<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konkurransetilsynet vil endre på reglene for import

Konkurransedirektør Tina Søreide mener det kan være unødvendig dyrt og importere noen varer til Norge, og ønsker nå at regjeringen gjøre flere endringer.

Publisert 23. jan. 2023 kl. 18.50
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 140 ord

– Det er ikke norsk landbruk vi vil til livs, men vi mener det er mer som kan gjøres med import, sier Søreide til E24.

Overfor avisen legger hun fram flere forslag som vil gjøre det rimeligere å importere matvarer til Norge. Blant annet ønsker Søreide at man forenkler tollreglene for diverse varer.

Konkurransetilsynet anerkjenner at importvernet er nødvendig for å kunne beskytte landbruket slik man ønsker, men er samtidig klar på at det har visse negative effekter:

Både at det svekker konkurransen på leverandørleddet og at det reduserer muligheten utenlandske kjeder har til å ta i bruk egne merkevarer ved etablering i Norge.

– Målet må jo være å se at det kommer utenlandske aktører inn som kan konkurrere med de etablerte. Å redusere etableringshindre er ofte den beste og raskeste måten for å styrke konkurransen i et marked, sier konkurransedirektøren til avisen.

NTB