Oljepris - fundamentale forhold, motivasjon og analyser

PaleRider
OLJE 05.08.2019 kl 13:26 56293

OLJEPRIS OG FUNDAMENTALE FORHOLD
OIjeprisen vil nok over tid bestemmes av fundamentale forhold som:
- Produksjonskostnad på olje og andre energibærere, som gass, kull, grønn energi osv. og ikke minst tilgjengelige reserver. Etterhvert tappes reservene, og de erstattes ikke med ny olje (i en rimelig tidshorisont)
- Etterspørsel, som igjen avhenger av oljeprisen, prisen på andre energibærere og reguleringer som kvotepriser etc. og ikke minst økonomisk aktivitet,

MOTIVASJON
Men det er et stort men, og det er OPEC og Saudi-Arabia. De er med på å bestemme hvor mye som pumpes av olje og gass, og påvirker prisen for å øke egne inntekter. OPEC produserer vel rundt 40 % og Saudi-Arabia rundt 10 % alene. I tillegg produserer Russland en stor andel rundt 10 %, og det samme USA.

La oss anta at produksjonen er 100 mill. fat per dag.
En million fat kutt i produksjonen kan fort sende oljeprisen opp 15 USD. Det har vi sett mange ganger.
Hva er Saudi-Arabia tjent med?

ANALYSER
I "analysen" under mener MLI at dersom Kina kjøper olje fra Iran så kan oljeprisen gå ned 30 USD. Det fremstår som totalt urimelig.

Men la oss anta at oljeprisen synker 30 USD. Hva skjer da med Saudi Arabias inntekter.
La oss for enkelhetens skyld anta at Saudi Arabia produserer for ca. 10 USD per fat.

Som i dag oljepris på 60 USD = (Oljepris - Produksjonskostnad)*Volum = (60-10)*10 mill. fat per dag = 500 mill. USD per dag.
La oss anta at MLI får rett og oljeprisen blir 30 USD. Da mer enn halveres Saudi Arabias inntekter - til 200 mill. USD per dag.
Hva tenker dere da Saudi Arabia, OPEC og Russland da er tjent med, jo senke produksjonen,

Saudi Arabia senker da nok produksjonen med 1 mill. fat og oljeprisen går da fort opp 15 USD til 45 USD, akkurat effekten avhenger av den del forhold, men la oss anta dette her.
Ved pris på 45 USD og produksjon på 9 mill. fat per dag = (Oljepris - Produksjonskostnad)*Volum = (45-10)*9 mill. fat per dag = 315 mill. USD per dag. Det er mer enn 50 % høyere enn ved å ikke kutte. De selger mindre, men får høyere pris, og det ene million fat per dag kan se selge senere. Og de er fort tjent med å redusere ytterligere.

Legg til at OPEC og Russland også nok vil kutte.

Saudi Arabia og resten har vel meddelt at de vil ha minst 60 USD, så da kan en bare gjette på hvor feil MLI tar.

Analysen til MLI kan nok best sees i lys av den intense kursnedgangen i oljepris, oljeselskaper m.m.
De er nok short, i all fall bear. Analysen står ikke til troendes.

Redigert 21.01.2021 kl 07:05 Du må logge inn for å svare
nopetter
I dag kl 15:54 122

Det som er nytt, er at slike angrep som skjer nå ikke har blitt gjort tidligere de to statene har et langvarig fiendskap. Det Israel viste nå var at de har et formidabelt forsvar mot slike angrep. Det er fortsettelsen herfra som viser veien videre særlig hvis amerikanerne sender hangarskip for å beskytte oljetankere . Per tid går olje leveransene som før
Redigert i dag kl 16:05 Du må logge inn for å svare
Silver20555
I dag kl 15:20 273

