Grunnrenteskatt av Havbruk!

milk
SALM 28.03.2023 kl 17:24 47877

At det er de "folkevalgte" partiene som nå står for en revolusjonerende utvikling av Nors havbruk, er skremmende.... Det betyr at byfolk, som ikke ser den store sammenhengen vil ha mer fra kystnæringen.. Flertallet av befolkningen sitter i sentrale strøk å er seg selv nærmest å jobber for sin sak. Jeg tror dette blir en smertefull prosess for Næringen før neste valg. Jeg er rimelig sikker på at dette er en kjøpsmulighet i sektoren. Selskaper vil uthule dagens regjerings forslag til beskatning. Den er jo så "komplisert" at enhver oppegående jurist vil slite den i filler.... Løp å kjøp, eller gjør som meg, snitt ned :-D
Bennyfyfasan
30.05.2023 kl 14:11 4313

Jeg tror den er overdrevet - men Spetalen har ett poeng. Noe av svekkelsen i krona er politisk - sikkert en hel del.

Jeg skal shorte oppdrett NÅR krona snur. Om det blir i år eller om 2 år vet jeg ikke - men når den snur går havbruk på en skikkelig smell siden kostnadene følger meg 2-3 kvartaler for fôr....dvs kostnadene vil være relatert til en mye høyere dollar/euro, mens salgspris på laks vil være i "ny" og lavere kurs.
mofs
30.05.2023 kl 09:09 4408

Bennys strategi er å shorte Salmar, når krona begynner å styrke seg. De fleste valutaeksperter ser i dag på krona som undervurdert. Jeg tror derimot at den som venter på kronestyrking må vente en stund. I dag ser jeg at Spetalen og DNBs valutadesk er enig med meg. DNB snakker om rentedifferansen, mens Spetalen snakker om regjeringens politikk og den generelle kapitalflukten. Begge to har utvilsomt gode poenger. DNB har også som Norges største bank den fordelen at de ser de store kapitalstrømmene og dermed er en bank som faktisk tjener gode poenger på valutatrading. Spetalen har hundre prosent rett, hvis jeg bruker meg selv som målestokk. På litt over ett år nå har jeg kjøpt nye aksjer for ca. en million, og jeg har ikke sett så mye til Norge. Den eneste aksjen jeg har kjøpt mer av er Itera, men det et ensifret prosentpoeng av den totale innsatsen. Når jeg i tillegg bor store deler av året i utlandet, så blir det ikke stor etterspørsel etter kroner fra meg. Den eneste grunnen til å bruke kroner er når skatter skal betales. Å kjøpe ting i butikkene når jeg er i Norge blir det også lite av. Nå kommer masse dividende inn på kontoen. Jeg tror som Spetalen at krona skal i 15 mot Euroen den dagen Støre er ferdig med oss, eller vi med han. Så noen ny etterspørsel etter norske assets kommer ikke fra meg, Kapitalflukten fortsetter. Hvorfor skal alle andre investorer være så annerledes?
nordnes
29.05.2023 kl 06:42 4729

Mht lakseskatten. Stortingets representanter fra kystfylkene, hadde nok helst sett at de slapp å stemme over lakseskatten. De vet de senere kan bli konfrontert med konsekvensene av regjeringens lakseskatt. De hadde i utganspunktet en mulighet til fravær etter utbyttigssystemet. Men slik det ser ut, må alle stortingsrepresentantene fra regjeringspartiene stemme i Stortinget over lakseskatten. Det hadde ikke regjeringen planlagt. Også stortingsrepresentanter som er juristutdannet må stemme, og kan dumme seg ut om jussen bak grunnrenteskatten ikke holder vann. Grunnen til at alle må stemme er enkel.

Stortinget har et utbyttingssystem av stortingsrepresentanter ved avstemminger i Stortinget. Utbyttingssystemet er basert på tillit, men blir i denne saken blir trenert av Høyre / Frp. Så det blir trolig full sal. Carl I Hagen er kanskje den som kan stortingets regelverk best, og nå velger de å trenere «utbyttingssystemet».

