<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En tredjedel av Ukrainas korneksport er borte

Den ukrainske korneksporten har fått et kraftig slag for baugen etter at svartehavsavtalen med Russland ikke ble forlenget, mens den russiske handelen blomstrer.

Publisert 19. aug. 2023 kl. 10.52
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
VOKSER: Ukrainske kornlager er ventet å bli betydelig større det kommende året. Foto: Shutterstock

I juli avviste Russland en forlengelse av kornavtalen med Ukraina, noe som forhindrer landets eksport via Svartehavet uten risiko for russiske angrep. Nå er en tredjedel av Ukrainas korneksport borte, melder Bloomberg News.

I løpet av de fire ukene frem til 15. august var Ukraina kun i stand til å eksportere 3,2 millioner tonn korn og  vegetabilske oljer. Det er en nedgang fra 4,4 og 4,8 millioner tonn i mai og juni, viser tall fra analytikerne i UkrAgroConsult. 

Nå ventes det at lagrene vil vokse kraftig det kommende året. Avlingene har vært bedre enn ventet, men eksportmulighetene er langt færre.

Ett av de beste eksportalternativene skal være elvehavnene, men her er logistikken utfordrende. På grunn av trafikkork tar det ifølge nettstedet nå fire ganger så lang tid før laster kommer til Donau, sammenlignet med for en måned siden. I tillegg fører forsinkelsene og lavere volumer også til høyere transportkostnader.

– I mange regioner vil bønder mest sannsynlig tenke på å redusere såingen av vinterkorn, fordi prisene som tilbys av markedet ikke dekker kostnadene, sier styremedlem i Ukrainian Agribusiness Club, Alex Lissitsa, til Bloomberg.

Russlands egen kornhandel drar nå imidlertid nytte av Ukrainas utfordringer. Den russiske eksporten forventes nå å utgjøre nesten en fjerdedel av den globale hvetehandelen i sesongen 2023-24.