RECSI - karbonavtrykk - og Finansavisen:

MikkeMus
RECSI 12.01.2023 kl 12:03 8530

Som en av Norges største og viktigste nyhetsformidlere innenfor finans, så etterlyser jeg en dypere og mer helthetlig analyse fra Finansavisen, hvor man i særdeleshet setter siste års politiske prosesser, i eksempelvis USA og Europa, inn i en større kontekst relatert til både miljø og forsyningssikkerhet. - En kontekst som både har fokus på de globale målsettingene definert i Parisavtalen fram mot 2030 og 2050, hvor nytt regelverk i stadig større grad vil legge begrensninger på produksjon og transport av kritiske innsatsfaktorer som undergraver prosessen mot det grønne skiftet. .... Jeg etterlyser en kontekst og et analytisk fokus som evner å se disse overordnede globale prosessene i sammenheng - og i kombinasjon med de store utfordringene knyttet til forsyningssikkerhet i en tid hvor makteliten i autoritære- og udemokratiske regimer bruker energi som våpen for å holde på egen makt og privilegier (eksempelvis landene i OPEC-kartellet generelt og Russland spesielt).

Det er et stort paradoks - og i strid med intensjonen til det som har ligget til grunn for siste års beslutninger for å imøtekomme målene i Parisavtalen, at eksempelvis den store majoritet av verdens solpanel har et urovekkende høyt karbonavtrykk, da de i stor grad er et resultat av statssubsidiert kinesisk kullkraft. At denne subsidieringen vil møte økende press, både i form av verbal fordømmelse og konkret skattelegging - er opplagt og helt nødvendig - og den moralske fordømmelsen vil i økende grad komme fra både statlige og ikke statlige aktører, samtidig som standarden for skatteleggingen vil bli gjort av mektige aktører som eksempelvis EU og USA.

USA har nå kommet langt i å bygge en alternativ verdikjede for solpanel, hvor Hanwha og REC Silicon vil spille en sentral rolle i årene som kommer. REC Silicon sin patenterte FBR teknologi bruker omtrent 80% mindre energi for å produsere 1 kilo polisilikon, sammenliknet med den tradisjonelle siemens-teknologien som i dag dominerer den globale produksjonen. Produksjonsintervallene for nødvendig vedlikehold av reaktorene er også mye lengre, samtidig som anlegget ved Moses Lake er basert på miljøvennlig vannkraft. REC Silicon sin produksjon ved Moses Lake har dermed verdens laveste karbonavtrykk (og produksjonskostnad) innenfor denne delen av solindustrien. Dette vil være et SVÆRT VIKTIG MOMENT i årene som kommer - og dette er etter mitt skjønn også grunnen til at REC Silicon vil bli en global vinner i årene som kommer.

Når det gjelder REC Silicon sine konkurrenter i Kina, så er min spådom at den statssubsidierte kullkraften gradvis vil bli faset ut. Dette vil skje etterhvert som det moralske presset på regimet øker frem mot 2030 og 2050. ... Dette vil i kombinasjon med høyere kinesiske lønninger, generell inflasjon og økt vestlig skattelegging av produkter med høyt karbonavtrykk i eksempelvis EU og USA, resultere i at marginene til de kinesiske produsentene reduseres betydelig. Dette vil igjen ha som konsekvens at solindustrien vris i en mer miljøvennlig retning. Slik det er i dag, hvor statssubsidiert kinesisk kullkraft holder den kinesiske solindustrien i gang, er uakseptabelt. Dagens solindustri er med sin lite miljøvennlige produksjon i Kina alt annet enn miljøvennlig. Dagens solindustri er med andre ord kontraproduktiv og undergraver målene i Parisavtalen, etter min mening.

Pussig at det er så lite fokus på dette i norske medier - I Norge så applauderer jo politikerne installering av solpanel som i stor grad er produsert ved hjelp av statssubsidiert kinesisk kullkraft. Dette må nå ta slutt. Vi trenger nå et betydelig større fokus på karbonavtrykk - og her bør Finansavisen og andre norske medier komme på banen, mener jeg.

