TANK-AKSJER FORTSETTER NEDGANGEN FREDAG

Volf
TANK 03.04.2020 kl 15:33 500

ANK: TANK-AKSJER FORTSETTER NEDGANGEN FREDAG

Oslo (TDN Direkt): Tankaksjene på Oslo Børs fortsetter fallet fra torsdag og handles markant ned fredag. Frontline handles ned rundt 15 prosent, etter å ha sluttet ned 15,9 prosent i USA foregående handelsdag.

Oljeprisene steg kraftig etter meldinger sent torsdag ettermiddag fra USAs president Donald Trump, som indikerte at et produksjonskutt i størrelsesordenen 10-15 millioner fat olje fra Saudi-Arabia og Russland er rett rundt hjørnet.

Fredag meldes det at Opec og samarbeidslandene planlegger å møtes 6. april for å diskutere en ny samarbeidsavtale, der det ifølge medierapporter vil diskuteres et mulig kutt på 10 millioner fat olje pr dag.

DNB Markets estimerer at et potensielt kutt på 10 millioner fat olje pr dag kan resultere i elleve prosent lavere tank-utnyttelse mot mars/april-nivåene, og seks prosent lavere utnyttelse på årsbasis, før en tar hensyn til endringer i flytende lagring.

Et stort kutt i oljeproduksjonen er negativt for tank-etterspørselen, påpeker Clarksons Platou Securities i en rapport fredag, men legger til at flytende lagring fortsett er forventet å begrense fallet og delvis redusere en kollaps i inntjeningen.

Meglerhuset viser til at contangoen i oljeprisen seks måneder frem i tid mot juni-kontrakten nå er på rundt seks dollar, noe som er mer enn en halvering fra tidligere denne uken. Den høyeste VLCC-raten mulig for å lukke prisdifferansen er 45.000 dollar pr dag over seksmånedersperioden, mener Clarksons Platou-analytikerne.

"For øyeblikket er det vanskelig å komme med spesifikke prognoser gitt at vi ikke vet om det vil bli et kutt, størrelsen og timingen. Hva som derimot er sikkert er at en slik endring gitt alt annet uendret være negativt for tank-inntjeningen", skriver Clarksons Platou.

Pareto Securities skriver at de ikke ville ha kastet kortene i dag. Den nåværende verdiskapningen er for stor for øyeblikket til å ignorere, og det oljetank-aksjene trenger er mer stabilitet, mener Pareto.

Meglerhuset peker videre på at inntjeningene for første halvår vil være rundt 20-30 prosent av rederienes nåværende markedsverdier, og flåtedynamikken - flåtealder og ordrebok - overskrider alt det de har sett over det siste tiåret, som gjør at Pareto-analytikerne forblir trygge på at de fleste råoljetank-aksjene vil levere svært god avkastning på lang sikt.

"Det neste stedet de vil være er vanskelig å forutse, noe som klart er en del av problemet", skriver Pareto i en rapport fredag.

Fearnley Securities skriver at tilbudskutt vil bli tvunget frem gjennom av markedsforholdene i en eller annen form uansett, noe som vil fortsette å skape volatilitet i tankmarkedet.

VLCC-ratene falt torsdag til 226.000 dollar pr dag, og FFA-kontraktene for andre kvartal 2020 falt med 27 prosent til 112.000 dollar pr dag, ifølge en liste fra Clarksons Platou, som i tillegg tror det er sannsynlig at ratene vil falle ytterligere fredag samtidig som at forwardkurven handles ned.

lars.kjollesdal@tdn.no

Infront TDN Direkt, +47 21 95 60 70
Redigert 20.01.2021 kl 08:29 Du må logge inn for å svare