<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Roboter blir bedre behandlet

Tøffe arbeidsforhold og lønnsøkninger på under halvparten av inflasjonen provoserer Amazons britiske ansatte.

Publisert 25. jan. 2023 kl. 11.16
Oppdatert 25. jan. 2023 klokken 11.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 367 ord
STREIKER: Amazons lagerarbeidere i den engelske byen Coventry. Foto: Bloomberg

Amazon-ansatte i Storbritannia avholder onsdag en 24-timers streik for å markere sin misnøye med tøffe arbeidsforhold og lønnsøkninger lavere enn inflasjonen, melder CNBC.

Streiken er den første formelle for britiske Amazon-ansatte, og fagforeningen GMB Union venter et oppmøte utenfor teknologigigantens lager i Coventry fra 300 av de 1.000 som jobber der.

Langt under inflasjonen

Amazon introduserte i fjor sommer en lønnsøkning på 50 pence (56 amerikanske cent) i timen, tilsvarende 5 prosent og langt under inflasjonen – som var 10,5 prosent på årsbasis i desember. Lagerarbeiderne vil ha minst 15 pund i timen.

En talsperson for Amazon opplyser i en uttalelse til kanalen at de involverte i streiken utgjør bare én prosent av britiske ansatte, og at lagerarbeidere i Storbritannia har økt lønnen med 29 prosent siden 2018. Vedkommende peker også en engangsutbetaling på 500 pund for å avhjelpe levekostnadskrisen.

Overskudd provoserer

Amazon-ansatte uttrykker også bekymring for lange dager, høyt sykefravær, et heftig arbeidstempo og aggressiv overvåkning med teknologiske hjelpemidler.

– Vi så alle overskuddene de hadde gjennom pandemien, og det er mest derfor folk er sinte. Vi ventet en høyere lønnsøkning, sier en av de streikende, Darren Westwood, til CNBC.

Westwood har det foreløpig greit økonomisk, men bekymrer seg for kolleger som jobber 60 timer i uken for å klare betjeningen av boliglånet.

– Noen sa her en dag vi blir behandlet som roboter – nei, roboter blir bedre behandlet, legger han til.

Tusener mister jobben

Onsdagens aksjon i Storbritannia kommer mens Amazon er i ferd med å si opp tusener av ansatte på verdensbasis. I forrige uke innledet teknologigiganten oppsigelser av 18.000 ansatte i et forsøk på å reversere noe av ekspansjonen under pandemien og å stålsette seg for en mulig resesjon i løpet av 2023.

Tidligere i januar lanserte Amazon planer om å stenge ned tre av sine lagre i Storbritannia, nærmere bestemt i Hemel Hampstead nord for London, i Doncaster nordøst for Sheffield og i Gourock en liten times kjøring vest for skotske Glasgow.

Samlet sysselsetter de tre lagrene omkring 1.200 personer, men Amazon opplyser til CNBC at denne nedbemanningen ikke er omfattet av de omtalte kuttene på 18.000 ansatte.