi er å ta deler og volum fra de store og lukrative luft-kanalene mellom US og Europa samt fremover Europe (London, Paris, SentralEuropa) mot Sør Amerika og Asia. Samarbeid med feeder's vil bli viktig, men det er lite trolig at et samarbeid med et selskap som stort sett dekker til/fra Norge er strategisk riktig. Kundevolumet er i USA for reiser til Europa, og Europeere fra de store landene som Tyskland, Tyrkia, Frankrige, Storbritania og Italia. Disse 5 land i Europa har en befolkning på 360 millioner (eller ca 70 ganger Norge). USA er 330 millioner.
Markedet som Norse skla inn på ligger i de store kanalene over Atlanteren, men hvor der er feeders på begge sider. Jeg mener Norwegian er et godt selskap, men det er nok ikke det Norse trenger for å sikre fulle og kostnadseffektive fly over Atlanteren. Andre lavkostselskap som opererer på kryss og tvers i Europa er nok en riktig allianse på sikt... Easyjet er nok et riktig svar her.......360+ maskiner som dekker europa
Single Malt
15.12.2022 kl 09:00 25060

NORSE KRISTIAN FALNES AS Ny 1.600.000 0,8

NORSE ALDEN AS 1.200.000 1.575.000 0,8

NORSE PESCARA INVEST AS Ny 800.000 0,4
Broker500
16.12.2022 kl 12:23 24841

Nytt innsidekjøp i dag kanskje.
Six5
16.12.2022 kl 12:30 24824

nett idag kjøpt inn 4 mill
Broker500
19.12.2022 kl 11:46 24546

Kom igjen norse, gi oss et førjulsrally her nå, 3 kr i morgen🤪
Realisten2
20.12.2022 kl 22:49 24381

Dette blir virkelig bra...... følgende står å lese på Norse gruppen på Facebook:

I think you all are interested in Norse Atlantic’s new routes and destinations. Here’s what is being planned for Summer 2023:
- Dublin (DUB) to Boston (BOS)
- Dublin (DUB) to New York (JFK)
- London (LGW) to Boston (BOS)
- London (LGW) to Washington D.C. (IAD)
- London (LGW) to Los Angeles (LAX)
- London (LGW) to Fort Lauderdale (FLL)
- London (LGW) to Orlando (MCO)
Norse has received 5 daily slots at LGW for Summer 2023. Those will be used to fly LGW to OSL, JFK, BOS, IAD, LAX, FLL, and MCO.
Norse received frequencies at DUB for next summer as well. Those will be used to fly to BOS and JFK.
As of now, none of these routes have been announced or put on sale. These should be formalized very soon, starting with the London Gatwick expansion.

Flere meget attraktive legs mellom LGW og US. Dette blir meget bra..... Håper å se booking bli åpnet snart. Juletiden er den store ferieplanleggingstiden.
Deepvalue10
08.01.2023 kl 15:45 23760

På tide med en rekyl nå. Har vært to større selgere som snart er tømt. Tror på en sterk kommende uke. Perfekt inngang med rabatt på kontantposisjon!
Single Malt
11.01.2023 kl 09:49 23571

Da bør den vel begynne å komme seg oppover mot emisjonskursen.
Xedos 61
11.01.2023 kl 15:04 23444

litt mere optimisme generelt i markedene så kommer Norse til å gå som ei kule..!Ikke så verst resultat de la frem i dag med tanke på at det fortsatt er lavsesong..
Deepvalue10
11.01.2023 kl 20:51 23336

Etterlenget opptur i dag, men dette er bare starten på oppturen tror jeg. Sterkere tall i desember enn jeg forventet og gledelig med sterkt salg. Flere ruter London - new York og ytterligere en europeisk by med direkteflygninger til usa er meldt at kommer. Tror fort Norse kan gå 5-10 gangen med litt tålmodighet. Fly markedet ser strakt ut og jeg leste nylig at prisene over Atlanteren er opp 18% i snitt siste ett året!
Realisten2
12.01.2023 kl 04:59 23206