«Utbyttingsystemet» er beskrevet slik på Stortingets hjemmeside:

«Av de 169 stortingsrepresentantene kan ikke alle til enhver tid befinne seg i stortingsbygningen eller være til stede på møtene i stortingssalen. Les mer om representantenes oppgaver.

Ved kortvarig fravær er det ikke alltid nødvendig å søke permisjon fra Stortinget. I slike tilfeller benyttes et system med utbytting av representanter i forbindelse med votering. Hensikten med utbyttingssystemet er å opprettholde styrkeforholdet mellom partiene under voteringer. Les mer om møtene.

Hver partigruppe velger en innpisker som har ansvaret for at utbyttingen foregår riktig. Dersom noen representanter fra et parti ikke kan være til stede ved votering, påser innpiskerne at tilsvarende representanter fra et parti med motsatt politisk syn uteblir fra votering. Dermed opprettholdes den politiske balansen, og voteringsresultatet blir slik det ville vært hvis alle var til stede. Systemet er bygd på tillitsforhold mellom partigruppene og fungerer stort sett meget godt.»

https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Arbeidet/Voteringer/
Redigert 29.05.2023 kl 07:09 Du må logge inn for å svare
bulkinvest
29.05.2023 kl 00:13 4709

Helt enig med deg, noen vil ha penger fra hele kysten selv om det ikke gavner landet og sysselsetting i havbruk desverre.
mofs
28.05.2023 kl 21:19 4818

Andre Skjelstad (V) sviker næringslivet og folket i Nord-Trøndelag og stemmer for lakseskatten. Ut med ham!
milk
28.05.2023 kl 15:24 4947

Det drar seg til på Onsdag :-) Uansett utfall, så er dette et klart signal til regjeringen!!!
keisam
28.05.2023 kl 11:27 5041

Da er lakseskatten avgjort og blir på 25%. Vet ikke om det fremdeles er bunnfradrag men går ut fra at den ikke er endret.

I følg Skartveit i VG uttalt i podden Giæver og gjengen var det veldig klokt av regjeringen å gå over midten og få med seg Venstre og ikke minst Pasientlisten som egentlig heter Pasientfokus. Regjeringen har laget et forlik over midten og er solid. Denne skatten er en god løsning og veldig smart. Videre sier hun at evt annen regjering ikke vil reversere denne skatten.

Vedum måtte redusere skatten med 37,5%, fra 40% til 25%. I mine øyne er dette et stort politisk nederlag for Vedum og regjeringen. Takket være Pasientfokus (som kun ønsker nytt fullverdig sykehus i Alta) som vippet flertallet til 85 mandater mot 84 mandater skal være utslagsgivende for en så betydningsfull skatt er merkelig, men de får sikkert penger til nytt sykehus. Altaskifer blir den store vinneren.

Skartveit og Vedum burde forlatt sine poster omgående.
milk
27.05.2023 kl 18:24 5318

Som jeg har påpekt!! Vindheim er bare en liten brikke i et "spill" Mowi er ikke i min portefølje! De har en investerings profil som er tilpasset utenlandske investorer... Utbytte blir å er, greit nokk. Vi må bare få andre politikere på banen. Savner Trond Giske. En man for sin hatt :-)
nordnes
27.05.2023 kl 06:58 2968

Jeg så følgende intervju med i Ivan Vindheim på 24; «Vindheim mener at lavere skattenivå «selvsagt er bedre», men at «skattemodellen som sådan heller ikke er tilpasset havbruksnæringen og ikke fremmer investeringer, utvikling eller økt sysselsetting i Kyst-Norge».

Hvordan tror dere Mowis utbytter blir påvirket av skatten, hvis det samtidig blir mindre investert i Norge?
Redigert 27.05.2023 kl 06:59 Du må logge inn for å svare
-sannheten-
26.05.2023 kl 23:18 3097

Det var partiet Venstre som snakket om 5,7 mrd. Jeg gjengir bare publiserte tall.
Er du sikker på det ikke var 40 istedenfor 35 % de brukte ? Og med hvilke forutsetninger forøvrig ?

