Nordic Mining-sjef Ivar Fossum har i den grad svigtet aktionærer

Kvike11
NOM 03.03.2023 kl 10:41 26894

Nordic Mining-sjef Ivar Fossum er en skiderik, og har igen svigtet alle de trofaste aktionærer, første gang var ved salg af Keliber - aktierne som alle fik at vide var en guldgrubbe.
Nu forærer han resten af selskabet væk for øjnene af alle trofaste aktionærer, lover dog en mindre reparations notering, hvor herre bevares, hvis han tror det kan redde noget som helst.
Forstår ikke ledelsen og forstår ikke hvordan de har kunne bilde alle aktionærer ind at det er en god investering.
Forventer ledelsen træder tilbage og Ivar Fossum, kommer med en bedre søforklaring.
Er det i hele taget lovligt at give japanerne selskabet, uden en afstemning på en ekstra ordinær generalforsamling.
Sjældent ser man en leder der har så lidt styr på finanserne og som er så kold i røven at han blæser på alle andre aktionærer
Alias Mr X
09.03.2023 kl 07:22 2568

Fant på net:
Nå har selskapet sett på prosjektet én gang til. Det har ført til at det meste er blitt jekket opp. Nå ligger nåverdien rundt 70 prosent høyere, det vil si på 450 millioner dollar. Dermed har verdien av prosjektet løftet seg med 190 millioner dollar, eller nesten 2 milliarder kroner. Forventet EBITDA i gruvens levetid er nå 3,1 milliarder dollar.
Slettet bruker
09.03.2023 kl 07:30 2528

Hvilken horisont har du her Alias Mr X , og var du ned på emi, eller kom du inn først rundt emikurs?
Fantilopen
09.03.2023 kl 07:54 2461

Jeg synes selskapet er vesentlig derisket, men jeg synes dette hovedsaklig er en aksje for de som er long.

Det er to rettssaker på horisonten:
1) Naturvernforbundet vs Staten. Denne er berammet mellom 18. og 29 september i år, og jeg tolker den som et protestsøksmål. Saken er beskrevet på domstol.no som "Gyldigheten av statlige tillatelser til deponering av gruveavfall i Førdefjorden mv". Ettersom Staten gjennom ca ti år har utredet og godkjent sjødeponiet tror jeg ikke de kommer til å tape, og dersom de taper så anker de. Kort historie er at NOM fikk godkjent sjødeponiet i 2015, det ble påanket av motstanderne og ble endelig godkjent av kongen i statsråd 2016. Deretter endret NOM på planen sin, fjernet 99% av kjemikaliene, la inn noen andre kjemikalier (bl.a. SIBX) og måtte oppdatere utslippstillatelsen. Denne ble godkjent i 2020 etter flere runder tilleggsundersøkelser og anker. Siden ingenting lenger kan ankes, så velger motstanderne å gå til søksmål for å vise at de ikke gir seg.

2) AMR vs Nordic Rutile (NOMs datterselskap som skal drive Engebøforekomsten). Denne saken har NOM allerede vunnet i tingretten og lagretten, men den er anket til høyesterett og ligger nå og venter på avgjørelse om den blir tatt opp til behandling. Denne avgjørelsen kan komme når som helst. Personlig tror jeg at den blir berammet siden det er en veldig prinsipiell sak med lite rettspraksis. Det er litt delte meninger om konsekvensen av tap i høyesterett, men jeg tror det ikke vil påvirke NOM de første 15 årene av drift ettersom områdene det er uenighet om ikke blir omfattet av NOMs gruvedrift før etter ca 15 års drift. Så hvis du får en unge i dag, så rekker du å få den konfirmert før det blir endringer i prosjektøkonomien; da ved at NOM må betale et vederlag for granaten til grunneierne og AMR på vestsiden av engebøfjellet. Hvis AMR taper vil de kanskje saksøke staten istedenfor, så rettssaker vil det sikkert alltid være på horisonten.