Høres fornuftig ut nopetter. Det ligger i naturen der nede å hevne seg, vil nesten tro Israel bomber atomanlegg, da har vi det gående. Blir nok mye svingninger ja, ikke noe jeg er flink å utnytte så får se hva det blir til. Har en del argeo og har tenkt meg mer men er usikker på retningen på subsea relaterte aksjer. Og så har jeg et nytt selskap jeg vil ha mer av men de produserer olje så kanskje den går mer opp og jeg vil ikke løpe etter. Qec har jeg også men der vet jeg ikke hva skjer i morgen, trolig litt ned. Axl får kanskje et løft i Toronto om oljen buller.
nopetter
I dag kl 15:11 324

Så lenge denne konflikten ikke eskalere mot Iran og olje leveransene så vil det bli kun kortsiktige bevegelser. Det blir mottrekk fra Israel som blir avgjørende og et nytt mottrekk fra Iran
Silver20555
I dag kl 15:10 324

Får se futtene an før åpning.
Oljen får kanskje et løft med mindre markedet tror det er over for denne gang, men Israel er hevngjerrige like så naboene de har. Et rottereir hele regionen det. Jeg er på kjøperen men avventer billigere inngang om ting går ned, vil jo så klart ha god og billig inngang, spørsmålet er om ose går mye ned og hva oljen hjelper på oljerelaterte aksjer jeg allerede har. Det blir nå spennende uansett i morgen og dagene fremover.
Redigert i dag kl 15:11 Du må logge inn for å svare
JB invest
I dag kl 15:01 359

Vanskelig å si hvor mye dette vil eskalere. Israel har i utgangspunktet nok med krigen mot Palestina/Hamas. Så trur det er mest opp til Israel om dette eskalerer mer. Men det som et skummelt er at Storbritannia og Frankrike hjalp Israel med raket forsvaret.
Oljeprisen får seg garantert ett hopp imorgo på 2% - 6%. Ose er vanskelig å si om den vil opp eller ned når den allerede har gått mye di siste ukene. Om heile verdens markedet er ned, vil eg anta ose og vil ende i minus ihvertfall men ikkje like mye da oljen støtter.
Men da er heller spørsmålet hvordan folk vil posjonere seg framover med enda mer anspent situasjon?
Silver20555
I dag kl 14:40 436

Hvor går oljen og ose i morgen?
Iran har roer seg og sagt de er ferdig for denne gang, de mener jo angrepet var proporsjonalt nok, men realiteten med hundrevis av raketter er det nok en eskalering, det vil kanskje føre til noen F35 fly bomber atomprogrammet og annet? Litt fremover vil nok Hormuz stredet stenges? Oljen opp eller ikke i morgen?
Redigert i dag kl 14:40 Du må logge inn for å svare
Bullmarked
I dag kl 14:17 534

På tross av alt dette er markedet likevel preget av svært stram tilbud/etterspørsel. Det er dette som drevet prisene mer enn konfliktene. Kriger vil bare være bensin på bålet.
ks1977
I dag kl 13:13 722

Børsene liker jo ikke usikkerhet så ville tro at det blir en nedgang (krypto sin reaksjon er kanskje en indikator der, selv om markedene neppe kommer til å gå ned så mye?).

For meg så virker dette angrepet som ren symbolikk, det er som å høre Iran si "Hei, Israel, vi sender 300 droner og missiler mot dere nå som hevnaksjon mot bombeangrepet mot ambassaden, vennligst skyt de ned slik at konflikten ikke eskalerer". Det bør være mye rom for Israel til å enten si seg fornøyd (slå seg på brystet over hvor bra forsvar de har), eller sende en symbolsk reaksjon tilbake (som Iran kan velge å svare på eller ikke), og Israel har jo nok å stri med på Gaza.

