<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vinmonopolet samlet inn 31,9 milliarder i avgifter under pandemien

Den norske stat fikk overført nesten dobbelt så mye i avgiftsinntekter fra Vinmonopolet under pandemien.

Publisert 3. feb. 2023 kl. 16.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 333 ord
NORDMENNS MILLIARDHANDEL: Pandemien økte salget med over 50 prosent hos Vinmonopolet. FOTO:NTB

Da Norge i pandemiårene ble satt under strenge regler for reise og bevegelse, skjedde tilnærmet all alkoholhandel hos Vinmonopolet. Det ble synlig i regnskapet og i statens inntekter.

– Vinmonpolet økte salget med over 50 prosent, sier adm. direktør i Vinmonopolet, Elisabeth Hunter til Finansavisen.

Hun forklarer at normalåret 2019 innbrakte totalt 11,9 milliarder kroner i inntekter til staten. Noe som skulle øke kraftig i årene som fulgte.

ADM. DIREKTØR: Elisabeth Hunter forteller at konsumet for nordmenn ikke økte selv om salget eksploderte. FOTO: Ellen Johanne Jarli

– Om vi slår sammen for hele pandemien fra mars 2020 til februar 2022, så økte vi inntektene med 9,6 milliarder kroner ut over normalen og totalt ble det tatt inn 31,9 milliarder kroner i alkoholavgift, miljøavgift, emballasjeavgift og moms, sier Hunter.

Overskuddet går også til staten

Dette er direkte inntekter for staten før Vinmonopolets eget overskudd. Siden Vinmonopolet er et alkoholpolitisk virkemiddel og ikke skal tjene penger, er overskuddet underlagt egne fordelingsregler. Normalt går 50 prosent av overskuddet direkte til staten mens de resterende 50 blir brukt til drift og investering.

– Under pandemien overførte vi 80 prosent direkte til staten av overskuddet, forteller Hunter og legger til at overskuddet i 2021 var på 501 millioner kroner.

Vinmonopolet har 344 butikker fordelt over hele landet.

PANDEMIHANDEL: Nordmenn bidro gjennom sin polhandel under pandemien til å øke statens avgiftsinntekter med 31,9 milliarder kroner. FOTO:NTB