Andre risikoer:

a) Problem med bygging av prosessanlegg: "Alt kan skje", og man kan ikke ta for gitt at alt går på skinner. Nå er iallefall det meste av kritisk utstyr bestilt og NOM har fått plass i produksjonskøen hos fabrikkene som har lang ledetid på kritisk utstyr.
Det har også vært foretatt kulturminneundersøkelser i forkant, og NOM har således fjernet risikoen for at de plutselig graver opp en vikinggrav eller noe som setter prosjektet på pause i årevis.

b) Uforutsette problemer med bygging av gruve: Her er fjellet veldig grundig undersøkt i forkant og planer for nøyaktig hvordan gruven skal designes og graves ut har vært gjenstand til intens forskning fra Hatch og NOM de siste årene.
Det er uansett lagt til en prosjektbuffer på over 300 mill kroner, og en contingencybuffer på ca 250 millioner kroner, så det er liten fare for noen stortingsgarasje når det kommer til budsjettsmeller. Dersom rep-emi blir vedtatt så kan NOM få opp til 125 mill ekstra netto.

Angående børskurs så priser den selskapet til ca 1,3 mrd i skrivende stund. Jeg mener kursen bør ligge et sted mellom 1,50 og 2,00 når man er i drift neste høst.
Time will tell.

Utbytter vil være i størrelsesorden 50-80% av free cash flow, men jeg tror vi snakker 2027-2028 før de er i posisjon til å betale grunnet betingelser i obligasjonslånet. Dette skal være nedbetalt i 2028, men dersom store deler av prosjektreserven forblir ubrukt så *kan* NOM bruke de på å betale gjeld. Alternative bruksområder er NORA eller andre mineralprosjekter.
Redigert 09.03.2023 kl 08:34 Du må logge inn for å svare
MtBlanc
09.03.2023 kl 08:05 2392

Fantilopen: Takk for utfyllende svar!
Alias Mr X
09.03.2023 kl 08:18 2339

Denne er en langsiktig aksje, jeg har bare en lytte post her, det er PGS som er hjertebarnet og jeg ser ingen på børs om har samme eksplosivitet som den. tenker at Nordic Mining er en fin bank etter hvert..
- Må vente til Erna er tilbake før vi kan ta ut penger uten å skatte seg ihjel...(forhåpentligvis tilbake til 28%)

Forøvrig støtter Fantilopen - Veldig bra innlegg
Redigert 09.03.2023 kl 08:19 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
09.03.2023 kl 09:34 2163

Takk for meget god info Fantilopen, har ingen problemer med å sitte Long, så får vi se på info og mld som kommer underveis.
Takk👍
Slettet bruker
09.03.2023 kl 09:37 2142

Tenkte det Alias Mr X.
Ja jeg er mer eller mindre fullastet i Pgs, men ble fristet av inngang rundt emi kurs her, og lykkes man med driften her vet vi behov for metaller og mineraler worldwide.
OZZY
09.03.2023 kl 09:43 2103

To uavklarte søksmål Rettighetene til mineralene er ikke avklart. Selskapet Arctic Mineral Resources (AMR) saksøker Nordic Mining’s datter- og driftsselskap Nordic Rutile (NRU) over retten til granat. I 2021 bekreftet Oslo tingrett at granat er grunneiers mineral, men kan eksproprieres når den inngår i en forekomst som også inneholder drivverdige mengder rutil. Dersom ekspropriasjon tillates, vil NRU/Nordic Mining bli pålagt å betale erstatning til grunneiere etter Grunnloven §105. Verdien av granat er anslått til fire ganger verdien av rutil. Erstatningskrav av en slik dimensjon vil ruinere lønnsomheten til Engebøprosjekt. Dommen i Oslo tingrett var en delseier for AMR, og saken er anket til Høyesterett.
Fantilopen
09.03.2023 kl 09:53 2055