Hvordan Israel velger å reagere er jo en annen ting, kanskje de er oppmuntret av all fordømmelsen mot Iran og tenker at de kan eskalere litt. Håper og tror at de ikke vil gjøre det (les: mest sannsynlig en symbolsk motreaksjon, hvis den i det hele tatt kommer), men oljeprisen bør jo legge seg litt høyere basert på usikkerheten/risikoen.
Silver20555
I går kl 22:59 1162

Først og fremst vil olje pris gå opp, like så gull og sølv. Og så har en olje shipping. Men hva med us børsene? Hvordan vil de reagere? Og påvirker en evt nedgang der ose?
nopetter
I går kl 22:56 1177

Iran har iverksatt drone og krysser raketter angrep mot Israel disse vil bli skutt ned alle som en av Israel. Problemet er hva som følger etter dette
verbatim
I går kl 22:14 1247

Da er Iran i krig med Israel så da ser vi vel 150 USD fatet om ikke lenge og pumpepris langt oppå 30-tallet.

Så fint!

Bare å fylle tanken imorgen før drivstoffprisen fyker i været!
cinet
I går kl 16:54 1488

De har begynt med å kapre et skib i homuzstredet, og tatt det med til Iran.
nopetter
I går kl 16:25 1540

Grunnen til svingningene er stort sett om Iran går til direkte angrep på Israel. Hvis det blir stor krig der Hormuz stredet blir truet da fyker prisen over 100 på et øyeblikk. Kursen har allerede vært over 92

Intelligence reports suggest Iran is planning an attack on Israel within the next 48 hours.
This escalation in tensions follows an Israeli airstrike on an Iranian consulate in Syria.
Oil prices jumped by 2% as markets fear potential disruption to oil supplies from the Middle East.
Redigert i går kl 16:26 Du må logge inn for å svare
Tm3P
12.04.2024 kl 23:47 1861

Den gikk vel opp fordi USA meldte om et snarlig angrep fra Iran. Og når det ikke har kommet enda..
china
12.04.2024 kl 23:41 1872

Kraftige svingninger. Håper ikke oljen tryner fullstendig. Hva er grunnen?
Pacino
11.04.2024 kl 14:30 1967

Opec venter robust drivstoffbruk i sommermånedene og gjentar forventninger om relativt sterk vekst i global oljeetterspørsel i 2024, samtidig som det ser en sjanse for at verdensøkonomien kan gjøre det bedre enn ventet i år.

Det fremgår av Opecs seneste månedsrapport torsdag, ifølge Reuters.

Opec venter at verdens oljeetterspørsel vil stige med 2,25 millioner fat per dag (fpd) i 2024 og med 1,85 millioner fpd i 2025. Begge estimatene er uendret fra forrige måned.

OPEC+ vil møtes i juni for å avgjøre om de skal forlenge produksjonskuttene ytterligere eller returnere noe tilbud til markedet.

Videre fremgår det av rapporten at OPECs oljeproduksjon var stabil i mars, og steg med 3.000 fpd til 26,60 millioner fpd, til tross for den nye runden med frivillige produksjonskutt fra OPEC+-medlemmer som startet i januar.
nopetter
06.04.2024 kl 14:31 2354

Det utrolige er at ukrainerne klarer å frakte sprengstoffet i mikrofly ca 1200 km over russisk territorium
Pacino
06.04.2024 kl 14:09 2383

In Rostov region of the Russian Federation, a pipeline used to pump petroleum products from a local oil depot to tankers in the area of the Azov Sea Port was blown up, the Defense Intelligence of the Ministry of Defense of Ukraine reported on Telegram.

“On the night of April 6, 2024, in the area of the village of Azov (Rostov region) as a result of the explosion of a pipeline that pumped petroleum products from a local oil depot to tankers in the area of the Azov Sea Port, the loading of tankers with petroleum products was suspended for an indefinite period,” the report says.
Anywhere
05.04.2024 kl 00:32 2598

Potensialet er foreløpig nådd for OHS i oljepris samt topp i 3mnd stigende trend. Bunn i trend rundt 86 nå, og kan være støtte ved tilbaketrekking.
danmark1
19.02.2024 kl 15:28 2847

Hvis det bliver situationen i Røde Havet, der kommer til at styre olieprisen, så bliver det nok det sidste.
ibyx
19.02.2024 kl 14:58 2885

Da er det vel duket for nedtur igjen? Bruker man oljeaksjer som "barometer" er det vel mye som tyder på at noen har "planer om noe" ganske snart?
Papirolje og sånn? Shortcover på "hyggelig" nivå?
Eller blir det en "trippelveldigveldigveldigslem" og tur over 90USD? 😅
ibyx
22.11.2023 kl 16:25 3355

Denne er i det store og like aktuell som ved forrige "episode". Bare å reposte! 🤣🎪🎠

Skal vi se...
US-baserte Exxon og Chevron "stuper" ca 1% på dette oljeprisstuntet!