Jeg har de siste 1-2 måneder lest og lyttet (podcasts om bransjen) til det jeg har kommet over, og har virkelig endret syn på bransjen. Har tidligere sittet med mye olje/gas, men solgte meg helt ut derfra for noen uker tilbake. Har gått sterkt inn i Norse, da jeg virkelig har tro på konseptet og strategien.
Vil gjerne dele et par saker. Norse er et Norsk selskap, men et nytt internasjonalt flyselskap. Det jeg mener med dette er at Norse satser i et viktig og stort internasjonalt markedet for langdistanse, med de beste forutsetninger som et selskap noen gang har hatt. Selskapet må vokte seg for å la følelser for Norge styre strategien. Jeg klarer ikke å se at der er data som tilsier at OSL – Florida/New York blir lønnsom – kontra London-New York eller London-Washington ol. Pr i dag så drar Norge ned tallene for NAA. OSL – London er umulig å få til å gå rundt med mindre du har maskiner tilpasset markedet/volumet. Fritidsmarkedet – som kan tilpasse seg rutetider som en gang per dag, er ikke stort nok.
NAA har den beste konfigurasjon av de mest optimale maskinene på markedet – og til de beste finansielle betingelser som har eksistert (første 18 måneder – betal ved bruk – så fast lav leasing kostnad)
Dersom enn studerer driftskostnader per sete/km, så har de tidligere Norwegian 787- Dreamlinere den mest økonomiske konfigurasjon som finnes. Data jeg har funnet på nettet viser at NAA sin flåte også har den laveste kost pr sete/km som i dag kan oppdrives. 787 makinene er i stor grad bygget av komposittmaterial som i utgangspunktet dra ned driftskostnadene i forhold til andre langdistanse maskiner fra eks Airbus maskinene.
Så er det slik at konkurrentene henter ut en rekke Airbus 380 maskiner som har stått parkert i fjellene i Spania (pga klimatiske forhold). Bare å klargjøre disse til drift har en betydlige kostnad – og driftskostandene er 25-30% over NAA sin flåte. Disse maskinene sette nå inn i drift for klare å holde på business-segmentet som er i ferd med å ta av på nytt. Grunner er den store backlog boeing og Airbus har. De er 18 måneder bak skjema og har 12000 (ja tolv tusen) maskiner som skal leveres. Dette fortsetter å øke når trafikken tar seg opp – og når myndigheter setter strenger krav til utslipp.
Lojalitetsprogrammene gjør trolig at BA, Lufthansa og andre fremdeles klarer å holde på sin markedandel, men det går på bekostning av inntjening. Disse maskinene skal serve samme distanse som NAAs sine 787. Dette gir igjen den effekt at prisene justeres opp.
Etter å ha følgt med på prisene internasjonalt de siste 2 måneder – er jeg overbevist om at snittprisen på en typisk distans som London-New York er opp 25-30% for resten av 2023 – i forhold til Q4 2022. Det vil si at NAA sine maskiner – med bakkesupport (antall ansatte per maskin) som er lik markedsstandard (KLM/Lufthansa ol) – vil levere overskudd med 63-65% belegg (London – New York) – med en snitt billettpris på kr 3100 (med en leasekost jeg klarer å lese ut i fra finansrapporter).
Dette er noen datapunkt som gjør meg trygg på denne investing. Andre ting jeg ikke har være inne på her er verdien (og viktigheten av ‘slotter’ NAA har fått tildelt). Jeg følger også turer NAA har (Flight tracking online) – og ser at allerde nå (pr 12 Januar) så har selskapet levert mer charterturer enn i desember. NAA har en tatt mye charter for TUI og jeg tror vi kommer til å se 1-2 maskiner fast for TUI videre i 2023. Allerde nå i vintersesongen er 10 maskiner i drift (5 på utleie – og 5 til egen drift). Dette tyder på at hele flåten er i drift i Mai...... Skjer dette så ser vi positive driftsresultater allerede fra Q3 2023.
Hva dette betyr for aksjen trenger torlig ikke noen videre forklaring.

Deepvalue10
12.01.2023 kl 18:32 23046

Veldig interessante observasjoner Realisten2! Takker for bidraget.
Deepvalue10
12.01.2023 kl 23:53 22932

Apropos podcasts; anbefaler alle interesserte å lytte til intervjuet med Norwegian sjefen. Lenke vedlagt.