Opprinnelig tilsvarte et proveny på 3,65 - 3,8 mrd., 3 % av omsetningen. Men det er forventet at
omsetningsvolum og priser vil øke utover daværende forutsetninger.
Redigert 26.05.2023 kl 23:21 Du må logge inn for å svare
milk
26.05.2023 kl 22:10 3148

Nå tar dere alt ut av konsensus... Jeg sier ikke at dere tar feil, men det å regne seg hjem ved dagens proveny, er meget komplisert. De lange forutsigbare virkningene er alt annet enn enkel... Der ligger hunden begravet! Vi må få på plass regler som kan gi selskapene en viss kontroll over egen produksjon rent økonomisk i fremtiden. Vi er i en ny næring hvor staten må jobbe i takt med de som har skapt verdiene vi nå ser. vi snakker om flere tusen arbeidsplasser som kan gi staten milliarder i form av allerede lovbestemte skatter og avgifter.... God Pinse :-)
hatitchi
26.05.2023 kl 21:24 3199

Når Finansdepartementet bekrefter at en lakseskatt på 35 % kan gi 16-17 milliarder i proveny for 2023, hva blir da provenyet om du reduserer den til 25 %?

Du bør ha nok hjerneceller til å gjøre den øvelsen selv, selv om du babler som en idiot om skatt på omsetning.

Jeg skatter 40 % av omsetningen min årlig, hvorfor kan ikke alle bedrifter gjøre det?
-sannheten-
26.05.2023 kl 20:54 3247

Det vingler mht. hvor anslaget for provenyet vil havne.
https://www.dn.no/havbruk/grunnrenteskatt/formuesskatt/laks/skatteforliket-kan-spare-lakseoppdretterne-for-rundt-46-milliarder-kroner-i-ar/2-1-1457170?abtest=b
I går var det snakk om 5,7 mrd., nå tales det om 9,5 mrd.
Jeg synes som sagt en model som skaper et grunnrente proveny som TILSVARER 5,5 % av omsetningen er passende.
Men at utbytteskattesatsen burde kuttes. Det må være noenlunde attraktivt å drive næringsvirksomhet her i landet.
Det må søkes skapt en vinn vinn for både næringen, vertskommuner, fylkeskommuner og storsamfunnsfellesskapet.
Dette bør være mulig å få til. Et samarbeid for best mulig resultater for alle.
Og nordmenn bør gis fordeler. Skattekonstruksjoner initiert i utlandet for å minimere norske skatteinntekter bør bekjempes.
milk
26.05.2023 kl 18:29 3366

Nå var det mange "truse skvettere" som tok gevinst.... :-) Fikk en hyggelig melding i går fra EuronextVPS.. 2,50 pr aksje i utbytte fra LSG :-D Disse utbyttene kommer som julekvelden på kjærringa.. :-D
Bennyfyfasan
26.05.2023 kl 08:07 3654

Jeg tror nok også det er Salmar som stiger raskest FØRST - men jeg tror ikke de stiger mest til slutt.

Ikke for å være party pooper....men jeg tror fortsatt det kan komme ting investorene ikke liker for budsjettet i høst....

Personlig er jeg eksponert i olje, men her blir det en kortsiktig oppgang som kan bli ganske bratt. Spennende og fortjent for investorer innen havbruk :-)
Redigert 26.05.2023 kl 08:08 Du må logge inn for å svare
nordnes
25.05.2023 kl 23:49 3898

I kjøpsretten er det et juridisk ordtak som heter «når tingen taler kan selger tie», og det kan vel trekkes en analogi til regjeringens politikk.

Fra finasavisen,
«Trosset råd fra børssjefen.
Trygve Slagsvold Vedum fulgte ikke rådene fra børssjef Øivind Amundsen da lakseskatt ga nytt børssjokk.
Vi har gitt beskjed, sier Amundsen.»

https://www.finansavisen.no/finans/2023/05/25/8011296/trosset-rad-fra-borssjefen

mofs
25.05.2023 kl 22:13 4050

Milk er kongen av aktiva-allokkering. SALM er som ITE og BOUV for tech-sektoren; kvalitet hele veien. Politikerne kan gå fram og tilbake, men kvalitet går aldri av moten. SALM kommer til å lede sektoren oppover. Mat vil produseres lenge etter Støre og Vedums død. Ikke la nåværende krusninger stå i veien for klok allokering som kommer til å gjelde for hundrevis av år. Ivar Lykke er det noen av dere som husker han? Nei vel, ikke det, han var statsminister i forrige århundre. Om hundre år vil folk spørre seg. Hvem i all verden var Støre.? - Veldig få vil klare å forbinde noe som helst ved dette navnet, i mens kommer laksen til å sprette i merdene. Who cares om Norge ble styrt av noen sosialister i 20 årene. Det er snart glemt. "Sitt rolig på tofta", som Milk sier.
milk
25.05.2023 kl 16:49 4317