Men Equinor faller ca 2,5% "over there". Skjønner vi tegninga?
Redigert 22.11.2023 kl 16:32 Du må logge inn for å svare
nopetter
17.11.2023 kl 18:38 3625

Der boomet olje kursen over 80 igjen når disse nå måtte løse inn shortene. Da var problemet i Kina plutselig glemt fir 5 timer siden så ble det skrevet en artikkel om olja ville falle under 70 pga svakere etterspørsel fra Asia
Redigert 17.11.2023 kl 18:40 Du må logge inn for å svare
ibyx
16.11.2023 kl 19:06 3876

Ai ai ai! Det er *nesten ikke til å tro* hvor raskt det kan gå når alle "gode krefter" drar i lag! 😅
Her gås det for 75 USD spot on!
Det går nesten *for* raskt, gjør det ikke?
Folk rekker jo knapt å selge på bunn før det snur opp igjen? 🤔
ibyx
16.11.2023 kl 18:11 3991

RSI: 32,1
Ingen klare indikasjoner ifølge RSI (via DN chart)
Men RSI har knapt vært lavere siden hurtigbunnen til 72,50 17. mars på RSI 27,4.
4. april er kursen opp 13USD og RSI er 64...
Vi vil høyst sannsynlig få en repetisjon av dette nå...
nopetter
16.11.2023 kl 18:06 1974

dette er bare tull med tall av kineserne som shorterne bruker alt for det er verdt i papirmarkedet. de økte olje importen med 12,5% i oktober måned da olje prisen krasjet man kommer garantert å se en ytterligere import økning da SA økte eksporten med 170k fat til 5,75 mill bpd i september. denne olja forsvant høyst sannsynlig til kina.

det som skjer er at shorterne lager et enda værre underskuddsmarkedet i tiden framover ved at SA høyst sannsynlig vil fortsette kuttene uti 2024
Redigert 16.11.2023 kl 18:09 Du må logge inn for å svare
ibyx
16.11.2023 kl 17:52 2022

"Gutta" går for 75USD igjen! Da er det bare å klinke til med "all in".

*US-gassen* tryner også litt nå fordi "lagertallene var høyere enn ventet" akkurat nå....
Koordinering er viktig!
Og ja. Glem det! Det er for sent å shorte nå!
Bare å posisjonere seg for rekylen som kommer! 😅
PaleRider
16.11.2023 kl 17:26 2099

Syke utslag i oljeprisen. Nå mener noen den tryner pga. litt høyere lager enn ventet.

Sett tallene i perspektiv. Hvor mye er egentlig 3,6 mill. fat? Det tilsvarer under 2 VLCC: https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_tanker
Så her har noen enkelt kunne manipulere oljeprisen ned mange prosent ved å "fremskynde" levering av to laster olje, eller laste inn to laster fra tankere som lå på reden. Det er galskap at dette flytter oljeprisen så mye. Noen manipulerer nok. Og tjener enorme summer. Det synes veldig lett.

Har langt mer tro på OPEC-kommentarene. ¨
¨
Ser en på den dagen i mnd. hvor kontraktene fornyes, er utslagene i oljepris spinnville. Oljemarkedet er nok langt fra like effektivt som noen tror.
Hugoil
20.07.2023 kl 09:42 3259

Fra dagens FA.no:
--
"
Det plutselige hoppet i oljeprisen onsdag skyldes at oljelagrene til den amerikanske råoljen var lavere forrige uke, som investorer utnyttet og tok fortjeneste av, ifølge Reuters.

