<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oda gir opp Finland

Oda planlegger å fase ut matleveringstjenesten i Finland, bare litt over ett år etter oppstart.

Publisert 31. mai 2023 kl. 11.21
Oppdatert 31. mai 2023 klokken 12.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 364 ord
SER ANDRE MULIGHETER I FINLAND: Oda-sjef Karl Munthe-Kaas sier kapitalmarkedet har endret seg dramatisk siden de kom inn i Finland. Foto: Iván Kverme

Dagligvareleverandøren Oda planlegger å fase ut matleveringstjenesten i Finland, opplyser selskapet i en pressemelding.

«Oda ønsker å satse på selskapets verdensledende logistikk- og distribusjonsteknologi og vurderer å bli en dedikert leverandør av logistikk- og distribusjonstjenester i nye markeder. I den forbindelse planlegger Oda å fase ut matleveringstjenesten i Finland og ser på muligheten for å inngå partnerskap for å tilby logistikk- og distribusjonstjenester i det finske markedet», skriver selskapet.

Oda har derfor innledet forhandlinger med de ansatte i Finland, men vil inntil videre fortsette å levere til selskapets finske kunder, opplyses det.

I forbindelse med kriseemisjonen i desember i fjor, hadde adm. direktør Karl Munthe Kaas følgende budskap om Odas utenlandssatsing:

«Nå gjennomfører vi en kursjustering av vår internasjonale vekststrategi. Vi vil konsentrere oss om våre nåværende initiativer i Finland og Tyskland, og vil prioritere lønnsomhet i eksisterende markeder før vi ekspanderer til andre land» , sa han til Finansavisen.

Skylder på kapitalmarkedet

Det er bare litt over ett år siden Oda åpnet i Finland. Ifølge selskapet har de blitt blant Helsinkis største online matbutikker.

I 2021 hadde DE en omsetning på 627.800 kroner i Finland, mens tapet utgjorde 41,6 millioner kroner, viser siste årsregnskap.

For 2022 var omsetningen 22 millioner euro, ifølge Oda, og den annualiserte omsetningen er på 34 millioner euro nå i mai. Kapitalmarkedet har imidlertid endret seg drastisk siden de kom inn i Finland.

Forretningsmodellen som tidligere var finansierbar i Finland, ikke er det lenger i dagens kapitalmarked, ifølge selskapet.

– Dessverre er omsetningen, som er nødvendig for at Oda skal kunne drive matbutikk på nett lønnsomt på det finske markedet, fortsatt ikke tilstrekkelig til å bli finansiert i dagens kapitalmarked, sier Munthe-Kaas.

Har fortsatt troen på Tyskland

Oda gir imidlertid ikke helt slipp på Finland ennå. Selskapet vil satse på logistikk- og distribusjonstjenester fremover.

– Som et første steg på veien ser vi på muligheten for å tilby dette i Finland, hvor vi på kort tid har oppnådd så høy effektivitet på driften at vi har et godt utgangspunkt for å skape et «proof of concept», sier Munthe-Kaas.

Virksomheten i Norge og Tyskland fortsetter.

«I Tyskland ønsker Oda å dra nytte av den enorme størrelsen på det tyske dagligvaremarkedet (EUR 200 milliarder), samt landets høye befolkningstetthet», skriver dagligvareleverandøren.