<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

XXL kjøper 15 prosent av Stormberg

XXL får nå tilgang til hele verdikjeden i turtøyselskapet Stormberg. 

Publisert 9. mai 2023 kl. 08.13
Oppdatert 9. mai 2023 klokken 09.05
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
KJØPER: XXL-sjef Freddy Sobin. Foto: Jørgen Hyvang

 

Den ferske XXL-sjefen Freddy Sobin lar det ikke gå lang tid før han tar grep.

– Det er mye å ta tak i, sa Sobin til Finansavisen da han nylig tok over sportskjeden.

Ett av grepene Sobin tar er at XXL i første omgang kjøper 15 prosent av Stormberg, men har opsjon på å kjøpe seg opp til 49 prosent. Kjøpsprisen er ikke kjent.

– De pengene jeg får inn skal jeg primært bruke til å kjøpe aksjer i XXL, sier Stormberg-eier Steinar J. Olsen. 

Stormberg skal utvikle og produsere både klær, sko og sportsutstyr for XXL. Produktene vil bli solgt i XXLs varehus og på nett. Partene tror samarbeidet har et stort potensial både i Norge, Sverige og Finland.

Sterkt samarbeid

Olsen har hatt mange interessenter som har hatt lyst til å kjøpe seg inn i selskapet han har brukt 25 år på å bygge. Til DN forteller han at han ser på XXL-budet som annerledes.

– XXL blir en industriell partner med sterk posisjon i hele Norden, noe som betyr at Stormberg får en unik mulighet til å øke vårt salg i markeder det er krevende å gå inn i alene. Et slikt kompaniskap er avgjørende for å lykkes i vår nordiske ekspansjon.

Stormberg hadde i fjor en omsetning på 265 millioner kroner, et driftsresultat på 5,4 millioner og en bunnlinje på 1,1 millioner kroner. 

Børskatastrofe

XXL-aksjen har gjort det katastrofalt på børs den siste tiden. Siste 12 måneder er kursen ned 80 prosent. 

Første kvartal endte med et underskudd på hele 284 millioner kroner. For høye innkjøp kombinert med sviktende etterspørsel har vært bransjens store hodepine.

Kristoffer Pedersen i Nordea Markets lot seg ikke imponere over kvartalstallene.

«Til tross for at selskapet gjør tiltak, mener vi lønnsomheten vil forbli lav, og vi tror det vil komme en ny emisjon på 450–525 millioner kroner for å unngå brudd på lånebetingelsene», skriver han.