– Markedsaktørene har utnyttet de høyere prisene og tatt fortjeneste, sier Phil Flynn, analytiker i Price Futures Group, til nyhetsbyrået.

De amerikanske oljelagrene falt med 0,7 millioner fat i forrige uke, til 457,4 millioner fat, ifølge statistikk fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy – EIA. Det var på forhånd ventet et lagertrekk på 2,4 millioner fat, ifølge en Reuters-undersøkelse.

Bensinlagrene falt med 1,1 millioner fat mens destillatlagrene var uforandret. Det var ventet at bensinlagrene skulle falle med 1,6 millioner fat og at destillatlagrene skulle øke med 0,5 millioner fat.

Styrken i den amerikanske dollarindeksen tynget også prisene. En sterkere dollar gjør råolje dyrere for investorer som eier andre valutaer.

– Det er slutten på en epoke. Vi blir minnet på at SPR-utgivelsene (strategiske oljereserver, red. anm.) har kommet til en slutt, og markedet kommer til mye mer grunnfast, sier Flynn.

Kina påvirker

Kina kunngjorde tirsdag denne uken at de skal rulle ut støtte for å gjenopprette og utvide forbruket i landet, som kan påvirke oljeetterspørselen. Kunngjøringen kommer i kjølvannet av skuffende makrotall, som viste at veksten i verdens nest største økonomi var lavere enn forventet.

Bruttonasjonalproduktet i Kina viste en oppgang på 6,3 prosent i andre kvartal, en vekst på 0,8 prosent sammenlignet med første kvartal. På forhånd var det ventet en vekst på 7,3 prosent.
"
--

Hvorfor skulle SPR komme til en slutt?

Kan redusert påvirkning fra kjøresesongen kan ha slått til, via nye post-lockdown mønstre og elbil - i USA? Eller er det tilfeldigheter/naturlige rykkelser i distribusjon. Er dette mene målepunktet for lagertallene som gis, et (det største) av flere målepunkter?


Videre i dag FA:
"
Energisikkerhet?

Beregninger Financial Times har gjort viser at Kina samlet sett importerte 11,4 millioner fat olje pr. dag i første halvår, opp 11,7 prosent på årsbasis og opp 15,3 prosent fra nivåene før pandemien.

– Det korte svaret er at råoljelagrene har bygget seg opp i Kina. De importerer for fremtiden. (...) Kina kan være forberedt på en geopolitisk situasjon, en russisk nedtur eller krise i Taiwan, sier leder for oljetrading i Rystad Energy, Mukesh Sahdev.

Andre toner derimot ned energisikkerhet som forklaring på den kinesiske hamstringen av russisk olje.

– Det er absolutt en oppfatning i Kina om at den eksterne situasjonen forverres, og at de forbereder seg på sanksjoner, men det har vært en underliggende oppfatning i årevis, sier analysesjef for Kina Michal Meidan ved Oxford Institute of Energy Studies.
https://www.finansavisen.no/energi/2023/07/20/8023808/kina-importen-av-billig-russisk-olje-til-ny-rekord
"

Hvor lenge er årevis, post 2015/16?
Redigert 20.07.2023 kl 11:04 Du må logge inn for å svare
ibyx
17.07.2023 kl 19:01 3806

Med andre ord: kjøp under 75 > selg over 80 (eller 85 hvis du har tid og er optimist)
Suppleres med "short i rette enden" dersom du har slike tilbøyeligheter... :-)

Når det gjelder oljeselskap som Akerbp og Equinor er det åpenbart litt mer komplisert. Særlig Equinor følger ikke lenger oljeprisen "lineært". Da kan man fx "skylde på" gassprisene eller la det "stå til". For langt ned = kjøp, for høyt opp = selg. Olja ligger der som et "anker" uansett. Bare litt mer usynkronisert. 🤔 :-)
nopetter
17.07.2023 kl 18:28 3900

opec har skrevet at de ønsker 80 usd/fat som et snitt nivå, så har vi tilbud og etterspørsel i papir markedet eller det fysiske markedet noe som kan variere svært mye alt ettersom hvilke vei pilene peker
ibyx
17.07.2023 kl 18:01 3983