Noen som har kommentarer til denne problemstillingen?


https://www.finansavisen.no/industri/2023/01/11/7976063/rec-silicon-eier-planlegger-gigantisk-solinvestering


Redigert 12.01.2023 kl 12:29 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
12.01.2023 kl 12:50 8401

Hva med arbeidskraften (uyghurer) som mye av denne industrien viser seg å benytte i Kina/Xinjiang? Bør kanskje også frem i lyset.
smb invest
12.01.2023 kl 13:02 8349

Tiltredes. Ting tar tid. Men når folk flest skjønner dette vil det komme som en flodbølge. Kina har dårlige kort på hånden nå som USA har innsett akkurat dette.
Skalleknarp
12.01.2023 kl 13:03 8340

California enten tørker ut eller renner bort pga. styrtregn med begrunnelsen "menneskelig skapt". Det kommer til å bli voldsom fokus og etterspørsel etter bærekraftig energi i hele USA fremover. Det er vel enkelte stater som pålegger nye husbyggere å montere solsceller.. "Say no more" .

PS: Hele verden kommer etter.
Redigert 12.01.2023 kl 14:42 Du må logge inn for å svare
thief
12.01.2023 kl 13:17 8270

Rec er så til de grader posisjonert for fremtiden. Lavt karbonavtrykk,som vil få stort fokus fremover og nå en komplett verdikjede i USA. Og flere vil satse som Qcells nå,så etterspørselen etter produktene til rec blir stor. Dette blir veldig bra fremover.
Stabukk
12.01.2023 kl 13:55 8126

Viktig probllemstilling som absolutt fortener ein egen tråd! Ein god jobb, Mikke. Kva med å senda ei sammenfatning til både norske finansmedia, kanskje også Vg og andre.

Trur vi skal rekna med at investorar både her på berget og ute etter kvart oppdagar Rec sin sterke posisjon, og at det bidreg til å løfta kursen.

Rec sjølv bør jo og bruka alle anledningar til å framsnakka sin teknologi!
Redigert 12.01.2023 kl 13:56 Du må logge inn for å svare
MorganKane
12.01.2023 kl 13:58 8105

Recsi har selv nevnt at de vil få en premie på 3 usd/kg pga miljøvennlig produksjon. Som vi har sett tidligere i høst så er markedet villige til å betale slike premier (ref for eksempel Norsk Hydro). I tillegg kommer 3 usd/kg i støtte fra Biden. I tillegg kommer en ørliten premie for transport. På toppen av dette kommer tollmur. Denne har blitt tatt bort midlertidig. Men vil komme tilbake (tror de for ca ett år siden fikk unntak i 2 år) når usa får opp sin egen produksjon. Det blir jo feil å ha toll på en vare som ikke produseres i landet ennå. Men som sagt, det ble gjort et midlertidig unntak. Med det fokuset som er på energisikkerhet, miljø, menneskerettigheter og egne arbeidsplasser så vil dette unntaket IKKE bli forlenget. Jeg tipper langsiktige inntekter, inkl premier og subsidier, for Recsi blir 20 usd/kg pluss. God helg.

Edit: Glemte ett "ikke". Det har blitt satt inn nå med blokkbokstaver
Redigert 12.01.2023 kl 14:09 Du må logge inn for å svare
Tanjiro
12.01.2023 kl 14:10 8048

Godt skrevet, er enig i at FA må fokusere mer på de underliggende faktorene som vil ligge til grunn for at REC er posisjonert godt for fremtiden. For å nå klimamålene må det stilles krav til hvor bærekraftig selskapene faktisk er, og her scorer RECs vannkraft høyt i forhold til Kinesisk kullkraft. EU’s taksonomi vil være en ev mange reguleringer fremover. Det at Kina er billigere betyr ikke nødvendigvis at den er bedre, her snakker vi kvalitet fremfor kvantitet. USA er godt i gang med å bygge sin egen verdikjede, og det er lite trolig at REC ikke får en del av denne kaken. Samtidig må man også være klar over at veien dit kan være kronglete, men slik som situasjonen nå utspiller seg, så er det ikke mye som skal til for å komme i mål.
MikkeMus
14.01.2023 kl 11:15 7414