SALM falt mye da Gr skatten ble foreslått. De har mye å gå på oppover! Er også fremoverlent. LSG har mye foredling i produksjonen. Den blir ikke rammet av Gr skatt. Ifish kan bli oppkjøpt! Et lite "wildcard" :-) Ps. Jeg er glad for at jeg følger min egen magefølelse "sitt rolig på tofta" :-)
-sannheten-
25.05.2023 kl 15:28 4437

5,7 mrd. er billigere enn 16 - 17 mrd.
De har betalt null ekstra de siste 50 år for bruk, tilsvining og utradering av fellesskapets ressurser.
Samt for villfisk som foring.
Redigert 25.05.2023 kl 15:32 Du må logge inn for å svare
-sannheten-
25.05.2023 kl 15:26 4263

Lurer på hvor mange insidere som var i sving før dette forliket ?
Og SV vil sannsynligvis endre på satsene til høsten. https://www.dn.no/politikk/regjeringen-skrotet-sv-i-lakseforlik-skader-samarbeidsrelasjonen/2-1-1456470
Venstre, Pasientfokus og Regjeringen tok en innersving på SV.
bulkinvest
25.05.2023 kl 15:23 4214

Billig? 25 prosent skatt ekstra i forhold til resten av næring pluss produksjonsavgift og andre avgifter i tillegg til å betale enorme summer til stat og kommune når de kjøper vekst, viser jo stor inkompetanse de som sier at det ikke skattes, mao. folk som ikke har noe positivt å bidra med!!
Bennyfyfasan
25.05.2023 kl 14:37 4324

Det skal jeg vente til etter den 31 for å se. Mowi og Salmar....men på kort sikt har jeg igjen lyst på GSF....
Bennyfyfasan
25.05.2023 kl 14:36 4217

Jeg tror en god del blir gjennomført - men det er en del som ikke vil satse på Norge uansett etter totalt kaos rundt rammevilkår. Vi må huske at investorer hater lite stabile regimer.

Det vil også fortsatt bli en helt annen selskapsstruktur - den jobben er allerede gjort hos de fleste. Dermed flytter man overskuddet fra havbruksselskapet over i andre enheter. Det er egentlig rett - siden til nå har havbruksselskapet fungert som ett profittsenter. Dermed har også avkastningen sett unaturlig høy ut.

Jeg er mest spent på havbruk til havs. Hva tør man gjøre?
Mithrandir
25.05.2023 kl 14:28 4229

Hvilken lakseaksje burde man kjøpe nå for høyest avkastning frem i tid?
mithra
25.05.2023 kl 14:28 4184

Hva tror du nå med hensyn til alle de store investeringsprosjektene som er midlertidig stanset ?
Stabukk
25.05.2023 kl 14:18 4085

Ganske genialt av Rotevatn og Venstre: Både SV og Högre parkert på sidelinja med eit spark!
-sannheten-
25.05.2023 kl 14:15 4103

Her fra NRK.no :
Grunnrenteskatt betales av inntekter man får ved å utnytte fellesskapets naturressurser, slik som vann, vind og hav. Kommer fra det engelske uttrykket «ground rent», altså jordleie eller landleie.

Når det er satt opp en vindmøllepark i et fjellområde eller bygget et lakseanlegg i en fjord, er ikke området fritt tilgjengelig for andre. Tilgangen til naturressursene er begrenset, og det begrenser konkurransen. Dermed er det lettere å få ekstraordinært høye inntekter i næringer som utnytter naturressurser.

Grunnrenteskatt skal betales av inntekter selskapene får utover det de normalt kan forvente av sine egne investeringer og arbeidsinnsats, som følge av denne fordelen.
Grunnrenteskatt kalles også superprofitt.

