--: En av fire solgte bolig med tap i mars,før koronaviruset slo

Slettet bruker
BOLIG 03.04.2020 kl 15:23 865

Over en av fire solgte bolig med tap i mars

Over en av fire solgte boligen med tap i mars, men dette var før koronaviruset slo inn, ifølge tall fra Prognosesenteret. – Stadig flere av dem som kjøpte på topp selger nå, sier sjeføkonom Nejra Macic.

Boligprisene falt 1,4 prosent i mars, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge. Dette er første gang på syv år at boligprisene faller i en mars måned.

Ifølge Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret, er ikke dette en dramatisk nedgang gitt det enorme økonomiske sjokket som Norge nå rammes av.

– I våre prognoser har vi antatt andre kvartal blir hardest rammet, men at det blir en kortsiktig effekt, sier hun.

Boligprisene er fremdeles opp 1,5 prosent i løpet av det siste året, noe som er den laveste årlige veksten siden våren 2018.

I Oslo falt boligprisene med 1,5 prosent.

Tregt marked fra før
Macic mener boligmarkedet gikk relativt tregt også før koronaviruset la en demper på lysten til å gå på visning.

– Det er viktig å huske at markedet gikk relativt tregt før dette, og vi har registrert en økende tapsandel kontinuerlig siden sommeren 2017. Dette er effekter før korona kom, sier Macic.

Macic viser til at andelen som har solgt boligen sin med tap over de siste 12 månedene har økt jevnlig de siste to og et halvt årene. Dersom man tar med tar med dokumentavgift og utgifter til megler, har 22,7 prosent av boligene som er blitt solgt det siste året blitt solgt med tap.

En av fire solgte med tap
I mars var dette tallet på 25,5 prosent, men tallene er basert på tinglyste boliger, og derfor ble trolig de fleste av disse solgt før myndighetene iverksatte strenge tiltak for å begrense spredningen av koronaviruset.

– Årsaken til at tapsandelen og avkastningen faller er fordi stadig flere av dem som kjøpte på topp, det vil si ved årsskiftet mellom 2016 og 2017, selger nå, sier Macic.

Når man fordeler på hvor lenge folk har eid boligen, er tapsandelen enda høyere for dem som har eid kortere.

– 45 prosent av dem som har eid i tre år eller kortere har solgt med tap både i mars og når vi ser på siste året under ett, dette er når vi tar hensyn til alle salgsomkostninger, sier Macic.

Blant dem som har eid boligen kortere enn tre år, er tapsandelen høyest i Nordland fylke, der den er på 88 prosent.

Mer her. https://www.dn.no/eiendom/bolig/boligprisene/eiendom-norge/over-en-av-fire-solgte-bolig-med-tap-i-mars/2-1-787406
Redigert 19.01.2021 kl 11:36 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
03.04.2020 kl 17:06 789

Gode tider for dårlig nytt.
Tidsregningen fremover kommer til å bli før og etter Korona.
Men, det tilbydes forbrukslån til 18% så hjulene faller nok ikke av enda.