Fersk oppdatering fra REC Silicon i dag 14. januar. I tillegg til å presisere at selskapet er i rute med gjenåpningen av Moses Lake, så kommenterer de også Hanwha/Q-cells investering på 2,5 milliarder dollar i det som vil bli en fullskala produksjonslinje i USA., samt forhandlingene som pågår i forhold til Hanwhas ønske om å ta hele produksjonen ved anlegget i Moses Lake.


https://www.finansavisen.no/forum/thread/156863/view
Skalleknarp
14.01.2023 kl 15:18 7238

Enig, ser at RECSI nå er mer bevisst og påpasselig på å bruke «low Carbon Policilicon» Det er nok det som vil bli deres vinneroppskrift fremover.
Redigert 14.01.2023 kl 15:31 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.01.2023 kl 16:12 7131

Helt enig Stabukk. Tenk om REC kunne fremsnakke seg selv litt mer her på berget. Litt av utfordringen "vår" er vel at hele selskapet og ledelsen befinner seg på andre siden av kloden. Det er kun en postboks og en innleid IR-kontakt som befinner seg her. I tillegg til at selskapet er registrert og børsnotert her, og at svært mange aksjonærer befinner seg her.
Se på denne lille greia fra Elkem: https://www.vg.no/annonsorinnhold/elkem/bremanger/
Noe a-la dette kunne jo også vårt selskap REClamert for. Det kunne skapt litt begeistring hos eierne - og hvem vet - til og med vekket mulige nye investorer.
MikkeMus
15.01.2023 kl 10:11 6752

Alternativ energi vil være en global megatrend fram mot 2030 og 2050: ..... Kansleren i Tyskland, Olof Scholz, sier følgende om den grønne omstillingen som nå er i gang i Tyskland (sitat fra linken under):

«Vi står overfor den største industrielle moderniseringen i Tyskland siden slutten av det 19. århundre. Ingen bør undervurdere denne oppgaven» (sitat slutt).

Det er ingen tvil om at mange alternative energikilder vil utgjøre den fremtidige energimiksen i Tyskland og resten av EU/EØS, inkludert sol og batteri. Lavt karbonavtrykk vil utvilsomt være fellesnevneren for de selskapene som lykkes innenfor EU/EØS området. Et felles regelverk, med et felles kontroll- og sanksjonsregime vil sørge for det (jf. taksonomien som allerede er implementert).

https://www.finansavisen.no/energi/2023/01/15/7977052/scholz-vil-ha-raskere-fornybarutbygging?internal_source=sistenytt
Redigert 15.01.2023 kl 10:29 Du må logge inn for å svare
fjellape
16.01.2023 kl 09:51 6093

Trådstarter er inne på ett av de store narrativ innen miljøbevegelsen:

Politikere i vesten har nasonale målsettinger om utslippskutt, og de måler hverandre på hvor store kutt de klarer og man skryter av kuttene sine.

Det man i virkeligheten gjør, er å flytte kraftkrevende industri til Kina, som ikke er med i parisavtalen, og som bygger nye kølkraftverk i ett forrykende tempo.