Denne er vel like "grei" som "10 oljeanalytikere"? Kanskje er det 20 her? Og *KI* i tillegg! Blir vel ikke bedre enn det! :-)

Brent crude oil is expected to trade at 81.85 USD/BBL by the end of this quarter, according to Trading Economics global macro models and analysts expectations. Looking forward, we estimate it to trade at 89.05 in 12 months time.
PaleRider
17.07.2023 kl 15:34 4143

Det er ikke så mye en trenger å forholde seg til.

1. Hvilken oljepris trengs for å balansere tilbud og etterspørsel?
- Det er det marginale feltet som avgjør det. På sikt. Vil gjette på at det er minst 60 USD/fat nå.

2. Hvilken oljepris ønsker OPEC?
- Det er den som makser overskuddet deres over tid. Det er godt over 60 USD/fat.

Det meste annet er støy.
Analytikerne er som oftest helt på bærtur.
nopetter
17.07.2023 kl 14:04 4258

Her er de kalde fakta som shorterne har å forholde seg til. Da gjelder det å time posisjonene ift nedturer i aksjemarkedet særlig i usa

Oil Demand Jumped By 3 Million Bpd In May To Near-Record Levels

The world’s oil demand jumped by more than 3 million barrels per day (bpd) in May compared to April, nearing the record demand level seen in March this year, the latest data by the Joint Organizations Data Initiative (JODI) showed on Monday.

The increase in global oil demand was largely driven by a demand surge in China, as well as increases in India, Saudi Arabia, and the United States. China’s total oil product demand hit 17.37 million bpd in May, the JODI data showed. This was an increase of 1.7 million bpd compared to April, and the second-highest level ever reported in JODI.

Globally, crude inventories in JODI-reporting countries fell by 10 million barrels and stood at 324 million barrels below the five-year average. But product inventories rose by 32 million barrels and stood 25 million barrels below the five-year average, according to the data.
Redigert 17.07.2023 kl 14:14 Du må logge inn for å svare
ibyx
17.07.2023 kl 11:52 4453

Saudien ble raskt "håndtert". Tilløp til panikk i shortleiren et øyeblikk! :-)
Saudi-Arabia forlenger produksjonskutt
Saudi-Arabia har besluttet å forlenge et frivillige produksjonskuttet til utgangen av desember 2024.
https://investor.dn.no/#!/Oversikt/Direkte/135742
danmark1
17.07.2023 kl 11:50 4483

Glem disse tilbagefald, tendensen er op. 10$ op fra 1. juni og vi har været tæt på 90, det kommer vi rask igen.
ibyx
17.07.2023 kl 10:58 4641

Foreløpig er det visst "skuffelsestrategene" som trekker det lengste strå? :-)
danmark1
17.07.2023 kl 10:25 4706

Når vi taler om det fundamentale, ser tallene fra USA ud til at understøtte forventningen om underskud af olie. Med en produktion, der formodentlig bliver mindre på grund af færre rigge og med et forbrug, der næsten er dobbelt så stort som indenlandsk produktion, må USA nødvendigvis finde andre argumenter for at holde prisen nede. Vi ser igen at Kina bekymre, men faktisk er tallene positive, så igen holder det ikke i længden. Der er en grund til, at flere med indsigt i olie, forventer stigende priser.
Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Kina viste en oppgang på 6,3 prosent i andre kvartal, en vekst på 0,8 prosent sammenlignet med første kvartal. På forhånd var det ventet en vekst på 7,3 prosent.
https://www.finansavisen.no/energi/2023/07/17/8023050/oljeprisen-faller-videre
Stokk Dum
16.07.2023 kl 23:22 5032

https://www.eia.gov/petroleum/drilling/archive/2023/06/
Her finnes også DUC-data hvis en finner det interessant.

mvh
Redigert 16.07.2023 kl 23:27 Du må logge inn for å svare