<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Butikkgründere dunket inn over 200 millioner

Robert Burud og Jan Lyder Isaksen solgte 23 Kiwi-butikker og eierandelen i et entreprenørfirma i fjor. Totalgevinsten var trolig på over 200 millioner.

    Publisert 27. mai 2023 kl. 10.44
    Oppdatert 29. mai 2023 klokken 12.20
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 453 ord
    TJENTE RÅTT: Investeringsselskapet Jaro Invest, eid av forretningsduoen Robert Burud (t.v.) og Jan Lyder Isaksen, satt igjen med godt over 200 millioner kroner på bunnlinjen i fjor. Foto: Oliver Orskaug

    Robert Burud (51) og hans makker Jan Lyder Isaksen (63) vokste begge opp i familier som drev med dagligvarehandel. For 23 år siden åpnet de sin egen Kiwi-butikk i Asker.

    Med 600.000 oppsparte kroner fikk de en franchiseavtale med Kiwi-kjeden og 60 prosent eierskap i selskapet Oslofjordmat. Resten eide NorgesGruppen, som senere tid økte sin andelen til 51 prosent.

    Etter flere år med døgnjobbing endte duoen til slutt med å eie og drive 23 butikker med nær 1,5 milliarder i årsomsetning, men i fjor solgte Burud og Isaksen sin andel i Oslofjordmat til NorgesGruppen.

    Det var imidlertid ikke det eneste Burud og Isaksen gjorde det året. Bransjeavisen Bygg skrev i mai i fjor at Jaro Invest solgte sin andel på 51 prosent i entreprenøren Olaf E Eriksen AS til SGF Entreprenør og Freys investeringsselskap. Det har gitt penger i kassen.

    Jaro Invest

     
    (Mill. kr)20222021
    Driftsinntekter3,24,0
    Driftsresultat−4,8−2,2
    Resultat før skatt228,824,2
    Resultat etter skatt228,824,2

    Over 200 millioner

    Partene ville ikke ut med salgsprisen i forbindelse med salget av de 23 Kiwi-butikkene, og salgsprisen av Olaf E. Eriksen er ikke kjent. Men årsresultatet til Jaro Invest tyder likevel på en saftig gevinst. 

    Finansinntektene var på 235,4 millioner kroner i fjor, hvilket kan trolig knyttes til de to salgene. Det ga et resultat etter skatt på 228,8 millioner kroner.

    Finansavisen har forsøkt å få en kommentar fra Burud, men har foreløpig ikke lykkes. Dagens Næringsliv omtalte årsregnskapet først.

    Å drive Kiwi-butikk har ikke vært ukjent for Burud. Hans fetter Per-Erik Burud var sjef og storeier i kjeden, som han kjøpte seg inn i 1991. Da besto den av åtte lokale butikker i Buskerud. 

    Å være fetter med Kiwi-sjefen ga likevel ingen særfordeler, snarere tvert imot. Robert og Jan jobbet hardt og satt med all risiko. Drev de med tap, tok Kiwi over. 

    Det første året omsatte de for 13,8 millioner og tapte en halv million kroner. De lånte penger av familie og venner for å betale ansatte lønn i tide. Tiden har altså vist at investeringen og all jobbingen var verdt det.

    Ikke hverdagskost

    Det er ikke hver dag matvaregiganten kjøper 23 Kiwi-butikker av en franchisetager.

    Avgjørelsen om å kjøpe ut Burud og Isaksen ble besluttet helt til topps i NorgesGruppen. Styret, hvor den mektige Johannson-familien har ledervervet, fikk saken på bordet i april i fjor.

    «Dialogen om et mulig salg har pågått en periode, men når det gjaldt prissetting og sluttforhandlinger gikk det relativt hurtig», sa kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Norgesgruppen til Finansavisen da salget ble kjent.

    Ved inngangen til 2022 var det 689 Kiwi-butikker i Norge. 99 av dem var eid av lokale kjøpmenn som har franchiseavtale med dagligvaregiganten.

    Nå som NorgesGruppen har sikret seg full kontroll over 23 nye butikker, er det bare et 70-tall kjøpmannseide Kiwi-butikker igjen i Norge.