I dag er det grunnrenteskatt på vannkraft og oljeproduksjon, og regjeringen vil innføre dette på vindkraft og lakseoppdrett.
_______________________________________________________________________________________________________________
Dette er etter min mening ufullstendig fremstilt.
Her unnlates å medta de forurensninger, skader og ulemper lakseoppdrett og vindkraft på land fører med seg.
Villaksstammene og villakselvene har vært rammet hardt.
Farvann har vært svinet til.

Vindkraft på land har rasert naturen med stygge anleggsveier, inngrep og forstyrrelser. Denne tilsvining av naturen forringer
naturen. Den tilsvinede naturen velges bort. Dette er et stort tap for fellesskapet.

Så bare å snakke om beskattning av såkalt superprofitt blir vesentlig ufullstendig og misvisende. Typisk sleipe politikeres måte å se ting på.
Og dette er politikere som omtrent ikke har konkrete innbyggere i ryggen i det hele tatt.

-sannheten-
25.05.2023 kl 13:49 4144

Jeg er ikke laksemotstander Benny. Villaks er en flott skapning vi må ta vare på. Oppdrettslaksen må få bedre levevilkår.
Jeg er for mer arbeid med bedre dyrevelferd, og mere forskning på temaer jeg har nevnt her.
Lakseskatt kommer for å bli. Men den blir sikkert revidert i fremtiden. Og næringen vil få levelige kår.

Håpet er at vi kan få en bedre næring, med god fremgang og sunnere produkter. Mest mulig av håndteringen bør foregå i Norge og av nordmenn.
Provenyet bør TILSVARE 5,5 % av omsetningen. Sett som et gjennomsnitt over noen relativt få år. Men lettelse i utbytteskatten bør komme.
Det er bra å ha et tall i forhold til omsetningen å referere til som en størrelse. Det hele blir lettere forståeligere på den måten.
Redigert 25.05.2023 kl 13:50 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
25.05.2023 kl 13:40 4153

Morsomt at det er laksemotstanderene som er mest aktiv i debatten her inne - og først ute med nyhetene om skatten ;-)

Dette er verst tenkelig løsning. Venstre er med og det igjen gjør at skatten blir stående etter neste valg.

Rabatten på verdifastsettelse er heller ikke rett. Den er i realiteten 37% - pga det som sto med liten skrift ved forrige revidering.

Ellers ser jeg fortsatt inkompetente mennesker her inne snakker om skatt i forhold til omsetning....det er så sykt morsomt å lese den typen inkompetanse....det er verdt tiden å lese.
-sannheten-
25.05.2023 kl 13:30 4158

https://www.dn.no/enighet-om-lakseskatt-blir-25-prosent/2-1-1456436

Venstre og Pasientfokus (1 persons parti fra Alta) tar innersvingen på SV og vedtar grunnrenteskatt med regjeringen.
Håper dette er med :
1. Lavere bunnfradrag.
2. Billigere sjømat til norske forbrukere.
3. Bedre dyrevelferd, derav mindre medisinering, sunnere mat og færre døde fisk.
4. Mer forskning på forbedret dyrevelferd, foring, sunnere mat og unngåelse av farer ved å spise den prosesserte oppdrettsmaten.
5. Fiskeforedlingen bør foregå i Norge, og av nordmenn.

Provenyet bør tilsvare rundt 5,5 % av omsetningen.
Lakseskatten bør revideres om 2 - 3 år etter de erfaringer man har skaffet seg.
Utbytteskatten bør senkes vesentlig.
Verdsettingsrabatten i formuesskatten bør ikke økes så mye som til 75 prosent. Dette er altfor mye.
Redigert 25.05.2023 kl 13:40 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
25.05.2023 kl 13:23 4167

Siste:

« 25. mai 2023 kl. 13:13 Fleirtal på Stortinget om grunnrenteskatt Arbeidarpartiet, Senterpartiet, Venstre og Pasientfokus er blitt einige om grunnrenteskatt på havbruk, melder partia i ei pressemelding. Forslaget bygger på modellen til regjeringa, men det er gjort nokre endringar. Blant anna blir skattesatsen redusert til 25 prosent, og verdsettingsrabatten i formuesskatten er auka til 75 prosent. Partia skal fremje avtalen når Stortinget behandlar saka 31. mai.»

