<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Preferansen for netthandel øker

En stor Klarna-undersøkelse viser at flere nordmenn enn før foretrekker netthandel. 

Publisert 3. mars 2023 kl. 12.42
Oppdatert 3. mars 2023 klokken 12.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 421 ord
MER POPULÆRT: Netthandel blir stadig mer populært, og rimeligere priser trekkes frem som en viktig fordel. Foto: Bloomberg

Andelen nordmenn som foretrekker netthandel fremfor fysisk handel har økt med hele 27 prosent – fra 22 til 28 prosent i fjerde kvartal av 2022, målt mot samme kvartal året før.

Det viser Klarnas kvartalsvise shoppingundersøkelse, som har spurt 21.770 respondenter i 17 om sine handelsvaner. 

Andel som foretrekker fysiske butikker er 32 prosent, noe som er en nedgang på 8 prosent fra samme periode året før. 

– Selv om nordmenn fremdeles er blant dem i undersøkelsen som handler minst jevnlig på nett, bare knappe en av fire oppgir at de gjorde dette ukentlig eller oftere i fjerde kvartal i fjor, tyder denne kraftige økningen på at netthandel kan bli enda viktigere for flere fremover, sier Klarnas Norge-sjef, Geir Østby.

Viktigst å spare penger 

Hele 78 prosent av de spurte mente at prisene var lavere på nett enn i fysisk butikk og at dette var den viktigste fordelen med netthandel. 77 prosent svarte at det var enklere å sammenligne priser på nett, og nesten like mange (76 prosent) mente at netthandel sparte dem tid – i forhold til handel i fysisk butikk.

Nylig avdekket NRK vanvittige prisforskjeller når det kommer til apotekvarer kjøpt på nett gjennom «klikk og hent», kontra i fysisk butikk. En Ibux-pakke kostet til eksempel 49 kroner dersom man kjøpte den på nett, kontra 101,90 kroner i butikkhyllen.

–Våre undersøkelser tyder på at spesielt muligheten for å finne lavere priser er viktig for at kundene velger nett. Det er nok en medvirkende årsak til at vi nå ser at interessen for netthandel er økende – noe som er verdt å merke seg for aktørene i dette markedet, fortsetter Østby.

Geir Østby, Norgessjef i Klarna. Foto: Andreas Hoiskar / Klarna

Kategoriene dagligvarer, farmasøytiske produkter og hus og hage peker seg ut som de hvor det er størst preferanse for å handle i fysiske butikker. Likevel er det også disse som har hatt den kraftigste økningen i netthandelspreferansen i løpet av de siste par årene.

– Selv om flere nordmenn foretrekker netthandel, så er det fremdeles slik at det store flertallet, hele syv av ti, synes den totale handelopplevelsen er bedre i fysisk butikk. Spesielt den sosiale kontakten og servicen trekkes frem som grunner til dette. Da blir det enda viktigere for nettbutikker også å kunne tilby dette, sier Østby.