Bullfight
16.01.2023 kl 10:45 5950

Blir vel dekket inn short i dag.
thief
16.01.2023 kl 10:50 5920

Forrig gang gikk aksjen fra 15 til 25kr på 1 mnd i forbindelse med at IRA ble godkjent, da måtte de dekke inn shorten.Ser for meg det samme nå,kontrakten med hanwha er en megatrigger. Så kan det komme mye annet i etterkant,som avtaler med batteriselskapene i nabolaget til REC 🙂
MorganKane
18.01.2023 kl 11:54 5247

Ser at polyprisene er på vei opp igjen i Kina. Jeg mener at polyprisene det neste halve året har lite å si, både opp og ned. Og at på lengre sikt er det umulig å spå. Det eneste som er sikkert er at det vil være 3usd/kg i støtte for amerikansk polysil produksjon (igjennom Biden sin politikk) og en premie på ca 3 usd/kg for miljøvennlig produksjon (både fordi Recsi bruker lite energi i sin produksjon og den energien de bruker er fra vannkraft). I tillegg til at American made vil gi en liten premie i seg selv (spesielt for storskala solparker). Så jeg mener at recsi vil i praksis få 6-10usd/kg i "premie"på toppen av markedsprisen i Kina.

Men for de som bekymrer seg for fall i kortsiktig polypris må det jo være betryggende at prisene i Kina går opp 25%.

Vi får se om pv insight etc følger etter ...

https://m.energytrend.com/pricequotes.html
Redigert 18.01.2023 kl 11:56 Du må logge inn for å svare
Bullfight
18.01.2023 kl 12:03 5207

Pass deg, du må ikke si noe positivt om RECSI, da kommer Molnes å tar deg (:
MorganKane
18.01.2023 kl 12:43 5099

Mulig jeg repeterer argumentene mine mot Molnes sine merkelige påstander, men jeg er i utgangspunktet ferdig med ham. De fleste (alle?) argumenter faller i stor grad uansett på sin egen urimelighet. Og de fleste av oss skjønner jo dette. Sist med å si på direkten at 250 mill usd er det samme som 2,5 milliarder usd sier det meste. Og ikke engang rette opp feilen i neste sending sier det meste om grundigheten til vedkommende. Men da måtte han også kanskje endret på konklusjonene sine og det vet vi jo at ikke skjer. Hvordan Molnes oppfører seg når han kommenterer Recsi et er rett og slett bemerkelsesverdig. Men som nevnt, frem til han eventuelt kommer med nye påstander som bør kommenteres, så er jeg ferdig med ham.

Sjekk heller pv-insight. Også der er polyprisene kraftig opp i dag.


http://pvinsights.com/indexWap.php
Redigert 18.01.2023 kl 12:44 Du må logge inn for å svare
MikkeMus
19.01.2023 kl 06:39 4758

Her er et ferskt intervju med sjefen for Yara. Han applauderer de amerikanske støtteordningene i prosessen mot det grønne skiftet. Han tar til orde for at tilsvarende støtteordninger bør innføres i Norge og EU. Jeg er enig. Et sanksjonsregime mot høyt karbonavtrykk bør kombineres med støtteordninger som fremmer teknologien.

https://www.finansavisen.no/industri/2023/01/18/7978006/yara-sjefen-frykter-massiv-flytting-til-usa
Kvike11
19.01.2023 kl 07:04 4698

Håber sandelig at Eu og Norge finder støtte ordninger, så kan RECSI måske få støtte 2 steder, hvis retfærdighed skal til.
RECSI er på vej til åbne fabrik med værdi det dobbelte af dagens kurs, ca 40, og det er alene fabriks værdi.
Alle ved kursen skal betydeligt op.
Synd for chef for Yara, at han er nød til at råbe højt, virker på mig som en fallit erklæring.
Dejligt at du Mikkemus altid er så positiv med RECSI.
Strong buy
Patron72
19.01.2023 kl 07:30 4620

En «gammel» kjenning har kjøpt aksjer i Rec.
Nyeste oppdatering viser at Jens Ulltveit Moe har kjøpt 100k aksjer. 😀
MikkeMus
31.01.2023 kl 08:02 3720

- Sol
- Batteri
- Semiconductor / halvledere

Dette er tre megatrender som USA nå har igangsatt sterke insentivordninger for å fremme. REC Silicon er SVÆRT RELEVANT for samtlige av disse megatrendene. ... Just saying.