Fra NRK

Bennyfyfasan
25.05.2023 kl 11:11 4235

Salmar blir ikke til å gjøre det før det enten kommer grunnrente FØR de bygger, eller at de får garantier at det ikke kommer etterpå. Det vil være crazy å satse milliarder igjen - for så at staten skal innføre grunnrente om 5-10 år når det blir lønnsomt...uten å være med på å ta risiko.
mofs
25.05.2023 kl 08:35 4292

Jeg har store forhåpninger til Aker/Salmar sitt ocean-prosjekt. Det var trist å lese i siste kvartalsrapport at prosjektet har blitt noe utsatt som følge av skatteøkningen. Likevel tror jeg begge selskaper har så dype lommer at prosjektet kan gjennomføres, selv om det blir strukket ut i tid. Hvor stor andel av produksjonen vil komme herfra om 10 år mon tro? - Det virker skalerbart.
Redigert 25.05.2023 kl 08:35 Du må logge inn for å svare
Bennyfyfasan
25.05.2023 kl 01:01 4394

4 av 10 dør i nota? Løgnene fortsetter....selv om du sier det høyt til deg selv er det ikke sant
Mulla3
25.05.2023 kl 00:17 4351

Jeg gidder ikke, men det er ikke synd i oppdrettsnæringen. Alle har det tøft i starten. At staten har penger nok , ja. Men de må hele tiden ta ut penger fra Ofondet for å få budsjettet i balanse. Når 4 av 10 laks dør i nota så er det liten tvil i at de tjener penger.
Bennyfyfasan
24.05.2023 kl 15:28 4495

Da tenker jeg du må oppdatere deg....

Næringa er strengt regulert og kontrollert når det gjelder antall, foring og biomasse + lus. Det sendes rapporter hele tiden både fra settefisk og matfisk via altinn hvor disse tallene blir registrert og prosessert. Ved avvik eller høy dødelighet blir man revidert og man må årsaksforklare GRUNDIG. Myndighetene har kontroll på rognkorn, antall i død i settefisk, antall solgt til matfisk, utsatt pr merd, død pr merd, fôring på merdnivå inkl fôrfaktor....men ikke minst slaktetall. Er det avvik der får man en telefon og mail etter noen timer med spørsmål om hva som har skjedd. I tillegg kommer statistisk sentralbyrå inn og vil ha rapporter på akkurat det samme ved årsslutt.

Dette blir på høyde med å si at næringa bruker mye antibiotika....det var også en sannhet for 20 år siden. Nå bruker landbruket statistikken for fisk sammen med husdyr for å få ned snittet. Se det med liten skrift fra vår kjære bonde ;-)
Redigert 24.05.2023 kl 15:29 Du må logge inn for å svare
upsidedown
24.05.2023 kl 15:20 4506

Det er her de store mørketallene ligger på rømt oppdrettslaks. Smolt som forsvinner i tidlig fase har aldri vært registrert som rømt. Da jeg jobbet med problematikken for over 20 år siden, ble det fra flere hold hevdet at rømmingen av smolt var utenfor kontroll. Problemet økte i omfang da man tillot matfiskprodusentene å produsere sin egen smolt. Da forsvant også en viktig kontrollinstans der myndighetene hadde en mulighet til å sjekke opp hvor mange individer som forsvant på veien bak hver laks som kom frem til slaktelinja.
Bennyfyfasan
24.05.2023 kl 14:45 4531

Ingen har sagt at den er perfekt - men det vil alltid være høyere dødelighet enn for landbaserte dyr som føder 1-4 avkom i hvert kull. Fisk som "føder" fra noen hundre til millioner avkom vil ha en større feilprosent når det gjelder overlevelse. Det er strategiforskjeller i overlevelse.

MEN - det er for høy dødelighet fra smoltutsett til slakt. Det jobbes det med, og tallene går rett vei.
Fluefiskeren
24.05.2023 kl 13:01 4537

Ja for i Norge dør jo bare 60 millioner laks i året i denne perfekte næringen………….