<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hever lønningene

Den amerikanske dagligvarekjempen Walmart øker minstelønnen. 

Publisert 24. jan. 2023 kl. 19.33
Oppdatert 24. jan. 2023 klokken 19.42
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 155 ord
LØNNSØKNING: Om lag 340 000 butikkansatte får høyere lønninger i Wallmart. Foto:BRENDAN MCDERMID

Walmart, USAs største private arbeidsgiver, sa tirsdag at de vil heve minstelønnen fra 12 til 14 dollar i timen.  Økningen gjør at den gjennomsnittlige timelønnen forventes å være i overkant av 17,5 dollar timen, sa konsernsjef John Furrer i en e-post til hele organisasjonen tirsdag. Den tidligere gjennomsnittslønnen i butikkkjeden var 17 dollar timen. 

Walmart har 1,7 millioner arbeidere i USA, hvorav 94% er timeansatte. Lønnsøkningene vil påvirke omtrent 340 000 ansatte. 

Trangt arbeidsmarked

Amerikanske teknologiselskaper, medieorganisasjoner og banker, inkludert Google, Amazon og Goldman Sachs , har sagt opp tusenvis av ansatte den siste tiden.  Forhandlere har imidlertid stort sett unngått oppsigelser, men sliter i stedet med et stramt arbeidsmarked, skriver CNN. Kompensasjonen for lavtlønnede stillinger har økt kraftig siden pandemien, blant annet grunnet inflasjon og mangel på arbeidskraft. 

Amazon, som nylig annonserte planer om å kutte mer enn 18 000 jobber,  sa i september at de øker den gjennomsnittlige startlønnen for fabrikkarbeidere fra 18 til mer enn 19 dollar timen.