Ja, man kan virkelig sette pris på denne vurderingen av en biolog som hater nordic mining :) Du kunne jo lagt inn linken til kronikken du sakset fra i Fiskeribladet, så flere kan more seg over innsikten hennes.
Audietron
09.03.2023 kl 09:56 2033

Uansett så får dei ikkje utbetalt den verdien, granaten er jo ingenting verdt så lenge den ligg i fjellet. Den må takast ut og då må grunneigarane betale Nom for den jobben.
macland
09.03.2023 kl 09:59 2018

Ja,da ble det er kortere opphold på meg her enn jeg først trodde. Aksjen har ikke vært over 70 øre før emisjonsjegerne er på god vei å selge seg ut. Hadde trodd de ville prøve å få mere.
macland
09.03.2023 kl 10:31 1886

Er kanskje det vi bør satse på fremover. Hoppe på i emisjoner,og bare selge fort som f.... ? Men håper da at de blir tatt skikkelig for shortsalget. Om ikke,så er det ikke mye vits i regelverket.

Kjapp gevinst

Hofstad kvittet seg med 14,5 millioner aksjer, eller 95 prosent av innehavet, mens Fredly og Skorstad reduserte med litt over halvparten av det de tegnet for. Og alt tyder på at det ble en god dagslønn for flipperne.

For Hofstad sin del så tegnet han seg for 15 millioner aksjer i emisjonen, totalt 9 millioner kroner. Om man tar utgangspunkt i den volumvektede gjennomsnittskursen (VWAP) på mandag, som var 65 øre, så solgte han aksjer for 9,425 millioner kroner.

Kursen i emisjonen ble satt til 60 øre og med andre ord ble det en raskt gevinst på 425.000 kroner for den unge aksjespekulanten.

Skorstads beholdning har gått til 5,5 til 13 millioner aksjer, mens Fredly har redusert til 5 fra 12 millioner aksjer. De to har dermed kvittet seg med aksjer for 4,88 og 4,55 millioner kroner.

Det er viktig å påpeke at aksjonærlistene kommer med to dagers etterslep. Investorene som beskrives kan dermed ha gjort endringer i sine beholdninger i mellomtiden, og det er ingen garanti for at de fortsatt sitter med aksjer. Bevegelsene i listene kan også stamme fra andre transaksjoner enn kjøp og salg, som for eksempel shorthandel.


REDUSERT BEHOLDNING: Investor Arne Fredlys aksjebeholdning i Nordic Mining ble redusert på mandag. Foto: Iván Kverme
Vill handel

Mandag klokken 10.57 kom børsmeldingen fra Nordic Mining om at kapitalutvidelsen var registrert i Brønnøysund. Men fortsatt var det ikke lov å handle aksjene. Selskapet har åpenbart mistanke om udekket shortsalg, for i børsmeldingen understreker Nordic Mining at aksjene ikke kan handles før prospektet er publisert.

Det tilhørende prospektet til emisjonen ble ikke godkjent før litt etter klokken 12:00 mandag ettermiddag. Med andre ord kunne ikke emisjonsaksjene handles før den tid.

Omsetningen i Nordic Mining var imidlertid skyhøy både fredag forrige uke og på mandag.

Det fikk varsellampene til å blinke om udekket shorthandel – slik tilfellet var da Flyr hentet penger i november i fjor.

macland
09.03.2023 kl 10:46 1832

Jeg ønsker dere lykke til og håper kursen stiger for deres del. Uansett,ta i betraktning at det er mange som meg som kom inn på 60 ørene og kanskje ikke er langsiktige. Blir mange nok av dem usikre på stigning,så tar de et lite tap,noe som kan medføre fall under emisjonskurs. Gjentar,jeg hadde aldri trodd at emisjonsjegerne skulle være så kyniske at de dumpa før aksjene var på konto. Det var grunnen til at jeg solgte,og nesten ingen fortjeneste.