Kommer tydelig frem at det satt veeeldig langt inne å måtte gi opp langdistanse. Mitt tips er at de ønsker seg inn igjen og da er Norse høyaktuell som oppkjøpskandidat for de.

https://podcasts.apple.com/no/podcast/stavrum-eikeland/id1491029702?i=1000588464897
Realisten2
13.01.2023 kl 02:06 22892


Noen flere betraktninger:

En annen ting jeg har forsøkt å finne noen gode datapunkter på, er kundemassen til NAA. Markedsføringen på sosiale medier tilsier at NAA sikter delvis mot den yngre kundemassen. Jeg likevell at den gjenomsnittlige kunden ut over våren 2023 vil vise seg å være god voksne amerikanske reisende (gjerne par og grupper) på fritidsreise. Der er flere grunner til dette... her er noen: Lojalitetsprogrammene til Delta, KLM, LH, BA osv ikke er viktig for den gruppen. De velger ut fra pris og ikke ut fra poeng og tilgang til lounger osv.
Videre er godt voksne ikke så negativt berørte av renteoppgangen i USA, samt at de er mer fleksible på reisetidspunkt – og vil bidra til å fylle flyene utenfor høysesongen i Juli og August. Hele 100 millioner (av totalt 332 millioner amerikanere er gjeldfrie). For disse er økt rente mer positivt enn negativt. Disse godt voksne velger også reiseperioder med rimeligere kostand på fly og hotell i Europa. Det er ikke viktig for de å reise i de varmeste periodene i Europa. Videre er det slik at dollar er så sterk at volum reisende til Europa vil være sterkere enn reisende til USA – så lenge Putin ikke blir en større trussel. For NAA betyr det mindre om den reisende starter i USA eller Europa. Dette betyr mindre volummessig, men det har en betydning for strategien for å ‘entre markedet’.

Jeg tror at andre enn Norwegian (gjerne en større aktør – mulig også en amerikansk aktør) vil være interessert i Norse. Personlig tror jeg ikke at et salg til Norwegian vil gi samme avkastning som et salg til en internasjonal aktør. Larsen, Kjos osv, vil ikke selge til Norwegian. Potensialet er alt for stort til at Norwegian er den rette kjøper.
Denne bransjen vil begynne å vise sterke meget sterke EBITDA tall fremover – og de som har volum, lave driftskosnader, CASK, gode betingelser og attraktive slots (avreisetid og ankomst tidspunkter) vil gjøre det meget bra.
Leser enn analysen DNB kom ut med på Norwegian – som førte til betydelig fall i aksjeprisen, så er mye av problemet knyttet til leveranseproblemene til Boeing Max. For de som ikke venter på maskiner fra Boeing or Airbus – så har kapasitetsproblemen hos andre aktører en positiv effekt. Det DNB ser negativt for enkeltselskaper er positivt for andre aktører – så lenge indikasjonen ikke tilsier reduksjon i markedet.
Dette blir spennende fremover.
Realisten2
13.01.2023 kl 02:22 22878

En korrigering. Antall amerikanere som er gjeldfrie er ca 80 millioner. Disse er i de øvre aldergruppene. 100 millioner var statistikk på de som har mer cash i banken enn gjeld. Liten betydning for innlegget, men rett skal være rett.
Deepvalue10
13.01.2023 kl 21:01 22715

Takk nok en gang for fine refleksjoner. Tror i likhet med deg at norse aksjonærer går mot spennende tider fremover!
Opp+
13.01.2023 kl 22:55 22639

Norse har 100musd på bok + 30musd fra emisjon + 40musd wet lease = i nok 1,7 mrd og Norse er priset til 430 mill??? Er dette kødd? Greit de brente 50musd i H1, men det var i oppstartsfasen, de har spareprogram i vinter og power by hour avtale. Så tipper de brenner mindre i H2 også får de komme skikkelig i gang i H1 23. Nå er jo garantert ikke Norse til slags, men om de hadde vært det, så hadde man jo betalt 50 øre å fått igjen 1,5 og i tillegg fått fly (som det er stor mangel på nå), piloter (som det også er mangel på), rutene, og en av de beste leasingdealene. Plukke på vinteren og holde til sommeren sier de, ja takk. Nesten så man burde håpe på at de gikk konk, så hadde man 3 doblet pengne med engang😂
Deepvalue10
15.01.2023 kl 15:09 22376

Etter plan skal de gå i pluss allerede i 2023. Rabatten til netto kontanter skjer jo sjelden i aksjemarkedet, og kan vel kun forsvares om selskapet faktisk taper penger på driften. Om Norse lykkes med å fylle opp flyene som de forventer, vil aksjen være et fantastisk kjøp på disse nivåene.