<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nå er de mørke skyene rett over oss

Detaljhandelen ble særlig hardt rammet av konkurser i årets siste sommermåned.

  Publisert 1. sep. 2023 kl. 11.00
  Oppdatert 1. sep. 2023 klokken 11.06
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 376 ord
  KONKURSHOPP: I august registrerte Creditsafe en solid vekst i antall konkurser. Foto: Are Haram

  Nye tall fra Creditsafe Norway viser at 278 norske aksjeselskaper gikk konkurs i august. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med fjoråret, med 210 konkurser, og er på nivå med tallene vi så i rekordåret 2019.

  – Denne utviklingen er som forventet, basert på den økonomiske situasjonen og tilbakemeldingene vi får fra næringslivet. Økningen i konkurser er noe vi lenge har sagt vil komme, og nå stemmer kartet med terrenget vi ser rundt oss, kommenterer daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

  Ettervirkninger av energikrisen, inflasjon, økte renter og en svak krone er alle faktorer i et økonomisk bilde som tilsier at vi vil se stadig større mislighold og et økt antall konkurs.

  – Vi ser ikke lenger mørke skyer i horisonten. Nå er de rett over oss, konstaterer Fjærestad.

  Dobbelt så mange konkurser innen detaljhandel

  Særlig én bransje skiller seg markant ut i konkursstatistikkene for august. Hele 40 aktører innen detaljhandelen gikk konkurs i løpet av årets siste sommermåned. Det tilsvarer en økning på hele 111 prosent sammenlignet med august i fjor.

  – Det er vanskelig å si konkret hvorfor det kommer en så kraftig konkursøkning i detaljhandelen nå, men det er helt klart noe vi vil følge med på i tiden fremover, sier Fjærestad.

  Også innen serveringsbransjen var det en markant økning i konkurser i august. 36 selskaper måtte melde oppbud – en økning på 33 prosent sammenlignet med fjoråret. Innen agentur- og engroshandel var det en positiv utvikling, med kun åtte konkurser og en nedgang på 38 prosent.

  De største konkursene kommer innen industrien 

  Dersom man ser nærmere på månedens største konkurser i kroner og øre, er det nok en gang industri og tilknyttede bransjer som rammes hardest, ifølge Creditsafes tall. Bygg og anlegg, transportselskaper og produksjonsbedrifter dominerer topplisten, og vi ser nå en tydelig negativ konkurstrend innen disse bransjene.

  – Det er en ball som har begynt å rulle, og det ser ut til at den kan bli vanskelig å stoppe. Det skyldes i stor grad at store konkurser i disse bransjene har betydelige ringvirkninger på tilknyttede bransjer, og påvirker hele sektoren, påpeker Fjærestad.

  På fylkesbasis er det kun Vestland som hadde en positiv utvikling i august, med en konkursnedgang på 15 prosent sammenlignet med fjoråret. Samtlige av de ti øvrige fylkene så en moderat til kraftig økning i antall konkurser.