Redigert 31.01.2023 kl 08:04 Du må logge inn for å svare
Prewia
31.01.2023 kl 09:26 3480

Märkligt nog ser aktien oerhört svag ut, nån förklaring hittar jag inte , borde ju vara oerhört 8btressant bolag kan man tycka
MikkeMus
31.01.2023 kl 09:55 3376

Hele selskapet er nå priset til i underkant av 6 milliarder kroner - dette til tross for at selskapet (i tillegg til sin patenterte teknologi) besitter en bygningsmasse som burde forsvare en aksjekurs omtrent 3 til 4 ganger høyere enn dagens kurs (etter mitt subjektive skjønn). .... Enten tar jeg feil - eller så tar markedet feil - men det sies jo at markedet alltid har rett.
Redigert 31.01.2023 kl 10:19 Du må logge inn for å svare
Carrera
31.01.2023 kl 11:01 3218

Det er vel ikke slik at markedet alltid har rett - men markedet «setter» kursen.
Prewia
31.01.2023 kl 12:05 3077

Ser ju ut som aktien klappar ihop totalt, nån med kunskap om vad som ligge4 bakom, nåt negativt måste det vara
Stabukk
31.01.2023 kl 13:04 2953

Man skulle tro manglende kontrakter for restart av anlegget i Moses Lake. Men så var det vel mer usikkert da kursen var 10 kr høyere? Markedet bestemmer. Tålmodighet kan betale seg.
Redigert 31.01.2023 kl 13:05 Du må logge inn for å svare
MorganKane
31.01.2023 kl 23:17 2234

Innlegget er slettet
Bra timing av innlegget ditt slapppick micro,

Du er nesten på linje med Mr M. Helt i grøfta og elsker å være der rydeligvis. Det neste blir vel at du påstår at nå blir det skikkelig grisete emisjon. Fordi du sier det, lissom. Du argumenterer som en 3 åring.

Til alle dere andre. Hold på aksjene. Vi skal langt opp i løpet av 2023. Ikke la dere friste av 50% gevinst. Q4 blir veldig morsomt å høre på. Ser at Butte også ansetter for fulle mugger. Mr M er vel den eneste som påstår at et selskap som ansetter i bøtter og spann må ta en kriseemisjon. Hvis det ikke var at folk tapte penger på alt vrøvlet kunne man bare ledd av fyren. Spent på om fyren kryper til korset i morra...


https://recsilicon.com/news-article/?slug=rec-silicon-statement-of-material-agreement-concluded-between-rec-silicon-asas-subsidiary-rec-solar-grade-silicon-llc-and-hanwha-solutions
Redigert 31.01.2023 kl 23:19 Du må logge inn for å svare
MikkeMus
01.02.2023 kl 07:29 1947

KORTVERSJONEN AV AVTALEN MED HANWHA:

1. REC Silicon har inngått en 10 års avtale med Hanwha Solutions om 100% av FBR produksjonen ved anlegget i Moses Lake.

2. REC Silicon har hatt fokus på å utarbeide en kvalitetsavtale med kvalitetspartner.

3. Grunnprisen vil bli bestemt av markedsindekser justert for en premie for amerikansk-produsert lavkarbonmateriale. Grunnprisen vil være innenfor et maksimum- og minimumsspenn, noe som sikrer REC Silicon ved potensielt lave priser i fremtiden.

4. Partene forventer at en fullstendig avtale inkludert alle operasjonelle detaljer vil bli inngått i løpet av de kommende månedene. Disse vil bli annonsert når alle detaljene er på plass.

5. Ved inngåelse av den fullstendige avtalen, vil Hanwha foreta en betydelig forskuddsbetaling.


https://storage.mfn.se/7046644e-9007-4652-b79f-02824ce2e38d/rec-silicon-statement-of-material-agreement-concluded-between-rec-silicon-asas-subsidiary-rec-solar-grade-silicon-llc-and-hanwha-solutions.pdf?