Fornybar energi og geopolitisk usikkerhet

Slettet bruker
REC 15.09.2019 kl 17:16 1085

Et spørsmål man kan stille seg er om det vi har vært vitne til gjennom bombingen av produksjonsanleggene i Saudi skaper så stor usikkerhet om forsyingssikkerhet fra midt-østen at planer om å sette et enda større tempo i omleggingen fra fossile energibærere til fornybare, hvor dette mulig, presses fram. Dette blir et nytt argument i tillegg til klimaargumentet. På kort sikt må man kanskje bite i det sure eplet i vesten og finne seg i å åpne for eksport fra Iran og Venezuela og ta litt fra de strategiske lagrene i importland. Det bkir spennende å få klarhet i hvor lang tid Saudi trenger til å få ting på fote igjen.

Ikke bare vi i vesten, Nord-Amerika inkludert vik merke dette, men også de store økonomiene i Asia. Hvilken effekt vil dette ha i Kina? Et bortfall på 5 millioner fat daglig i det globale tilbudet blir vanskelig dersom dette tar tid å fikse. Det er gidt mulig at dette blir et relevant poeng i forhandlingene mellom USA og Kina. Begge vet at handelskrigen bremser veksten i begge land og i resten av verden. For lite olje blir plutselig en faretruende tilleggsoppbremsing.

Det blir spennende dager framover mht til effekter på børser og enkeltaksjer. Ekstra spennende å følge vår oljetunge børs i Oslo, og ikke minst får dette en effekt for REC?

Og, hva gjør Trump. Nok å tenke på har han i alle fall.
Redigert 21.01.2021 kl 07:56 Du må logge inn for å svare
fjellape
16.09.2019 kl 05:05 881

Kortreist energi har vært et ønske i mange år, av denne grunn.
Nå kan det diskuteres hvor kortreist solenergi er.
Nordamerika er vel omtrent selvforsynt med olje, og USA produserer vel minst like mye som Saudi, og jeg lurer på om eksporten fra Saudi betyr mer for Saudi enn for noen andre. Saudi har sur olje som er forventa å komme i overflod neste år, mens mangel på svovelfattig olje gir fare for skvis.

REC er også et offer for geopolitisk spill. Der kinesiske fabrikker lever på statlige subsidier og de konkurerer ut fabrikk i USA som var mer lønnsom. I mange år tidligere har det vært en ensidig handelskrig der Kina har gjort mange triks for å få dominans i markeder og kontroll over råverer i korrupte land osv. På den måten får diktaturet kontroll over solenergi. Det er interessant at verden trenger en mann helt uten sosiale manerer, som Trump rydde opp. Han ser gal ut men han tar tak i problemene som ingen andre turde å ta tak i, og det ser ut som at han får til mye. Handelskrig er jo uheldig, men i dette tilfellet trur jeg verden trengte det.
Redigert 21.01.2021 kl 07:56 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
16.09.2019 kl 07:59 755

At Trump har tatt "tak" i den kinesiske dominansen skal han ha kreditt for. Det interessante på sikt er hvordan den amerikanske politikken under Trump, som representerer slags proteksjonisme, vil påvirke handelstrømmene. Vil vi se en mer splittet verden når det gjelder handel? Jeg tror kineserne er i en knipe nå. Skal de fta sjansen på å fortsette sin økonomiske vekst-politikk basert på eksport der hovedelementer er subsidiering av egen industri, holde egne markeder lukket for omverdenen, styre valutakursen politisk samt "stjele/kopiere" oppfinnelser og patenter fra andre? Det tror jeg nå er åpenbart dømt til å mislykkes. Skal kineserne fortsette å vokse må de begynne å følge de internasjonale spilleregler for handel samt å innrette sin økonomiske politikk i større grad mot innenlandsk forbruk.

Kina risikerer at konkurrerende verdikjeder etableres i vesten og at vår handel i større grad vil påvirkes av politiske strømninger. Eksempelvis kan kinesisk verdensherredømme for solenergi rett og slett ikke tillates. Skal vi tillate at kineserne også sikrer seg monopol på batteriproduksjon også?

Dette skjønner mange allerede, og jeg håper at vestens politikere våkner opp. Dillemmaet for Norge er i denne sammenheng norsk lakseeksport til Kina, mens tyskerne har et lignende dillemma for sin bilindustri.

Som du indikerer "fjelleape", det kan hende at mannen verden elsker å hate blir dens redningsmann. Vi lever i en spennende tid. Og, for oss med horisont - hva skjer med REC-kursen i dag? :)
Redigert 21.01.2021 kl 07:56 Du må logge inn for å svare